světlo XML CREE snížení výkonu při LOW

26 nepřečtených
  • kejmi

    Zdravím kolegy bastlíře. Poprosil bych o radu při řešení problému nebo spíš tuningu světla z ebay http://www.ebay.com/…121167048131?…

    Světlo má 4 funkce přepínatelné stisknutím tlačítka (Maximum, Medium, Low a při podržení tlačítka Stroboskop). Maximální výkon využívám při jízdě v lese a v úplné tmě, ale při cestě do práce mi přijde výkon na Low zbytečně předimenzovaný. Stačil by klidně poloviční. Lze z přiložených fotek vymyslet nějakou úpravu zapojení? Předem dík za případné tipy co vyzkoušet. Lukáš

    0 0
    • vsn  

      dyť 1× XML skoro nesvítí ani na plno…

      0 0
    • Smazaný účet  

      ja bych zacmaral sklicko fixou:)

      0 0
    • vysmátej bajker  

      pokud by ti nevadilo že se sníží všechny režimy tak předřadit vhodný odpor.ale to by chtělo ještě prodiskutovat s jinačíma bastlířema než jsem já.(já takhle upravil DD k P7,xlm je trochu jiná)

      ale nevidím důvod proč to dělat na tu baterku to musí na medium svítit hodně dlouho a na víc světla se zvykne hned :).

      0 0
      • Smazaný účet  

        odpor neni zadna prdel…musel by ho vrazit pred ledku a vyrobil by tak dlasi topidlo..kamkoli jinak je odpor knicemu bo je tam menic…

        0 0
      • kejmi  

        Snížit všechny režimy nechci. Využívám režim max (ten vyhovuje),a režim low na ranní cesty do práce, kde by mi klidně stačil poloviční výkon. (a nemusel bych dobíjet tak často)… Na Max je proud odebíraný z baterií cca 1,2A, při Medium 750mA, při Low 500mA (stačilo by klidně 200mA).

        0 0
        • Martin  

          asi ti nezbude nic jiného než vyměnit driver :)

          0 0
          • kejmi  

            nevím, jak to funguje celý:) Myslel jsem, jestli není ten svit u jednotlivých módů dán nějakými odpory… (změnit hodnotu a bylo by – tak jednoduchý to asi není)

            0 0
            • josh  

              Já sice nejsem elektrotechnik, ale vypadá to na klasický PWM driver u kterého je vše řízeno mikroprocesorem (výkon je řízen změnou mezer mezy pulzy), čili změna je nereálná, musel by se přeprogramovat ten mikroprocesor.

              0 0
            • Martin  

              jak padlo níž, je to řízené mikroprocesorem

              odpory byly používané u dvoumódových auror – tam měl spínač 3 kontakty a režim low byl fyzicky omezený odporem

              0 0
              • Bluetop  

                Mohu jen shrnout a potvrdit. Proti zmíněným Aurorám je zapojení mnohem sofistikovanější. Řízeno uprocesorem – s největší pravděpodobností 8 pin integráč s vybroušeným popisem. Regulace PWM. Výkony nastaveny napevno. bez změny programu nebude šance. Jediná možnost je snížení výkonu všech režimů současně – změnou odporů v proudové zpětné vazbě – viz. R100 atd. Jinak výměna procesoru a vlastní program, což je hodně pracné. Bohužel není čitelné ani označení integr.v samotném regulátoru, takže by další rady byly spíše spekulací.

                Ještě malou poznámku pohrdavcům. XML svítí luxusně. Není problém s ní jezdit bezpečně naplno v lese. Světlo totiž není jenom o watech, ale také o použité optice…

                0 0
        • oddie  

          To jsou dost pitomé hodnoty. Já používám drivery s max. 2,1A, Mid režim má 30% a Low má 5%, takže nějakých 100mA, to mi přijde lepší rozvrstvení. Akorát to bude asi na výměnu driveru – pohledej, nabízí se všelijaké a nejsou drahé.

          0 0
          • Vilém  

            Nj, ale vymenou driveru prijde o indikaci stavu baterii, nebude tam mit ty ledky a podsviceni tlacitka:(

            0 0
            • oddie  

              No jo, no, otázka priorit, mně to nechybí.

              0 0
            • josh  

              Tak vyrobit podsvícení, které by fungovalo i jako jednoduchá indikace vybití akupacku není problém, k tomu stačí dvě malé ledky a dva odpory. Problém spíš vidím v tom, že u běžně dostupných driverů se režimy přepínají přerušením napájení a nikoliv mikrospínačem, takže mi z toho vychází dost komplikovaná předělávka… jestli nebude lepší se na to vyprdnout :)

              0 0
    • Skunkey  

      trošku offtopic, ale kam jinam bych to napsal. Viděl jsem nějaký videa s tímhle světlem, docela se mi to líbilo, rozhodně o vypadá, že svítí víc než Fenix E21, kterýho mám jak takovou univerzální baterku. Na jaký baterie to světlo funguje? Za ty peníze mi to přijde docela slušný…

      0 0
      • oddie  

        18650.

        0 0
      • josh  

        K těmto světlům je až na výjimky dodáván akupack s napětím 7,4V, tvořený čtveřicí 3,7V Li-ion akumulátorů 18650 zapojených 2P2S. Poměr cena/výkon je dobrý (výkon se většinou pohybuje mírně přes 600 lm ANSI), ale je třeba se smířit s některými věcmi, jako např. velmi studený odstín ledky (kolem 7000K), a poměrně úzký světelný kužel. Hlavně nedoporučuju svítit na max na stojícím kole, protože chlazení ledky je u této konstrukce velmi špatně řešené.

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.