"Tour de Adria 2017" - na těžko do Italie - Chorvatska na 12 dní

53 nepřečtených
  • romlich

    ***Vím ,že podobných témat je tady dost ,ale…

    V červnu 2017 máme v plánu s přítelkyni vyrazit do Chorvatska a Itálie. Pojedeme na těžko 80 – 130 km/den ,máme naplánovaných více verzí ,které se navzájem nevylučují a dají se kombinovat , cesta zpět vlakem (částečně).

    Byli bychom rádi ,kdyby se někdo chtěl přidat ,at už pár ,či jednotlivci – ten někdo by měl vědět co tohle asi obnáší ,vše ostatní bude už pak na dohodě,proto to sem dávám s takovým předstihem.

    Základní trasy jsou dvě (západní a východní) -odjezdy z hranic z časových důvodu

    Západní: Železná Ruda – Salzburg – dále po „Alpe Adria radweg“ do Grada (It) -trajekt do Tristu – pobřezí Istrie – návrat z Lublaně nebo Grazu vlakem do ČR

    Východní: Břeclav -Rakousko – Madarsko- Slovinsko – Rieka- Triste (it) trajekt Grado – Udine – návrat Udine Vilach cyklovlak,Vilach – CR

    Vše bližší je na domluvě pukud by měl někdo zájem se přidat

    0 0
    • Val  

      pridat ne, ale zajimalo by me zda se da tahle jizni trasa absoluvovat tak aby se clovek vyhnul autum, tak jestli to uz mate nastudovane nebo je tu nekdo kdo uz to jel a ma chut se podelit…

      0 0
      • romlich  

        ta jižní ,resp východní trasa je spíše po silnicích 2 a 3 třídy ,mám však stažené cyklo aplikace se stezkami jak madarsko ,tak slovinsko v chorvatsku už nic není krom mín frekf.silnic

        0 0
    • Jezevec70  

      130km za den je hodně.

      Spíš bych plánoval míň a měl rezervu. Hodí se při špatném počasí. Nebo si můžete někde na půl dne lehnout k vodě a relaxovat.

      0 0
      • Pavel  

        Jak píše kolega, se kterým jsem byl loni u moře a zpět:). 130 km je už docela dost, my v průměru dávali 110 km (trvalo nám to 10 dnů) a bylo to tak akorát a to nám vyšlo počasí na jedničku. Pravda teda, jeden den byl jen půl (popojeli jsme vlakem) a jeden den jsme se poflakovali u moře.

        0 0
        • Val  

          vsak pisou 80–130km, coz se urcite da i na tezko

          0 0
          • Pavel  

            80 km denně a 130 km denně x krát po sobě a na těžko je docela rozdíl. ;-)

            My dávali od 105 km (to bylo přes „pass“) po 173 km (to bylo čistě kolem Dunaje), když očešu ty půldny a flákarnu u moře, tak to bylo v průměru 130 km denně. Prakticky jsme to jeli bez časové rezervy. Bylo asi skoro zázračné, že nám cestou a v Alpách nepršelo (jen tuším 3× bouřka večera) bylo furt jen hezky. A docela až moc. :-)

            0 0
            • jecnak  

              Potvrzuju, ze nam to kdysi s kamaradem vychazelo velmi podobne s tim, ze hodne casu zabere, ze si clovek nekde sedne, v klidu se naji, resi ruzne organizacni veci kolem kempu nebo spani, shani vodu atd.

              0 0
              • Pavel  

                Přesně jak píšeš. Čistého času v sedle kola nám to dělalo od 6,5 hod (to byl ten „pass“) den po 8,8 hod (to byl ten „Dunaj“). Zbytek padl na organizaci, jídlo (nákupy, vaření, konzumace) a hlavně pití, pití a pití (celých těch 10 dnů jsme měli 35+). Někdy jsem měl pocit, že spíš víc stojíme, než jedeme. :-D

                0 0
            • Val  

              173 bude zrejme nejake zakladni cislo, protoze je to i me maximum natezko :)

              0 0
      • romlich  

        vím že 130 km za den je hodně ,ale uvádím 80 – 130 , určitě neplánuju 130 km na den a rozhodně né v alpách ,ale máš úseky kde jedeš i 20 km z kopce a v takových je zas škoda našlapat za den 80 km .. nebo úsek třeba z Břeclavi do Madarska přes rakousko .. tam jedeš 150 km po rovině s klesáním o cca 200m

        0 0
        • Pavel  

          Jó, to „a teď to bude 100 km víceméně z kopce“ loni znamenalo, že jsme při tom klesání z hor k Dunaji ze 600 mnm do 230 mnm nastoupali 1300 výškových metrů… :-DD

          0 0
    • oddie  

      Zhruba tak za 3 roky bych rád dal tu západní s dětmi :)

      0 0
    • The Mule  

      Muzes trosku rozepsat, co to znamena „na tezko“? Taky jsem mel neco podobneho v planu a zajimalo by me, jake vybaveni je jeste potrebne a co je naopak uz zbytecne.

      0 0
      • romlich  

        tady je těžké radit .. jde o to na kolik chceš, aby tě ta cesta vyšla ,jak hodně jsi či nejsi rozmazlený co se spaní a stravování týče.. můj styl je – čím víc ušetříš na noclezích v kempech o to si víc dopřeju na dobrém jídle.

        Dá se to pojmout tak že spíš v kempech ve stanu a stravuješ se v restauracích .. nebo jsi spíš tremp a spíš v přírodě a vaříš si na plyn. vařiči či grilu ..

        0 0
        • Pavel  

          Jo, to je velice rozumný styl. A taky ho mám velmi v oblibě. Však loni jsme taky dali přednost pořádnému šniclu a dvakrát točenému před kempem a spali raději v budce na ostrohu řeky. I přes ty bouřky, co se těma horama zrovna valily. ;-)

          0 0
      • AV  

        http://dcgi.felk.cvut.cz/…oNaTezko.pdf

        Jsem se autora ptal, myslí-li to vážně.

        Prý jo …

        8-)

        0 0
        • Val  

          podle vybavy „lekarnicky“ predpokladam, ze autor se chysta cestou nekde postavit polni nemocnici jako podekovani domorodcum :)

          0 0
        • kamaro  

          Tolik věcí snad ani doma nemám. Musel bych napřed dovybavit domácnost a poté se na kole odstěhovat.

          „1 cyklokomputer s novou baterií a náhradní magnet k cyklokomputeru“ – ten náhradní magnet je opravdu důležitý

          „1 pumpička na řetěz malá s možností jak autoventilků tak i těch jiných, například francouzských“ – pumpička na řetěz? Asi se budu muset zeptat svého oblíbeného prodejce, jestli mi něco neuteklo :-)

          Co mi tam naopak chybí, je jakákoliv zmínka o nějakém jídle. Nebo jsem to možná jen přehlédnul.

          0 0
        • romlich  

          „Někdy méně je možná více“..Vyzkoušej si vyrazit jen na jednu noc „okolo komína“ ,vem si co potřebuješ a uvidíš druhý den co jsi potřeboval a co jsi vezl zbytečně.

          K tomu asi tohle ,je to asi na každém co si sebou veme – myslím ,že je to o praxí a náročnosti,či pohodlnosti každého , v dnešní době se dá přežít snad kdekoli ,když to není na dlouho.

          Potraviny se dají koupit cestou každý den – tak proč sebou tahat kila navíc – v odpoleních či podvečerních hodinách nakoupim na co mám chut k večeři a netahám se s tím celý den .. vše ostatní cestou – sebou bych vozil jen pití a něco energetickýho a železnou zásobu pro strýčka příhodu – tzn nějaká konzerva + inst.polévka,pro případ ,že bych daný den odkládal nakup tak dlouho až by bylo pozdě.

          To samé platí o oblečení – vše max po 2 kusech a to jen pro případ zmoknutí mít možnost se převleknout do suchého. Vše ostatní se dá řešit třeba i přemáchnutím spocenýho cestou v horských potocích ( v 90% bývá voda v horách měkká)

          0 0
          • Pavel  

            Přesně tak. Jedná se o cesty po Evropě, tj. v civilizaci. Letos jsem jel „jižní“ hranici ČR (z Domažlic do Břeclavi) a nasralo mne, že jsem se nějak nebyl schopen nakopat do jedné brašny (měl jsem o něco více jídla než obvykle, těch obchodů kolem hranic fakt moc není) a musel jsem vzít dvě. :-)

            0 0
            • oddie  

              A příští rok bude v těch odlehlých místech obchodů a hospod ještě míň…

              0 0
              • Pavel  

                Za tu zvýšenou poctivost trocha toho hladu stojí, ne? ;-)

                To mne taky napadlo, že těch krmítek ubude. Příští rok pojedu další část, Domažlice-Děčín. Tak nevím, jestli si pro sichr nemám vzít i něco na lov zvěře.

                0 0
                • oddie  

                  Dobrý plány. Tenhle výběžek vůbec nemám projetej, to bych taky někdy rád dal.

                  0 0
                  • Pavel  

                    Tak se klidně přidej. ;-) Pojedu to cca koncem července. Žádné chrtí tempo, pohodička klídeček, vyhrazuji si na to až 10 dnů (od pátku přes týden do neděle).

                    Já takhle postupně objíždím republiku. Další rok pak poslední úsek Děčín-Turnov (-Náchod).

                    0 0
                    • oddie  

                      No já asi budu mít s sebou děti, takže to tempo by bylo opravdu hodně pohodička klídeček :)

                      0 0
                      • Pavel  

                        Pokud je dceři aspoň patnáct, tak není problém… :-D

                        Je to na tobě. Na druhé straně je fakt, že čím míň lidí, tím je snažší večer někde ssebou plácnout. Hrubě to je cca 550 km, takže minimum nějakých 60 km denně.

                        0 0
                        • oddie  

                          Mám dva kluky, takže smolík ;) Ve věku na 20" kola, takže budem dávat něco přeci jen o trochu lehčího – i když 35 za půlden dal mladší i na 16" Belteru…

                          0 0
                          • Pavel  

                            Tak to chce asi ještě nějaký pátek počkat.. :)

                            0 0
                • Pavel  

                  Abych jen „nedržkoval“, zde jest můj seznam. Je ale univerzální, na všechny typy akcí od ledních „víkendovek“, přes brzkojarní cykločundry (dost často „nahoře“ ve sněhu) až po zimní pěší čundry.

                  Před každou akcí si ho projedu a podle povahy akce ověřím, zda příslušnou věc mám. Zatím se mi vždycky něco podařilo zapomenout… :-D Naštěstí ale nikdy nic podstatného (jako kupř. spacák).

                  Hodně z těch „drobností“ mám trvale v sáčcích, takže jen šáhnu a jedu. Jen teda to občas musím překontrolovat, jestli tam je vše (týká se zejména léků).

                  Poslední přírůstek je kus drátu, zachránilo mi to pojezd jižní hranicí, praskl mi držák na nosič. Fakt je, že ten drát jsem si „vyžebral“ v hospodě. Ale bez něho bych to nedal, stahovací pásky do nedávaly.

                  cyklošortky

                  dres

                  lehké termotriko (bez rukávů)

                  termo s krátkým

                  2 x bavlněná čelenka

                  zateplená čelenka

                  rukavice

                  dvoje lehké ponožky

                  termoponožky (dlouhé)

                  návleky kolena + ruce

                  cyklobunda (membránová)

                  cyklovesta

                  cyklovětrovka

                  2 x cyklošátek

                  olejnička + hadřík

                  multiklíč kolo

                  zámek kolo, lanko+zámeček

                  bruffen, živočišné uhlí

                  návleky tretry

                  zateplené návleky na nohy dlouhé

                  zateplené návleky na ruce dlouhé

                  zateplené šortky

                  dlouhoprsté rukavice

                  pončo

                  kapesní nůž, lžička (umělohmotná)

                  repelent

                  čelovka + náhradní baterie AAA

                  zadní blikačka a přední mini blikačka

                  přední světlo 1W

                  Fenix světlo + DRŽÁK

                  cyklobrýle, hadřík, pouzdro

                  2 x bidon

                  lepení

                  mapy, případně mapník

                  mobil + nabíječka

                  cyklokomputer, hrudní pás

                  náhr. baterka do cyklokomputeru

                  prezervativ na mobil a doklady

                  peníze, kreditka a platební karta, InKarta (=doklad dotožnosti), průkazka VZP

                  do zahraničí EURa, kartička cestovního pojištění a příp. občanka

                  GPS, náhradní baterie + případně nabíječka a USB kábl

                  triko bavlna s dlouhým

                  triko bavlna s krátkým

                  flanelka/flees­ka/péřová vesta/péřová bunda

                  turist kalhoty/softshe­llové k.

                  termospodky, termotriko s dlouhým

                  tlusté ponožky + podkolenky

                  pantofle/sandály

                  ručník

                  vata do uší

                  špunty do uší

                  trenky/šortky

                  plavky

                  indulona, sprcháč (minituba), oldspice/pičifuk, kartáček, pasta

                  mast na prdel (proti opruzení) a hřejivka (do Kindervajca)

                  dětský pudr

                  sirky a zapalovač, podpalovač (tuhý líh), noviny

                  ešus

                  plecháček/hrnek

                  plastový talířek/miska (na kaši)

                  tužka, silná nit a jehla, sichrajska

                  kolíčky na prádlo

                  hajzlák (aka kapesník, ubrousky, utěrka)

                  kompas

                  vařič, plynová kartuše

                  spacák + karimatka/alumatka

                  vložka do spacáku

                  autoplachta, lano (nebo gumicuk), pár stanových kolíků

                  stan x tarp

                  sojové suky

                  energotyčky

                  sůl

                  pár krajíců chleba + paštika a konzerva fazolí (rezerva, kdyby nebylo žádné jídlo)

                  čaj, cukr, káva

                  polévky, bujony

                  termoska

                  zimní bunda a čapáky

                  3/4 cyklokalhoty

                  náhradní tretry, případně zimní tretry

                  návleky na tretry

                  zimní rukavice

                  Pevná lepící páska

                  stahovací pásky

                  kousek drátku, malé štípačky

                  0 0
                  • AV  

                    Táhneš Bob-Yaka nebo jenom Extrawheel?

                    0 0
                    • Pavel  

                      Problém se čtením? Anebo jen s pochopením psaného textu? ;-)

                      0 0
          • Val  

            jen tvrde nabyty poznatek k „Potraviny se dají koupit cestou každý den“ – pokud zrovna neni nejakej svatek (a nekde maji svatky prekvapive casto a obvykle v dobe kdyz vam dosly vsechny zasoby a mate strasny hlad) nebo siesta, nebo vikend nebo z nejakekeho naprosto neznameho duvodu je vsude zavreno a nikdo nevi proc… zeleznym zasobam zdar :)

            0 0
        • oddie  

          6 čelenek plus jednu zimní :D kruci, tolik čelenek jsem za celý život ani dohromady nevlastnil…

          1 plavky jako boxerky a jedny plavky klasické – to jsem nějak nepobral

          lékárna je hustá, to zabere tak jednu celou brašnu, ne?

          42 kolíčků na prádlo :D:D:D

          Pro zasmání dobrý…

          0 0
          • Pavel  

            Kolíčky jsou fajn, taky vozím. Ale tak 3–4 kusy.

            0 0
          • AV  

            Takhle vysvětloval:

            1. .............­.............­......
              1. 42 kolicku je odkaz pro znalce na knihu:

            http://cs.wikipedia.org/…e_po_Galaxii

            , kterou jste necetli, pochopi a zasmeji se jen zasveceni, viz.

            http://cs.wikipedia.org/…ov%C3%BD_den

            Mimo jine, ty kolicky temer nic nevazi, takze si jej cestovatel muze dovolit, pokud je muze nekam ulozit.

            1. Prat se neda kazdy den, kdyz se to nestihne nebo nahodou prsi, v extremnim pripade 5 az 6 celenek,

            ktere skoro nic nevazi, je fajn je mit, muze se stat, ze 5 az 6 dni neperete a ten seznam je na ten pripad vymysleny,

            nestalo se mi to jednou, taky neni vsude susicka napradlo. Nejezdim podle planu dopredu na 30 dni po hotelech,

            ale vetsinou do kempu, pokud to vyjde, kdyz je na miste podle mapy, obcas neni. Cil je dany a priblizna doba

            cestovani take, ale to je tak vsechno. Take treba nechcete dat za cestu neomezene financi.

            1. Seznam je, co se tyce hmotnosti, maximalisticka varianta pro cesty na Balkan apod. o delce 5 az 6 tydnu, kde si

            spousta veci neporidite dokud nedojete nekam do civilizace, pokud jste tam nebyli na kole, nevite, o cem je to je.

            Pisu prece, ze se da seznam redukovat podle delky cesty a to necham na uvazeni ctenare. Samozrejme, jedna se

            o dlouhe akce typu ze Spanelska a jizni Francie do Prahy apod.

            1. Cesty na kole na tezko jsem absolvoval, jezdim typicky v prumeru 80 az 100km denne na pohodu nikoliv

            na cas, v horach mene po rovinnach vice, seznam cest mate na:

            http://dcgi.felk.cvut.cz/…ersonal.html

            0 0
        • myscho  

          No, nudim uznať, že ma nikdy nenapadlo skrabat čísla z karty :) Jedine prelepit.

          0 0
      • skorpion  

        Moj zoznam – v lete 10 dni Norsko:

        NOCOVANIE
        • stan + spacak + karimatka
        OBLECENIE
        • cyklosortky + tricko + rukavice
        • natelnik
        • mikina
        • ponozky
        • nepremokava bunda + nohavice + ponozky
        • navleky na kolena
        • paperova bunda
        • ciapka
        HYGYENA
        • zubna kefka + pasta
        • opalovaci krem (zbytocny :) )
        • sixtus
        • repelent
        • balzam na pery
        • uetrak + sampon
        SERVIS

        nechce sa mi cele rozopisovat, proste veci, ktore nosim bezne aby som si vedel spravit zakladne opravy – vojde sa do ramovej basny bez problemov. Rozmontoval som tym aj bike do lietadla.

        • kabelove pasky
        • lepiaca paska
        DOPLNKY
        • mapy
        • bidony + ISO drinky praskove
        • zamok
        • foto + video + powerbanky + pamatove karty
        • toaletny papier
        • nabijacka na telefon
        • nepremokave sacky
        CIVIL
        • sortky+tricko

        To je asi tak vsetko. Vaha brasien 3,5kg a 2,7kg. Na nosici stan 1,8kg, batoh 4,5kg. Jedlo som dokupoval takmer denne cestou (mozno 2–3kg navrch)

        0 0
    • Fran-tic  

      .

      0 0
    • MildaZ  

      Koukám, že máme na příští rok stejné plány. Ale my počítáme s cestou až na červenec/srpen, kvůli dovolené. A taky uvítáme dva spolucestovatele.

      0 0
      • romlich  

        Tak nám by bylo celkem jedno ve kterým termínu pojedeme .. spíše jde o to že v sezoně je všude moře lidí ,což nemáme rádi,letos jsme dali balaton v pulce záři a super ,prázdný kempy ,prádzdný cyklostezky ,další důvod je horko v létě – i když tohle je diskutabilní ..

        0 0
        • Pavel  

          My to jeli loni, jak byla ta šílená vedra, celých 10 dnů těžce přes 30 (i v Alpách!), rekord na cyklocomputeru mám 50 a kousek (po poledni někde u Udine). Z toho vyplynul jeden jednoznačný závěr – pokud ještě někdy k moři, tak k Baltu! :-D

          0 0
          • MildaZ  

            Jo, Balt je druhá varianta v plánech jet/dojet příští rok k moři, po trase Odra – Nisa…

            0 0
        • MildaZ  

          Tak ta letní vedra mě taky trochu děsí. Ale na jaro už máme v plánu 5 dnů Maďarsko – v květnu 4.-.8. První týden v červenci na týden Krušné hory a Ašsko. Tak se mi tam prostě Jadran nevejde…i když…no ještě ten termín promyslím :-)

          ..jo a víme co to obnáší :-)

          0 0
          • romlich  

            jak jsem psal ,klidně bychom taky mohli i ten první týden v červenci – ale fakt se obávám toho návalu lidí na začátku prázdnin – všude – nemyslím jen tu trasu .Rád bych se v tom prvním červecovém týdnu už vracel

            0 0
            • MildaZ  

              Dávám do oblíbených a oživíme to na jaře. Pokud přetrvá zájem obou stran, můžeme domluvit nějaký společný jarní víkend na kolech a pak se uvidí.

              0 0
    • romlich  

      Další návrh – Břeclav – Bratislava – Balaton – Split – zpět vlakem ČD

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.