• coltcha

    Ahoj, začalo mi blbnout přehazování. Pokud přehazuju vzadu ze 4. nebo 5. pastorku vždy jeden výš, řetěz nepřeskočí a samozřejmě to „drhne“, musím zmáčknout páčku ještě jednou, pak to přeskočí. Od 7 výš už to je vpohodě. Když řadím na menší kolečka (dolů), tak vše funguje bez problémů. Kolem toho 4. – 5. pastorku toho mám nejvíce naježděno – celkem s kolem cca 1400km převážně v terénu (zatím bez zásahu do komponent řazení)

    Šupleru doma nemám, ale našel jsem měrku řetězu, která moc nevím jak funguje. Vyznáte se někdo podle přiložených fotek, jestli může být řetěz (a kazeta) už včudu? Myslí, že o řetěz se starám solidně, jednou za 2–3 jízdy pračka, po každé jízdě umytí a mazání. Snažím se řadit ne jak prase, ale někdy mi to samozřejmě ulítne :)

    0 0
    • novas752  

      Tyhle plechový měrky nejsou moc přesný. Ten muj kus plechu ukazuje řetěz vyjetej, když šuplera a poctivá Parktool měrka ukazuje teprve lehce za polovinou. Tahle měrka by měla ukazovat že je řetěz vytahanej, když si tim prostřednim žlábkem na straně 1.0 sedne na rolničku.

      A navíc toto neni projev vytahanýho řetězu, tohle bych spíš tipl buď na ohnutou patku a/nebo nebo zatuhlou špínu v bovdenech a/nebo na nesprávný seřízení (málo napnutý lanko).

      0 0
    • atty  

      Na první fotce máš měrku propadlou až někam asi k poslednímu zubu, na druhé fotce zase tak maximálně na druhém. Změř to vícekrát – měrka má obvykle 4 nebo 5 zubů a pokud Ti „propadne“ tak, že je na zubu, co ukazuje víc jak 132.8mm, je už obvykle čas na výměnu (pokud jezdíš dost terénu, tak těch 1400km je už docela hodně na obyčejnej řetěz)

      Koukni třeba na tenhle článek jak to jednoduše změřit a poznat.

      Kazeta je sice taky spotřebák, ale pokud máš nějakou trošku vyššího typu (Deore, SLX, XT nebo obdobný Sram či ještě jiný výrobce), tak 1400 km by měla být docela v pohodě – slušná kazeta (pokud se právě včas mění řetěz) by měla vydržet při méně náročném (nezávodním) ježdění a „neprasení“ v řazení (pod plným tahem, v bordelu apod.) několik tisíc (a kolik tisíc právě záleží na vyjmenovaných faktorech).

      Spíš, jeslti Ti kolo neupadlo (a ty třeba s ním :) ) a neohla se Ti trochu patka přehazovačky – tam to právě (ne)funguje, tak jak popisuješ – řadí to blbě jen na některých pastorcích a nedá se to vyladit. Změř pořádně řetěz, zda už není opravdu KO, pokud ano, vyměň ho a uvidíš, jak to bude řadit – pak můžeš řešit případné další problémy.

      0 0
      • coltcha  

        Tahle měrka žádný zuby nemá, ale podle designu by vytahanost řetězu měl určovat prostřední žlábek a jeho posazení na rolničku (jak píše Novas752), takže chyba bude někde jinde a zítra zkusím přijít na to kde…

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.