Výměna řazení - teoretický dotaz

43 nepřečtených
  • chodec

    Vážení včera jsem měl poprvé v životě rozebrané řezení – no spíš jen otevřené abych nemachroval – a zapoměl jsem se před složením kouknout na jednu věc, co mě zajímala.

    Je možné vyměnit řazení, aniž bych musel znovu provlékat lanko bovdeny?

    Tj. jak jsem koukal, drží konec lanka v řazení za malé olůvko na konci lanka a nevím, zda se olůvko jen vyhákne a znovu nahákne do nového řazení a nebo zda je potřeba to všechno provléknout řezením, kdyby se časem měnilo.

    P.S. Mluvím jen teoreticky – zatím řadí OK – jde o SRAM X.7 trigger, předpoklad je upgrade někdy v budocnu na X.9, či X.0

    0 0
    • Vilém  

      Ano,pri vymene razeni musis vytahnout lanko z bowdenu.Jinak to nejde.

      0 0
    • malko  

      Já bych se přidal taky s dotazem. Chci si vyměnit lanka a bowdeny u řazení. Ale nevím jestli se ty bowdeny a lanka kupují v nějakým setu, nebo zvlášť ? Jsou to nějaký normalizovaný délky, nebo se to nějak nastříhá? Jo a taky co vlastně mám všechno koupit, abych pak nezjistil, že mi chybí nějaká kokotinka, bez které to nesložím.

      0 0
      • mar_tin1  

        bowdeny si daj nastrihat na presne dlzky podla starych. okrem toho budes potrebovat este lanka a koncovky na bowdeny, pripadne koncovky na lanka. to je vsetko…

        0 0
      • chodec  

        Na střihání bowdenů to chce trochu kvalitní nářadí – buď spešl kleště nebo to „ubrousit“ na flexe nebo jemnou pilku – jde o to nezbortit výztuhu bovdenu při jeho ustřižení po ustřižení či uříznutí je dobré zkontrolovat průchodnost zakráceného konce – zda lanko skrz něj jde a nedrhne. Každé kolo má jiné vedení a délka se mění i podle velikosti rámu, takže budeš muset řezat nové bevdeny i zakracovat lanko.

        Než rozebereš staré vedení, tak je dobré se kouknout, zda ti stávající délky vyhovují nebo chtějí někde zkrátit či naopak prodloužit. Jinak je můžeš nasekat na stejné kusy. U Shimana pozor na oblouk u zadní přehazky – když je krátký, tak to hodně lidem negativně ovlivňuje řazení a jeho seřiditelnost.

        Lanko doporučuji zakracovat až úplně nakonec až to budeš mít protažené a chycené v přehazce a smyku. Když to ustřihneš předem, tak můžeš mít problém s prostrkáváním nedokonale ustřiženého konce lanka (groty, vousy lanka a pod.) originální konec co jde z výroby je obvykle nějak stmelen (letováním nebo jinak) a zabroušen aby se dobře prostrkoval bovdeny.

        Kromě něčeho na řezání bowdenů budeš potřebovat ještě:

        • koncovky na bowdeny
        • ideálně koncovku na konec lanka, kterou na něj dáš po ustřižení, aby se nerozplejtalo
        • ostré stříhací kleště/kombinač­ky/štípačky na zakrácení lanka
        • Podle toho, jaké máš řazení něco, čím se dostaneš do příslušné části řazení, abys tam uchytil olůvko na konci lanka (někdy se prostrkuje dírkou, někdy se musí sundat kryt a uchytit to pod ním.
        • Nakonec imbus na uchycení lanka v přehazce
        0 0
        • malko  

          Diky za vycerpavajici odpoved. Jinak jeste by me zajimalo, na kolik to tak vsechno prijde? Nechci kupovat nic zbytecne drahyho…prehazka je Deore nekdy z 2002 a to vsechno zustane. Je to jenom tak na doziti.

          0 0
          • chodec  

            koncovky na bowdeny – od cca 3 korun do několika desítek Kč za kus podle vymožeností (těsnění, materiál, úprava) – funkčně nepoznáš moc rozdíly u těsněných plastových koncovek za cca 7 Kč a výš (potřebuješ jich podle způsobu vedení cca 10

            Koncovky na lanka 1 Kč za kus – hliníková trubička co se zmáčkne kleštěma na lanku

            Bowden – ten se kupuje v sadě nebo metráži – cenová škála je velká tak se koukni na nějakej shop – lanka je vhodné koupit v sadě (buď samotná lanka nebo set lanka bowden) – mají už na sobě olůvka a konce připravené na protahování(do­poručuji každopádně nerez)

            Imbus určitě máš, ostré kombinačky schopné uštípnout lanko snad také a s tím krácením bowdenu se dá nějak improvizovat jak jsem psal – takže když to shrnu tak největší položka je bovden a lanko

            0 0
    • mar_tin1  

      k novemu radeniu mas aj nove lanka (pri x9 a xo pekne cierne). ale bowdeny budes musiet navliekat nanovo :)

      0 0
    • nobody  

      využiju tento thread, při přeřazování u 3 nejpouživa­nějších převodech (4,5,6) proti odporu mi nejde přehodit, cvrliká to a musím páčku hodně domáčknout, u ostatních převodů to funguje normálně. Bude to vychozeným řazením nebo přehazkou?

      0 0
      • Lister  

        může to být úplně cokoliv – vůle v přehazce, ******** bovdeny, špantě naměřená délka bovdenů, ohlá patka přehazovačky.....

        0 0
      • cejny  

        neco takoveho me dela posledni kus bovdenu pred prehazkou nez se zasere, staci ho vymenit a je to v pohode, jednou stacila jedna vyjizdka po lese za deste

        0 0
        • cejny  

          mel bych po sobe cist, chtel sem napsat kdyz se zasere :-)

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.