• Spilmer

    Ahoj,

    předem píšu, že jsem se snažil hledat ale potřebnou odpověď nedohledal, tak prosím nekamenovat :)

    Nechávám si v místní prodejně v Jihlavě stavět kolo, problém se ukázal hned při výběru rámu, hlavně velikosti. Měřím 190 cm a dle prodejce je pro mě ideál Merida o velikosti 22" o jiném výrobci ani neuvažuji, jenže tyto rámy už nejsou k dostání, pokud mluvíme o cenové relaci rámu tybu tfs např 100. Mám možnost mít 24", ale bojím se aby to nebylo moc velké. Jezdí někdo z Vás na takto velkém rámu? je to konkrétně tento http://www.merida-bike.cz/…yobrazek.php?…

    Zkoušel jsem i Pells o velikosti XL, ale bylo to prostě krátké.

     
    0 0
    • miche  

      Mno bude to znit skoro trapne, ale zvazil si 29" kolo ???? Mam jen 185cm ale fakt dlouhy nohy a uz vybiram a doufam ze se na Sportlajfu neco ukaze, abych to omrkl. Hodne tu chvalej ty 29" Superiory, cena vykon.

      0 0
    • Arteo  

      No nevím,na tom obrázku je podle mne reálně zobrazený rám tak možná 20"

      0 0
    • MlokCZ  

      Záleží jaké máš konkrétně proporce. Jen výška neřekne vůbec nic. Pokud máš delší ruce a trup, tak Merida bude zcela nevhodná. Ty velké velikosti Merid jsou sice vysoké kozy, ale na tu velikost strašně krátké. Opravdu nevím, co chtějí říct velikostí 24", která je dlouhá 624cm.

      Klidně je možné, že by ti stačila nějaká dlouhá 21čka, 21,5ka typu Trek (Trek 21,5ka je o celé 2cm delší než Merida 24ka). A pokud píšeš, že si zkoušel nějaký větší rám a byl ti krátký, tak je to přesně ta situace, kdy ta Merida bude zcela nevhodná.

      0 0
      • iX.tlan  

        :)) v téhle délce ideální na singlíky a náročnější na parkování

        0 0
      • crom  

        jojo,svata pravda.mam Treka 21,5 jen 110 predstavec a sedlovka ma daleko do max vytazeni.na 201cm je uplne v pohode,je paradne dlouhy

        0 0
      • kcvalin  

        ja mam treka 19 a pul, merim 190, sedlovku na max a je to tak akorat.

        0 0
    • Vevoda  

      to vem supa 930 v 21,5",  23– 24" rám určitě neber!! Jsou krátký nako…t udělaný.

      0 0
    • Polo21  

      mam meridu 500-d 24" ram, podla reakcii ludi tu z fora vyzera na h…o ale mne sa na nom jadzi vyborne a na moju vysku 200cm je to ideal, na 190cm ti bude dobra naozja asi 22", to ze ti tvrdia ze ho nemaju je podla mna blbost, mozno su lenivy ho objednat

      0 0
      • Spilmer  

        No navzdory, prodejci jsem objevil, ze 22'' jsou k dostani, ale musim se vypravit nejspis do Prahy a zkouset protoze at pisete co pisete, 24'' Merida neni pro moji vysku a to je vlastne to co jsem chtel i nechtel slyset :) ale diky, budu hledat hold jinde.

        0 0
        • Bruntal  

          No ja se zrovna jedny Meridy (Mats Sport 300 V model 06) velikost 22" zbavuji, prohloupi jsem a koupil ji ackoliv merim 183 cm. Najezdil jsem na ni cca 2000 km i ruzne v zahranici a uz jsem myslel, ze jsem si na ni zvyk, ale pak se mi do ruky dostala Merida ve velikosti 20" a zjistil jsem, ze je to presne kolo pro me…

          0 0
    • Zerocool  

      mám 189cm, meridu TFS jsem měl velikost 22 a byla mi velká, doporučuju ti velikost 20

      0 0
    • Forester  

      mám něco přes 190 a rám Merida HFS (model 2005) velikost 22. Řekl bych, že je to o maličko delší, ale možná by mi stačil kratší představec … teď tam mám 140 mm FSA.

      0 0
      • Zerocool  

        maličko delší s 140mm?:)

        0 0
        • Forester  

          ten představec tam je původní. uvažuju o změně, ale není to nic zásadního a hlavně řeším, jak moc se změní chování biku, když tam dám třeba 100

          0 0
    • stihac  

      Zdar, na 22" meride som kratko jazdil, sedela mi lepsie nez 20" a to som kusok nizsi ako ty. Na ram velkosti 24" sa nenechaj prehovorit. Ramy Pells mimo najvyssich karbonovych maju taku kratsiu geometriu, ale su aj znacky, ktore robia dost dlhe kola vo velkosti 21. Boli to napriklad aj Authory rocnik 06 (07 nie, tam pozmenili geometriu, HT modely dokonca boli myslim max. vel. 20"). Author rocnik 08 uz zase su aj 21 palcove, ale neviem ci ta geometria je extra dlha… takze keby si nasiel niekde (ak bude tak asi bude levne) model authora rocnik 06 a vel. 21" a inak by ti vyhovoval, rozhodne to stoji aspon za prevezenie sa s nim na skusku. Ina znacka co ma dlhe ramy je aj Gary Fisher (pri HT je to nazyvane koncept Genesis, o co je dlhsi ram je zas kratsi predstavec, a ked tam das na velkost XL (=21") predstavec 12 cm tak to je na uz dost vysoke postavy. Dokonca si myslim ze s 11 cm by si bol absolutne spokojny, ale zas tazko radit cez net.

      0 0
    • L_i  

      No já si myslím, že je taky potřeba se zamyslet jak chceš jezdit. Jestli závodní xc styl, kde hodně záleží na ergonomickém posedu pro nejlepší účinnost šlapání. Nebo chceš aby se kolo dobře ovládalo. Většinou se samozřejmě jedná o nějaký kompromis  – vlastně je to vždycky něco za něco. Na velkém dlouhém kole případně ještě s dlouhým představcem se Ti z kopce v terénu moc dobře jezdit nebude. Samo, že kdo fakt umí sjede ledacos na ledasčem, ale v zásadě je na techniku dobrý mít rám menší, kratší, níž sedlo, krátkej představec. No já měřím 175 a měl jsem TFS 18", bylo to asi ideál, ale teď bych možná snes i o fous menší. Suma sumárum mi 22" přijde jako dost děs – tak na turistiku a 24" jako úplná blbost. Dal bych 20"  a určitě vyzkoušel i jak se jede na 18" (ten je sice už pro Tebe na jisto podměrečnej, ale já bych aspoň vyzkoušel jak se na tom pojede – samozřejmě v terénu – na silnici to neoceníš).

      0 0
      • stihac  

        Dlhy ram je v zjazde fajn, lebo mas predne koleso dalej a na brzdach nemas problem ze by si siel preskocit riadidla. Samozrejme treba kratsi predstavec. Dlhy ram je zas teda horsi do zakrutovitej trate, to je jasne.

        0 0
    • BB  

      četl jsem zajímavý článek ohledně velikosti rámu v anglickém časopise Moutain Bike Rider. Vnesli do problematiky velikosti rámů ještě jeden aspekt. Každá firma dělá vývoj rámu a jeho testování v jedné velikosti (ostatní velikosti jsou z ní odvozeny následně). Většinou to bývá něco uprostřed, velikost M, nebo 18, 19 palců. Musí to odpovídat velikosti hlavního testovacího jezdce firmy. A oni tam radili právě velkým klukům, aby si vybírali kola značek, kde je šéf tester velkej chlap. Protože mám Ibise, tak si vzpomínám, že říkali, pokud má někdo ke dvou metrům, tak s klidem může šáhnout po Ibis Mojo z toho důvodu, že šéf tester „Tall Tom“ od Ibisu má dva metry a testy probíhaly na velkých rámech.

      0 0
      • MlokCZ  

        Myslím, že tohle bude důležitý faktor a pokud je otestovaná jen jedna velikost, že jiná se nemusí chovat vůbec ideálně, zvlášť u fullu.

        Na druhou stranu to takhle neplatí úplně u všech značek. Některé testují a cíleně upravují rámy i pro jiné velikosti a nejdou jen cestou to nejjednodušším způsobem napastovat na tu jinou velikost (tím myslím, že dojde na test i těch jiných velikostí a použití i nepatrně jiného přepákování). Ale je jasné, že hlavní první testy při vývoji budou vždy jen na jedné velikosti a pro tu to bude vždy nejlepší.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.