• Manas

    Zdar, protoze sem lezu uz nejakej ten rok a vim ze tu nejsou uplny nymandi :) .. tak jen nadhodim tema, co ted resim pri krizi stredniho veku. Jelikoz to na me prislo a snazim se dohnat co sem zameskal, napadlo me ze si splnim sen a naucim se na neco hrat. Zkousel jsem kytaru, ale proste 6 strun a nulova vule a neschopnost rukou dokazaly, ze za 8 let co ji mam doma, sem se nenaucil ani hovno. Letos na podzim projevil jeden ze synku snahu se naucit na fletnu a kdyz sem ji sel koupit, druhej synek si pral ukulele. Protoze to stoji prd, koupil jsem ho a zjisitl ze na 4 struny a malej nastroj se dokazu nektere veci dokonce i naucit. Takze sem si koupil svoje vlastni, sopranove a ted uz mam koncertni (protoze sem neumacknul nektery akordy – aka volsovy ruce). Ted to bude zhruba mesic a pul co se nejak prubezne snazim a kupodivu to zacina davat nekdy i smysl. Takze sem si rekl, ze treba nekdo bude stejne v prdeli jako ja, a treba si to taky zkusi. Dyk jde o prd :)

    Pro zacatek jsem zkousel (anobrz jsem geek) aplikace pro telefon – Yousician Ukulele a Kala. To prvni mi dalo docela moznost treninku fingerpicking hry a celkem rychle. je to spis takova hra ala Duolingo kdy se snazis hrat jak to bezi na displeji. A plnis ukoly jak presne se trefis do rytmu a tonu. Donuti to cloveka docela na tom makat. Nicmene pro klasicke hrani to uplne moc neni, protoze pri hrani akordu to zobrazeni proste neni super a i rytmus je tam tezky uchopit. Na Rytmus je pak lepsi aplikace Kala, kde se da filtrovat podle akordu co uz clovek umi a rozhodne se podle toho hraje lip. No a samo noty z netu, bud tabulatury a nebo akordy, to je uz pak docela pohoda.

    Takze, esi nekdo hraje, nebo chce zacit, muzeme se pobavit, pripadne zasmat tomu jaky jsem drevo :)

    0 0
    • Japhy  

      Myslím že bys měl rozhýbat s ukulele prsty, trochu koordinovat levou a pravou ruku a pak dát druhou šanci kytaře. Ukulele je jen taková hračka když zpěvák na pódiu neví co s rukama. ;-) pokud teda nejsi dvoumetrákový Havajec, tomu bych tu jednu písničku uznal.

      0 1

        MTBIKER doporučuje

      • Manas  

        Me se na tom libi zvuk a skladnost :) No a lehkost toho ze to ma jen 4 struny. Kytara mozna nekdy v budoucnu :) Jako hlavni cil jsem si rekla ze bych se do parlet chtel naucit zahrat moji oblibenou pisnicku od Foo Fighters – Everlong https://youtu.be/gP5NA-o7lZs?…

        0 0
        • mais  

          Keith má pět strun hrát na open ladění na kytaře je jednoduchý s sakra dobře to zni

          0 0
        • mr.antik  

          Mě přijde na kytaře zase dobrý, že si prostě pustíš písničku co se ti líbí a můžeš třeba doprovázet, a přitom to dobře zní. S ukulele to zní většinou blbě, takže musíš sólovat :-D

          Jinak pokud to potřebuješ třeba skladný na služebky atd. tak se dá koupit i dost různých traveler guitar, mini giutar, pocket guitar, skladacích guitar…

          0 0
          • mais  

            Nebo vezmeš těle, povolis struny. Sundas krk prevezes s smontujes nejen Krofian tele takhle vezl do Ameriky .. tele je na tohle bomba, že je to defacto prkno s přišroubovanou baseball pálkou

            0 0
          • Manas  

            Jo, ja to beru ze je ukulele takovej meziskok kdy se naucim rytmy, drzet tempo a tak dal … a nemusim nic skladat ani rozkladat a nestoji to raketu. Cely ukulele, koncertni Cascha docela „slusny“ zvuk me vyslo z bazaru i s pouzdrem na 800 :)

            Az se neco naucim, tak uvidime. Ale treba dost pisnicek od TwentyOne Pilots je na ukulele :)

            0 0
    • Pebe  

      Nazdar pardále,

      mě to napadlo zhruba před 2 měsícema, koupil jsem koncertní a po 2 týdnech pořídil sopránové a koncertní poslal do světa.

      Hraju podle YT https://youtube.com/playlist?…

      A je to super, na kytaru se taky necítím a navíc velikost ukulele mi přijde jako výhoda.

      Ještě má pěknou výuku Michaela Medek https://michaelamedek.com/…le-zakladni/, ale ty modernější nebo dospělejší písničky jsou placené, tak si to nechávám na později. K nákupu druhého kousku jsem dostal první tři lekce na Artmaster, ale tam jsem se už nic moc nenaučil https://artmasteracademy.cz/kurz-ukulele/

      Ještě pěkný, i když docela stručný videa má Matěj Homola s Kytary.cz https://youtube.com/playlist?…

      Aloha ;-)

      0 0
      • Japhy  

        To co publikuje Michaela Medek vám připadá jako něco co byste chtěli hrát? Takové želé bez chuti a zápachu, praesence Jápísničkovství. Matěj Homola bude poněkud jiná liga když už se omezovat českým rybníčkem.

        1 1
        • Pebe  

          Chápu, že na B-F je každý druhý krom Pro Tour jezdce i virtuosem na jakýkoliv nástroj.

          Pokud máš něco konstruktivního pro začínající ukulelisty s hudebním hluchem(nevim jak Manas), rád se poučim.

          Jinak je to klasické všeználkovství bez přidané hodnoty ;-)

          0 0
          • Japhy  

            No, snad jen že téhle figurce se vyhnout širokým obloukem, to není muzikantka, ale instantní přehrávač bez chuti a zápachu. Fakt stokrát radši toho Matěje.

            0 0
            • vt  

              Jsou to lekce pro zacatecniky a hlavne pro deti, Medkova je uplne v pohode.

              0 0
              • Japhy  

                Pokud ti nevadí, že to nemá nic společného s hudbou, budiž. Nemám rád lidské MIDI. ;-)

                Možná jsem divnej, ale nemohl bych se učit od někoho koho si jako muzikant nevážím jako muzikanta. Palec šmrdolák prostě nee.

                0 0
                • Manas  

                  Hele, nejakej zacatek ti to da, stejne nevychazis nikdy z jednoho videa, kombinujes to skoro vzdy. Treba u ukulele se hraje asi padesati zpusoby prstama, s trsatkem mi to treba vubec nejde. Asi 3 tydny jsem hledal jak hrat prstama aby znely vsechny struny .. a i ted mi to neprijde idealni, ale proste to se ochodi :)

                  Ja bych tyhle easy veci nezatracoval, treba pro deti by se dalo, ty nic narocnyho stejne nedaj (bavim se o 7dmi letem synkovi). Hlavne aby ho to bavilo, zbytek se dostavi tak nejak casem.

                  0 0
          • mais  

            to není o virtuoství – to je o radě zkušenějších, jak se vyhnout zklamání, znuzení a odejití od muziky – první věc, je že tě to musí zatraceně bavit, aby si u toho vydržel, to, jeslti něco děláš někde blbě je vedlešjší, to se dá opravit, ale získaný odpor a blok se prakticky v hudbě překonat nedá

            1 0
            • Pebe  

              možná by stálo za to si přečíst ten první příspěvek, opravdu nejde o nějakou muziku ale o zábavu

              a rady zkušenějších jsou určitě dobré, od určitého levelu ovládnutí nástroje(a rukou)

              ale chápu, že jako zkušenější muzikanti máte potřebu poradit lehce mimo téma

              0 0
              • mais  

                myslím, že se hlavně snažíme poradit, aby následovníci nenopakovali chyby, kterých jsme se dopustili my, které vedly k tomu, že řada lidí znechuceně odložila nástroj, který by je jinak mohl i koníčkově bavit – tím vůbec nemyslím nějaké profesní nebo úrovňové hraní…

                Mimochodem naučil jsem se hrát sám na já písničce, pak jsem si koupil akordy a jak na ně od Petra Rímského a nakonec jsem to doplnil Rockovou kytarou od Štefla. Učil jsem se na nějaké překližkové akustice, která měla ohnutý krk do vrtule nic moc, když jsem z toho urazil kobylku, nalepil jsem jí líp, lazení…no pankáči neladí…

                Když jsem se pak naučil noty, tak jsem měl snahu se učit z všelijakých přehrávačů – tenkrát fičel powertab a midi studio…byl to hudebně nejdebilnější nápad, co jsem měl…mnohem lepší bylo si stáhnout v té době tabulaturu v TXT souboru, pustit si tu písničku do sluchátek a snažit se trefit

                0 0
                • Manas  

                  To posledni je zhruba aktualni stav – snazim se hrat jednak dle tabelatur, snazim se cist noty a notove znacky. Bavi me vybrnkavat melodie ale zaroven si zahrat i neco a akordy, napriklad Lewis Capaldi, Beatles, Coldplay atd. Maji lehke pisnicky (zjednodusene samozrejme) i pro zakladni set akordu.

                  Ty programy co pouzivam maji oba metronom, vidis kdy bys mel hrat jaky akord a lze je zpomalit aby clovek zvladnul jednak rytmus a zaroven se druha ruka naucila prechody. Viz. Screenshot, od Capaldiho, lehka pisnicka. Mas tam jak se hraje a pak samotne akordy, vcetne zobrazeni metronomu abys drzel rytmus. To hraje vcetne zpevu, takže to je prijemne. A proste se casem naucis držet rytmus a i ty prechody.

                  0 0
                  • mais  

                    vychází mi pořád vzít těch pár stovek a jít si koupit sluchátka bez latence…ale ok.

                    Tyhle aplikace mi všechny připadají něco ala guitar hero a podobné, taky jsme s tím blbli, akorát bylo na tom vtipné, jak lidi, co dávali ve studiu písničku třeba do deseti tejků (sejmutí) to nebyli schopni dávat, ale na blbnutíok :)

                    Složitost písniček je obecně podle mě vždycky vytvořena až těmi, co se je snaží zapsat a reprodukovat – většina dobrý písniček je dobrá, právě protože je jednoduchá a má tam někde zajímavě zvukově barevnou nebo souzvučnou fintu – originálně složitá je snad jen Bohemian Rhapsody a podobné opusy.

                    0 0
                    • Manas  

                      Ala guitar hero je yousician, tam hrani akordu fakt nedavam, tam je citlivost az nesmyslna a hlavne tam mi prijde ten rytmus fakt kretensky popsanej. Tady ti to vlastne ukazuje jen co mas hrat a kdy.

                      Slozitost pisnicky v aktualni dobe je pro me definovana slozitosti rytmusu, poctu akordu a tempa .. nic vic ted resit nemuzu :)

                      0 0
                      • mais  

                        Jak to popisuješ, tak mi přijde ukulele megasložitá věc – podle mě není rozdíl ukulele a kytara a viděl bych to na cigar box (můj momentálně hudební sen)

                        0 0
                        • Manas  

                          ani ne, je to lehci nez kytara prave v tom ze mas jen 4 struny a prsty nedelas krkolomnou akrobacii. To je pro mne vyhoda. kdyz si nepomuzes nejakou appkou, tak to bude jednodussi. a nebudes se stresovat s tim co ti nekdo rika. Ale me to bavi … jednoduseji se mi s tim uci tempo.

                          0 0
                          • mais  

                            Jestli máš ještě tu kytaru, tak zkus vyhodit basový e a zbytek nálad dgdgbd případně výhod vše a nech si tam struny dgb v původním lazeni… Nic víc nepotřebuješ akordy si osekej na tohle lazeni a budeš se za dva tři týdny cvičení 20 min denně sakra divit, žádná akrobacie nebude akorát zjistíš, že je to TEN zvuk TECH pisnicek

                            0 0
                          • Japhy  

                            Myslím, že potřebuješ znalého kamaráda, láhev vysoce jakostního rumu a hodně precizně seřízené tele s devítkama nebo max desítkama strunama. Možná by ti spousta věcí docvakla. Zkus si vygooglit Martyho Schwartze, jestli vládneš jazykem Shakespeara, zjistíš, že to je vlastně všecko jednoduchý jak facka, jednoduší než pionýrák a pochoďák a fkový barrečka z Já písnička. Jestli byli třeba takový Malcolm a Angus v něčem géniové tak v tom uplést z ho.vna bič. Naučíš se riffy do půltuctu jejich fláků a přijde obrovské prozření. ;-) Zkus to, budou svátky spousta času věnovat se věcem na které bys jindy nenašel čas.

                            1 0
                            • mais  

                              Jojo ono to není o tělocviku ale často o jednom tonu…na jedny strune a ve složitějším případě je potřeba druhá struna prázdná, co udělá tu vibrací, kterou všichni hledají přes tělocviky po hmatníku

                              Ale těch hodin než má to člověk přišel sám bez internetu…

                              0 0
      • Manas  

        Hele ale, co vim, tak nejsi nejmensi – a jak se ti vejdou prsty na to sopranove? ja jsem prave s tim strasne bojoval, treda u akordu D :)

        0 0
        • Pebe  

          No mám sice trochu výšku, ale nic extra, 180cm. Ale ruce mám spíš menší a to moje sopránové má celkem širší krk 35mm a 28mm G-A struny.

          Já ze začátku na tom první koncertním bojoval z výškou strun, sopránové jsem si „doladil“ kompenzovaným sedlem https://www.muzikant.cz/…ulele-171983 které jsem trochu zbrousil, abych měl cca 2,5mm od spodku strun po vrch 12. pražce(polovina vzdálenosti délky struny) a mám struny blíž k pražcům. Takže jdou líp domačkávat ale ještě nedrnčí.

          Dělal jsem podle tohodle https://youtu.be/BhzmbCzaoxs?…

          Takže D dám celkem v pohodě, bojuju s E dur :-)

          0 0
    • mr.nikdo  

      Proc ne osobni lekce?

      Znama mivala lekce od nekoho z The Switch.

      0 0
      • Manas  

        Protože nenajdu cas. Je pro me lehčí to sem tam vzit do ruky .. ideálně 15– 20 minut denne, nez nekam jet na hodinu. Krouzky deti, moje cviceni, manzelky cviceni .. je to hned plny :)

        1 1
        • mais  

          Můžeš po streamu, ale chápu, taky jsem rád když posledních pár měsíců si jednou za 14 dnů zahrají na kytaru

          0 0
          • Manas  

            Tvl online lekci si nedovedu predstavit, fakt ne. Protoze mam total trabl se sluchatkama co maji true wireless system. Je tam zpozdeni nekolik desitek milisekund a to je totalni porno pro mozek – rozchazi se ti synchronizace a nedam to. Ale treba yousician to umi korigovat, ale ostatni programy ne. Takze bud horsi sluchatka (mam doma nejaky Beatz) a nebo smula :).

            0 0
            • mais  

              Tvl tohle co popisuješ, fakt nejsou sluchátka pro dělání muziky – pokud chceš dělat muziku jen vzdáááááleným okrajem, tak pořádný sluchátka jsou základ – jinak nic neodposloucháš a nikdy neslyšíš, co děláš blbě, pokud si to nahraješ k přehrávané skladbě

              0 0
              • Manas  

                Hele, ja jsem doslova hluchej a to co mi zni ze sluchatek je jen podkres k tomu co se snazim trefit do rytmu. Coz zatim neni zadna slava, ale bavi me to, postupne se to lepsi. Nicmene ja delat muziku nikdy opravdu nebudu, je to jen a jen zabava a venuju ji nejake procento casu .. ale na vazno to neni :)

                0 0
                • mais  

                  Stejně jako na kole – úměrná technika, ti přinese zábavnost a lépe tě chytí než něco, co prostě nefunguje… je to asi tak, že kolo z Decathlonu není extra drahý, ale snáze tě zábavně provede výlety a cyklistikou, než kolo z Tesca

                  1 0
                  • Manas  

                    Na to co ted delam, sluchatka v podstate nepotrebuju. Zatim. Nekdy v budoucnu .. mozna, ale to je daleko.

                    0 0
        • mr.nikdo  

          To pak jo.

          I tak by to bylo lepsi :D

          Protoze primo opravi to, co delas spatne.

          I kdyz… Hodne pisni je zajimavych diky chybam a spatne technice hrani.

          Takze asi hrej podle sebe :) (at te to bavi)

          0 0
          • Manas  

            Ja s tebou souhlasim, hledam jestli neni nekdo v okoli kdy bych to nejak zvladnul a presne z tech duvodu o kterych pises .. muzu nekde treba blbe drzet ruku, nebo staci natocit zapesti .. a ja na to budu prichazet tyden, kdezto nekdo jinej to uvidi hned :)

            0 0
            • mr.nikdo  

              Kazdopadne hodne stesti :D

              Ja uz tyhle ambice vzdal :D

              0 0
              • Manas  

                Diky.

                Zatim me to bavi .. furt tam je nejakej progress, dokonce i slysitelnej. takze to podporuje vuli :D

                1 0
                • mr.nikdo  

                  Supa

                  A jeste nikdo nepridal Milionare… Co je to ukulele? Toz to mam bobky u pr?ele… Tematicky Nohavica

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.