Trénink na další sezónu s omezenými časovými možnostmi

52 nepřečtených
  • Corra

    Zdravím,

    poprosil bych o radu s tréninkem. Po pár letech jsem se z rekonvalescen­čních důvodů po operaci kolene vrátil ke kolu (rodina) a i když se mi podařilo ve zkrácené sezóně najezdit pro mě pěkných 1500 km, tak hlavně v kopcích mi subjektivně chybí síla – není kde brát, když do toho chci šlápnout.

    Jelikož nemám rodinu jen na vedlejší koleji, snažím se čas na sport urvat, kde se dá.

    Za standardních okolností :

    Po-Čt k dispozici odpoledne tak hoďku/hoďku a čtvrt → běhám 7,4 km/ 42 min většinou konstantním tempem.

    Pá – odpoledne volno – delší výjezdy na kole – 70–100 km

    So, Ne – snažím se urvat, kde se co dá. Dvě hoďky v kuse se ale dají někde přes víkend „uhádat“.

    Chtěl bych se na příští sezónu připravit zvlášť i s ohledem na ty kopce. Budu kupovat nové kolo a teplou výbavu na zimní ježdění v rozpočtu nevyškrábnu. Stejně tak válce (ty snad příští rok).

    Přes studenou sezónu hraji 1–2× týdně florbal, to je sportovní čas navíc. Zimním sportům se nevěnuji vůbec.

    Mám celkem dostupný běžecký pás, eliptický trenažér a spinningové kolo v posilce v práci. Doma činky. Schody v paneláku.

    Poprosil bych vás o radu, jak efektivně v daných časech potrénovat. Díky.

    0 0
    • losik_p  

      no, mam to podobne :) jsem zvedavy, s jakymi radami mistni prijdou

      po-pa 8–18 v praci (poledni pauza 2 hodiny, behem ktere sjedu domu, dam obed, kafe a jedu zpatky do prace), kazda druha sobota 8–12, kazda 4. nedele 24 hodin (8 rano nedele – 8 rano pondeli)

      do tech par volnych chvilek potrebuju narvat cas pro rodinu, zahradu, barak, uklid, navstevy u rodicu (mi i manzelky bydli pres 2 hodiny autem, takze kdyz se jede, jede se na vikend)

      letos jsem na zhruba 1300 km

      0 0
    • platypus  

      Na sílu potřebuješ napřed vytrvalost a tu získáš v rovinách Hané jak bude aspoň ňáká vytrvalost můžeš začít budovat sílu ta bude mít svoje vrcholné období, třeba měsíc, a pak ae zase jakoby vytratí ale celkově zase budeš další rok kousek dál a přidávat kilometry, tisícpětset je málo, abys utáhl těžkej převod v kopci a budoval při tom sílu a nebyl u toho zničenej potřebuješ zkrátka napřed tu vytrvalost to je marný

      0 0
      • Corra  

        Tak o vytrvalost bych se nebál, jen je časově náročné ji trénovat. Mám za sebou i Olomoucký půlmaraton. Po té operaci kolene jsem teď běhal „jen“ 7,4 km ale obyčejně to bylo 13 km. Před dvěma lety v září to bylo 12km denně = 360 km. Kolo je ale časově náročnější než běhání, ale zase to bývá větší zábava.

        S plánovanou výměnou kola za silniční se navýší i kilometry, čas vzhledem k okolnostem zůstane asi stejný, jen mi přibudou tak dva měsíce sezóny o které jsem přišel klidovým režimem po zápalu mozkových blan. Jojo letos to bylo náročný.

        Někde jsem četl, že ve Sky se intenzita a objemy trénují obráceně, než je obvyklé. Nejdřív intenzita a pak až objem.

        0 0
        • platypus  

          Já se držím staré školy, možná to jde jinak, začal jsem jezdit před čtyřicítkou jako Ty, mně se tohle osvědčilo, asi jsou jiné, progresivní metody, které jdou už mimo mě, tak ať Ti to jezdí.

          0 0
        • blaf  

          jenze oni uz tu vytrvalost maji, po x sezonach jezdeni si muzou dovolit na zacatku sezony intenzity a teprve potom vytrvalost

          0 0
          • platypus  

            Dyť jo, každýmu kdo chce začít se silnicí ať si dá kadenčák na kolo, dvě hoďky totál placka a nespadnout po celou dobu pod osmdesát toček za minutu ať zjistijiou co to udělá s nohama

            0 0
    • lunochod  

      Naučit se utíkat dřív z práce plus občas si tam bouchnout služebně odchod a jít jezdit :-)

      0 0
    • tom xtr  

      Pokud ti jde o sílu a SV v kopcích, pak přes zimu nějaký trenažér domů s dobrou brzdou, 3–4× týdně po cca 1–2 hod. (půjčit, nebo klidně i bazar). Na sílový trénink je to OK a navíc jsi doma a nedostáváš záporné body od rodiny :)

      0 0
      • novas752  

        No nevim nevim jak s těma bodama. „Děti, tatí ek ai s vámi teď nemůže hrát, tatínek teď ďělá křečka.“ :)

        0 0
        • tom xtr  

          S bodama je to složitější, však taky nepíšu, že získá kladné, ale (snad) tímhle tréninkem nezíská záporné :)

          Navíc stará pravda říká, že kladné body se nedají skladovat, strašně rychle expirují (poločas rozpadu odhadem tak 1 den), musí se rychle spotřebovat.

          0 0
    • Jan_UL  

      já bych asi určitě využil ten spinning. Třeba 1× týdně 1h před prací a 2× týdně 1 – 2 h po práci a nějak to zkombinoval. Minimálně 1× týdně bych zařadil trénink core/ kruhový trénink + nějaké lehčí posilování nohou. Do běhu bych zařadil nějaké pěkné stoupání (pokud je v dosahu), což je dobrá kardio příprava i do kopců na kole.

      0 0
    • ˘Ö˘ Krab  

      Síla ti nechybí jen subjektivně, ona chybí objektivně a (zvlášť po jakékoliv operaci) je potřeba ji budovat postupně a s rozvahou.

      Chápu, že udané časy na sport jsou maximální, bylo by dobré ještě napsat realitu – kolik hodin sportu opravdu věnuješ a kolik za týden/měsíc naběháš. Pro dosavadní nájezd 1500 km/zkrácená sezóna (jak byla dlouhá?) to vychází, při průměrce 25 km/hod, na cca 60 hodin na kole. Také záleží, kolik s sebou vláčíš navíc tukové tkáně.

      Přes týden 4 hod + pátek 3,5 hod + víkend 2 hod = 9,5 hodiny týdně. Z toho odečíst na běhání 3× 1 hod, zbývá na kolo 6,5 hodiny, tedy nějakých 160 km/týden, což dá jen cca 650 km/měsíc. Při šestiměsíční cyklistické sezóně to dá 3900 km/rok, s tím už se dá něco málo dělat.

      Takže bych asi lehce systematizoval tréninky. Po – 1. běh, Út – šrot kolo na rychlost, St – kompenzační kolo, Čt – 2. běh, Pá – dlouhé kolo, víkend: 3. běh a krátké kolo nebo třeba jen běh nebo plavání, jeden den úplně volno. Pokud bude volným dnem neděle, tak může být pondělní běhání ostřejší.

      Co nejvíc času sportuj venku, do běhání zařaď občas nějaký kopec (v Olomouci trochu oříšek). Sílu výborně nabereš i na rovině při jízdě ve větru, ale hrubá síla není všechno. Zatím piluj kadenci šlapání a techniku šlapání, sílu si nech na příští sezónu. Pořiď si měřič kadence šlapání a pulsmetr, budou Tě popohánět, aby ses zbytečně neflákal. Naopak není potřeba se dívat na průměrnou rychlost, je v tomto případě o ničem a použil jsem ji jen jako orientační vodítko k odhadu objemu tréninku.

      0 0
      • Corra  

        Vedu si deník :-).

        Kolo jsme začal na úplném konci května. Byl jsem 21×, 57 hodin, zatím 1340km a tu 1500 udělám i kdyby nevím co. Nejdelší trasa 104 km při nějakých 1200 nastoupaných metrech.

        Běhání 40×, 300km, nejdelší trasa 13 km a na trase mám jeden vyšší železniční přejezd a pár pidi kopečků. Poslední dobou jsem ale zařadil pár úseků kde makám na rychlost.

        Sezóna mi pomalu končí, nemám zimní výbavu a peníze teď dám do nového kola. Výbavu či válce příští rok.

        Jízdu proti větru tu máme furt. Bez větru, TO je tu oříšek :-).

        Sportester mám – jaká je na takové tréninky ideální tepovka? Při běhání se dostanu na 150 na 500–750m, 160 tepů mám tak na kiláku, kiláku a půl, poslední kilák a půl běžím nad 170. Nedokážu si představit podobná čísla na kole, kde se pohybuju nejčastěji kolem 140. Nedávno jsem na delší trase měl průměr 138 a max 166, což pro mě bylo velkým zklamáním. Kdysi jsem se na jednom ze zdejších prudkých kopců, který jsem si dal na ryhlost, dostal přes 190 a když jsem nahoře slezl z kola, tak se mi točila šiška. Blbě se to vysvětluje, ale teď prostě nemám sílu to zajet podobně. Není problém překonat nějaký to pálení ve stehnech, urvat kratší horizont, ale delší kopec na rychlost?? To vůbec.

        Jak bys bez kola řešil zimní přípravu?

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Jsem docela svéráz a rozhodně nedělám nic, co by se dalo nazvat tréninkem, proto si nemyslím, že by mé zkušenosti a metody byly univerzálně přenositelné nebo následováníhodné. Zejména s ohledem na fakt, že Tvých letošních plánovaných hodnot dosáhnu v plné sezóně cca za 3 týdny, a to jak v běhu (20.2.-12.3. 358 km), tak u kola (22.5.-11.6. 1577 km + k tomu 83 km běhu vč. jednoho desetimílového terénního závodu).

          Přes zimu prostě běhám, protože bydlím mezi kopečky, kde jsou zcela pravidelně ranní námrazy, do kterých se mi nechce jezdit na kole.

          Pokud máš v okolí bezpečné povrchy, tak přes zimu běhej, na to žádnou super-extra drahou výbavu ani přípravu nepotřebuješ, maximálně si koupíš jedny lehce ohřebované boty; tepláky, mikinu a větrovku doma máš. A dobrou čelovku, ale ta se hodí vždycky.

          Na občasné krátké zimní jízdy na kole bohatě stačí levné vybavení z Lidlu, je teplé až moc.

          Na 37 let udáváš celkem zajímavé tepy, nejsem si jistý, že si správně vykládáš jejich význam a použití při tréninku, ale od toho jsou tu jiní odborníci a každý člověk to má jinak. Pokud udáváš maxima, tak je to v pořádku, pokud běžné hodnoty, tak nejspíš zbytečně hrotíš intenzity.

          0 0
          • Corra  

            Kolik v tom máš času? Jsi asi lehká váha, že?

            Zbytečně hrotím intenzity, protože mě to tak baví. Taky mám vyšší tepový strop než by se pro můj věk vypočítal. Tlak perfektní. Zkoušel jsem běhat v hubnoucí tepovce, ale nedal jsem to psychicky.

            Velké tělo spotřebuje hodně kyslíku, mám i při slušném objemu plic rychlou frekvenci dýchání. Těžko mi zhubnou nohy když běhám s takovou váhou a i při mých kilech tuku v těle mi sportovní diagnostika udá atletickou postavu. Týpek na FTK z toho málem spadl ze židle.

            0 0
            • ˘Ö˘ Krab  

              Lehká váha :-D 185/90. Času mraky, skoro všechen. Ale značnou část ospravedlňuji jako cesty z/do práce.

              Nízké intenzity jsou „vopruz“, ale je to potřeba. Při běhání se v nich krásně cvičí došlap/odval/odraz a dýchání, na kole zase technika šlapání, kadence a dýchání. Naučíš se dělit svou intenzitu na ten vopruz a na druhé straně zbude něco ještě rychlejšího, než běháš teď.

              Lýtka Ti nezhubnou, pokud budeš rvát kolo silou nebo „běhat“ šílené terény, jinak téměř vždycky ano. Obecně distální segmenty končetin hubnou celkem ochotně. Hodně se ale projeví genetika (průřez svalu, nasazení svalu na končetině, tvar svalového bříška).

              Hlavní je přes zimu nepřibrat. Hubnutí není lineární proces, ale spíš podle nepřímé úměry, takže s časem zpomaluje limitně až k nulovému úbytku. Teď máš za sebou tu snadnou rychlou část, už to bude jen složitější a pomalejší. Přestaň se soustředit na hubnutí, věnuj se udržení fyziologického zdraví, které Ti umožní další budování kondice.

              0 0
              • Corra  

                Můžu se zeptat? Máš rodinu? Co oni na to? Ty máš nějakou doktořinu nebo rekreologii či co?

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Manželka, tři děti, ale už velké. Všichni od mala dojíždějí autobusem (MŠ ve vedlejší vesnici, ZŠ tamtéž), pak gymnázium v okresním městě, takže k autobusu občas i vlak + 2 km pěšky.

                  Z principu to máme nastaveno tak, že když se někdo něčemu rozhodne věnovat, tak si aktivity organizuje tak, aby pokud možno spotřebovávaly čas ostatních až když opravdu není vyhnutí. Není to levné, ale funguje to velmi dobře.

                  Bohužel, k tomuto stavu se hned tak nedopracuješ. :-)

                  [Vzdělání: PřF UK, biolog – ale byl jsem opravdu bídný student.]

                  0 0
            • novas752  

              Právě potřebuješ tu vytrvalost. Přesvědčit tělo aby jelo v nízké intenzitě na tuk a ne na cukry. Bez toho se dál nepohneš, bez základů barák nepostavíš.

              0 0
        • novas752  

          Vyšší železniční přejezd. :) Jak já jsem rád že Praha okolí neni placka.

          Základem je změřit si maximální možný tep – tzn třeba 10 minut absolutní brutální šrot a odečíst nejvyšší hodnotu. Ideální by bylo nechat si udělat laktát a prahy, ale to se se změnou kondice mění a neni to zadarmo.

          Vytrvalost se jezdí nějakých 55–65% maxima, nad tim jsou kopce a intervaly.

          Na sílu by asi byla fajn posilka. Jak cvičit nohy tak na kole zanedbávaný a přitom důležitý trup a ruce. Na vytrvalost nějaká vytrvalost. Běh plavání delouhý kolo. Fyzička z běhu se na kolo úplně nepřenáší takže míň běhu a víc kola. Okřídlené heslo praví co nenajedeš v zimě to neokecáš, bez zimní přípravy začneš najíždět kilometry někdy v březnu? V tý době už se normálně začíná s intenzitama a kopcema…

          0 0
    • Alojs01  

      Popřípadě začni jezdit do práce na kole, nevím jak daleko to máš, ale max. hodinová cesta bývá u rodiny většinou obhajitelná a s tím se dá už něco vymyslet.. :-)

      Já jezdím 2×-3× týdně, do práce 9km a z práce 25–40km a dost mě to posunulo.

      0 0
      • Corra  

        Já to mám do práce necelé dva kiláky a chodím na šestou ;).

        0 0
        • Alojs01  

          Tak jestli chodíš na 6., budeš končit pravděpodobně okolo půl 3., tak to máš krásný 2 hodiny na kole…:-)

          Samozřejmě nevím, jak máš starý děti a jak moc jsi zapojenej do rodinného „taxikaření“, ale radši 1–2× týdně něco přes 2 hodiny, než každý den 45min.

          Pokud doma opravdu funguješ, tak by neměl být problém se uvolnit… :-) I když.......­........

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Nebo to dělat jinak, v létě vyrazit do práce už v 5 hodin, ale na kole a oklikou, odpoledne další hodinu. Jedno z toho volně, jedno svižně. Předpokládá to jít brzy spát a neponocovat.

            0 0
            • novas752  

              Jo spánek je důležitej. Zlepšuje se regererací, ne při tréninku (proto píšu o půlnoci, že :) ).

              0 0
          • Corra  

            Končím půl třetí. Deset minut domů. Rychlopřevlíkárna. 14:45 jsem schopnej vybíhat z domu. +/- 15:30 návrat i s několika shybama na sušácích u baráku. Sprcha, rychlá svačina, 15:45 odchod z domu pro dcerku/synka do školky.

            1–2× týdně můžu běh/sport o něco prodloužit a pro děti zajde žena.

            Vážím 100 kg (cíl 90) a běhám s průměrnou tepovkou nad 160. Zařadil jsem na trati i 4–5 krátkých rychlých úseků.

            Rodinu jsem si „nepořizoval“ proto, aby se o ni starala manželka a já si sportoval bokem. Já se snažím urvat sport tam, kde to nepocítí rodina a toto vlákno otevřel, abych maximalizoval výkon :-).

            0 0
            • Alojs01  

              „Rodinu jsem si „nepořizoval“ proto, aby se o ni starala manželka a já si sportoval bokem. Já se snažím urvat sport tam, kde to nepocítí rodina a toto vlákno otevřel, abych maximalizoval výkon :-).“

              Hele to jsou řeči jak z nějakýho ženskýho časopisu. Když to vezmeš do detailu, tak to rodina pociťuje i když běháš hned po práci, protože místo toho jsi mohl udělat doma spoustu práce… :-)

              Myslím, že jsem se rodině věnoval a věnuju taky dost, ale i když byly holky malý, tak jsem chodil 1× týdně večer na florbal a 1× týdně 1–1,5hod kolo a jednou za 14 dní (zhruba) si udělal 4–6hod výlet. Někdy hlídala žena a jindy jsem zase měl na starosti děti sám. Třeba i na celý víkend a myslím, že jsme si mnohdy bez ženy užili lépe :-).

              Nikdo ti tady neradí 6× týdně vypadnout za sportem, ale 1–2× vyrazit na 1–2hod sportovat mi nepřijde jako okrádání rodiny, ale úplně normální fungování. Nebo tvoje žena nemá žádné koníčky?? :-)

              0 0
              • Corra  

                Doma dělám práci, když si děti hrají nebo spí, nebo jsou v sobotu dopo ještě u tchýně. Bydlím v bytě, krátce po rekonstrukci, moc jiné práce než uklízení to vážně nepotřebuje :-). A uklízet se dá i tehdy, když je venku tma nebo zima.

                Když běhám hned po práci, tak jsou děti ve školce a chtěl jsem tím říst to, že se jim můžu plně věnovat hned jak jim školka končí. Máme před sebou ještě dost velkou část odpoledne, aby stálo zato někam zajít něco pořešit. Nechci být jen víkendový otec (nenarážím na tebe, mám jen několik takových známých), chci si s nima užít i přes týden.

                Na florbal chodím taky (však to koleno je z toho), ale mám to až v pondělí na večer, když jdou spát nebo v pátek, kdy jsou prcci pryč. Kolo na 1 – 1,5 hoďku je pro mě nepředstavitelny, ale zkusím to jednou týdně místo běhu zařadit. Nejlíp se mi šlape tak po prvních dvaceti kilometrech :-).

                0 0
            • krikli  

              Hochu, běh při 100 kg a tepovce nad 160 je uplně zbytečnej… Věř mi, je to špatně… je to v podstatě jeden dlouhej interval a druhý den to samy… Tento běh tě nikam neposune. Zpomal, ponděli běh v tempu 140–145, uterý trochu rychlejší můžeš i těch 155–160, ve středu to samy co v pondělí a ve čtvrtek se na to vykašli a odpočívej… Jdi se s dětkama projít ze školky delší štrekou…

              Jsem hobby cyklista, který začal loni běhat. přes zimu jsem naběhal cca 1000 km, dal si na jaře maraton za 3:50 a z 80 kg jsem spadl na 70… Když jsem sedl na kolo, tak jsem se nestačil divit… Silu do kopcu nemám, ale vzhledem k váze a frekveci, tak do kopcu doslova letím…pravda, na rovinách mám problém se borcu držet, ale do kopce jim v pohodě stačím a ne-li ujiždím…

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Snížit zátěž na 140–145 bpm je při 100 kg (a předpokládané nadváze) ještě málo, mimo krátké špičky by se spíš měl naučit udržet pod 140 bpm.

                Neznám sice jeho konkrétní tepové charakteristiky, ale základem je výrazně oddělit trénink běhu od poklusávání.

                Takže ty 1–2 delší výběhy týdně se držet třeba jen mezi 125–135 bpm a rozhodně do toho nevkládat intervaly. Naopak, jeden trénink pak dát třeba jen ve formátu rozklus + šrot + výklus.

                0 0
                • Corra  

                  125–135 tepů mám někde na úrovni rychlé chůze/cupitání – řekněme tak cca. 7,5–8 km/hod

                  140–145 vyloženě pomalý výklus „ťapy ťapy“ někde k 7 min na kilák :-/ (odhadem)

                  Mám problém, že mě to takhle strašně nebaví. Zkusil jsem to a v těch nízkých tepech je to děsná nuda.

                  Nedokážu odhadnout posun, který to může přinést :-/ :-/.

                  Viz níže jsem vsadil na redukci hmotnosti a začátku od píky. Zkusím znovu i ty nízké intenzity ale protože nejsem žádný závodník, nedokážu slíbit, že u těch doporučení zůstanu. Když vyběhnu, chci si „tak nějak“ zamakat a to u cupitání chybí no. Jak dlouho bych musel ty nízké intenzity běhat, abych dokázal poznat rozdíl u běhu naplno?

                  Za rady děkuji.

                  0 0
                  • blue.sun  

                    Vzhledem k tomu, co popisuješ, ten posun může být obrovský. Vezmu to z příkladu své bývalé přítelkyně, která se za dva roky volného běhání posunula ze stylu „tak tak se hýbu“ do „uběhnu desítku a můžu dál“. Když se do toho postupně přidal trošku systém a intervaly, po dalším roce zvládla pětku pod půl hodiny a teď dělá bez problémů desítku pod hodinu. A nemusí tomu věnovat extrémní množství času, týdně to vyšlo na cca 5 hodin (běh, kolo, posilka, občas plavání).

                    Uznávám, že vytrvalostka je strašný opruz, zejména v tom nejpomalejším tempu. Taky jsem to vždycky nesnášel, ale jiná cesta není, než se kousnout a držet se. Jinak totiž budeš tělo jen pravidelně zakyselovat a po takových dvou, třech letech dojdeš do fáze, kdy budeš sice schopný dát dvoustovku za dvaadvacet sekund, ale neuběhneš souvisle trojku.

                    0 0
                    • Corra  

                      Tak já mám za sebou i Olomoucký půlmaraton pár let zpátky pod dvě hoďky. Není to nějaký extra čas, ale na mou váhu a plny nohy puchýřů to ujde.

                      Založením jsem tempař – vyběhnu a držím tempo od začátku do konce jen s malýma odchylkama v čase na km (cca 15s) a taky mě to tak baví. Ke konci minulé sezóny jsem si zkusil v částech trati kratší i delší úseky naplno a pak pokračovat v běhu a měl jsem tak lepší časy, protože v té rychlé sekci jsem ubral víc času, než jsem oproti stálému tempu ztratil v tom vydýchávacím čase po intenzivním intervalu. Tam jsem viděl nějaký posun, protože rychlost úplně není moje doména s 5:40/km. Nedělá mi problém uběhnout delší vzdálenost jen v o něco málo delším čase… Plácnu – pokud budu mít čas na 7 km třeba 5:40 na km, tak třeba 12 km dám za 5:47. To jsou tak distance, co nejvíc běhám.

                      Spíš bych chtěl tu rychlost a celkovou zdatnost podpořit…

                      0 0
                      • JFtryall  

                        Tak zkus casteji indiana. Jeden kilometr sviznejsi tempo treba 4:30 a pak rychla chuze kilak na srovnani. A uvidis jak to zvladas treba po dvou trech usecich. Tohle je idealni zpusob jak si zapracovat vyssi intenzitu a nevypraskat se. Kratke a vybusnejsi intervaly muzes zaradit taky, ale chce to lepsi pocasi a uz nejakou zakladni formu.

                        0 0
                      • blue.sun  

                        To už je na trošku složitější plánování a tempování, ale asi by ti pomohlo to, co pomohlo bývalce. Různé střídavé či stupňované dlouhé běhy, v podstatě 90% času pod AnP.

                        0 0
        • Žíža  

          Tak na šestou chodím taky a přesto stíhám kolo – většinou aspoň hodinu a půl.

          0 0
          • Žíža  

            Teda ať to upřesním- tu hodku a půl před smenou.

            0 0
          • bezdratova.sprcha  

            I v zímě, nebo jen v sezóně?

            Já teď změnil job a asi 5–6km dojíždím na šestou. Teď už se mi nechce vstávat brzo a jezdit někde v absolutní tmě, ale až začne ráno bývat tepleji a světlo už v pět, chtěl bych si před prací dávat třeba hoďku až dvě středně intenzivní jízdu a odpoledne pak buďto delší výlet kolem 50–80km, nebo nějakou divočinu na MTB.

            0 0
    • Delkim  

      Kup si knížku :) Asi nejlepší na tohle téma.

      The Time-Crunched Cyclist, 3rd Ed. Race-Winning Fitness in 6 Hours a Week

      0 0
      • Corra  

        Zas takhle bych to nehrotil. Ne že bych si nevážil tvé rady.

        Dokud nebudou děti starší, tak toho času na kolo nebude až tolik, kolik jsem do něj mohl vkládat dřív. Toto vlákno jsem otevřel proto, že s podobnou situací s dětma nebudu sám a rady mohou pomoct zlepšit se na kole i pro to „málo“ co na něm tátové od rodin najezdí. Na závody to nebude, ale nechci na začátku kopce rezignovat s tím, že to „nějak“ vyšlapu.

        Třeba čas na tu knížku přijde za pár let ;).

        0 0
    • Stancek  

      Přidal jsem si téma do oblíbených, jsem na to úplně stejně, kondička po dlouhé pauze na 0, možná i kousek pod nulou. :-/

      0 0
      • Corra  

        Já jsem vždycky dělal kopu sportů a fyzička celkem dobry (až do toho kolena). Hrál jsem roky malou kopanou, tenis, squash, florbal, běhám, soft/baseball na škole, posilka, občas plavu.

        Jen miluju dobrý jídlo, není tolik času, co dřív a mám přirozeně ne zcela hubenou postavu. :-)

        Teď přes zimu to vidím na nějaky běhání na páse do kopce. Prostřídám to elipticalem s kopcem a kolem v tepovce.

        Budu se snažit střídat tepovky od nějakých 60–70 procent maxu do 90 procent.

        Každej pátek si dám asi kombinaci těch tří.

        V případě domácího cvičení to vidím na dřepy, dřepy na balanční ploše, nějaké ty kliky, shyby, břicho, cviky na ramena, prsa a záda, schody. Doma je to nejtěžší se přinutit :-/ ale zase jde u toho cvičení vidět pokroky. Na kole i při běhu je to mnohdy dost o pocitu.

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          U běhu se cca po roce nestrukturovaného, leč pravidelného a hojného poklusávání dostaneš na rychlosti a objemy, které jsou Ti přirozené a pohodové, vybuduješ si jakous-takous ekonomiku pohybu, možná i techniku. U kola to trvá, při podobně extenzivním pojetí, cca 3 sezóny (aka ~20.000 km).

          U silově vytrvalostních disciplín nebo u disciplín s většími nároky na výbušnost jsou výsledky snáze měřitelné podstatně dříve.

          0 0
          • Corra  

            No já jsem byl tuto sezónu nejvíc zklamaný z těch kopců. Je to blbej pocit, když někde něco VŽDYCKY je a pak když to chceš po čase (po operaci) použít, tak to tam není.

            V běhání jsem se dostal daleko blíž k mé původní hranici výkonnosti, rychlost stejná ale na kratší trati.

            0 0
    • bezdratova.sprcha  

      Zimní trénink je hodně individuální. Záleží hlavně na tom, co chceš za tu zimu udělat.

      Pokud vyrazíš na kolo aspoň třikrát týdně na nějakou intenzivnější hodinku, je to podle mě na poměry hobby jezdců hodně dobře strávená zimní sezóna. Nejlepší je něco najezdit hned ráno nebo dopoledne, ale pokud to nevychází časově, určitě bych doporučoval odpoledne co nejdřív. V pozdějších hodinách už nebudeš mít tolik sil. Je podle mě lepší posunout kvůli tomu i jídlo až za tu jízdu (já třeba vždycky prdnu něco do trouby, dám časovač a jedu ven).

      Zimu beru jako velký čas odpočinku. Jakmile sám sobě oznámím začátek zimní sezóny, na dva týdny vypustím kolo úplně. A pak jezdím akorát rychlé jízdy 60–90 minut. Je to i v souladu s počasím. Když je hodně pod nulu, je fakt dobré se držet „v zážehu“ celou cestu a nikde se nezastavovat ani neodpočívat. Dlouhé jízdy začínám řešit až tak v únoru nebo březnu.

      Naopak, během zimy se mnohem více věnuji cvičení, protahování a posilování, protože tomu se až tak moc nechci věnovat v průběhu teplejší sezóny. Hlavně specifické cviky na střed. Ty jsou pro cyklisty velice důležité a nějaké kliky dřepy a podobně to moc neprocvičí, ne tak, jak bys potřeboval.

      A jelikož vidím, že tu běží diskuze na téma rodina a sport…

      Dobré eng. video na dané téma.

      Borec který hodně času tráví s rodinou, je věřící, má časově náročnou práci, jezdí závodně XC a CX a nikde nic nešidí.

      Dobré poznatky jsou, že člověk vysloveně potřebuje nějakou vlastní aktivitu, jinak hodně ochuzuje vlastní osobnost jak pro sebe, tak pro ostatní. Věřím, že hodně lidí se k tomuto dokáže přirovnat.

      Je důležité, aby v rodině nebyla ta aktivita brána jako negativní element. Z vlastního sportu rodinu úplně nevynechávat. Musí to brát jako něco, co je pro tebe důležité a čemu se potřebuješ věnovat. Pokud nemají vůbec žádnou představu o tom sportu, tak to budou vidět jenom tak, že jsi jednoduše pryč. Celkem malá věc, ale může udělat hodně, je na delších výletech pořídit pár fotek nebo krátké video něčeho zajímavého a sdílet. Rodina pak vidí, žes někde byl a lépe si dokáží představit co tě na tom tak bere. Někdy pak i projeví zájem se tam taky mrknout. Zrovna tak ale je i na tobě rodinu podporovat v jejich aktivitách a když to jde, snažit se do nich zahrnout i sebe.

      Je k ničemu dělat dvě věci napůl. Pokud už máš rodinu a čas je drahý, je dobré si určit jednu hlavní osobní aktivitu a té se věnovat nejvíc. Vše ostatní jenom okrajově. Jinak si budeš marně lámat hlavu nad tím, kde na to vzít čas.

      0 0
      • jonti  

        Souhlas predevsim s poslednim odstavcem. Nemusi byt cely rok jedna aktivita, muze byt z zime jina. Me ale vyhovuje ji potom delat skoro vyhradne. Kdyz beham 3× tydne, tak se za par tydnu dostanu do stavu, ze mi to uz jde dobre a mam z toho dobry pocit, podobne na kole nebo v posilovne, kdyz se tam ale ukazu jednou za dva tydny, je to o nicem.

        0 0
    • robb  

      Já začal zkoušet jezdit různé intenzity na rotopedu v posilovně. A řekl bych, že mě to docela posunulo. Venku je to určitě lepší, navíc se člověk nenaučí kulaté šlapání. Ale když není počasí nebo čas, tak je to asi lepší než nic.

      https://www.britishcycling.org.uk/…g-Sessions-0

      0 0
    • Corra  

      Lehký update skutečnosti.

      V říjnu jsem už nejezdil na kole a ani toho moc nenaběhal. Párkrát jsem si zacvičil. Chytl jsem po sezóně neskutečnej KOPR, který se podařilo silou vůle udržet až do prvního ledna.

      Na začátku listopadu jsem koupil kolo a přecházím tak z crossu na silničku, která by měla víc sedět tomu, co běžně jezdívám nejčastěji a nejraději. To ale také způsobilo, že nějaké investice do zimní výbavy se nekonají a dost pravděpodobně se nebudou konat ani letos, kdy potřebuji obměnit čtvery boty (tretry, sálovky, běžecky i zimní). Kdyby nakonec vyšly alespoň válce na doma, byl bych asi spokojený.

      V lednu jsem začal chodit a hubnout stylem víc vydat než přijmout. Přece jen téměř 110 kilo není úplně super sportovní postava :-/.

      V únoru jsem přidal cvičení a objemu chůze. Za první dva měsíce cca mínus 13 kilo. Přidal jsem také do stravy více bílkovin – a dle vyšetření na transfúzce mám hladinu bílkovin OK.

      V březnu chci zůstat na chůzi, začít běhat (min na páse) a ještě přidat cvičení na alespoň 2× týdně. Sezóna tak začne o něco později než je pro vás obvyklé, ale já to mám prostě tak, že kolo je jedním ze sportů co dělám a ne ten „hlavní“ případně jediný. (florbal, kolo, běh, skvoš, tenis, plavání,…)

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.