• Petrando

    Prosim o radu a doporuceni na vyber sjezdovych lyzi. Naposledy jsem ohromoval devcata kdyz me bylo asi 12 a to je uz skoro ctvrt stoleti pryc … Rad bych asi vyuzil soucasnych vyprodejovych akci a poridil lyze a boty na nadchazejici sezonu. Jsem tedy zacatecnik, merim 183cm. Muzete mi doporucit konkretni model a pripadny typ boty na pohodove jezdeni? Dekuji.

    0 0
    • michal xtr  

      Tak nejlepší bude zajít do obchodu a zkusit botu, která ti bude vyhovovat. Co se týče lyží , tak záleží na tom , jak moc dobře na tom jsi no. Ale na tvoji výšku bych volil délku tak kolem 160cm

      0 0
    • Radez  

      drobný info

       

      ale řekl bych, že bys měl vybírat podle toho ne jak moc jezdíš, ale spíš jak budeš jezdit, jestli se do toho chceš vrhnou a budeš příští sezonu jezdit fest, tak je zbytečný, aby sis pořizoval lyže, který se označujou jako pro začátečníky.

      Osobně, co bych ti doporučil, je botu si koupit v normálním obchodě a lyže bych si objednal přes net, prodavač Ti stejně nalže kdoví co jen aby Ti to prodal a na netu máš čas přečíst si z čeho je lyže složená a na jaký ježdění je konstruovaná a hlavně máš mraky možností kde si lyže koupit e-obchodů je mraky, no a o rozdílné ceně ani nemluvím.

      Jinak já mám teda Blizzardy, ale tak to je těžký doporučit konkrétní značku, spíš by sis měl stanovit cenový strop a v téhle sekci začít něco vybírat podle popisů na netu a pak nějakou konkrétní značku.

      A asi největší doporučení je vyhnout se prodejnám typu Sprotisimo, Intersport a Gigasport viz toto

      0 0
      • kafac  

        To bych zas tak netvrdil, treba ve sportisimu ted bracha koupil Fischer RC4 za 6 tacku ;)

        0 0
        • mufák  

          To je sice pěkný,ale s tou originál RC4ku má jen podobnej design ,ale nic si z toho nedělej,nejni první a ani poslední kdo takhle naletěl a dokonce spoustě lidí stačí ty písmenka na vršku a to ,že ta lyže má vevnitř místo dřeva jen stlačenou tmu a drcený petky jim nevadí.

          0 0
        • mufák  

          Teď jsem si jí našel na stránkách sportisima a musel jsem se smát až běda.Jo jo komu nejní rady tomu není pomoci.Píšou tam dokonce ,že ta lyže vychází za závodního sportu ,ale už nepíšou z jakého sportu ,ale asi z hasičského,pro­tože z lyžařského to rozhodně nejni:))))))

          0 0
          • Radez  

            :D :D :D :D to stou stlačenou tmou je taky dobrý :-)))

            0 0
      • goofy  

        Ja bych zase netvril, ze ma kupovat hned lepsi lyze.. Ikdyz se do toho vrhne, tak ty lepsi lyze mu nedovoli se tak adaptovat a zlepsovat na zacatku, nez nejake mekci rekreacni.. To ze potom uz mu treba nebudou stacit je fakt, holt je pak treba drive proslalne, ale na zacatku se trapit s tvrdou lyzi, je dle me blbost…

        0 0
        • Radez  

          Pokud se tomu chceš věnovat intenzivně dost dobře se naučíš jezdit za jednu sezonu, to že někdo jezdí dva víkendy v roce znamená, že je začátečník celej život. Pro takovýho člověka se hodí začátečnická lyže pořád.

          0 0
    • honza.hk1  

      ..s lyže to budeš mít podobně jako s kolem…velký výběr :-). U lyží bych řekl, že přehmat je ještě znatelnější. Na výšku 183 tak 170cm (10 – 15cm méně než je výška). Nyní přichází to podstatnější. Musíš vybrat typ lyže a třídu. Pokud chceš jezdit jen na upravených sjezdovkácha preferuješ krátké obluky, pak slalomky, pokud chceš větší delší oblouk, tak obřačky a pak jsou různé univerální lyže all mountain, apod (to uvádějí do volného terénu i na jsezdovku). Takže vybrat určení lyže. A nyní další otazník…jak lyžuješ! Každá značka vyrábí určitou výkonostní řadu od začátečnických až po pokročilé, excelentní a závodní lyžaře. Tak začátečnická točí snadno, je měkká, takže odpustí chyby, ale na tvrdém a zmrzlém povrchu už nedrží nic moc. Nemluvím o ledu a pořádném svahu. Takže když koupíš Volkl Supersport S5 Ti, tak to bude super lyže na zmrlý a ledovatý svah, ale špatně ji dáš do oblouku, kousne se a jdeš nekompromisně na zem. Do tvrdé lyže musíš opravdu neustále razantně šlapat, takže se nadřeš a nohy ti budou hořet. Moc bych nekoukal na značku, protože dnes jsou značky hodně vyrovnané. Já osobně nemusím Atomic, protože tady opravdu platíš značku a použitý materiál bývá trochu ochuzen. Bral bych lyži s dřevěným jádrem. Takže značek hafo…Volkl, Head,Salomon, Dynastar,Fischer,E­lan. Podívej se na stránky Elan. Tam mají konfigurátor, kde zadáváš postupně pohlaví, výšku, jak rychle jezdíš, jaký jsi lyžař…atd. a na konci ti z toho vypadnou dva tři modely. To je správná volba. Takhle to jistě lze i u jiných výrobců.

      0 0
      • pepe19  

        základ je bota…lyže vyzkoušet.třeba od kámoše…zjistit jaký styl jízdy vyhovuje a podle toho zvolit…jak píše honza.hk.....je třeba vybrat třídu-slalom,obračky,a­llroundy

        0 0
      • cat  

        Atomic jsou prave skvele lyze, aspon jejich nejvyssi rada.

        0 0
        • mufák  

          To jsem si taky myslel a je to skvělá lyže,ale nesmíš na ní jezdit,dlouho si svou skvělost neudrží.Pokud ovšem nemáš na mysli lyží ze závodního,tam je situace jiná.

           
          0 0
          • Kebo  

            Atomic izor 9:7m jeté zhruba 10krat nikdy nebroušené hrany,jenom voskovane jako nová praskla pred vazanim,nikdy sem ja ani kamosi lyzari nic podobneho nevideli,zlate dynastary omeglass…

            0 0
            • mufák  

              :)))),tak mám stejnej zážitek,po třetím dnu prasklá metron b5 před i za vázáním.Teď Dynastar oleglass 165:)))

              0 0
              • mufák  

                pochopitelně omeglass:)))

                0 0
                • Kebo  

                  A jak jste na tom s reklamaci poslali vas nekam nebo nejaky uspech?jinak omeglass jsou uzasne lyze ale mam uz strary model nicmene nadhera,ciste drevo zadne prolisy..krasa

                  0 0
                  • mufák  

                    Já jsem byl v poho,v krámě mi sice říkali nějaké nesmysly ,ale páč jsem si ty lyže koupil za hrůznou cenu 27 500,–,tak jsem měl vnitřně pocit,že celá akce musí být rychlá a nekompromisní a tak jsem si vzal kontakt na dovozce a ještě ten den jsem tam zajel a k mému příjemnému překvapení se žádné reklamační lhůty nekonaly a za půl hoďky jsem odjížděl s novejma lyžema.Už jsem na nich ale nikdy nejel,okamžitě jsem je prodal.

                    0 0
                    • Kebo  

                      No ja jsem zvedavy,pry to muze byt taky proslaple i kdyz sem o tom nikdy neslysel…taky sem zvedavy co pripadne bude protoze izory uz se dva roky nedelaji…no 15 000 taky neni malo

                      0 0
            • kesu  

              ja taky,atomi SL 11,stara 3dny,praskla pri jizde v okblouku.Nicmene rekl bych ze voelkl praska snad jeste vic:(

              0 0
          • cat  

            na SX:12 jezdim zatim 3 sezony a spokojenost. Ale kdybych mel porovnavat jake byly nove a ted nevim. taky jsem slysel podobny nazor, ze zmeknou nebo co..

            0 0
    • JSt  

      kup nejaky mekci boty 60–70 flexe a lyze puc.

      0 0
      • Evilcleaner  

        měkčí boty ano, s údaji flexu nesouhlasím, každý výrobce má tu stupnici hodnocení posunutou jinak, tatka má nordiky s flexy 140 a já salomony s f. 90 amáme prakticky stejně tvrdé boty (já možná o trochu tvrdší). takže na údaje o flexu se vykašlat a nechat si v nějakém dobrém sportu poradit a hlavně botu pořádně vyzkoušet (!!!)

        0 0
        • JSt  

          co ma tvuj tatik za boty? jestli se nepletu, ta nejvyssi dobermanni maji 130.

          rozdil mozna nepoznas, pac uz tech 90 je na tebe dostatecnych.

          0 0
          • Evilcleaner  

            jsem trol. schválně jsem se na to ted šel podívat a tatka má 60 flex. (nordica w8) nevím co to do mě vjelo. nicméně to vlastně moji teorii jenom potvrzuje:) protože pořád platí že s tatkou máme stejně tvrdé boty, tzn docela tvrdé (já mám salomon x-wave 8.0) a oba musíme boty rozepínat na lanovku aby v tom vydržela noha, takže ten flex podle mě není ani orientační

            0 0
            • JSt  

              to, ze musis rozepinat boty znamena spis nevhodnej vyber nez tvrdost boty.

              0 0
              • Paja  

                U mekkejch bot jo, u zavodnich to ani jinak nejde, jenze zavodni boty na „normalni“ celodenni lyzovani si kupujou jenom pozeri;D

                0 0
                • JSt  

                  souhlasim, ze zavodnici maji nohu tak stahlou, ze musi rozepinat. jenze zavodni boty si nekupuji ani pozeri. krome zavodnika jsem nevidel nikoho, kdo by mel echt worldcup boty se snerovaci vnitrni botickou.

                  sam mam pozersky :-)) lange fluid 120 (tzn. 120 flex) a po prvnich lehce protrpenych dvou dnech, nez se bota vytvarovala, v nich vpohode vydrzim cely blyzoden. ale ze zacatku to chce byt k sobe tvrdej a prasky povolovat co nejmin, aby se to rychlej vyslaplo.

                  taky musis brat v uvahu komplet lyze+boty. tvrdou lyzu v mekke bote nikdy nebudes mit dobre pod kontrolou.

                  0 0
                  • Paja  

                    Vsak jim nejde o to, aby to byly fakt ty nejtvrdsi boty, navic na pozovani na terase hospody si je muzes uplne rozepnout) ;)

                    Mne pripada, ze na normalni (=nezavodni) lyzovani musi byt bota hlavne pohodlna, nesmi v ni byt zima, tvrda tak nejak „rozumne“ (s ohledem na styl a vahu), na carving jsou stejne lepsi  spis mekci boty, do prasanu tvrdy taky nepotrebujes a na ledu me lyzovani stejne moc nebavi – to at delaj zavodnici;)

                    Sam mam rossignol elite exp1, coz byla nejtvrdsi bota druhe (nezavodni) rady, flex 90 (ale to je stejne u kazde znacky jinak), horni prezku prakticky nezapinam, takze tvrdsi bych urcite nechtel;) 

                    0 0
                    • JSt  

                      je fakt, ze nekteru fankarveri vozi komin zatazenej jen suchym zipem. imho ideal cesta ke zlomenymu kotniku… tvrda bota je lepsi na vsecko krome slapani :-). vubec to neni tak, ze do prasanu se hodi mekci. pres botu ovladas lyze, takze je nezadouci, aby se ti jakkoliv kroutila, nybrz ma presne prenaset tvy podnety na lyzu. kdyz to vezmem do extremu, tak se mrkni, jak jezdi skialpinisti na zavodech. jako pos*ani, ale neni to ani tak kvuli tomu, ze by neumeli, ale v mekkych (navic nizsich) botach to dost dobre lip nejde.

                      0 0
                      • Barak  

                        navíc, ty skialpový lyže taky nejsou žádnej zázrak :-)

                        0 0
                      • Paja  

                        Vsak jo, myslime to asi podobne, to, co jsem popisoval nemaji byt zadny backory, ale zas bych to na zduraznuju „normalni“ lyzovani neprecenoval… povolenej komin - spodni prezka kominu je utazena normalne, na tvrdou pistu a do prasanu boty zapinam taky vic.

                        0 0
                • mufák  

                  Znáš nějakého takového pozera?Já jsem to ještě nikdy na vlastní oči neviděl,ale docela by mne takovej člověk zajímal,hlavně jeho výraz ,jak pije to kapůčo ,na nohách závodní botu a tiše trpí:)))

                  0 0
                  • Paja  

                    V Alpach po terasach hospod jich posedava dost;) kdyz sedi v lehatku a pije kafe, tak ani netrpi.

                    0 0
                    • mufák  

                      a jak poznáš ,že bota co má na nohách je závodní?

                      0 0
                      • Barak  

                        Že by podle modelu?

                        0 0
                        • mufák  

                          Třeba lange ,tam je to poznat už z lanovky nebo nordica a head,závodní modely se vůbec nepodobají těm nejvyšším sportovním.

                          0 0
            • goofy  

              Spatne vybrane boty.. Mam Nordicy s flexem 90? a rozhodne pokukuju po tvrdsich..

              0 0
    • Pablo  

      S dovolením se přifařím: mám 184cm/82kg, jezdím od malička, teď byla pár let přestávka. Jezdil jsem vždy spíš obří a superobří slalom, dost rychle. Teď jsou sjezdovky přeplněný, chtěl bych teda snížit rychlost, ale „zachovat náklon“. Předběžně čistě teoreticky jsem si určil lyže 170cm, 12–12,5m. Šel jsem na svahu do půjčovny, řekl co chci a chlápek na mě vyjel stylem: a vy jako jezdíte řezaný oblouky s rukama na zemi? A vy … Myslel jsem, že mě ještě zmlátí. Nakonec po 3 opakovaných dotazech z něj vypadlo, že pod 15m nic nemá. Kamarádi bohužel taky ne, většinou tak 15,5m. Řekl bych, že se do toho umím opřít, ale zase k závodníkům mám daleko, takže chci ne uplně tvrdý eliťácký, ale určitě nic začátečnickýho. Nejezdím ve volnym terénu, vždy sjezdovka, i když někdy i hůř upravená (muldy, plotny). Uvítám tip na konkrétní lyži, klidně i eshop s dobrou cenou. Díky

      0 0
      • Pablo  

        Dodatek: značka a barva mě nezajímá, jde mi jen o slušný lyže za pokud možno malý peníze, přecijenom kromě jedněch Alp a pár svezení tady (chodím ještě na běžky) toho moc nenajedu, takže mi přijde zbytečný v tom utápět moc peněz. Vzhledem k výprodejům bych se rád vešel do 10k, samozřejmě set s vázáním.

        0 0
        • Buf  

          V tvém případě jediné řešení testovačka lyží pro veřejnost, nedávno dělal například Sporten na Pustevnách. Dívej se na akce lyžařských areálů. Podle netu nevybereš nic, stejná lyže jednoho výrobce nebo v trošku jiné delce je někdy dosti rozdílná. Vyzkoušet a pokud ti sedne tak koupit. Půjčovny mají většinou rentalové lyže , takže tam to taky moc nepomůže.

          Jinak 170 cm s rádiusem kolem 12 m je již trošku dlouhé, pokud chceš hodně carvovat tak slalomka nebo fun carver v delce 165 cm. Pokud ale máš blíže k obřáku tak ti doporučím podívat se do kategorie skicross, která nevyžaduje takové rychlosti jako GS a SGS, ale 170 je zase na tebe málo. 

          0 0
          • P e t r5  

            Je celkem logické že půjčovny mají rentalové lyže (rental=půjčovna), ale ty se liší jen vázáním (umožňují změnu polohy vázání bez použití nářadí). Myslím si, že právě půjčovna je nejlepší řešení, znám pár lidí co dali za lyže dost peněz a pak se bili do hlavy, když měli možnost zkusit jiné. Já jsem si tak vybral Salomony Crossmax 10 a můžu jen doporučit.

            0 0
            • JSt  

              to mluvis jen o pujcovnackym vazu. to ma soupaci patku i spicku. srofovak stejnak potrebujes, abys to odjistil a mohl nastavit. buf mluvil o modelovych radach lyzi delanych specialne pro pujcovny.

              0 0
          • Pablo  

            Že na netu nevyberu vím, proto jsem sepsal co asi chci a ptám se zkušených, co doporučí, po čem buď jít rovnou a nebo se to snažit objevit k vyzkoušení. Ty testovačky asi nebudu mít možnost všechny objíždět, i když se o nich dozvím. Nevím jak to chodí, ale čekal bych, že to bude vždy akce jedné značky, takže i tak omezený výběr. Trochu jsem spoléhal na tu půjčovnu jak doporučuje Petr, ale byla to celkem studená sprcha, 50 lyží a všechny prakticky identický.

            Jízdou mám opravdu zatím nejblíže k obřáku, fun-carv nechci, chci zpomalit kvůli okolí (mně vyšší rychlost vyhovuje), čehož jsem chtěl dosáhnout tím menším obloukem. Skicross lyže se liší jak? Těch 170cm bylo jen číslo pro odpíchnutí, může se s tím hnout. S tím obloukem bych ale moc nahoru jít nechtěl, určitě bych zase jezdil 60 :)

            0 0
      • honza.hk1  

        Ahoj, já nedokážu doporučit to, co jsem nezkusil, ale koupil jsem tyto (ještě za velké prníze :-) ) a opravdu super lyže. http://www.bikeparkmost.cz/…-ipt-110-tc/ , nedíval jsem se po cenách,ale myslím, že se dají sehnat ještě líp. Je to model 2008, takže ve slevě super. Jinak letošní model v novém kabátě bude stát zase ke 20 tis. a lyže je to v podstatě naprosto stejná.

        0 0
        • Pablo  

          14.7m při 168cm je možná už trochu větší oblouk, asi mi nezbyde než na nějakou akci vyrazit a ty oblouky si otestovat. Těch 12–12,5 mi doporučil kamarád. V rychlosti jsem to hodil do zbozi.cz a ten bikeparkmost tam vychází pro ty tvoje lyže nejlíp, ale je to už přes limit. I tak dík, ještě pohledám.

          0 0
    • MirkoCarver  

      Pokud to myslíš s lyžováním trochu vážně, je nutné se naučit carvovat a k tomu jsou ideální lyže tak 150cm s radiusem10–12m. Nejlevnější kvalitní lyže jsou Lusti FCT nebo Lusti RCT. Podívej se na carv.cz. Hlavně NEKUPUJ lyže delší než 160cm a s radiusem větším než 12m.

      0 0
      • honza.hk1  

        tady bych si dovolil trochu oponovat. Myslím, že ne vždy je nutné naučit se bezchybně carvovat. Když se podíváš na sjezdovky, tak opravdu carvem jezdí cca 5% lyžařů…možná 10%, ale to pochybuji. Myslím tím, že opravdu zatěžují lyže rovnoměrně, jzdí plynulé oblouky s čistou stopou, tedy bez jakéhokoli smyku. I přesto má carv lyže své opodstatnění. A hlavně pokud nebude často jezdit do Alp, tak u nás díky množství lidí na svahu a kvalitě sjezdovek si toho klasického carvu moc neužije.Lusti lyže asi nejsou špatný, letos jsme je testovali a jsou fajn, jen ten desing mi ani trochu nesedí. Ovšem hurá, další český výrobek na světe a tomu fandím.

        0 0
      • P e t r5  

        Jestli nelyžoval 25 let, tak lyže pod 160 s r 10–12 jsou totální kravina-to už je podle mně fun-carv a to s běžným lyžováním v běžných podmínkách (i Alpy) nemá moc společného. Lyže po nos a rádius kolem 15–16 ale hlavně před koupí někde vyzkoušet. Za 150-ky s r10 by Ti Petrando asi pěkně poděkoval.

        0 0
        • honza.hk1  

          souhlas, na takových kraťasech to nebude to pravé. Takovou lyži pokud nebude mít neusutále v oblouku, tak si nezalyžuje.

          0 0
        • MirkoCarver  

          Na lyžích co píšeš bude věčný smýkač, přitom když znovu začíná je ideální přejít zrovna na carving a na to potřebuje lyže s radiusem do 12m, na kterých může carvovat i při nízké rychlosti.

          0 0
          • JSt  

            kdyz se zacina s lyzovanim, vzdycky se zacina od smykanyho oblouku. to je zaklad. pokud to nekdo uci jinak, uci to spatne. a ty tebou doporucovany delky a polomery lyzi maji prakticky opodstatneni akorat v tom funcarvingu.

            0 0
      • JSt  

        uplnej nesmysl od zacatku az do konce.

        nepredpokladam, ze by petrando byl celej zhavej se valet bez hulek po svahu. na nejaky pohodovy jezdeni bych videl 170-ky lyze s 15m polomerem. at rozhodne NEKUPUJE lyze kratsi nez 165cm.

        0 0
        • MirkoCarver  

          Je vidět že o carvingu nic netušíš, válení po sněhu je FUNCARVING, carving je např to, co jezdí Šárka Záhrobská při závodech SP, nebo většina dobrejch lyžařů na sjezdovce.

          0 0
          • JSt  

            chichi, povidej mi o tom :-D.

            0 0
          • Evilcleaner  

            lálení se po sjezdovce je body carving, pri fun-c. se kopíruješ relief sjezdovky taky rukama (jsetli teda chceš být přesný)

            na svěťáku se mimochodem jezdí racecarving (váha na obě lyže, trup „ven z oblouku“)

            a jestli většina „dobrých“ lyžařů jezdí carv  tak bud je carving úplně zničen nebo všichni dobří lyžaři sedí doma

            0 0
            • treatt  

              Jenom co prosim Te presne myslis tim, ze trup jde pri racecarvu „ven z oblouku“?

              0 0
            • MirkoCarver  

              Myslím, že není nikde přesné rozdělení carvingu, ale bodycarving považuji za jednu variantu funcarvingu a fungarving, stejně jako racecarving za různé formy carvingu.

              Když se podíváš po sjezdovce, dobří lyžaři většinou carvují a kdo smýká, hlavně v horších podmínkách, bojuje o život :-)

              0 0
              • JSt  

                naopak. do horsich podminek je prave ten smykany oblouk ;-)

                0 0
                • MirkoCarver  

                  Vidíš, a v tom se právě pleteš :-)

                  0 0
                  • Barak  

                    Hlavně neříkej, že ty jezdíš řezaný oblouk v každých podmínkách. :-)

                    0 0
                    • MirkoCarver  

                      To netvrdím, ale málokdy narazím na sjezdovku, kde by to nešlo, občas odpoledne hodně rozrytá černá…

                      0 0
                      • JSt  

                        ale lyzovani neni jen o jezdeni na sjezdovce, neni jen o jezdeni u nas. mas strasne uzky uhel pohledu na tento sport.

                        0 0
                      • Barak  

                        Mnohokrát jsem pár hodin po sněžení zažil červené a dokonce i modré sjezdovky, kde by carving nešel provozovat ani náhodou.

                        0 0
                        • goofy  

                          To by ses divil, na jakem terenu jsem jezdil carving na „obrackach“ :-)))

                          0 0
                  • JSt  

                    enjoy carving ;-)

                    jedna z mnoha oblasti, kde je rezany oblouk nepouzitelny.

                    0 0
                    • JSt  

                      a to, co je na vidu povazuju za horsi podminky ;-)

                      0 0
                      • MirkoCarver  

                        Pro jízdu v boulích opravdu carving použít nelze, ale u nás znám jediné místo, kde se boule vyskytují, a to v Rokytnici pod lanovkou :-)

                        0 0
                    • Andrzej  

                      hmmm, jako pred 15 lety na girove (muldy, ne moje vykony:), ale rozbolely mn ekolena jenom to vidim…

                      0 0
      • kesu  

        jejejej to je zas blbost,,mam 162 cm lyze s radiusem 11m a 180tky s radiusem 16.Merim 190cm a slusne si zalyzuju na obou,vybiram podle podminek.Stridam je rovnomerne.

        Pokud bych mel mit jenom jedny koupil bych si tak o 15cm kratsi universalky s radiusem 14–16m ve 175tce.A nejaky lyze jsem si uz projel.

        Nejde takle kategorizovat,kaz­dymu vyhovuje neco jinyho.Jednak podle stylu jizdy,taky podle terenu a svahu atd

        0 0
        • MirkoCarver  

          A na jakých lyžích jsi se učil carvovat?

          0 0
          • kesu  

            postupne jak se carving vyvijel jsem se dostal od prvnich s radiusem pres 20 metru az po „zavodni“ slalomky.Ale nebyla tady zminena nejpodstatnejsi vec a to je tvrdost lyze.Pokud vezmu zavodni slalomku a jenom ji naklonim na hranu tak bude tocit vyrazne min nez univerzalka s radiusem 16 ktera bude mekci.Neni to o radiusu ale taky o tom,jak tu lyzi proslapnes.Kdyz das 50kg holce tvrdou slalomku nema zadnou sanci vyuzit jeji potencial pokud neni opravdu expert.A pokud zakladatel diskuse psal,ze chce zacit tak mu nacpat takovoudle slaomku je uplna ale uplna hovadina.Nema sanci se na ni carving naucit a to z toho duvodu,ze ho ta lyze nepovede.Takovadle lyze je k tomu aby se do ni muselo slapat a opirat se do ni a ne se vozit.Naopak kdyz vezme tu mekci univerzalku tak ji staci naklonit na hranu a ona bude tocit,postupne si osvoji pozici lyzi,kam s vahou a jak zatezovat vnitrni lyzi.Ale to na tvrdy lyzi nema sanci.

            Jinak pokud te to zajima jezdim atomic,ne proto , ze bych si myslel ,ze to jsou nejlepsi lyze ale nejak mi vyhovuje jak prechazeji do oblouku.Nicmene vzhledem k tomu co vydrzej uz bych se jim vyhnul.Nicmene je to stjneak mimo,po spolupraci se salomonem bude pri pristi sezona u atomicu Drevena…

            0 0
            • MirkoCarver  

              No se slalomkama mám poněkud jiné zkušenosti, všechny při naklopení na hranu točily jak o život, mám necelých 80kg a rozhodně točily v pohodě. Teď mám Lusti RT 165 R14m a stačí je naklopit na hranu a vesele točí. Není problém na nich jet krátký oblouk, ale vesele zvládají i dlouhý. Vážně nevím, k čemu by mi byli delší a méně krojené lyže…

              0 0
              • přišlapávač  

                tak třeba když jedeš rychlejc a vetší oblouk, že slalomka nebo hodně řízlá lyže nepříjemně vibruje .....

                0 0
                • kesu  

                  tak hlavne se na slalomce v podstate neda jezdit rychle…

                  0 0
                  • přišlapávač  

                    prave :-)

                    0 0
                  • JSt  

                    mirko dava devadesat vpohode ;-)

                    0 0
                    • kesu  

                      tak ono taky 90 neni neprekonatlena rychlost,cervena i v cechach se da jet prumerem 70.A dosahnout pres sto na upravenym svahu neni o nicem ale proc to jezdit na slalomce nechapu..

                      0 0
                      • kesu  

                        a to nemluvim o tom ze i tyhle lusti maji 65mm pod vazanim coz je do jakejhkoli trosku horsich podminek dost velka nevyhoda ktera vlastne znemoznuje jezdit po hranach jelikoz se lyze dost zaboruje(mluvim o firnu,prasanu atd ale porad v ramci sjezdovky)

                        0 0
                        • JSt  

                          mam postarsi p50 s 63mm pod nohou. da se na nich vsude. jsou dlouhy 178cm a ja vazim 73kg, takze celkem nesou ;-). mimo sjezdovku se samo lip svezu na 190cm bigstixech s 10.5cm ;-)).

                          0 0
                      • JSt  

                        o tom zadna. nakulis to klidne pres kiliana, ale pochybuju, ze na lyzi s polomerem 13.5m v oblouku, jak psal mirko ;-).

                        0 0
                      • MirkoCarver  

                        To je jednoduché, nebudu přeci vozit zbytečně dvoje lyže a přezouvat je podle toho, jestli chci jet rychle nebo pomalu. Pokud je lyže na hraně, žádné vibrace se nekonají, ty přijdou maximálně ve smyku, ale Lušťovky se mi ještě nerozklepaly, staré F11 to při přechodu do smyku dělaly, ale to bylo zřejmě díky kolíbce pod vázáním, která byla přeci jen měkčí…

                        0 0
              • mufák  

                takže abych to shrnul:nejdřív tady píšeš,že ať nekupuje lyže nad 160 s rádiusem nad 12 metrů a nakonec napíšeš,že sám jezdíš 165 s rádiusem 14m.Tak to nechápu.

                0 0
                • MirkoCarver  

                  To je jednoduché, začátečník bude jezdit asi pomaleji než já a kratší lyže snadněji v případě potřeby utrhne do smyku…

                  0 0
                  • kesu  

                    no jo ale potrebuje mekci a ne slalomku.zvlast kdyz neumi jezdit po hranach

                    0 0
                    • MirkoCarver  

                      Já doporučoval Lusti FCT nebo Lusti RCT, to nejsou slalomky, o slalomkách jsem jen psal, že běžnému chlapovi zatáčet budou.

                      0 0
                      • kesu  

                        pokud umet nebude,tak nebudou a nevyuzije je:/

                        0 0
                        • MirkoCarver  

                          Když je postaví na hranu, tak zatočí :-)

                          0 0
                          • kesu  

                            zatoci ale malo,pokud si chce oblouk uzit musi je proslapnout.Trvam na tom ze meky universalky s radiusem 15m zatocej vic nez „zavodni“ slalomka s radiusem 12,5 kdyz se to jen naklopi na hrany.V tu chvili co se do toho opre to bude pochopitlene neco jinyho

                            0 0
                            • MirkoCarver  

                              Toto těžko vyřešíme, záleží to na konkrétní lyži a skutečné váze lyžaře…

                              0 0
                              • kesu  

                                to je presne ono,zalezi na

                                Vykrojeni

                                Tvrdosti

                                Delce

                                Plose lyze

                                Hmotnosti lyzare

                                Umu lyzare

                                Tomu co chce jezdit

                                Jinak receno neni mozny pausalne doporucit lyzi na jeden styl jizdy kazdymu.K tomudle sem se chtel presne dostat

                                0 0
                                • MirkoCarver  

                                  Já doporučoval naučit se carvovat a k tomu příslušnou lyži. Pokud bude jezdit klasiku, potřebuje lyže delší a málo krojené…

                                  0 0
    • folty.hans  

      v první řadě se koukni, z čeho je lyže vyrobena . Být tebou, volil bych obyč lyži, ktará má vnitřek vyrobený z pěny . Lyže bude lehká a nebudou tě po celodennim lyžování bolet nohy . Na značku se v tomto případě nekoukej, jestli tam je napsáno Atomic, Salomon, Rossingol je uplně šumafuk, vol podle toho , který lyže se ti budou víc líbit.

       
      0 0
      • P e t r5  

        Další nesmysl, jestli má Petrando 185 cm, tak asi neváží 70 kg a pěnové lyže odrovná dřív než si na ně zvykne. A volit lyže podle vzhledu,to je snad rada pro ženskou (tím nechci urazit ženy-lyžařky). Například moje lyže se mi moc nelíbí (levá má jiný design než pravá), ale lepší jsem zatí na nohou neměl, snad jen Metrony od Atomicu-ale na těch bych zase nevydržel celý den, vyžadují moc síly. NEJDŮLEŽITĚJŠÍ je osobní zkušenost, vzhled je na POSLEDNÍM místě

        0 0
        • folty.hans  

          o váze nic nepsal, já měřím 185 a vážím 65 kilo :-) ..

          přiznej si sám, že většina z dnes na krámě dostupných lyží mají pěnovou výplň . To, že se uvádí, že je výplň dřevěná, že tam ve skutečnosti mnohdy je jen užounká dřevěná ,,lištička" a zbytek opět pěna (nevařím z vody, vlatní zkušenost)

          asi nejlepší lyže v současné době jsou již zmiňované Lusti . Dále se  mi zamlouvali Fischery World Cupy,ale starší modely měli jsme je na testování a perfektní pevná tvrdá lyže. Zkoušeli jsme jí ve dvou ohnout a ani ň, titanová pláty dělají své. Za to ale letošní, ty s tou dírou na špičce, to je hnus měkkej . Opět jsem měl možnost se povozit, ale za ty prachy to nestojí .

          Jinak .. design je velice důležitý, mnoho lyžařů vybírá hlavně podle vzhledu, nejlépe aby jim to vše ladilo i s oblečení, přilbou apod. ..

           
          0 0
          • JSt  

            tohle jsou rady pro nekoho, kdo uz ma neco na lyzach nalitany. pro borca, co stal na certovech prkynkach naposled ve dvanacti letech petadvacet jar nazpet, budou naopak mekci lyze prinosem.

            0 0
            • folty.hans  

              však právě proto píšu, ať koupí obyč měkký pěňáky .. to kolegové se mu tu snaží vnutit dřevěný tvrdý lyže ..

              0 0
              • JSt  

                jo, sorry. nejak jsem se nepodival na nicky a myslel jsem, ze chces prave tu penovku vyvracet ;-).

                0 0
          • mufák  

            titanové pláty budou asi titanálové ,že.Zkoušeli jste ve dvou ohnout fischeru a ani ň?Co je zase tohle?

            0 0
      • honza.hk1  

        pěnové lyže…to je na chvilku. Při trochu intenzivnějším ježdění je prošlápne a bude hledat  jiné…pokud chce lyže na rok max. dva, pak třeba pěnu. Pokud chce lyže, které mají vydržet a mít pokud možno stejné vlasnosti, tak lyže s dřevěným jádrem.

        0 0
    • Petrando  

      Diky za dosavadni rady. Podle toho co pisete, to dopadne podobne jak jsem chtel, jen s tim rozdilem, ze nebudu kupovat ve sportisimu lyze na zbytek zivota, ale na 1, maximalne 2 sezony a pak koupim neco poradneho na internetu. Asi by bylo fakt zbytecny ted kupovat nejake poradne lyze jejiz kvality ocenim (pokud ski vydrzi) az se trochu naucim rezat zatacky. Takze kdybych to zrekapituloval, koukam asi po lyzich v delce od brady po nos (158–165) s polomerem kolem 15m. Vyzani asi nema smysl resit. Boty asi aby netlacily a dobre sedely. Nevim, Nordicy?

      0 0
      • cagalam  

        Boty Nordica jezdím a musím jenom chválit. Dobrá bota!

        0 0
      • P e t r5  

        Já boty kupuju tak, že si vybraný typ obuju v prodejně (na lyžařské ponožky) a min půl hodiny v nich očumuju ostatní zboží (třeba zrovna lyže). Jestli kdekoliv začnou tlačit nebo mi začne trnout nejaká část nohy, okamžitě vyřazuju. Je to možná zdlouhavé,ale vyplatí se to. Koupil jsem tak boty s flexí 120 a vydržím v nich celý den v pohodě, dokonce je ani nepovoluju v pauzách.

        0 0
      • goofy  

        Nodicy klidne.. taky mam :-)

         

        Jinak to shrnuti souhlasi.. Lyze klidne levnejsi, pro zacatecnika/re­kreacniho lyzare.. Delka cca pod nos, at jsou stabilni a zadne silene radiusy :-)

         

        Boty rozhodne poradne odzkouset v prodejne.. Nejlepe vzit fen a nahrat vnitrni boticku at se vytvaruje, nebo proste posaskovat chvili v jednech botech

        0 0
      • honza.hk1  

        …jen na tu délku bych si dal pozor. Koupit zase moc krátké není také nic moc, pokud tedy nechceš vyloženě carvovat napříč sjezdovkou :-). Pokud jsi lyžoval kdysi, tak jsi byl zvyklý na lyže, které mají žlábek a rovnou hranu. Ty jedou klidně i při přímé jízdě. Carvové lyže se chovají neklidně při jízdě přímo, ale to je nromální…ovšem čím kratší lyže a více krojená, tím je při přímé jízdě neklidnější a když budeš li mít vyloženě začátečnické lyže, tak nejsou stavěné na vyšší rychlosti…takže krátká lyže, velké vykrojení a měkká – tedy začátečnická= neklidná lyže při jízdě přímo…takže také záleží jaký způsob ti bude vyhovovat. Někdo raději jezdí dlouhý oblouk a naopak jako začátečník třeba budeš na svahu, který není moc prudký a aby se ti to rozjelo, budeš to muset trochu pustit… Záleží jak jsi kdysi lyžoval. Pokud jsi jezdil dobře a jen jsi prostě neměl čas ,chuť či možnost jezdit, ta se do toho po  pár dnech dostaneš, tak aby jsi nebyl pak zklamán.

        0 0
      • Řepa1  

        Zkus se podívat na www.levnelyze.cz, tam toho je dost. Myslím, že právě teď je ideální doba k nákupu lyží za dobrou cenu. Jen tak jsem mrknul na K2 Apache Crossfire a cena je zajímavá. Určitě bych při tvé výšce nechodil pod 165, lépe pod 170 cm. Asi nebudeš zpočátku jezdit carving, tak neřeš tolik radius lyže. Když se budeš zajímat o kategorii all mountain, allround nebo cross(ty kategorie se někdy prolínají) tak neuděláš chybu. Pokud se budeš věnovat lyžování více, určtě ti doporučuju vyjet na nějaký kurz. Já jezdím už léta každý rok na kurzy s klukama z Opavy www.sportovnikurzy.cz a je to dobré, protože z kopyta udělali docela dobrýho lyžaře. Ale to jen na okraj. Kdybys chtěl něco více o lyžích, tak klidně zavolej na 602 746545

        0 0
        • Matony  

          Nekupuj určitě žádný začátěčnický lyže!! Jsou to vyhozené prachy, souhlasím s tím aby sis koupil lyže s rádiusem cca 12–16m a délce 165–170cm ( i 160ky by mohli být) ať už se to jmenuje jakkoliv, funcarver,  slalomcarver, slalomka atd.. čím bude ta lyže ve středu užší tzn. kolem 65mm bude více agresivnější, čím bude více šiřší cca 65mm a více tím bude pohodlnější. Nevím jaký je rozpočet, ale pro začátek by splnili tuto funkci třeba tyto AHV nebo pak o trochu dražší Lusti což už jsou opravdové lyže za ty prachy!!

          0 0
          • JSt  

            ty se na tech lustovkach treba super svezes, ale pro zacatecnika jsou nesmysl a trapeni.

            0 0
            • Matony  

              On není začátečník, jak píše tak už v mládí lyžoval, a to se nezapomíná, byť už to je dávno. Je to stejný jako s kolem a jiným sportovním materiálem, proč kupovat jakoby něco pro začátek, třeba kolo v supermarketu za 3tisíce apod.. když si můžu hned koupit o něco lepší. :-)

              0 0
              • JSt  

                lyze nemuzes srovnavat s kolem. prirovnal bych je treba k windsurfu. zacinat na prkne s malym vytlakem a velkou plachtou by bylo trapeni. u techto sportu zacatecnik neoceni vlastnosti, ktere mu nabizi spickove vybaveni a bylo by to kontraproduktivni. u kola pozna prakticky kazdy, ze je lehci, dobre brzdi, radi…

                0 0
      • kesu  

        pokud meris 183cm vzal bych tak 168 cm dlouhy,radiusem nekde kolem 13,5–14,5metru,spise mekci pokud moc neumis.A podivej se na siri pod vazanim,obecne cim sirsi lyze,tim lepe se chova v blbym snehu(firn,prasan atd).Cim je ale sirsi tim je min stabilni ve velky rychlosti a jakoby je linejsi pri preklapeni mezi obloukama.Bejt tebou klidne bych sel do sire 72mm pod vazanim.Co se tyka bot tak vyzkousej a neprezen to s tuhosti,dopo­rucoval bych nekde kolem 80 flexe.pod 60 je fakt backurka a nad 110 je to dost tvrdy na celodenni jezdeni

        0 0
        • Petrando  

          nehodlam to zkouset u souseda na zahrade (prasan, nejaky firn, ci zaveje), ale na klasicke sjezdovce, kde predpokladam je teren upraveny. Mozna se pletu, nemam s tim zkusenosti. Co to je „flex“ ?

          0 0
          • kesu  

            to ale neni o sousedovy zahrade,nemluvim tu o lyzich vhodnych na freeride a prasan ale o moznosti jak si zprijemnit lyzovani pokud neni na svahu zrovna manžestr.I když jsou třeba jen 20–30cm boule jsou sirsi lyze vyhoda.jsou stabilnejsi,ne­propadaji se,klidneji projizdeji boulema  a hlavne se na nich da jezdit po hranach i pres boule,proste je jakoby projizdet

            0 0
            • Kedarr  

              Čau mám lyže Atomic GSC 180cm radius 16, je vidět , že tomu trochu rozumíš, je pravda že jsou trošku tvrdší a opravdu mi připadala větší dřina na boulích neupravených sjezdovkách a podobně…mohl bys mi to ňák popsat..ale jakmile byla upravena sjezdovka na ledovci v alpách byl jsem z toho nadšenej…jel jsem krásně po hranách a v zatáčce ještě zrychlili..byla nádherná ta odstředivá…někdo mi to jaksi zhnusil když mi řekl..že upravená sjezdovka mi odpustí všechný chyby a když mě viděl v boulích nebo prašanu..řekl mi že neumím jezdit..a navíc jsem se přel o to že jsou prostě rychlejší..a že  se musí víc krotil zvlášt mimo upravené tratě…v prašanu vůbec to jsem radši nezkoušel…co bys mi o tom řekl?..Dík

              0 0
              • Barak  

                Je to jak píše kesu. Širší lyže se mnohem lépe chová v rozbitějším terénu. Není to ale jen šířkou, ale i dalšími konstrukčními prvky. Když jí vedeš po hraně, v pohodě projedeš se širší lyži i menší boule, nahrnutý sníh atd aniž by tě to nějak rozhodilo. Lyže co jezdíš jsou spíš obřačky, vhodné na upravenou sjezdovku i třeba s tvrdým podkladem, na to je ta lyže stavěná. Boule a hluboký sníh ale nejsou jejich parketa.

                0 0
        • dancing dog  

          áááá, pan je expert! Skvěle popsáno…

          0 0
        • nksh  

          s tou sirkou si nejsem tak jistej, ja si na sjezdovce pripadal nejjistejsi, kdyz jsem testoval K2 Obsethed ktery maj 105mm pod vazanim:) Ja bych se ty sirky vubec nebal, zvlast v ceskejch podminkach.

          0 0
      • mufák  

        Jasně nordica dobermann aggressor je super bota.Ne teď vážně,nejde říct jaká značka by ti byla ,musíš je zkusit.Je to asi jako s helmama.Každej výrobce má trošku jinej tvar a musíš hledat.Pak samo skoro všechny značky mají škálu ze které se dá vybrat.Bacha ať ti nejsou velké.

         
        0 0
    • dancing dog  

      Osobně upřímně můžu doporučit lyže Elan…

      dražší ELAN – SL Waveflex Fusion RS nebo SLX

       

      naprosto v pohodě je lacinější řada Speedwave, 8 je v pohodě, ale asi bych šel minimálně do 1O ELAN – Speedwave 10 Fusion, zahlídl jsem jí někde v Hervisu za 7ooo i s vázáním…

      Neříkám, že nejsou lyže s lepším poměrem cena/užitek, ale mam s Elan skvělé zkušenosti, skoro 1O let nejezdím jiné. U mě Elan forever, samozřejmě nic proti jiným značkám, čistě pragmaticky bych viděl jako nej volbu něco od Dynastar…

      Délku lyží bych viděl 168–175 cm, ne víc, ne míň…

      přeju šťastný výběr a pak hodně radosti z jízdy…myslím, že budeš překvapenej, jak Ti to na carvech i po těch letech půjde dobře..

      0 0
    • dancing dog  

      Jo, dobrou zkušenost mam z boty od Head…funkční zíroveň pohodlné…třeba v Lange sem se cítil jak ve španělský botě..ale je to pár let zpátky…

      0 0
    • MirkoCarver  

      Petrando, je nutné si uvědomit jak často budeš lyžovat. Pokud vyjedeš na hory jednou za rok na týden, tak nic neřeš, kup lyže 170cm s radiusem okolo 16m, jak ti tu všichni radí, vzpomeň na školní léta a vesele smýkej.

      Pokud ale plánuješ lyžovat tak jednou za 14dní, nebo častěji, pak má význam se naučit lyžovat a umět lyžovat v dnešní době znamená umět carvovat. Carving, neboli řezaný oblouk je nejjednodušší způsob zatáčení na lyžích. Pro výuku jsou potřeba vhodné lyže v délce do 160cm a s radiusem do 12m. Zkus se podívat na carv.cz, nebo na můj web: http://mirko.vorisek.sweb.cz/, který jsem stvořil v roce 2002 a je tam návod, jak se naučit carvovat. Psal jsem to v době, kdy jsem měl čerstvě za sebou stejné dilema jako ty, vracel jsem se k lyžování po nějakých 15-ti letech… V té době jsem koupil nejvykrojenější lyže, které se daly koupit v ceně za set do 10000kč, Völkl F11 158cm/R13,5m a nikdy mi nepřišly krátké ani moc vykrojené, není problém na nich jet přes 90km/h…

      0 0
      • JSt  

        necpi zacatecnikovi carvovy oblouk. je super, ze by se naucil vyjet oblouk po hranach na placate louce, ale co si s takovyma dovednostma pocne na uzsim prudkym kopcu (uzsi byt ani nemusi), pripadne na sjezdovce, kde je moc lidi? co si pocne v boulich? na rozbitym svahu? co si pocne mimo sjezdovku ve volnym terenu? kdyz umi klasiku (tim ale nemyslim sounoz a vlneni telem :-)) ), tak naucit se vyjet oblouk po hranach je otazka odpoledne.

        ty 170cm lyze maji vyhodu v tom, ze se na nich da jak prilehnout ke svahu, tak se na nich poklidne svezes, coz ti nejaky 150cm picudky nedovoli, pac se chcou furt tocit.

        uprimne mi pripadas jakoze, do tebe v tom roce 2002 nekdo nalil moudra o carvingu, jak je to moderni, jediny mozny a nejlepsi zpusob lyzovani a ty to zde jen ventilujes. ano, po hranach dnes jezdi vsichni, ale bez smykanyho oblouku se neobejdes ani nahodou.

        0 0
        • MirkoCarver  

          Smýkat na krátkejch lyžích není problém, carvovat na dlouhejch pro začátečníka rozhodně ano. Na rozbité sjezdovce, stejně jako na přeplněné se na krátkejch lyžích carvuje v pohodě, v boulích musí smýkat, na prudké podle okolností bude smýkat nebo carvovat, do volného terénu začátečník nepatří. Netvrdím, že nemá nikdy smýkat, jen říkám, že si má koupit lyže na carving a ne na smyčing…

          0 0
          • JSt  

            netvrdim, ze je problem smykany oblouk na kratkych lyzich. ty ale pises, at se zacne od zacatku ucit rezany oblouk. nesmysl! s par takovyma, jsem mel tu cest. umi nasadit a vyjet oblouk po hranach, ale uz z nej v pripade nutnosti neumi vystoupit. de facto nerizena strela. ve tve recenzi na ""carving-zdrava zavislost":http://mirko.vorisek.sweb.cz/…avislost.htm"se ti nelibi, ze tam toho carvingu moc neni a venuji se tam vice obloukum z pluhu, v pluhu, privratovym obloukum apod. vzhledem k nazvu to je zavadejici, uznavam. ale alespon vidis, ze apulaci davaji tomu klasickymu oblouku velkou vahu. carving je nadstavba.

            btw. asi po fakticke strance nejlepsi cesky film o carvingu (nejspis budes znat) je „skola carvingu“. cover pridavam do prilohy ;-). ale to bych doporucil az po zvladnuti vseho, co je v apulackym filmu ;-).

            0 0
            • Řepa1  

              No jasně, to jsou ti opaváci, co jsem o nich psal výše. Zkus s nima někdy vyrazit, i když lyžuješ dobře, tak tě to posune o hezký kus dále.

              0 0
            • MirkoCarver  

              Počítal jsem s tím, že klasiku už nějak zvládá, pokud ne, může začít s carvingem a z něj přejít do smyku, nebo naopak. Každopádně bez zvládnutého smyku opravdu na normální sjezdovku nemůže.

              0 0
      • Buf  

        Kde jezdiš těch 90 v hodině na takových šortysech. Asi máš blbý tachometr…

        a nesnaš se za každou cenu sáhnout na zem, to je základní chyba carverů.

        Lyže 170 cm je kočkopes. Carving max 165, slalomka se delší nedělá a pokud chceš jezdit nad 60 km tak tam začíná točit obřačka a ta musí být alespoň jako ty dlouhá, pokud chceš jedny lyže Skikrosky kolem 180 cm a zvládneš i českou úpravu sjezdovek, což na slalomkách není nic moc a na obřákách taky ne.

        0 0
        • MirkoCarver  

          Těch 90 v Říčkách na černé, v Deštném na černé ve spodní části, kterou jedu šusem abych dojel k vleku a v Rokytnici, tam je to nejlepší, široké sjezdovky a málo lidí na nich, což se bohužel nedá říct o frontě na lanovku…

          0 0
          • mufák  

            občas mám pocit ,že si z lidí děláte na carv.cz srandu a ,že to nemyslíte vážně.Bohužel vaše urputnost mi ale napovídá ,že to dost často myslíte vážně.Chtěl bych na vlastní oči vidět jak jedeš řezanej oblouk v poloměru okolo deseti metrů v rychlosti 90km/h.Pokud těchto rychlostí ale dosahuješ šusem nebo jak to nazýváš ,tak pak to nemá s carvingem nic společného a vlastně jsi sám se svojí lyží velmi nespokojen a nechápu proč ten krátkej blud ještě vozíš a o to méně proč ho někomu doporučuješ.Leda ,že by jsi si svůj omyl uvědomil ,nesmysl chtěl prodat a hledáš rybu ,ale to máš napsat do bazáru a určitě se někdo chytne.

            0 0
            • MirkoCarver  

              To je o tom, že lyže s poloměrem 13,5m, co mám, zvládne oblouk s poloměrem 10m i 50m. Je pravda, že jsem inovoval a teď mám slalomky s R14m, ale ty rychlosti platí pro původní lyže. Jde o to, když chci jet krátkej oblouk, jedu krátkej, když chci dlouhej, jedu dlouhej. Těch 90 nejedu v oblouku s poloměrem 10m, ale v dlouhým oblouku po hraně, jen v Deštném to zabalím do vajíčka, abych dojel k vleku.

              0 0
              • JSt  

                jasne, ze lyza ma urcitej rozptyl polomeru, podle toho, jak ju proslapnes, ale ten rozptyl neni 40m ani nahodou. chtel bych videt, jak vyjedes na 13.5m lyzi 50m oblouk :-)).

                rekni, jaks tu rychlost meril? po sjezdovkach jezdim na 178cm, 16.7m polomer a v 80-ti kph (gps v kapse a nasledny odecet top speed) konci veskera legrace. u kratsich lyzi to bude samozrejme driv. nerikam, ze to nevytahnes klidne nad kilo rovne zabalenej ve vaju, ale v oblouku 90kph ani nahodou. proc na super-g, kde se lita kolem tech devadesati je podle fis predepsana minimalni delka lyze 205cm? ;-))

                0 0
                • MirkoCarver  

                  Vidíš a přeci to tak funguje, ono těch 80km/h taky nejedeš v oblouku s poloměrem 17m. Rychlost měřím Holuxem GPSport 245, trasu zaznamenávám a vyhodnocuju doma, abych vyloučil chyby. Ve vajíčku jsem jel asi 105km/h v Rokytnici, když jsem chtěl zkusit překonat stovku. Jinak je to v dlouhém otevřeném carvingovém oblouku. V super-G jezdí přes stovku, těch 80–90km/h spíš v obřáku. Jízda na prázdné sjezdovce je úplně něco jiného, než jízda v bránách s vkloněním přes 45°, tam by moje lyže byly k ničemu…

                  0 0
                  • JSt  

                    ja si prave myslim, ze jedu. at mi to klidne nekdo vyvrati, ale imho pokavad postavis lyzu na hranu a vyjizdis oblouk, tak polomer muzes akorat zmensit vetsim proslapnutim lyze. jakmile se ti hrany zakousnou polmer nenatahnes.

                    0 0
                    • MirkoCarver  

                      Tak to zkus, nech lyže rozjet a pak je pomalu postav na hranu, pojedou dlouhej oblouk, když do nich šlápneš, oblouk se zkrátí…

                      0 0
                      • JSt  

                        ano, ale ten dlouhej oblouk bude mit tu nominalni hodnotu lyzi.

                        0 0
                        • MirkoCarver  

                          Není nic jednoduššího, než to vyzkoušet v praxi :-)

                          0 0
                          • JSt  

                            sak proto ti to pisu. nevarim z vody ;-). to, ze to pustis sikmo svahem neznamena, ze jedes oblouk po hranach. jak uz jsem jednou psal, polomer imho na lyzi nevyjedes po hranach oblouk vetsiho polomeru nez na jaky je lyze konstuovana.

                            0 0
                            • MirkoCarver  

                              Nevím, zda těch 80km/h jsi jel v oblouku, ale pokud ano, jel jsi oblouk o daleko větším poloměru než těch tvých 17m. Při rychlosti 60km/h a poloměru oblouku 16m odpovídá vklonění 60°.

                              0 0
                              • JSt  

                                co je to vkloneni?

                                0 0
                                • MirkoCarver  

                                  Je to úhel mezi svislicí a spojnicí těžiště a středu mezi lyžema.

                                  0° – jedeš rovně

                                  do 20° – běžný smýkač

                                  30°-50° – běžný carving

                                  45° – nejmenší vklonění aby se dalo hovořit o funcarvingu

                                  80° – ležíš na sněhu

                                  0 0
                                  • JSt  

                                    mi to doslo. ted jsem videl ten programek na tvych strankach ;-). podle nej tech 80kph pri 17m polomeru priblizne odpovida 70°. coz nevypada nerealne…

                                    0 0
                                    • MirkoCarver  

                                      Tady máš názorný obrázek , jak vypadá jaké vklonění. Ani 60° v osmdesátce nedáš…

                                      0 0
                                      • kesu  

                                        jen takova drobnost,lyze kroji oblouk podle toho jak se proslapne a ne podle toho jakej ma radius.Radius je polomer kruznice jak je ta lyze jakoby vykrojena ale jedete ten oblouk kterej odpovida proslapnuti.Takze to co tvrdi mikrocarver je mozny,klidne se da jet 90km a jet oblouk po hrane.Jen proste tu lyzi malinko naklonis na hranu a s vahou nedelas temer nic a ono si to toci takovej nekonecnej oblouk.Zatimco kdyz se chces valet po svahu musis se do ty lyze poradne oprit aby se proslapla a krojla

                                        0 0
                                      • JSt  

                                        ty naklony jsem nikdy nezkoumal. davam obrazek lyzara ve svahu, at to doda na realnosti ;-). ten naklon bych nemel dat z jakyho duvodu? ve vetsi rychlosti se lamu v pase a zadek davam mimo lyze – rejskarving se tomu, myslim, rika ;-).

                                        0 0
                                        • MirkoCarver  

                                          Jakmile se zlomíš v pase, reálné vklonění se ti radikálně zmenší. Taky potřebuješ vysokou desku, nebo širokou lyži a úzkou botu, jinak zavadíš botou o sníh a končíš…

                                          0 0
                                      • kesu  

                                        ale uhel nema s rychlosit nic spolecnyho,muzu si lehnout na svah v rychlosti ja nevim treba 20km/h a totez muzu udelat i ve 40 akorat se zmeni polomer oblouku.Je to prece jenom o odstredivy sile

                                        0 0
                                        • MirkoCarver  

                                          Rychlost, vklonění a poloměr oblouku jsou spolu pevně svázány, když jedeš rychleji, musíš zvětšit vklonění, nebo poloměr oblouku.

                                          0 0
                                          • kesu  

                                            viz videa nahore.S rukama na svahu se da jet v rozdilnych rychlostech,pocho­pitelne polomer oblou se zmeni.Nicmene to akorat dokazuje ze je podstatny jak se lyze proslapnou..

                                            0 0
                                        • JSt  

                                          ja tomu rozumim tak, ze na svah si lehnout muzes prakticky v jakekoliv rychlosti, pac te misto odstredive sily drzi zem. v momente, kdy se nevalis po zemi, bude platit to mirkovo.

                                          0 0
                                          • kesu  

                                            lehnout na svah jsem myslel to ce je na tech videich co jsem vlozil o par radku vyse

                                            0 0
                              • mufák  

                                letos jsem odjel na jeden obřákovej závod a díky své debilitě jsem zjistil,že jediné lyže které vezu jsou slalomky.Dobrá říkám si ,je to legrace závod odjedu to na slalomkách.Výsledek byl takovej ,že při včasném začátku oblouku bych s lyží na hraně trefil bránu napřímo a nebo jí vzal z druhé strany.Takže utrhnutí lyže z hrany a opětovné zakrojení byla jediná možnost.Nejde jet po hraně oblouk delší než na jakej je lyže stavěná,pokud ovšem ten oblouk nejni na hraně a se smýknutím,čistě pouze na hraně nelze,ale jak píšeš tak občas jezdíš na svých lyžích i šusem ,ono otázka bude,co ještě považuješ za řezanej oblouk.

                                0 0
                                • JSt  

                                  to je presne to, co rikam. vetsi oblouk nevyjedes.

                                  0 0
    • Nikolka  

      Ahoj, jsem sice ženská, ale tak lyžuju od malička a trošku přehled mám…:)

      Boty: vybírej podle tvrdosti (flex index), pro tebe jako „skoro začátečníka“ kolem 70–80, jak se cítíš, čím větší flex index, tím bude bota tvrdší a pro tebe jako skoro začátečníka nepohodlnější a mohly by tě v tom bolet nohy… mám tvrdost 100 a docela často rozepínám přezky a před jízdou zase zapínám… ale zase ten přenos síly z boty na lyži je přesnější, ale říkám pro tebe ideál tvrdost kolem 70–80

      Lyže: hodně záleží na tom, co chceš jezdit

      Pokud slalomový krátky oblouk pak se poohlídni po nějakých slalomkách délka pro tebe nejspíš 165 cm (radius se pohybuje tak kolem 11 – 13 m), jsou výborné na učení na carving

      Pokud chceš jezdit spíše delší oblouk ve větší rychlosti, pak se mrkni na obřačky, ty v přibližně tvé délce (radius je okolo 16 – 19 m), tyto lyže ale vyžadujou větší rychlost aby jsi mohl zatočit a je docela prolém s ní zatočit v nižší rychlosti, proto si myslím, že na svahy v ČR nejsou nejlepším řešením, protože máme krátké a úzké kopce a hlavně dost přeplněné

      No a takový zlatý střed jsou nějaké sportovní univerzálky (často označovány jako all-round, skicross), délka kolem 170 cm pro tebe (radius se pohybuje od 12 do 18 m), jsou lehce točivé, konstruovány pro střední rychlost, od Elanu je to třeba řada Elan Speedwave…

      Já teda lyžuju v botách Salomon Falcon 100, sedly mi jak prdel na hrnec, ale je pravda že jsou docela uzké, ale tak to je jako s přilbama že každému sedí nějaké jiné…Mi seděly i Tecnicy, které jsem jezdila předtím… No a lyže mám Voelkl Racetiger SL racing 155 cm a Rossignol Oversize R8X 160 cm a ty Rossignoly jsou univerzálnější a „hodnější“… Slalomka mi krásně vyřízne oblouk ale musím ji víc ovládat, víc na ni dávat pozor:)

      Tak přeju dobrou ruku při výběru…Jo a raději se vyhni obchodům typu Hervis, Gigasport atd. a raději skoč do speciálky, kde ti poradí určitě líp než v takovém velkém obchodáku, kde tomu většinou rozumí asi jako já matematice :) No a nezapomen na přilbu :)

      0 0
      • Petrando  

        zdravim, takze botky uz mam doma. Jedna se o model Salomon XWave Sport. Flex je 80. Zdaji se mi byti tvrde, mel jsem na noze i boty ve kterych jsem se citil doslova jak v papucich, ale rikam si, ze bota je jedna ze dvou veci, ktera me deli od nemocnice, tak at je radeji pevnejsi a stabilnejsi. Z lyzi budu asi koukat po elanech, zdaji se mi byti i v tech hypersportech kvalitni a neosizene a pak se uvidi. Asi pujdu do lehce vyssi tridy „pokrocily“ aby vydrzely aspon dve sezony. Tezko na cvicisti …

        0 0
        • Nikolka  

          Tak koukala jsem na netu na ty botky a supr, myslím, že s něma budeš spkojený, já jsem se svýma Salomonkama spokojená moc, už jsem si i docela zvykla na tvrdost boty, takže si určitě zvykneš po čase i ty, pokud by se ti ze začátku zdálo, že ti ty nohy upadnou :) Jinak zrovna Salomon a Tecnica mají možnost tvarování vnitřní botičky, bohužel ne všichni prodejci ti to udělají, protože je k tomu třeba speciální přístroj nebo pec či tak něco, protože zrovna ten Salomon se upravuje tepelně. Ale když ti to vytvarují na tvou nohu tak je to prý naprosto perfektní, ja to teda nemám, ale co jsem slyšela, tak si to lidi chválí.

          Jinak k těm Elánům je tam řada Speedwave, kde jsou ty lyže rozděleny ještě na 8, 10, 12, 14, kdy 12ky a 14ky už mají i titan (14ky dokonce dual titan), takže bych šla asi bud do těch 12 nebo 14.

          0 0
          • Petrando  

            Bezva napad, strcim do boty fen a to by v tom byl cert, kdybych to nenatvaroval ;-) Elan Speedwave 12, nebo 14 mi prijdou az moc profi pro moje skromne zacatky… Uvital bych  nazor na Elan Flow 6.2 (delka 168) http://www.levnelyze.cz/…-2-1731.html a jaky je rozdil mezi vazanim typ EL 10 TMD a EL 10?

            0 0
            • P e t r5  

              Salomon je dobrá volba, mám je taky, jen řadu Course s flexí 120 a netlačí nikde. Mám je ovšem vytvarované v prodejně a mužu to jen doporučit. Ovšem asi bych to nedělal doma fénem, na té prodejně to byl taky fén, ale asi 10× silnější než ten co máš doma a nahříval botu přesně stanovenou dobu(měl by jej mít každý lepší skiservis nebo obchod). Pak jsem v nich musel asi 15 min. vytrpět (zpocený až na prdeli) v lyžařských ponožkách-doporučili mi kupovat jen ty co mají rozlišení pravá-levá. Ale teď se mi lyžuje fakt super. Ještě mi na prodejně řekli, že se boty dají natvarovat ještě jednou, kdyby to nesedělo na poprvé.

              0 0
            • mufák  

              strčíl jsem do boty taky fén o on umřel,je mi to jedno já ho na pleš nepotřebuju,ale majitelka byla proti,tak jsem musel koupit novej:))).Jinak když si posedíš doma v teple v novejch botách,tak se ti vytvarujou o dost dřív než na kopci.Já je vždy hodím na topení a pak to dobře maká

              0 0
      • přišlapávač  

        jsou to tyhle? :-)

        0 0
        • Nikolka  

          No jsou i nejsou :D Model by to měl být stejný, nevidím na fotce to označení dole, ale jiný rok.. Přesně mám tyhle http://www.snowrental.net/…dical-r8x-ti :) Ty na obrázku jsou tvoje?

          0 0
          • přišlapávač  

            aaano

            0 0
            • Nikolka  

              Až ted jsem si všimla že odkaz je nefunkční tak ted přímo odkaz na moje lyže loni na Stubaii http://88.86.100.114/…/3724750.jpg 

              0 0
              • přišlapávač  

                no to je model z minulých let, kamarádi mají devítky :-) ja si koupil letošn osmičky a jsou fakt super.

                0 0
                • Nikolka  

                  Jojo je to model tuším 06/07 vlastně ten první oranžový design po zlato-černých rossignolech.. Jinak ja si je taky chválím, přijdou mi na svahu takové stabilnější a „bezpečnější“ než ty Voelkl slalomky které mám a které jsou takové o dost rychlejší, hbytější a vyžadujou větší přesnost… První dvě lyžování jsem těm slalomká nemohla přijít na jméno, ale zvykla jsem si a ted je miluju :D Však rozumíme si:)

                  0 0
      • claid  

        píšeš o elánech speedwave..díval jsem se na ně a udávají u nich rádius 10–16?? jak je to s tím a co to znamená?? jaký májí skutečný rádius??díky

        http://eshop.skiservis.cz/…9_g5942.html

        0 0
        • Matony  

          Udávaný rádius je podle délky lyže tzn. že pokud je lyže ve špičce široká 116 ve středu 70 a v patce 105 tak bude mít v délce třeba 168cm jiný rádius než ve 152 cm. Čím větší délka lyže tím větší rádius.

           
          0 0
          • claid  

            hmmm ale to není pravda…rádius 10–16m udávají u všech délek lyží speedwave stejný!!

            http://www.elanskis.com/pcc.asp?…

             
            0 0
            • Matony  

              Tak to je pěkná blbost, už když se na tom zamyslíš logicky. Platí čím delší lyže tím větší rádius, myslím tím u stejné lyže se stejnou šířkou špičky, středu a patky. Samozřejmě se pak rádius mění váhou lyžaře, naklopením a působením odstředivé síly. Něco o rádiusu můžeš nastudovat tady hold se nesmí vždy všemu věřit co se udává.

              0 0
              • claid  

                no právě proto se na to ptám… logika je jasná! ale že by byli u Elánu tak neznalí a nevěděli co za parametry u lyží udávají…tak to se mi taky nezdá..

                0 0
              • Barak  

                Co je na tom za blbost? Prostě tam mají uvedeno několik délek od stejné lyže a mají tam souhrně u všech napsáno radius 10–16m tzn. nejkratší lyže bude mít těch cca 10 a nejdelší 16. To, že z toho u konkrétní lyže nevyčteš přesné číslo a musíš odhadovat je druhá věc.

                0 0
                • claid  

                  tak je to takhle:

                  Dobrý den, na všech lyžích řady Speedwave ( 8,10,12,14) se uvádí rádius 10–16 m a to z toho důvodu, že konstrukce WAVE FLEX umožňuje v závislosti na zatížení lyže projíždět jak krátké oblouky s poloměrem 10 m tak dlouhé oblouky s poloměrem 16 m.Rádius oblouku si tedy lyžař volí podle libosti a tím je řada Speedwave velmi variabilní.Tato variabilita je dána výbornou flexí lyže ve spojení s torsní tuhostí.Proto není udáván konkretní rádius pro danou délku lyže. S pozdravem Dr.Jan Daněk Ina Sport

                  0 0
                  • JSt  

                    rozvykladal se pekne :-)). jenze to, co ti odpovedel plati u kazde krojene lyze ;-).

                    0 0
                    • claid  

                      no to je pravda.. :-) ale u všech osataních lyží uvádějí u konkrétní délky leže konkrétní rádius… jen u speedwave ne.. a to mě mate.. :-)

                      0 0
                      • Matony  

                        To tě mate správně, protože tam uvádějí matoucí údaje. Prostě lyže 152cm při stejném zatížení a náklonu v konkrétním případě 30 stupňů bude mít rádius 10,33 m ale 168cm dlouhá lyže už bude mít 12.85m to je 2,5m rozdíl.

                        0 0
                        • claid  

                          souhlasím s tím co uvádíš..prostě trošku matou veřejnost.. :-)

                          0 0
                      • MirkoCarver  

                        Prostě si musíš radius spočítat z krojení lyže (stejný pro všechny délky) a délky lyže :-)

                        0 0
    • karlos2053  

      Kup nekde jety, testovaci nebo neco takovyho. Pokud meris 180cm, kratsi nez 170 nekupuj (tady plati ±5–10cm od vysky postavy podle urceni lyze a kvality lyzare). lyze by nevedla a akorat by to bylo trapeni. Vzhledem k podminkam v CR, ale i v Alpach, kdy se tereny na sjezdovce meni s nadmorskou vyskou a casem, rozhodne doporucuji kategorii Allmountain pripadne Cross. Jakakoli specialka je pro celodenni pouziti v prubehu sezony hloupost.

      Jo a rozhodne je nekupuj v obchodnich retezcich, jsou to pouze napodobeniny.

      0 0
      • MirkoCarver  

        Bože, opravdu jsi mě rozesmál…

        0 0
        • karlos2053  

          precti si laskave o jakou radu Petrando zada, pak si dej facku a di si zabruslit na sjezdovku

          0 0
        • Řepa1  

          Myslím, že moc podléháš pocitu, že každý chce jezdit carving. Začátečníkovi, resp. chlapíkovi, který dlouhou dobu nejezdil budou zpočátku určitě vyhovovat nějaké allroundy. Jestli ho lyžování chytne, určitě carving zkusí a pak ocení slalomky. Já sám vozím dvoje lyže-slalomky od Salomonu, ty odladěné jsou super a K2 Apache Recon když chci jezdit rychle nebo ve volném terénu. Zkus si nějaké takové lyže půjčit a vyjeď si mimo sjezdovku, na slalomkách je to horší, ale s all mountain to je nádhera.

          0 0
          • MirkoCarver  

            Psal jsem v podstatě totéž, pokud bude lyžovat jen párkrát za sezonu ať koupí měkké 170ky s poloměrem okolo 16m, vspomene si na mládí a jezdí klasiku. Pokud chce lyžovat pravidelně, stojí za to naučit se carving…

            0 0
    • vlk  

      No Lyžuji vpodstatě odjakživa.Akorát na klasikách. Nedávno tak 2 roky zpět jsem se kvůli vypráskaným poseldních svých klasických lyží rozhodl koupit carvingy.Protože už jsem nehodlal dále kupovat lyže za 20 táců a byl jsem na tom s financema dost bídně, tak jsem nakonec dle rad některých koupil AHV od Sportenu z webu za dost směšnou cenu. Poloměr je někde mezi 15–16m ale jsem spokojen jezdí se na nich docela dobře.Píší že mají dvojité dřevěné jádro-nedokáži z amatérského hlediska posoudit.

      Osobní zkušenost s Carvingem-nebaví mě tak moc jak klasický styl, nicméně mi připadá, že nohu již nemusím mít tak moc fixovanou pro stejnou ovladatelnost.Styly střídám, ale na carving to na naše sjezdovky asi chce menší poloměr.

      Ohledně flexe-dají se koupit lyžáky, kde se dá flexe i nastavit.Osobně tedy používám už hodně staré lyžáky, ale co sháním pro ostatní tak většinou koukám, aby tam byly mikropřesky, nastavitelný sklon a případně i nastavitelná flexe v rozmezí které tak nějak odhadnu.Docela ironie je, že mám dražší lyžáky než lyže, dokonce i Vázání je vlastně dražší než lyže :)

      Ještě jsem si říkal, že bych časem zkusil i jejich ahv 6. Maj už ty výztuže ze slitin titanu.

      Co jsem takhle pochytil, tak hodně jsou vychvalované Lusti a dost zatracované Atomic.

      No nevím, já tenkrát vybíral hlavně kvůli ceně, nechtěl jsem dát za lyže moc peněz.

       
      0 0
    • dancing dog  

      Mě se tydle diskuze líbí, mě to připomíná jednu věc- hlavně ty diskuze o cm délky lyží, mm jejich šíře a decimetry radiusů..apod. . Kdysi moje expřítelkyně, která dálkov+ studovala FTVS, aby si zvýšila kvalifikaci, se vrátila z FTVS lyžáku a celou noc psala nějakej 3 stránkovej elaborát, kterej dostali za úkol napsat všichni, co dle asáka udělali špatnej oblouk a krystiánku…takže na 3 stránky A4 rozbor chyby- její popis, příčiny, průběh, možnost a způsob nápravy…

      btw: vrchol iracionálna, celkem mi vadí, že takový školy fungujou i z mejch daní…

      0 0
      • makak  

        Aha a jak by se to mělo dělat jinak? Učit lyžovat na základě nějakého vrozeného instinktu vykašlat se na metodiku, techniku … bež to říct třeba Záhrobskýmu, nebo rakouskýmu nároďáku ;-) Když jsme u toho iracionálna, nezrušíme třeba AVU? Nějakej ten atelier moderního umění aby si to nemusel platit z daní?

        0 0
        • dancing dog  

          Ale kdepak, to přeci nikdo netvrdí .-)  Ale možná smysluplnější by bylo od asáka říct, co kdo dělá špatně, nechat to zopakovat, zdůraznit chybu, případně sám ukázat… 2–3 stránky A4 jsou podle mě prostě iracionální…

          Já osobně bych se na metodiku vykašlal, ale to je z mýho odmítavého pohledu na vrcholovej sport obecně. Ikdyž- nelyžuju snad zas tak úplně špatně, hodně kámošů jsou excelentní lyžaři- a to přesto, že nás nikdo metodicky nikdy nevedl, prostě lyžujem od 3–5. let, no…

          Nemluvě o tom, že mnozí ze studentů lyžovali líp, než ten asák a to on nemohl zkousnout ( tak sem slyšel- neviděl). 

          P.S. spíš bych zrušil to FTVS, samozřejmě s vyjímkou rehabilitace, než to AVU- ne že by v tom umění nebyly žádný dotace, ale jistě míň než v tom sportu…

          bez krve

          0 0
    • treatt  

      Zdravim…

      mel bych prosbu na zkusenejsi. Pri poslednich Alpach pode mnou doslova dozily moje milovane lyze – jezdil jsem Atomic Beta Racer 10,22 198cm, ciste downhillky s titanalem, tezke jako prase, polomer snad ve 32 metrech :) Samozrejme v CR nic extra jednoducheho, vejit se s nimi mezi boule a lyzare bylo trosku narocnejsi, ale plne odpovidaly memu stylu – maximalni rychlost v silovem dlouhem oblouku. Miloval jsem na nich to, jak drzely v rychlosti a prenesly me pres necekane nerovnosti, stacilo jen do nich poradne zatlacit. Ale jak jsem psal, vsechno jednou konci, takze hledam nahradu.

      Predstavuji si neco univerzalnejsiho, s cim se da efektivneji se proplest preplnenou sjezdovkou, v boulich, ale zas na druhou stranu urcite zadne neposedne slalomky, protoze chci, aby me podrzely ve vysokych rychlostech, na ledu, v ostych dlouhych zatackach a pres nerovnosti. Zaroven aby zvladly prasan…hodne velke naroky, ale proste hledam totalni allroundery, neco jako bych si ted poridil 130mm FS bike, ktery me fajne vyveze na kopec a umozni mi palit naplno dolekopec..

      Vcera jsem jel pracovne pres Mohelnici a zcela nahodne natrefil na specialku s lyzemi a snb, celkem sympaticka, maji funglovky i jete veci. Dostal jsem vzhledem k pozadavkum nabidnutou lyzi Voelkl Tigershark 12FT (asi bez power switch, ale nevim urcite) s vazanim Marker, typ bohuzel nevim, vyska vazani je 5cm. Parametry jsou 175cm, radius 17,1 krojeni 124–79–108, vypadaji jenom lehce jete, hrany v poradku, mirne podrapla skluznice. Cena 7tis

      Je to pro me dobra volba a dobra cena?

      Predem moc diky!

      0 0
      • kesu  

        tigersharky jsem jezdil takze:

        verze 12 je ta sirsi,bude se dobre chovat v mekym snehu ale dele se preklapi z hrany na hranu

        Nicmene tigershark je dost tociva lyze da se s trochou umu nacpat do temer slalomovyho oblouku,je vhodna do strednich rychlosti.Na vyslovene rychlou jizdu se ale nehodi.

        Na PS se muzes klidne vykaslat,ne ze by to nefungovalo ale nemyslim si,ze bys to pouzival.

        Pokud chces prejit na podobne tvrdy lyze jako byly 10,22 tak klidne zkus Atomic GS12,popripade jiny obracky.Doporucuju treba Fishery(jsou za dobry penize a slusne tvrdy) a nebo Dynastary omegaglass.

        Kazdopadne tvoje pozadavky jsou dost protichudny a lyze ktera bude siroka a vhodna do prasanu se nikdy nebude hodit na rychlou jizdku,stejne tak vice vykrojena lyze.Pak jsou neposedny pri jizde po skluznici popripade rychlejch obloukach

        Mozna bych vzal nejvyssi Voelkl Crosstiger(jsou tvrdsi a uzsi nez Tigershark).

        0 0
        • treatt  

          A proc se prosim Te nehodi na rychlost? Je neklidna?

          0 0
          • kesu  

            dokud je drzis na hrane tak je vse v poradku ale pri jizde je nestabilni,je to dan za jeji sirku.ale neni to zadnej extrem.Celkove je to dobra lyze

            0 0
            • Barak  

              ostatně jako kterákoliv jiná vykrojená lyže

              0 0
              • kesu  

                no ani ne tady je to dany spise siri.Treba tigershark 10 je na jizdu po skluznici lepsi

                0 0
                • Barak  

                  Hm, to je zvláštní. Mohlo to možná být i tím, že s třeba jel odlišné délky. Osobně mám spíše zkušenost, že čím větší vykrojení tím větší nestabilita při rovné jízdě. Široké lyže mám taky a při rovné jízdě mnohem větší stabilita než na více vykrojených univerzálkách.

                  0 0
                  • kesu  

                    nevim co jsi jel ale ty tigersharky 10 a 12 maji stjene vykrojeni a jinou sirku.Tim je tedy dane rozdilne chovani

                    0 0
                  • kesu  

                    jinak ale souhlas s tim ze vic vykrojeny lyze jsou pri jizde po skluznici mene stabilni

                    0 0
      • Barak  

        Ahoj, za cenu 7 tis. bych do nich určitě šel. Pořádně tu lyži prohlédni, ta cena je až podezřele nízká. Asi to nebude lyže, která by vynikala extra v něčem z toho co jsi popsal, ale určitě to bude dobrý kompromis. 79mm pod patou je dobrá záruka, že tě úplně v pohodě proveze i po dost rozbité sjezdovce. V prašanu bych si od toho až tak moc nesliboval, ale jestli vyjedeš mimo jen občas, tak to bude určitě stačit. Otázka je, jak tě ta lyže podrží v delším rychlém oblouku, oproti tomu co jsi byl doteď zvyklý, i když 17m není zas tak málo. Myslím ale, že to bude dobrá volba.

        0 0
      • goofy  

        Kdyz obracky, tak obracky.. :-)

        http://sporten.cz/…roduct:79-06

         

        Jinak co se tyce tech tvych pozadavku, tak to asi nesezenes.. Ty hledas a potrebujes tvrdou lyzi, pritom do prasanu se hodi neco spis mekciho.. Chce se to rozhodnout, kterym smerem spis ustoupit..

        0 0
        • JSt  

          kdyz to mas trosku v nohach, tak v prasanu se svezes prakticky na cemkoliv. naopak na tvrde piste ti s mekkyma lyzama nepomuze ani svecena. tim jsem jako naznacil, jakym smerem ustoupit ;-).

          0 0
          • goofy  

            Ano.. Z timhle bych souhlasil.. Tvrdsi lyze v prasanu jde, ale mekka na sjezdovce ne :-)

            0 0
          • treatt  

            Takze proste Tygrik nebude spatny? :)

            0 0
      • MARIN  

        Mel jsem podobne pozadavky a uz 3 sezonu jsem spokojeny s VÖLKL Supersport Superspeed 175cm pri me vysce 176cm. Mozna se jeste daji nekde zapomenute sehnat

        0 0
      • Běžec  

        imho slušný allround jsou K2 Apache Recon (sám je mám), loňský model vyjde nový i s vázkem v pohodě pod 10k, např. tady

        0 0
      • treatt  

        Chlapi diky za rady…odpovim tak nejak centralne.

        Je mi jasne, ze chci kockopsa, protoze mam protichudne naroky. A taky mi je jasny, ze proste v nekterych oblastech budu muset slevit. Jak jsem se tak nejak dival na hodnoceni Tigersharku, zatim se mi to zda jako slusna volba, protoze v oblouku nebudou spatny (i kdyz to neni cista obracka) a ani na nejakym marastu, protoze nejsou extra vykrojeni. Tim by me mely podrzet i v prasanu. Jinak s tim offpiste jsem zatim nemel zadne zkusenosti, proste jsem v dobach, kdy uz jsem umel poradne lyzovat, nemel nikdy stesti na prasan, az letos na Stubai a dokonale jsem mu propadl. A to presto, ze jsem se to ucil na tech 10,22 a na konci jsem uz sjizdel veci, co jsem si vzdycky myslel, ze budu vidat jen na videich :) Takze asi proste holt nejaky takovyhle univerzal, co mi umozni relativne dobre jet i v prasanu (v porovnani s tema predchozima urcite :D) a zaroven ostre a rychle na sjezdovce…

        No, dneska jedu zase nedaleko, tak se na ne asi poradne podivam a … :)

        0 0
      • treatt  

        Toz jsem neodolal :) snad jsem udelal dobre..

        0 0
        • treatt  

          A mimochodem jsem se spletl, jsou to ty 10FT, takze jsou o neco uzsi…ale tak snad budou proste agresivnejsi na sjezdovce a ne o moc slabsi v horsich podminkach a prasanu..

          Kazdopadne se nemuzu dockat svahu :)

          A mimochodem, meli by me zakazat, cenu jsem srazil na 6 ]:-)

          0 0
    • Petrando  

      Diky vsem za rady a tipy, nakonec jsem sel do Elanu Speedwave 10. Asi pro zacatecnika nic moc, ale verim, ze se to podda… ;-) Link: http://www.lyze-shop.cz/…yze-3965.php

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.

Podobné diskuse