• Dalas

    Zdar,

    něco málo jsem si o tomhle přečetl ve Wiki a tak na netu zkušenosti lidí, kteří to mají a taky jsem se dozvěděl, že i ježdění v chladném počasí na kole (četl jsem že tohle občas mívají i profes.řidiči aut), může mít za následek zánět tohohle Trojklaného nervu, což způsobí i necitlivost v obličeji a velké bolesti, které už můžou zůstat napořád!

    Nemá s tím někdo zkušenosti? Začínám tuhle zimu vlastně poprvé jezdit na kole a nerad bych kvůli tomuto něco takového riskoval-přece jen zdraví je jen jedno. Nedávno jsem psal, že cítím bolest jakoby v očích.. A díky pár vyjížďkám v chladu, pak riskovat tohle:(

    0 0
    • jonti  

      To bys mel celou zimu zustat doma z pri teplotach pod 5 stupnu nevychazet.

      Je to blbost, hodne lidi travi cas venku v zime, na kole, bezkach, lyzich. Zaklad je mit cepici nebo kdyz je extremni zima tak kuklu a nemas zadny problem.

      0 0
      • Dalas  

        je mi jasné, že jsou i zimní sporty, kde je určitá rychlost (stačí silnější vítr a je to podobné) a chlad a je to podobné jako na kole.. přeci jen u lyží máš lyžařské brýle a oproti cyklistickým dobře chrání oči. I když někteří jezdí na lyžích i bez nich..ale je to zase zdraví. A to neradno podceňovat-to jsem dělal za mlada :)

        0 0
        • Ricci  

          Jazdim bezne celu zimu do cca –10C a pohoda,podstatne je vediet sa spravne obliect a pocuvat svoje telo,to vie,co je pre neho najlepsie…

          0 0
        • brtnick  

          jestli tě někdy pořádně bolel zub, tak tu bolest párkrát vynásob, vraž si horkej hřebík do ucha a co 5 minut si vod nějakýho ranaře nech v intervalech tak 2 vteřiny mlátit boxerem do lícní kosti a už se ± vzdáleně blížíš potěšení, co tě čeká při zánětu trojklaňáku.

          v rodině na to trpíváme, zabírá na to lék biston, ale strašně zmašťuje.brufeny nemaj nárok.

          myslím že vadí spíš průvan/vítr na tváře než zima.

          jinak souhlasím s riccim, já většinou poznám hned, že si zadělávám na průšvih a už v tomhle počasí radši jezdím zakuklenej jak moučnej červ.

          jestli netrpíváš na zuby, rýmy a nepíchá tě v uších, nejspíš tě nepostihne ani tohle.

          0 0
          • Dalas  

            co se týče oblékání, vždy se radši obleču o něco víc, než míň. Kuklu už jsem taky měl, když foukal přímák s trochou sněhem–to raděj nepodceňuju. Jinak zimní čepici mám, vrstev mám na sobě taky dost, takže teploučko. Snažím se v chladnu a průvanu moc nedýchat pusou-jen nosem a max výdech pusou. Měl jsem kdysi zánět středního ucha, jsem i náchylný na uši-když mi nateče např.voda do uší. Takže si zvlášt na uši dávám majzla. Průvan na uši-oči-rozumím, ale na tváře??

            0 0
    • Arty  

      Kamoš měl zánět trojklaného nervu v cca 15 letech a i když s tím byl ve špitále (ochrnula mu půlku objičeje) dodnes si nese násleky. Jak popisoval brtnick, párkrát za rok se to vrací a ta bolest je prý nesnesitelná.

      Takže pokud trpíš na dutiny apod. tak se radši pořádně obleč.

      0 0
    • daymaker  

      Za prvé neuralgie trigeminu je jedna z nejhorších bolestí v medicíně, která nezřídka končí pokusem o sebevraždu pacienta. Velice těžce analgeticky zvládnutelná. Dělí se na esenciální – ta nemá známou příčinu, je typická největšími bolestmi. Pak je sekundární (příčina může být úraz, infekce(např. Herpes zoster), mech. poškození při chirurgii či traumatu atd.). Pozor na tzv. neuralgiformní bolesti, které neuralgii pouze připomínají. Je velice nepravděpodobné, že by z prochladnutí na kole toto nastalo. Spíše nachlazení, sinusitida apod.

      0 0
      • žatec  

        tak na toto téma bych mohl taky něco napsat . přítelkyně měla neuralgii trigeminu asi před 3mi lety a o ta má s bolestí nějaké zkušenosti(vyhřezlé 3 ploténky na bederní páteři a další libůstky) , ale to co zažívala pří této KURVĚ chorobě se nedá z ničím srovnat. a jak píše DAYMAKER o těch sebevražedných pokusech , tak fakt nebylo daleko… nejhorší je , že to je i dost těžko diagnostikovatelné a po tom co ji vytrhali 2 osmičky(zuby)a posílali od čerta k dablu , tak ji nakonec pomohl lék timonil… i když fakt jenom možná, protože týden se fakt trápila neskutečně. bolesti přicházeli v intervalech a velice prudce. nepřál bych to nikomu. naštěstí se to od té doby neopakovalo a je pravda , že to tenkrát bylo asi z profouknutí z kraje podzimu a bez čepky.

        0 0
        • daymaker  

          Jenom pro upřesnění.. To tzv. profouknutí je jenom spouštěcí mechanismus. Člověk má právě u této esenciální formy genetické predispozice a stačí právě takový spouštěcí mechanismus, aby se to rozjelo. Není to příčina…

          0 0
          • žatec  

            no tos mě moc nepotěšil… doufám, že už to nepříjde znova. v rodině to ještě nikdo neměl a od té doby si fakt dává bacha na vítr a chladné počasí

            0 0
Téma bylo zamknuto, nelze přidávat další reakce

Podobné diskuse