• ruinin

    Záhada. U silničky allez mi skoro pořád vržou tretry shimano nebo něco… zkoušel jsem olej na tretru kufry i do pedálů. Pomohlo na pár km. . Ale když sednu na langster což je dráhový kolo, kde mám tytéž pedály, tak je ticho. Obojí jsou pedály shimano SPD. Takže tretry by v tom měly být nevinně. Někdo tuší, co teda vrže? Je to fakt zvuk trochu jak nové boty. Když trochu víc zaberu.

    0 0
    • X-biker  

      To samé na obou kolech vesměs levá noha :-D Doma prostříkám pedál WD40 a otru od prachu a jedna vyjížďka klid a pak zase :( na novou silnici jsem teď koupil nové M-520 a včera začly vrzat taky (asi 4tá) vyjížďka :( Záhada…

      0 0
    • doubeq  

      U sebe vrzání tipuju na prach, nedávno jsem to přestal řešit, projel se v jiných podmínkách a nevrže nic :-D a to samé s cvakáním u pedálů, tam se vždycky dostane kamínek k těsnění a nekdy stačí proplach…někdy nutno rozebrat a očistit…

      0 0
      • ruinin  

        Ono to fakt vrže jako boty, necvaká, neklepe.

        0 0
        • doubeq  

          Však já chápu, myslel jsem to tak, že vrže asi prach mezi pedálem a kufrem. Cvakání je bonusová informace :-D

          0 0
    • šimlos  

      Zkus pedály vyšroubovat, závit na pedálu i v klice očistit kartáčkem, dát vazelínu a pořádně utáhnout.

      0 0
    • Alhas  

      Zkuste na kufr boty a okolí nastříkat silikon.

      0 0
      • ruinin  

        Dik za tip ale bota to dela jen na jednom ze dvou kol tak predpokladam ze jde o pedal.

        0 0
    •  

      a předpětí-vypínání na SPD máš nastavené stejně?

      0 0
      • ruinin  

        V obchode mi to nastavili nadoraz jako na nejlehci vypinani,

        ale u tech novejsich pedalu co nevrzou to jde hodne ztuha kdezto u pul roku starych co vrzou to vypina az moc lehko. Dnes jsem to promazal mazacim tukem z cykloobchodu – pry neco jako vazelina _ a vysledek nula. Zkusil sem slapat na strane pedalu co neni naslapny mechanismus a zadny vrzani nebylo. Cili urcite jde o ten naslapny mechanismus. Jako by byl vyzvejkanej. Zkusim to utahnout vic na pevno.

        0 0
        • kadlec  

          vazeli na cas pomuze, ale pokud je mas minimalne utazeny, tak je pritahni a bud se to zlepsi nebo prestane vrzat

          0 0
          • ruinin  

            Přitáhl jsem to a přestalo to vrzat, bylo to hrozně volný, přitom u druhýho kola to mám taky nastavený na mimální tuhost, ale tam je to mnohem tužší, takže asi u toho staršího kola se to časem nějak povolilo a rozvrzalo. Díky za tu radu s utažením.

            0 0
    • Tencovozikmin  

      Muzou to byt i prevodniky nebo stred.

      0 0
      •  

        Už sem se bal ze to neřekneš

        0 0
      • ruinin  

        Ne stacilo otocit pedal stranou kde neni naslapny mechanismus a bylo ticho. Jsou to oboustranny pedaly.

        0 0
      •  

        Kmine smazali mě vlákno nevis proč?

        0 0
    •  

      mě tohle dělaly u SPD MTB tretry-podrážka bot se třela o pedál a vrzalo to jak „kožené boty“…ale ty máš předpokládám klasické silniční-takže tohle vrzání asi odpadá- tedy pokud sedí „kov – na kov“ (pedál- kufr) a netře se někde podrážka o pedál i mimo kufry..

      0 0
      • ruinin  

        Mam spd ale oboustranne pedaly. Vrze to jen kdyz zacvaknu. A vicemene jen u pravyho pedalu. Zkusim zitra trochu utahnout. Je to hrozne vyviklany do stran. U novejsich pedalu to je mnohem tuzsi, pritom oba pripady nastaveni na lehko.

        0 0
      • MartyM  

        můžu se zeptat, jak jsi to vrzání podrážky tretry o tělo pedálu vyřešil? Poslední dobou s tím dost bojuji, koupil jsem i nějaký speciální teflonový sprej na totok, mazal jsem styčné plochy wd nebo silikonem a většinou to vydrží tak hoďku a něco jízdy. Myslel jsem že za to můžou už notně jeté tretry, protože druhé (sváteční) to nedělají, tak jsem ty jeté poslal do světa, koupil jiné a dnes první vyjížďka a po hodině a čtvrt zase vrzačka :-(

        0 0
        • kadlec  

          a dela to tretra o pedal? me vzdycky vrzala zarazka v pedalu, leta jsem to mazal vazelinoun a pak jsem koupil noby pedapy a zpocatku ticho a po 1000km vrzani

          stacilo dotahnou predpeti vypnuti a mam klid

          0 0
          • MartyM  

            určitě to dělají ty výstupky na podrážce po kterých se běžně chodí co je mezi nimi prostor pro kufr při kontaktu s tělem pedálu. Dneska jsem to detailně analyzoval, nacvakl jsem tam pedál na sucho bez nohy a hýbal do stran, vrzání jako blázen, stříkl jsem to tím teflonovým zázrakem a klid! Šlo o tretry původně xc50, teď m315, obojí shimano. Pedály xtr m980 a force spd. Je fakt, že na dalším kole co jezdím velice sporadicky mám starší xtr M959 (tvarově hodně podobné m540) a ty myslím nevržou vůbec i když kontakt podrážky s pedálem je taky jasně patrný. Ale říkám, většinou první hodinu vyjížďky je klid a pak to začne. Stačí pohnout nohou v pedálu a je na chvíli zase klid. Ze sedla nevrže nic. Podezříval jsem sedlo i jiné věci, ale jsou to jasně boty o pedály, v obyč keckách je ticho, ale hodně hrozí rozbití huby že… :-) Zkusím teda ještě zase dotáhnout přítlak pružiny ať to kufr resp. botu více drží a uvidím.

            0 0
        • ruinin  

          Tak od toho mám už dávno pokoj, od tý doby, co jsem si ty pedály utáhl trochu, bylo to moc nějaký už vyžvejkaný, či co. Zkus to utáhnout, asi není třeba na max. Teď mám nový MTB pedály, mám je na minimum a zatím nic nevrže. Takže tretry to určitě nebyly. Nějaký vyžvejkaný ty pedály, to uchycení kufrů asi. No zkus přitáhnout.

          0 0
    • Blunderbuss  

      Jaké máš tretry? Matně si vzpomínám, že se tu kdysi řešil podobný problém. Šlo o pedály SPD 520 vs. tretry MTB Specialized Comp. Dělalo mi to také. Po ošoupání laku začaly vrzat podrážky o pedál. Zkus ty vyleštěné plošky na pedálu lehce zdrsnit.

      0 0
      • novas752  

        Spesl Comp mi s PD-M780 tak vrzou. Ale jednou za 300km pred a za kufr na podrazku prdnu bobek vazeliny (velikosti airsoftovy kulicky) a je zase 300km klid.

        0 0
    • Smazaný účet  

      Asi to bude od tretry. Je dost pravděpodobné, že nemáš vypilovanou techniku nebo špatný posed a při šlapání třeba v určité pozici vykláníš koleno do strany, pak se ti mele i noha v tretře a bota pak vrže.

      Kdyby to bylo pedálem, tak ten by spíš skřípal nebo pískal. Někdy to může být kuframa, ale pokud stejná bota na jiném kole nevrže, tak asi ne.

      0 0
    • X-biker  

      Mám pocit ze mi asi dost pomohlo trochu pritahnout predpeti pruziny na pedalu, ale zatim to nemám moc otestovane…

      0 0
    • scoty  

      Na biku to řeším tak 2× ročně, a zjistil jsem že se to stane vždy nějakou dobu po tom, když lozím v tretrách v lese po padlých stromech…

      Stačí trocha pryskyřice na gumovou podrážku tretry, otře se to na styčné plochy pedálu, k tomu trochu prachu a za chvíli to vrže jaxviňa..:)

      Odmastím přípravkem na kotouče a lehce máznu nelepivým mazadlem na řetěz.

      Samo čím je podrážka tretry starší a pohyb vzhledem k pedálu větší, tím je systém na vrzání náchylnější…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.