• pepad

    Už dlouho mi vrtá hlavou věc ohledně fotografií, které se objevují na serverech typu ktfoto apod. Sám jezdím občas závody a zároveň i fotím a s úrovní fotek na těchto serverech nejsem vůbec spokojen, fotky jsou naprosto nepoutavé (cyklista na rozmazaném pozadí) a stále stejné. Mě takovéhle fotky vždycky tak znechutí, že nechápu jak si je někdo může kupovat. Za předpokladu, že někdo jezdí téměř všechny závody a kupoval si každou fotku, měl by doma pěknou výstavku naprosto stejných a tuctových fotek, což mi přijde opravdu zoufalé. Co říkáte na úroveň fotek vy ?

    Anketa: Jaký máte názor na úroveň fotek na serverech ktfoto apod. ?

    0 0
    • martin_bakov  

      Jako co by mel fotograf vymyslet kdyz mu tam projede 500 lidi, jasne ze tam nebude brecet za kazdou rozmazanou fotku, fotky sou stejne protoze delame porad to same – zavodime :) …

      Par fotek za rok se povede, at uz me foti nekdo ze zavodu nebo rodinny support a ty si vyvolam, ostatne tak to delam se vsema fotkama – napraska se nekolik stovek digifotek a jen nekolik je tak peknych ze se daji na vyvolani do papirove podoby.

      0 0
      • Smazaný účet  

        to by mě teda zajímalo, jak se „vyvolávají“ digifotky?

        0 0
        • o5majkl  

          že by se třeba vytiskly na tiskárně…? :)

          0 0
        • Lucky-x  

          Co třeba to zkusit ve fotolabu. :-) Tam ti je dají i na klasický fotopapír.

          0 0
          • Smazaný účet  

            no to je potom těžký, když schlecker.cz (bývalé Droxi) uvádí:

            Vyvolejte si Vaše digitální fotografie rychle a jednoduše!

            Zřejmě to zní líp než vytiskněte…

            0 0
    • Kubiczech  

      Pokud chceš nějakou poutavější fotku, pak nezbývá než nasadit vlastní člověka. Že „oficiální“ fotky ze závodu jsou o ničem, to je pravda, ale pakliže má ten fotograf sekat jednu fotku za druhou, tak to jinak nejde.

      Osobně je nekupuji – zčásti z důvodu, který uvádíš ty a z části kvli tomu, že se fakt není čím chlubit. (:

      0 0
      • pepad  

        Já sám ani tak poutavější fotku nechci, mě spíš zůstává stát rozum nad tím, jestli si to někdo může kupovat…proto se ptám tady, přímo v komunitě bikerů..A hlavně cena kolem 50 Kč za datový soubor, který leckdy přijde v dost špatné kvalitě, mi přijde opravdu dost velká.

        0 0
        • karliner  

          Tak co chceš? Nejdřív se ti fotky nezdají dost poutavé a jejich úroveň tě znechucuje a v dalším postu z tebe vyleze, že poutavější fotky stejně ani nechceš, ale ty nabízené jsou pro tebe moc drahé…

          0 0
          • zichis  

            chicht, a hlavně ten datový soubor dostane pomačkaný a často i promočený :o)

            0 0
        • Lenka.05  

          Fotky jsem neprohlížela, k jejich kvalitě/nekvalitě se vyjadřovat nechci. Ale obecně k tomu „50kč za datový soubor“ – někdo musel na ty závody dojet, strávit tam nějaký čas, stáhnout fotky do PC, upravit, popsat, poslat…nemluvě o tom, že fototechnika není zadarmo, pár desítek tisíc je i v relativně průměrné výbavě. Jestli si danou fotografii někdo koupí nebo ne, je jeho volba.

          0 0
          • o5majkl  

            50 Kč je slast… Pan fotograf Synek mi loni na 24 hodinovce v Liberci udělal pěknou fotku při průjezdu potokem. Když pominu, že sehnat na něj kontakt byla detektivní práce, tak jeho odpověď, že za tu fotku chce 800 korun mně dostala do kolen… Budiž mu k dobru, že mi poslal náhled v rozlišení 1024×768 px, což je dobrý na PC prezentaci, ale tisknout se to stejně nedá… :)

            0 0
    • prvniodkonce  

      pozéři? machři?

      0 0
    • Lada,s  

      Na server ktfoto jsem se nedíval, ale osobně se mě velice líbí fotky např. na mtbs. Jen by klidně mohli být ve větším formátu např. na wallpaper

      0 0
      • pepad  

        jo, s tím souhlasím, na mtbs se najdou pěkné fotky.

        0 0
      • jonti  

        To ano, ale ty fotky jsou vetsinou vyber z x krat tolik fotek a neni cilem mit pokud mozno odfoceny vsechny jezdce.

        0 0
      • o5majkl  

        na MTBS fotí kluk, kterej se tim živý a je to jeho práce, kdežto KT foto jsou dost často lidi, který to dělaj spíš jako hobby…

        0 0
        • frederick  

          :D hobby? za jednu fotku 50 kč je hobby?

          0 0
          • o5majkl  

            oni z toho maj mizivý procento… teda jako ty fotografové-když sem z kraje sezony nemohl závodit quli kolenu, tak sem na Přes dva Kopce povídal s klukem co pro ně občasně fotí…

            0 0
          • mr.antik  

            to by mě zajímalo za kolik bys šel na takovou „brigádu“ kdyby tě to vůbec nebavilo :-))

            0 0
    • HROOLI  

      Po závodech si vždycky rád prohlédnu fotky ze závodu. Rád se tam najdu a fotku si uložím na disk. Zkušenost je taková,že nejlepší fotky jsou od normálních fanoušků,co fotí zadarmo a dají to na net.. KTFoto už vlastně na KPŽ ani nefotí a na Cyklomaratonu mi udělali pěknou fotku,viz profil. Ale opravdu,,akční“ fotky nedělají.. Takže jsem rád za ně i fanoušky,vždy se najde pěkná fotka na památku .

      0 0
    • Marskatin  

      Tak ono je to jednoduché. Na seriály CyklomaratonTour a kolo o život vyráží kde kdo a potěší je fotka „jak závodí“ z tohoto hlediska je nutno mít vyfoceno pokud možno všechny závodníky, jelikož tak se zvyšuje šance na prodej. Kolik těchto lidí si koupí fotku někoho cizího, byť kvalitně udělanou?

      Když jede po nějakém singlu 20 lidí rychle za sebou moc se toho vymyslet nedá, ale fakt že mít foťák napevno na stativu, skoro s ním nehnout a jen mačkat je bída.

      Souhlasím, že hezčí fotky jsou od fanoušků, co to berou jako zábavu a focení sportu, který je baví. Ti klidně na na deseti závodnících trénují záběr a pak se třeba povede.

      Tak a abych se práskl: už jsem si za život 2× fotku koupil, prostě jsem tam nikoho známého neměl, celkem vyšly a chtěl jsem nějakou památku na akci.

      Jo a technickou nedokonalost v celé kráse objevíš, až když dostaneš zakoupený soubor. Někdy to je bída už v náhledu, někdy náhled donbrý ale na 12Mpix bída.

      0 0
    • Tomahomo  

      Neodpustím si rýpnutí – fotka tvého kola je vysoce „umělecká“ :o)

      0 0
      • pepad  

        ano to opravdu je, ale nevím jaké umění chceš hledat v reprodukcni fotce meho kola u zdi…

        0 0
        • Tomahomo  

          No očekával bych právě něco trošku netradičního. Zkus se podívat po profilech, namátkou – vodní plocha v pozadí, pohled do údolí…

          0 0
          • pepad  

            jako jo budiz, ale zrovna tohle mi prijde kategorie fotek kde to takhle naprosto staci, kdyz budu fotit kolo do katalogu, samozrejme si scenu poradne nasvitim a vsechno, ale tohle mi prijde zbytecne.

            jestli chces videt nejake moje fotky tak pepadvoracek.cz (web dlouho neobnovovan)

            0 0
            • fousek  

              Nevim kde jinde by mela bejt dobre udelana fotka nez v Nasich bajcich

              0 0
    • jecnak  

      Muzes jako fotograf nasekat 500 fotek vsech ucastniku, ale vsechny budou podobne, ne-li stejne, protoze stojis na jednom miste. Co se tyce samotneho provedeni a kompozice, to uz je na fotografovi.

      Naproti tomu, pokud jdu udelat reprezetnacni foto pro zavod, tak pujdu po cele trati, a zastavim se na zajimavych mistech, nafotim toho vic, nebojim se experimentovat a pak z tech 150–200 vyberu 20–30 super fotek.

      Dalsi veci je pouzita technika. Tezko muzes po nekom, kdo ma zakladni zrcadlo a set objektiv chtit totez co udela nekdo s kvalitnim teleobjektivem a setem radiem odpalovanych blesku.

      Je ale pravdou, ze za co se obcas chteji penize je neuveritelne.

      0 0
      • pepad  

        Jasne ze je uplne neco jineho nafotit reportaz o 20ti fotkach a fotit „styl ktfoto“. Ale prece jenom i v tech 500 fotkach ze stejneho mista prece musi byt nejaky napad, ale ty fotky jsou v naproste vetsine uplne stejne, strasne nudne a nepoutave, chapu ze vetsine lidi to staci…bohuzel. Ale prece jen temer kazdy zavod je necim specificky tak proc aspon fotkou nevystihnout charakteristiku zavodu, takovou fotografii bych si ja pak milerad koupil, jenze na ktfoto nalezneme opravdu akorat toho cyklistu v lese na rozmazanem pozadi…coz me opravdu nestaci. Samozrejme ze jde i o techiku, ale i s neprilis dobrou technikou lze udelat dobrou fotku s napadem.

        0 0
        • Flegmatik  

          Co si budeme povídat. Stát u trati a čumět na 500 i víc šourajících se neznámých cyklistů je nuda. Proto nudné fotky :-) Já bych to třeba dělat nechtěl, ani kdybych měl nějaké fotografické nadání a vercajk, nebo co je k tomu třeba.

          0 0
        • jecnak  

          Parkrat jsem s tema lidma mluvil. Casto tam proste neni zajem neco pekneho nafotit. Proste delaj vycvaky aby se co nejmin nadreli. To ze nejsou na atraktivnich mistech je jednoduchy – neda se tam vetsinou dostat autem. Cimzto je neomlouvam, proste konstatuju jak to je. Svy fotky mam o dost lepsi nez jejich a ani by me nenapado za to chtit penize, protoze bych se i tak stydel. Proste opravdu peknych fotek co se mi ze zavodu libi mam vetsinou par ze sta. Casto je to o nahode, casto o napadu, casto diky zkusenosti, vetsinou jsem z toho foce unaveny jak ze zavodu. Clovek pobiha vsude mozne, necha se vozit autem, motorkou, kleci v krovi, u louze na nej strika blato a voda, a nebo stoji v poli v bahne a mokry trave a drzi pul hodiny na musce projizdejici cyklisty pevnou rukou aby vysly fotky jak chce.

          0 0
    • JakeF  

      Na to, kolik jim tam jezdí lidí je to jako dokumentace dostačující. Třeba na 3 vrchy Vysočiny mi udělali vyloženě pěknou fotku a pak jsem si koupil z Dobříšskýho marastu. Když jsou o ničem, tak je jednoduše nekupuju… Teď jsme měli v Kácově fotografa z týmu a to je samozřejmě jiný kafe.

      0 0
    • Feďa  

      Už jsem to několikrát zmiňoval – úroveň je tragická ve všech směrech.

      Je naprosto nepochopitelné, že na většině závodů fotí několik „firemních“ fotografů (Ktfoto, Kocianfoto) na místech, které nijak o závodu nevypovídají, až bych řekl, že se programově vyhýbají pro daný závod charakteristickým lokalitám.

      Co se týká ambic v kvalitě, tu u nich nehledám (tu najdu třeba na mtbs). Kompozice žalostná, vypovídací hodnota minimální – ano byl jsem s kolem na čísle někde v lese… Nesouhlasím s tvrzením, že když musí firemní fotograf nafotit 1000 lidí, že to jinak nejde. Stačí, aby si o závodě něco zjistil, zeptal se pořadatelů na fotogenická místa, předem si to objel a promyslel kompozici. Určitě by se jim to vyplatilo.

      Mám na jejich serverech spousty fotek, které jsou si podobné jako vejce vejci. Když se po závodě necháte vyfotit od někoho mobilem v parku u cíle, bude to vypadat stejně a ušetříte.

      Podotýkám, že bych si klidně některé fotky od zmíněných firem koupil, pokud by za něco stály. Citoval bych jeden výrok „Tím, že si koupíte zrcadlovku se z vás nestává fotograf, ale majitel zrcadlovky“.

      0 0
      • karliner  

        No a proč tedy máš v profilu jednu z těch příšerně nudných fotek se žalostnou kompozicí a minimální vypovídací hodnotou?

        0 0
      • pepad  

        s tim naprosto souhlasim a klidne se pod to podepisu.

        0 0
    • vsn  

      jj taky jsem si po sudetech kde bylo 600 korun startovny rikal ze tomu moc nedali … mám jednu fotku v mini nahledu :D oproti tomu na akci na klinech „krusnoborec“ kde jelo cca 100 lidi mám fotek minimalne 10 – fakt povedenejch – na kazdym kousku trati byl fotograf, fotky byly za tri dny na stránkach fotoborce volne ke stazeni … startovny bylo asi tri stovky. Na Sudetech svitilo slunicko oproti tomu na Krušnoborci pršelo a byla zima.

      0 0
      • o5majkl  

        mrkni na moje fotky ze Sudet jestli se nenajdeš… Jinak musim potvrdit, že Krušnoborec je super akce. Za málo peněz hodně muziky-už sem to taky dával několikrát za příklad… Nevim jak letos, ale jel sem to předloni a značení naprosto luxusní, celý se to jede v lese, je to těžký, startovný je levný, krásný prostředí, moc pěknej závod…

        0 0
        • vsn  

          fotky pekny … fotka č6 je ale nejlepsi …

          nenasel jsem se …

          pamatuji se, ze me fotil fotohraf ve sjezdu kousek pred cilem … nemuzu tu fotku za boha najit :( vsechny galerie co jsou na strankach sudet jsem projel snad 3× :( nevi nekdo?

          0 0
          • o5majkl  

            no tak ve sjezdu před cílem sem fotil taky… ne všechny fotky se povedou nebo nejsou tak dobrý abych je dával na web… jaký si měl číslo?

            0 0
            • o5majkl  

              a jak si zhruba jel/dojel…

              0 0
              • vsn  

                55. na dětský trase … čislo 1309

                vim ze se jelo takovym lehkym rychlym sjezdem a fotograf byl z mého pohledu nalevo – tusim pred pravotocivou zatackou…

                0 0
                • o5majkl  

                  za chvíli to máš na mejlu ;)

                  0 0
                • o5majkl  

                  máš to v mejlu… btw ohol si nohy ;) :D

                  0 0
                  • vsn  

                    super, děkuju :) … jaj dneska sem dostal už po druhy vynadano :D a když si je oholim tak dostavam vynadano zas od jinejch lidi …

                    0 0
                    • o5majkl  

                      tak záleží na tom co chceš ty-má to svoje důvody, kterejma si to v pohodě obhájíš i před kámošema nebo před ženskou… :)

                      0 0
                      • vsn  

                        jj lip se nohy umejvaj, a rychlejc uschnou a vypada to lip kdyz mi je zima :D … a pak kdyz spadnu no … zatim jsem se ale nejak vic nesedrel …

                        0 0
        • bosmilan  

          taky jsem se na tvých fotkách nenašel,protože když jsem tě viděl s tím tvojím náčiním v tom kopečku po průjezdu Teplicema jak už to balíš do batohu tak jsem chtěl zastavit říct ti at to znovu vybalíš a vyfotíš mě :-))

          0 0
          • o5majkl  

            to si klidně mohl :)

            0 0
            • bosmilan  

              jenže já bych potom vypadnul z tempa a začal bych se trápit o něco dřív :-)

              spíš mě třeba mrzí že vím že mě někdo vyfotí a potom tu fotku nemůžu nikde najít,že si to spousta lidí nechává jenom pro sebe

              0 0
              • HROOLI  

                jn,přesně – už několikrát se mi to tak stalo a zrovna na tak zajímavých místech,nebo ve spurtu ve dvojici atd..

                0 0
    • Jarque  

      Velice mě překvapily fotky z KPŽ od Markéty Navrátilové, opravdu paní fotografka, má to nápad, kompozici, opravdu super fotky. Ale ta se tím živí, takže se není čemu divit :-) Na KTfoto nekupuji, 50 Kč mi přijde docela dost.

      0 0
      • pepad  

        souhlas, ale taky si neumim predstavit marketu jak foti pro ktfoto :)

        0 0
    • HROOLI  

      A taky samotné KPŽ – hned po závodě tam je 60 fotek odrážedel a z hlavního závodu nic..

      0 0
    • Smazaný účet  

      na českou republiku to asi stačí..

      ale to je s focením u nás všeobecně slabší…

      0 0
    • Bully  

      Jak tu uz zaznelo, kdyz se musi delat fotky trosku na kseft aby byl vyfoceny kazdy z ucastniku, proste to bude trochu na jedno brdo. Idealni je podle me fotit prave tyhle snimky a navic mit minimalne 1 fotografa co lita po zajimavych mistech nebo proste dela „nahodne“ momentky. Oboje dohromady moc delat nejde.

      Ted v nedeli jsem taky fotil na zavodech co jsme poradali (Esch sur Alzette, L), snad se budou ucastnikum libit. Ucastniku nebylo diky opravdu hnusnemu pocasi moc, tak jsem snad i stihal i kdyz jsem na to byl uplne sam, byla to pro me navic premiera.

      0 0
    • kačaba1  

      Me by zajimalo, jestli na to ma ktfoto a jim podobni pravo.. Fotit me a pak za to chtit penize. Ja nikdy svoleni k fotografovani nedavam. Mam za to, ze pokud moji fotku prodavaji, pak by meli mit souhlas.. nebo se pletu?

      0 0
      • jonti  

        Jestli maji dohodu s poradatelem tak vetsinou ano, v pravidlech zavodu to mas. ASi ne vsude, ale vic krat jsem to uz videl.

        0 0
      • pelhrimov  

        Tak fotit Tě mohou, závod je veřejná akce konající se na veřejném místě. To až použití fotek může být někdy problematické, ale pokud se jedná o veřejnou akci, tak je možné je i zveřejňovat. Jinak by totiž nemohli existovat noviny a televizní zpravodajství. Myslím si, že kdyby si s tím šla k soudu, tak Ti řeknou, že jsi s tím měla počítat, když jsi se rozhodla závodit. Souhlas je třeba k použití fotek v reklamě, … tam to pořadateli někdy povoluješ v přihlášce.

        0 0
        • pelhrimov  

          … ťeď to přeženu ad absurdum, měla jsi povolení fotit na letošní dovolené? Máš vůbec povolení mít fotoaparát v mobilu? V práci řešíme často problém, kde sehnat manažerský telefon bez foťáku, protože kolegové, kteří jezdí k našim zákazníkům jsou na vrátnicích automobilek přísně kontrolováni. Važ si toho, že jsou ještě místa, kde se může fotit bez povolení. Časem bude moci fotit na veřejnosti jen policie a ostatní státní instituce za hlasitého souhlasného hýkání občanských aktivistů, kteří se konečně budou cítit bezpečně. Nebo konvertuj k islámu a nebudeš pro fotografa zajímavá :)

          0 0
          • pelhrimov  

            Ono totiž v naší kultuře se postavy smí zozrazovat od starověku. Je otázka, jak dlouho to ještě vydrží.

            0 0
          • kačaba1  

            Tak ja pristoupim na tvoji hru a taky to prezenu ad absurdum.. nekdo te vyfoti na zavodech, fotka se podari, nejaka reklamka ji za 50 kacek koupi a pod tvuj oblicej hodi znacku sveho vyrobku, ktery bude prezentovat v kazdem cislu Vela (nebo jineho casopisu zamereneho na sport)..

            Ale takhle bychom se mohli dohadovat dlouho. Ja si zneni Obcanskeho zakoniku (§12) vysvetluji tak, ze to mozne neni (pokud neni podepsan souhlas), nicmene neminim se s nikym soudit.. Jen si delam na takove agentury vlastni obrazek a fotku od nich bych si nekoupila uz jen z principu..

            0 0
            • martin_bakov  

              jak z principu ? kdyz by ti to tam sluselo ze by to byla joo super fotka tak ji snad chtit budes … otazka je jestli se to nekdy opravdu tak povede blejsknout

              0 0
            • ememem  

              precitaj si este raz co ti napisal pelhrimov || 30.09.2010 08:20:59 –

              0 0
            • o5majkl  

              tohle bude ošetřený podmínkama kt fota a podobnejch serverů…

              0 0
      • pelhrimov  

        Zajímavá je situace, když prodají Tvoji fotku někomu jinému, to máš pravdu. Některé věci by NEMĚLY být ošetřeny pravidly, protože je to pak strašná brzda. Si třeba představ svatební fotografie od profi fotografa, kdo na nich smí být, musí všichni svadebčané podepisovat souhlas, …?

        0 0
      • karliner  

        A opravdu je o tvoje fotky taková rvačka, že by se stálo soudit o autorská práva? :-)))

        0 0
        • Lada,s  

          Přesně tohle mě napadlo :-) Já jsem potěšen když mě vůbec někdo vyfotí, a byl bych dvakrát potěšen v případě že by za moje foto někdo dal 50 kč :-D

          0 0
          • vsn  

            jj a pak bys psal tomu co propaguje nakej produkt s tvoji fotkou aby ti dal otestovat to co „prodavas“ :)

            0 0
    • Greyhound  

      Na českejch serverech jsem si nikdy nic nekoupil, ale mám fotky z dvou akcí z www.sportograf.com a s těma jsem musím říci dost spokojenej, několik lidí explicitně zmínilo, že je vidět, že to fotili profíci, jak kompozičně tak kvalitou.

      0 0
      • karliner  

        Člověče, tak já jsem si od sportografu kupoval fotky taky ze dvou akcí (Salzkammergut a Ötztaler) a že by tam byl nějaký drtivý rozdíl v kvalitě záběru (prostě lidi jedou na kole a fotograf je seká jako na běžícím pásu), to mi tedy nepřišlo, nebýt tam ta panoramata, tak je to úplně to samé… A někdo tady zmiňoval cenu 50,– za datový soubor že je moc, tak ten by snad stránky sportografu ani neměl otevírat :-)

        0 0
        • Greyhound  

          Neříkám že všechny jsou nějak zázračný, ale minimálně pár fotek ze Salzky i Transalpu mi přijde hodně zdařilejch. Levný to teda rozhodně nebylo, ale jsou tam ještě ty panoramata a soubor do Googlu Earth s přesnou pozicí – peněz jsem nelitoval, protože já a pravděpodobně ani nikdo koho znám by mi tak pěkný fotky neudělal.

          0 0
        • Greyhound  

          Tak další necyklista-nefotograf jim ty fotky pochválil, jsem si hned vzpomněl na tebe :-) Nevím jak tobě, ale mně tohle přijde určitě jako nadprůměr z toho co jinak ze závodů mám.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.