Valce: plast/hlink, brzda/bez brzdy, s hypotekou/rozumne

22 nepřečtených
  • Hartmut

    Přátelé, kamarádi, bratři,

    jezdím na silničce a to velice rád. Jelikož nejsem stavěný na zimu a vlhko, mám vždycky neméně 3 měsíce, ale reálně klidně i 4–5 přes zimu pauzu. Taky nemám zimáka, takže bych si nerad odpravil jedničku. Proto jsem si chtěl koupit trenažér, na kterém bych poctivě jezdil doma při poslechu hudby, či sledování filmů.

    Narazil jsem zde na spoustu vláken, ale informace takto získané jsou tam protichůdné, že jsem se rozhodl začít vlákno nové. O co mi jde:

    Nejdřív jsem si chtěl koupit trenažér, nejlépe takový, který má samostatnou kazetu, tzn.

    http://www.kolokram.cz/…in-2016.html

    Ovšem to je jednak dost drahé, ale hlavně jsem si přečetl od řady z Vás, že trenažéry ničí rám a techniku ježdění. Proto jsem se přiklonil k válcům, na kterých mě láká trénink techniky. Jezdil bych na nich doma v baráku – máme pronajaté první patro, v přízemí bydlí majitel. Jezdit chci určitě doma v obýváku, abych mohl koukat na bednu, až se to naučím. Takže potřebuju, aby byly tiché, jsem ochoten koupit i nějakou gumu pod ně.

    Zadalší jsem se dočetl, že válce s plastovým rámem házejí, to bych nechtěl a žádného soustružníka po ruce bohužel nemám.

    Nakonec je tu otázka brzd. Tady mi jde o to, abych si na tom poradne zajezdil a aby to nebylo za tu cenu, ze budu delat strasny rachot.

    prevody mam 50/34 a 12–28, takze 50×12 je nejtezsi, co tam dostanu.

    Vazim pri 184cm jen 59kg, to vidim jako vyhodu – mohl bych delat mensi ramus, ne :-) Jezdim vylozene frekvecne, po rovine jsem zvykly na cca 105rpm, v bezvetri jsem schopen dlouhodobe jet tak 33km/h bych rek, tezko rict, ty podminky se lisi.

    Prosim Vas tedy o tipy a doporuceni, presny financni limit nemam, ale rekneme to takto: pokud mi budou stacit nejake normlani za 4000, tak budu rad. Pokud by to byl kompromis a vyplatilo by se priplatit na 8000, tak priplatim, ale pres 10t. nedam ani kdyby to umelo i varit. Pokud by nekdo chtel tohoto vlakna vyuzit k nabidce starsich valcu, nejsem proti, ale zvazte, prosim, ze bydlim v Nemecku. :-)

    DEKUJI

    0 0
    • Pán z Dubu  

      Domácí šlapání zas až taková radost jako venkovní cyklistika úplně není. Co si raději zvolit nějakou doplňkovou pohybovou aktivitu? Třeba běžky, máš-li dostupné podmínky. Nebo běh – obléci se tak, abys neprochladl, není tak těžký jako na kolo a dá se i po setmění.

      0 0
      • Hartmut  

        Ja jsem na to pripraven, nejaky ten spinning a rotoped jsem si vyzkousel a s motivaci problem fakt nemam. To co pises, jsou sice hezke napady, ale krome plavani, kteremu ale moc neholduju, pres zimu nemam co delat. Tady neni vubec snih, bezky nemam a jezdit na nich neumim, investovat to toho nechci, behat ze zdravotnich duvodu nemuzu ani trochu ani metr :-)

        Ale pokud si neco koupim a pak me to bude srat, tak si vzpomenu, jak ses me snazil odradit a podekuju Ti – to Ti muzu slibit :-)

        0 0
    • tromboonen  

      Ty si chces brat na valce hypoteku? :)

      Misto brzdy staci mit stare zaplety s klasickym krizenm dratu, na nich obycejne levne gumy (stejne nema cenu nicit si jednicove kola a plaste na valcich), podhustit to a do dratu nastrkat zoliky (a jednim vrzem mas i ventilator).. ja takhle na 50/11 dam max 3 minuty, spis min, je to fakt zahul…

      Mam ty nejlevnejsi TACX valce a takhle je to v pohode, plastove valce dosud zadny problem, hluk to teda dela, ale ten se da odfiltrovat podlozkama.

      0 0
      • Hartmut  

        Ja jine kolo nemam, bohuzel. Takze tenhle zpusob asi nezvladnu :-/ Vetrak bych tedy ani nemusel, ten nenasim skoro jako komunisty.

        Clovece, ale v jinem vlakne si psal, ze Ti ty valce hazely a ze sis je nechal osoustruzit, neni to tak?

        0 0
        • Breakpain  

          To se Ti zdá, budeš se potit echt … já taky nevětral a za zimu chytla zeď plíseň, jaká se tam udělala vlhkost … V průměru mi při jízdě stoupne v pokoji teplota o 5°C a je tam „nedýchatelno“. Když otevřu okno, tak mám hned ATB – takže větrák mířený do země to jistí ;).

          Co se válců týče – není to takový med – letos jezdím „víc“. Doposud jsem s motivací na trenažeru neměl – teď když jezdím kompenzaci na válcích (60 minut) trpím jako pes. Letos mám nachystaného zimáka a dlouhé blatníky … takže pokud to půjde, budu se přesouvat ven. A to jsem myslel, že „mně“ se to stát nemůže ;) …

          Kup si válce s brzdou, Elite, plastové a máš vystaráno ;) …

          0 0
        • tromboonen  

          Ne, to jsem nebyl ja..

          Jine kolo nepotrebujes, jina kola/zaplety rek bych ano, skoda ojizdet kvalitni obuti, staci koupit neco levnyho z bazaru a prehodit to kdyz jdu na valce..

          0 0
          • Hartmut  

            Hm… A kolik bys tak dal za ta kola, aby to davalo smysl? No a to aby tam byla spravna kazeta, jinak jsem v loji. Nejsem si jisty, zda tady neco takoveho sezenu :-/

            Obecne se plaste jizdou na valcich sjizdeji mene nez v realu, ne? Nebo se pletu?

            0 0
            • tromboonen  

              Normalne kup neco na eBay, nebo se poptej po okoli, ja pouzival zakladni zaplety co byly na silnicce z druhe ruky, pak jsem je spolu s ni prodal, tak ted na to mam totalni stare s.acky co jsem jezdil kdysi snad se 7kolcem, a kupodivu 10sp kazeta tam sla uplne vpoho..

              Existuji i specialni plaste na trenazery a valce, ale to podle me neni nutne, staco dojizdet stary, nebo koupit co nejhorsi nejlevnejsi novy..

              Kazetu tam mam 11–23, ktera ma jemny odstupnovani a v reale je pro me vetsinou 23 moc malo, na rovinach nejezdim..

              Proste kup neco za 1500–2000 CZK asi tak.

              Plaste se ojizdeji pomerne intenzivne, je tam mala stycna plocha a dost se to zahriva, na valcich nekdy zustanou i kousky gumy.. krome toho s nebrzdenyma si chces pridavat odpor srackovejma plastema a nizkym tlakem, s brzdenyma Ti zas pridava odpor ta brzda.. no proste podle me je nejlepsi netrapit na valcich kvalitni material, mozna je to ovlivneny tim, ze mam ty nebrzdene, ale ani u brzdenych to nebude to prave..

              ja teda i kolo samotny pouzivam na valcich dvojku, na valcich z tebe lije pot jako svine, matlas vsechno, ojizdis drivetrain… proste je to takova delnicina..

              0 0
              • Hartmut  

                Tak co kdybych si koupil tohle:

                http://www.decathlon.cz/…ranzove.html

                a pouzival to jako zimaka a na valce?

                0 0
                • Sindy  

                  Tak proč ne. Šlo by to…

                  0 0
                • tromboonen  

                  Tak ja Ti poradil koupit stary zaplety, ty chces cely kolo… proc ne, ale treba bych to napred zkusil, ne kazdeho valce chytnou.. plus kdyz to budes jezdit jako zimaka, budes tam mit blatniky, bude to zasvineny – to se zas nehodi na valce nekde doma.. plus ma to osmicku kazetu, nevim co mas na jednici, ja rad drzim vsechny kola kompatibilni..

                  0 0
                  • Hartmut  

                    Tyjo tak ale co mam delat? :D

                    Stare zaplety nesezenu, kdyz koupim nova kola, orech, kazetu, tak to bude stat pomalu stejne jak ten decathlon. Ja v zime nejezdim, takze vyjedu parkrat a budu ho mit spis na ty valce. Kompatibilita je pekna vec, ale ja jsem tak trochu v loji s 10s. Ze bych koupil drazsiho zimaka, to ani nahodou a do dalekeho budoucna chci 11s :D

                    Mas samozrejme pravdu, ze by bylo fajn ty valce zkusit. Ovsem prilezitost asi nebude. Neznam tady jedinehi cyklistu:-/

                    0 0
                    • Trollix  

                      A co někde koupit / vysomrovat třeba favorita ? Na tom by to šlo ne ? a víc jak pětistovku to stát nebude…

                      0 0
                      • Hartmut  

                        Favorit ma na hovno geometrii a packy na ramu, ja na tom jako mlady jezdil a nerad bych to zase zazil :-) navic tady v Nemecku bych ji stejne nesehnal. Dival jsem se, kde to slo, ale nic rozumneho jsem nenasel. Ale jeste je cas, treba se neco objevi. Vetsinou je na prd, ze kdyz uz se neco objevi, ma to spatnou velikost.

                        S temi valci bych to videl tak, ze je koupim prvni – starsi a zkusim to na normalnim kole. Kdyztak bych je rovnou zase prodal, kdyby me to nechytlo.

                        0 0
                    • tromboonen  

                      Stare zaplety sezenes… eBay nebo kleinainzeigen, i kdyby ne uplne nejlevnejsi sragory budou stat tak 2000?

                      Valce vyzkouset jsem myslel treba i koupit, ale zkusit napred na stavajicim kole s temi zaplety, nez kupovat hned extra kolo…

                      A cyklisti bych rek ze tam nejaci budou, nejake kluby, nekde se to urcite bude dat najit, ale to necham na Tobe..

                      0 0
                      • Hartmut  

                        ok, zkusim se jeste mrknout.

                        s tim vyzkousenim si teda rozumime, takhle presne to planuju, nejdriv koupim starsi valce a pokud se chytnou, tak ty zaplety nebo decathlon.

                        cyklisti tu samozrejme jsou, ale zadne osobne neznam, tak jsem to myslel, takze kdyz se ted s nima pomalu seznamim, tak by mi prislo blbe hned je zadat, aby mi pujcili valce :-)

                        abych nezapomnel: diky za rady tromboonene, zatims me docela pekne nasmeroval

                        0 0
    • zdenek007  

      Ahoj, mám tyto:

      http://www.kupkolo.cz/…-mag_z92656/

      Docela jsem si zvykl jezdit na nich i přes rok, když je venku hnusné počasí..Mám je v garáži, ale na zimu je přesunu domů. Co se týká hluku, tak by to mělo být v klidu. Zatím jezdím na nejlehčí stupeň, mám cyklokrosku, nejtěžší 46×11. Je potřeba mít hladké pláště. Jinak to dělá docela bordel.

      0 0
      • Hartmut  

        Aha, diky za tip. Ted teda akorat nevim, jestli potrebuju tu brzdu, kdyz jezdis bez ni, nejtezsi prevod 46×11 a staci Ti to… Za tuhle cenu se daji koupit i tyto hlinikove bez brzdy.

        http://www.kupkolo.cz/…lers_z97596/

        0 0
        • zdenek007  

          Mám slabou fyzičku :-). Ale než něco koupím, tak si pozišťuju co nejvíc informací. Válce jsem si i vyzkoušel. Nevidím žádnou výhodu v hliníkových válcích oproti plastovým. Ale pokud budeš mít lepší pocit, klidně běž do hliníku. Na válcích mám teď najeto asi 10 000km a jsou jako nové…Zátěž si zvedneš, když podhustíš…

          0 0
        • tromboonen  

          Ty hlinikovy jsou vetsinou mensiho prumeru a bez zvyseni na konci… takovy profi reseni.. mensi prumer zvysi treni, brzdu netreba (ale jak pisu brzda se da nahradit jinyma vecma kdyz na to dojde).. ty okraje, ze zacatku urcite plus, ja je mam konicky nahoru, jinde bejvej jen zvysene, kazdopadne se to hodi.. i kdyz uz se naucis, staci se zamyslet/zakoukat na TV a jses dole… jednou jsem si sjel prednim kolem, moment zabral (na drevene podlaze zustala stopa a vyjel jsem smerem k TV..)

          0 0
    • jan.pernik  

      Mám tyto a spokojenost: http://www.axit.cz/…lce-al-.html K tem hlinikovym se daji pridelat magnety takze virive proudy to hezky brzdi.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.