Výběr cyklonavigace.Garmin či Polar?

58 nepřečtených
  • Radovan84

    Ahoj.

    Vím že několik témat zde je ale jedná se buď o vlákna zastaralá nebo se výběr zakladatele posouval spíše k té nejnižší možné cenové hranici (cca 4t).Aktuální téma -garmin 1030– sem nechtěl zbytečně zasírat protože hledám trochu něco jiného.A to především jednoduššího a v neposlední řadě také levnějšího.

    Po přečtení několika zdejších diskuzí a popisu parametrů u prodejců je mě v celku jasné že budu asi těžko shánět právě to co potřebuji-resp.využiji…nic­méně do oka mě padly právě tyto produkty tzn.že bych rád koupil něco okolo cca 6–7t.

    Požadavky nemám nijak náročné ale asi takto:jednoduchost ovládání,nahrávání map (mapy.cz),dlouhá výdrž na baterii (někdy sem na kole déle jak 14h).V podstatě zjednodušeně potřebuji něco jako je zcela obyčejný průměrný cyklopočítač ale s funkcí navigace.Nebudu potřebovat propojení s tepákem,waťá­kem,kadencí,pro­pojení s Di2 atp.

    Proto se mě vcelku zalíbilo toto:Garnin 520,Garmin 820 explore („oholená“ verze 820ky) a nebo Polar v650.

    Potřeboval bych trochu pomoci.Klidně uvítám i jiné typy pokud vás něco napadne.Moje první navi na kolo (silniční).Díky.

    Odkazy zde:

    https://www.cyklopoint.cz/…-520-18372d/?…

    https://www.alza.cz/…d4661457.htm?…

    https://www.athleteshop.cz/…t-heart-rate?…

    0 0
    • Singlespeed  

      S Garminem na nahrávání map s mapy.cz zapomeň, s tím Polarem to taky nevidím moc optimisticky.

      0 0
      • AussigBiker  

        Garmin Edge 520, dělám to takhle: jde nahrát gpx pouze jako proběhlá aktivita. Takže stáhnu gpx z mapy.cz, Strava má webovou stránku pro přidání datumu a času do gpx, kdy to proběhlo (time stamp) . To tam přidám, nahraju do Garmin Connectu, tam se to ukáže jako aktivita, z tý vytvořim trasu a smažu aktivitu (mezitim mi dorazí video z Relive :)). Je to trochu kostrbatý, ale jde to.

        0 0
        • Singlespeed  

          Přes staré garmiňácké programy (Mapsource) je to jednodušší. Vygeneruješ GPX z mapy.cz., natáhneš do Mapsource, dáš trase jméno a z Mapsource hned nahraješ do garmina.

          0 0
          • AussigBiker  

            Hmm, mapsource neznám, mrknu na to.

            0 0
            • Singlespeed  

              Modernější, ale trochu složitější nástupce prehistorického Mapsource je Garmin BaseCamp, přes ten to jde úplně stejně taky. Importuješ GPX z mapy.cz, pojmenuješ a odešleš do Garmina.

              0 0
              • AussigBiker  

                Ok, dik. Koukám, že se ještě musim seznámit, jelikož plánuju na Seznamu, tak jsem nic jinýho neřešil. Bylo mi divný, že je to tak kostrbatý :-)

                0 0
        • MaPa  

          A přitom stačí jen IQ aplikace/widget Gimpoter… nebo si to gpx nahrát rovnou do webového connectu jako trasu/routu

          0 0
          • AussigBiker  

            To mi právě bez time stampu nejde. Pohledal jsem a prostě je to tak, tak jsem na to šel viz. výše. Ale nechme toto vlákno pro vyběr cyklo navigace, evidentně je několik způsobů jak nahrát gpx do Garmina a to asi zakladateli proteď stačí. Teď už jenom vybrat tak, aby byl spokojen.

            0 0
            • jannk  

              moc nechapu, o cem pisete – staci nakopirovat gpx ulozene z mapy.cz do NewFiles a restartovat Garmina … ? Jedina nevyhoda je, ze gpx od seznamu nema nadmorskou vysku, ta jde pridat treba na ridewithgps

              0 0
              • BB  

                Taky koukám, co to kluci vymýšlejí. 520 jsem míval a vytvořil gpx (v mapy.cz, Lucus, Polotaroute, Cycloserver,…), připojil 520 jak device k PC a nakopíroval do NewFiles. Pokud to bylo vytvořeno v Plotaroute, tak tam byly i elevační údaje.

                0 0
            • MaPa  

              Třeba se to někomu bude hodit. V obrázcích přvod trasy z map.cz do connectu (jako Routu, ne jako Aktivitu!). Zároveň se objeví v mobilu a odtud jde poslat přímo do Edge – bezdrátově. Objeví se jako course.

              0 0
      • snas89  

        trasy na mapy.cz ulozim jako gpx a pres rovnou to hodim do edge jako novou trasu, neni problem.

        0 0
    • IndyCZ  

      Jestli chceš navigovat, mrkni na mio cyclo…

      0 0
      • Radovan84  

        Díky.Na Mio sem koukal ale to je strašně velká obluda :-)

        Singl…tak kde je jednoduché a přehledné plánování tras aby to šlo nasypat třeba do toho Garmina?Já měl za to že to normálně pobere…

        0 0
        • Singlespeed  

          Tasu v mapy.cz naplánovat a následně přenést do Garmina jako čáru na mapě, samozřejmě, můžeš. Ale, že bys stáhl přímo mapový podklad z mapy.cz, tak to ne.

          0 0
        • AussigBiker  

          Viz můj příspěvek výše.

          0 0
    • jaja01  

      ja bych osobne sel do 820, ale jen proto, ze mam dobre zkusenosti se starsi 810 a polar neznam … doporucovane mio mne jednu chvili take zajimalo, ale pak jsem si precetl zdejsi vlakno o nem a preslo me to

      mapy tam jsou vestavene, muzes si stahnout jine, treba openstreetmaps, mapy.cz do toho nedostanes, jen trasy v nich naplanovane, ale tak jsi to predpokladam i myslel

      jen pozor, 820 nema zrovna 2× velky display a vysoke rozliseni, tak aby te to neprijemne neprekvapilo, kolik toho vidis, pokud jsi zvykly pouzivat nejakou navi na velkem mobilu

      0 0
      • Radovan84  

        Díky.Ano i pro mě je zatím favorit 820.

        Ohledně nahrávání těch map je to jak pišeš.Asi sem se blbě vyjádřil.Jde mě v podstatě jen o to abych si doma nebo v někde v zahraničí naplánoval trasu s určitýma bodama a pak jí v navi v podstatě jen přehrál.To že sem zmínil právě mapy.cz je jen logickým krokem protože v nich se mě dobře trasa a zastávky plánují.

        0 0
      • lunochod  

        820 při navigování občas slušně zatuhává (klidně i 15min na nic nereaguje, takže buď si počkáš nebo pojedeš naslepo), případně tomu zmizne podklad, že ukazuje se zpožděním ani nezmiňuju často minu odbočku

        0 0
        • Radovan84  

          ntv -)…jak z toho tedy ven? Takže Lunochod…co budeš kupovat příště? :-)

          0 0
          • lunochod  

            Zatím to neřeším, jenom ti napíšu že Garmin má při navigování poloviční výdrž baterky (je to i v manuálu).

            0 0
          • lunochod  

            Zatím to neřeším, jenom ti napíšu že Garmin má při navigování poloviční výdrž baterky (je to i v manuálu).

            0 0
          • AussigBiker  

            Tohle se předpokládám řeší řeklamací, mě Edge 520 funguje výborně, ťuk, ťuk :D.

            0 0
          • honzzaq  

            Když máš požadavky v podstatě pouze na navigování, proč nepoužiješ rovnou offline mapy.cz v mobilu? Po silnici se dá jet bez problému pouze s hlasovou navigací, takže displej nežere baterku. V případě potřeby kouknout do mapy máš hned k dispozici podklad, na který jsi zvyklý. Plus možnost kdykoli operativně přeplánovat trasu.

            0 0
        • DaD  

          Tak tohle tedy se svou 820 vůbec neznám. Navigace funguje jak má i v hustém lese. používám tedy neustále i satelity Glonas.

          0 0
    • Doktorzet  

      Mám V650, na mapy.cz si vytvořím trasu. Následně si stáhnu gpx soubor a ten nahraju do Polar flow. Synchronizace s pc a pak si v V650 výběr akorát trasu. Těch 14 hodin by asi mohla dát. S navigací jsem jel asi 6,5 h čistý jízdy +2hodky v pauze a pod 50% jsem se nedostal. Na polaru je dobrý že tam dostaneš mapu skoro celý ČR. Sice openmaps nejsou dokonalý ale mě dcl stačí.

      0 0
      • Radovan84  

        Díky za info hoši.

        Ohledně těch map a jejich nahrávání popř přehrávání v navi.Já samozřejmě netrvám že budu chtít pracovat pouze s Mapy.cz.Klidně budu plánovat i na jiných podkladech.Já jen že mě to přijde intuitivní ale možná právě proto že sem pořádně s ničím jiným neplánoval nějakou trasu.Tak se naučím s něčím jiným když to bude potřeba.

        Ocenil bych právě tu jednoduchost kdy si doma (nebo v cizině na ntb) v klidu naplánuju např 8 tras na každý den až budu třeba v Itálii a jen si je budu postupně přehrávat. Čím jednodušeji to půjde… tím lépe :-) Aby toho nebylo málo tak bych ještě rád upozornil že sem IT easy :-)

        0 0
        • MaPa  

          Edge520 je popsaná tady: https://drive.google.com/…UF9wa2M/view?…

          Ale sám bych jí dneska už nevolil. Ale dá ti to představu i o ostatních Garminech. Pak bych se koukal na Wahoo. Ostatní už je o hodně jednodušší nebo větší. Ale každý to máme jinak. Přeji šťastnou ruku při výběru, fakt to není jednoduché nastudovat předem 

          0 0
        • AussigBiker  

          Za mě mě Garmin funguje. U tebe vidím jako trochu problém v pozadavku na výdrž baterie. Předpokládám, že 14 hodin nejedeš v kuse, to se pak dá přidobýt power bankou.

          0 0
          • jannk  

            ja dlouho pouzival 510 a kdyz jsem vypnul podsviceni displeje a pipani, tak mi po jedne 14h35m jizde zustala 3% baterky. Nevim, jestli to vypnuti melo nejaky vliv nebo ne, ale vedel jsem, ze pojedu dlouho. Taky jsem skoro neprepinal displeje abych nezapinal podsviceni

            0 0
            • DaD  

              Když si podsvícení vypnul tak ses toho nemusel bát, ne? :)

              510 mi vydržela na baterii déle než 820. 820 je ale někde jinde a navíc je menší.

              0 0
              • jannk  

                no jo no :)

                ja proste na neho nechtel sahat aby nedelal nic co nemusi. Zrejme pod vlivem funkci z 1030, ktera vypina pri nizke baterce displej (a tusim to jde i vynutit)

                0 0
          • Radovan84  

            Několikrát do roku ano.Ale s těmito extrémy se počítá. V záloze mám malou powerbanku kterou bych využil právě při pauze třeba na oběd.

            Jdu mrknout ještě co nabízí Wahoo.Tahle firma šla tak trochu zatím mimo mě.

            Díky.

            0 0
          • jihacv  

            Dá se dobíjet při jízdě? Ukládají se dál všechna data?

            0 0
        • DaD  

          Velmi dobře se to plánuje ve Stravě. Navíc tam jde s pomocí doplňku v prohlížeči nahrát všechny možné mapy včetně Mapy.cz

          0 0
        • Singlespeed  

          Do většiny Garminů se dá natáhnout naplánovaných tras více. Takže doma vše naplánuješ, nahraješ do přístroje a na dovolené už jen vybíráš, kterou pojedeš.

          0 0
    • Alhas  

      Co takhle Teasi.

      0 0
      • Radovan84  

        Ahoj rádcové :-).

        Takže čas trochu pokročil a výběr se tedy musel snížit abych se z toho trochu vymotal.Mám tedy v hledáčku dva kandidáty z nichž samozřejmě žádný není pro mě dokonalý,ale s tím sem už tak trochu i počítal.

        Jedná se tedy o model Garmin 820 Explore nebo Wahoo Element Bolt.Plnohodnotnou 820ku bych mohl koupit samozřejmě také…je jen o 500Kč dražší ale opravdu ty nabízené funkce nevyužiji a zjednodušený přístroj spíše ocením.Proti je pak zcela jistě případný prodej kdy plnohodnotná 820ka půjde lépe prodat.

        Na téma Boltu je zde i obsáhlejší téma které sem četl.Jedná se opravdu o zajímavý výrobek.Obě navi mají své jasně dané plusy i mínusy.U Boltu vidím za sebe jako velké plus právě výdrž baterie a nedotykový display.Na druhou stranu je sice přehledný ale černobílý a u výrobku za 6tisíc?No nevím…Taky mě trochu vadí nemožnost posouvání v mapě a vzhled mapy samotné.Pokud se to vůbec mapou dá nazvat.Minete odbočku a když nenajedete na správnou trasu zpět tak už jste v řiti.Na druhou stranu celosvětové mapy k dispozici a zdarma.

        820ku tady asi nemá moc cenu nijak představovat.Kon­kurent Boltu je dá-li se to tak říci 520ka.Spíš by mě zajímalo co vedlo majitele právě ke koupi buď toho či onoho výrobku.Proč převážily plusy právě u daného typu.V tom vlákně mě trochu zaskočilo že právě majitelé Garminu přecházeli k Wahoo.Většinou šlo o jednoduchost nahrávání map přes mobilní aplikaci či pc a že už nechtěli dotykový display.Je ale pravda že nepřecházeli z 820ky ale třeba z 500,510 atp.Nevím zda je tam nějaký ten posun ohledně displaye a právě jeho ovládání.

        Cenový rozdíl mezi Boltem a 820kou ani tak neřeším.Cca 2tisíce.Chci koupit zkrátka dobře a být s daným produktem spokojený.Takže…? :-)

        Díky.

        https://www.alza.cz/…d4661457.htm?…

        https://www.supergamer.cz/…-375057.html

        0 0
        • lunochod  

          Ještě si k tomu sežeň pouzdro, moje 820 je po půl roce nepěkně obouchaná jak to občas někam pošlu v terénu :-)

          0 0
          • Radovan84  

            Já to mám na silničku…

            Tam až s sebou křápnu tak odřenej Garmin bude jedna z posledních věcí co mě bude trápit :-) Jelikož to bude právě výhradně používáno na silnici tak mě hodně vrtá hlavou ten Bolt.K naplánování trasy mě stačí někde wifi a v mobilu v apce si trasu vytvořím popř upravím.Teda alespoň tak sem to pochopil.

            0 0
        • BB  

          Já měl 820 Explore a upozorňuji na jednu věc, která mě vadila. V recenzích píší, že podporuje profily. Ale to je pouze částečná pravda, protože sice profily podporuje, ale pouze jeden jediný, takže k ničemu. Někomu to nemusí vadit, mě to vadilo. Pokud by ses rozhodl pro 820, tak kvůli těm profilům doporučuji plnou verzi. Ale jinak všichni majitelé Wahoo pějí ódy a nezaznamenal jsem jedinou negativní reakci, tak pokud to nevadí, že to nemá barevný displej a mapa je taková schématická, tak bych ušetřil a zkusil to.

          0 0
          • Radovan84  

            Díky za info.Ohledně toho displaye a jeho ovládání.Byl/jsi spokojen?Všichni říkají že s mobilem se to nedá srovnávat.OK rozumím.Když si ale představím jak mě funguje na kole opatlanej a mokrej telefon a tady by to tedy mělo být dle ohlasů tedy ještě horší tak fakt nevím zda je to ta správná cesta.Navíc občasné zamrznutí displaye atp.Na druhou stranu Garmin kupuje lidí hodně takže zjevně to nebude až tak divoký…

            Jak to tedy je když používáš tento konkrétní model?

            0 0
            • BB  

              Jako srovnávat ovládání specializované cyklonavigace s mobilem je nesmyslné. Jsou to dvě různé disciplíny a prostě na řídítkách máš jiné požadavky, než doma v křesle. Například, když na mobilu posunuji mapu, tak to má takové elegantní dojezdy, nic takového na Garminu není. Když zoomují, tak na mobilu to dělám gestem oddalování dvou prstů. To na garminu nejprve vyvoláš ikony ± a klepeš na ikonu. Výhody Garminu se projeví na plném slunci, čím víc ti pere slunce na displej, tak tím je lépe čitelný. Odolnost při pádech je taky o něčem jiném, výdrž baterie při spuštěné GPS a obrazovce okolo 15 hodin, akorát velikost na řídítka, to vše u mě rozhodlo, že jsem se po několika pokusech vždy vrátil ke Garminu.

              0 0
      • Radek Broz  

        Teasi nebrat!

        0 0
        • koko0925  

          Kup toho Bolta, Garmina tu máme všichni, tak ať je nějaká konkurence :-) Hlavně pak napiš jak jsi spokojen. Na fotkách to vypadá dobře.

          0 0
          • MiKED  

            Za sebe můžu říct, že jsem spokojen maximálně. Splňuje vše, co jsem od něj čekal.

            0 0
            • Radovan84  

              Ahoj.Tak když už se tady to téma vytáhlo tak bych všem ještě jednou rád poděkoval za poradenství.

              Nakonec sem měl možnost vyzkoušet a osahat si Garmin 820 a nakonec sem se rozhodl pro něj. To z čeho sem měl asi největší obavu a to právě z dotykového ovládání především v rukavicích na jaře a teď přes zimu tak musím uznat že je to v pohodě a netřeba se toho bát.

              Nakonec sem 820 (explore) sehnal za cenu Bolta a tak za ušetřený peníz dokoupil ještě čidlo rychlosti.Vše chodí ok a mapy/trasy nakonec plánuji jak mě bylo doporučeno na Stravě nebo v Connectu.Je to jednoduché až mě to překvapilo :-).

              Takže ještě jednou díky všem za váš čas.

              0 0
              • lunochod  

                Moje zkušenost je, že rukavicích se dají ovládat jedině ty tlačítka na boku :-) A protože máš explore tak jsi ušetřen zamrzávání při přepnutí profilu :-)

                0 0
                • DaD  

                  V rukavicích to jde v pohodě jen musíš nastavit citlivost displaye na vysokou. Už na střední citlivost se v rukavicích nechytám.

                  0 0
              •  jarek1  

                myslím, že čidlo rychlosti užiješ jenom na obyčejném trenažeru – na Smartu ti dodá rychlost čidlo přímo z trenažeru, na trase venku GPS zapisuje dráhu/čas a to dobře. Podle mne čidlo rychlosti dodává signál jenom když spadnou družice, opravte mne někdo, jestli se mýlím. Mám vyzkoušeno i pod „startovací“ rychlost cca 10 km/hod.

                0 0
                • BB  

                  Garmin bere rychlost primárně z čidla rychlosti, pokud je připojeno.

                  0 0
                  •  jarek1  

                    jasně, vyčerpávající odpověď – dík. Ještě prosímtě, fakt té nové G 1030 nevadí deštíček nebo kapky potu – neblbne displej – nepřepíná se samovolně do nevyžádaných stavů? Taky přemýšlím po roce s 820 o koupi – na 11 cm forbec by šla?

                    0 0
                    • BB  

                      E1030 zatím žádný déšť nevadil, mám jí myslím od září, takže jich zažila docela dost. Nepřepíná se. Na 11 cm představec bez problémů. Zatím se řeší aktualizacemi fw problém s remote control, které prý vypadává (já to nepoužívám) a uživatelé iPhonů mají problémy s navazování a stabilitou bluetooth spojení.

                      0 0
                      • Radovan84  

                        Ahoj.Potřeboval bych poradit ohledně jednoho menšího problému.820 šlape jak má ale zpozoroval sem jednu chybku tak mě s tím tady třeba někdo poradí co a jak.Když používám Garmin na trenažeru (mám vypnutou gps a čidlo rychlosti spárované) vše probíhá v pořádku a data se po ukončení záznamu uloží do Connectu.Na Stravu se ale odešlou nesmyslná data.Např ujedu 30km ale na Stravě se ukáže 20km a rychlost samozřejmě taky nesedí.Venku se zapnutou gps je vše ok.Nevíte někdo kde by mohl být problém?Díky.

                        0 0
                        • Radovan84  

                          Trochu to tady zapadlo…

                          Napadá vás něco jak vyřešit muj problém? Díky.

                          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.