Trackpoint, coursepoint, waypint, location jak to Garmin myslí

5 nepřečtených
  • BB

    V manuálu ke Garmin 820 v části týkající se navigace je následující definice:

    „A course is a sequence of waypoints or locations that leads you to yout final destination.“

    Dál se ve volbách pro zobrazení Course na mapě uvádí:

    „Select Coursepoints to include coursepoints on the map.“

    Aby toho nebylo málo, tak plotaroute.com, který používám pro přípravu Tras (takhle Garmin překládá Course v českém ovládání 820), při exportu připravené Route do gpx souboru, dává možnost buď to exportovat jako Track nebo jako Route. V nápovědě má Track definovaný jako „Detailed track of the route and any waypoints (directions)“. Route v nápovědě definuje jako: „Just the waypoints (directions) – for devices with route calculation capabilities.“

    Nějak nerozumím, jak je definován ten „detailed track“, to asi budou trackpointy ? Ty mě ale chybí v definici Garmina, tam mluví o locations. Tackpoint a location budou asi dvě různé věci. A už vůbec nerozumím, jakou roli v tom všem mají trackpointy, ty nezmiňuje ani Garmin manuál, ani nápověda plotaroute.com.

    Budu vděčný za jakoukoliv informaci nebo za nasměrování na nějakou literaturu. Ve Wiki jsem si pojmy našel, ale ve smyslu jejich použití v Garmin zařízeních „with route calculation capabilities“ jsem se tam samozřejmě nic nedozvěděl.

    0 0
    • t29  

      Route je plán cesty, kde si nadefinuješ „průjezdní body“ (obce, křižovatky nebo kam se chceš dostat) a GPS přístroj který má „route calculation capability“ tzn. umí navigovat, tě naviguje od jednoho průjezdního bodu k druhému. Podle nastavení možností navigace (např dálnice/bez poplatku, zpevněné/nezpev­něné), použité mapy atd. tě pak může navigovat různou cestou.

      Track je čára po mapě, tzn. bod každých cca deset nebo sto metrů. Tahle čára se pak nahraje do navigace a jedeš podle ní.

      0 0
    • MaPa  

      Zase to názvosloví. U E820 navíc je peklo že umí navigovat po dvou různých typech příprav. Tím začneme:

      1. navigační linie je jen soubor Waypointů=Loca­tions. Prostě body (něco jako špendlíky na mapách.cz). Edge sama podle nahrané mapy vypočítá trasu mezi nimi (=routing), pokud sjedeš z trasy, Edge znovu routuje a snaží se vypočítat náhradní trasu k dalšímu bodu (waypointu). Původní význam slova Route (dle Garminu a do dneška se to používá v turistických přístrojích) je Route soubor Waypointů (Tedy lomená čára mezi body). Až novější fitness přístroje jsou inteligentní a umí z těchto úseček udělat podrobné cesty i mezi body.
      2. navigační linie je přesná a je to soubor trackpointů. Tedy podrobný plán – může být vyklikaný nebo se vezme nějaký historický záznam. Edge jede podle této trasy, když sjedeš, nic se neděje, nic se nepřepočítává, protože navigační linie je pevně daná. Na této linii se mohou nacházet Coursepointy (dle Plotaroute =Cues). Jsou to body na cestě, ke kterým Edge je schopná podle VP dopočítat čas a dle navigační linie vzdálenost.

      Zásadní rozdíl je v tom, že trackpointy mohou obsahovat spoustu informací (polohu, výšku, čas, HR data, …), kdežto waypointy jen polohu a výšku.

      Když ukládáš aktivitu, každý zaznamenaný bod je trackpoint. Track (podle názvosloví garmina) je pak soubor trackpointů. V kontextu je jedno jestli jde o historickou aktivitu, nebo plán.

      0 0
      • BB  

        Díky za vysvětlení, takže jestli správně rozumím, tak trackpointy malují tu čáru, po které jedu. Waypoint a Location jsou jedno a to samé a navigující zařízení umí vytvářet trasu mezi nimi. Coursepoint je vlastně tak trochu obohacený trackpoint a zařízení na něj umí reagovat (upozornit, dopočítat vzdálenost). Je to docela alchymie, protože jednak záleží na tom, co umí zařízení a jednak na tom, co dělá program pro přípravu trasy, zejména v tom případě, když člověk používá autoroute funkci. Třeba po trase připravené Stravě mi zůstanou v zařízení nesmyslné Locations (waypointy), které musím následně mazat. Plotaroute tohle neudělá. Pokud klikám trasu manuálně, tak je to v pořádku.

        0 0
        • MaPa  

          Na Stravě jde právě udělat obojí. Pokud přepneš na Manual mode, pak kreslíš pomocí trackpointů. Pokud nezapneš Manual mode, odesílají se pouze Wpt/Loc a E820 mezi nimi naroutuje trasu podobné té co vytvoří Strava.

          Ano, každý soft si to dělá po svém.

          Coursepointy jdou vytvářet pouze na course, což je vlastně track (.tcx typu course nebo .fit) s pár vlastnostmi navíc. Je to i logické. Coursepointy se váží k přesné linii tudíž není možné aby přístroj tuto linii sám měnil (přeroutoval).

          Myslím že tomu rozumíš správně.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.