Vyššie priemerné tepy - zima?

8 nepřečtených
  • adco

    Zatiaľ tu na východe podmienky bez snehu umožnili každý víkend výjazdy na slušných cestách bez snehu, tak som si dával také 3 hodinové švihy v relatívne svižnom tempe (cca.25km/h) na mierne zvlnitom profile, ktorý zvyknem jazdiť aj cez sezónu. Keď porovnávam záznamy (Polar 725), tak sú hodnoty veľmi podobné, až na tep, ktorý je tak priemerne o 5–8 vyšší ako cez sezónu. Samozrejme trénovanosť nie je na úrovni sezóny, ale tie výjazdy nie sú na doraz, v pohode to udýcham, určite sa pohybujem v aeróbnej zóne. (Priemerné tepy v sezóne cca.135, teraz 140–143). Máte niekto podobnú skúsenosť? Môže to byť spôsobené teplotou? (rozpätie teplôt, v ktorých som jazdil tie švihy bolo –3 až 5 stupňov).

    0 0
    • Rychlej turista  

      V zimě jsou tepy bajoko o 5 tepů nižší a v horku zase vyšší. Že v zimě tepeš rychleji při pomalejší jízdě je ale dáno poklesem výkonnosti. V zimě mi tep vyskočí, jen se na kopec podívám a podle tepů přes zimu jezdím v závodním tempu :-)

      0 0
      • adco  

        Asi máš pravdu, od polovice novembra sú tie tréningy len také udržiavacie, poriadne kopce už nejazdím (kvôli rýchlosti v zjazde), takže asi to bude pokles výkonnosti, pozeral som minulú zimu, vtedy som jazdil vonku menej, ale priebeh tepov bol podobný.

        0 0
    • Ricci  

      Mam podobnu skusenost a pripisujem to nielen nizsej trenovanosti v zime,ale aj stazenymi podmienkami,podla mna vacsia namaha zapricinena narocnymi podmienkami v snehu,clovek je naobliekany ako cibula,co tiez nie je ziadna vyhraa je to fyzicky zatazujuce…

      0 0
    • Vlady  

      rozhodně spotřebovává tělo při jízdě v zimně víc energie, protože vedle šlapání musí i topit. Proto se např. doporučuje při mixování nápojů:

      při teplotách nad 25 stupňů 40g Maltodextrinu na litr

      pří teplotách pod 10 stupňů 80g Maltodextrinu.

      Zda zvýšená spotřeba energie znamená i vyšší tep, nevím, popíralo by to Rychlýho turistu…

      0 0
      • Rychlej turista  

        Tím, že víc tepeš, tak máš vyšší spotřebu. To je jediná věc, co mě na té pomalé jízdě v zimě těší :-D

        Asi jsem se nevyjádřil úplně jasně, jak to s tou teplotou je, takže když je zima a nejsi nabalený, je tep nižší, než při normální teplotě a v horku nebo když se v zimě nabalíš moc, tak je tep vyšší, než při normální teplotě. Takže ten nižší tep bude fungovat třeba na silničním KŒ, kde jedeš nalehko a než se trochu oteplí, tak klepeš kosu při 3°C. Tep taky stoupá, když je člověk vysušený.

        0 0
        • Ricci  

          Ano, je faktom,ze v zime nema potrebu clovek vela pit a napriek tomu v tych vrstvach sa poti ako prasa

          0 0
    • drtyc  

      treba to je tim, ze je ti zima a pritapis si sebou a nebo je ti zima a potrebujes ochladit a odpotit.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse