• mison

    Zdravím všechny, chtěl bych znát pár názorů odborníků.

    Koupil jsem si svoje první MTB, konkrétně Leder Fox Outline 2009 (vím, že už tady o tom kole je topic, ale ten je spíš obecně o tom kole).

    Při koupi ale nastala zásadní otázka velikosti rámu, když jsem řekl, že si chci nechat poradit, tak prý moje velikost – 184cm je tak přesně na rozmezí. Jednalo se o velikosti  20 a 22. Tak jsem si zkusil projet nejdřív 22 ,velikost 20 zrovna na prodejně neměli a tak mi dali jiný model Leader Fox velikosti 20. Zdála se mi ta 20 malá, tak jsem si řekl o 22. Ale bylo to jen nějakých 100metrů před obchodem, navíc v dešti a taky moje zdání začátečníka nemusí být vůbec správné.

    Když jsem přišel domů, začal jsem znova studovat veškeré moudra na internetu a i zde na fóru a většinou na moji výšku přisuzují velikost 19–21. Tak teď sedím nervózní doma,protože venku prší nemůžu kolo ani pořádně vyzkoušet, pro případ, že bych si šel ještě pro tu 20tku.

    Kdyby byla 21 tak ju beru a neváhám, ale teď jsem vážně na rozpacích (navíc jsem strašně nerozhodný člověk).

    Tak co myslíte vy?

    Díky za všechny názory

    0 0
    • vikicek  

      Čeče můj kamarád má asi 186cm, jezdí 21,5" a je mu to možná trošku větší, 20tka by mu prospěla rozhodně. Taky záleží jak máš dlouhý nohy a trup .. já třeba mam na svoji výšku krátký trup a delší nohy …

      0 0
    • Výběr z produktů

      Beany Zero 29 dětské kolo, šedé Skladem 1 kus

      Výprodej Beany Zero 29 dětské kolo, šedé

      12 599 Kč -26% MOC 16 990 Kč

      Přejít do shopu (Kola / Horská)
    • Ruprt2  

      Doufám, že ti to pomůže. Měl jsem LF Rover nevím jaká je v porovnání s tvým jeho geometrie, a už vůbec ne jaká byla toho roku 04, kdy jsem ho kupoval. Měřím 191cm délku nohou a trupu mám odpovídající žádný extrém (ve své výškové kategorii).

      Kupoval jsem ho jako začátečník na MTB a tak přesně vím jak se asi cítíš. Přišlo mi to OK. Velikost byla 22'' představec 120 sedlovka na max do výšky (možná 1–1,5cm rezerva) offset na max dozadu. Výjezdy se mi stavělo na zadní nebo mi zadek podkluzoval. Nevěděl jsem ani, že je to blbě. Časem jsem si půjčil pár kol, a zjistil jsem, že mám naprosto nevhodnou velikost. A za mě je LF nejkratší kolo na kterém jsem kdy seděl.

      Aktuálně jsem jsem přesedlal na 19'' palců od Garyho Fishera a to kolo je větší než 22 od LF.

      Jinými slovy mě bylo malé. Podle mě by tobě mohlo být akorát (je možné, že jde o jinou geometrii a tím je moje rada k slepá)

      Kamarád podobné výšky si nedávno koupil Meridu 20'', zkoušel jsem ji a přestože se o Meridách říká, že jsou krátké, tak LF je jednoznačně kratší.

      0 0
    • Hejdik  

      Těžko říct,když jsi to zkoušel,tak to musíš cítit sám.Obecně u MTB ale platí,že pokud jsi na hraně,tak je lepší radši menší,než větší(kvůli lepší ovladatelnosti ko­la)

      0 0
    • Vilém  

      Za me 22" urco ne. Kdysi jsem si coby zacatecnik koupil na svych 183cm 21" ram a po roce sel z domu.

      0 0
    • saiya-jin  

      Ahoja,

      vidim ze leader fox zlavy zauradovali :)

      Cez vikend som tiez kupil cierny out line 09, 20" ram. Moja vyska je 188cm, mam podla mna kus dlhsie nohy (ale to je subjektivne)

      Hned zo shopu som absolvoval ~60km liberec-mlada boleslav, takze minimalne v ramci ciest (a kusok lahkeho lesneho terenu) mozem zhodnotit – 20" uplne staci. Kvoli mojej citlivej prdelke planujem nejake upravy sedlovej casti (odpruzena sedlovka, nejake gelove sedlo a kvalitne katata) a co sa tyka dlzky/vysky tak sa mi to zda akurat. Fakt je ten ze predtym som mal vylozene male horske kolo, ale proste by si moc neuzival prilis zavodny posed ked je clovek natiahnuty moc dopredu, pre mna je nejaka zlata stredna cesta.

      Takze rada zneje: pokial nemas nejake anomalne dlhe nohy (u mna mam stale bohatu rezervu na vysunutie sedla) tak je ta 20"-ka podla mna lepsia, ale nebral by som to tak ze 22" je nepouzitelna, zalezi na tebe ako jazdis a co mas radsej.

      Inak SKVELY bike, ten rozdiel oproti 16-rocnej meride je obrovsky v akomkolvek terene. Ale som amater, nic viac :)

      0 0
    • Freeman  

      Tak tedka jste mi nasadili brouka do hlavy. Ja si to kolo taky objednal, ale ve velikosti 18" s tim, ze jsem v jinym vlakne tohohle fora cet ze to je pouzitelny i pro cloveka kterej meri 188cm. Ja mam 178–179cm, myslite ze jsem udelal dobre? Tohohle leaderfoxe jsem si nezkousel, ale zkousel jsem jiny kola s 18" a 20" ramem a oboje me prisli celkem na jedno brdo, ale na tech 30m po krame jsem toho moc nevzykousel.

      0 0
      • Petr L.  

        Ja merim 170 a mam taky 18" takze myslim ze pohoda, znamy co meri taky priblizne 178 na tom jel a zase rikal ze by pro sebe bral vetsi, zalezi jak to kolo komu sedne, me natazenejsi posed vyhovuje, min me z neho boli zada.

        0 0
        • Freeman  

          To me teda moc neuklidnilo jestli meris jen 170cm to je o 8cm min nez mam ja a kdyz pises ze je to pohoda, tak to by na me asi bylo to vetsi, nebo jsi se prepsal?

          0 0
          • Petr L.  

            Jestli v nejakem vlakne psali ze 18" je pouzitelna i pro cloveka co ma 188cm, ja merim 170cm a jezdi se mi na tom dobre, tak na tvych 178 to asi bude univerzalni mira, takze bych byl v klidu.

            0 0
      • vikicek  

        No 20" pro tebe určitě né .. 18" nebo 19" ;-) … myslim, že ta 18" by mohla bejt ok :)

        0 0
        • Freeman  

          Tak jste me uklidinili. Diky, uvidim co zejtra prijde.

          0 0
          • Hejdik  

            myslím,že opravdu můžeš v klidu usnout,tabulkove v podstatě odpovídáš velikosti18".

            Pak ho vyfoť a hoď do našich biků.Docela mě zajímá jak vypadá"na živo"

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.