Vyberám nový bike a je to pre mňa alchýmia

23 nepřečtených
  • matuyka

    Vyberám si bike pre seba, rada by som vedela na čo sa mám zamerať, začínam sa v tom už trošku lepšie orientovať, ale stále mám dilemu, či mám ísť do horského (29) alebo do crossového. Jazdím prevažne po cyklotrasách, občas polné cesty, les, lesné cesty, takže by som chcela športovejší bicykel.

    Našla som aj takéto niečo: https://www.cyklonemcik.cz/…ore-9-raidon (neviem, či na úkor neznámejšieho – pre mňa – rámu a kvalitnejších komponentov, by bol takýto bike ok…)

    https://www.cyklonemcik.cz/…29-deore-xcr

    https://www.cyklonemcik.cz/…cx-e-lo-disc

    alebo by mi stačilo niečo takéto: http://www.mojekolo.cz/…-anthracite/

    Cenová relácia je do 17 000,– kč, ja mám 178 cm a 70 kg.

    Díkes za rady!

    0 0
    • raskin  

      A proč jezdíš po cyklotrasách, proč nejezdíš třeba po trailech nebo po silnici??

      Zjisti (vyzkoušej) nejdříve který typ jízdy má pro tebe největší funfactor. Zajeď si na nějaké traily, půjč si silničku v půjčovně a pod.

      Podle mé zkušenosti stejně záleží na tvé partě, jaké kolo budeš jezdit. Kup si takové kolo, jaké mají ti, se kterýma chceš jezdit a trávit volný, protože s nimi zažiješ největší zábavu a je jedno jestli to bude na crossovém, enduru, XC nebo Road. Třeba potom přijdeš na to, že si budeš muset vybrat třeba enduro, protože tvoje parta jezdí na traily do Rychlebek a je to neskutečná zábava. Nebo zjistíš, že bude lepší silnička, protože lepší parta jezdí na silnici a pod. Chápeš co tím chci říci? Ptát se na konkrétní kola je úplně zbytečné, protože na kole sama můžeš jezdit i na skládačce. Stejně bude záležet, jakou máš postavu, které kolo ti sedne, kde a jak budeš jezdit a tak. A věř mi, že večer ti tady budou chlapci sázet jeden lepší tip než druhý, protože oni by si takové kolo přece vybrali :-) Takže pokud chceš mou konkrétní radu, kup si ojeté enduro 27,5 v bazaru a najdi si partu co jezdí po trailových spotech. To by snad i vyšlo do těch 17tis.

      0 0
      • matuyka  

        Díky, chápem, čo tým myslíš :) ale ja väčšinou naozaj jazdím sama, max. 2 – 3 ľudia, takže toto pre mňa asi nebude úplne smerodajné kritérium. Každý má iný bicykel :D A na konkrétne sa pýtam preto, aby som zistila, či nie sú úplná katastrofa, pretože ja nie som odborník, tu ich možno zopár je ;)

        0 0
        • Rychlej turista  

          Hlavně si nekup nějakou velikou mrchu. Třeba to první má 20" rám. A to osedlá jen opravdu obrovský chlap.

          0 0
          • matuyka  

            No jasné, to máš pravdu, asi max. 18 – 19, tú veľkosť rámu budem riešiť až keď vyberiem bike. Dík.

            0 0
            • Rychlej turista  

              Při 182 cm se kochám na 17,5" rámu :-)

              Ale stejné „velikosti“ se u různých rámů mohou i hodně lišit. Především je třeba vybrat správnou délku. A výšku pak podle toho. Já peferuji nižší.

              Prostě vezmu představec a k němu pořídím rám. Tím dostanu správnou délku. Až mám toto, tak hledím aby byl co nejnižší, na který se poskládám :-)

              0 0
              • danielh  

                Ja mam o ghosta pri 188 52–56 velikosti. 17,5 by bylo tak na nekoho se 175cm.

                0 0
                • Rychlej turista  

                  Jak jsem psal, různé rámy to mají různě. Trek byl v té době dlouhý (18,5" nedělali a v 19,5" velikosti bych musel otočit představec k sobě:-)) a proto jsem mohl mít nízký rám. U Authora (tuším to byl Egoist) bych musel při stejné délce mít minimálně 19". A abych na kolo lezl z obrubníku, tak toho jsem si užil v dětství dost :-). A hlavně – z toho Treka, pokud jede jinam, než chci, se dá vystoupit i za jízdy :-)

                  Píšu to tady hlavně kvůli tomu, že nezkušení lidé hledí na velikost kola pouze podle udávané výšky a více je nezajímá. Rozhodující je však správná délka. Ženské mají většinou delší nohy a proto jim při stejné výšce vyhovuje kratší a vyšší rám. Já mám nohy kratší a proto potřebuji rám dlouhý a nízký. Je sice pravda, že tu velikost mám na hraně, ale předpoklad, že už neporostu, se zatím plní :-)

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Ženské mají většinou delší nohy je skoro urban legend. Ženské mají ale jistojistě menší osvalení a menší jednotkovou sílu a výkon (což se týká i břišních svalů a rukou), takže raději sedí o pár stupňů vzpřímeněji, což jim kratší rámy s vyšší hlavovkou dopřávají. A když už náhodou výrobce vyrobí krátký ženský rám, tak ho „vylepší“ řídítky šířky nad 700 mm, takže to nakonec vyjde nastejno.

                    0 0
            • michomin  

              Vidím to na max. 18", 19" už by bylo moc, jako takový nástřel vhodné velikosti vidím tohle , velikost 17,5.

              To v případě, že se dáš na MTB.

              0 0
        • raskin  

          Zase další co jezdí sama :-) To je ale blbost

          0 0
      • matuyka  

        A cyklotrasy mám rada, tu v Prahe sú celkom rozmanité, silnice jazdím tiež, ale skôr nerada, autá príliš nemusím… tie traily občas chodím tiež, napr. Točná, preto neviem, či horský alebo cross, či bude ten cross dostačujúci. O endure som neuvažovala :D to mi ani vo sne nenapadlo :)

        0 0
      • fpba  

        Ešte dodám, že večer budú borci pre správny výber potrebovať foto v plavkách :)

        0 0
    • palo7  

      v této ceně bych doporučil stavbu kola 27,5 v Mku (asi 18) s lehkýma kolama a jezdivými plášti.

      0 0
      • Pavell007  

        Jo, to bude asi nejrozumnější, 29 může být pro děvče zbytečně robustní, když chce sportovnější kolo, tak trek je taky mimo, no a za ty relativně malé peníze bude nejlepší stavba. Zde je výhoda v pohlaví, ochota stavitelů bude jistě krapet větší :)

        0 0
        • matuyka  

          A vedel by si mi prosím odporučiť nejakých dobrých staviteľov? :)

          0 0
      • matuyka  

        Dikes, tato alternativa znie celkom dobre, musim nejaky taky bicykel vyskusat..dnes som skusala tento konkretny: (29/19 ram)

        https://www.hervis.cz/…OLOR-2094666 a bolo to fajn, sedel mi ten bicykel.

        0 0
        • robertb106  

          špatně zařazený odkaz na kolo, tohle kolo patří do vlákna – Sodoma – Gomora vol. 2

          0 0
          • matuyka  

            :D :D ha, ha. Pobavil si ma, díky. Skúšala som veľkosť rámu a kolies :)) Ja si ten bicykel dám postaviť, to sa mi zdá ako najlepšia alternatíva.

            0 0
        • atty  

          KTM v téhle ceně a výbavě fakt ne – platíš cca 1/3 ceny jen za to, že je to KTM (značka). Osazení tohoto kola je vůči ceně a dostupnosti jiných značek a modelů podprůměrné.

          I v ceně cca 17 tisíc se prostě dají najít lepší kola po všech stránkách.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.