• Heinrici

    Ahoj, jelikož se tu hodně řeší kola, stavby, apod., pro malé závodníky, tak by mě zajímalo, zda u trénujících dětí používáte trénikový deník. Je mi jasné, že by děcka měla jezdit hlavně pro zábavu, ale každý chce určitě vidět posun své ratolesti v daném sportu. Máte s nějakým deníkem své zkušenosti u dětí (My Treneek, tabulky v Excelu…) a od kolika let by se mělo s deníkem začít?

    Anketa: Má smysl používat trénikový deník u dětí?

    ANO
    3x
    27%
    NE
    7x
    64%
    0 0
    • IndyCZ  

      Pojem „děti“ je dost široký, takže jednoznačnou odpoveď nedám, ale doporučuju zhlédnout video v následujícím odkazu:

      http://www.bike-forum.cz/…icich-detech

      0 0
    • zderes  

      Nepoužíváme

      0 0
    • JFtryall  

      Hlavne je potreba se naucit jezdit na kole a az pak resit kilometry, profily a data celkove. Ale Strava nebo Connect se hodi vzdycky.

      0 0
      • jonti  

        Strava nebo Connect je super v tom, ze se to zapisuje automaticky a nezapomenes to tam dat. Pro me je super, ze muzes delat zajimave statistiky, ktere jsou v podstate ale v treninku k nicemu.

        Me tam trochu oproti papirovemu deniku chybi moznost zapsat dalsi nestrukturovane informace, jako treba ze jsem se necitil rano uplne ok, ze jsem mel 5 piv a podobne.

        0 0
        • IndyCZ  

          Však na Stravě (a v podstatě všude, co jsem zkoušel) máš možnost poznámek, kde si ta pivka zapsat můžeš. Strava je super, protože s ní pracuje spousta 3rd party webů,které data mohou krásně rozšířit a nabídnout spoustu statistik a vyhodnocení.

          0 0
          • novas752  

            Třeba Veloviewer.com nebo rozšíření Stravastix pro Chrome z toho vyždíme slušnej kopec dat.

            0 0
    • zderes  

      Dotaz ohledně závodících dětí, dám to sem.

      Nebudu to paušalizovat, zeptám se přímo. S kůží veřejně na trh :) Soupeři nesoupeři. Jen nebudu nikoho jmenovat.

      Kluk 11 let, začínal „závodit“ na bajku ( asi v sedmi). Pravidelně plave a rád si dá na zpestření závod v triatlonu jen tak. Pokud nemá závod na kole. Bavím se tedy jen o závodění na kole, ne triatlon.

      Během nějakého času se mu dařilo výborně, řekl bych, že výkonostně patřil mezi nejlepší v republice. V devíti letech, když na tom byl fyzicky opravdu výborně chtěl vyzkoušet dráhu a silnici. Ne já, on to chtěl vyzkoušet.

      Během několika tréninků při najíždění kilometrů na silnici a na válcích (což nikdy nedělal) najednou obrovský, rychlý výkonnostní propad. Po různých vyšetření závěr zněl, že byl přetrénovanej.

      Trenéři tomu moc nevěřili (ale tak malé děti dříve netrénovali)

      Těžko se dostával zpět, snad celou sezónu. Nikdy se ale už úplně nahoru asi nedostal.

      Začal trénovat s trenérem profesionální nejmenované skupiny trenérů, kteří trénují fyzičku vrcholových sportovců, především hokejistů, tenistů, běžců, lyžařů, triatlonistů apod. Cyklista žádný. Když jsem řekl, kolik kilometrů na tréninku takto malej kluk najede, tak si skoro klepali na čelo.

      Když závod má 20–30 min, tak proč má sedět 1,5–2 hodiny na kole? Prý je to přežitá metoda a zbytečně se děcka ničí. Šel na testy a podle toho začal trénovat. A začal trénovat spíš intervalově ( ale trénink vždy hodinu zabral) Vždy naordinováno podle momentálních pocitů, tepů, budoucího závodu atd. Posunul se hodně.

      Jenže víc to nejde a po pár závodech je to pořád jen průměr přes veškerý trénink i odpočinek.

      Oslovil jsem PANA trenéra z nejmenovaného klubu ( konkurenčního, jeden z nejlepších v republice) a ten mi zase řekl, že má málo najeto a potřebuje na kole sedět min. 1,5– 2 hod šest dní v týdnu.

      Takže dva různé názory dvou snad profesionálních stran.

      Co chci? Aby se vrátil zpět. Hlavně pro jeho sebevědomí, radost ze závodění.

      Co nechci? Nechci aby za rok byl úplně vyšťavenej a vyždímanej jako citrón. A nechci se dívat jak je po závodě frustrovanej a ptá se mě „proč to nejde?“

      Zkoušel jsem, že by s tím úplně přestal, ale bohužel ho to baví víc než mě a chci mu pomoct. Jenže nevím jak.

      Budu rád za odpověď někoho kompetentního. Moc děkuji.

      1 0
      • snas89  

        Kluk 11 let.

        Vývoj těla v tuhle dobu není zrovna lineární.

        Předně bych ho v tomhle věku ještě neodpáral jednosměrně zaměřeným tréninkem.

        Např. jestli teď budete rozvíjet jen svalový skupiny nohou a zakrní mu třeba core, tak mu prostě ujede vlak a už to nedožene. Jestli ti jeden trenér říká „jenom“ intervaly a druhej „jenom“ výdrž, tak bych nešel ani k jendomu.

        Ano, na kolo jsou potřeba objemy.

        Ale lidský tělo (kór to mladý a dětský) je třeba vnímat celistvě.

        Menší tlaky na výkon teď (důležitý budou výkony v pozdějších letech), větší důraz na rozvoj těla jako takovýho s ohledem na zdravý – kompletní vývoj.

        Z doktorů-trenérů co znám osobně, tak mě napadá vlastně jen Karel Martínek.

        JInak bych hledal klidně u progresivních klubů v hokeji, nebo fotbale.

        A zkus se podívat na nějaký kempy třba ve švédsku (kluk si udělá tábor v létě mimo čr).

        0 0
      • gerrard  

        Jestli budes u Vas na zavodech co budou pristi tyden, tak to muzeme probrat. Tady se rozepisovat nechci, protoze to je slozitejsi. Hlavne at ma z jezdeni radost, chvalit za vsechno za co to jenom jde a neresit vysledky, ale to, ze dela veci spravne a tak je to dobre.

        0 0
      • JFtryall  

        Watty, moxy a hned budes vedet kde je chyba. :-) Nechapu, ze deti maji kola za 150K, ale jezdi intervaly na pocit- tj. dokud nespadnes z kola, netrenujes. Az tenhle 90s styl vymizi u treninku mladeze, bude to fajn. :-)

        0 0
        • gerrard  

          Watty, moxy skvele, ale ne pro 11 leteho kluka, ktery se ma na treninku bavit, hrat si a ne trenovat s takovym zatizenim, ze ho to uplne semele. Ted kdyz bude prvorocak ve starsich zacich, tak by mel svezi a nateseny s cistou hlavou zacit postupne a hlavne v klidu a pohode hltat nejake objemy na silnici a zacit „seriozne“ trenovat ve skupine vrstevniku. A to jeste s velkou slozkou vseobecneho zatizeni v zime a pak pomalu, ale jiste vykonnostne rust. Podle toho co pise Zderes, tak je potreba se zacit kolem zase predevsim bavit a uzivat si ho. Mít radost z jezdeni a neresit kolikaty dojede na zavodech a jestli je to dobre nebo spatne, ale byt proste rad, ze jsem na kole a v kolektivu, ktery mne vyhovuje.

          0 0
          • JFtryall  

            Jojo ja to vidim celkem casto, jak se tim bavi a pak marodi tretinu sezony kvuli pretizeni. :-) Tohle je prave o tom, abys mel vhodne zatizeni a nepretahnul se.

            0 0
            • gerrard  

              Ja jenom zduraznim, ze se porad bavime o detech kategorie mladsi zaci a mladsi. Teda od zhruba 7 do 12 let. Jenom okrajove se dotykame starsich zaku 13 –14 let a vubec neni rec o kadetech 15–16 nebo juniorech 17–18 let.

              Bavime se o tom jestli je vubec mozne v tomto veku 7–12 let odvarit dite. Ja tvrdim a porad to budu tvrdit, ze pokud bude trenovat umerene svemu veku, tak ani nahodou a nebudes k tomu potrebovat zadne merice, staci jenom normalni rozum a u rodicu poslouchat trenera a nenakladat mu bokem vic.

              Nevim kolik roku maji ty tve pretazene deti ani dalsi podrobnosti, ale ja sem jedine pretazene deti videl v nasem klubu jenom, kdyz meli rodice vic rozumu nez trener a nakladali jim bokem nebo s nima najizdeli km ve veku, kdy to nebylo potreba. Takze to urcite nebylo kvuli spatne metodice.

              Casto vidim, ze ma nekdo pocit (a bohuze dost casto i ruzni treneri), ze dite je maly dospely a staci mu jen snizit davky a bude vsechno v poradku. Ale tak to neni. Dite je dite a tak se k nemu musis chovat jinak. A hlavne s nim v cyklistice neni potreba nikam spechat. Opravdu staci zacit s vaznym treninkem v tech 13 nebo 14 a porad radsi min nez vic.

              Ono neni potreba vymyslet kremik, metodika detske cyklistiky je popsana a vyrostlo na ni hodne dobrych cyklistu. Ale chapu, ze je lakave to do tech deti zacit sypat driv a mit s nima uspechy, komu by to nedelalo radost. Pak muzes zacit valit waty a moxy a jit s nima po hrane maximalni vykonnosti co umoznuje jejich vek. Ale to uz je otazka, jak budou jezdit v tech 17 nebo 18 a jestli vubec budou jezdit. Nebo mas moznost byt porad pod touto hranici netlacit vuec na vysledky, jezdit pro radost a pockat si, az to prijde v pozdejsim veku, kdy se vyrovnaji hendikepy rychlosti rusto a vsichni na tom budou stejne.

              Pak je dobre si poslechnout par prednasek od Michala Safare, treba na zacatek tuto a trochu o tom popremyslet.

              1 0
        • biker jura  

          Pod to bych se podepsal! V jinejch zemích vozí wattáky děcka kolem 7–8let a právě jak píše Jirka, ne proto aby super moc natrenovali, ale proto, aby se nepřetáhovali už od mládí a drželo jim zdraví… Jo ale tady v Čr, se na tohle nehraje, tady se jede všechno na přírodňáky a čísla až když to nějakam, tímhle střílením naslepo, dotáhneš :D

          0 0
          • gerrard  

            Jako, ze bych me 7 lete dceri namontoval watak, ktery nema ani muj 14 lety kluk :)))))) co trenuje 5× tydne a to jenom proto, aby se nahodou nepretahla na treninku na kterem najede kolem 5km a je na nem jednou za cas a celou dobu se jen bavi a hraje si. OMG OMG

            0 0
            • JFtryall  

              U 7 letych to asi u nas neni bezpodminecne nutne, zatim. Kriticky je vek 11–13 vetsinou, kdy se uz trenuji dost i intervaly a ti nejlepsi jedou regulerni profi rezim. :-) Kdyz jezdis pro zabavu bez ambici, tak staci dobre spat a dobre jist a obcas se projet na kole na pocit.

              0 0
              • gerrard  

                Ano porad popisujes to co je z meho pohledu spatne. Ve veku 11 – 13 let neni potreba zadny profi rezim, zadne intervaly, zadne objemy. V tech 13 je prvorocak ve starsich zacich a zacina prvni rok neco najizdet. Na konci roku by mel mit neco kolem 5000km (resime tu silnicare). Je to adaptivni rok, musi se naucit oblect, musi se otuzit a musis adaptovat organismus na pravidelny trenink. Porad mas cil, dlouhodobou vykonnost ne z nej aktualne vymlatit co to jenom jde. V tomto veku je porad propastny rozdil v tom jak jsou ty decka narostle. Nekdo uz je chlap nekdo porad decko. Nemuzes chtit od 35kg chrousta ten samy vykon jak od nekoho kdo s 55kg je na tom vykonnostne uplne jinak. Tvoje ambice je dlouhodoba vykonnost ne aktualni umistovani na zavodech. Na to mfakt merice nepotrebujes. Ty potrebujes jenom, kdyz chces jit na hranu, ale to neni vhodna cesta pro zacinajici cyklisty.

                0 0
                • JFtryall  

                  No, ale tohle prave neni uplne pravda. Meric nema byt jen nastroj pro hranu, ale ma vcas odhalit problem a pak z nej dostanes informaci, kdy uz ma cenu ty hrany prave delat. :-) A to byva kamen urazu, deti jsou casto nemocni a s treninkem pak zacinaji velmi brzo a s nedostatecnym tempovym zakladen a snadno se jim nenoc vrati, prestane je to bavit atd. Beru spis bikery, kde jsou intenzity denni chleba. Zacinajici tohle nepotrebuji, resim spis lidi, kteri pravidelne zavodi a chteji se zlepsovat s minimem skod na zdravi.

                  0 0
                  • gerrard  

                    Pust si toho Safare, pak mozna vic porozumis tomu co se ti snazim sdelit. Mam porad pocit, ze se uplne mijime. Ty porad resis jak deti efektivne trenovat pro vysledky. Ja porad resim, jak je trenovat, aby byly pripravene zacit trenovat na vysledky, az k tomu kolem toho 16 roku dospeji.

                    0 0
            • biker jura  

              to jsem ale nikde nepsal že ;). Já problém vidím tam kde ty, že se dneska trenují malý děcka za hranu moc brzo a tam by to ten watták mohl aspon korigovat… jinak jsme toho názoru že nějakej seriozní trénink kdy se opravdu trénuje, má smysl tak v juniorech, tedy 17–18let… do té doby je to jen hra a mělo by se rozvíjet všechno (samozřejmě od určité věku aspoň nějak kontrolovaně a tam už bude měřící zařízení pomáhat)

              0 0
              • JFtryall  

                Mas pravdu sefe. Dost lidi se tomu brani, protoze si mysli, ze pak se budou vic trapit, nechapu proc. Je to presne naopak.

                0 0
      • Prazak0  

        Vzpomínám na jednoho šachistu, jako dítě byl špička, porážel ho jen kluk o dva roky starší. Jeho otec ho trénoval sám a kluka přehnaně motivoval. Nyní, po 5 nebo 6 letech, kluk už nehraje. Skončil asi před dvěma roky, tehdy byl na tom velmi slušně. Ale ten tlak na výkon, frustrace, že nevítězí, já nevím co, prostě zabalil to.

        V 11 letech je potřebná všestrannost. Krom kola i jiné sporty, nehnat to na výkon, ale na dlouhodobý tréninkový proces. Blbé je, když trenéři radí různě. U dospělých to beru, tam se chce hned výkon. U dítěte by to měli brát dlouhodoběji. Jelikož každý radí jinak, tak bych radil sehnat si literaturu o tréninku dětí a mládeže, jednak o tréninku obecně, pak konkrétně ke kolu. Dost si toho přečíst a pak posuzovat, jak radí trenéři.

        Pár postřehů, děti dobře zvládají maximální zátěž, rychle regenerují, ale potíže jim dělá vytrvalost. Opak dospělých, to musí trenér zohlednit. Jaké mají být nájezdy na kole, to by mělo být uvedené v publikacích. Pak i pro starší, ono je dvojí ježdění, jednak když se jede v intenzitě, jedno jestli souvislý trénink nebo intervaly. Pak je i taková pomalá jízda, cíl je jen zvýšit vytrvalost. Intenzita by neměla klesnout pod nějakou úroveň, ale mělo by to být na pohodu. Neumím odhadnout, kolik najíždět, co jsem dřív četl od Cihláře (řada poznatků stále platí), tak tam pamatuji spíš pro starší žáky nebo kadety. Ne takhle mladé.

        Jinak připomenu i značnou přenositelnost z jiných sportů. Sáblíková, když závodila na kole, tak o třídu porážela ostatní závodnice – specialistky cyklistky. Anežka Drahotová krom chůze závodí nebo závodila i v delších bězích a taky na kole. Velmi vysokou výkonnost měla ve všem. Přitom třeba to rychlobruslení, i nějakých 5 km, to je krátký čas, při jejich rychlostech. Kolo je o daleko větší vytrvalosti. Ale ta kondice z bruslí se přenesla i na to kolo.

        Ať sportuje, ať ho baví trénink a postupné zlepšování. Ne vybičovaný výsledek ze závodu, ale celkový nárůst z roku na rok, o to jde víc. Pokud trenéři radí kratší trasy, tak není asi nutné, aby se nyní specializoval na kolo. Co vím, tak Cihlář doporučoval nějaké věkové kategorii (nevím jestli 14 let) rok před vstupem do oddílu jezdit 3× týdně 20km. Pak v oddíle by ty závody i tréninky byly na delší trasy, myslím nějakých 50 km. V 11 nebo 12 asi nemá smysl jezdit 40–50 km v jednom tréninku.

        0 0
        • gerrard  

          Pod to co pises se da jen podepsat. Si skoro jak ucebnice cyklistiky. :)

          1 0
          • Volovec  

            Můj názor: více sportů, ale nenásilně, pro trénink obratnost, koncentrace i kolektivní míčové sporty, pro střed těla (i vršek) lezení, pro vytrvalost ideálně horská turistika (pozor ale na batoh), v zimě běžky, ti finančně víc za vodou třeba i skialpy

            V 11 letech válce jen pro vyzkoušení a trénink kulatosti šlapání, ještě tak frekvenci. Rozhodně ne pro vytvalost. Z toho zblbne i dospělý.

            0 0
          • Patar  

            Moje názory na treninkové metody jsou již přežité , dle odborného pohledu současného vývoje. To co se píše v tomto článku je sice naprostá pravda , bohužel chybí základní pohled na výběr pozdější specializace.

            Základem vždy byla schopnost dětského organizmu pro výbšr vhodného sportu v rámci všestranného rozvoje dítěte a jeho ochraně zdraví , a to jak fyzického tak psychického .

            Ktomu vemi dobře sloužil 12– nácti bodový test , který současní „odborníci“ ani neznají , jíní zase zavrhli.

            práce trenéra bývá hodnocena dle aktuálních výsledků v daném sportu , bez ohledu na dlouhodobý rozvoj výkonnosti , který býval vždy nastaven k vrcholu po 2 1/2 olxmpijského cyklu.

            V tomto období je třeba v cyklistice především rozvíjet rychlost , pak už to nejde. Objemy by by měly být přiřazeny velmi opatrně , nednjříve tak ve 13 létech věku dítěte a to zásaadně individuálně dle soičasná výkonnosti dítěte.

            Bohužel při sliničním SPOLEČN´EM treninku je to velmi obtížné , pokud je pro skupinu adeptů pouze jeden trenér. a „závodícím“ dětem nemá kdo pomoci v případě , že Těm současně slabším nemá kdo pro obrátku a zkrácení tréninkového plánu pomoci.

            V kategorii juniurů a dospělých je to mnohem jednodušší , tam je již odpovědnost trenéra mnohem menší. V tomt je především rozdíl v práci s dětmi , , dospělejších. a opravdu dospělých. .

            U těch potom může nastat většž psychické zatížení , např. odpovědnost reprezentace

            Velmi důleýitým vlivem u děrí a mládeže je udržování přátelských vztahů , které mnohdy zůstávají až do důchodováho věku. Pak sport ování přináší opravdu radost.

            0 0
          • Prazak0  

            Díky. S tím, co je na fotce z té knížky, tak nelze než souhlasit, přesně řečeno.

            0 0
          • designer  

            Můžu se zeptat, co je to za knížku, nebo skripta? A kde se to dá sehnat? Díky

            0 0
            • gerrard  

              Skripta pro trenéry cyklistiky. Vydal český svaz cyklistiky. Bývalo to součástí materiálů pro trenérské školení.

              0 0
      • jindrich  

        Jak tento příběh dopadl?

        0 0
        • gerrard  

          Podle mne v ramci moznosti vyborne. Porad jezdi na kole a porad ho to bavi a ani takova zivotni zkusenost mu radost z kola nevzala. Zderes ti asi napise vic, jestli si toho tady vsimne.

          0 0
          • zderes  

            …a všiml :))

            Celkem to trvalo, bohužel byl často zraněn a když něco natrénoval, tak zase nějaké zranění a měsíce tréninků k ničemu.

            Vyvrcholilo to krizí, kdy jsme chtěli všechno prodat a skončit. Tak začal jezdit pro zábavu a zase ho to chytlo.

            Vykládá, že bez kola nemůže žít atd :))) a bere to fakt hodně vážně až si z něho dělám srandu. Přihlásil se na sportovní gympl se zaměřením na cyklistiku a vůbec mu nevadí, že bude dojíždět i s kolem přes půl republiky.

            Letos to vypadá celkem dobře, už na podzim se cítil výborně a podle testů (např. našlapal 6,7 W/kg) by mohl snad i něco předvést. Dodržuje nějaký tréninkový plán výborného trenéra.

            Takže prošel si výsluním i propadem na dno, kde si i natloukl a zase vstal. Což je asi dobře, protože známe dost dětí, kteří se ke kolu už nevrátili. Takže já zase svůj volný čas věnuju jemu a platím, platím a zase platím… Jestli to k něčemu je, nevím. Ale co by jsme pro ty naše haranty neudělali :)

            2 0
            • designer  

              Jak se dívám na ty tvé stroje za 250 tisíc a víc, jezdí tvůj kluk např. závody českého poháru v MTB? Vzhledem k úsilí, času a financím, které tomu obětuješ si ani nepřipouštím, že by nejezdil nějaké vyšší soutěže,.

              Jak se případně umisťuje?

              Proč narážím na ty finance… nebylo by například efektivnější tyto poměrně vysoké částky (čistě z mého pohledu) investovat do soustředění, nebo obecně do fyzické přípravy?

              0 0
              • zderes  

                Když nebyla forma tak nemělo smysl jezdit na ČP jen proto, že je to ČP. Na startu je přes sto lidí a poslední třetina mi přijde, že jsou tam z donucení. Takové děti by se neuplatnili ani v lokálních závodech. Trápí se tam a nerozumím tomu, že je tam někdo cpe. I psychicky to nemůžou dávat.

                Jinak ty kola drahá jsou, ale každý máme někde známého nebo sponzora atd a pak se ty kola dají koupit za jiné peníze. Jasně, že kdybych věděl, že se na jaře zrakví a sezóna bude fuč, nekoupím mu takové kolo když na něm závodit nebude. Na ČP jsou k vidění ještě dražší kola na kterých děcka jezdí, tam se to vždy ztratí v davu.

                Kluk cvičí kruháče, plave, běhá a občas si střihne i nějaký ten triatlon a to celkem výborně. Jak říkám, teď je celkem ve formě, má výborného trenéra, soustředění jak zimní, tak jarní a vše co je potřeba.

                ČP zkusí, jen startovat z poslední pozice a pak se protloukat dopředu to bude spíš taková hra. Bohužel je to tak nastavený. Kdyby např. byl první závod formou časovky a podle toho by se rozdělili na start, bylo by to asi lepší. Alespoň bude sranda. :)

                2 0
                • designer  

                  Na český pohár jsem letos zvědavý. Chtěl jsem se synem taky na pár závodu přijet, ale jelikož jsme z Ostravy, tak to máme na nejbližší závod skoro 300 km … Nejpřesnější závody u nás, ale bohužel pro severní Moravu takřka nedostupné.

                  0 0
                  • gerrard  

                    Tak ho vem na silnici. To je zas pro změnu víc Morava.

                    1 0
                    • Pijer  

                      Nebo radši na jiný sport ;-) :-D

                      0 0
                      • gerrard  

                        :) To ne cyklistika je krásná a děti to mají rády. Jen je občas bláto, sněží nebo trochu poprchává. :) Díky za to, že nejezdíme cyklokros. :D

                        2 0
                        • designer  

                          Cyklokros je pecka, hlavně pro diváky;) Ten se tu na Moravě ( v Jeseníkách) jezdí, s tím není problém. Ve Vrbně je i cyklistický gympl. Ale co se MTB závodů týče, tak teda žádná hitparáda

                          0 0
                          • gerrard  

                            Gympl ve Vrbně skončil a je jenom cyklo třída na gymplu v Jeseníku jestli se nepletu?

                            0 0
                            • designer  

                              Tak to ani nevím, měl jsem tam pár cyklo kamarádů, ale už je to pár let, co jsou ze školy venku. To je špatná zpráva …

                              Edit: už jsem to našel

                              0 0
                          • zderes  

                            Náhodou Šumperský pohár je fajn, Jesenický Šnek taky, pro děcka ideální i tréninkově.

                            0 0
    • seatik  

      Nejsem odborník, ale každý rok je jiný, mění se to jako trenky a může se jednat pořád o ty samé spolu závodníky , kteří jdou jak hodně dopředu, tak i zpět. Je lepší tohle neřešit, nějaké výsledky , nedělat si velké cíle a ono se to prostě někdy zlomí , buď s tím sekne nebo se rozjezdí a pohltí ho to naplno. Vidím tam, že nechce zklamat tátu a i když hodně moc chce, nejde to. Někdy je to i o hlavě a psychice. Vidím tohle u svých kluků, taky jezdíme závody, máme i srovnání s jiným týmem, se kterým máme možnost trénovat. Chce to být trpělivý, kluk je ještě mladý a měl by to brát především jako zábavu. Od 12–13 let se teprve pouštět do větších akcí. Asi si tohle nechtěl slyšet, ale vidím to ve svém okolí.

      0 0
      • zderes  

        V pohodě, ještě jsem nenapsal, že ho do ničeho nenutím a pochválím ho za bojovnost i při neúspěchu a daleko víc než při úspěchu. Cíle žádné velké já neočekávám spíš bych byl rád, kdyby ho to přestalo bavit. Opravdu. Je hodný, slušný, dobře se učí tak jen pomáhám v tom, co má rád.

        0 0
    • snas89  

      …ale každý chce určitě vidět posun své ratolesti v daném sportu…

      Tak hlavně to tý ratolesti tím tlakem na pokrok nezhuns:)

      0 0
    • Aussig  

      Tréninkový deník na 100% ano ale jiný než si každý představí…

      Dítě by si mělo do sešitu zapsat co dělalo, komentář, pocity, případně něco zásadního. Něco jako data jsou zbytečnost v tomhle věku.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.