• Tomasas

    Zdar chlapi

    Mám dotaz. Chci si koupit kolo a pořád si nejsem jistý ohledně výběru. Měřím 203 cm a vážím 113 kg. Mám hodně dlouhé nohy (vnější délka 118 cm). Nevím jak se mám změřit, protože potřebuji poradit i ohledně velikosti kola. Dlouho jsem přemýšlel nad tím, jestli si mám koupit crossové kolo nebo horské. A jestli horské, tak jestli 26 nebo 29 :-( No po dlouhé době a různých hledáních recenzí jsem se asi rozhodl pro 29 kolo. Jezdit bych chtěl spíše cyklostezky a silnice. Nevylučuji ani nějaký terén. U nás je mnoho lesních cest a asi by mě to mohlo lákat. Moje možnosti mi dovolují koupit kolo tak do 20 tis. Mohl by mi tu někdo zkušený doporučit nějaké kolo? Jsem totální laik, takže buďte prosím trpělivý. Díky moc.

    0 0
    • KubaBajk  

      Chlape, tak ty určitě MTB 29 a rám XL, 21,5!

      Macek!

      Ale tip asi nedám…vůbec se v 29 nevyznám.

      0 0
    • Neunzikger  

      Tohle http://www.bike-forum.cz/…il-6839.html je komponentově přes Tvůj finlimit, ale vidět konkrétní kus pro lidi na vysoké noze se může hodit. Ke zmiňovaným dlouhým nohám je třeba mít i náležitě dlouhé kliky – tzn. zakázková výroba, a to stojí víc.

      0 0
      • Tomasas  

        To ale není 29 viď? jinak je to kolo jako kráva :-D Co si mám představit pod dlouhýma klikama a tou zakázkouvou výrobou? Díky

        0 0
        • Neunzikger  

          29.

          0 0
          • Tomasas  

            Tak to je masakr kolo :-D No moje přítelkyně má 180 cm, takže by u toho nevypadala takhle :-D ale takové kolo by bylo asi přesně pro mě. Měříme téměř stejně ;-) Na kolik takové kolo vyjde a to je asi sestavené co? Tohle kolo, takhle vybavené pro vysokou postavu nikde nekoupím viď?

            0 0
            • KubaBajk  

              Říkáš pro Tebe, ale on má velikost 23…tak seknul jsem se s tou velikostí nebo ne..nevim

              0 0
              • Breakpain  

                Já bych řekl že ano … mám 187 a mnohdy 19ka je málo, takže sedlám klidně i 21 ;-), tady pana kolegu tipuji na těch cca 23. Jestli má dlouhé nohy tak určitě ;)

                0 0
                • KubaBajk  

                  Jo takhle :)…já to pochopil úplně naopak, to je jedno, dobrý. Díky za vysvětlení.

                  0 0
            • Neunzikger  

              Německý Centurion má vysoký rámy http://www.centurion.de/…ltimate+3.29. S ohledem na dlouhý kliky doporučuji vybírat rám i podle BB drop (viz geometrie). Kvůli nim i objemnější pneu a pro ně ráfky vnitřní šíře aspoň 21mm. Hodila by se i vidle s vyšším zdvihem: 120 mm. Jsou i 140 mm, ale ta by byla hodně přes rozpočet. Kliky vyrábí http://www.gebhardt.cz/…iky/xcm.aspx.

              Když měříš 203 cm, tak stylově zvolit délku klik 203 mm.

              Pročti si historii např.: http://www.bike-forum.cz/…-koupit.html

              Když jsi z Krumlova, navštiv Scalara – on Ti něco poskládá.

              0 0
              • Tomasas  

                Ty jsi si kolo nechal postavit? nebo jsi si ho postavil sám? Víš já moc těm technickým věcem nerozumím, ale ty kliky už chápu ;-)

                0 0
                • Neunzikger  

                  Já si na kole užívám, že nevyčnívám z davu a jsem konfekční typ. Tzn. nejezdím to kolo ani tu slečnu neznám.

                  0 0
    • Breakpain  

      No hele, nohy se měří tak, že vemeš nějakou tenkou knížku, vemeš si kalhoty, ve kterých jezdíš a narveš si to mezi nohy silou (aby to simulovalo, že sedíš na sedle).

      Stoupneš ke stěně a změříš, kam až sahá hřbet knihy. Takže vlastně délká nohou je výška rozkroku. Samozřejmě bez bot ;).

      0 0
      • Tomasas  

        Tak změřeno. Výsledek je 101 – 102 cm. Nějaká ta odchylka tam vždycky byla.

        0 0
    • Tomasas  

      Tak jsem to pochopil tak, že kvůli mé postavě si musím vybrat kolo velikosti 23 a hlavně MTB 29. Tomu rozumím. Jen nevím jestli si ho mám takhle tedy koupit od výrobce, třeba http://www.merida-bike.cz/…tfs-300–2013, nebo by mi někdo doporučil něco lepšího? A nebo mám oslovit někoho kdo by mi kolo postavil na mou postavu? Jenže v tomhle případě se asi nevejdu do 20 tis co? Začínám být celkem deprimovaný, protože kvůli mé výšce a váze to mám pěkně těžké ohledně kola.

      0 0
      • rj72  

        Zas tak pesimisticky bych to neviděl. Obecně platí(až na vyjímky), že kola od výrobce nemívají optimální složení za přiměřenou cenu – často se platí za značku a nebo tam jsou nějaké komponenty,které to kolo ‚kazí‘. V Tvém případě bude výhodnost kola na míru větší než už běžných kupujících, takže pokud takové rozhodnutí uděláš a vhodné komponenty se zvolí,chyba to nebude a může to být nakonec i výhoda,že Tě to k tomu přimělo ;-). Pokud se dá dobrá 29 postavit i okolo 17tis. neměl by problém se i okolo 20 tis. při sestavování pohybovat.

        0 0
      • Honza z H  

        Pro tebe bude asi nejlepší cesta koupit sériovku ve velikosti 23. Až se rozcentrují kola, necháš na ty náboje zaplést poctivý ráfek poctivými dráty a hlavně budeš hned jezdit a hubnout :-)

        Pokud budeš vybírat model, tak nehleď na hmotnost rámu, ale na to ať tě unese. Zkus se s prodejcem domluvit zrovna na výměně klik za delší (třeba těch 203 mm). A ten rám by měl mít výše posazený střed, ať neoráš pedálem v každé ostřejší zatáčce brázdu :-)) Taky bych bral v potaz záruku, někteří výrobci jsou vstřícnější při reklamaci prasklého rámu …

        Ta druhá možnost je zajít za někým, kdo ti to poskládá a domluvit se s ním. Akorát si myslím, že budou touto dobou všichni dost vytížení a dodací lhůty budou delší.

        0 0
      • Neunzikger  

        Rám je OK. Kliky tam jsou krátké 175 mm. Vzhledem ke Tvé tělesné hmotnosti je poddimenzovaná vidlice. Doporučuji vzduchovou – ať máš možnost ji nastavit na sebe. U zadní náby bych se vyvaroval historické konstrukce se zeslabenou 10 mm trubičkou http://techdocs.shimano.com/…30728349.pdf

        Pokud shimano, tak pevnější – jako XT http://techdocs.shimano.com/…30753751.pdf

        Jak jsem psal výše, „za humny“ máš stavitele kol – místního přispěvatele Scalara, tak se s ním spoj.

        0 0
        • Tomasas  

          Jo už jsem koukal na to vlákno a to kolo s rámem MRX vypadá moc dobře. Asi se s ním spojím a zkusím se s ním domluvit. Takže říkáš, že scalar je seriózní a odvede kvalitní práci? Jinak díky za rady. Kupodivu jsem se během dvou dní dozvěděl o kolech mnoho informací a už nejsem ze všech těch názvů komponentů celej divej :-)

          0 0
    • duty9999  

      http://www.bezvakolo.cz/…-mtb-x5-disc

      třeba toto nemyslím kolo ale velikost kolo 29" a rám 23"

      0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce