Úprava silničky - předělat řazení z rámu na páčku, nebo ne?

24 nepřečtených
  • Hrubiduk

    před rokem jsem si koupil za dobrou cenu z druhé ruky silničku Bareš s řazením na rámu, kterou využívám jako druhé kolo pro trénink na MTB. Čím víc na tom jezdím, tím víc si říkám, že by bylo fajn předělat řazení z rámu na řazení na páčky. Jelikož jsem se doteď o silniční komponenty moc nezajímal, moc se v nich nevyznám. Ale z toho co jsem viděl a ze svého stylu jízdy na silničce si myslím, že by pro mě asi bylo nejideálnější řa­zení těma malejma páčkama obdobně jako na MTB, ne cvakáním brzdovou páčkou. Jelikož je to ale starý kolo a zase tak nutně to nepotřebuju, spíš mě v tuto chvíli zajímá, zda s podobnou přestavbou má někdo zkušenost, na kolik odhadujete, že by to vyšlo (komponenty nemusí být nutně nové). Zda vůbec má smysl se do toho pouštět. Přehazovačka i přesmýkač (jak na tom moc nejezdím, typ jsem přes noc zapomněl) fungují uspokojivě, to bych v první fázi asi měnit nechtěl… Díky moc za rady.

    0 0
    •  

      tady se něco psalo na cyklodiskuze.cz:

      Pokud máš desetikolečko vzadu (Shimano, Sram) a přehazovačku Shimano, je třeba koupit desetirychlostní páčkové řazení Rapidfire Plus typ SL-R770 a brzdové páky kompatibilní se silničními brzdami např typ BL-R770, BL-R550 nebo staré brzdové páky na Cantileverové brzdy. Pokud máš vzadu jen devítikolečko (Shimano, Sram) a přehazovačku Shimano, stačí použít jakékoliv MTB páčkové řazení Shimano, je se silničním plně kompatibilní. Pokud máš řazení Campagnolo, musíš koupit komplet páky+řazení Campagnolo pro rovná řídítka s potřebným počtem rychlostí (nevím, jestli dělají i 11-speed, desítku a devítku dělají určitě)

      0 0
      • Hrubiduk  

        možná jsem špatně popsal, co chci, ale z tvého příspěvku mi vyplývá, že by tam byla brzdová páčka + cosi na řazení. Já jsem myslel, že bych si tam přidělal novou. Ta by měla být vzhledově stejná s páčku, co mám nyní (jen s ní nyní pouze brzdím), jen by se lišila tím, že v případě úchopu páčky z vrchu bych cvakal palcem a ukazováčkem, no a tím bych řadil… :)

        0 0
        • MavasH  

          V prvním příspěvku píšeš, že nechceš řadit „cvakáním brzdové páčky“, teď zase píšeš, že bys chtěl „držet brzdovou páku a řadit palcem/ukazováč­kem“.

          Takže si pro jistotu ujasníme, že máš klasickou silničku s „beranama“, tudíž návrhy výše (brzdová páka + řadící páčky ala MTB ) nepřichází v úvahu.

          Zpět k tvým návrhům – masově se používají dva systémy řazení, jeden od shimana (dualcontrol), druhej od campy(ergopower). Shimano řadí cvakáním celé páky, campa řadí způsobem jaks popsal ve tvém druhém pízpěvku. Teď tedy záleží, čím máš osazený kolo -  kombinace shimano páky s přehazkou od campy (a naopak) nebude určitě nejvhodnější řešení.

          0 0
    • kubad  

      nejdřív sem napiš kolik koleček to má vzadu – podle toho se uvídí co s tím.

       
      0 0
      • Hrubiduk  

        no, ono je to komplikovanější :) koleček 9 ale přehazovačka je na 8, takže to nejmenší kolečko mám „mimo provoz“ :)

        0 0
        • Zdenda CUBE  

          Víš co? Nejjednodušší by bylo jak tak čtu tu tvojí slátaninu, domluv se s Hnojem, nebo mrkni na bazar a to co tam máš hoď do popelnice a kup komplet sadu, třeba novou Tiagru, která vyjde na pár korun a neflikuj to jak vlaštovka hnízdo…

          0 0
          • Hornet  

            Presne tak.

            0 0
          • kubad  

            máš recht předsedo :-)

            souhlas

            0 0
          • Pedro  

            Také souhlasím, jen s jedním rozdílem. Campa Mirage nebo Veloce, je podle mého odolnější než jakékoliv Shimano a pro trenink ideální. Jezdil jsem Veloce, přešel na DuraAce a co se týče funkčnosti na ni vzpomínám se slzou v oku. Osobně začínám ale taky pokukovat po Sram Force, tak uvidíme. Mimochodem, bavíme se tu o silničce a ne crossu, takže řazení v pákách, má to svůj význam.

            0 0
          • TJK  

            hehe :-) krasne receno

            0 0
    • Vítekbiker  

      Potřeboval bych poradit. Mám staré silniční kolo na kterém jsou indexované řadící pášky SACHS, silniční přehazovačka SACHS a kazeta 7s 11–24. Kazeta už je špatná a přehazovčka má už taky špatnou pružinu. Potřeboval bych poradit jakou přehazovačku mám koupi aby fungovala s páčkamy a zároveň pobrala novou kazetu kterou chci s rozsahem do 28z. Jakou co nejlevnější přehazovačku by jste mi poradili?? Děkuji za návrhy :-)

      0 0
    • t29  

      Přiživím se. Chci silniční páky zkombinovat s crossovým trojpřevodníkem a 9sp 11–32 kazetou, takže:

      Bude MTB přehazovačka Deore 531 a přesmykač Deore 530 fungovat se silničníma pákama Tiagra ST-4500 ?

      0 0
      • alinceb  

        Chod lanka by měl být u Shimana u silničních a MTB sad stejný (možná jen u Dury ne), tak by to mělo chodit v pohodě…;) Na tomhle hybridu je taky krosové osazení a silniční řazení…;)

        0 0
      • Martin  

        mělo by to jít – kamarádka to má na kole opáčně – řazení deore, šaltr a přesmyk tiagra

        0 0
      • MlokCZ  

        Chodit to bude. Nejlépe funguje silniční Shimano řazení s Shadow bikovými přehazkami (vyzkoušeno v praxi).

        Pokud už přehazku máš, tak bych ji nechal, pokud ne, dal bych Shadow.

        0 0
        • petrun  

          Když už to čtu, nedá mi to. Bude fungovat Campagnolo desítka s bikovými páčkami desítkového Shimana Dynasys. V obou případech by měl být systém 1:1, nevidím důvod proč by to nemělo fungovat. Jak mi to potvrdí někdo s praxí mechanika, jdu do toho. Mám totiž z beranů páteř v hajzlu a nechci se silničky zbavovat úplně :-(

          0 0
    • Vyvy86  

      Nechci zakládat nové tema chtel bych dát přítelkyni na silniču rovný řidítka a chtěl jsem se zeptat jestli bude fungovat řazení xt a přehazovačka ultegra nebo jestli budu muset koupit jiné řazení díky za typy

      0 0
      • Singlespeed  

        Pokud máš 10 nebo 11 pastorků vzadu, tak to správně fungovat nebude.

        0 0
      • atty  

        Na rovný řídítka se pro silniční šaltry dělá Tiagra řazení nebo SL-R 780L, pokud máš 10sp, na 11sp. má fungovat Microshift Centos, nebo Ultegra Di2 (pro rovný řídítka), ale to asi nechceš předělávat… :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.