XX1/DEORE11 aneb Srimano Eagle 11sp.

3 nepřečtené
  • Dextter

    Ahoj

    Chtěl jsem se podělit a hodit sem na fórum moji zkušenost s kompatibilitou různých komponent od firmy Shimano a Sram. A to mám na mysli i kompatibilitu mezi řadami a počtem rychlostních stupňů.

    Po letech co jsem jezdil celou sadu SRAM XX1 Eagle (kazeta, přehazovačka, řazení, kliky, převodník, řetěz) a už po pár vyjížďkách jsem nebyl s chodem pohonu úplně spokojený, jsem přemýšlel nad náhradou. Ať jsem se totiž snažil sebevíc a videí jak seřídit Eagle jsem viděl opravdu hodně, tak se chod přehazovačky nedal doladit tak, aby řadila naprosto přesně a za všech okolností. Občas pomohl, nový řetěz nebo přehazovačka, výměna bovdenu/lanka, ale jen na první dvě vyjížďky a to si nejsem jistý jestli to nebylo pouze placebo. Prostě jsem byl časem z projevu pohonu XX1 docela zklamaný i když rozsah kazety byl úžasný a první dojmy nadšené. Ještě zmíním, že servis si dělám sám. Vidlice, brzdy, cokoliv. Vše musí být poladěné, ať se na kolo můžu spolehnout.

    Prostě si myslím, že by sada za několik desítek tisíc korun měla chodit precizněji. Pomalu mě docházela trpělivost a tak jsem přemýšlel co dál. Vzpomínal jsem na sadu Shimano XT M6000 11s, která nikdy a nikde nezaváhala. Rozsah tam sice nebyl tak dobrý, ale chodila jak švícarské hodinky. Sram XX1 chodil taky precizně, ale občas se mu nechtělo zařadit nahoru nebo dolů, ať jsem ladil sebevíc.

    Nechtěl jsem se vzdát rozsahu kazety 10–50, Sramáckejch přehazovaček a chodu Sram řazení a přitom jsem chtěl 11 rychlostí. Což byl docela problém. Sram totiž nedělá 11ti rychlostní přehazovačku na 50z, ale pouze na max. 42z. Taky jsem nechtěl dát skoro 5k za 11sp. kazetu od firmy Garbaruk.

    Navíc se mě změnily priority, takže jsem na kole nepotřeboval TOP komponenty. Naopak jsem potřeboval za

    co nejméně peněz co nejvíc muziky. Pomalu jsem sbíral informace, různé zkušenosti a nakonec se rozhodl pro níže zmíněnou

    kombinaci-Srimano Eagle 11s :D

    A to je i hlavní důvod proč jsem tu založil toto téma. Kdyby někdo hledal levnější Sram alternativu, tak aby věděl, že to funguje.

    Jedná se:

    Kazeta: Shimano Deore M5100 11sp.

    Přehazovačka: SRAM GX Eagle 12sp.

    Řazení: SRAM GX 11sp.

    Řetěz: Shimano Deore 12sp.

    Ještě musím podotknout, že jsem se chtěl vyhnout známému problému na DEORE M5100 kazetách, totiž uvolnění nýtů největších pastorků. Naštěstí je internet plný návodů jak to vyřešit, tak jsem nýty a pastorky zajistil rovnou, aby neměli šanci se povolit.

    Dále jsem si ověřil moji úvahu v článku z VELA a to, že 12sp. řetěz je pro 11sp. systémy lepší. (Ušší řetěz=tišší chod, menší tření o kazetu-menší opotřebení)

    Jízda-zkušenosti:

    Hned prvních pár zařazení za jízdy mě hodně překvapilo. Nejenže řetěz po kazetě běhal naprosto tiše, ale také daleko hladčeji než kombo kazeta/řetěz XX1. To je další důvod proč s tím tady otravuju. To rozčarování, že nejnižší Shimano Deore kazeta/řetěz běhá líp jak nejvyšší SRAM XX1.

    (Vím, teď už není nejvyšší a také to vysvětluje proč Sram přišel s Eagle Transmission)

    Na konci bych jen zmínil že jezdím i brzdy Shigura, který taky doporučuju. Výkon, který shimano nezná a chod shimano páček-za mě taky ideál. Je mě jasný, že co biker to jiné požadavky na výkon/projev/vý­drž/údržbu/gra­my komponentů, takže tohle nebude po chuti každému a dostanu tady kartáč, ale třeba to někomu pomůže a o to jde.

    Za reakce a vaše zkušenosti budu rád.

    3 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.