Výšková nemoc nad 2000 m n.m.?

51 nepřečtených
  • Vieruš

    Ahojte, plánujeme budúce leto vyraziť na cykloturistiku do Kirgizska. Kopce sú tam o niečo vyššie ako u nás, preto máme trochu obavy z výškovej nemoci. Tá sa navyše zhoršuje pri fyzickej aktivite, resp. je väčšia šanca, že sa prejaví. Máte niekto skúsenosti s bicyklovaním nad 2000 a 3000 m n.m.? Dik.

    0 0
    • jannk  

      Vetsina aspon trochu trenovanych lidi do cca 3000m nema problem. Pokud si teda nenamluvite, ze mate vyskovku – hlava je fakt svine :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Do 3000 m n. m. uplne pohoda, nepoznas nic…

      0 0
    • MirosPikos  

      Kolem dvou tisíc určitě žádný problém a troufám si říct, že když někdo chce jezdit až ke 3k, tak má jistě takovou kondici, že mu nebude dělat problém ani 3k. Tam je pořád ještě kyslíku dostatek, nebo o co vlastně jde :)

      0 0
    • Al Stra  

      spíš bacha na smrt z podchlazení nebo tak něco…

      0 0
    • Libores  

      doporučuju hledat informaci spíše u horolezců. Výšku snáší každý jinak a s fyzickou kondicí to nemusí souviset. Ve 3000 se VN dostavit může.

      0 0
      • Pavel  

        No mě začíná být „nedobře“ už lehce nad dvěma tisíci. Holt celý život žiju ve 150 mnm. A loni v Alpách se mi špatně lyžovalo už v 1600 mnm. Tam byl „problém“ hlavně v tom, že jsme tam v těch 1600 mnm i bydleli, nikdy před tím jsem tak vysoko nespal. Před tím jsme vždycky bydleli v údolí, tj. ráno se vyjelo hore, polyžovalo a odpoledne hezky zase dolů, za kyslíkem.

        0 0
    • RadoXC  

      2000m väčšinou nie je cítiť, ale nad 3000m by som išiel postupne t.j. prekonať a nocovať nižšie. Pri postupnej aklimatizácii štýlom hore-dole a stále vyššie nie je problém za 3–4 dni sa dostať aj cez 4000m. Jazdili sme v Himalájach aj 5000+m sedlá. Nie každý reaguje na výšku rovnako a nie je to závislé iba od fyzickej kondície.

      0 0
      • RomanH  

        Presne. Ja se treba vylozene motal pri vyjezdu na Shandur Pass (3738m), zatimco Kardung La (5359m) jsem zvladnul bez potizi. Zena to mela obracene. Aklimatizace pritom bylo dost – v prvnim pripade postupny prejezd na kole pres nekolik mensich sedel, v druhem pripade tomu predchazel dvoutydenni pesi trek pres Shingo La (5091).

        0 0
        • Libores  

          hele, tam se chystám příští rok:) Aklimatizovali jste nějak systematicky?

          0 0
          • RomanH  

            Kam, na Kardung La ? Vylozene systematicky ne, ale ono to vyplynulo z cesty samo, Dharamsala – Manali – Darcha – Padum – Leh – Kardung La. Vzdy stravit nejaky cas nahore a davat si pozor, aby clovek nespal o cca 300m – 500m vyskovych vice, proste jak to vyslo.

            0 0
            • Libores  

              Ano, na Kardung La taky, chtěl bych být v Ladhaku měsíc. Mám vítr z toho, že bych měl doletět do Lehu rovnou do 3500mn a po krátké aklimatizaci jet rovnou na přejezd Kardung La. Trochu přemýšlím o tom, že bych před odletem jel na několik dní aklimatizovat do Alp.

              0 0
              • RomanH  

                Jo taaak. Tak pokud mas moznost, tak spise odlet do Delhi a udelej si aklimatizaci (i kulturni) tam – cesta je cil ;-) Pristat v Lehu a mesic tam fungovat (pracovne ?) je asi nic moc model…

                0 0
                • Libores  

                  No letím do Dillí a odtamtud letím do Lehu, takže pár hodin, možná den, na kulturní aklimatizaci bude. To mi ale neřeší nadmořskou výšku, páč je to asi jen 200mn:) Možná, že to zkusím naplánovat vlakem, ale do toho místního mumraje se mi moc nechce, hlavní jsou pro mě hory. A pracovně to rozhodně nebude:)

                  0 0
                  • RomanH  

                    Z Dilli bych jel do Lehu busem pres Manali (pripadne Dilli – Dharamsala – Manali. Fakt to stoji zato, a zaroven se aklimatizujes. Ale je mi to jasne, neda se stihnout vsechno. Nam se podaril na druhe strane i Srinagar, Armitsar, Varanasi, Fatehpur Sikri.

                    0 0
                    • jeffi  

                      Jeli jsem to busem Dilli – Manali ,tam jsem si pronajali jeep a jeli s ním až do Lehu. Ten přejezd hlaního hřebene je moc hezký a zároveň se člověk aklimatizuje. Vyplatí se to pro cca 6–8 člennou skupinku , bez kol.

                      V Lehu bývala cyklopůjčovna, zde se dají půjčit kola a zároveň pronajmout jeep s řidičem – vyvezl nás do sedla Khardung-la a odtud jsme sjížděli na druhou stranu a jeli údolím Nubry až pod ledovec, kde vede fire-line s Pakistánem – dál už nás nepustili. Jelo s nalehko a zase zpět do sedla a další sjezd dolů.

                      Celou akci jsem hodnotil jako jednu z nejlepších v této oblasti. Finančně o to bylo příjemné, jako většina věcí v Indii.

                      0 0
      • Vieruš  

        Nocovať nižšie myslíš ako? Lebo keď je 120 km kopec iba hore, moc si nenavyberáš :) Keď aj nižšie zájsť mimo cesty, nebude to asi až taký rozdiel v metroch. Či mýlim sa?

        0 0
        • RomanH  

          Pres den vystoupis vyse a pak se kus vratis. Doporucuje se nespat o vyse nez 300 – 600m (jak kdo to snasi) nez predchozi den. Pripadne muzes pred vystupem delat hvezdicovite aklimatizacni vystupy s noclehem na jiny kopec.

          0 0
    • Tuplak  

      Jel jsem na kole skoro od moře do 3000 a nic jsem nepoznal. Více mi problém dělal vítr a zima. Nicméně jak již jiní napsali, je to hodně individuální. Takže dopředu těžko říct.

      Když jsem šel pěšky na vrchol v něco málo přes 4200, tak tam už se mi chvíli motala hlava, než si tělo zvyklo na ten řídký vzduch. Chce to hodně pít.

      0 0
      • Libores  

        on nebývá problém přejet vysoké sedlo nebo vylézt na kopec a pak zase hned dolů. Problém přichází když v té výšce zůstáváš delší dobu.

        0 0
        • krabica  

          Přesně tak, problém nastává až druhý den. U mně se to projevuje bolestí hlavy a zadýcháváním se. Projevuje se mi tak od 2500 m. Je to hodně individuální a nelze to moc ovlivnit.

          0 0
    • Alhas  

      Bez problémů, je ale pravda, že kolem 3,5km špatně hořela cigára a ani mi nějak nechutnala. Asi tak.

      0 0
    • André Vebr  

      Mě už se dělá blbě, když ze štaflí věším záclony …

      0 0
    • scret  

      kdyz jsme jezdili v Livignu, tak se vlastne i v mestecku pohybujes tusim nad 1800mnm? a kdyz vyjedes vys, tak az snad ke 2800mnm a jediny, co clovek cejti, tak je jinej tlak v pneu (jako fakt) a trochu vetsi namaha, jinak nic… Takze silne pochybuju, ze by se kolem 2000mnm neco nekomu delo…

      0 0
    • fíha  

      Nad 3000 bol každý výšlap nejaky prudší (vlastne trápne dosť..) a to bola len taká poznávacia cykloturistika. Ale nejaká výšková choroba sa nekonala.

      0 0
    • Krov  

      Výšková nemoc (i její první příznaky – nevolnost, bolení hlavy) pod 3 tisíce je dost nepravděpodobná. Ale na výkon to už vliv má, pár dnů se budete víc zadýchávat.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Při aktivitě to někdo cítí víc, někdo méně, záleží i na intenzitě. Ale skutečné nebezpečí číhá při spánku ve vyšších nadmořských výškách, kdy srdce přechází do odpočinkového režimu. Proto také tolik kolapsů lyžujících důchodců v pauze po obědě (jídlo + trocha alkoholu), kdy jim klesne krevní tlak. Stačí drobná dispozice a horská vyjíždí i ke třicátníkům.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Taky bych řekl, že to na každýho působí jinak. Žil jsem šest let ve 2.100 a mimo prvních tří dnů, kdy jsem nebyl schopnej vyběhnout jeden kopec bez pauzy, jsem to nikdy nijak zvlášť nepocítil. Někdo nepotřeboval ani dva dny a někdo s tím měl problé třeba i dva týdny. Je to individuální, ale jinak bych z dvou tisíc metrů žádný drama nedělal ;-)

          0 0
    • Tomak  

      zacal jem aktivneji sportovat teprve minuly rok v lete, v listopadu jsem byl na Snezce a tesne pod vrcholem (solidni fucak se snehem) jsem mel problem dychat. Kdyz jsem byl pak v klidu nahore, tak v pohode, ale kolem tech 1550–1600 mnm v silnem vetru jsem se napil Monsteru (caj se slivovicou uz dosel) a nasledne jsem nemohl popadnout dech a myslel jsem, ze omdlim. Nastesti jsem to nejak rozdejchal.

      V te dobe jsem mel nabech na astma, Ventolin jsem si daval preventivne pred zacatkem vystupu. Behem cesty nahoru uz ne.

      Takze u netrenovanych lidi to muze byt problem a po teto zkusenosti bych ve vysokych vyskach na kole nejezdil, ackoliv je pravda, ze nabeh na astma u mne prakticky vymizel a dychani mam uz skoro OK.

      Stale 120 KG, sportem si jen udrzuju vahu a nejake to svalstvo pod tou haldou tuku, jinak zeru jako prase :-)

      0 0
      • KoudakT  

        To tě málem klepla pepka z toho výkonu. V ČR opravdu nemáš šanci mít nedostatek kyslíku ;-)

        0 0
    • Jason Voorhees  

      Koka to vyřeší

      0 0
    • kudlanka32  

      uplne v pohode, pokud clovek nesportuje tak mu asi muze byt blbe nad 3000, v Kyrgystanu byli i jedinci co se proste ozrali ve 3000 a pak chropteli celou noc, nicmene otok mozku nehrozil ani jim. A rano byli strizlivy :)

      Ale je to individualni, me to nic nedela, ale pak ve 4000 me bolela hlava, nakonec jsem zjistil ze ne z vysky, ale z prachu vsude. Neni tam zadna vegetace a vsude se desne prasi. Vzal bych si Brufen a Xyzal.

      0 0
      • Vieruš  

        Super, s tým prachom dobre vedieť, pozerala som street view, ale skôr kvôli terénu a to, že sa tam zle dýcha, na to som veru nemyslela :) O výškovej nemoci samozrejme čo to načítané mám, ale chcela som vedieť skúsenosti „z terénu“. Navyše, je iné, keď sa človek vezie autom/autobusom a keď má vynakladať fyzickú námahu s naloženým bikom do kopca. Máme dve možnosti trasy, jedna max 2300, druhá trasa je okolo 3000, takže asi to riskneme a pôjdeme vyššie :)

        0 0
        • kudlanka32  

          do 3800m me to nedelalo nic, pak prisla snehova vanice a skoncili jsme v silnicarskem domecku, kde bylo tak 40°C, coz teda nedoporucuju takovy soky. Za hrebenem Tien-sanu bylo pak to suchy pocasi s tim prachem. Pred nim spis chladno vlhko a zeleno. Fakt zalezi na ktery strane jsi.

          Aklimatizace probihala tim jak jsme tam stoupali postupne z 800m, na kazdem sedle jsme si udelali posezeni, ja si to treba jeste vyjel – vytlacil na nejvyssi kopec v dohledu, aby byl nejaky sjezdik a spali jsme dole pod sedlem. 3-ti den jsme si udelali flakaci ve 3000. Kazdy to snasel uplne jinak ale blbe nebylo nikomu. Prijde mi ze cyklisti maji telo natrenovany, ze to lip snasi.

          0 0
    • Koobeek  

      Kam přesně se chystáte? Byl jsem tam měsíc a nádherné to bylo! Dostal jsem horskou nemoc (s to jsem na tom byl fyzicky velmi dobře) v 4500 m.n.m. a nemohl jsem se hnout ani o metr dále. Pocit jako při kocovině a chřipce zároveň. Bylo to dáno nedostatečnou aklimatizací. Bolehlav měl každý v 3 000 m.n.m.

      0 0
    • kankrlicek  

      Bylo mi cca 26 let, ve vynikající fyzické kondici. Jako aklimatizaci jsme šli na asi 3.600–3.800 m kopec. Do 3.000 se šlo po čtyřech – mačky, cepín. Žádné problémy. Ve 3.000 se to položilo a šlo se skoro po rovině. Nebyl jsem schopen jít, uvázali mě na lano a prakticky táhli jak kozu. Dali mě do spacáku a nechali tam. Tak blbě mě nebylo snad nikdy. Chtělo se mi blít, *****, oboje zároveň, ale nebyl jsem schopný vylézt ze spacáku. Vrátili se, vysyypali mě, odtáhli mě o cca 100 m výškových níže a najednou jsem byl ten nejsilnější ze skupiny.

      Jak už bylo řečeno mnohokrát – každý na výšku reaguje jinak a aklimatizace se opravdu vyplatí.

      Za týden jsem se dostal nad 4.000 m naprosto bez potíží.

      0 0
    • jannk  

      to mi pripomnelo muj jiny zazitek – byli jsme v Alpach, 2 dny jsme chodili kolem tech 3000m a jeden kamarad porad remcal, ze ma vyskovku a ze nemuze, bla bla bla. Tak jsme to nevydrzeli a slibili jsme mu, ze pujdeme nize, tj ze nekde sjedeme autem a pujdeme pod 2000m. Akorat jsme to trochu spletli autem dojeli jinde (90.leta, zadna GPS) a zase jsme byli nad 3000 a sli. Akorat jsme mu to nerekli (nevedela to polovina skupiny, proste jsme zdrbali pripravu) … a ten dotycny si pochvaloval jak se mu konecne dobre dycha :) A fakt to nehral – proste hlava je svine (cimz nechci zpochybnovat skutecnou vyskovku!)

      0 0
      • jonti  

        Kdyz nekdo jen tvrdi, ze se mu hur dycha, tak mu jen vadi ridsi vzduch, vyskova nemoc je neco uplne jine.

        Me se to stalo neco pod 4000, taky vyborna kondice, spani asi v 3500 bez aklimatizace a dalsi vystup, zacala me strasne bolet hlava, motal jsem se, bylo mi blbe. Stacilo se otocit, klesnout par stovek metru a byl jsem ok.

        0 0
        • Krov  

          Přesně tak, Klasické první příznaky výškovky. Kondice na to nemá vliv, jedině aklimatizace.

          0 0
    • volyn  

      ja jsem jel autem z 2000mnm do 5100 a nahore me fakt bylo blbe, na blitku, hlava se mi motala, pak jsme se vratili (jen puldenni vylet autem). Pak jsem sli pesi tury a stravili jsme vzdy 2 dny v 3000, 4000 a nakonec se vratili do temer 5000 a pohoda. Dulezite je nepodcenit aklimatizaci.

      0 0
      • Pavel  

        jo, ti mi připomíná, jak jsme s autem vyjeli na Pikes Peak a kamoš se divil, proč na parkovišti jakési dítě zvrací. No, za chvilku to pochopil taky.. :-D

        0 0
    • Mikikuba  

      Pokud by někoho zajímal pobyt opravdu ve větší nadmořský výšce po delší dobu, tak zde je reportáž z Himálají z Three Pass Treku – Everest, Kala Patthar, Chhukung RI,Kongma La, Cho La, Gokyo RI, Renyo La

      http://www.hankaebertova.cz/index.php?…

      0 0
    •  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    •  

      Někde v Brně na univerzitě maj místnost kde ti můžou nasimulovat jakoukoliv nadmořskou výšku, nebude myslím problém si tam zajezdit na rotopedu…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.