Trek Emonda SL5 vs. Superior Road Team Issue LTD

357 nepřečtených
  • Uzi

    Mám na výběr z těchto dvou silniček.

    Trek Emonda SL5: http://www.trek-bikes.cz/…a-sl-5/p-608

    Superior Road Team Issue LTD: http://superiorbikes.eu/…s/detail/276

    Máte s těmito silničkami nějaké zkušenosti? popřípadě jakou by jste mi doporučili?

    Upřednostňuji určitě kvalitu rámu před osazením. Jaké jsou rozdíly mezi těmito rámy? Je Trek opravdu v rámech více vepředu?

    0 0
    • Fran7  

      Jednoduše, Trek je firma která do vývoje a testování kol nasype miliony ročně, Superior je tuším češká značka, která tak jako jiné kopíruje od zavedených světových firem a to jak tvary trubek tak barevný vzhled. Kola Trek jezdí v profi závodech, kde jezdí Superior. Pokud chceš kolo u kterého je malá pravděpodobnost krádeže, vem Superior, pokud chceš kolo které ve vývoji a testech nalítalo tisíce kilometrů pak zvol TREK.

      0 0
      • tromboonen  

        Taky bych to tak videl (s vyjimkou te male pravdepodobnosti kradeze, SUPem zlodeji urcite nepohrdnou..).

        Dalsi vec je, ze to jsou trochu jina kola, Emonda je extremne odlehceny ram pro vrchare, jeden z nejlehcich …(v tomhle osazeni asi ne, ale bavime se o ramu..)

        SUP je normalni klasika silnice, plus od pohledu ma trochu vyssi hlavu..

        Kazdopadne se to bude chovat malinko jinak, chce to dobre zkontrolovat geometrii ktera Ti vic sedne a procist fora co se tyka vlastnosti… Jecnak tady tusim neco psal o Emonde a predpokladam, ze jako „Trekar“ se ozve..

        0 0
        • McBlacky  

          extremne odlehcené jsou rámy v řadě Emonda SLR, neplést si to…

          SLko je trochu jiný rám, má ho Šárka, takže na něm nejezdím, jen na něj doma koukám a líbí se mi moc :) podle toho co říká je to raketa a přitom tě to nevytřese.

          osobně bych vůbec neuvažoval jestli Superior nebo Trek a vzal tu Emondu.

          0 0
          • tromboonen  

            Aha, ja si to spojil s tim jmenem ze je to automaticky kazda EMONDA..

            0 0
            • McBlacky  

              jsou tři – nejnižší Sko co mám já je už spíš endurance geo, než nějaký závodák. SL je super univerzál a SLR je vrchařina.

              0 0
          • kesu  

            no asi tak…

            0 0
        • Uzi  

          Tak jsem měl možnost se svézt na Emondě SL5. Sice kousek, ale pocity mám dobré. Hlavně mě překvapila nová 105ka 11s. Pocitově mi přijde, že chod je hladší než u Ultegry, kterou jsem jezdil na své Madoně 4.5.

          Teď ještě počkám na svezení na Superioru pro porovnání geometrií, ale zatím Emonda u mě vede :-).

          0 0
      • jarouš2  

        Pobavilo… Myslím si, že TREK i SUP jsou na tom stejně. Všechno je to jenom marketing a u TREKu zaplatíš za nálepku.

        0 0
      • okapes  

        Zkus se podívat, na jakém kole jeli pánové Ádel a Jobánek loňský Cape Epic a jak dopadli. Myslím, že byli dvanáctí z nějakých pěti set. Ještě budeš tvrdit takovou blbost?. Stačí se podívat na parametry toho rámu o kterém mluvím. Je to devětadvacítková obdoba toho silničního, o kterém se bavíme. Mezi devětadvacítkama je to naprostá špička – 990 g a vydrží vše. Nemyslí, že by Superior neinvestoval do vývoje, když má jeden z nejlepších rámů na světě.

        0 0
        • Dejv94  

          Hahaaaa, prej jeden z nejlepších rámu na světě :-D :-D Tak teď si tomu dal korunu.

          Ti kluci by to zajeli na čemkoliv.

          Tady nejsi ve vlákně „Vtipy“

          0 0
          • okapes  

            Tak mi ty chytráku ukaž rám, kterej v této kategorii váží 990g. I s-works je o chlup těžší a s ním je kolo přes 200 tisíc. Sup se dá sehnat za 84, VTIPE.

            0 0
            • jecnak  

              V jake kategorii?

              0 0
            • Dejv94  

              A proto že váží 990g (možná) je nejlepší na světě?

              0 0
              • okapes  

                Přečti si nezávislý test. Myslím, že tuhost a váha jsou klíčové parametry rámu pro horskou dvětadvácu. Mám na něm za necelej rok najeto 11,5 tisíce km a řekl bych, že konkurenci budete hledat těžko. Stumpjumper s-works je mu hodně podobnej, ale více než dvakrát dražsí.

                0 0
                • Dejv94  

                  Jenže není tuhost jako tuhost (ohyb/krut). A s SW to nemá cenu srovnávat.

                  Jel jsi někdy na jiném kole než na SUPu? Jako kola to nejsou špatná, ale ke špičce bych to nepřirovnával a to ani vlastnostma, ani geometrii.

                  0 0
                  • okapes  

                    Ale jo, mám ještě Gianta, Cube a Haibike a jel jsem eště na Spešlu, který mě právě strašně zklamal. Nebyl to S-works a bylo to těžké jako cihla. (Rubaix 2013 v karbonu na Ultegře a mělo to nějakých strašných 8,8 kg.) A to si za ten krám klidně řekli 80 litrů.

                    0 0
                • JakeF  

                  Jo, jako klíčový parametry se to ukázalo… Normální rámy maj třeba jedno slabý místo, ten SUP praskal snad úplně všude :D. Konkurenci hledal těžko hlavně v množství návštěv reklamačního oddělení.

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Kluci, ac obecne tyhle postulaty muzou fungovat, porovnavate jabka s hruskama, skoro bych rekl az jabka s kiwi od Martanu… jedna vec je, jestli a jak praskne nebo se nejak blbe projevi MTB ram od SUPu… predpokladam, ze borci ve sponzorovanym teamu dostanou nejlepsi z nejlepsiho, mozna i rebranded neco lepsiho, ale to je jedno..

                    Druha vec je jak se chova prumerny road ram od SUPu vs. prumerny ram od vetsi znacky s vlastnim vyvojem a vyrobou… pricemz bych si troufal tvrdit, ze na silnicnim ramu se to pri beznem pouzivani projevi (uzivetal to pozna) vic nez na MTB (dokud se MTB nezlomi v pulce)…

                    Asi tezko porovnavat MTB ramy SUP co jsou z fabriky A a navrzene a pecene podle postupu A s road ramy co jsou z fabriny B atd… podstatne je, ze ten road Trek bude v tomhle o neco vejs nez road SUP diku Trek vyvoji a vyrobe..

                    0 0
                    • JakeF  

                      Borcům ve sponzorovaným týmu praskaly taky :D.

                      0 0
                      • tromboonen  

                        To je uplne jedno, pokud se bavime o SUP ramech rady XX na MTB kdovi odkud versus SUP road ramech rady YY odjinud…

                        Situace v pripade Trek MTB ramu a Trek road ramu je malinko jina protoze oba prosly vyvojem a vyrobou u Treku vs. u ruznych generickych vyrobcu.. neodvazil bych se doporucit Treka road na zaklade zkusenosti s Trekem MTB, krome obecne roviny kvalita a zaruka… ale stejne si myslim, ze u road ramu je vyroba a konstrukce tak na hrane (u MTB hraje mnohem vetsi roli geometrie a odpruzeni, plus vliv tlustejch plastu a kol..), ze doporucit je na zaklade zkusenosti s MTB ramy stejne znacky (i kdyby je idealne vyrabela a vyvijela sama), neni az tak koser..

                        0 0
                      • okam_z_brna  

                        Ježiš to je furt dokola, jak to praskalo. Praskalo to kdy? Zatím všude čtu, jak praskaly, ale nikdo mi ještě neodpověděl na to, kterej modelovej rok praskal a hlavně jaký rámy? SUP má 2 druhy karbonu, tak kterej?

                        Druhá věc, že praskaj všechny rámy. Akorát to, že se znáš se závodníkama ze SUPu (na tom našem mini rybníčku) neznamená, že ostatní rámy nepraskaj.

                        A za třetí, to že to praskne pod profíkem, kterej tomu kolu dává mnohonásobně víc zabrat než hobík…

                        0 0
                  • jIrI___  

                    Zas na druhou stranu, Treky Fuel (EX) taky praskaly snad všem. Podle toho bych výrobce moc neposuzoval, protože praskne všechno :)

                    0 0
            • Rubi  

              sworks je o chlup tezsi, ale tuhost je uplne nekde jinde…

              0 0
              • okapes  

                A právě proto to Superioru vyčítali, že rám je snad až příliš tuhý.

                0 0
        • Rubi  

          ti by to zajeli i na vratech od garaze…

          0 0
        • JakeF  

          :D půl sedmý večer a už takhle na sračky?

          0 0
    • Smazaný účet  

      V současnosti bych si Treka koupil, pouze kdybych dostal hezkou slevu. Poslední dobou jsou strašně drahé, asi dolar… :(

      0 0
    • gemini  

      Mě se v podobné kategorii hodně líbí Isaac Boson…

      0 0
    • jecnak  

      Jestli se dostanes u obou kol na podobnou cenu, ber Treka. Kdyz nepocitam dozivotni zaruku na ram pro prvniho majitele, coz by byla pro me dost podstatna „malickost“, tak samotny material bude asi podobne kvality, ale jako obvykle se dabel skryva v detailech. Mrkni na web Treku a dohledej si, co se skryva pod popisem ramu. Jsou to docela fajn detaily, ktere zprijemnuji zivot s tim kolem. Pak mi na Treku prijdou podstatne lepsi kola – tlr rafky, naby na prumyslech. Stredove slozeni BB90 na Treku mi take prijde podstatne lepsi na udrzbu nez pres-fit. Co se tyce srovnani sad, tak si dovolim tvrdit, ze 105ka a Ultegra chodi stejne a rozdil je jen ve vaze. Pricemz si ale myslim, ze vaha obou kol bude stejna, mozna dokonce Trek bude o fous lehci. Ostatni komponenty jako sedlo/riditka/pred­stavec jsou pak veci osobnich preferenci a nejspis je stejne casem vymenis az zjistis, co presne ti nejlepe sedi.

      Rozebiralo se tu, ze jsem jezdil Emondu. Ano ale prakticky top model verze SLR, coz je uplne jine kolo a urcite bych ho s timto nesrovnaval.

      Porovnej geometrii, pripadne si obe kola nekde zkus (u Treka by ti meli byt schopni podobny model pujcit) a pak, zvlast pokud nemas dlouholete zkusnosti a dobry odhad se zmer pomoci kalkulatoru a uvidis relativne dobre, co bys mel mit za velikost.

      0 0
      • McBlacky  

        a ještě bych přidal to, co nás potkalo oba :)

        změř si dobře výšku sedla co budeš potřebovat a podle toho objednej sedlovku. V základu tam dávají ze dvou možných tu kratší a na to se složí jen minimum lidí. Podle info co mám, by ti to prodejce měl dodat s tou co si vybereš. Jinak budeš o další 2800kč lehčí a v lepším případě na ní budeš čekat jen pár dnů a ne týdnů…

        0 0
        • jecnak  

          To je urcite dobre si ohlidat pri objednani. Rekl bych, ze defaultne to je podle velikosti, protoze na Madonu i Crocketta mi dali tu delsi, kdezto Jitka dostala na Crockettu kratsi.

          0 0
      • Smazaný účet  

        Nechci malovat čerta na zeď, ale ta Emonda má klasický pressfit, BSA misky tam nevidím. https://keyassets.timeincuk.net/…-frame-2.jpg

        0 0
        • jecnak  

          Podle specifikaci ma tahle Emonda BB90, coz je spis terminologii hlavovek integrovane slozeni. Loziska se lisuji primo do ramu a maji zcela standardni rozmer: D=34, d=24(pripadne 22 vlevo pro GPX nebo s redukci), l=7. Toto odpovida MR2437–2RS a je to lozisko cca za 120,–CZK za kus na e-bay pripadne do 500,– za par v CR. Celkove se to hodne podoba BB30, jen je to urcene pouze pro 24mm osu pripadne GPX (24+22).

          Klasicky pressfit ma vetsinou plastove ci hlinikove misky lisovane do ramu + nestandardni loziska s mizernym zatesnenim. Navic diky stycne plose navic je nachylnejsi na ruzne vrzani.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Aha. Takže jsem si akorát naběhnul… Ale díky za podrobné vysvětlení, zase jsem o něco dál. Bral jsem to tak, že jak tam nejsou vidět zubaté misky na závit, tak je to PF a hotovo. A není.

            Jinak jaká je u silničky cca výdrž těch bb90 ložisek ?

            0 0
            • jecnak  

              Sam v tech ruznych systemech mam gulas. Casto jsou oznacovany naprosto nesmyslne. Trek ma jeste BB92, coz je totez v blede modrym, jen rozestup lozisek je misto 90mm 92. Kazdopadne mi to prijde celkem smysluplny system v te zmeti press fitu s plastovymi miskami. Jednak by mel byt tuzsi – zadne plasty a jednak lehci protoze usetris misky do ramu a plastove prislusenstvi mezi loziska a stredovou osu. Pokud vyrobce zvladne tolerance a souososti, tak je to myslim dobre reseni.

              Vydrz zatim tezko soudit. Na Madone, kterou mam nejdyl mam porad puvodni a najeto ma kolem 20t. Jezdim na ni ale jen pres leto i kdyz nejake jarni solene cesty v Alpach take zazila. Ted na Crockettu jsem musel po zime loziska cistit a mazat – v jednom uz byl bordel. Crockett je ale cyklokroska a podle toho ji i pouzivam.

              0 0
              • jeffino  

                nevíš prosím tě náhodou jestli ještě trek peče některý karbonový rámy ve státech, vždycky se tím chlubili, ale ted jsem to nějak na stránkách nenašel.

                0 0
                • Fran7  

                  Tohle video možná napoví

                  https://www.youtube.com/watch?…

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    Těžko budou na promo videu pobíhat asiati… Můj Trek – ročník rámu 2014 – je Taiwan, ale je to nižší karbon řada. Můj dojem je, že krom pár top modelů nebo lakování project-one to asi bude Asie. Nedávno tu někde bylo video z Taiwanu, kde se lakovaly do zelena rámy Bianchi.

                    0 0
    • EpO  

      Ted kupuju SUPa, road team issue di2, po dobré zkušenosti s bikem nějakej trek nebo specialized nebo něco jinýho profláklýho co má každej druhej, skutečně neřeším. Trend jsou kotoučové brzdy, elektrika atd., takže řešit nějaký treky, co za ty peníze nic z toho nenabízej, je ztráta času.

      A řeči typu „dávaj do vývoje miliony dolarů“ z toho nejleší kolo na světe nutně neudělaj, akorát je to drahý.

      Ale evidentně to většina lidu stejně vidí jinak ;-)

      0 0
      • jIrI___  

        +1

        0 0
      • jeffino  

        kvalita trečích žiletek se dá se supem jen těžko srovnávat, navíc sup ti těžko nabídne něco jako projekt one, ale taky to zaplatíš, takže se musí každej rozhodnout co víc vyhovuje jeho potřebám, zivot je otázka priorit :-)

        0 0
      • jecnak  

        Mozna staci napsat ze dop. MOC neni obvykle cenou prodejni a hned se na to clovek diva z jineho uhlu. Navic nekdo nepotrebuje ani elektriku ani kotouce staci mu dobre kolo s dobrou geo a ramem.

        0 0
        • tromboonen  

          Ale kdyz konzument nahlidne na net, ziska pocit, ze elektrika a kotouce jsou to nejdulezitejsi, ram je pak odsunut na druhou kolej, protoze ty dve predchozi polozky na top ramu jsou uz za moc velkou raketu.. pak ma kotouce, elektriku, kolo blizko 10 kg a ram o kus lepsi katalogovku.. ale kazdy strojvudcem..

          0 0
          • EpO  

            Právě že po skoro dvouleté kilometrově skoro desetitisícové velmi dobré zkušenosti s bikovým HT karbonovým rámem superioru si nemyslím, že když si koupím jejich silničku, že ten rám bude z druhé koleje…a 10 kilíček to fakt nebude, pod 8. Silničku kupuju na víc než pár let a proto si chci koupit něco, co jde s dobou a ne něco, co jsem si prakticky mohl koupit už před třeba deseti a více lety.

            O rámy třeba od Treku za raketu nestojím. Každej to ale máme jinak, to je jasný!

            0 0
            • tromboonen  

              Hele nic proti, ale podle MTB rámu nemůžeš soudit road rámy.. Že jsou (samotné rámy, resp. nejnovější sériovky) velkých značek za raketu nezpochybňuju, ale vždycky se to dá sehnat za lepší peníze, někdy podstatně, třeba tazatel měl za podobnou cenu ten Trek a Supa (na ráfkovejch brzdách a mechanice, jednou na 105 a jednou na Ultegře, kde je ale rozdíl minimum a klidně se spokojím se 105 na řádově lepším rámu s doživotní zárukou)..

              V takovém případě je volba více než jasná, podle mě.. Když trváš na kotoučích a elektrice, musíš holt vysolit řádově mnohem víc a vzhledem k módnosti to u té značky bude stát násobně víc, o tom žádná..

              Ale jestli jsi někdy viděl jak se ty rámy lepších značek dělají, nebos je měl odstojené v ruce, nebo se na nich projel, nemůžeš tvrdit, že rám z katalogu, což SUP je, je stejně kvalitní/má stejné vlastnosti.. třeba v tom videu co tady někdo dával je vidět, jak laserem krájí různě tvarované díly z různých karbonů a ty pak skládaj na namáhaná místa do formy.. rám pak má určité garantované a vývojem a testováním odzkoušené vlastnosti… i v nezávislých testech se pak projeví..

              Rámy levnějších značek se takhle prostě nedělají… tam je i tvar jen tak navržený bez nějakého delšího vývoje a testování, a struktura, lay-up a vlastnosti materiálu (i kdyby to bylo ze stejné třídy karbonu) je prostě úplně jinde.. ve srovnání s tím postupem výše to prostě všechno nějak nahází do formy a je to.. množství karbonu je lehce předimenzované aby se nestalo že nějakou nepřesností to pak bude méně pevné, takže ve výsledku přijdeš o některé pozitivní vlastnosti karbonu obecně a hlavně o funkční vychytávky které u těch dražších rámů jsou..

              A ne, nemám to jen z marketingových keců, je to poměrně jasné když vidíš ty detaily a něco o kompozitech víš.. viz třeba tenhle test, který mě hodně pomoh při výběru rámu… kde myslíš, že by byl SUP? (je to specifická kategorie, ale obecně, v podobném testu by byl asi hodně nízko).. https://volagi.files.wordpress.com/…rticle_1.pdf

              Tím neříkám, že je to špatný rám, ale prostě nebude mít tak dobré vlastnosti jako Trek, to, že HT MTB Ti funguje (nepraskl a jezdí) je jedna věc, ale na silnici se to chová trochu jinak a vlastnosti rámu tam poznáš mnohem víc..

              Já bych při podobných, respektive i mírně vyšších cenách za Treka neváhal ani minutu, silniční kolo dělá především rám.. pokud jsi ochotný slevit na rámu výměnou za kotouče a elektriku, je to Tvoje volba (a asi dost ovlivněná tím, že jsi bajker), když Ti to udělá radost proč ne, ale neprezentoval bych to jako obecné pravidlo nebo jako radu..

              0 0
              • EpO  

                Test je to asi hezkej, ale i autor této diskuze kupuje katalogové kolo na katalogovém rámu (nebude to žádný topmodel).

                Pokud mám pozitivní zkušenost z biku nějaké značky, je to pro mě lepší reference i pro nákup silnice, než polomarketingové články v časopisech (ale možná sem jenom zaujatej a kecám…). Přeci jenom si myslím, že v terénu to dostává mnohem většího čouda a když s tím dlouhodobě není problém, tak asi i v SUPu s karbonem něco uměj.

                A navíc si nemyslím, že bych v testech naměřená čísla reálně „pod zadkem“ poznal…jezdím na tom jen tréninkově pro zábavu jednotky tisíc ročně. A protože sem přesvědčenej, že SUPové dělaj dobrý rámy, tak si pak bez obav užiju

                ty nový součástky v osazení bez pocitu, že sem se na rámu ošidil (a že rám je základ o tom žádná!).

                Pro pořádek musím dodat, že to taky nemám za MOC, ale za významně lepší koruny. To pak se pro to člověk nadchne

                mnohem víc! ;-)

                0 0
                • JakeF  

                  Zrovna SUP měl těch problémů s MTB rámy mraky, takže tím bych se neoháněl… Došlo to tak daleko, že dokonce míň závažný poškození začali v záruční době opravovat místo aby měnili celý rámy. Ale abychom byli fér, tak Trek měl taky období, kdy jejich MTB rámy praskaly hodně.

                  Takže ono ve výsledku to je loterie, prasknout může všechno, proto je hodně důležitý vybírat podle toho, jak se výrobce staví k reklamacím. A v tom je Trek top, mění komplet rámy v rámci doživotní záruky i po letech, zatímco SUP i během zákonný záruční doby to často jenom zaplácne další vrstvou karbonu a přestříká.

                  0 0
                • tromboonen  

                  Tys to nečet, co? Mimo měření tam uváděli i pocity více testérů..

                  U těhle značek je obvyklé, že daný rám/model má více cenových úrovní, ale vlastnosti jsou podobné, nejlevnější je těžší a dejme tomu to není tak dokonalé, nejdražší je top, ale vlastnosti jsou podobné.. tohle nebyl marketingovej článek, ale test, a dost podrbnej a nezaujatej, v US není každý časoipis jako u nás že redaktůrek opíše marketingový kecy za zapůjčení kola a reklamu..

                  Že poznáš na silnici rozdíl mezi rámem top značky a vpodstatě OEM rámem s lakem si piš..

                  V SUPu s karbonem něco uměj? Jo, v případě naprosté většiny jejich rámů to uměj objednat od dodavatele a poslat mu obrázek jak to má nalakovat:) Případné praskání protože je něco nedořešeno a reklamace za dlouhou dobu viz kolega, good luck.

                  Je to Tvoje věc, Tebe asi nepřesvědčíme, ale zkušenost s MTB rámem (navíc zase u značky, kde ten rám není jejich, ale katalogovka) je pro rozhodování při nákupu silnice dost mimo mísu..

                  To máš jako kdybys jezdil s dětma do školy v nějakém Hyundai SUV a pak si chtěl koupit sporťáka a místo třeba Mercedesu v nižší výbavě sis koupil Hyundai Coupe „v plné palbě“ (čti tisíce pitchovin a kurvítek uvnitř) protože to je dneska trend a ten zbytek bude stejně kvalitní… dream on :)

                  0 0
                  • EpO  

                    Celý sem to samozřejmě nečet…pracuju a občas kouknu sem…

                    Pro uvedená kola a rámy nejsem cílová masážní skupina, a nemá pro mě smysl to řešit, namám na to koruny.

                    Určitě by se mi jelo hezky na nějakém drahém topmodelu, ale opět, ani Uzi zakladatel diskuze o něčem takovém

                    neuvažuje. Tvými slovy, tak jako tak se tu bavíme o katalogu.

                    To, že nějakýmu výrobci něco někdy praskalo, je asi pochopitelný, zkouší co a jak a stává se to každýmu. Je v to asi i dost empirie. To neznamená, že novější modely nemůžou být dost vylepšený a ok. To bych moch říkat, že třeba Toyota je sračkoOEMauto, protože tu a tam musej svolat pár milionů aut do servisu kvůli airbagům nebo kýhočerta…

                    Mě o ničem nepřesvědčujte, já nakoupeno mám. Po Malorce sem třeba napíšu zkušenosti a klidně můžu být i zklamaný…

                    A proč sem vlastně píšete, že superior si objednává na noname rámy jen lak? To mají vývoj jen u Treku a pár dalších značek (draze zaplacených nálepek) a jinde to možné není??

                    0 0
                    • tromboonen  

                      TVL Ty budes slusnej demagog..

                      Precti si vysvetleni re katalogovy ram nize, to nema nic spolecnyho s tim, ze kolo se nabizi v katalogu (dneska teda spis na Webu)..

                      I kdyby SUP delal nejaky vyvoj, jak dobrej vyvoj si muze dovolit, kolik toho v porovnani s Trekem nebo Speslem proda? Ale on vyvoj nedela, ramy proste koupi v takovym Lidlu na ramy, uz nevim jak Ti to lip vysvetlit

                      Zakladatel porovnaval Treka na sice ne nejdrazsim ramu daneho modelu, ale velmi dobrem ramu a SUPa na novem neznamem ramu od dodavatele.. za stejny prachy a pocitam ze o dost niz nez ten Tvuj SUOP s kotouci a na Di2.. neni o cem rozhodovat..

                      Neber si to osobne, jezdit se na tom urcite da, pokud je Ti pozitek z bzikani elektricke sady a brzdeni kotouci blizsi nez nejake vlastnosti ramu, tak si jej uzivej, my jsme tu radili Trek vs SUP za stejny penize a s podobnym vybavenim a tam je rozhodnuti jasne..

                      Zklamany muzes (mozna) byt, az si od kolegy pujcis podobnyho Treka, ale taky nemusis, hlavne je to Tvy kolo a mas nakoupeno jak rikas, tak se zklamani vyhybej a uzivej si.. jen bych Tvoji volbu neprezentoval jako lepsi nez nekoho kdo si koupi lepsi ram na nizsi sade a s rafkovymi brzdami…

                      0 0
                      • EpO  

                        No nazývat někoho s jiným názorem demagogem je úsměvné, s tím jdi na iDnes, zapadneš.

                        Už v prvním příspěvku jsem naznačil, že to asi většina lidu vidí jinak.

                        Navíc v Uziho volbě jistý cenový rozdíl 9 kKč je, není to zas tak málo…já od začátku píšu, že si myslím z osobní

                        zkušenosti, že SUP je pro mě dost muziky za dobrý peníze a v mém současném případě osazený komponenty,

                        které prostě udávají trend. Pro mě koupit jednou za roky nový kolo se prostě rovná chci něco, co není prakticky stejný s tím, co bylo k mání už dávno.

                        Zatracovat nějakou značku (ano, jsem trochu patriot) jen proto, že toho nenaseká tolik jako trek, je pro mě špatně.

                        Sem rád, že se i v treku naučili dělat slopovaný rámy. Mě se na to dívá podstatně lépe než na to, na čem jezdil třeba Lance v době, kdy sloping byl běžná věc. (ale to je jen poznámka na okraj)

                        0 0
                        • tromboonen  

                          Tim demagogem jsem myslel to, jak pracujes s pojmem katalog :) plus jak podporujes ceskou znacku co kupuje ramy z Ciny, komponenty z Japonska a sklada to mozna v Cesku, ale spis vetsinou jinde :) Nic proti, taky mam SUPa horaka, ale za vlastence se kvuli tomu nepovazuju ..

                          Tve nazory Ti neberu, SUP je urcite fajn kolo, ale s temi ramy o tom proste dost nevis.. to, ze preferujes sadu, brzdy a jine „novinky“ a rikas, ze silnicka co vypada stejne jako pred x lety je zastarala je absurdni..

                          Co tady sleduju, tak takove nazory maj bajkeri na bajky, kde se furt vymysli novinky, dva roky stary kolo je plecka a co nema nejvyssi sadu na tom se neda jezdit… do toho Vam mluvit nebudu, nevyznam se v tom, ale u silnicky je to trochu jinak..

                          Ten Trek je proste hodne dobry kolo, viz zkusenosti uzivatelu, 9k rozhodne stoji za ten rozdil v ramu a zaruku, kdyz to mas jinak – a pokud uz jsi nakoupil, je pochopitelne, ze to musis mit jinak – je to OK, ale prosimte neprezentuj to jako pravdu a validni nazor pro rozhodnuti a odpust si takove ty reci „vzdyt se plati jen za nalepku“, to je ta demagogie o ktery mluvim…

                          Ram velke znacky ma neco i pod tim lakem a nalepkou, noname ram z katalogu – ted uz snad vis, co to znamena – tam ma proste jen nejak naplacanej karbon.. nemusi to byt tragedie, samozrejme, ale rozdil je velky a poznas jej v praxi vic, nez rozdil mezi kotoucema a rafkovejma (na silnici)..

                          0 0
                          • EpO  

                            s katalogem jsem nezačal, z číny taky kupuju rovnou, ale nemyslim si, že se SUP prezentuje jako firma, co si jen nechá dovézt nějakýho polepenýho číňana. Na to šacuju spíš takový ty Amulety a podobně. Pokud chápu jejich web správně, konstrukcí rámů se zabývají a pouze ty z toho děláš šunt z číny ve srovnání s Trekem.

                            Moje osobní zkušenost je naštěstí jiná, a u silničky není nic jinak než u bajku. Proč by mělo?? Já chci pokrok jak

                            u bajku, tak na silnici, nějaký novinky, aby mělo smysl si jednou za čas koupit zase něco hezkého.

                            Skutečně se rámy a jejich testováním nezabývám, ale něco si vygůglit a pak ze sebe dělat odborníka na diskuzi dokážu taky, ale škoda času.

                            Nikde sem nepsal, že preferuju sadu nad rámem, pouze kupuju celek, co mi výrobce nabízí a na co mám. Jeden rám

                            se dá osadit různě. A já prostě rád novinky nebo skoronovinky na novým kole. Svůj názor jsem za jediný správný nevydával ani jednou, rozhodnout se musí každý sám, ale zde se bohužel jíný názor neuznává, prostě Trek toho vyrábí hodně a za miliony a evidentně vše ostatní je polepená tuctovka z číny nebo taiwanu…což je ten Trek taky, ale ti jediní uměj udělat ten správnej rám, který nepraská, je nejtužší a nejlehčí a vůbec…

                            Uzimu už si ale vysvětlil, co je správně, takže tato diskuze přestává mít smysl. Tak ať vám Treky nepraskaj a máte je pořádně tuhý!

                            0 0
                    • Dejv94  

                      Asi pořád nechápeš o čem tu je řeč, Trek si kola dělá, SUP jen přeprodává rámy, na které dá svoje loga.

                      Rozdíl v rámech je hodně velkej, i na bikách to platí. Není to masáž, je to fakt.

                      0 0
                      • okapes  

                        U nás ve fabrice pracuje spousta Rumunů a jiných česky nemluvících zaměstnanců, kteří mají povšechně maximálně zálkadní vzdělání, ale často neumí ani číst. Když je tak občas poslouchám (tomu se vyvarovat nejde), připadají mi zhruba stejní, jako místní odborníci. Rumuni se baví o autech v tom duchu, jako že Škodovku nebo něco podobného si přece nekoupí, to je krám, který má každý. Oni, odborníci si koupí pořádnou káru, Audinu nebo jinej pořádnej kočár. No a tady s těma kolama je to totéž. Vy si nemůžete koupit českou značku, to není dost cool. Musíte mít přece Spešla, nebo Treka, to jsou pořádný kola. Jenže síla těchto značek je jenom v množství peněz nalitých do reklamy, aby takovým, jako jste vy, vymyly mozek.

                        0 0
                        • Dejv94  

                          Jenze SUP netvori nic, kdyby to vyrabeli, tak si to mozna koupim, ale je to cina. To radsi si poridim treba Singlebe, Duratec nebo treba Racebike.

                          A jestli narazis na to, ze mam Cannondala, tak ho fakt nemam kvuli C na hlavovce, ale kvuli technologii, geo a vlastnosti ramu a vidlice.

                          0 0
                          • tromboonen  

                            Ses proste vymytej mozek.. :(

                            Az zvitezi takovi jako okapes a EpO, tak ty fabriky znarodni a majitele „drahejch“ kol pozaviraj do rezervace u Rokycan..

                            0 0
                            • EpO  

                              Mě už si prosím neber do úst…Až budu mít peněz jako ředitel ČEZu, tak si rád připlatím za lepší Trek, Spešl nebo podobné upečené v té samé Číně nebo Taiwanu, ale otestované tisícími kilometry, spolikajícími miliony USD ve vývoji.

                              Pokud mé skromné finanční prostředky stačí dejme tomu na kolo na úrovni co uváděl zakladatel diskuze a navíc to jsou peníze oproti MOC více než atraktivní, tak zdovolením nepohrdnu i pro některé lidi podřadnou značkou (se kterou mám

                              ovšem pozitivní zkušenost, jak už jsem psal).

                              Trekům a Spešlům zdar!

                              0 0
                              • tromboonen  

                                To je samozrejme v poradku a souhlas, ale:

                                1. nerikej pak, ze je ten ram stejne dobry jako drazsi ram velke znacky
                                2. nerikej o lidech, co si koupi drazsi ram velke znacky treba s levnejsi sadou a rafkovejma brzdama (za stejnou nebo nizsi cenu nez Ty no name ram s elektrikou a kotoucema) ze jsou vypatlanci a nerozumi tomu

                                … pak bude vse Ok a nemusime se brat do huby (to zni dost divne:)

                                0 0
                                • EpO  
                                  1. nikdy jsem to neřekl, bavíme se tu o kategorii, ve které se pohybuje Uzi zakladatel diskuze. Já se nebavím v termínech lepší/horší, pokud se neřekne v čem a ne pouze v něčí subjektivním dojmu nebo obecném předpokladu, že co je dražší, je zákonitě lepší.
                                  2. nikoho jsem nenazval vypatlancem ani jiným urážlivým výrazem. Nedělej ze superioru no name, přeci jenom sponzorují i vlastní oddíl, i když bajkový ne tedy úplně v ProTour, jako Trek. Nějakou něčí sadu na kole jsem neřešil, na původní silnici jsem měl veloce a bylo to ok (než se teda něco posralo v řazení a nejde to opravit…)

                                  Pak je vše ok. Pořád ale nevíme co si Uzi vybral!

                                  0 0
                                  • tromboonen  
                                    1. V te kategorii ze ktere vybiral UZI moje tvrzeni plati, Trek bude radove lepsi ram, viz ostatni diskutujici, kteri ty ramy znaji/maji, nemluve o zaruce..
                                    2. nekolikrat tady padlo lidi co si kupujou Treky a Spesly maj vymyty mozky reklamou, ale nechme toho.. No name rikam RAMU na kole od Superioru, ktery je genericky ram koupeny z fabriky generickych ramu s lakem SUP na objednavku, kapis? SUP jako takovy bych nazval slusnou mensi znackou, proc ne..

                                    Tak snad uz si rozumime… Uzi asi projizdi SUPa, Treka uz projel, tak uvidime, jestli na kratkem osahani (nevim, jestli SUP zapujci kolo na dyl) pozna rodil.. taky me zajima co nakonec vybere..

                                    0 0
                                    • McBlacky  

                                      z fabriky to bude pravdepodobne stejný jako dražší konkurence. nevím jestli se to za poslední dva roky nezměnilo, ale drtivou většinu carbon rámů vyrábí 5 fabrik. Liší se procesy, formy, materiály, stupeň zpracování a určitě milion dalších věcí. Zajimavá je otázka jak je to s výstupní kontrolou v multi brand továrně ;)

                                      0 0
                                      • tromboonen  

                                        To asi jo, ja jen tvrdim, ze vyvoj a postup vyroby Trek nebo Spesl atd. (znackoveho) ramu je nekde jinde nez u multi brand ramu… kvalitu vyroby verim ze si ohlidaj i v tom druhem pripade, ale proste to nema tak vymakane detaily co se tyce lay-upu a vlastnosti ramu, jinak by to za ty prachy nemohli delat..

                                        0 0
                                        • McBlacky  

                                          to je jasný, zrovna srovnání rámů silničního supu a emondy SL z hlediska vymakání detailů je příklad. SL je krásný rám, který není jako každý druhý. Sup není ničím speciální. Fungovat budou oba.

                                          0 0
                                        • karliner  

                                          Jseš si tak jistý, že ten Trek nebo Specialized rvou ty údajný obrovský prachy i do vývoje svých low-end rámů – viz třeba Émonda, kde SLR, SL, S a ALR jsou úplně jiný rámy (liší se nejen materiálem, ale i konstrukcí)? Já tedy ne. Věřím, že v nějaké své laboratoři vyvíjejí top rámy a na nižších úrovních ty prachy narvou spíš do marketingu, aby přesvědčili karlinera, tromboonena a další, že si kupujou stejnej materiál, na kterém Cancellara drtí Roubaix…

                                          0 0
                                          • tromboonen  

                                            Castecne mas asi pravdu – prekvapive konstruktivni prispevek na Tebe.. Jak je to u Treku do detailu nevim, ale u Speslu co jsem nacet pred nakupem se jednotlive urovne Comp Sport atd, az Swks lisi kvalitou resp. vahou pouziteho karbonu, ale konstrukcni detaily jsou podobne (to dava smysl, kdyz to vymazlim ve vyvoji nejvyssi rady, pouziju napr. layup stejne u levnejsiho ramu, nebude to tak dokonale, ale furt to bude mit podobne vlastnosti a nic moc me to nestoji).. pak jsou u Speslu jeste generace Sl1 az SL4, u kazde je jina konstrukce a maj trochu jine vlastnosti… ale obecne nejlevnejsi Roubaix ram ma velmi zhruba podobne vlastnosti jako nejvyssi, je jen trochu tezsi a mene bocne tuhy (a vetsinou ma hnusnej design)..

                                            U toho Treku to maj jinak jak tady majitele vysvetlovali, jeden model, Emonda, ma tri rady, ktere jsou vpodsatete ruzna kola (od Endurance pres allrounder az po super vrharinu)… to je trochu jinej pristup, ale nerek bych, ze ty levnejsi ojebavaj nebo nemaj zadnej vyvoj, spis jen jinej material (a pri tomhle pristupu teda i geometrii/cho­vani)

                                            0 0
                                            • karliner  

                                              JInými slovy – vůbec si svým tvrzením o investicích do vývoje u nižších řad jistý nejsi.

                                              0 0
                                              • GrumpySmurf  

                                                Rekl bych ze „recyklujou“ starsi vyvoj do nizsich rad..

                                                takze do vyvoje vlastne neinvestujou vubec, protoze to uz jednou zaplatili :DD

                                                0 0
                                              • ELx  

                                                Ta sedla :-D

                                                0 0
                                              • tromboonen  

                                                Mel jsi slabou chvilku, ale uz je to dobry, koukam…

                                                Ta SL 5 zase tak nizka rada neni, ne? I tu bych sacoval na lepe vyvinutou a propracovanou nez OEM v barvach SUPu..

                                                U Speslu, u ktereho jsem skoncil, to mam nacteny (spis z recenzi a for nez z marketingovejch kecu) a plati zhruba co jsem napsal (ve fabrice ani ve vyvoji jsem na exkurzi nebyl, ale tak se ty ramy chovaj)..

                                                Rozhodne to ma ve vsech urovnich (u Speslu) stejnou geometrii, stejne tvarovane profily a detaily a rek bych ze i uvnitr budou podobne vychytavky, mozna krome nejakych extra narocnych na manualni praci..

                                                0 0
                                                • sharkeeCZ  

                                                  Tvrdit, ze ma SUP OEM ramy, kdyz ma vlastni vyvoj, design apod je proste jen zast. To, ze jej ma a testuje sve ramy vim na 100%!

                                                  0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Mluvis o MTB nebo road? Tohle tema bylo od zacatku o road SUP ramu ve srovnani s Trekem.. tam si troufam tvrdit, ze je rozdil velky, u MTB netusim, nezabyvam se tim..

                                                    0 0
                                                  • sharkeeCZ  

                                                    Oboji.

                                                    Mam tu moznost ty testovaci kola i vzdy videt, takze jiz nejakou dobu vidavam testovaci modely 2017, asi jako kazdy, kdo s nami jezdi.

                                                    0 0
                                                  • Hroch obojzhivelnyj  

                                                    Tak nejdriv bychom se meli dohodnout, co je vyvoj a testovani. Ze se to pece kdesi v Asii je jasny.

                                                    Tady je otazka, jestli si Superior nebo jestli si si urci geometrii, druh karbonu, pocet vrstev etc..

                                                    Nebo jen vnejsi tvary trubek a geo a necha si k tomu navrhnout od producenta layout karbonu.

                                                    Nebo si necha navrhnout v Cine ram na miru, a pro Superior vlastni formy a fabrika nemuze takovy ramy prodavat dalsim zajemcum. A ty ramy vubec nemusi byt spatne, proste s nejakym malym zpozdenim kopirujou trendy.

                                                    Nebo si proste vybere z nabidky hotovych modelu dane fabriky.

                                                    Ze potom nech dovezt nejake vzorky a ty tu nekdo otestuje a projezdi, nez jich objedna dva kontejnery, to by melo byt samozrejme, stejne jako ze si navrhnou vlastni nastrik.

                                                    Uprimne, v pripade silnicnich ramu mi vlastni vyvoj od zacatku v Koprivnici pri jejich objemu nedava ekonomicky moc smysl, a i verim ze Cinan ma vic zkusenosti s karbonem a navrhne to lepe.

                                                    U MTB to zas muze byt uplne jinak, tam je Superior myslim etablovanejsi.

                                                    0 0
                                                  • sharkeeCZ  

                                                    Proboha, stale pisi o designu, vyvoji a testovani

                                                    Ja se dosatnu jen k tomu, ze ty testovacky vidim.

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    To tady tvrdí pár chytráků, pro které, když na tom není napsáno made in USA, kolo není dost dobré. Je to jako s těma sirkama v Pelíškách. Nejlepší na tom je, že právě Specialized má veškeré rámy z Taiwanu, tedy stejně jako většina výrobců.

                                                    Když má tedy Superior OEM rámy, tak ať mi někdo ukáže stejný rám od jiného výrobce a jinými nápisy, jako je například můj Superior 29er Team Issue.

                                                    0 0
                                                  • sharkeeCZ  

                                                    Spesl ramy vyrabi Merida, to snad vi kazdy, ze ano.

                                                    0 0
                                                • okapes  

                                                  Myslíš ty rámy Merida nalakované jako Specialized?

                                                  0 0
                                                  • sharkeeCZ  

                                                    Možná nějaké hobby řady ano, ale sport a race řady jsou zcela odlišné

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Ale hovno, to uz se probiralo 100×… to, ze Merida vlastni vetsinu akcii Speslu a Spesl ramy se pecou ve stejne fabrice vlastnene Meridou nema vliv na jejich konstrukci a vyroby, tu si Spesl hlida a navrhuje sam, jestli jsi nekdy videl silnicku Meridu a Spesla vedle sebe nemuzes tvrdit, ze je to stejny ram… neni tam stejna ani jedna trubka uz od pohledu.. To je jako kdybys rikal, ze SUP ramy jsou stejne jako Cortina, protoze je vlastni stejna znacka :)

                                                    Jestli je to jak tvrdi Sharkee, ktery ma insider info, tak pak se SUPu omlouvam, jestli si skutecne i silnicni ramy navrhuji vcetne ja nevim treba FEM analyzy ruznych lay-upu, stovek prototypu s ruznymi pomery ruznych materialu v ruznych castech ramu a ruznych tvarech atd.. pak si to nechaj presne tak vyrobit jen pro sebe, dohlizej na pracovni postup, pak ty stovky prototypu otestuji v laboratori i v reale a pak to podle toho vyrabeji… tak pak nechapu, proc o tom neco nevime, takovej ten clanecek o vyvoji ma na svych strankach kazda ceska a slovenska znacka co kupuje lepsi OEM Cinu ve vlastnim laku..

                                                    Neco mi rika, ze ten vyvoj bude v trochu mensim rozsahu, ale jestli je to skutecne original SUPem navrzeny ram, tak alespon v tomhle jsem nemel pravdu, ale jak to ma clovek vedet, kdyz to SUP taji a dozvi se to jen jezdec jejich teamu co zna vyvojare?

                                                    I tak bych si ale dovolil tvrdit, ze u road ramu bude ve srovnani s necim jako ten uvedeny Trek porad rozdil ve vlastnostech – jestli to uzivatel pozna a doceni/vyplati se mu treba tech 9k navic z Uziho prikladu, to je individualni, ja bych do toho sel uz jenom kvuli te zaruce a tomu, jak ten tam vypada v detailech, plus treba prodejni hodnota Treku kdyz se rozhodnu upgradovat bude jinde..

                                                    Tak schvalne co rekne UZi az to projede..

                                                    0 0
                                                  • sharkeeCZ  

                                                    Podle men bude rozdil v tom poctu a systemu vyvoje. Zatimco Spesl/Trek apod si mohou de facto kazdy typ otestovat na funkcnim ramu, mensi znacky, dle meho, dleaji jen virtualni testy a pak si nechaji udelat jen neco malo ramu, vybranych na zaklade virtualu, a ty pak testuji.

                                                    Kdyz tak zkusim vytahnout vice info, ale prece jen se jedna o citilive informace a tak nemam velka ocekavani.

                                                    PS: pokud to ctou i ti, o kterych piseme, tak se asi musi hodne smat. Aneb klasicke hospodske reci, kdy kazdy vsechno na 100% vi. ;-)

                                                    0 0
                                                  • GrumpySmurf  

                                                    Konecne to nekdo napsal. Mira pocitacovych simulaci bude delat ten nejvetsi rozdil a dneska se da nasimulovat cokoliv. Zeby se staveli mosty na zkousku jsem neslysel.. + bych predpokladal, ze ramy co chtej skutecne testovat si muze trek upect doma vedle laborky, zatimco sup si to musi nechat dovezt..

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    problém je, že v simulaci testuješ na obvyklé zatížení, zatímco v reálu se ti skládá mnohem více různých sil.

                                                    Proto rámy, které v pohodě projdou náročnými test cykly v reálu pak praskají na shodných místech. Testování v reálu zatím nahradit nejde

                                                    0 0
                                                  • Fran7  

                                                    Před pár lety v časopisu Merida ukazovaly jak se testují kola, myslím, že jim to po MTB trati jezdil Hermida a na kole měl naskládáno tak odhadem 5kg senzorů a káblů a PC či co, senzory byly snad na všech namáhaných místech rámu. Tak tak se asi testuje nový rám a komponenty, simulace na PC je super na vývoj a reálné testy na reálném povrchu odhalí slabiny. No a pak už jen která firma má na to testovat to opravdu důkladně.

                                                    Když jezdil ještě Schumacher tak technici byly nadšeni jak jim popisoval co vůz dělá při jakém úkonu a rychlosti a ti mechoši říkaly, že je to lepší než simulace na PC a Hermida to stejně dělal pro Meridu a stejně to dělají všechny firmy na TdF kde jim profíci testují New TOP modely a komponenty a tohle určitě Sup zatím nemá.

                                                    0 0
                                                  • Hroch obojzhivelnyj  

                                                    :-)

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Holky zas bodujou, vydavaj casopis Merida a sefujou mechanikum u Ferrari F1… holt vyvoj nelze zastavit…

                                                    0 0
                                                  • sharkeeCZ  

                                                    jinak Merida by měla mít maximálně 49%, pokud se nepletu.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    podíl v celé firmě a výrobní kapacity jsou trochu jiné věci…

                                                    0 0
                                                • karliner  

                                                  Proč prostě nenapíšeš „vím o tom kulový“?

                                                  0 0
                                                  • jeffino  

                                                    to stejný platí o tom druhým:-) kdyby od těch značek dostávali aspoň prachy, ale oni to dělají zadarmo:-)

                                                    0 0
                                    • EpO  

                                      jen poslední poznámka.

                                      http://archiv.superiorbikes.eu/…-a-produkce/

                                      buď nehorázně kecaj a klamou zákazníka, anebo to nevypadá, že by jen nakupovali kontejnery plný rámů někde od

                                      no name číňana…

                                      Ale já tam na exkurzi nebyl

                                      0 0
                                      • tromboonen  
                                        1. je správně… takový PR kecky vedou všechny menší značky, včetně těch velmi profláklých s rámy co jsou identické jako jinde… možná v lepším případě se to týká pár rámů/modelů co si nakreslí a navrhnou a nechaj někde vyrobit…

                                        Až budou mít někde stovky videí o vývoji, výrobě a testování každého modelu, tak to bude srovnatelné s něčím jako je Trek nebo Spesh, bych řek..

                                        0 0
                                        • sharkeeCZ  

                                          Buď si jist, že to kecy nejsou. Zrovna včera jsem s tím vývojářem vedl řeč na téma nového fullu. Nejsou to kecy. Mají svůj design, vývoj, testy. Výroba je v Číně samozřejmě.

                                          0 0
                                      • Fran7  

                                        OK proč ne, ale nikde na fotkách ani v textu není uvedeno „vyrábíme rámy“ takže někdo jim ho vyrobí dle jejich návrhu a pak s ním dělají to co je v textu, mimochodem PELLS se netají tím, že jejich kabonová kola jsou vyráběna dle jejich návrhu na Taiwanu, kde vyrábí stejně většina.

                                        0 0
                                        • EpO  

                                          no a o tom ta diskuze celou dobu je, ne? nikdo nikdy netvrdil, že to nutně pečou v kopřivnici. Trek nebo Spešl většinu rámů taky asi netvoří v USA. Pokud si navrhnou konstrukci, formy, pak prováděj zkoušky a kontrolu kvality, tak to přece nějaký vývoj je a ne jen kupování noname. Navíc ty HT rámy mají dva bikový lišící se asi jen materiálem, a silniční slovy jeden. To zas takový vývoj nemusí stát přece majland, ty Treky a Spešly mají těch modelových řad asi trochu víc…

                                          0 0
                                        • okapes  

                                          Přesně tak to je. Viděli jste, jak vypadá, když přijde nový – náhradní rám od Specialized? Já jo. Je zabalen ve sprosté krabici bez nápisů, kde je pouze štítek 15×15, na něm malým písmem Specialized – Made in Taiwan. Prostě tam vyrábí vše, jen některé značky masírují kupující reklamou o vývoji více a některé méně. Opět mi nezbývá, než se vrátit ke skoro devítikilové silničce od Spešlu za vice než 80 litrů (Roubaix). To mi připadá jako výsměch. Za menší peníze je třeba od Canyonu silnička pod sedm kilo. Že by to bylo tím vývojem? Jedině, že by v těch rámech zůstaly nějaký prachy z vývoje, že jsou tak těžký.

                                          0 0
                                          • GrumpySmurf  

                                            Prestani si brat rubecko do pusy, neni to fer. Srovnavat 5let stare kolo, s novym canyonem fakt nevidim jakej to ma vyznam..

                                            0 0
                                            • okapes  

                                              Srovnávám srovnatelné. V roce 2013 jsem měl na 24 hodin z SP-kola půjčené rubéčko s více než osmdesátilitrovou náleplou. Kolo nic moc. Pak jsem si koupil Canyona Ultimate CF SL na Chorusu za 67 a ten měl 6,95 kg. Obě kola jsem vážil na stejné váze. Co na tom kua není fér. Pochop už konečně, že levnější spešly jsou jenom předražená bída.

                                              0 0
                                              • Chlebovnik  

                                                To je sice cool, ale obě kola spadají do úplně jiné kategorie. Konkurencí pro rubéčko bude spíš Endurace CF a to před těmi X lety jaksi nebylo v nabídce.

                                                0 0
                                                • okapes  

                                                  Srovnávám cenu/muziku ve stejnou dobu od různých značek. Z toho mi prostě vyplývá, že spešl je prostě drahý.

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Canyon je na hovno, protože když jsem vzal Ultimate CF do bikeparku, tak to drncalo víc než moje Enduro a v zatáčkách to vůbec nedrželo. Z toho mi prostě vyplývá, že Canyon je prostě drahý.

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    Vážně? Ať si tvoje příspěvky čtu tak jako tak, přijde mi, že srovnáváš cenu a váhu.

                                                    0 0
                                              • JakeF  

                                                Roubaix je kolo stavěný na pohodlí, adekvátní srovnání by byl Tarmac.

                                                0 0
                                              • GrumpySmurf  

                                                tak bud rad ze si dobre koupil …

                                                Srovnavat Rubaix s Canyona Ultimate CF SL to proste nejde, jsou to dve zcela odlisna kola, geometrii, i zamerenim. Navic neco mi rika, ze selektivni pamet u tebe zafungovala a vsechna cisla nejsou tak jak rikas..

                                                btw. moje rubecko ma 9kg, ale stalo me 30k a je to nejnizsi sora verze sl4 ramu v 56velikosti. Problemem je osazeni kol, to sou fakt nepohodlny tezitka. Plaste pres 500g jeden a v kompletu pres 3kg.. Povidat co udela vymena za blby axia asi fakt nemusim..

                                                0 0
                                                • tromboonen  

                                                  Souhlas, moje Rubecko ma 7,5 kg, a to mam tezky kola a plaste, zakladni sedlo.. vubec jsem negramaril..

                                                  Tezke jsou akorat ty nejnizsi verze, proste vezmou zakladni ram a naplacaj na nej nejlevnejsi komponenty, coz pravda nemuze byt weight weenie, ze MOC mozna byla 80 (spis min) je jedna vec, druha to, ze Rubecko na 105tce se da sehnat za min… nerikam, ze se mi jejich ceny libi a MOC bych za to nedal (ja jsem stavel), ale tak tragicke jak naznacuje EPO to nebude..

                                                  0 0
                                                  • EpO  

                                                    pardon…slyším svoje „jméno“ … my nesmíme ani naznačovat!

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    No delat si nazor na znacku podle jednoho nejlevnejsiho ramu pred hodne lety, osazeneho nejvetsi sunkou a pry tezkeho a pry draheho (nevim jak tenkrat, dneska by urcite ani ten udaj s kg ani ten s Kc neplatil).. je trochu mimo..

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Jo, ale dle foto je to s-works. Tam je váha 7.5 kila skoro v ostuda, t edy jestli to není aliexpress.com.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    a chápeš, že Sworks je jen nápis na rámu?

                                                    může to vážit od 5kg do 15kg. rám je v celkovém součtu jen drobná položka

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Docela jo. Z výbavy tam má sadu Dura-ace, kliky FSA SLK, karbonovou sedlovku, nepoznám řidítka a kola sice žádná váhová hitparáda, ale proto mi přijde celkový součet 7,5 kg na s-works, neboli nejvyšší řadu rámu je docela dost. Já mám na relativně obyčejný silničce od Cube jenom Ultegru, obdobný kliky a jsem pod sedmi kilama.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Spešly obecně nejsou nijak ultralehký rámy. Ale o tom to není, váha je jen jeden z faktorů a pokud někdo udělá lehkej rám, co pak praská běžnýmu hobby závodníkovi 2× za sezonu (konkrétní případ u Superioru), tak to nemá smysl… Občas mi to s gramy u kol přijde jak s mpx u foťáků, člověk by nevěřil, jak moc na to lidi daj a ignorujou vše ostatní.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    Sworks Roubaix je jiné zaměření než řekněme Tarmac. Mě přijde 7,5 v kompletu s pedálama atd jako slušná váha, kola i pláště má docela těžký.

                                                    Dokud sem nedáš fotky a popis tak to tvoje cube je jen post v diskuzi ;) niz ve zlým, ale mít pod 7kilo v kompletu už není obyčejná silnice. Jestli to máš bez pedálů, košíků, senzorů a držáků na cyklocomputer/gar­min/… tak možná, možná.

                                                    Pokud píšeš relativně obyčejné počítám, že nemáš Litenig rám, ten je o 90gr lehčí než fact11 Roubaix dle zdroje zde

                                                    Váhy solo rámů roubaix sworks jsou SL4 FACT 10 1130 gr; SL Fact 11 950 gr. Vidle solo 390gr.

                                                    ve slušný specce to má 6,41 viz review zde

                                                    dohledal jsem to proto, že bych ti doporučil mín hate a víc si najít info ;)

                                                    jinak jsi za trotla

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Diky nacelniku ze tak obhajujes moje kolo, ale pripada mi, ze okapes a EpO maj proste alergii na velke znacky/papirove draha kola a kdyz uz ne vyvojem/kvali­tou/zarukou, musi si to obhajit vahou, ktera je podle nich strasna :)

                                                    To je jak desetilety deti, kdyz vytahnu kolo na synovejch zavodech (jachting), sebehnou se vsichni jeho kamaradi a jedine na co se ptaji je kolik to vazi a znalecky to potezkavaji (vetsinou i se dvema bidony nebo podsedlovkou s naradim)… i tak jim to pripada lehky (protoze doma maj MTB 24–26 co maj 13kg a vic)..

                                                    Pokud se bavime o mem kole, tak ac ram ma tesne pres kilco jak pises (mene uz bych bral jako prilis odlehcene, potencialni pruser, zvlaste u neceho jako je Roubaix a na drsnejsi jezdeni), vidlice ve srovnani s normalnima (a la Tramac) je pravda trochu tezsi, sedlovku mam karbon ale Pave, ta taky nebude uplne nejlehci, zbytek kokpitu hlina, sedlo obyc, kola asi 1600g bez kazety a RU, plaste 260g jeden… celkove nemam s vahou 7.5 s kosiky i pedaly zadny problem, na to co jezdim (a kolik vazim sam) … abych gramaril kvuli tomu, ze se dostanu „pod 7 kil“ jak pise okapes (tedy predpokladam 6.9, max 6.8, mozna bez pedalu:), tedy usetrim zavratnych 0.6 kila (mene nez 1 bidon), jen abych se moh vytahovat nebo rikat, ze moje kolo je jen z tohohle duvodu mnohem lepsi nez jine… to teda vubec nemam zapotrebi..

                                                    Srovnavat kola jen podle vahy celku je podobny jako srovnavat/vybirat jen podle sady… tohle ma Ultegru, nebo kotouce, to ber.. ram neni dulezity… to tady taky nekdo psal :)

                                                    0 0
                                                  • EpO  

                                                    Neber moje jméno nadarmo! Kdybych chtěl gramařit, tak si silniční superior nekoupím. Právě naopak.

                                                    Alergii máš akorát ty na jiný názor, tvůj problém. Já dám svoje peníze jen za něco, co mi přijde celkově po technické stránce pokrokové a nové, a mám možnost to mít za zajímavou cenu (přirozeně…). Když mi to nabídne firma Trek, nebo Spešl, nebo Cannondale, tak si to koupím. To se ale nestalo :-(

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    takže jádro věci jsou prachy. Kdo dá slevu je dobrej, kdo nedá má předražený šmejdy.

                                                    dává smysl…

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Ses snad panbuh, ze se Tvoje jmeno nesmi brat nadarmo? Jinak jak pise Blacky.. silnicku dela ram a ne elektricke picovinky.

                                                    0 0
                                                  • EpO  

                                                    je to sice smutný, ale prachy jsou až na prvním místě, protože to dost vylepšuje poměr cena/výkon. plus moje další nároky jak jsem psal. Já osobně doufám, že mě elektrický píčovinky budou bavit.

                                                    Skončí tato diskuze někdy? protože už mám nějakou dobu pocit, že se víceméně opakujeme..

                                                    …jo a panbuh kdyžtak s velkym „P“, díky ;-)

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    OK, to je Tvoje preference a Tvoje volba, to uz jsme si vysvetlili… ale Uzi vybira klasicke brzdy a mechanickou sadu a jedinej rozdil mezi tema kolama je 105 vs Ultegra (tedy prakticky zadny rozdil krome napisu a par gramu (ktere patrne dozene nebo predbehne ram a zbytek))… a pak ten ram, ktery proste bude radove lepsi a bude mit tu zaruku, cenove myslim psal rozdil cca 3k, to pak neni o cem uvazovat a s Tvymi argumenty o elektrice a hydrach jsi v te diskusi mimo – pro tebe jsou dulezite, Ok, pro Uziho nebo nekoho kdo srovnava podobna kola za podobnou cenu na ramu velke znacky vs. noname to nema zadnou vahu a rozhodne to nezvysuje uzitnou hodnotu SUP ramu..

                                                    0 0
                                                  • EpO  

                                                    no konečně jasnej závěr, že si celej týden diskutoval mimo mísu! :-)

                                                    o kus dále Uzi píše, že má treka za stejný peníze jako supa, tak předpokládám, že si koupí treka kvůli záruce minimálně a vyzkoušení.

                                                    Já jsem jen přispěl do diskuze tím, že si nemyslím, že sup má v této kategorii horší rám a kola a proč si to myslím.

                                                    Nikomu názory nenutím, každýho věc.

                                                    A už fakt konec a ve svých příspěvcích už prosím tě nepiš „okapes a EpO si myslí…“, protože si pak akorát přečtu nějakou tvojí fabulaci, co jsem nikde nenapsal, a to mě vadí.

                                                    Hough!

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Váha kol se uvádí obecně bez pedálů, tedy i moje váha je kolo tak, jak se dá koupit na krámě. Je to Litening 2014 Race, na Ultegře, brzdy Dura -ace, Kliky FSA K-force light, kola ZTR Alpha 340 a náby Novatec, sedlovka Ritchey Superlogic, sedlo Selle Italia SLR, řidítka CUBE alu. Váha je na nějakých 6,8 kg. Kola Cube ale nejsou nějaká váhová ani cenová špička. S-works je za více než dvojnásobek, tak bych čekal lepší parametry. V tuhosti a pohodlnosti to asi nebude – Litening vyšel v nezávislých testech velmi dobře, tak už zůstává snad jenom váha. Odkaz zde

                                                    0 0
                                                  • sharkeeCZ  

                                                    Mám předělaného Specialized Tarmac Sport (rok 2014) na Di2 ultegra (rok 2016) a i s pedály, košiky a držákem na Garmin je váha pod 8kg.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    A jsme u toho, takze bez kosiku a pedalu a lehkymi zaplety, plasti a kokpitem s odrenyma usima 6.8… ale je to hlavni duvod, proc je to lepsi nez „predrazene“ kolo velke znacky kde platim jen za nalepku :)

                                                    Srovnavat vahu je jak hadat se kdo ma vetsiho pindika nebo docura vejs..

                                                    Mmch tipuju, ze ten Tvuj ram by samotnej taky nestal malo, Sworks Roubaix ram se da sehnat za 30–35k, takze kolo poskladas za rozumnou cenu… a ve finale to nehraje vsema barvama a neni to posane idiotskyma nazvama radoby technologii

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Já jen řeším, že Cube a potažmo i SUP je kolo za méně než polovinu a parametry má srovnatelný. Proto nechápu, že někdo může dát za s-works, zřejmě právě jenom proto, že má s-works takový nekřesťanský peníze – opdkaz např. zde

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    takže jsme se po diskuzi dostali do bodu, kdy sám uznáváš, že nejlehčí závodní top rám v nabídce Cube je o 90gr těžší než nejvyšší rám od spešlu, který ale je primárně určen na něco úplně jiného. A díky tomu razíš tvrzení, že je nesmysl to kupovat, je to předražený a nekřesťanský – což je blbost, protože křesťanská církev jsou zloději o tisíce řádů větší než kdy bude Spešl ;)

                                                    rozdíly desítky gramů váhy o kvalitě rámů neříkají vůbec nic…

                                                    0 0
                                                  • Hroch obojzhivelnyj  

                                                    (ehm,alespon to o cirkvi prostemu lidu do hlav nalili komunisti, coz byli shodou okolnosti zlodeji o tisice radu vetsi nez kdy byla krestanska cirkev.. ale nerad bych tady z toho delal konspiracni vlakno ;-).

                                                    Kdyz se tu tak pekne hadate, tady je srovnani Cube Litening a Roubaix SL-4 ve srovnatelne cene. Hmotnosti, tuhosti etc, modeljahr 2014.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    tohle si někdy probereme u pivka ;)

                                                    to co sem dáváš není Jim Sworks Beam :)

                                                    0 0
                                                  • Hroch obojzhivelnyj  

                                                    Sworkse mam jen diskovyho 2015 nebo 2013le uz bez namerenych hodnot tuhosti. Nebo Tarmaca. Ale vsecky stojej 3× tolik :-)

                                                    vyber si tu:

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Hmm, tak nevim, jestli bych radsi volil „Rahmen-Set und Komplett – rad schwer“ (u endurance kola, pricemz jsme si ukazali, ze to neni tak docela pravda), nebo „im Lenkkopf etwas weich“ u zavodaka… to je tezky rozhodovani tohle :)

                                                    0 0
                                                  • marius  

                                                    To ze komanci byli vetsi zlodeji nez krestanska cirkev je nesmysl. Cirkev je dokonce horsi, nez to co tu mame po hadraku.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    *****, Hrochu, nepouštěj se do politologických a historických úvah :-D

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Díky za porovnání porovnatelného. Lépe bych to nenašel. Co z toho vyplývá?:

                                                    S Cubem ušetřím 100 Eur, 1,1 kg váhy oproti, světe div se „těžkému“ Spešlu, získám v hodnocení 79 bodů oproti 61 ale pro místní vypadáky, prostě, kua „nemám spešla“.

                                                    Mě z toho vyplývá, že jak jsem již několikrát psal, je drahej a nebudu ho sponzorovat, když NENÍ lepší.To že má trochu jiné zaměření je jasné, ale to tady teď neřeším.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Zapomnel jsi na to mekke rizeni u Cube… a ta vaha uz davno neni pravda, jak jsme si ukazali „tezky“ endurance ram RBX je lehci nez nejlehci top zavodak Cube… ale predevsim jde o ty vlastnosti… Cube je vetsi znacka nez SUP, silnicek dela vic a ramy si nejakym zpusobem navrhuje, a stejne to dopadne tak, ze v testu odhali kroutivej predek… jak na tom asi bude SUP s novym road ramem neznameho puvodu?

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Zase srovnáváš nesrovnatelný. Tady byla kola za stejnou cenu a rozdíl ve váze byl diametrální v neprospěch spešlu a tuhost byla u něj jen mírně lepší. Rozhodující bych řekl byl za ty investovaný peníze počet udělených bodů, kde to spešl prohrál na celý čáře a hodnocení zehr gut dostal s odřenýma ušima. Proč k tomu taháš rám S-works, který je za úplně jiný peníze? Já vím, protože se ti to hodí do krámu a můžeš tu svojí přihlouplou teorii dále rozvíjet. Tady bylo jasně vidět, že aby spešl dostal stejné hodnocení, jako levnější značka Cube, musel bys hoodně připlatit a to je to, co celou dobu tvrdím já.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Nevsim jsem si ze by mel tak spatne hodnoceni (vaha kola, OK, u endurance vaha nehraje tak velkou roli, zato vlnivej predek u zavodaku bych rek ze neni nejlepsi vlastnost..) a jak jsme si ukazali ram Sworks stoji 30k kdyz hledas, rozdil v cene oproti Cube tedy neni, rozdil ve vaze je 90g snad dokonce v neprospech Cube (a to je nejlehci top zavodak model)… takze nesrovnatelne srovnavas Ty, rekl bych.. a vubec, bavili jsme se celou dobu o SUP vs Trek Emonda SL6…

                                                    My kolo tady nekdo zatah, a kdyz uz se o tom bavime, troufam si tvrdit, ze koupit Swks Roubaix nebo Tarmac ram za 30k a osadit si jej podle sebe vyjde na lepsi penize nez koupit seroiovku Cube (a pocitam cca stejne jako koupit top ram Cube a osadit), pricemz kvalita je trochu jinde..

                                                    At si kazdy koupi co chce, pro me jsou rozhodujici vlastnosti ramu, ktere jsou prokazane a dozvim se o nich… u Cube to jeste jde, je to prece jen vetsi znacka a jejich kol se prodava vic a ve vice zemich, nejake informace jsou, jak jsme videli, ale u SUPu je to proste koupe zajice v pytli, viz muj comment nize..

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Třeba tady jsi ho mohl koupit za podobný peníze komplet..

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Priste vim kde mam hledat, dik..

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Přečti si o kroutivém předku:

                                                    http://cykl.cz/…per-hpc-race

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Demagog ses fakt slusnej..

                                                    Tezky ram Roubaix… lehky ram Cube (v uplne jine kategorii, o zavratnych 90g), ergo Cube je proste lepsi.. o nejakejch vlastnostech ramu ani slovo.. odkaz na kolo s hydraulikama a elektrikou za 270 k… ale ze ten top ram od Speslu, nebo i ten Tarmac, ktery by byl ekvivalentem Cube lite, akorat o dost lepsi, se da normalne koupit za 30k a kolo srovnatelne s Tvym se tedy na nem postavi za 60–70 z novejch dilu (pricemz to Tvoje stalo nove taky cca 70k co jsem koukal a ram samotny bys taky za mene nez 30k nesehnal..)

                                                    Proste to uz zkousni, nekdo si koupi ram nebo cele kolo od velke znacky, protoze chce predevsim kvalitni ram.. Nekdo si koupi kolo od mensi znacky, treba mu na tech vlastnostech ramu tak nezalezi, v poho, ale hadat se do krve ze je ten druhy stejny nebo lepsi (jen proto, e vazi o kousek mene) je uplne mimo..

                                                    0 0
                                                  • jecnak  

                                                    Ja tedy nechci rusit vase kruhy, ale kdyz uz, tak by si mel vlastnik toho Cuba hlavne priste rozmyslet, jestli pro nej misto ciste zavodniho ramu neni vhodne neco turistickeho, protoze nastaveny posed tomu jasne napovida. A mam i podle posedu takovy pocit, ze jestli usetri 90g na ramu ho vubec nemusi trapit.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Ale on prece usetril celych 600g (teda bez pedalu a kosiku) a to se vyplati :) A navic jej hreje u srdce, ze nepodlehl propagande zlych kapitalistu, neplatil za nalepku a vubec je na tom lip.. ze jej to stalo asi tak stejne ne-li vic, o tom taktne mlci asi tak jako o nepritomnosti pedalu pri vazeni :)

                                                    0 0
                                                  • gemini  

                                                    čekal jsem, kdo to napíše první…:-) 4 cm podložek plus forbec v pozitivu – to opravdu o správně zvoleném rámu – minimálně co do velikosti – moc nesvědčí…:-)

                                                    0 0
                                                  • gemini  

                                                    čekal jsem, kdo to napíše první…:-) 4 cm podložek plus forbec v pozitivu – to opravdu o správně zvoleném rámu – minimálně co do velikosti – moc nesvědčí…:-)

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    taky to mám tak na žiletce: dlouhý nohy + krátký tělo a jsi tam hned. Ale je fakt, že drop sedlo-rodla mám o dost víc.

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Fotky vznikly v den přestrojování nového rámu, tedy před nastavením na reálnou postavu, pouze po složení kola. Komponenty šly z malého rámu, kde byl představec nuceně obráceně. To tady ale nějak neřešíme, nebo jo?

                                                    0 0
                                                  • GrumpySmurf  

                                                    To vis ze jo, ja taky strojim kolo rovnou s brasnou, svetlama a cyklocompem. :D Riditka si taky nejprve utahnu, abych cvakl peknou fotku a pak teprve obracim predstavec a prendavam podlozky…

                                                    btw. otoc si prosim ten senzor na vidli, takhle kdyz ti do nej neco cvrnkne, tak ho za jizdy urves a kolo taky stastny nebude..

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Když řešíš můj posed, proč neřešíš posed pana Trombona? Stačí se podívat na fotku jeho kola a zjistíš, že to má podobné. Jenže on to nemá focené v den sestavení (výměny rámu) jako já. Nyní už mám nastaveno dle fit calculatoru – to byl i důvod výměny malého rámu za větší a důvod, proč jsem na původním rámu měl obráceně představec a hodně podložek. To, že už první den bylo na kole vše včetně světel, bylo proto, že to bylo na řidítkách a sedlovce, které jsem jenom přendal do jiného rámu, tak, jak to bylo na tom starém. Jinak 90g mě trápit fakt nemusí, to máš recht, ale ty tady neřeším.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Muj posed se tady uz resil, mam dlouhe nohy a kratky trup, musim mit kratky ram a pak mi vychazi velky drop, takze forbec nahoru.. proto si kupuju ram s co nevyssi hlavou… Ty mas od pohledu podobny posed, ale koupil sis zavodackej ram s nizsi hlavou.. na to patrne Jecnak narazel..

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Mám hlavu 185mm při efektivní rámové trubce 570mm. To mi nepřijde jako rám s nízkou hlavovou trubkou! Velikost rámu mi též připadá adekvátní na mých 182 cm výšky. Drop mám něco málo přes 50mm. Na těch fotkách to bylo před nastavením!!!

                                                    0 0
                                                  • GrumpySmurf  

                                                    Ale mne tvuj posed vubec nevadi. Vypada pohodlne a popravde sam nemam o moc rychlejsi. Otocils uz ten senzor? A proc si vlastne menil canoyona za cube?

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Ten tam dávno není, mám Garmin a tam snímač na vidli není. Canyona jsem před rokem a půl prodal bez náhrady, že silnici jezdit nebudu a teď mi zase začala chybět, tak jsem nadvakrát pořídil Cube – mají odlišné značení velikostí, což jsem netušil a nenapadlo mě to a já vzal moc malé – 56, což je ale u Cube v reálu 53 a to mi bylo malý. Tak jsem to hned vyřešil velikostí v reálu 57 – měnil jsem už ale jenom rám bez velkých vícenákladů. Prodával a kupoval jsem obojí nové.

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Dá se sehnat třeba zde :

                                                    http://www.ebay.de/…111926561011?…

                                                    0 0
                                                  • Smazaný účet  

                                                    Pedály jsou nezbytným komponentem ne ? Když se vážíš ty, taky si odečteš za chodidla ? :))

                                                    Jinak moc hezký cube, jak vzhled, tak „ohoz“.

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Dík za hodnocení.

                                                    Bez pedálů se uvádí obecně hmotnost kol proto, že každý používá jiné, tak aby to bylo co nejvíce porovnatelné. Proto jsem záměrně uvedl váhu také tak. Na fotkám tam mám zatím MTB pedály. Silniční tam přijdou až budu moct používat letní boty. Silniční zimní nemám, ale horské ano, tak je jednodušší jednou přehodit pedály, než dvakrát denně navlíkat návleky.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Já bych uvedl váhu bez klik, protože každý používá jiné, někdo kompakty a někdo klasiku… Pak ze stejnýho důvodu i bez kazety. Samozřejmě pak musíme dát pryč i brzdy, protože někdo má kotouče… A pak kola, protože někdo má galdy… A já mám tak 4kg silničku :).

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    A někdo musí mít pravdu a poslední slovo prostě za každou cenu, že?

                                                    Použil jsem pouze všeobecně používanou metodiku uvádění váhy kola. To, že se ti to nelíbí, je tvůj problém a já končím diskusi, protože nemá smysl.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Hele vysvetlili jsme Ti, ze nejakejch par desitek gramu sem nebo tam neni zas az tak dulezity, rozhodne ne tolik jako jak to kolo jezdi..Ty si presto trval na tom, jak jsou ty nase kola sracky a to Tvoje super jen na zaklade vahy a ackoli jsi vedel, ze my uvadime vahu celeho kola pripraveneho na jizdu, sam si svoje argumenty podpiral nejakym z pulky odstrojenym kolem…

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Máš pravdu…

                                                    Protože jinak nedáš pokoj.

                                                    Na to platí jedno přísloví:....­.............­.............­.............­....a já ustoupím.

                                                    0 0
                                                  • Divebull  

                                                    Hele, už to tady s mírně zvednutýma koutkama sleduju pár dní. A nedá mi to. Teď nevím jestli si to tady už nepsal, ale svezl si se někdy na kole který ti přijde předražený? Já sice nemám Spešla, ale pokud by si chtěl tak tě nechám svézt na Italu. Jsme od sebe kousek. Myslím si, že trochu změníš názor… Možná:)))

                                                    0 0
                                                  • gemini  

                                                    No tak konkrétně Bianchi je oproti Spešlu a Treku předražený ještě daleko víc…:-)

                                                    0 0
                                                  • Divebull  

                                                    :) V týhle kategorii je cena (rámu) víceméně podobná, funkční rozdíl můžu posoudit jen mezi Scottem a Bianchi.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Nemůžeš srovávat designově vytříbenou italskou klasiku s hrůzami made in Trek nebo Specialized. U šperků se poměr cena/výkon neřeší.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    jsi nějak vynechal hrůzy typu scott :) :)

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Tady si někdo koleduje o kravatu :-D

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Já bych naopak řekl, že se dobrej rám Bianchi dá sehnat za nižší peníze než S-works. Taky jsem o něm uvažoval, než jsem koupil levnýho Cuba. Měl jsem v merku BMC, Bianchi, Wilier a Colnago, ale nakonec zvítězila vnitřní klasická česká lakota kvůli poměru ceny 24 / 60–70+ za rám. Od trekospešlů to nebude nejvyšší řada a s tou nižší už špatnou zkušenost mám, takže tudy ne.Jinak Bianchi se mi líbí hoodně (opravdu vytříbená klasika a snes bych i tu jejich kanárovou barvu), BMC a Colnago designem moc ne a Wilier je z toho asi nejhorší, ale to je jenom pocit.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Ukaz mi Bianchi ram za 30k (ani nemusi byt top)… taky jsem mel dost alternativ, mezi nima Bianchi, ale Spesl je masovka, takze se proste dal koupit lip.. kdyz si das do Heureky S-Works Roubaix, uvidis novou ramovku (predchozi generace) od Spesl prodejce za 29k… ja jsem za ty prachy nenasel zadnou z tech alternativ, o kterych jsem uvazoval (Trek, Bianchi, Felt, Canondale)

                                                    0 0
                                                  • gemini  

                                                    Do 30 t se dalo jednu dobu sehnat Sempre Pro…

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    OK, ja ale hledal v endurance kategorii, takze Bianchi Infinito, Trek Domane, Canondale Synapse, nebo Felt uz si nepamatuju kterej.. Felt ac je z nich nejlevnejsi, tak samotnej ram byl hrozne drahej.. Speslu Roubaix se proste prodava nejvic, nebo alespon tenkrat, Endurance kategorii tak nejak zacli… takze se jejich ramy daj sehnat nejlip a za nejlepsi penize, i kdyz papirove v novejch cenach jsou skoro nejdrazsi..

                                                    0 0
                                                  • gemini  

                                                    Pokud endurance, tak u Bianchi Intenso za 35…:-)

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Ano, už jsem to rady psal, že jsem měl na 24 hodin půjčený Specialized Roubaix myslím Sl2 nebo Sl3 ale jistý si nejsem na kompletní Ultegře a kolo mi prostě obecně nesedlo a nebylo za ty peníze (cena přes 80 000,– Kč – myslím, že 89 ) pro mě ničím zajímavé. Najezdil jsem na něm kolem kila a byl jsem rád, že jsem ho vrátil. Potom jsem si pořídil svoje, Canyon CF SL 9,0 na Chorusu, kde byla cenovka o nějakých dvacet litrů nižší a kolo bylo více než dobré. Bylo v o něco málo tvrdší, ale že by se dalo hovořit o nějakém diametrálním rozdílu, to se opravdu nedá. Rozdíl byl samozřejmě v geometrii, ale tlumení vibrací rámem bylo hodně srovnatelné. Nyní mám Cuba Litening a ten mi připadá z těchto kol nejpohodlnější a nejtužší. Nejsem ale specialista na silničky – jezdím více MTB od Fulla Giant Reign až po 29 hardtail, takže na silničkách mám najeto jenom pár tisíc. Za cca měsíc budu mít určitě možnost porovnat spoustu kol, takže si určitě rozšířím obzory. Za nabídku porovnání díky, třeba se nějak domluvíme a možná změním i názor.

                                                    0 0
                                                  • Hroch obojzhivelnyj  

                                                    Logiku to uplne nema, ale uzus je takovy ze cyklisticka media v testech udavaji hmotnosti bez pedalu (a ty seriozni to tam u testu i pisou, a pak je to u me perfektne v poradku).

                                                    Naopak UCI oficialne vazi s pedalama, kosikama a drzakama na comp, ale bez compu, lahvi (a brasnicky:-)

                                                    ARTICLE 1.3.019

                                                    “The weight of the bicycle cannot be less than 6.8 kilograms.”

                                                    The minimum weight of the bicycle (in working order) is 6.800 kg, considered without on-board accessories in place, that is to say those items that may be removed during the event. The bottles, on-board computers and all others removable accessories must be removed during the weight check. However, the bottle cages, fixture systems and clipped-on extensions are part of the bicycle and stay in place during the weighing.

                                                    0 0
                                                  • free788  

                                                    Napsal majitel FAKE s-works za dvacet litrů a bude plácat, jaký super vlastnosti to má. Hlavně ta tuhost je úplně jinde než u rámů „malých“ značek. Máš na to jistě doživotní záruku, z Ebaye?

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Ty budes asi hodne dobrej, poznas fake z fotek (no kdyby to byl fake, tak to mozna poznat pujde)… zaruku na to samozrejme nemam, to preziju (tady jsem mluvil o situaci Uziho, kdy ma za podobne penize SUPa a Treka s dozivotni zarukou), za 30k se da koupit novy Swks Roubaix ram od oficialniho prodejce i se zarukou..

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Tahat do toho výprodeje je blbost, to pak veškerý srovnání postrádaj smysl… Aktuálně je S-Works rámovka za kilo. Cenová politika Spešlu prostě přísná je, těžko jenom lepší kvalitou obhájit cenu kol/rámů, ale člověk si s tím platí ten servis, možnost kolo před koupí snadno otestovat, možnost mít to sladěný včetně doplňků a samozřejmě i to, že prostě má Spešla… A to už si každej soudruh musí zvážit, jestli mu to za to stojí. Poměrem cena/váha se prostě Spešl nevybírá, stejně jako si Mercedes nekoupíš pro poměr počet koní/cena nebo AMG kvůli nízký spotřebě :).

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    No nevim, ten muj ram stal u nas novej 70k, za stovku je koroucovej myslim, ale celkem pravidelne se objevuji u ofiko prodejcu pod 30k, Swks vetsinou predchozi model, nizsi rady i novejsi.. v zahranici mozna jeste lip… Ze jsou oficialni ceny Speslu naprd vime vsichni, ja bych to za to nedal, ale koupit top ram vychazelo nejlip u Speslu, protoze jich jsou mraky a ty slevy proste bejvaj…

                                                    Bral bych i jinou znacku, mel jsem asi pet favoritu, ale nikde nebyly samotny ramy za rozumny penize… Me se hlavne ten ram libi, tvar i design, k tomu ma presne ty vlastnosti a chovani (ani ne tak tlumeni jako spis stabilitu a ‚handling‘, plus misto pro tlustsi plaste) jake mi vyhovuji.. cenu seriovky bych si na to moje jezdeni asi sam pred sebou neobhajil, ale kdyz to nekdo chce a ty prachy nepotrebuje jinde, je to jeho vec.. tady se celou dobu bavime o tom, jestli je lepsi koupit za 55k Emondu SL5 nebo za 53k SUPa a tam je to myslim jasne, kdo nechape, ze silnicku dela ram a ne sada, jeho problem… moje kolo tady vnesl nejakej hater co se mu dela rude pred ocima kdyz vidi velky Sko..

                                                    0 0
                                                  • Divebull  

                                                    Tak. Oficiální cena je fakt mimo. Osobní zkušenost mám se Scottem. Chtěl jsem loni rám Foil Premium. Cenovka 85000,– V oficiálním zastoupení Scottu mi nabídli hned slevu 40% a to jsem si o ní ani neříkal. Jinak už vůbec se nevyplatí tyhle drahý kola kupovat komplet. Když si to vezmu že za něj chtějí 250000,– tak když si ho postavím tak ušetřím skoro sto litrů.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Počkej, za ty prachy se tu prodával originální Specialized…

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Já třeba u všech kol vždycky udával váhu komplet… Pedály jsou součástí kola, není důvod je odečítat. Jinak součástí týhle „všeobecný“ metodiky bylo i udávat váhu v nejmenší velikosti a ideálně poskládaný z komponentů, který byly na spodní hranici tolerancí, což na celým kole udělá počítám v pohodě 300g :). Přesně kvůli těmhle „všeobecným“ metodikám pak většina slušných výrobců radši ty váhy radši přestala udávat.

                                                    0 0
                                                  • Rubi  

                                                    mi se libi, jak si vzdycky vazil komplet a lidi ti psali jak to mas strasne tezke, protoze jsou zblbli z tech vah bez pedalu a kosiku atd. :D nechapu smysl vazit bez pedalu a argumentovat ze kazdy vozi jine…plaste taky vozi kazdy jine a nevazi to nikdo na rafcich…

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    tak někdo šel ještě dál. Zvážil kolo v nejmenší velikosti bez laku a pak k tomu připočetl též podobně optimistické váhy výrobce osazených komponentů. Ve finále jsi koupil kolo co mělo o dvě kila víc ;)

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Kdybych sem dal svojí Defy, tak místní porovnávači cena/váha by z toho chytli psotník :). A to je cenová politika Giantu ještě o kus vstřícnější, než u Treku nebo Spešlu…

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Giant jsou těžký mrchy, proto se také schovávají v katalozích za berličku, že jiní výrobci prý vojebávají :-)

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Může být, měl jsem lehčí bajk, než tuhle silnici :D. Ale hlavně to bude v zapletených kolech (tovární Giant), který podle všeho váží o nějakých 100g víc, než moje relativně slušně odolný 29" mtb kola na Enduru :).

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Stejnou taktiku má taky spešl a další „renomovaní“ výrobci. Někteří ti tady budou tvrdit, že váha není podstatná. Slušná firma ti napíše váhu vždy a pod to, jak k tomu číslu dospěla (velikostM, nebo 56, bez pedálů apod.) Např. Canyon, Cube, Haibike, Felt, Wilier, Focus, Stevens, Lapierre, Superior ....... (nemají se za co stydět) A ti co mají, vymlouvají se na kde co, protože je dost takovejch pitomců, jako já, kteří nechtějí v horách tahat do kopce zbytečnou váhu (mám dost problémů s astmatem, věkem a svojí váhou). Potom přijde test, kde váhu samozřejmě uvedou a světe div se, „renomovaný výrobce s milionovým vývojem“ je u kola za větší peníze těžší, hůře vybavený s podobnými parametry a dostává tedy nižší bodové hodnocení. Čím to asi bude? Určitě se teď najde někdo, kdo sem vrazí do srovnání kolo vyšší řady koupené v akci, nebo přes E-bay, ale takto se dá sehnat většina výrobků, když je štěstí. Přikládám tabulku výsledků testů kol do 2500 eur. Obrázek si udělejte sami.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Jestli udávaným váhám výrobců věříš, tak jsi ještě větší naivka, než jsem si myslel…

                                                    Že jsou kola velkých výrobců za stejnou cenu hůř osazený a tedy většinou těžší, to jsi objevil Ameriku :).

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Já jen docela věřím té tabulce. Tam chybělo spešlu ztratit jeden bod a spadl by do kategorie GUT. Treku 4. Tady to není jenom o hmotnosti.

                                                    K té váze a věření: moc zkušeností nemám, ale u Canyonu byla uváděná váha přesná ±5 gramů, u Cuba se sekli o 7 gramů a u Haibiku to bylo o 20 g jinak, ale to byl Full.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Tak to ti nežeru, tohle je hodně průhlednej trolling… Snad každej komponent má váhovou toleranci větší než 5g a 2 úplně stejný kola se stejným osazením můžou mít snadno váhovej rozdíl kolem 200g jedno od druhýho, aniž by v tom byl jakejkoliv problém. Jenom gumy lítaj kus od kusu klidně 50g (bajkový, u silničních to bude samozřejmě míň). Že by váhu výrobce trefil pravidelně na 5g je utopie nebo velká náhoda i kdyby sebevíc chtěl (a že většinou nechtěj a ty udávaný váhy bývaj proti realitě výrazně nižší).

                                                    Jinak jak jsem psal, to fakt není nic novýho, že kola velkých značek jsou dražší při stejným osazení nebo při stejný ceně hůř osazený. Ale prostě ono to jen o váze není… Třeba XC HT od Spešlu nejsou nijak extra lehký rámy, kdejaká čína bude lehčí. Jenže u Spešlu máš opravdu výbornou geometrii, zpracování, před koupí si ho zadarmo otestuješ, zpravidla bývá výrazně kvalitnější a když už se něco posere, tak máš doživotní záruku, kdy ti to bez keců vymění za novej (a často lepší), což dohaduj se se Superiorem, když ti řeknou, že rám ti sice prasknul, ale novej ti nedaj a tu prasklinu akorát nechaj opravit na jejich náklady… Jo, ono to po opravě taky drží, ale prostě je to přístup na jiným levelu… Plus jak psal dole Blacky, až to za pár let budeš chtít prodat, Sup bez záruky půjde za pár drobnejch, takže ten rozdíl kupní ceny to zase o kus srazí… Je to holt na každým, někdo jde slepě váha/cena, někdo koupí podle řady přehazovačky, někdo prostě musí mít elektriku i za cenu čínskýho rámu, někdo klidně bude čekat na Canyon půl roku… To ti žádnej test v časopise nezohlední a každej soudruh si to pak musí zvážit sám.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    nebo ti taky rachnou horni vzpery Luxu a pošlou te do ****** (což není JPP osobne znám majitele, jezdí klid a nebylo to přezažený). Což nasere ale co už rám měl pod dve kila i s tlumičem, takže za ty 4 mesíce provozu to stálo

                                                    0 0
                                                  • Rubi  

                                                    to je docela kruty pribeh, ale nekup to kdyz je to tak levne…:D

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Má pravdu, už to nech bejt..

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Vážně?

                                                    0 0
                                    • Uzi  

                                      No pěkně se nám ta diskuze rozjela :-). Zatím jsem měl to štěstí projet se na Emondě, SUPíky zatím nikde nemají skladem, všechno půjde k prodejcům až v průběhu dvou týdnů. Můžu jen srovnávat mezi Emondou SL5 a Madonou 4.5, kterou jsem jezdi do léta. Emonda na mě pocitově působí líp než Madona, tak zatím jasná volba...... Seděl jsem na 56ce a ještě čekám na svezení na 58ce, abych porovnal jaká velikost mi bude sedět více. Tak snad se mi podaří se svézt na SUPu než dorazí větší rám, abych je mohl porovnat.......

                                      0 0
                        • Smazaný účet  

                          … Jenže síla těchto značek je jenom v množství peněz nalitých do reklamy, aby takovým, jako jste vy, vymyly mozek. …

                          Jsi si tím jistý ? Jsi u Treku nebo Cannondale pracoval ? Já popravdě vidím více reklamy na Author, Pells, KTM, apod. Reklamu na Trek jsem zažil jednou ( dva roky zpět u vysílání TdF ), na Cannondale, BMC nebo Bianchi jsem reklamu neviděl nikdy.

                          Jinak osobně bych si české kolo klidně koupil. Duratec nebo RB.

                          A ještě by mne zajímala jedna věc: Jak víš, o čem se baví ti Rumuni, když píšeš „česky nemluvících“ ? To se u vás mluví v ANJ, nebo tam máte tlumočníka ?

                          0 0
                          • karliner  

                            Pokud alespoň listuješ jediným českým časopisem zaměřeným na silniční cyklistiku a tvrdíš, že jsi nikdy neviděl reklamu na Cannondale, Bianchi nebo BMC, tak buď lžeš nebo jsi slepej.

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Posledních cca 5 let si časopisy nekupuju, takže v nich ani nelistuju ;-)

                              0 0
                              • okapes  

                                …ale vím, že v nich tyhle reklamy nejsou…fakt…nekecám

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  Píšu o tom co jsem viděl/neviděl… ne o tom, o čem si jsem/nejsem jistý. Takže tvoje narážka je trochu mimo ;-)

                                  0 0
                      • Chlebovnik  

                        Davide, ty se určitě v těch čínských rámech vyznáš. Mohl bys mi prosím dát odkaz na ty konkrétní čínské rámy, které SUP používá? Zajímalo by mě také, jaké další značky je používají. Jedná se mi konkrétně o modely MTB CRB 2014+ a tady ve vlákně řešený X-ROAD Carbon. Díky.

                        0 0
                        • Smazaný účet  

                          Třeba RockMachine :) http://rockmachine.us/…s/detail/386

                          0 0
                          • Chlebovnik  

                            Ale Rock Machine a SUPERIOR jsou de facto tatáž firma. Vlastníkem obou je BFI (Bike Fun International).

                            0 0
                          • Rubi  

                            pan je odbornik :D :D sup a rm lezou ze stejne fabriky v koprivnici…

                            0 0
                            • Smazaný účet  

                              Vím, že se vyrábí oboje ve stejné fabrice. Ale ptal se na jinou značku. SUP a RM jiné značky jsou. VW a Škoda se taky vyrábí ve stejných fabrikách, mají stejného majitele, ale není to jedna značka.

                              …odborníku ;-)))

                              0 0
                              • Rubi  

                                Ale maj pulku veci stejnych… Ty argumentujes ze je to cina katalog(coz mozna je) a nahodis znacku ktera s nin spolupracuje, cimz si dokazal velke ho*no :-)

                                0 0
                                • Smazaný účet  

                                  „Ty argumentujes ze je to cina katalog“

                                  A nekálíš si teď do úst (klávesnice)? Protože si nevzpomínám, že bych o SUPu psal to, co mi podsouváš…

                                  No a co že mají půlku věcí stejných… Chtěl vidět totožný rám u jiné značky a jediná jeho podmínka byla ta jiná značka. To nezvládáš nebo nechceš pochopit ? :)

                                  0 0
                                  • Chlebovnik  

                                    Ale tak hlavně, že jsme z této „diskuze“ vyčetli, kdo dokáže věci chápat v nějakém kontextu a kdo si naopak vše vykládá doslovně. =)

                                    Btw, stále mi nikdo nedal odkaz na ty ČÍNSKÉ KATALOGOVÉ RÁMY, které SUP, podle tvrzení zdejších odborníků, nakupuje a pak na ně lepí své nápisy.

                                    0 0
                                    • JakeF  

                                      bajkovej už ti tu někdo objevil… A zrovna silničky Sup člověk skoro nevidí, tak se mi moc nezdá, že na těch pár prodanejch kousků by ten vývoj měli a prioritní MTB brali čínu, ale to už je jen spekulace, prohledávat OEM katalogy číňanů kvůli tomu neplánuju.

                                      0 0
                                      • okapes  

                                        A díval jste se někdo na ten „prý“ stejnej rám, jako je MTB Team Issue? Já ano a je mu maximálně tvarově podobný (ony jsou si dost takto podobný všechny karbonový hardtail rámy). I malé dítě pozná, že se ale liší poměrně dost. Například umístění zadní brzdy, tvar horní rámové trubky, úplně jinak tvarovaná oblast kolem středového složení atd. atd. Stejně by mohl někdo tvrdit, že je to Stumpjumper HT. S těmi OEM rámy, katalogy a nalepováním loga jsou to v tomto případě jenom nepodložené kecy. Uvěřím tomu až tehdy, až ten rám bude opravdu stejný. Do té doby si i vy udělejte o kvalitě příspěvků s touto tématikou obrázek sami.

                                        0 0
                                        • JakeF  

                                          Srovnáváš špatnej modelovej rok… Musíš s tímhle a musíš srovnávat čínu taky 29 abys měl stejnej rám…

                                          0 0
                                          • Chlebovnik  

                                            Psal jsem 2014+

                                            0 0
                                            • JakeF  

                                              Máš nějaký indície, že se v tom roce něco změnilo ohledně vývoje? :)

                                              0 0
                                              • okapes  

                                                Mám indicie, že teorie ohledně OEM rámů s nalepkami SUP je výplod choreho mozku v případě Team Issue 29er.

                                                0 0
                                                • JakeF  

                                                  No zatím ten rám vypadá úplně stejně… Jen nějakej chorej mozek tu tahá fotky špatnýho ročníku. Nechci ukazovat, ale ty víš :).

                                                  0 0
                                                  • okapes  

                                                    Tak dej vedle sebe ty správný fotky ty, abychom ti uvěřili. To jsi zatim nějak neudělal.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Máš je dole v odkazu…

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Jo,ale už jsem jednou psal, že ta tvoje Čína nemá vzadu pevnou os, ale SUP ji má již od prvního modelu karbonovyho Team Issue. Na to jsi zapomněl? Navíc tam píšou váhu 1.2 kg, kdežto SUP má 990g. Prostě zkus přiznat, že tady lidem věšíš bulíky na nos.

                                                    0 0
                                              • Smazaný účet  

                                                Indicie asi nemá. Spíš hájí svou pravdu a nechce slyšet (číst) něco jiného :-)

                                                0 0
                                                • Chlebovnik  

                                                  Já žádnou svou pravdu nemám. Nemám ani žádné interní informace od SUPU. Prostě mě to zajímá, tak se tu na to na ptám. Otázka zněla: Můžete mi ukázat ty čínské katalogové rámy, které SUP používá u karbonových MTB počínaje ročníkem 2014? Nebo mi ukažte i rámy, které používá na X-ROAD a na svých karbonových silničkách. Když jsou to podle vás čínské katalogové rámy, tak snad taky někde musí být dostupný ten katalog, ne? Případně mi ukažte jiné značky, které používají stejné rámy (spadající mimo koncern BFI).

                                                  Také mě štve, jak se tu někteří bezostyšně ohánějí tím, že jsou to katalogové rámy, bez toho, aniž by předložili důkaz tohoto svého tvrzení. Nevím, kde je pravda, ale velice rád bych to věděl. Věřím, že se ukážete být skutečnými odborníky a důkazy dodáte, případně přiznáte svou chybu a omluvíte se.

                                                  0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Máš snad nějaký důkazy o opaku? Dole máš celkem jasný důkazy, že tomu tak bylo, nic nenasvědčuje tomu, že by se to změnilo a dokonce co jsem koukal na stránky Superioru, tak ani oni sami o vývoji rámů nic netvrdí, jenom o vývoji elektrokol…

                                                    Všechny klíčové výrobní procesy realizujeme interně, abychom měli co nejlepší kontrolu nad designem, konstrukcí, lakováním, zaplétáním kol a montáží našich modelů.

                                                    Jinak dost pochybuju, že by Číňani dávali na net všechny rámy, co dělaj, zvlášť pokud to je fabrika, co se zabývá jen velkoobchodem…

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    Sorry, Džejku, ale takhle se vážně dialog nevede. Když neumíš odpovědět na moji jednoduchou a jasně položenou otázku, tak radši mlč. Důkazy o opaku nemám, protože tu nezastávám pozici obránce SUPERIORU. Kdyby sis pozorně přečetl příspěvek, na který reaguješ, dozvěděl by ses, že nevím, kde je pravda, ale požaduji důkazy o vašich tvrzeních, že se jedná o katalogové rámy. Toho jste zatím nebyli schopni. Už si rozumíme?

                                                    0 0
                                                  • Karma  

                                                    Já si myslim, že spousta lidí SUP odmítá jen kvůli tomu, že je to prostě „trapný“. Zrovna tak spoustu jiných věcí, který nejsou MADE IN USA nebo GERMANY. Už z principu.

                                                    0 0
                                                  • karliner  

                                                    Superior JE trapnej.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    V pořádku, důkazy o opaku nemáš, dole máš postnutej rám z číny, kterej podle všech zatím nalezenejch detailů odpovídá 2013 Supu… Dokonce ani samotnej Superior opak netvrdí… Za mě je to celkem jasný a upřímně je mi to dost u zadele, Sup bych si nekoupil ani kdyby mi ho upekli před očima.

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    Břemeno DOKAZOVÁNÍ leží na bedrech toho, kdo něco tvrdí. David a tromboonen tu tvrdili, že SUP pouze přeprodává katalogové rámy z Číny, ale nepodložili svá tvrzení žádnými důkazy (stejný rám u jiné značky, katalog z Číny apod.). Já NETVRDÍM NIC. Neříkám, že SUP má vlastní vývoj nebo že si vyrábí rámy sám, PROTOŽE TO NEVÍM. Důkazy o opaku ti tak dávat nemusím, protože nic takového netvrdím. Ale samotná absence důkazů o opaku přeci neznamená, že jsou jejich tvrzení pravdivá!!! A Džejku, bež už s těma 2013 rámama do zadele, děláš tu ze sebe akorát hlupáka, protože každý jasně vidí, že jsem se specificky ptal na rámy 2014 a novější.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Označovat někoho za hlupáka ve stejným příspěvku, kde sám tvrdíš, že o tom víš kulový… To je mi panečku způsob vedení dialogu :).

                                                    A já se tě ptám znovu… Máš nějaký indície, že se od toho roku 2014 něco ve vývoji změnilo, když se SPECIFICKY ptáš na rámy 2014 a novější? Nebo je to jen pouhej způsob, jak existující důkazy obejít?

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    Jsi hlupák, protože nedokážeš porozumět textu a otázce. Jsi hlupák, protože tím pádem odpovídáš na něco, na co jsem se neptal. Nemám problém přiznat, že něco nevím. To ze mě ale rozhodně nedělá hlupáka. Pouze se snažím zjistit, kde je pravda.

                                                    Indicie? Jednou z indicií je pro mě zcela nový design MTB CRB rámů počínaje rokem 2014. Ale jak říkám, netvrdím na základě toho, že je to výsledek vlastního vývoje a testování SUPU.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Tak jestli je pro tebe „nový design“ indície vlastního vývoje, tak to pak by si asi chtělo v první řadě ujasnit, čemu říkáš vývoj :).

                                                    Kdyby u Supu ten rám na 2014 nevyměnili, tak to by byli korunovaný kikoti, protože ty 2013 byly fakt velkej průšvih a pro byznys ten počet reklamací počítám taky nebyl nic moc :).

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    Designem jsem myslel celkový vzhled, vzezření rámu včetně geometrie, pevné osy, uchycení „navářek“ na třmen, vedení bowdenů atd. To vše je jasně odlišné od starších modelů. Je to design v širším slova smyslu, nikoliv pouze „grafický design“, jak by se možná mohli někteří jednodušší jedinci domnívat. A ano, je to pro mě možná indicie (nikoliv důkaz) vlastního vývoje, jelikož mě nikdo zatím nepřesvědčil o opaku.

                                                    Máš tam ještě nějaký další off-topic nebo konečně začneme diskutovat konstruktivně? Máš tedy nějaké konkrétní důkazy, kterými můžeš podložit pravdivost Davidova a tromboonenova tvrzení, že SUP v současné době pouze přeprodává čínské katalogové rámy?

                                                    Ano? Výborně! Konečně se dočkám odpovědi na svou otázku a budu v tom mít jasno! Děkuji!

                                                    Ne? Pak mlč.

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    pošli CV do Supu, určitě tě vezmou na post PR. takhle kopat za neco co čeho ti je putna a nic o tom -a obecne o businessu- nevis je hukot.

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    Blacky, už poněkolikáté píšu, že za nikoho nekopu. Jenom mě tahle problematika zajímá. Sám už nějakou dobu „vybírám“ další kolo (ruku na srdce, nové kolo tady „permanentně“ vybírá asi každý uživatel BFka, že :) Prolezl jsem toho tedy na internetu hodně. Viděl jsem mnoho čínských rámů a mnoho rebrandovaných rámů pod jmény různých značek. Ale rám, který aktuálně používá SUP, jsem vážně viděl jenom u nich.

                                                    Doufal jsem tedy, že mi v tom zdejší uživatelé, kteří tvrdí, že se jedná o čínské katalogové rámy, udělají jasno. Bohužel se tak zatím nestalo. Prostě se (zatím) jedná o nepodložené plky, což mě mrzí, protože mě vážně zajímá, jak to je doopravdy.

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    O MTB vim prd, nestydim se za to a sam mam doma SUPa (hlina 26, celkem kvalita co muzu posoudit, tenkrat..), ale SUP ma podle me PR uz zmaknuty, viz ten klucina co vysvetlil celymu svetu moravskou anglinou ze holky potrebujou predevsim ruzovej ram..

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Ty na Supu jezdíš, viď? :)

                                                    Tyhle všechny změny maj celkem jednoduchý vysvětlení… Rám od Astro eng. viz niže jim praskal, a to tak že hodně, tak prostě vybrali jinýho číňana, co jim dodá novej základ pro Sup nálepky.

                                                    Ale správně spoléháš na to, že opravdu nehodlám procházet katalogy číňanů a hledat co zrovna u Superioru vybrali.

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    „…prostě vybrali jinýho číňana, co jim dodá novej základ pro Sup nálepky.“

                                                    Konečně jsme se dočkali odpovědi! Řekl to Džejk, tak to musí být pravda! A basta! =D

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Ale že to trvalo…

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    napíšu to třeba sem.

                                                    pokud si objednáš rám od velkovýrobce, tak máš několik možností.

                                                    1. jsi fakt socka a vezmeš si deal co není exklusivní. tzn tvuj rám je v nabídce i pro ostatní. byly tady Demy a 4every s linkama na katalogy
                                                    2. máš trochu cash a odběr – ale ne tolik, aby se ti vyplatila vlastní forma. vezmeš rám z katalogu a oni ti zaručí, že ho rok, dva, tři nebude mít nikdo jiný pak ho dají do prodeje. viz třeba road sup 2013, ten rám je tento
                                                    3. jsi v keši a máš vlastní formu, pak to muže mít ruzný konce dle dohody ale vše je na tobě.

                                                    v případě 1 máš minimální upravy v případě 2 ti navrtají díry, dají osy, udělají střed a další drobnosti… v případě 3 co si vymyslíš máš

                                                    0 0
                                                  • Rubi  

                                                    +1

                                                    0 0
                                                  • Chlebovnik  

                                                    To zní rozumně. Díky za vysvětlení. Chápu-li to správně, SUP je dle tebe varianta č. 2? U toho silničního SUPU jsem porovnával geometrie a úplně to nesedí (ale je možné, že ji jeden ze zdrojů uvádí špatně). Dál jsem si všiml rozdílného vedení lanek – vnitřní vs. vnější. To bude asi případ těch drobných úprav, o kterých jsi hovořil. Každopádně ještě jednou děkuji.

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    A ten důkaz tvého tvrzení máš jako kde, chytráku. Celou dobu se ho z tebe snažíme vymáčknout a on, nějak neexistuje, že? Plkale Jakube.

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Vždyť ti jasně napsal, že to nepovažuje za důkaz vlastního vývoje SUPU a ty mu to hned vrážíš, proč?

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Že někdo něco za důkaz nepovažuje, z toho ještě důkaz nepřestává dělat.

                                                    0 0
                                                  • sharkeeCZ  

                                                    Řeknu to asi tak. Zajeď si sám do Kopřivnice a zjisti si realitu.

                                                    Jen jsem pak zvědav, jestli uznáš, že píšeš nepravdu.

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    Vždyť nic netvrdil, narozíl od Jakea a Trombona. Naopak chtěl, aby tito dva podložili svá tvrzení, což se nějak nepovedlo.

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    Máš dole úplně stejnej rám s 2013 Supem od čínskýho velkovýrobce. Mně to přijde jako dostatečný podložení, že Sup akorát objednává rámy z Číny od velkovýrobců… Že si to sám nalakuje a před velkou objednávkou vezme jeden kontejner, co dá do Brentjensovi do týmu na otestování, jestli to nepraská moc, tomu neříkám vývoj.

                                                    0 0
                                                  • okapes  

                                                    A kde máš ten odkaz na rám 2014+? Jako by ani neexistoval.

                                                    0 0
                                                  • nitraq  

                                                    Starší rámy ti nestačí?

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    počkej tak dva roky, pak bude k prodeji volně

                                                    0 0
                                                  • McBlacky  

                                                    Osazení nakupují všichni za stejno, sup bych řekl díky menšímu objemu, než třeba Trek i za lehce dráž. Spočítej si kolik ti vyjde cena rámu a pak to z pár stovek rámů za rok zkus ufinancovat co tři roky nový vývoj, výrobu a testy. Jen těch několik CNC forem -pro každou velikost- stojí ranec

                                                    0 0
                                                  • tromboonen  

                                                    Tak nejak… zabehli jste tady do MTB ramu, v tom se tak nevyznam, SUP jich ve srovnani s road prodava mnohem vic, ale stejne si nemuze dovolit vyvoj krome toho co o nem nekdo psal (navrhnout mozna tvar, dat to vyzkouset teamu).. a ted si vemte jejich road kola, kolik jich prodavaj..

                                                    Si to neberte osobne majitele SUPu.. nevim, nakolik se daj poznat nejake vlastnosti ramu u MTB, jestli tam to neni spis jen o tom aby to neprasklo, ale na silnicnim ramu hodne zalezi jak je to udelane, geometrie, tvary prurezu, vrstveni materialu atd.. levnejsi ramy vetsinou nemaji tak dobre vlastnosti jako ty drazsi a poznat to je..

                                                    Pro me bylo rozhodujici, ze o ramech velkych znacek se obecne vi, jake maji vlastnosti, jsou na to nezavisle testy, tisice recenzi a zkusenosti uzivatelu, kdyz si clovek procte zahranicni fora, zjisti i rozdily mezi jednotlivymi modelovymi radami nebo rocniky.. treba jedna z nejuzitecnejsich informaci pro me pri rozhodovani Tarmac vs. Roubaix (stejne bych potreboval Roubaix kvuli vyssi hlave, ale ty vlastnosti me presvedcily a je to tak)..

                                                    O noname ramu jako je SUP proste takove informace nejsou… obcas se nekde objevi nejaky vice mene PR clanek s opsanymi informacemi z katalogu, ale ze by clovek nasel objektivni informace, to se mu nestane.. Vyzkouset pred koupi? Mozna se na to posadis v obchode nebo to projedes po parkovisti, kdyz budes mit stesti a budou mit spravnou velikost… to stejne moc nepoznas i kdyby to nahodou melo podobne nebo lepsi vlastnosti nez ten drazsi ram, o cemz lze pochybovat, viz vyse.. navic budes zkouset uplne jine kolo s jinym osazenim, zaplety, plasti, nezvladnes to kvalifikovane srovnat i kdyby Ti jej pujcili na par dni a mohls to poradne projet.. o tech ramech vetsich znacek proste tyhle informace jsou, od lidi, kteri je srovnavali minimalne se stejnymi koly..

                                                    Proste s drahym ramem si nekupujes jen nalepku, ale kvalitu provedeni a overene vlastnosti (plus zaruku).. jestli to nekdo neoceni jeho vec, ale argumentovat ze road ram od SUPu je stejne dobrej jako ta Emonda nebo neco podobneho je nesmysl..

                                                    0 0
                                                  • JakeF  

                                                    A jaká že ta realita je?

                                                    0 0
                                                  • sharkeeCZ  

                                                    psal jsem to tady výše, hledej šmudlo

                                                    0 0
                                      • Rubi  

                                        sup ma brzdu dole, takze trochu mimo ne?

                                        0 0
                                        • okapes  

                                          No jasně, že SUP má brzdu dole. Vždyť říkám, že je to úplně jinej rám.

                                          0 0
                                        • JakeF  

                                          27,5" rám, sorry… Tady je 29, hádej kde je brzda :).

                                          0 0
                                          • okapes  

                                            Ty jseš asi úplně slepej. Tady máš sice brzdu dole, ale nějak tam zase není pevná osa vzadu a ramovy trubky mají pořád jiný tvar. Sedlová trubka je nějaká prohnuta atd. atd. Jestli takhle rozumíš kolům, tak raději nikam nic nepiš, protože jsi za chytrolina.

                                            0 0
                                            • JakeF  

                                              Může být na fotce jiná velikost a nikde jsem nenašel, že by 2013 měla pevnou osu… Naopak podle fotek to celkem vypadá na RU… A jako dole, srovnáváš to s 2014, ale to už je jinej rám… Musíš se 2013… Tak moc nechytrolínuj :).

                                              0 0
                                          • okapes  

                                            Takhle vypadá oblast středového složení rámu Superior – tomu se říká kónická sedlová trubka a ne ohnutá čínská sedlová trubka.

                                            0 0
                                            • JakeF  

                                              Tak jestli ty z tý malý fotky rozluštíš, jestli tam je rovná trubka nebo bílá grafika, tak to gratuluju… Jinak teda kónická trubka, to je převratná novinka a kvalita na první pohled, úplně jiná liga, než nějaký čínský ohnutý trubky.

                                              A mimochodem, tohle mi přijde podle grafiky na 2014, což už byl jinej rám…

                                              0 0
                                              • okapes  

                                                Ty z fotky mojeho SUPA poznáš jinou kvalitu, než z fotky svého vlastního Stumpjumpera? To jseš teda ale borec. Předesílám, že rozdíl v nákupní ceně obou kol je cca 100 000,– Kč – pro ostatní.

                                                0 0
                                                • JakeF  

                                                  Můžeš nějak rozvést, jak jsi došel k tomu rozdílu nákupní ceny? :) Stumpjumper byl tuším za necelejch 90 a Sup Team Issue za 100. A nesoudím z fotek, osobně znám majitelů těch rámů několik (dnes už teda jsou všichni bývalí majitelé :)), takže vím o jejich trablích s praskajícími a proraženými rámy v četnosti, co si prostě slušná značka nemůže dovolit.

                                                  „mojeho SUPA“ – jestlipak já to netušil :)

                                                  0 0
                                            • JakeF  

                                              Koukej ta prohnutá trubka :).

                                              0 0
                                            • JakeF  

                                              A sedí i průměr sedlovky, obojí 31,6…

                                              0 0
                                            • JakeF  

                                              Obojí BB30 střed… Začíná to vypadat špatně :).

                                              0 0
                • tromboonen  

                  Asi nechápeš pojem katalogový rám…

                  Trek je sériovka na rámu Trek, který prošel vývojem a testováním u Treku a vyrábí jej pro Trek fabrika podle postupu Treku a s kontrolou kvality i provedení.. na noční směně pod jinou nebo stejnou značkou nebo pro jinou značku se stejný rám nevyrábí.. záruka doživotní..

                  SUP je sériovka na rámu, který si SUP objednal v katalogu u výrobce generických rámů a ten mu jej dodal v designu SUP.. postup výroby viz výše, vlastnosti takové, jaké se povedlo více méně náhodou docílit, záruka dva roky když Ti ji SUP uzná.. (prasknutí bych se na silnici tolik nebál, ale stát se může, hlavní jsou podle mě ty vlastnosti..)

                  A už končím, máš svou hlavu, jen to neprezentuj jako radu někomu kdo se rozhoduje..

                  0 0
              • Fran7  

                Super, líp by to nikdo nenapsal. Já jen dodám, ohledně těch filmečků o výrobě kol. V youtube je mraky videí o tom jak TREK vyrábí kola, ano samozřejmě je to hlavně v kategorii ProjectOne, ale je to vidět a kolik je videí o výrobě rámu Superior.

                Nehaním, ať si každej koupí co chce a tak jako u jiných věcí platí, že to co mám mě vyhovuje a jsem s tím spokojen dokud nevyzkouším něco lepšího a až pak můžu hodnotit co je lepší. Leč vždy je to otázkou priorit a hlavně peněz.

                0 0
                • tromboonen  

                  Tak ProjectOne je pokud vim hlavne o tom, ze si zvolis design a osazeni, ale ram jako takovej dostanes stejne konstruovany a vyrobeny jako na seriovce odpovidajici urovne, ne? .. a vo tom to je..

                  Jasny ze nepotrebujem top a nejdrazsi veci a staci treba i hlina, ale kdyz uz se rozhoduju a mam moznost za stejny penize Treka nebo jinou znacku s kvalitnim ramem s vyzkousenymi a popsanymi vlastnostmi a dozivotni zarukou a proti tomu SUPa s rámem od dodavatele, normální zárukou (a navíc často poměrně problematickou)… tak mám celkem jasno a nižší sada (105 je vše co můžeš potřebovat) moje rozhodování neovlivní, tím méně touha po kotoučích a elektrice, který můžou bejt fajn, ale užitná hodnota toho rámu je rozhodně lepší investice..

                  0 0
              • Chlebovnik  

                Evidentně v tom máš docela přehled. Můžeš sem tedy prosím hodit odkaz na ten přesný katalogový rám, který SUP používá? Díky.

                0 0
      • Smazaný účet  

        Vidíš, já jsem „nějakej“ Trek před těmi cca 3 roky koupil za cenu lepší, než bych dostal u SUPů, Authorů apod. A teď jsem rád, mám kolo s dobrou geometrií a jízdními vlastnostmi a neřeším rupnuté rámy.

        ps.: klepu do dřeva, abych si třeba hned zítra nenaběhl :)))

        0 0
        • EpO  

          Taky budu klepat, nebo se klepat, až na tom budu jezdit :-)

          0 0
      • okapes  

        Přesnej souhlas. Trek a Specialized rvou miliony akorát tak do reklamy. Většina jejich kol v přílém srovnání vychází hůř – těžší atd. Proto se stydí za váhu kol a raději je neuvádí. To neplatí na top modely, ale tam je cena tak strašná, že to ani nemohou myslet vážně.

        0 0
        • McBlacky  

          za lepší produkt se platí více peněz, to je snad srozumitelný i někomu kdo toho moc nepobral…

          0 0
          • tromboonen  

            Kdo moc nepobral moc nebere a misto toho aby s tim neco delal, flamuje na netu o tom, jak kvalitni produkty jsou vlastne jen sunky s drahou nalepkou :)

            0 0
            • Mr.Dan  

              Mně to dost připomíná oktávkománii. To ty český pepici taky kupujou (navíc ještě dost zadraho), protože je to přece český (byť technologie je německá a půlka dílů se vozí z PRC) a nejlepší a nějakej Bavorák, Mercedes nebo Japonec, ten akorát rve prachy do reklamy a má to nesmyslně drahý. Tak fakt nevim, kdo je tady vymytej.. :D

              0 0
              • McBlacky  

                trochu se ti to míchá. Mysli na to, že není nutný psát příspěvky za každou cenu ;)

                0 0
                • Mr.Dan  

                  Pardon, jen mi přišla docela vtipná ta paralela a jsem přesvědčen, že lidi typu EpO a okapes maj prostě doma Škodivku a ta argumentace (a její kvalita) je úplně stejná. Jinak bych řekl, že zbytečných příspěvků více nebo méně OT je tady víc než ten můj. ;)

                  0 0
                  • McBlacky  

                    nj dost lidí se za to svoje bude rvát fest. Až vyzkouší deset, dvacet kol tak si udělají jiný názor. Neexistuje nic jako nejlepší kolo nebo auto – univerzálně platné pro všechny.

                    0 0
                  • okapes  

                    Jezdím s MB E300 Bluetechybrid.

                    0 0
                    • Mr.Dan  

                      Dík za vyvedení z omylu, zas ta moje předpojatost.. ;)

                      0 0
                    • tromboonen  

                      Pokud jezdis Eckem, asi poznas rozdil mezi kvalitnim byt drahym vyrobkem a prumernym levnym vyrobkem, tak proc ta hysterie?

                      0 0
                    • karliner  

                      Tu Oktávku máš v plný palbě nebo holobyt?

                      0 0
                  • EpO  

                    JJ, mám doma škodivku, 5 let, a nikde rám neprasknul, takže jó, sem spokojenej, i když to není v hyerarchii top model a vývoj třeba nestál tolik…

                    0 0
        • pedro89  

          Děláš, že tomu rozumíš a vůbec nevíš. Pro mě je základ kola rám. Jeho vlastnosti jako ovladatelnost v malých rychlostech, stabilita ve větších. Tuhost. Provedení detailů jako způsob vedení bowdenů, provedení stř. složení, atd. Váha ti je k ničemu, když je to shit. A kompletní XT taky.

          0 0
          • Plechovka  

            Tak to by mě zajímalo, podle jakych kritérií určíš, že nejaký rám je lepší než druhý v tom, co jsi napsal: ovladadelnost v malých rychlostech, stabilita ve velkých, a tuhost

            0 0
            • pedro89  

              Pravděpodobně tak, že si ty kola vyzkoušíš a porovnáš, prozkoumáš jak je udělaný rám. Kritéria jsou dle mého pocitu, někdo to však nepozná a v tom případě mu stačí klidně Superior.

              0 0
    • Smazaný účet  

      Ohledně těch kotoučů a Di2 – píšeš, že si nechceš kupovat nic, co sis mohl koupit před 10 lety. Ale opatrně, aby sis nekoupil něco, co za 5 let bude považováno za slepou uličku ;-)

      0 0
      • EpO  

        To máš pravdu, třeba to není cesta, ale i superkonzer­vativní UCI třeba na silnici kotouče povolí, kroskama to začíná.

        V roce 2005 sem chtěl na novém biku duály, a je pravda, že to přestali dělat a byla to slepá ulička. Na druhou stranu to fungovalo fajn a za chybu to nepovažuju. To je vývoj, když si to nikdo ze strachu ze slepé uličky nekoupí, tak by se asi zakonzervoval současný stav a to by byla nuda…

        0 0
    • Smazaný účet  

      A co tedy vlastně zadavatel diskuze koupil ? :)

      0 0
    • Fran7  

      Tahle diskuze se ubírá už dlouho jiným směrem než byl záměr, ale jen pro zajímavost jsem si kliknul na webu na adresu Treku a našel jsem si přes google mapy foto továrny a pak hledal tu Superior a nic žádná adresa, nic, při podrobnějším hledání jsem narazil na firmu BikeFun inc., která „vyrábí“ (montuje) kola Superior, Rock Machine, Cortina, Golden Lion, STR, Škoda Auto, Powerflex a Ecomo… hmm. Tato firma sídlí v areálu Tatry Kopřivnice, takže těžko soudit kolik budovy či budov mají pronajato, ale dle adresy je to tato hala (viz foto). Z fotek je docela podle aut vidět která továrna je větší a to Trek ještě vlastní firmu Bontranger a koupil před pár lety i Gary Fishera, takže nepochybuji, že se vyrábí kola Trek v továrně Garyho.

      Tohle beru jako rýpanec do diskuze, který rám bude asi kvalitnější.

      Fota sídel (továren) firem

      0 0
      • Kubiczech  

        Co si pamatuji, tak BFI má v Kopřivnici minimálně dvě haly, jednu správní budovu a vcelku velkorysé plány na rozšíření. Nicméně je to jen montovna, nic víc.

        0 0
        • tromboonen  

          A na fotkách není jedinej Asiat, tak to musí být podle BF kvalita :)

          0 0
      • tromboonen  

        :)

        Na druhou stranu existuji malé skoro garážové firmy, které dělaj špičkové rámy… ale jako ilustrace velikosti produkce (přičemž u Treku se většina rámů a montáže asi dělá jinde a ty haly právě obsahují hlavně vývoj, testování (no jo, možná i obr marketingové oddělení) atd..) je to výmluvné..

        0 0
      • McBlacky  

        hezký fotky, až na pár věcí.

        1. Doba kdy se top treky dělaly v USA je dávno pryč.
        2. Emondy jsou komplet z Asie
        3. Továrna Garyho -at už tím myslíš cokoli- rozhodně žádný treky nevyrábí a nikdy nevyráběla
        4. Garyho carbon kola ke konci produkce dělal Giant – později Trek ve své továrně. V podstatě Garyho firma byla už dávno před prodejem Treku vlastněna asiaty
        0 0
        • Fran7  

          Mýlíš se v bodu 1.

          právě, že TOP Treky se pořád v USA vyrábí, viz videa na youtube s obézníma američanama v továrnách Trek a ano možná ty levné „obyčejné“ taky vyrábí na taiwanu, ale pořád to bude dle jejich vývoje a testování a kvalitu výroby si pohlídají tak jako spousta jiných firem. No a taky si americká firma s jejich zákony nedovolí dát na kolo nápis made in USA pokud to v USA vyrobeno nebylo, např. já mám teď čtyři nové věci od Treku a Bontrangeru na dvou je na cedulce uvedeno Made in USA na jednom Made in Taiwan a na posledním Made in China, vše došlo jedním balíkem přímo z USA. Proto usuzuji, že si nedovolí porušit zákon a pokud tedy napíšou, že to bylo vyrobeno u nich tak určitě.

          0 0
          • McBlacky  

            tak jsme trochu pohledal a konkrétně u Emondy je S a SL z Taiwanu a SLR z USA – moje chyba. Zřejmě tedy stále něco vyrábí v USA.

            ono záleží dle zákona co je made a co už ne. Někde stačí dát lak a už máš made in… Netvrdím, že to tak je v USA, jejich zákony neznám.

            0 0
      • Karma  

        takže když má někdo větší barák, tak jeho výrobky jsou logicky lepší? No to je teda logika. Tim pádem je polovina čínských firem ve všem lepší než jejich adekvátní evropský protějšky. Polovina lidí tady má podělenej samsung telefon, i když o tý firmě před deseti lety nikdo ani nevěděl. Proč nemáte nemáte Nokii nebo Sony, která má tradici a x desítek let zkušeností v oboru a proto musí bejt zákonitě nejlepší?

        0 0
        • karliner  

          Hele, opatrně. To, že jsi o Samsungu nevěděl před deseti lety nic ty neznamená, že všichni ostatní byli stejně zabednění. Třeba každej fanoušek fotbalu ví, že před 10 lety byl hlavním sponzorem Chelsea jakýsi Samsung Mobile ;-)

          0 0
    • Smazaný účet  

      Takovou bazarovku bych bral okamžitě, mít ty prachy :-)) http://www.kola-visek.cz/index.php?…

      0 0
    • šimlos  

      Tak jsem nakonec zvědavý, co si Uzi pořídí :-)

      0 0
    • Světelektrokol.cz  

      určitě TREK, geometrie a kvalita rámu je úplněně někde jinde než Superior a na Treka máš doživotní záruku na rám.

      0 0
    • BlackMC  

      jel jsem na testovačce od Víška Emonda na ultegře nějak kolem 80k. Sedlovka totální průšvih. Lupání, cvakání, závislost na Treku. Nechtěl bych to už jen kvůli té proprietární sedlovce. Jinak takový průměr no. Lehká byla to jo, ale lak byl náchylný na ťukance. Provedení nevím no za ty peníze bych čekal více. Takové papírové kolo. Osobně sem pak šel do Canyon Endurace na ultegře a proti Emondě jsem teda nikdy nelitoval. Superior neznám.

      0 0
      • jecnak  

        Tak nevim, ale mame tu jejich sedlovku, respektive nastavec na trech kolech – Madona 5.9 (cca 20t km), Boone 5 2015 (par tisic km) a Boone 5 2016 (cca 6t km) a zadne problemy ci lupani jsem nezaznamenal. Jen jednou mi vrzal na Madone zamek, kdyz jsem ho nasikmo utahnul. Mne naopak ta sedlovka prijde supr, protoze mezi sedlovku a sedlovou trubku se z principu nedostava bordel a nehrozi vrzani, nebo zatekani vody do stredu.

        0 0
      • McBlacky  

        vrzat mohlo cokoli, zrovna sedlovka treků je proti klasické náchylná na vrzání minimálně až vůbec – viz Jecnak dole. Závislost na Treku moc nechápu – jednou utáhneš a najezdíš na tom desítky tisíc km. Na silnici carbon sedlovku za carbon sedlovku měníš jak často + jak často s ní hýbeš?

        Lak vydrží dost, z osobní zkušenosti, že měl Víšek omlácenýho tesťáka je jiná věc.

        Canyon endurance je proti SL emonde jiný kolo, určitě suprový taky. Ty jsi měl pravděpodobně SL6ku, to vím že Víšek měl v testu, mimochodem tech se prodalo nejvíc ze všech emond a Trek na rok 2016 nechává stejnou barevnou kombinaci black-black protože to kolo je prostě nádherný ;) Měl bych výhrady ke stock výpletům, kulatý dráty a lehký nejsou. Když se na to dají lehký galuskový kola je to střela.

        0 0
        • BlackMC  

          Jo to jsem měl tu variantu Black Black … hele vždycky je to subjektivní. Já to nemyslel nijak zle. Jen jsem napsal, že jsem na tom jel a nevzalo mne za srdce a tyhle speciální věci co jsi závislý na jednom výrobci prostě nemám rád. Obecně nic proti Treku nemám. V zelené se mi i moc líbil a uvažoval jsem o něm. Pocitově to bylo ale tak, jak jsem psal. Je taky fakt, že mám ke 100kg, velikost byla o 1 stupeň menší než bylo třeba. Bylo v tom asi více faktorů.

          teď jsem si to zpětně přečetl, a asi jsem to zbytečně moc zkritizoval. Chce se to určitě projet. Zvlášť když Trek je zrovna na tohle super, že si to můžeš půjčit a projet v rámci jejich test days zdarma.

          0 0
          • McBlacky  

            v pohodě, já to psal proto, že ne každý test má optimální podmínky a pak to zanechá úplně jinou představu než by mohlo.

            zrovna tu SL6 Black si loni koupili tři lidi co znám a to všichni vybírali z více variant. Je to návykový kolo na který je radost koukat :)

            0 0
            • BlackMC  

              Nicméně dal bych si pozor minimálně na sedlovku v tom smyslu, že pokud je s ní problém třeba v zámku (může být i váhou jezdce) tak jsi závislý na jednom výrobci. Pokud s ní problém není a trefíš velikost rámu, pak má spíše výhody viz bordel jak píše jecnak.

              Tu náchylnost k poškození laku to by asi musel říct někdo kdo na ní jezdí celou sezónu a převáží ji v autě a podobně.

              0 0
    • Rubi  

      tak co, uz trombon vysvetlil vsem ze kdo nema sworku tak vyhodil penize za cinsky ram? :D ten social trochu vic zere :D

      0 0
      • tromboonen  

        Vysvetluju pouze, ze drazsi ram velke znacky ma obvykle lepsi vlastnosti, respektive vis predem z recenzi jake ma vlastnosti a ze na silnicce se to pozna..

        Tema bylo o SUPu vs. Treku, pak do toho nekdo zamotal moje kolo a ze prej Sup, Cube a kdovi co jeste je lepsi a levnejsi.. Ukazalo se, ze treba Cube levnejsi neni, jestli lepsi to necham na kazdem soudruhovi aby si rozmyslel, informace narozdil od SUPu jsou na netu…

        Nechapu tu nenavist proti Speslu, ja osobne mel asi pet favoritu ruznych znacek, Spesl se jako samostatny ram dal sehnat nejlip a v designu ktery se mi nejvic libi, takze to byl no-brainer… at si kazdy koupi co chce, jen bych si dal pozor na tvrzeni typu levny ram od noname znacky je stejne dobry jako ram od top znacky, jak psal Blacky, male znacky proste neprodaj dost kousku na to, aby si mohly dovolit ten ram vymazlit ve vyvoji..

        0 0
        • Rubi  

          mam cruxe a sworku epica…:) akorat lidem co hledi pouze na vybavu to nevysvetlis a ja jim to nemam vubec za zle, dulezite je na cem jezdis ty ne? :) treba ja mam epica za top full na xc, protoze brain, ale nikomu to necpu, nekomu vic sedi maestro a nekomu zase manualni lock… kdyz jsem presedlal z 26 haibike sleek na 29 epica, tak jsem se nestacil divit te tuhosti zadni stavby, ale zase nepoznas to kdyz se na tom vozis, ale kdyz treba spurtujes nebo do toho dupes na zavode

          takze pokud nezavodi, tak tu tuhost na silnicce ani nemusi poznat, nemyslim si ze by sup musel byt spatny (pokud si ho nejel tak bych o nem vubec nepsal), treba nektere hong-fu ramy byly stejne tuhe jak sworka stumpjumper, coz je vcelku tuhy ram

          vahu nema smysl resit pokud to na ni vylozene nestavis a vsechno se da sehnat levne, pokud mas znamosti a nebo stesti :)

          0 0
          • McBlacky  

            určitě na supu jezdit půjde, ale jakmile ho bude chtít prodat, bude litovat že nevzal treka :)

            určitě ne rozhodující argument, ale také nic k totál ignoraci

            0 0
          • tromboonen  

            Ja osobne to nemam jen o tuhosti… sprinter ani zavodnik nejsem, nechci aby se to podle mnou kroutilo, samozrejme, ale dulezite je hlavne jak se kolo chova, jak drzi stopu na spatnem povrchu, jestli odskakuje jak koza, nebo si drzi kontakt.. hodne je to o gumach, ale geometrie ramu taky udela sve..

            0 0
    • Smazaný účet  

      Superior a Socialized už v klidu spí, tak si dovolím jednu otázku ohledně „pečení“ rámů.

      Kde vyrábí rámy BMC ? V okolí se s nimi potkávám celkem často, dle vzhledu to jsou šperky dodělané do detailu, cenovky jsou taky pořádné palby… Je to taky Asie nebo se jedná o výrobu v Evropě ?

      0 0
      • Hroch obojzhivelnyj  

        http://inrng.com/…e-your-bike/

        (z 2012), jmenuje BMC a LOOK ze si je delaji sami.

        0 0
        • okapes  

          Docela mě zaujala ta část diskuse pod článkem, kde rozebiral fake rám kterej mu i prodejci potvrdili, že je v poho a když mu prask, tak ho při reklamaci vyfuckovali. Proto bych se bál koupit rám, kterej stoji normálně 70 až 100 k na e-bay nebo jinde za nějakých 30k. U rámů, ne tak zprofanovanych znacek takové riziko faku nehrozí, protože se nikomu nevyplatí dělat kopie maloobratkove­ho zboží.

          0 0
        • karliner  

          Super informace, ani ne 5 let stará. V tom cyklorybníčku se toho moc nemění.

          0 0
          • Hroch obojzhivelnyj  

            Proto jsem tam napsal ze to je z 2012, smudlo. Mas nejake cerstvejsi?

            Stejne to vypada ze ve Svajcu delali jen Impec, ktery se nepoved.

            0 0
    • Uzi  

      Tak nakonec vyhrála Emonda. Už jsem na ní najel pár stovek kilometrů a musím říct, že jsem nad míru spokojen. Dobrá volba :-).

      Ještě jsem pořídil karbonová zapletená kola spinollo, která mi přišla v poměru cena-výkon také jako dobrá volba.

      Přikládám foto. Trošku mi trvalo než jsem se dokopal přidat příspěvek .-)

      0 0
      • Smazaný účet  

        Moc dobrá volba, kupovat novou silnic, tak emonda by byla mým horkým favoritem, hlavně se mi líbí geometrie. I kola tam perfektně sednou.

        0 0
      • McBlacky  

        dobrá volba, SL je krásný kolo a střední carbony na to sednou neskutečně. Bez nich to je chcíplý. Na kolik tě vyšly ty spinolo – koukám, že jsou clincher ne tubular.

        Já si koupil Skovou ale jak pořád koukám na SL mojí ženy, musel jsem si ho objednat taky a Sko půjde do světa

        0 0
      • lunochod  

        Rozdílná výška ráfků má jaký účel?

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.