Technické informace k odrpuženým vidlicím.

56 nepřečtených
  • Jirka17

    Zdravím,

    chodím do II. ročníku fakulty strojního inženýrství na VUT v Brně. No a dostal jsme za úkol navrhnout odpruženou vidlici pro MTB. Jako navrhnout… Moc vlastních myšlenek se ode mne neočekává, ale musím kompletně udělat vyrobní výkresy pro všechny součásti, ze kterých se vidle skládá a nějak si to obhájit… No, mám ji doma, ale pořádně nevím jak vypadá zevnitř(a velmi nerad bych se o to pokoušel, jelikož jsem si koupil „nové“ kolo a ještě jsem na něm ani nejel…) Samozřejmě teoreticky vím jak funguje, ale prakticky jak je tam vše umístěno a zajištěno, popřípadě z jakých materiálu vyrobeno už nevím:o( Tak bych vás chtěl poprosit, zdali by se zde nenašel někdo, kdo by se s vidlicemi už nějakou tu dobu potýkla a nenapsal třeba odkazy na nějaký výrobní výkresy, nebo nějaký fajn podklady… Zatim jsem našel jen pár výkresů sestav, kde jsou všechny díly, ale nejsou moc podrobný:o( Vše je pro studijní účely, tak se nemusíte bát nějakého zneužití nebo tak…

    Děkuji mnohokrát za každou (rozumnou:o) odpověď

    Popřípadě můžete psát i na email j.slabyhoudek@seznam.cz díkec

    0 0
    • jIrI___  

      Do jakého to máš předmětu a k jakému profesorovi?

      0 0
    • BigKarel2  

      Tak snad když chodíš na takovou školu tak si umíš vygůglit výkres vidle né?…to i já tupec s výučákem svedu za chviličku :)

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tady je moje milovaná Frstěnka.

      http://myedisk.org/…s/62/rst.pdf

      0 0
      • jIrI___  

        Z toho se ale rozměry nedozví…

        0 0
        • Jirka17  

          Přčsně k těmto jsem se dostal taky:o) Ale děkuji. Mi jde právě o to najít nějaký výrobní(Jakože s tolerancema, hazením a dalšíma ptákovinama), abych měl lepší představu co všechno pro konstrukci vidle je potřeba… Ale dík moc;o)

          Jo jinač mám Horta s Prokešem… Upřímně jsem chtěl dělat stolní fotbálek:o) ten už mám kmpletně hotovej se vším všudy, ale byl jsem skupinou přemluven…

          0 0
    • Flegmatik  

      Strojař by se ale „strojů“ bát neměl, ne? Takže vlez do své vidlice a změř si to :)

      0 0
      • Jirka17  

        No když ono to není jen tak… jak jsem říkal, jsou to tak dva metry co jsem si koupil „nový“ kolo s tím vynikajícím epiconem, o kterým tu všichni básníte:o) a rád bych se na něm alespoň jendou projel…

        0 0
        • Flegmatik  

          Napiš mail do Suntouru, oni ti něco pošlou nebo v horším případě tě někam pošlou :)

          0 0
        • soc  

          Na stránkách suntouru si stáhneš exploded view. Z toho aspoň poznáš, z čeho se vidlice skládá. Rozměry můžeš potom začít střílet od oka, popřípadě vem šupleru a okoukni toho svého epicona aspoň zvenčí.

          vnitřní nohy 7075, korunka 6061, sloupek 7075, vnější nohy slitina hořčíku, pro vzdych výkres nepotřebuješ, ventilek obšlehneš z kola, negativní pružina je z nějaké pružinové oceli, vzdychový pístek a veškeré nesmysly uvnitř z 2024, těsnění bude očividně nějaký o kroužek tak akorát…

          0 0
        • Georrge  

          za pár šupů ti prodám svoji starou XCM, tu si můžeš rozebrat, přeměřit a když ji nesložíš, tak to nikomu vadit nebude :D a konečně něčemu poslouží :D

          0 0
      • zichis  

        nichts nekopirofat!! on aufgabe dostal, že on musi svoji fidlici nafrchnout. So, vzal on lešenařskou trubku a na to dva druckluftzilindry Srtransky&Petrzik navařil. Nemusi to byt lechky, musi to byt strojni!

        0 0
    • juli  

      Prozkoumej to tady

      Vyloženě výrobní výkresy tam nejsou, ale spousta rozkreslení vidlic různých výrobců tam je.

      0 0
    • miki  

      Měl jsem dojem že v zadání máš navrhnout a ne zkopírovat co se dá z webu.Ale bohužel taková je doba nenamáhat se a okopírovat.

      0 0
      • Jirka17  

        No ono není navrhnout jako navrhnout. Přeci jen tady za nějakých 10–20 hodin práce po člověku ani neočekývají, že přijde s nějakou revoluční myšlenkou. Imho účelem tohoto úkolu, který jsem dostal(ve skutečnosti se jedná o týmovou práci, je nás 5…), je abych si zkusil jednou navrhnout a kompletně dotáhnout do konce nějakou věc tak, aby se mohla začít vyrábět. Takže tam jde spíše o ty formality, výkresy a prezentace( součástí je i obhajoba „produktu“). A jelikož s vidlicemi nemám valné zkušenosti, tak mi nejvíc řeknou přávě strojní výkresy, u kterých naberu inspiraci a následně si v nějakým CAD systému vytvořím vlastní vidlici. Ale potřebuji právě tu inspiraci:o)

        0 0
        • nox159  

          to sis vybral nebo dostal pridelene?

          0 0
          • Jirka17  

            Tak nějak obojí… Jak jsem říkal, je to týmová práce. Je nás pět a tak nějak se to odhlasovalo… Já byl pro konstrukci stolního fotbálku:o) to už mám hotový ze střední, jen bych to vylepšil, vymyslel nějakou vychýtavku a bylo by… Ale je fakt, že tam moc strojařiny není…

            0 0
            • goofy  

              Tak tak.. Jelikoz stolni fotbalek jsem si narysoval a vyrobil i ja stavar, tak nevim, co byste tam moc kreslili… Oproti vidli to je celkem podstatny rozdil :o)

              0 0
              • Jirka17  

                I u fotbálku se dají vymyslet ptákoviny… Můžes narvat ložiska do průchodek, stavitelný nohy, měl jsem komerční verzi(= mincovník + systém padání a podávaní míčků…), ale je fakt, že ryzí strojařina to rozhodně neni, ale asi by se to dalo ukecat… Jóó to by byla jiná…

                0 0
                • goofy  

                  stavitelne nohy sme meli (dwe matky navarene ze spodu a do nich srouby :-) ), mincovnik je kdyz to je pro mne na houby, ale spady jsme taky meli.. ale az na ram, tycky a pruchodky bylo vsechno ze dreva, tak prave nevim, co byste tam moc vymysleli.. to mi prijde celkem bida, kdyz pak mas delat prevodovky a tak :-)

                  0 0
                  • Jirka17  

                    Jo tak on je to přeci jen o trošku kompikovanější ten komerční. Máš tam panty, musíš vyřešit nějak systém aretace horní poloviny při otevření, pak nějak zamezit tomu, aby ten stůl lidé nějak „nokrádali“… ale strojařiny jako takové tam moc není, ale zase bych k tomu měl hodně pozantků z praxe, takže třeba použitý materiály, tvar hráče, mantinely… No moje dlouhodbka byl jen o fotbálku a měla přes 20 stran… tak se tam určitě nějakej ten problém najít dát:o), ale souhlasím, není to nic těžkýho, ale zase po nás za 2 kredity nemůžou chtít převodovku:o)

                    0 0
                    • goofy  

                      Tak o fotbalku jako takovem myslim, ze vim taky dost, ale predpokladam, ze se mate ucit kreslit strojarske vykresy, a ne se ucit jak zabezpecit fotbalek proti vykradani :o)

                      0 0
            • nox159  

              tak nebud mekky a rozeber tu vidlu nic na tom neni ;-)

              0 0
              • Jirka17  

                Ne, tak pozítři mi mají dojít botky (samozřejmě jsem opět dal na BF → Spešly comp:o) a opravdu nerad bych tu za pár dnů zakládal topic Jak složit vidlici?)

                0 0
                • nox159  

                  strojař a neumi rozebrat a složit vidlici jo ? :D

                  0 0
                  • Jirka17  

                    Jsou i horší…:o)

                    0 0
                    • nox159  

                      to se mas cim chlubit :D

                      rozeber ji ! :D

                      0 0
                    • akula  

                      Nezlob se na mě, ale jestli chceš navrhovat odpruženou vidlici a přitom nejsi schopnej rozebrat a zase složit do funkčního stavu tu svoji, tak to se na tu školu radši vyprdni…

                      0 0
    • H4N$  

      Nakresli leftynu, budeš mít polovinu práce =)

      0 0
    • MlokCZ  

      Fox má některé rozměry přímo na svojich stránkách

      http://service.foxracingshox.com/…PEC_RevA.pdf

      0 0
    • tommyD  

      tady mas taky neco málo http://www.kupkolo.cz/…%20st_cz.pdf

      0 0
    • Michalno.5  

      Předpokládám, že se jedná o předmět na UK. Tam to vůbec neřeš nakresli tam do vidlice pružinu, pokus o tlumič a tolerance si vymysli to stejný udělej i s materiály. 95% lidí na ústavu chce vidět pěkný omalovánky ne konstrukční práci. Tu stejně nikdo neocení.

      0 0
      • Georrge  

        asi tak, pak se ho zeptají na tisíc ptákovin a proč to řešil takhle, on jim na to nějak odpoví protože nad tím aspoň trochu přemýšlel, naznačí alternativní řešení které by ale bylo nevhodné a proto ho nepoužil, popřípadě nějaké vylepšení které by ale bylo drahé, ale dalo by se zavést do hromadné výroby a učitel bude spokojený :D já takovým stylem proplouvám strojařinou celkem úspěšně.

        0 0
        • whom  

          Příklad z vlastní praxe (rok cca 1986, trochu off topic k vidli – konstrukce jednorychlostní převodovky, dělící rovina v ose hřídelů, ročníková práce). První konzultace – „Co to je za šrouby? M6? To nejsou šrouby, dejte tam osmičky“. Druhá konzultace „není tam těch šroubů málo? Udrží to?“ (přidal jsem dva) Obhajoba: "Proboha na co tam máte tolik tak vohromnejch šroubů??

          A tak jsme konstruovali.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.