vlastní zkušenosti s pedály na AM

22 nepřečtených
  • Lukas_Lukas1

    Ahoj všem,

    Vím, že tu tohle téma už bylo a něco jsem si už přečetl, ale chtěl bych si přečíst víc.

    Vyměnil jsem hardtaila za fulla se 140ti, protože chci jezdit něco jinýho a evidentně budu muset vyměnit aktuální SPD a tretry za něco víc určenýho pro AM. Myslel jsem na platformy s pinama od NS Bikes a k tomu boty FIVE TEN Freerider Danny McAskill.

    Váhám ale ještě pořád nad kombinovanými pedály CB a nějakými enduro tretrami např. Giro Terraduro.

    Prosím ideálně o nějaký vlastní zkušenosti, co pro AM vozíte.

    Díky všem

    0 0
    • scret  

      mam Terradura a XTR SPD pedaly… Vozil jsem i XTecka s ohradkou, ale konkretne sly tyhle tretry hur zacvakavat…:(

      jestli SPD nebo platformy si musis rozhodnout sam… ja na LV vozim porad SPD…

      0 0
    • mr.antik  

      co myslíš těmi kombinovanými pedály? Buď jsou SPD nebo platformy…

      SPD nebo platformy… to je na dlouhý debatování který stejně nikam nevede :-)

      0 0
      • Lukas_Lukas1  

        myslel jsem SPD s ohradkou, aby to nebyl jenom samotnej zámek kvuli naslapnuti v horsim terenu

        0 0
    • MirosPikos  

      Vozím placky Shimano Saint od tý doby, co jezdím Fulla, resp. musel jsem chvíli čekat na boty (Freerider VXi Elements).

      Na HT jezdím stále SPD a nedělá mi problém přecházet z jednoho na druhý kolo.

      Co se týká platforem, oceňuju především volnost. Člověk si zase napiluje bunnyhop, manual (těžký základ) a nebojí se, že bude muset nouzově seskakovat. Naopak někdo zase tu volnost nechce. Moc se mi taky hodí a kvůli tomu jsem do toho částečně šel, že když dojedu někam, kde musím popojít přes kameny nebo vylézt na skálu, tak si zkrátka libuju, že nemusím čekat na to, až mi to klouzne na kufru.

      Takže za mě spokojenost. Na techniku platformy, na pohodu SPD.

      0 0
    • MichaelSimek  

      proč „musíš“ vymenit SPD?

      0 0
    • File12  

      po 6ti letech sem přešel na platformy. Fiveteny a superstar delta. Teprv ted po 4 měsících můžu říct že jsem si odvyknul ze špatných návyků z SPD, za letu nebo kopnutí zůstávam na pedálech. Hodně ted sjíždím kopce, který musím nazpět vyšlapat a je to pohodlí oproti tretrám. Ten pocit že můžu kolo odhodit nebo vyskočit je taky super

      .Naproti tomu když špatně našlápnu na platformu, tak zvednout nohu a dobře umístit je peklo a nebudu řikat jak vypadá moje holeň a roztrhaný lýtko :D

      Až oddělám boty a pedály, zkusím bud DX pedály a shimano boty nebo crankbrothers Mallet.

      0 0
    • saintjv  

      To jsem sam zvedavej kam tahle debata povede protoze sam to dlouhodobe resim. Ted o vikendu jsem mel leteckej den a muzu rict ze clovek at si rika kdo chce co chce vycvakne vzdy pri opravdove krizovce. Takze vycvakavani bych se nebal. Co se tyce Nacvakavani to uz je ale uplne jina liga. S tim co jsem zacal jezdit to nacvaknuti me v terenu zatim limituje. Proste nez neco sjedu je veliky boj s pozici na kole a nacvaknuti. A to si nemyslim ze bych mel s trackstandem nejaky vetsi potize. Co se tyce pohodli v soucasne dobe mam boty spesl Rime a to je AM bota rekl bych. Pohodli je naprosto v cajku. Na trenink pred garazi mam 510 a placky. Furt se to snazim kombinovat abych umel na obojim.

      Me zkusenosti

      Spd

      • vycvaknuti pohoda
      • nacvaknuti v tezkym terenu nic moc
      • pohodli cajk
      • trenink trialovych veci omezeny pocit svobody na pedalu ale da se

      Placky

      • pohodli neni treba zminovat
      • nacvakavani neni
      • pocit bezpeci ve sjezdu a skocich mam vyrazne horsi nez na spd
      • pocit volne nohy pri slapani nahoru je znat

      Podtrzeno secteno:

      Neumim vyhodnotit spravne co vybrat. Spd obrovsky pocit jistoty ve sjezdech a skockach, lepsi stoupani mi prijde, ale pri AM jezdeni a neustale nasedani na tezkych usecich zase hovori pro placky.

      CrankBrothers mallet mam samo v hledacku taky ale tam si zase rikam, ze pri krizove situaci kdyz budu chtit rychle vycvaknout by mohli byt piny na obtiz…

      0 0
      • File12  

        Koukám že to neřším sám. Mě nacvaknutí SPD problém nedělalo. Jaké pedály vozíš? Podle mě Shimano DX nebo Mallety by to mohly řešit se rozjet v těžkym terénu a pak až nacvaknout. U těch Malletů se taky bojim, že díky pinům nevycvaknu.

        V krizovce jsem většinou z SPD vyskočil ale třeba když mi to za letu uletělo na jedný lávce, hodil jsem kolo před sebe a šikmo doletěl na lávku bez úhony.

        Víc zranění mám ale asi z pinů v lýtku nebo holeni. To většinou každou vyjíždku.

        0 0
        • jakub  

          Ahojte vidim ze tato diskuze je už stará, no zkusim ji obnovit řeším jestli mallety nebo sainty oboje na spd (pochopitelně mallety mají své kufry) a neumim se rozhodnout… co má enduro vozite?? Urcite nechci jen platformy ale zároveň jsem zjistil ze jen spd taky není ideální

          0 0
          • Karlos009  

            Jenom pro pořádek, Mallety nejsou spd (shimano pedaling dynamics). Zásadní rozdíl je v samotných systémech, zatímco spd drží nohu poměrně pevně v jedné pozici dle nastavení kufrů, „šlehače“ pustí nohu (patu) výrazně do stran. Mě ta volnost vyhovuje, v těžkých pasážích to pomáhá, ale bývalé „chrty“ zvyklé na pevné držení nohy to může dost rušit. Dále to silně ovlivní bota, pokud vozíš nějakou tvrdou (spíše tretru) přihrádky nevyužiješ, máš prostě dál jenom spdčka (šlehače) a když nemáš nacvaknuto stabilita je nula, potřebuješ opravdu freeraidovou botu s kufrem.

            0 0
            • jakub  

              Moc dekuju… to je přesně informace která je pro mne užitečná, jednoduše, jasne a věcně napsáno… tím pádem pro mě asi budou zajímavější mallety, letos jsem se fakt začal jízdě z kopce vic věnovat a přesně jak píšeš… mam spd a dejme tomu trosku endurovyho boty a ve sjezdu se cítím hrozné limitován tím ze něco je pro mě tak náročné ze si občas vycvaknu a logicky už nenastoupim… vím ze platformy bez zacvaknuti nechci a rozhodne uvítám volnější pohyb do stran bo z juda mam nohy vykvedlany jako prase a když mam pevné spd, prakticky vzdy když se rozjezdu si na to nohy zvykají…a teď ještě teda mallety s pinama? Nebo takový ty “Slapky”??

              0 0
              • Karlos009  

                Já vozím Mallet E a myslím si, že ty piny jsou nutnost. Bez nich na tom mokrá bota nemůže vůbec držet. Vozil jsem kdysi CB Acid a tam byly ty platformy jenom na ozdobu.

                0 0
    • Lukas_Lukas1  

      diky za informace a vlastni zkusenosti, evidentne je to opravdu na vkusu kazdyho jednotlivce.

      0 0
    • wilda81  

      Vozím 5.10 McAskilly + Spank Spike a Nukeproof Neutron pedály. Na obou drží v pohodě – na Neutronech až moc. K SPD už bych se nikdy nevrátil.

      Výhody a nevýhody SPD a platforem tu dobře popsal saintjv.

      0 0
    • scota  

      Mám Nukeproof Sam Hill edition, ale tyto pedály mi přijdou lepší a lehčí:

      https://www.kupkolo.cz/…s01_z101039/

      0 0
    • novas752  

      Vozím SPD pedály Saint PD-M820 a am spd boty Shimano AM5. Na nich neni problém s nacvaknutím, mají dlouhý kanál pro kufr a když člověk někde kousek nechce být nacvaknutý nebo nenacvakne tak posunu nohu o nějaký 4cm dopředu mimo kufr a stojim na okolní platformě.

      Jinak klasika – lepší kopce nahoru, rychlejší sjezdy. V extrémnějších pomalých technických sekcích by to chtělo platformy.

      0 0
    • Polo21  

      ja si pedale prehadzujem podla potreby.

      Prioritne pouzivam DMR V-twin co su v podstate SPD s masivnou ohradkou a pinmi. Tie si neviem vynachvalit, ak sa musim z nejakeho dovodu vypnut a nasledne sa mi ich nepodari na prvy krat zacvkanut v nejakom technickom zjazde dokazem mat pevne nohu na pedali aj bez upnutia len polozenu na platforme bez toho aby som riskoval zosmyknutie. Pouzivam ich spolu s Shimano ME7

      Na trening techniky mam DMR V12 ktore su neskutocne bytelne a spolu s FiveTen Impact Pro drzi noha na pedaly ako pribita

      Frajerke som minule vianoce kupil asi nejlepsie pedale pre nerozohodneho cloveka konkretne FireEye HOT CLIP. Robia sa v dvoch velkostiach a ich vyhode je ta ze su to platformy aj SPD zaroven. Je tam moznost si SPD mechanizmus odmontovat z jednej alebo z obidvoch stran a podla toho si urobit pedale ako potrebujes, bud obojstranne SPD alebo obojstranne flaty alebo si na jedneje strane nehas SPD a na druhej ho zhodis a urobis flat.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.