• pasek

    asi moje otazka bude znit tady na bajkforu blbe …ale jakou vyhodu maj mtb boty oproti tomu dyz jezdim v obycejnejch „keckach“ ,o kolik je jizda ucinejsi a rychlejsi ? …dik za odpovedi

    0 0
    • peky  

      myslím si že by si to měl vyzkoušet. Začni jezdit v keckách, až ti šlapky bez klipsen začnou připadat moc dřiny kup si klipsny až budeš mít v podrážkách u kecek díry od šlapek tak je vyhoď a kup si tretry na kolo s SPDčkama. Pak budeš vědět co je ti příjemější a hlavně budeš mít své zkušenosti.

      0 0
    • ktm.bike  

      No pokud jedeš po silnici na pivo, tak výhodu nepoznáš žádnou. Ale jakmile vjedeš do lesa, budeš potřebovat vykočit na nějakou terénní nerovnost, anebo budeš sjíždět z kopce polem, lesem, loukou, tak normální „ne-tretra“ je akorát tak o hubu. Je to ale otázka zvyku, někomu chvilku trvá než si na to zvykne. Kámoška se párkrát pěkně vypleskla, a dlouho se nemolha naučit s tím jezdit, protože měla psychickej blok. Ten bohužel vznikl tak, že si koupila levný nášlapy v Lidlu (mě braly mrákoty když mi to řekla). No a ty logicky nefungovaly jak měly a nevypínaly správně. To bych ti pak radši doporučil normální šlapky, anebo aspoň lepší DH pedály ;-) Rovněž tak je to podstatnej rozdíl, když budeš chtít zabrat, anebo dělat na bajku cokoliv co souvisí s větším fyzickým výkonem, než je jen pohodová jízda. Znova plus=výhoda pro nášlapy. Nic lepšího neznám. Ale…nešetři na sobě, vyplatí se koupit alespoň lepší průměr a výš.

      0 0
      • ktm.bike  

        P.S. Taky bude chvilku trvat, než si správně na nastavíš polohu kufrů na botě, chce to vyzkoušet. Já jednou (v počátcích) dal nový SPD a kufry a pak mě po jízdě delší jak 70 km děsně bolely nohy. Než jsem přišel tehdy na to, že mám špatně nastavený kufry. Holt vše chce svoje no. :-)) Tak pak dej vědět, jaký bylo tvý rozhodnutí.

        0 0
        • Kaufi  

          Spd sou super.Už bych bez nich nikam nejel.V terénu ti noha na pedálu drží a nemůže se ti stát žě se smekne.Můžeš v pohodě kolo nadlehčit nad překážku.Zezačátku sem taky zastavil a nevycvak a padnul jak šraňky jde jen o zvyk.

          0 0
      • rimka  

        Jako bys psal o mě :-D, taky jsem měla první nášlapy z Lidlu a díky nim měla rozbitý kolena a když jsem si pořídila jiný, dost často jsem vycvákavala dlouho před tím, než bylo potřeba, pro jistotu…bála jsem se. Trvalo to, než blok přešel… Dnes mám schimano 520 a neměnila bych. Kromě výhod zde popsaných jsem využila i tý, že když mě jednou bolela noha, že jsem nemohla točit, tak jsem ji nechala odpočívat a tahala vše druhou. Pomohlo to a dojela jsem v poho domů.

        0 0
      • pasek  

        no na pivo na kole moc nejzdim ,mam crossovy(author reflex) jezdim tak 70%silnice 30% teren trasy tak 70 km(prumer)

        0 0
      • borda  

        lepší dh pedály budou stát minimálně tolik co SPD PDM 520 + obyčejný turistický tretry :-)

        0 0
      • ferda  

        Promin, nechci zakladat flame. Ale psat ze spd potrebujes k vyskoceni na terenni nerovnost a nebo pri sjezdu muze napsat jenom nekdo kdo neumi na platformach ani obyc bunny hop…spd jsou daleko vic o hubu.Kdyz vypne necekane, kdyz tahas kolo za kufry a pod…rozhodne pomuzou pri prenosu sily a tvrdost bot je take znat. Jen ta technika, nevim :)

        0 0
    • thiel  

      ja teda jazdim v obyc keckach. vyhovuje mi ze mozem menit polohu chodidla na pedali. problem nastava ked je mokro, to sa kecky na pedali smykaju a vtedy by som spd ocenil…

      0 0
      • Pá-dlista1  

        No vidis a do mokra a bahna se casto berou prave volne pedaly a nebude to tim, ze by se jezdci chteli trapit ;) Chyba nebude v systemu.

        0 0
    • Tesak  

      jízda bez SPD je nebezpečná.Jednou jsem to zkusil a při přejezdu pouhého obrubníku si rozsek šlapkou holeň.never more!

      0 0
      • SoLaX  

        Tak to je asi pouze o sikovnosti (tim te nechci nijak urazit), protoze mne se tohle nestalo nikdy a to jezdim od mala bez naslapu i bez klipsen. Ale ted na jare pride zmena a du taky do spd, kvuli moznosti slapat do kruhu a kvuli drzeni nohy na pedalu – je pravda, ze pri sjezdech ta noha sem tam lita a pri nejakem mensim skoku obcas davam nechtene no-footy :-) Ale to je zase o me nesikovnosti, protoze kdyz vidim skakat frirajdisty, tak zasnu jakou maj nad kolem kontrolu i bez naslapu.

        0 0
      • wroum  

        to je ale tvoji nesikovnosti a neni to vlastnost pedalu.

        0 0
    • mr.antik  

      ne troufnu si to vyčíslovat, ale pokud jedu s spd, tak se mi šlapání do kruhu zdá tak o 30 procent efektivnější

      0 0
    • Luma  

      Jezdím silnici i mtb a bez nášlapných pedálu to není ono a u mě hlavně u horáku o rozbití držky.Teď v zimě si někdy půjčím kolo od manželky má platformy a musím si dávat pozor na skoky atd. a bolí mě nohy/měkčí podrážka u tenisek/.Bez tvrdé podrážky a spd ne!

      0 0
    • RUMcajs  

      Zalezi jake boty, ja do prace jezdim v BC pohorkach a kdyz jsem ohnul presmykac, stacilo jeno kopnuti a zase to bylo O.K. Tu vyhodu vidim v tom, ze jsem to ani pres tu tvrdou spicku necitil :-)))

      0 0
    • Manas  

      Na platformach zvladnes vsechno jako na SPD. Jejich vyhoda je v tom ze ti pri sjezdu nelita noha a mas vetsi ucinnost slapani. Tot vse.

      Vsechny ty veci jak nevyskocis obrubnik atd. jsou jen o tom, ze te nikdo nenaucil bunnyhop a jine technicnosti (ja vim, fuj!) :-)

      0 0
      • Manas  

        To s tim nelitanim plati treba i pro rychlou jizdu po korenech. Ale pokud mas dobry boty a platformy tak to neni tak moc znat.

        0 0
      • MlokCZ  

        To je všechno pravda. Ale v reálu je pak větší množství lidí (včetně mě), kteří nemaj dobrou techniku včetně toho, že neumí pořádně bunny hop. A v tomhle případě je pak situace jiná, bez nášlapů ani ránu :-)

        0 0
        • MlokCZ  

          Já měl možnost ještě bez spd (a to jsem tam měl aspoň klipsny) dvakrát při menším skoko při dopadu jednou nohou uletět z pedálu a v jednom případě to skončilo lehce říznutou nohou o převodník. Samozřejmě, že za to mohla moje technika a ne pedály, ale během 10 let s spd jsem už nic tak pěknýho díky spd nezažil.

          0 0
          • pitos  

            Zase se dají s spd zažít jiný věci jako třeba jízda po zadním.Při přepadnutí se ne a ne odepnout,skončil jsem docela špatně:)

            0 0
            • MlokCZ  

              S jízdkou po zadním máš pravdu, ale nevidím jediný důvod, proč bych ji měl provozovat (v podstatě jsem ji s spd ani klipsnami nikdy nezkoušel, tedy nikdy vlastně nezkoušel na biku, i když jsem v 10 letech na bmx jezdil po zadním bez problému).

              0 0
              • pitos  

                Bude to asi tak že jezdím na biku jiným způsobem tež třeba ty.Baví mě se tech. zlepšovat a pod. tak taky proto jsem sundal na rok a půl spd protože jsem se chtěl naučit bike ovládat.Nášlapy teď kupuji nové(sjezdové) a budu to měnit podle potřeby.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Tak zlepšování a ovládání je jasné. Ale ta jízda po zadním je z mála věcí, který pro terén nepotřebuješ a je to už spíš z jiné kategorie ježdění než, co tu má většina na mysli. A pokud pak chceš na kole více blbnout, tak na to spd nejsou, to je jasné.

                  0 0
                  • pitos  

                    Moc s tebou nesouhlasím že jízda po zadním je v terénu nepotřebná.Jako tak samotná jízda ne ale stejná technika se ti hodí při sjíždění terenních schodů,při přejíždění velkých překážek a bunnyhop bez zvládnute jizdy po zadním také jde špatně.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      V tomhle máš pravdu, ale na všechny ty akce v terénu nepotřebuješ jet po zadním až do rovnovážného stavu a stačí zvednou přední o něco méně. S spd se vždy až bojím držet delší chvíli ten správný rovnovážný stav. Jet 10m těsně pod tím rovnovážným stavem, kdy pořád nepatrně padáš na přední, s tím problém nemám ani v spd.

                      0 0
                    • MlokCZ  

                      Ale máš pravdu v tom, že dobře zvládnutá jízda po zadním ty další věci ulehčí a dodá jistotu.

                      0 0
    • Pá-dlista1  

      30%

      0 0
    • Vymi  

      To mas tak nekomu to vyhovuje takhle a jinemu zase tak… moje osobni zkusenost s klasiky a pak s spd jsou takove ze jsem z pocatku hodne jezdil na zeleznych (dural) pedalech a to i do terenu a ne vzdy to bylo prijemne kdyz jsem ne svoji zrovna skvelou technikou vyletel jak se rika z pedalu a nabil si nos nebo nohy o pedaly… klipsny ty uz sice maji lepsi zpevneni nohy boty a nohy jako takove ale porad to neni ono… kamarad s nima umi jezdit ale sem tam hodi tlamu ale to asi kazdej svoji nesikovnosti :-)navic opravdu ziskas se spd 30% ucinosti pri slapani… je fakt ze kdyz jsem presel na naslapy tak jsem byl z toho dost hotovej…kolo jsem mel pod kontrolou, pri sjezdech jsem opravdu nemusel porad premyslet kdy a kde na co davat bacha…akorat zpocatku jsem se sem tam zapomel vypnout spd pri dojezdu a spadl jsem na stranu ze :-)

      Hlavni vec ale proc mit spd je ta ze vlastne neztracis energii a slapani tak rychle jako by si mel jen kecky…

      0 0
      • MlokCZ  

        Jen nevim, kde všichni berete těch 30% v praxi. U mě tedy po přechodu na spd nebyl rozdíl téměř žádný. Akorát jsem se postupně naučil šlapat lépe do kruhu, což se hodí na fullů, že se pak málo houpe i při hodně pohodlném nastavení. Ale o 30% lepší účinnost? To by pak znamenalo, že na stejných tepech budu jezdit o 30% rychleji…

        0 0
        • Vymi  

          no jo ty to chapes jako ze se to pak nekde projevi… ale musis to spise brat tak ze kdyz je nemas… tak ti noha vesmes porad lita… navic intenzita slapani je tragicka… zacnes byt unaveny a nohou zacnes po pedalu posunovat… jako je to opravdu trapeni… a to jezdeni se opravdu projevi ale jak u koho… ovsem se svoji zkusenosti musim rict ze jsem opravdu zrychlil… to co jsem drive jezdil za delsi cas tak ted s spd jezdim za kratsi dobu… a to rozmezi je asi 10 let…

          0 0
          • MlokCZ  

            Tak já jezdil vždy z klipsnami a to už od 10 let, takže noha se neposouvala a je v dobré pozici. Srovnání mám dlouhodobé, bez spd 10 let ježdění, s spd taky 10 let. Ale nemám to srovnání ježdění bez klipsen. Ale pokud někdo jezdí a umí bez klipsen a má vhodné pedály, tak se mu noha také samovolně nikam neposouvá.

            A to zlepšení v rozmezí 10 let vůbec nemusí u tebe být spd, ale protože jsi se za těch 10 let prostě zlepšil tím jak jezdíš a bez spd by ses zlepší úplně stejně.

            0 0
            • Vymi  

              jo to je pravda nemusi to byt tim.. :-) kazdej se porad neco noveho uci a tak zlepsuje svoji techniku… :-) me osobne klipsny nevyhovuji… ale je to asi tim ze jsem si proste nezvykl… ted samozrejme jen SPD bez nich je to hruza jak si clovek na neco zvykne je to pak tezke… :-)

              0 0
              • MlokCZ  

                Tak celkově srovnání klipsny x spd je jasné. To mě taky sedí spd asi 1000× lépe.

                0 0
                • v POHODÌ klokan  

                  No, abych pravdu řek, tak mě klipsny docela vyhovovaly. Rychlejc jsem se z nich dokázal dostat. SPDčka jsou ale ještě příjemnější při jízdě-nemusíš na nic myslet, noha se ti nevaklá a jenom šlapeš. Když se naučíš fakt rychle a automaticky vycvakávat,tak je SPD naprosto nejlepší systém. Jízdu bez klipsen nebo SPD si už ani nedovedu představit…

                  0 0
    • chodec  

      Základní výhodou bot na kolo, tou úplně nejzákladnější tedy je, že jsou dělané tak, aby se s nima jezdilo na kole lépe, bezpečněji, pohodlněji a účiněji než v botách konstruovaných řekněme na tenis.

      P.S. Zase v botách na kolo se na druhou stranu hraje blbě tenis – vlastně čím lepší boty na kolo tím blběji se v nich dělá cokoliv jiného, než jízda na kole ;-)

      0 0
    • Lance  

      jsi s kolem jedno telo jedna duse, je to takove krasne spojeni............ kdyz vrazis ty sve male ocasky do pripravenych sterbinek a pritlacis....­.........

      0 0
    • wroum  

      MTB boty a hlavne jejich tvrda podrazka maji tu vyhodu ze pri pouziti SPD pedalu, kde byva vetsinou mala kontaktni plocha pedal-bota, se lepe slape – dochazi k lepsimu prenosu sily a neboli te tolik chodidlo (cim mekci podrazka tim hur) na druhou stranu nutno rict ze to je o zvyku a i kecky s mekkou plochou podrazkou na velkejch platformach sou fajn, IMHO lepsi nez SPD a aspon se naucis techniku a nebudes praktikovat pokrivenej styl bunnyhopu ala XC riders :-)

      0 0
      • MlokCZ  

        Ale zase lepší sprasenej „bunnyhop“ než žádnej hop :-)

        0 0
        • wroum  

          vim z vlastni zkusenosti ze kdyz mas moznost neco takovyho „ochcat“, tak te to nenuti se snazit delat to spravne a pristup ze se na ten obrubnik nejak dostanu je IMHO spatne a lepsi je se chvilku trapit a pak to delat spravne :-)

          driv sem taky tahal kolo nahoru pomoci SPD, ale ono to byva o dost horsi treba v terenu, kde se ti obcas podari omylem vytrhnout botu z pedalu a ne vyskocit. dost to boli :-/

          0 0
          • pitos  

            Taky jsem vše tahal přes spd a naučit se to správně se mi prostě nedařilo tak jsem je občas sundal,nasadil platformy a vysledek se dostavil brzo.Začal jsem je brát i na hory a musím říct že nijak hůř se mi nejezdí. Tento rok kupuji sjezdové spd a uvidím,buď to budu střídat nebo jen spd.

            0 0
          • mr.antik  

            a jak děláte ty bunnyhopy na velkých zdvizích? Mě to nějak nejde – vždycky z toho vyjde takovej bunnyhop – že akorát propružím zadek a předek :-))

            0 0
          • Luka  

            souhlasim. bunnik mi jeste poradne nejde, ale diky pinovejm pedalum jsem pochopila dost rychle jak zvednout zadni kolo. Paradoxne mi to jde lip nez to predni.....zatim. S SPD to taham jak se mi zachce. je to uz uplne podvedomy proste za vsechno trhnu a vono se to vznese. Nekdy pusti pedal, vetsinou nedoskocim. Proto pilne trenuju spravny postup. Ted jsem ale trochu zastavila vyvoj bo shanim na pujceni pedaly, se mi je nechce kupovat, vozit je pak uz nebudu.

            0 0
            • Pá-dlista1  

              S prednim je jednoduchy vysvetleni. Moc dlouhy kolo.

              0 0
              • Luka  

                no, jasne. stizeny podminky. ale i tak… kamarad na mym kole zvedl dost oproti me. ale stezoval si, to je fakt :))) Pak mi pujcil svoje, ale nesla jsem na to spravne. Ted uz vim jak na to, ale s spd se to zkouset proste bojim :)

                0 0
                • Pá-dlista1  

                  Na 17" Authoru mam i ja co delat, abych se odlepil a to na kole skocim pul metru.

                  0 0
                  • Luka  

                    no se ti to rika, mam problem sehnat k zapujceni i pedaly, natoz cely „kolo“ ;) … ale i pres nesnaze se to naucim! Musim. Je to otazka cti. Nerikam skakat 40–50cm ale nejak rozumne se dostavat na/z nerovnosti, a bez problemu prekonavat retoshe a obrubniky :)

                    0 0
          • MlokCZ  

            Sice máš pravdu, že je to špatný přístup. Ale já skáču málo a to co skáču, k tomu mi to stačí. A nemám ty ambice to trénovat bez spd a ještě třeba při tom padat. Tam kde to používám, tak to mi to jde vždy dobře (nejsem úplný tahač za pedály, já jsem něco mezi správnou technikou a špatnou, takže si pedály jen vypomáhám) a neměl jsem s tím za 10 let s spd problém. A na větší překážky nebo těžší skoky si stejně netroufnu a raději je vynechám a nijak mi to už nevadí. Asi jsem už starej a nemám tu motivaci se výrazně v technice zlepšovat. A po loňském pádu už vůbec se nechci pouštět do akcí, kde bych mohl případně spadnout.

            Vytrhnou nohu z pedálu se mi nepodařilo nikdy. Spíš tam vidim problém, že pokud se to tahá jen za pedály, tak má kolo tendenci se natáčet do strany. Ale s tím problém nemám, když to netahám jen pedály.

            0 0
            • steepe  

              Já jsem SPD na kole neměl nikdy… sice netvrdím že umím s kolem nějak skákat, ale zvednout na rovince obě kola do výšky tak 30 – 40 cm není problém. Koupil jsem si na kolo sjezdové pedály s pinama a úplně mi vyhovují. Bota se na nich nepohne ani v blátě ani za mokra. Kolo používám i dost k blbnutí, skákání, jízda po zadním a z toho důvodu se SPD „bojím“

              0 0
    • Blade  

      Já už si nedovedu představit, že bych neměl spd. Dřív na platformách sem neustále v terénu kontroloval správnou polohu nohy na pedálu, aby mi nesklouzla noha někde ve sjezdu. Ale po koupi novýho kola s spd tahle starost odpadla. Nohu mám pořád v ideální poloze, nestane se, že by sklouzla a pokud máš jen trošku praxi, tak tě nezaskočí ani náhlá nutnost nohu vyháknout. Další plus je šlapání do kruhu. O kolik procent je to účinnější nevim, ale vím, že když sem si loni na podzim zničil nárazem na kořen jedem pedál a dojížděl jsem domů s jednou nohou v pedálu a druhou na něm jen položenou, tak ta volná noha se při každým pohybu směrem vzhůru odpoutala od pedálu. Jinými slovi, úplně bezděčně, aniž bych na to myslel, nebo se na to zaměřoval, tahám nohou pedál nahoru. A co se týče jízdy ve stoje do kopce a tahání pedálu, tam jsou spd bezkonkurenční. Tam to těch zmiňovaných 30% bude..jestli né víc. Jediný mínus může být zablácenej pedál, bo kufr a pak se ti stane, že v nějaké vypjaté chvíli nohu nevyhákneš během zlomku vteřiny jak si zvyklej normálně a jdeš na hubu :-) Ale jinak bez spd už ani ránu.

      0 0
      • MlokCZ  

        Tak 30% nebo víc to bude u maximální vyvinuté síly, což je celkem nezajímavé číslo (tohle je důležité tak maximálně při spurtu). Proto pořád nevim, co máte s tím číslem 30%.

        Ale protože zapojíš víc svalů, tak tep půjde stejně nahoru, takže na celkový výkon to má mnohem menší vliv. Nějaký ano, protože dokážeš (když si na to zvyklý) využívat více různých svalů a později se tedy unavíš.

        0 0
        • Blade  

          Jasně! S tím souhlasím. Samozřejmě tak nejedu pořád, ale pokud chci někoho urvat v kopci, nebo ve finiši, tak je to k nezaplacení. A těch 30%..naždej to říká a někde sem to i četl, tak sem nechtěl být pozadu ;-)

          0 0
          • TheIF  

            Hm já četl „až 10%“… nezdá se vám těch 30% trochu moc ??? a stejně to platí hlavně pro silnici na MTB bude ten vliv ještě mnohem nenší

            0 0
            • mr.antik  

              já bych skoro řek že na hrbolkách bude ten vliv naopak větší. ale je to subjetivní. 10 procent je fakt málo. Jezdím občas na kole s platformama a rozdíl v rychlosti je tak 20 procent (při rychlosti tak 20 kmh, do kopce)

              0 0
              • Black knives  

                Mám takový dotaz. Po velmi dlouhé době,kdy jsem měl na platformy na DH kolo botky Converse,se rozpadly. Moc se mi líbilo,jak hodně vydržely,že měly lem z kůže,a zažily hodně. Hledám něco podobného. Páni frerideři,máte tipy? SPD jsem měl,i DH, ale nechci. Umím na nich jezdit,není problém.

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.