• Jenda

    Takze jsem se rozhodl po sezone udelat zakladni servis sveho teleskopu a hle – objevil jsem pocinajici ryhy jako maji nekteri jiz po nekolika vyjizdkach. Po rozebrani se ukazalo, ze na casti pistnice ktera je stale zasunuta i pri maximalnim vytazeni sedlovky jsou normalne vzadu vymackany valcovy diry. Kouknu tedy dovnitr, do mist kde bych ocekaval kluzny pouzdro jako je ve vidlicich a prekvapeni! Misto normalniho kluznyho pouzdra je tam cosi jako valeckovy lozisko – resp po obvodu je tam asi 12? ocelovejch valecku (na vysku) zasazenejch do plastovy klicky.

    Otazka je proc to cinsky soudruh udelal – ze by v prvotnim navrhu cekali ze si clovek bude tocit sedlovkou kolem dokola nepredpokladam:-) prijde mi to, ze chteli neco hodne trvanlivyho ale nejak zapomneli ze sedlovka neni namahana jen axialne ale diky uhlu cca 74st tam dochazi k velkymu mimoosovymu namahani. Na ploskach tech valecku je vzadu tak dost velkej tlak kterej povrchovka nevydrzi, navic pri zasunuti to casto drbne i hranou a proto jsou tam ty podelny ryhy.

    Zatim jsem z toho ty valecky vydloubal a jediny co me napada, ze casem az se ta klicka ktera ted pusobi jako klasicky kluzny pouzdro vymacka, tak to nahradit jinym vysoustruzenym pouzdrem. Jaky material je podle vas nejvhodnejsi? Nezkousel jste to uz nekdo? Ocenim vase nadory a pripominky. Picoviny total off budu blokovat:-)

    0 0
    • gazman  

      Bronz by byl asi nejvhodnější,záleží jak moc gramaříš,nevím jak je to futro tlusté,nebál bych se to udělat ani s duralu,nebo teflonu.I silon by šel.Jak ses dostal k tomu ložisku,jakým způsobem si to rozebral? Dík.

      0 0
      • Jenda  

        rozebira se to celkem snadno – zespoda odsroubujes 11 modrou matku a pak je potreba klestema na segrovky vysroubovat tu cervenou derovanou zatku. Pak vysroubujes nahore tu prevlecnou cervenou matku a cela ta sedlovka jde vytahnout. To „lozisko“ je vlastne v ty rozsireny horni casti na kterou je nasroubovana ta prevlecna matka. Jakmile vytahnes tu sedlovku z toho cernyho obalu tak je to krasne videt. Prave tebe jsem chtel poprosit jestli by ses na to podival – pamatuju-li si dobre tak mas vrypy pomerne velky tak by me zajimal tvuj nazor.

        0 0
        • gazman  

          No ptal jsem se tě,protože mě to prostě rozebrat nešlo,dělal jsem to jak ty,ale nešel mi ten poslední krok prostě vytáhnout ti pístnici ven z černé trubky.Myslím že mám ale jeden z prvních modelu a mam dojem že je tam pouzdro tak nevím aspoň shora to tak vypadá.

          0 0
          • Jenda  

            mohl by byt problem v tom ze proti otoceni je to udelny tak ze v ty pistnici ve spodni tretine jsou myslim 3 podelny zarezy do kterejch jsou dany maly tycky ktery cumnej ven – ty zapadaj do kolejnicek v tom cernym obalu – je to videt jakmile sundas zespoda tu cervenou matku. Podobny zarezy jsou i v tom nesmyslnym „lozisku“ prave aby to slo vyndat. Muze byt ze je to jen nejak blbe pootoceny a nejde to vyndat – zkus s tim kdyz to budes vytahovat zaroven hejbat do stran – treba to sedne do tech zarezu a pujde to vyndat. Jeste je otazka jestli se tam nejak nekousla plastova krytka pod tou prevlecnou matici – je tam tesneni a pod nim jeste plastovy krouzek. Popravde si myslim ze to vyndat musi jit protoze neni jak jinak to rozebrat a takhle to davali i dohromady.

            0 0
            • gazman  

              No já jsem si myslel že to poskládali a ve finále to uzavřeli tak že na tvrdo nalisovali to pouzdro a tím pádem je to nerozebíratel­né.Zkusím to jak si psal.

              0 0
              • Jenda  

                no protoze se ti tam delaj ty vrypy tak predpokladam ze to bude uplne stejna konstrukce jako ta moje. Prijde mi ze nejak tam lisovat pouzdro po tom co by to bylo uz poskladany by bylo tak slozity ze by to ani cinana nenapadlo:-)

                0 0
                • gazman  

                  No to nevím oni jsou ujetí dost,ale asi to půjde pootočením rozkuchat,logicky by to mělo jít no.Rval jsem to ven hrubou silou,i rázama,mys­lel jsem že to futro vyleze a potom jsem to vzdal abych to nezrušil.

                  0 0
      • Jenda  

        jinak tloustka toho pouzdra bude cca 2mm, vyska tak 35mm, vzhledem k povrchovy uprave ty pistnice bych radsi asi volil nejakej plast – nejspis silon a nechat si udelat treba 5 kusu a proste to klidne jednou za pul roku vymenit.

        0 0
    • Zdyn  

      Idealni je dle mne tam dat normalni kluzne pouzdro. Nejlepe asi s teflonem nebo takovou nejakou kluznou vrstvou. Bude se asi muset prizpusobit, pac nepredpokladam, ze by tam presne pasovalo nejake normalizovane.

      0 0
      • gazman  

        To je jasne no,bude se muset vyrobit,ale to není problém.

        0 0
    • Tomínos  

      Dobrej nápad, nevíte někdo jestli by po týhle úpravě byl i způsob jak se zbavit stávájících vrypů?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.