• kolovratek7

    Ahojte, koupil jsem si tachometr, viz odkaz níže. Chtěl jsem ušetřit a dopadlo to tak, že tachometr nereaguje na točící se kolo. I když jsem zkoušel jsem tou části, co je na špici v různých polohách pohybovat kolem té částí na vidlici, tak bohužel jsem nezaznamenal jedinou změnu v rychlosti. Přijde mi, jak by část na vidlici byla jenom plastová a nic uvnitř. Nevím, jestli to tak má být a než bych to vykuchal, tak se chci raději zeptat. Koupil jsem tam novou baterku a všechno jde, jen to neukazuje tu rychlost, tak usuzuji, že problém bude někde v té spodní částí. Chtěl jsem se zeptat, jak nejlépe detekovat problém, či jak náročná bude případná oprava a pokud to je vůbec možné. Rád si to klidně spravím, ale nevím jak. Díky moc za všechny rady.

    http://www.aliexpress.com/…4481903.html

    0 0
    • Vilém  

      Abys vyloucil v cem je problem, tak zkus jinym magnetem kmitat kolem snimace, kdyz nebude reagovat, tak zkus kouskem dratu, nebo necim vodivym prerusovane propojovat kontakty na samotnem tachometru. pokud nezabere nic z toho, tak ho hod do kose a kup si normalni tacho.

      0 0
    • Marskatin  

      Ve snímači je obvykle jazýčkové relé, když kolem něj přejedeš magnetem, je sluchem slyšitelné jestli spíná.

      Kabeláž se dá prověřit třeba tak, že necháš magnet u snímače aby byl sepnutý a na kontaktech držáku si pískneš multimetrem.

      Samotnou funkci toho budíku zkontroluješ tak, že mu drátem šmidláš přes kontaky. Simuluješ mu pulzy.

      0 0
    •  

      Obcas udela kazdy blaznivinu :) jinak, kdyz nepomuze vise uvedene, nejlepe zadara sehnat funkcni kabel a prepajet na drzaku.

      0 0
    • kolovratek7  

      Ok. Tak zkusím to nějakým silnějším magnetem.

      To písknutí multimetrem nechápu.

      S tím drátkem taky vyzkouším.

      Jinak kabelů mám mraky, tak snad tam nějaké to spínací relé vůbec bude. :D Je to fakt hodně lehké. :-)

      0 0
      • Vilém  

        Jazyckovy kontakt nevazi nic, takze jestli tam je, nebo ne, nemas sanci poznat.

        0 0
      • JendaH  

        To písknutí multimetrem nechápu.

        Přepneš multimetr do módu „šlusmetr“ (většinou obrázek dioda + vlnky), připojíš na kontakty v kolíbce, a při přiblížení magnetu k čidlu by měl začít pískat.

        Pokud nemáš multimetr s pískáním (některé staré a levné modely), tak ho přepni na nejmenší rozsah měření odporu.

        A v nouzi baterka + žárovka/odpor a LEDka.

        Čekal bych, že problém bude kontakt v kolíbce (málo napružený, zoxidovaný…) – proměřit taky (cyclocomputer by tam měl dávat nějaké napětí, kterým měří, že čidlo sepnulo), případně rozbité jazýčkové relé – zkusit rychle zkratovat kontakty na cyclocomputeru a když to zabere, tak v GME prodávají nové jazýčkové relé asi za 10 Kč.

        0 0
    • Prazak0  

      Tachometr jde ozkoušet bez nasazení na kolo, do držáku se dá vlastní měřidlo a kolem snímače pohybovat magnetem, tj. přiblížit a chvíli pryč, snadno se tak docílí frekvence vyšší než při jízdě. Časté chyby – potíže: magnet je na kole nastaven od snímače moc daleko, ten ho tudíž nesnímá, měřidlo pak neukazuje. Podobně někdy je nutné magnet mít vůči snímači v jeho určité části. Celý snímač může být delší, ale magnet musí být např. přesne proti dolní části. Tohle se nejlépe taky vyzkouší, když to není nasazené na kole.

      0 0
    • nitraq  

      A když oprava nepůjde, tak za ani ne tři stovky máš základní sigmu, určitě bude fungovat dlouho a spolehlivě.

      https://www.mall.cz/…ma-s-bc-5-12?…

      0 0
    • kolovratek7  

      Tak jsem vzal doma magnet z ledničky, očividně silnější než je u tachometru a tachometr začal reagovat. Pak jsem zkusil opět malé čidlo a tachometr začal reagovat i na to, takže Čína nakonec v poho, uvidíme na jak dlouho. ;-)

      Díky všem moc za cenné rady, hodně jsem se dozvěděl.

      0 0
      • Prazak0  

        Kupoval jsem si magnety samostatně, jelikož např. u Sigmy se ty jejich magnety dobře nasadí, ale sundat mi to nešlo. Radši jsem si vybral magnety, kde se to uchytí šroubkem, ať na šroubovák a nebo se to utahuje rukou. V Sigmě je myslím zmagnetovaná ocel, kdežto tyhle samostatné magnety jsou typický magnet, takový jako ve škole na nástěnky, z jakéhosi feritu.

        Mělo by fungovat i se slabším magnetem, ale pak to bude asi chtít kratší vzdálenost.

        0 0
        • kolovratek7  

          No, při nejhorším mě napadlo, že bych tam v případě nouze nějak zakomponoval tne z ledničky. Sice je trochu větší, ale nedalo by se svítit, ale naštěstí začal fungovat i tam ten onen původní. ;-) Akorát i když to dotáhnu co nejvíc to jde, tak to vypadá, že to je volné, tak jsem zvědavý, jak dlouho to na té špici vydrží.

          0 0
          • Prazak0  

            Před časem jsem kupoval magnet, vlastně dva. Jak jsem psal, ty ze Sigmy se špatně sundávají a chtěl jsem to na další kolo. Levnější stál asi 40 kč. Na značce nezáleží, naopak levnější můžou být větší, takže naopak funkčně lepší.

            Ale ten originální magnet by asi fungovat měl, co se týče uchycení na drát, tak to těžko můžu posoudit. Sigma dělá, že se to natlačí, což jde snadno, pak to moc nejde sundat. Druhou variantou jsou ty, co drží šroubek, dle mého názru lepší.

            0 0
          • JendaH  

            Velmi silné magnety jsou také v harddisku.

            Akorát i když to dotáhnu co nejvíc to jde, tak to vypadá, že to je volné

            Můžeš zvětšit průměr drátu omotáním izolepou…

            0 0
          • Kharbon  

            Co sehnat neodymovej magnet – jsou silný jak čert a malinký.

            0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.