• marvvincz

    Ahoj vsem,

    snazim se vybrat spravnou velikost ramu, vsude k me vysce – 182cm ctu, ze cca 19" bude idealni, ale kdyz tak studuju dalsi zpusoby mereni a vypoctu velikosti ramu, tak mi prijde, ze nejsem uplne konfekcnich rozmeru, kdyz ke sve vysce mam delku nohou 83cm.

    Coz mi treba u MRX Elite ramu vychazi, ze 19,5 by uz na me bylo moc, tak ale na druhou stranu, nebude 17,5 malo? na vysku snad ne, ale co na delku? Jo a kola jsou v planu 27,5

    0 0
    • puka  

      19.5 bude asi ideál. Mám 185 –19 mi je na doraz a 21 asi akorát

      0 0
    • honza1982  

      Můžu říct přesně. Mám mrx elite x7. Měřím 183cm, nohy 84. Rám 19,5. Ideální.

      0 0
      • marvvincz  

        Tak to by me zajimalo, jaky dalsi rozdil muze byt ve velikosti 19,5 vs 19,5 :) protoze sem si ted sedl nebo se pokusil nasednout na Mongoose Tyax 2016 velikosti 19,5 a tak nejak sem usoudil, ze to nebude moje velikost, jelikoz rozkrokem drhnu horni ramovou trubku, a to nejspis nebude uplne spravna velikost …

        http://www.mongoose.com/…expert-20567 – tabulka velikosti, v podstate stejny ram jak MRX

        0 0
        • honza1982  

          Nevím nic o té geometrii toho mongoose. Bavím se celou dobu o rámu mrx na 29' rok 2017. V rozkroku mám ještě mezeru tak 4–5 cm nad horní rámovkou.

          0 0
          • marvvincz  

            v pohode, nerikam, ze mas mit prehled o mongoose, odkaz davam pro priklad, aby bylo videt, ze rozdily s MRX v podstate nejsou, oba ramy maji 19,5 palce – stejne dlouhou sedlovou trubku, tak se snazim prijit na to, proc ja drhnu koulema o horni ram, kdyz ty tam mas na „stejnem“ kole 5cm vuli a ja mam jen o 1cm kratsi nohy nez ty …

            0 0
            • honza1982  

              Tak potom asi bude mít mrx větší sloping než ten tvůj mongoose :). Dem sem odkaz na geo toho mongoose rámu a třeba na to přijdeme ;)

              0 0
              • Vilém  

                Mas ho vyse.

                Clovek z nej vycte prd, jen ze MRX je delsi.

                0 0
                • marvvincz  

                  a podle ceho poznas, ze je delsi? me prisel delsi ten mongoose – celkova delka ramu … horni ramova trubka je stejna a celkova delka ramu je delsi u mongoose

                  0 0
                  • Vilém  

                    Podle toho co uvadeji v tech geometriich.Horni trubka MRX horizontalne 617,4mm, mongoose 610 mm.

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Jenže to je zavádějící z důvodu velkého rozdílu délky hlavy a jiného sedlového úhlu.

                      Reálně je MRX kratší. Hlavový úhel i délku zadní staby mají totožná, tzn. ty rámy se liší přesně o rozdíl jejich rozvorů. V tom už žádný chyba není.

                      A rovzor v 17,5" je 1075,2mm vs 1081mm. Tedy Mongoose je naopak o 6mm delší.

                      V 19,5" pak 1095,2mm vs 1101mm, tedy také Mongoose o 6mm delší než MRX.

                      0 0
            • MlokCZ  

              Moongoose má o hodně delší hlavu (při srovnání 19,5" velikostí je to o 4cm, což je sakra rozdíl) + se může lišit délka sedlové trubky nad spojem horní rámové a sedlové (to nemám z čeho zjistit, jak se liší nebo ne).

              Jen ta hlava udělá kolem 2cm navíc pro standover.

              A pak je také otázka při porovnání jak si kdo stoupne moc dopředu/dozadu oproti sedlu/hlavě rámu.

              V každém případě 19,5" rám je na výšku na 83cm nesmysl (i když to nějak vyjít může v případě nízké hlavy). Otázkou je jakou potřebuješ délku a jestli by 17,5" stačil.

              Já mám třeba 182cm a 84,5cm nohy a bral bych tu 17,5". Na výšku přesně akorát (svoje HT vozím také 17,5") a na délku by mi to stačilo, ale mám krátké ruce. Jestli to bude stačit tobě na délku netuším.

              0 0
              • marvvincz  

                dik za info, jen jeste jeden intimni dotaz :) jak dlouhe mas ty ruce? abych se premeril a mel zase neco pro srovnani … a odkud kam to pripadne meris … dik

                0 0
                • MlokCZ  

                  Měření dle

                  https://www.competitivecyclist.com/…atorBike.jsp

                  Gender M

                  Inseam 84 cm

                  Trunk 59 cm

                  Forearm 33 cm

                  Arm 62 cm

                  Thigh 58 cm

                  Lower Leg 56 cm

                  Sternal Notch 144 cm

                  Total Body Height 182 cm

                  Jen proporce těla ale nejsou jediné kritérium. Každý preferuje jinak sportovní posez, každý je jinak ohebný, atd.

                  A také použitý představec, šířka řídítek, zahnutí řídítek. A také třeba pozor na poměr délky stehenní a lýtkové kosti (což pro stejně dlouhé nohy určí předozadní polohu sedla).

                  Abys viděl jak je srovnání s někým jiným zavádějící. Manželka měří ± stejně jako já, nohy o 1cm delší. Ruce má opravdu o hodně delší (asi 7cm rozdíl). A přesto nám sedí úplně stejně dlouhé rámy.

                  Pointa je v tom, že ona má o dost delší stehenní kosti a při správné předozadní poloze sedla má sedlo o 4cm více vzadu (oproti středu) než já. A to je přesně to, co potřebuje na délku posezu navíc, k tomu dá mírně níže řídítka než já a vyjde nám to ideálně na stejném rámu.

                  Pokud jsi zkoušel ten Moongoose, tak můžeš z toho odhadnout jak bude sedět MRX na délku. Ale je samozřejmě nutné vždy srovnávat stejné nastavení. Tzn. u tak rozdílných hlav mít při srovnání stejně vysoko řídítka (a to v poloze jaká vyhovuje).

                  0 0
                  • nitraq  

                    Otázka k tomu kalkulátoru. Myslíš, že je dneska ještě stále platný (pro biky, silničky neřeším)? Dneska, kdy se dávají krátký představce, široký řidítka, kola se natahují (např. xc ht u Treku má v 17,5" ETT 602 mm)…

                    0 0
                    • MlokCZ  

                      Výsledky určitě ne. Už jsem ani dlouho nezkoušel, co to vrací za výsledky. Dobré je to hlavně pro ukázání jak se správně změřit.

                      0 0
              • honza1982  

                Je to zase věc názoru a volby posedu. Pokud ses bavil o mrx na 29', tak já bych marvinovi zase doporučil 19,5. To jen z důvodu, že můžu srovnávat s vlastním kolem. Místo na koule bude určitě :). Pokud chceš jezdit něco technického, tak si kup klidně 17,5. A úplně nejlepší by bylo, kdyby sis vyzkoušel i ten mrx, pokud si nejsi jistý.

                0 0
                • MlokCZ  

                  Psal, že chce 27,5" hned v prvním příspěvku, tak celou dobu srovnávám MRX v 27,5". Nevím dle čeho mu chceš doporučit nějakou velikost. Jak mu to bude vycházet na délku nemůžeme nikdo tušit. A dle proporcí někoho jiného je nesmysl cokoliv doporučovat.

                  Jak už jsem mu psal, tak že mě by vyšel MRX na délku ok v 17,5" pro něj neznamená vůbec nic, stejně tak, že tobě vychází 19,5".

                  Jediné co lze napsat a co už jsem napsal je, že na 83cm nohy je 19,5" nesmyslně vysoké i když to není u MRX s nízkou hlavou ještě vyloženě průšvih.

                  Pokud mu nebude stačit na délku 17,5", tak to pouze znamená, že MRX rám pro něj vůbec moc vhodný není a potřeboval by nějaký delší.

                  0 0
                  • honza1982  

                    Všechno zpět. Jsem *******. Viděl jsem v původním příspěvku moc devítek a v hlavě jsem si zasádroval fakt, že se celou dobu bavíme o 29 kolech. Ale musím říct, že mrx má standover nízký. Mám 19,5 a nohy 84 a místa je tam dost. 400 sedlovka vytažená něco nad polovinu. Nejsem příznivec sedlovek na max. Píšu jen z důvodu, že by se toho nemusel bát. Lepší ale vyzkoušet.

                    0 0
                    • marvvincz  

                      jo jo, nakonec to asi nepujde, takze mi pristavi 17,5 i 19,5 abych mohl osobne vyzkouset a uvidime …

                      PS. aby sis to blbe nevylozil, ted to po sobe ctu, a to moje „jo jo“ nepatrilo k tomu, ze jsi kreten :) skoro to tak vyznelo ale mysleno to tak rozhodne nebylo :)

                      0 0
                      • honza1982  

                        V pohodě. Já to ani tak nebral i když v této situaci jsem ******* byl. Holt si neumím ani přečíst příspěvek. Dnes se tu už skoro všichni baví jen o 29, tak už jsem ani nějak moc nepřemýšlel. Divím se, že taky nechceš na svou výšku 29. Ale tak to má být, rozmanitost musí být. Tak je to jedině správně :)

                        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.