Velikost rámu Specialized Diverge

21 nepřečtených
  • Marcelson

    Zdravím pánové, zvažuji nákup kola Specialized Diverge. Měřím 171 cm, nohy po rozkrok 79 cm. Řeším, jak jinak velikost rámu. Navštívil jsem 4 prodejny Specialized. Ve dvou mi řekli velikost 52, že jsem na hranici a proto ať zvolím rám menší. V dalších dvou mi řekli, že velikost 52 v ŽÁDNÉM případě a proto velikost 54. Vím má se jít do prodejny a kolo vyzkoušet, ale žádné v mém dosahu nejsou…

    Můžete mi ze zkušeností poradit...... Oni Vám v té prodejně tak dopletou hlavu, že vlastně nevíte ani po usednutí na kolo co Vám vlastně sedí, proto mi jde o zkušenosti Vás cyklistů praktiků.....díky předem za rady… Marcel Ještě dodám, že když jsem zadal mé rozměry do FIT Kalkulačky na určování velikosti rámu, vyšel mi výsledek horní rámové trubky 52,2 – 52,6cm......fakt nevím co s tím…

    viz geometrie:

    https://www.specialized.com/…sport/133799

    0 0
    • rdx  

      Ja ho mel na par dni pujceny.

      Merim 174, tarmaca mam 52, epica M, pujcene jsem mel 52 a jine bych nechtel. treba ti to pomuze :)

      A kolo je to paradni, bral bych ho hned :)

      0 0
    • Chlebovnik  

      54 je na tebe dlóóóuhá (549 mm ETT). Pokud nemáš ruce dlouhé až ke kolenům jako opička, tak 52.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Přesně tak, „délka horní trubky, horizontální“ alias ETT nebo TTh=532 mm pro velikost 52 a to by mělo člověku normálních proporcí s výškou 171 celkem vyhovovat, na nezávodní jízdu :-).

        Teoreticky by, podle kalkulátoru, byla ještě lepší vel. 48 (TTh=524 mm), ale ta má nižší hlavu a generovalo by to možná potřebu podložek, zato dovolilo sportovnější sportovnější posed … který ale nejde moc dohromady s filosofií Diverge, na to přece mají Roubaix.

        Kalkulátor není všeobsažný ani všemocný, čím víc se budeš vzdalovat od klasického neslopingového závodního silničního rámu, tím volněji je třeba interpretovat jeho údaje a přihlížet i k jiným faktorům. Délku neokecáš, ale to, co je na pravověrné silničce skoro hřích, to štěrkolety hravě pochroupnou (sklony představce, krátké představce, ne-drop řídítek … ).

        0 0
    • jonti  

      Vyzkousej Roubaix, to by melo mit podobnou geometrii. Urcite bych to bez vyzkouseni nekupoval.

      Specialized ma ty velikosti trochu posunute, merim 187 cm a u Specialized vozim 56, u Treku 58.

      0 0
    • milan.v  

      52

      0 0
    • Marcelson  

      Všem moc děkuji pánové.....

      0 0
    • BB  

      Pokusím se přiživit. Chystám se na zasloužený odpočinek (zatím jen do penze), což bude znamenat nárůst cyklo aktivity (jiného koníčka prakticky nemám). A zatím mám pouze fulíka a očekávám, že bych měl doplnit vozový park o kolo, které se dá použít v době nepohody, v zimě, když je mokro a taky jako změna, když mě terén přestane bavit. Jako na zavolanou přišla éra gravel biků, které chápu jako univerzály na silnici, rozbitou silnici (to mě láká, tam čekám minimální provoz), polňačku a šotku lesem. Takže gravel a teď jaký. Preferuji pohodlí, to znamená, že se mi líbí gravel biky, které mají nějaký způsob tlumení rázů vepředu i vzadu. Líbí se mi například systém ISO speed Tracku, systém Future Shock a sedlovka CG-R od Specialized. Pevné osy samozřejmostí a taky bych chtěl závitové středové složení. Vzhledem k okolnostem cena problém není. Zatím mi z toho všeho vychází Specialized Diverge, který splňuje skoro vše. Pokud tohle kolo někdo máte, tak dotaz, je to dobré kolo na pohodlné a pohodové ježdění ? Taky jsem jezdil s beranama naposledy na Favoritu v deváté třídě, než mi ho někdo ukradl. Potom jakou velikost ? Pro pro mě ne moc pružného senióra s naprosto konfekční postavou 181 cm, váha 82 kg, rozkrok 87 cm, ruce a ramena naprostý standard. Když si tady pročítám vlákna o silničních kolech, tak hádám velikost 54 nebo 56 ? Délku sedlové trubky si vůbec nedovolím posuzovat, na biku mám reach 438, 6 cm představec a sedlovku s offsetem. Dík, pokud vás něco napadne.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Začni tím, že si přesně změříš polohu sedla na fullu a z té budeš vycházet. Takže vysunutí, posunutí špičky sedla vzad za šlapací střed, dosah od špičky sedla po řidítka a jak hluboko či vysoko máš řidítka vůči sedlu. Tento posed se pak dá nakreslit na Diverge a posoudit, které by bylo lepší.

        Odhadem na délku a standover 54, na 56 zase bude vyšší hlava a tím i výš řidítka.

        0 0
        • BB  

          Jak říkám, starý člověk, ta vyšší hlava by se mohla hodit. Na Ibisu mám 1,5 cm podložek pod řídítkama.

          0 0
      • jonti  

        U speslu u modelu roubaix sl4 se mi vybornw jezdilo na 56, merim 187cm a nejsem moc ohebny.

        0 0
        • BB  

          no jsi o pár cenťáku vyšší, to by pak mě spíš seděla 54

          0 0
          • blackseal  

            Ja mam podobne parametre ako ty, vyska 181, inseam 86 a mne sedela 56 na kratkej testovacej jazde perfektne. Mimochodom, geo roubaix sl4 = geo diverge 2018?

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Had může být schován ve spojení „krátká testovací“ jízda.posed na fullu a Diverge se bude celkem odlišovat, tento rozdíl je třeba co nejvíce vychytat před nákupem, aby na Diverge vycházel ještě rozumný představec.

              Protože co vydržíš půl hodiny a přijde Ti to vynikající, může se v další půlhodině změnit v pravé peklo.

              0 0
              • blackseal  

                Nespochybnujem, idealne vyskusat obe velkosti, kazdu na par hodin aspon. 

                0 0
              • BB  

                co je na silničce rozumný představec ? Na Mojo mám 6 cm, to by asi bylo na Diverge moc, takže minimum je 8–9 ? Zdá se, že výška rámu 56 mi bude sedět, podle toho co říká blackseal, teď jde o to, jak lze zkrátit délku posedu. Předpokládám, že standardně tam bude představec okolo 10 cm ?

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Podle tohoto tam bude na 54 i 56 představec 100 mm, jít pod 90 už na této velikosti rámu dost mění vlastnosti kola. Odkaz je sice na starší design, ale moc jiné to pro 2018 nebude.

                  0 0
                • blackseal  

                  V specifikacii je pre 54, 56 dlzka predstavca 10 cm. Ja by som si rozmyslel (aj na zaklade vlastnej skusenosti) skracovat predstavec o 2 cm. Na tarmacu to malo pozorovatelny vplyv na zvysenie citlivosti riadenia. Aj ked vysoko pravdepodobne ma tarmac ostrejsi uhol vidlice a vplyv dlzky predstavca je vyznamnejsi. Ak by si mal byt v situacii, ze skracovat dlzku predstavca, potom bude lepsi navrhovany variant 54 a napr. 110 mm predstavec. Samozrejme, za predpokladu, ze sedlovka nepojde k nebesiam :).

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Jinak. Za předpokladu, že řidítka dostane tak vysoko, jak pro úchop za páky potřebuje. Mít hodně vytaženou sedlovku samo o sobě ničemu nevadí.

                    0 0
      • Jaarque  

        Chce to asi zkusit, ale za mě spíš 56. Já mám 175 a Alleze 2018 v 54ce. Všichni mě lámali do 52iy, vyzkoušel jsem, nevyhovovalo. Malé rámy mi vyhovují na biku, na silnici 54 v pohodě…

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          To je tím, že vycházíš z MTB, posedem i ovládáním. A záleží také na délce trupu a paží. Já bych si také Allez koupil 54, jen měřím o 10 cm víc. Prostě to někomu vychází tak a druhému jinak a zkušenost získaná jen na sobě je přenosná velmi omezeně.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.