Wheel rotation vs. systémy odpruženia

30 nepřečtených
  • fluider

    Čaute! Tak som zase uchyláčil v Linkage:-), pretože som bol zvedavý ako vlastne tie rôzne systémy sú ovplyvnené brzdením, pretože panuje všeob. názor, že FSR s Horstlinkom je na tom lepšie ako 1-čap alebo prepákovaný 1-čap. Tak som vybral niektoré, ktoré boli akotak dobre namodelované. Primárne sa zaujímam o kategóriu 140mm a viac, ale porovnal som aj nový Fueal EX a novým Trance X, pretože možno skončím a vtej kategórii :-) a TREK sa na svojom blogu dušuje, ako je ich systém zadnej osi lepší v porovnaní s VPP alebo Stumpjumperom.

    Hodnoty som získal jednoducho, Linkage totiž počíta presnú hodnotu pootočenia zadného kolesa počas zdvihu. Odčítaval som po 10mm zdvihu. Kvôli Excelu som to musel vynásobiť 100, aby ten graf bol čitateľný.

    Zistenie je podľa mňa veľmi zaujímavé, aj pre Mloka :-) hoci jeho Stero dopadlo najlepšie. Autori Linkage tvrdia, že tvrdenie „prepákovaný 1-čap sa zamyká pod brzdením“ alebo „Horstlink umožnuje zadnej stavbe ísť voľne do zdvihu aj počas brzdenia“ nemôže obstáť, pretože záleží na návrhu zadnej stavby a nie na jej type. Myslím, že moja aspoň trochu presná tabuľka im dáva za pravdu.

    Takže najprv porovnanie Fuel EX vs. Trance X

    0 0
    • fluider  

      kategória AM až FR. Zesty ani Slayer SXC sú ns tom biedne v provnaní so Stereom, ale Ransom je tiež prepák. 1-čap a Yeti 575 má takmer rovnaké hodnoty ako Stereo.

      0 0
    • Tomcat  

      Tak nějak si to kostrbaťe napsal.Co že si vlasně chtěl říci?

      0 0
      • fluider  

        Tým grafom som chcel povedať, že ak sa v najbližšom threde o výbere fullu budeme baviť o jednotlivých systémoch a niekto príde s tvrdením, že FSR/Horstlink nie je brzdením počas zdvihu ovplyvnený tak veľmi ako napr. prepákovaný 1-čap, že Horstlink umožňuje zadnej stavbe voľne pracovať počas brzdenia … tak že s takýmto všeobecným tvrdením v podsate nič nepovie. Preto, lebo (ako vidno z toho grafu) jednoducho záleží na konkrétnej stavbe, rozmiestnení čapov. Zesty má tiež Horstlink a v porovnaní so Stereom nie je na tom dobre. Yeti 575 nemá Horstlink ale, čo sa tohto týka, má skoro rovnaké kvality.

        Taktiež som zabudol podotknúť toto. Nemyslím si, že ABP systém u nového Fuel EXu je nafigu pretože dopadol horšie ako Trance X ale ani si nemyslím, že lieči problém ktorý TREK popisuje na svojom blogu, teda funkcia stavby počas brzdenia. Nemyslím, že je dobrý ani zlý, nezatracujem ho ani nevyzdvihujem. Jednoducho tu je, a na budúc rok by mohli zapracovať na ostatných čapoch … :-).

        0 0
      • fluider  

        Aha, a ešte ak by som mal laicky povedať, čo to ten Wheel Rotation je a prečo sa o ňom bavíme, tak by som to povedal asi takto (aj ked Mlok ma asi opraví): Wheel Rotation (pootočenie zadného kolesa) vzniká, keď zadná stavba ide do zdvihu. Vtedy sa mení styčná plocha pneumatiky so zemou, čo kvôli treniu vedie k pootočeniu kolesa. Teda to pootočenie ako akoby vynútené funkciou odpruženia. Problém vzniká ak začneme zadné koleso brzdiť, pretože brzdenie uhol pootočenia zmenší čo ale vedie k čiastočnému zablokovaniu stavby. Preto je žiadúce, aby tento uhol bol čo najmenší. Pretože, ak si stavba nič nevynúti, tak potom ju brzdením neobmedzíme a ona môže pracovať voľne.

        Kritika je vítaná ;-)

        0 0
      • fluider  

        Vždy na niečo zabudnem ! :-( Ako TREK píše na svojom blogu, toto porovnanie je zaujímavé na níckých hodnotách zdvihu a potom asi do polovice zdvihu. Ak si 130mm vo zdvihu, tak máš zrejme iné starosti a nie brzdiť. Preto by som porovnával max. do 100mm zdvihu.

        0 0
    • mar_tin1  

      chápem to správne tak, že povedzme pri zesty v druhom grafe sa na 140mm koleso pootočí o 1.95 stupňa?

      0 0
      • fluider  

        Áno, presne tak. Aj keď ešte pozerám ten TREK blog a oni tam majú iné hodnoty pootočenia. V polovici zdvihu majú toľko, čo Linkage ukazuje na max. zdvihu. Hovorím o tomto webe: trekmountain.ty­pepad.com/kin­g/tech_talk/in­dex.html

        0 0
        • mar_tin1  

          hm.. takto na odhad sa mi zdajú tie dva stupne relatívne málo. neviem, ako by vyzeral graf pre môj idrive, každopádne pri pohupovaní na mieste je ten rozdiel pri zabrzdenom a nezabrzdenom kolese jasne cítiť (aj keď idrive je jednočap)…

          0 0
    • kudlanka32  

      nevim proc ale delas mi radost:) uz sem pripadal jak magor, pokazdy mi tu nekdo tlacil do hlavy muj „jen“ prepakovanej jednocep dela neco co ja nepocituju a ze nejaky mnohocepy jsou na tom lip i kdyz moje zkusenost rika ze je to kus od kusu:)

      do hry jeste vstupuje jeden faktor – jizda v terenu znamena vzajemneho ovlivnovani predniho a zadniho odpruzeni a taky ruzne zmeny geometrie.....ale to uz se pozna jenom projetim, ja to risknul z cire lasky a vyslo to:)))

      0 0
      • fluider  

        No, podľa mňa to v teréne dokáže rozoznať iba veľmi skúsený jazdec s vysokou technikou jazdenia, takže sa nemusí sústrediť na to, aby na tých schodoch alebo koreňoch nespadol a na iné veci. Ten výpočet v Linkage je samozrejme trochu zjednodušenie reality, resp. uvažuje určité podmienky. Ale na porovnanie jednotlivých stavieb je to celkom postačujúce.

        0 0
        • kudlanka32  

          jo to jo…ja sem v tech krivkach svy kolo poznal…aspon to co mu dela to vahadlo…asi je dobrej napad se pred nakupem ozbrojit znalostma s linkage a pak si jit vyzkouset danyho bika a hledat problemovy stavy. Blby je ze novy kola tam asi nebudou :))

          0 0
          • fluider  

            Zopár ich je. Najhoršie je, ak sa nedajú vygoogliť ani dobré fotky.

            0 0
        • kudlanka32  

          jo este neco, me trvalo cca pul roku nez sem po prechodu z HT dokazal nejak popsat svy pocity z celopera a najit vyhody – nevyhody.....popr. je najit i na jinym biku

          0 0
      • MlokCZ  

        Taky už jsem tu přeci psal, že tvuj Yeti je vůbec z mnoha pohledů chováním hodně podobný Stereu, i když jsou to úplně jiné systémy.

        0 0
        • fluider  

          Keď v poslednej dobe porovnávam rôzne modeli so Stereom, zisťujem že to Stereo je (aspoň pre mňa) takmer ideálny systém pretože jeho zadná stavba má taký priebeh ako by som chcel, má lineárny pedal kickback navyše vždy dobre vyvážený a aby toho nebolo málo, (podľa mňa) sa hádam najmenej zamyká. Pokiaľ si pamätám, tak Mlok zhruba hmotnosťou aj približne aj spôsobom jazdy a terénom sa veľmi podobá mne, takže Stereo by mala byť moja voľba! A keďže všetko aj tak padá na peniazoch, myslím si, že Stereo si tú cenu skutočne zaslúži.

          0 0
          • MlokCZ  

            Zamykání nemám otestované v praxi ještě nic moc, první dojmy ale výborné. Objektivně to půjde ale posoudit až budu jezdit déle a hlavně na suchu v pořádných sjezdech, takže až na jaře.

            Já podle těch parametrů a požadavků také dlouho vybíral a dlouho se rozhodoval a zatím jsem s výběrem moc spokojený a přesně splnil, co jsem očekával. Bohužel žádný full není ideální a za to splnění těch požadavků jsou tam i negativa, která jsou ale aspoň každému na první pohled jasná a tedy nic zákeřného.

            Teď myslím věci jako umístění tlumiče na ráně bordelu (ten miniblatníček to pochytá, dokud není extra bordel, pak už ne a Špatně dostupná páčka propedalu, což třeba mě je téměř fuk, protože díky té zadní stavbě je to poměrně málo houpavé i při vypnutém propedalu. Ne zrovna excelentní tuhost rámu, mě v tom naštěstí subjektivně rozdíl nepřijde při mojí váze, ale dle měření je to prostě oproti AMS 125ce nebo Canyonu horší. A poslední je obtížnější vybírání velikosti, aby ti kolo přesně padlo a někdo s tím může mít problém. Mě naštěstí padne Mko jak ulité a posez tam můžu mít přesně jak chci. No a pak cena je o trošku vyšší než třeba u AMS 125ky nebo Canyonu.

            0 0
            • fluider  

              AMS 125ka je ale trochu iného zamerania. S tou cenou som to myslel tak, že vo svojej kategórii si Stereo podľa mňa tú cenu zaslúži, pretože má vyrovnané kvality a VLASTNÉ riešenie zadnej stavby, proste nie je to len variácia niečoho vymysleného za veľa peňazí pretože je z Nemecka. Taký RM Slayer SXC, ktorý sa mi subjektívne veľmi páči,taktiež má isté kvality a nedostatky ale na mňa je moc predražený. Rámy Yeti tiež nie sú najlacnejšie. A keď som pred týždňom zistil, že tie značky zmluvne zakázali americkým eshopom posielať ich rámy, do krajín kde nemajú alebo majú svojho dealera, tak som zase ostal v rozpakoch :-).

              0 0
    • kudlanka32  

      a co ze je to ten break-beat a co na to legendy maverick a turner…jsou tam take…? a canondale…

      0 0
      • fluider  

        BreakBeat je môj model:-) ktorý zatiaľ nebudem ukazovať. Iné modely som nezahrnul, kvôli pracnosti :-) pretože Linkage to nevyexportuje do takej formy, aby som to mohol plácnuť rovno do Excelu a tak som to ručne odpisoval. Musím ísť na oslavu. Zatiaľ.

        0 0
    • milan1  

      Linkage ti v tomhle případě nepočítá správné hodnoty a zamykání zadní stavby bržděním nijak nezobrazí. Jestli tě tohle zajímá, tak musíš sledovat pohyb samotné vzpěry, na které je uchycena brzda a sledovat její pohyb při propružení. Relativní pohyb je vždy proti směru otáčení kola a jeho míra ti potom ukazuje to, co se projeví jako zamykání zadní stavby vlivem, brždění a trpí na to oparvdu stavby typu Horst link a záleži na každé konkrétní konstrukci, jak je pohyb a tedy i efekt výrazný.

      0 0
      • fluider  

        Možno zle chápem ten pojem Wheel Rotation a možno u TREKu majú na mysli niečo iné, každopádne Horstlink aj prepákovaný 1-čap majú strmeň umiestnený na tom istom ramene ako zadné koleso. Sledovať pohyb tejto vzpery nie je možné ak chceme presné hodnoty na porovnanie.

        0 0
        • fluider  

          Sorry, je zvykom u prepák. 1-čapu mať strmeň na rovnakom remene ako zadnú os.

          0 0
        • milan1  

          Stáhni si model ARC Design Pura Sangre 2007. Tam sleduj pohyb zadního vahadla proti řekněme pevné pozici kola. Nehledej nějaký pohyb kola daný celkovou stavbou a spočítaný Lankage, to není ono. Musíš se omezit jenom na pohyb samotného zadního vahadla. Jenom to má při brždění vliv. A představ si kde a jak působí brzdná síla. Jako pomocná by mohla být představa, jaké přepákování kdysi mívali silniční motocykly na přední brzdě aby se zabránilo popnořování předku při brždění. Na tomhle modelu je pohyb o kterém mluvím velmi výrazné viditelný. Stejný pohyb nastává ale u každé stavby typu FSR, nebo i u Toho Treka. Právě tenhle samotný pohyb musíš hlídat, když chceš zjistit vliv brzd na pohyb stavby.

          0 0
          • fluider  

            Máš na mysli zmenu uhla medzi zadným vahadlom a kolmicou na terén cez zadnú os?

            0 0
            • fluider  

              Jasné! V „Horizontal mode“ to dobre vidno. Zadné vahadlo, na ktorom je umiestnený strmeň, sa počas zdvihu otáča okolo zadnej osi PROTI rotácii zadného kolesa. Ak teda začneš brzdiť a zrazu príde prekážka, tak stavba sa zablokuje pretože aby mohla pracovať potrebuje zmeniť uhly jedntlivých vahadiel. Lenže to jedno vahadlo je BRZDENÍM akoby zamknuté na brzd. kotúči. Dobre?

              Takže my chceme, aby sa to rameno, na ktorom je strmeň, čo NAJMENEJ otáčalo proti rotácii zadného kolesa. Je tak? Ak áno :-) tak sa potom všetkým tu prítomným ospravedlňujem za menší mišmaš, ktorý som spôsobil tým, že som zle pochopil 2 pojmy. A po obede môžem merať odznovu :-).

              0 0
              • milan1  

                Samozřejmě správně, takhle to je.Ale ono se to vlastně podle zadní osy otáčí právě jenom u toho Treku. Nejlepší by ale bylo, kdyby to působilo naprosto obráceně, nepřitvrzovalo to takhle zadní stavbu ale právě naopak změkčovalo. Tomuhle efektu má nejblíže Mlokova Cube. Na jednoduchý převod takového pohybu je nejjednodušší ta verze Treku. U ostatních k tomu přistupuje ještě poloha čepů, které nejsou v ose kola a propočet by byl opravdu hodně problematický. Efekt, stejně jako u mnoha jiných příkladů se lépe ukazuje na optickém příkladu, než na nějakých spočítatelných hodnotách. Směr působění sil vlivem záchytu reakce a osy otáčení jsou opravdovým oříškem pro nějaký oparavdový výpočet okazující a předpovídající přesné praktické chování.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.