• noviisek

    bré ráno,

    chci se zeptat na pár maličkostí ohledně výměny lanek a bowdenů.

    Na ivelo jsem se mrknul na návod.

    Mám doma kus řadícího bowdenu od jagwire (1,5,) ale je nějaký užší, je to možný? Zdá se mi, že když ho tam dám, tak tam bude vůlu u řazení.

    1. Jaké jsou šířky bowdenů a lanek?
    2. Nevadí, když je užší než ty původní?
    3. Jakou šířku tam dát podle vás?
    4. Jaká lanka a bowdeny případně koupit?

    Jezdím klasický xc, řazení mám shimano lx a páky deore rapidfire.

    0 0
    • Evilcleaner  

      bowdeny pro řazení jsou ve velikostech 4mm a 5mm, podle toho se k nim dávají patřičné koncovky. oba dva mají stejné použití, není vymezeno kde jeden by mohl být a druhý ne.

      brzdový bowden má velikost 5mm

      ředící lanko má průměr 1,2mm a brzdové 1,6mm.

      velmi důležité je mít ke všem bowdenům správné koncovky!!!

      0 0
    • Evilcleaner  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován zakladatelem diskuse.
      0 0
    • LRRTM1  

      Pro inspiraci – já měnil bowdeny vloni a dával jsem tyhle:

      Bowden

      Lanko

      Koncovky

      Měnil jsem jen řazení, páč u brzd mám hadice. A ty jsou komplet nový i s brzdama.

      0 0
    • Wojtkingson  

      Zdravím vás, mám menší dotaz. Když měníte bowdeny (řazení), měníte hned i lanka? Nepociťuji žádné velké problémy – moc často nejezdím v bahně, ale po 5000 km jsem si říkal, že výměna by nebyla od věci.

      0 0
      • Smazaný účet  

        Jak kdy. Kdyz jsem menil jenom posledni kousek bowdenu u prehazky, tak jsem lanko nechaval. Kdyz komplet, tak komplet. Odpadne tak i srani s protahovanim pomackaneho a roztrepeneho lanka a nebudes muset resit, ze mas nekde boden delsi a rozmackle lanko ti drhne v bowdenu.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Při výměně bowdewnu jsem si všiml, že plastová koncovka nejde nasunout až na doraz, má na konci jakés zarážky. Vypadá to, jako by se počítalo se zkrácením bužírky bowdenu oproti jeho kostře. Děláte to někdo? Děkuji

      0 0
      • novas752  

        Mám radši koncovky kde to jde nasunout až na doraz i s vnější bužírkou. Buď celokovové nebo s kovovou vložkou na konci. A dobře zabrousit konce bowdenu.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Tak jsem pochopil dobře, že u těch, co nejdou, je třeba zkrátit bužírky? Neudělal jsem to a mám obavy, že se budou koncovky do bužírky postupně silou vtlačovat a budu tak stále nucen dotahovat lanko.

          0 0
      • Mr.Duck  

        Myslim, ze je potreba jen trochu zatlacit. Osobne pouzivam jedine Shimano plastove koncovky s tesnenim uvnitr, pripadne temer identicke Jagwire. Nekdy to jde nasunout trochu vice ztuha. Aby ses ujistil, ze se ti bowden usadi na doraz a nikdy se ti „nenatahne“ (to se realne nikdy nestane) lanko, staci system sestavit, predbezne narychlo seridit, a pak:

        Jednou rukou podrzet prehazku aby se nemohla pohnout, a druhou rukou radit na lehci dokud neucitis vyrazne vetsi odpor. Po teto operaci jen finalne nastavim prehazku, a nemusim na to sahnout dokud nemenim lanko, pripadne az po sezone nebo dvou bowden. Na 12s XT, tady na foru rikali, ze 12s je na to citlivy, tak to asi funguje dobre :)

        0 0
        • novas752  

          Já si zařadim nejlehčí pastorek a chvíli to tak nechám. Ono si to sedne a mezitim dělám něco jiného, třeba čistim kazetu řetěz kliky apod.

          0 0
        • Smazaný účet  

          Děkuji. No rval jsem koncovky na bowden systémem kombinačky/hadr. Stejně se mi nezadařilo. Nicméně teď jsem si posvítil do koncovky a hlavně ji zevnitř vyfotil na makro. Na displeji roztáhl… A ona uvnitř mosazná vložka. Tím vše beru zpět, můj omyl, omlouvám se.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.