Výběr ráfků + náb (nespěchá :) )

35 nepřečtených
  • JakubCh

    Na kole mám původní WTB SpeedDisc ráfky a dost se mi s mojí váhou 95 kg začíná povolovat výplet, možná únava drátů, nevím…sevisák dotáhne, vycentruje, sednu na kolo, ozve se pár lupnutí a už to zase není ono. Plus za měsíc dva dráty ruply. Náby mám Shimana Deore (525 myslím). Uvažoval jsem, že bych si na Vánoce koupil nová kola, zvažoval jsem zde omýlané FRM5 nebo Mavic, ale raději bych šel cestou náby+ráfky+zaplést (soused dělá kvalitně a přitom levně). Shimano náby dle něj už dodýchávají, takže jsem zvažoval několik variant – naplést na stávající WTBčka, která nejsou hodnocena zle, nové náby – a to nejspíše SRAM X9, jestli jako nové dráty nebudou lepší a výplet nebude pevnější. Spíše bych ale raději koupil hned i pevnější ráfky rovnou. O váhu ani tak moc nejde, ale hlavně, ať jsou tuhé. Narazil jsem tady na Remerx Jumbo, ale na druhé straně, Remerx se tady poslední dobou ukazoval v souvislosti s praskáním, pokud se nepletu…navíc ta váha je už přece jen opravdu dost. Jaké ráfky se slušnou cenou zvolit, na 32 děr? Náboje jsem řešil a budou to ty Sram X9. Na Novatecy nemám prachy, ale když je Sram hybrid průmysl a v ořechu konusy, nebude to nějaký zdroj problémů? Tady jsem na žádné negativní ohlasy na SRAm Xp náby nenarazil. Soused má Novatec, ale jak říkám, mimo cenovou relaci. Takže SRAM je ok, nebo raději něco jiného? Hnojovy magické kola jsou mi známy, ale prostě sháním fakt tuhé ráfky na 32 děr.

    0 0
    • JakubCh  

      Líbil by se mi třeba Remerx Panther: http://www.kupkolo.cz/…er_1014.html ,

      ale prostě nevím, jak to s tou značkou je…ať po měsící neposílám na reklamaci.

      0 0
    • obda  

      K těm nábám SRAM X9: Nevýhodou je trochu vyšší hmotnost zadní náby, a pak pouhých 12 POE (points of engagement) – tj. zabírá ve 12 bodech na obvodu náboje (každých 30 stupňů). I ty Deore mají alespoň 16 POE, potom SLX 32 a XT 36. V praxi to znamená, ze na kašpara protočíš kliky až o 45 stupňů, než zaberou. Někomu to může vadit hodně, někdo si toho ani nevšimne, ale je dobré to vědět.

      0 0
      • Specík  

        Zase jsem o něco chytřejší o POE slyším prvně :) Dík.

        0 0
      • JakubCh  

        Taky, o tom jsem ještě neslyšel…

        0 0
        • Vilém  

          Tento problem resi casto trialisti. Tam je treba co nejmensi uhel nutny pro zaber volnobezky. Proto se taky driv hodne jezdily naby shimano silent clutch, ktere zabiraly prakticky v kazdem okamziku otocky. Pak taky DT s celnim ozubenim.

          0 0
          • JakubCh  

            Jinak řečeno, při rekreačním, nezávodním ježdění pro radost a na pohodu, s tím, že mě už sem tam chytne rapl a trošku tomu dám, poznám to vůbec? Asi spíš ne, co?

            0 0
            • Vilém  

              Pri normalni jezdeni „na pohodu“ nejspis ne.

              0 0
              • JakubCh  

                Ok, to jsem si myslel. Jinak ty jsi tady systém Sramů dost chválil jako klon Novatecu, fakt nedělají ty konusy na ořechu problém? Údržba v klidu?

                0 0
                • Vilém  

                  Mam s konusama v orechu zkusenost akorat z Author, Coda a starejch Sram nab. Tam to fungovalo v pohode,ale proste to potrebuje obcasnou udrzbu, tak jako kazdy konus. Z hlediska servisu je orech s „prumyslama“ o dost jednodussi a je to rychleji zaservisovano.

                  0 0
                  • JakubCh  

                    Chápu, ale mělo by to být jednodušší, než Deorka, co mám teď, ne? Když na kraji jsou klasické průmysly…a ty taky snad jsou náchylnější na poškození, ty na ořechu snad tak ne, nebo se pletu? A seřizování se taky týká jen krajních, na ořechu je co seřizovat? Přiznám, že jsem to v životě sám nedělal…ale postupně začínám péči o miláčka přebírat, jak to jen jde…

                    0 0
                    • Vilém  

                      Ta naba je konstruovana stejne jako treba zminovane deore, akorat misto kulicek si predstav loziska. Na leve strane je nalisovane primo v tele naby, na prave je nalisovane v podobne misce, jako u te deore. Na techto loziscich se nic neserizuje. Orech je pak resen stejne jako u toho deore, tzn 2 drahy pro kulicky 2 konusy, vymezeni vule pomoci desetinovych podlozek.

                      0 0
                      • JakubCh  

                        Dík, možná že tomu nakonec uteču úplně, pokud jsou na těhle kolech: http://www.kupkolo.cz/…er_3610.html průmysly, jdu do nich…jen o těch nábách je tam zoufale málo…takže vůbec nevím. Ale Novatec snad nic na konusech ani nedělá…

                        0 0
                        • Vilém  

                          Jo tyto novatecy jsou celkem nesmrtelny, akorat dost tezky. Predni mam uz par let a nesahl jsem na ni zatim.

                          0 0
                          • JakubCh  

                            Váha je mi někde :) Takže jsou to průmysly, jo? Super…vlákno se prakticky může zamknout, leda, že by někdo chtěl na tyhle kola požalovat něco závažného :) Váha mi je fakt jedno, jde o pevnost, aby se nekroutily, držel výplet, náby…

                            0 0
          • obda  

            Nebo prujezd mezi vystouplyma sutrama, kdy nemuzes otocit klikama, a musis pouzit „ratcheting“.

            0 0
          • TJK  

            proto treba jezdim Kingy :-) ale ty budou samo hoodne mimo limit…

            0 0
          • MlokCZ  

            Jinde jsem tu tohle řešil u Mavicu nový a starý ořech 2×4 praproprky (kde u nového jsou 2 a 2 posunuté a zabírají ve dvojici).

            Nový ořech Mavic má 7,5st. tedy to je 48 POE. U starého jsem nenašel ani nepočítal jestli má stejně zarážek. Pokud ano, tak má 24 POE (± to tak je určitě dle toho co jsem měl hodněkrát už v ruce rozebraný, ale klidně by mohl mít i nějaké jiné číslo třeba 22 POE – sundavat ho nepůjdu abych to přepočítal).

            A těch 24 POE mi přijde ještě v pohodě i v situacích, kde nejde točit klikama v celém rozsahu a jen se přišlapává.

            Fulcrumy mi přišly něco mezi tím. Jen jsem rychle našel zmínk v nějaké zahraniční diskuzi, kde někdo píše 36 POE. To by tomu pocitu odpovídalo, ale samozřejmě naprosto nepoznám, jestli to je třeba 36 POE nebo 32 POE.

            12 POE mi ale přijde, že to už začíná být špatné. I více než těch 24 je příjemné, ale z mojeho pohledu ne nutné a těch 24 je tak akorát co se ještě dá v pohodě.

            0 0
    • couffy  

      Jezdím při váze 90kg náby sram x9 a ráfky mavic xc 717 a zatím (2500km) v pohodě

      0 0
    • jachymk  

      Hnoj nedělá kola jenom s Magicama…myslím že tužší a pevnější Magic je Fastdisc, ale nejsem si jistý. Určitě bych se mu ozval.

      RM5 s tvojí váhou nepřichází v úvahu. Volil bych klidně i 36 drátů.

      0 0
      • jIrI___  

        FastDisc jsem měl na zadku po tom, co jsem zrušil Bontrager a je to nezničitelný ráfek. Jeho nevýhoda je 18 mm ráfek a taky to není zrovna gramařinka http://stusa.rajce.idnes.cz/…y_hmotnosti/#…

        0 0
        • JakubCh  

          Díky, 18 mm je až dost, teď mám 17 a na ty karmy ok, a ty mi plně vyhovují na mé ježdění. Taky jsem si to myslel, že FRM5 na mě nejsou…Fastdisc by se daal. Díky za tip! Já měl jen strach, aby ty Remerx ráfky neodešly fakt po měsíci…ale vím, že to může být jen typický netový šum…ale raději jsem se zeptal.

          0 0
          • Evilcleaner  

            na 95kg jsou frm5 zcela bez problémů.

            0 0
            • JakubCh  

              Hm, co člověk, to názor. No, FastDisc se mi hodně líbí a to jsem teď ještě našel tohle:

              http://www.kupkolo.cz/…er_3610.html Ten náboj, to je na průmyslech komplet? Nic víc tam není napsané, tak jestli někdo neví…

              Pokud ano, nemám vlastně co řešit :)

              0 0
              • Hnoj  

                Tohle je docela slušně fungující set, ty náboje jsou takřka nezničitelné, předek 2× ložisko, zadek 4× ložisko a vše v oceli…

                A dají se pořídit výrazně levněji než na KuKole.

                0 0
                • JakubCh  

                  Ahoj, jak píšu, chci si je naježit, ale protože jsem nemocný, tak sedím doma a prolézám net už teď :) Pokud bys měl před Vánocemi lepší nabídku, rád je vezmu od Tebe. Píšeš – vše ocel, takže i ořech? Já pochopil, že te je z hliníku, z čehož jsem moc radost neměl, páč zatím jezdím k plné spokojenosti kazetu(y) HG50 a vyšší řadu se mi moc kupovat nechtělo, ale na hliník bych musel vzít Xt, nebo alespoň SLX, ale co jsem hledal, spíše to XT – kvůli alu unašeči. Jak to tedy prosím je?

                  0 0
                  • Hnoj  

                    Tyhle náby maj 100% ocelovej ořech, takže můžeš vozit i HG50…

                    0 0
                    • JakubCh  

                      Výborně :) Co se ýče ceny, pohledám a v prosinci bych se případně ozval přímo Tobě…

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.