Světlo - kolik LUX / LUMEN a jak si představit

21 nepřečtených
  • chodec

    Potřeboval bych pomoct se trochu zorientovat. Neb jsem těď v zimních měsících už 2× podcenil rychlý soumrak a zůstal někde za tmy, tak jsem zauvažoval o předním světle, bez kterého jsem se zatím obešel (tj. nemám moc zkušeností s touto komoditou). Když už ho pořizuji, tak bych chtěl, abych s ním viděl opravdu na cestu (tj. nejen blikačku) a to tak, abych nemusel jet krokem (nepotřebuji světla jak vedne, ale potřebuji bez obtíží na přimeřenou vzdálenost vidět díry či kameny na silnici a nebo hrboly na polní cestě a pod). Jo a nechci to řešit nejakou světelnou baterií (několika lucerničkama) – rád bych jen jednu ale dost výkonnou.

    Koukal jsem se co existuje nejsilnějšího na netu a narazil jsem na problém, že různí výrobci udávají parametry v různých jednotkách (LUMEN / LUX / ..) a nevím jak je srovnat, protže to nejsou jednotky moc srovnatelné. LUX je jak jsem se dočetl LM na m2. Z toho ale chytřejší nejsem.

    Příklad.

    Sigma má u nejsilnějšího světýlka co nabízejí udávaných 75 LUX. Hope má krásné dvoledkové světlo u kterého se chlubí 300 LUMENY – ale nevím na kolik m2 takže nevím, jak jak si z toho udělat představu, které svítí lépe, respektive, s kterým budu lépe vidět na cestu.

    Obecně mi nejde přesně o tato dvě světla, i když se mi líbí (ještě zjistit ceny které budou asi vysoké ;-) ale spíš nějakou obecnou radu:

    1. Jak srovnávat výrobky, které mají udávané tyto rozdílné parametry a
    2. Obecně jaký parametr (ať již v LM nebo LUX) je potřebný pro mnou popsané účely.

    Díky

    0 0
    • Mamut  
      1. Nijak. Bez uhlu a hlavne rozlozenia svetla v danom kuzeli si neporadis. Size nieco spocitas, ale moze to byt tak daleko od skutocnosti, ze je ti to aj tak na nic.

      Super stranky su www.flashlightreviews.com/index1.html pretoze si ten clovek dava s recenziami zalezat a snazi sa merat jednat intenzitu, ale aj celkovy vystup a rozlozenie. Aj ked niektore z toho je mozne porovnavat iba s dalsimi jeho meraniami, pretoze ma pristroje do urcitej miery selfmade. A neviem ci su tam nejka vyrazne zastupene cyklosvetla, ale celovku som kupoval podla toho a som rozhodne spokojny, ze som kupil asi to najlepsie co sa dalo.

      0 0
    • Milenius  

      Na nejake jezdeni potme v lese s temihle svetly zapomen, maximalne jako nouzovku, pro poradne jezdeni v noci potrebujes nejaky halogen minimalne 20W, lepsi 35W, na jezdeni po silnici pak staci treba 1W LED

      0 0
      • mr.antik  

        jenže kolik svítí 1W LED a 1W halogen?

        0 0
      • chodec  

        Nepotřebuji to na cílené noční ježdění, ale na pohodlný dojezd bez luštění cesty. S tím 1W halogenu na silnici nesouhlasím – to jsem právě při jedné z posledních cest zkusil, kdy mi kámoš půjčil provizorně jedno z jeho světýlek a možná mě viděla protijedoucí auta, ale já jsem jen stěží poznal, že něco na cestu svítí a miterně jsem viděl osvětlený flíček cca 3 metry před kolem – dál to nemělo ani cenu natáčet.

        Každopádně jsem nedávno měl možnost si pohrát s různýma světlama (ne na kolo a třeba 3W Luxeon svítil opravdu dramaticky víc než třeba 5W halogen. Takže věřím, že třeba to světlo od toho HOPE (2×5W LED na způsob Luxeonu) by mohla svítit i lépe než ten ekvivalent 35W halogenu. Mají třeba ještě jedno světlo – 10W HID, které když jsem viděl svítilo podobně nebo jen o malinko světleji než jak si pamatuji 2×5W Luxeon (přesně změřené to pochopitelně nemám) a u toho (10W HID udávají ekvivalent 50W halogenu), takže věřím, že ty 2×5W co tam mají by byly minimálně blízko těm parametrům co uvádíš.

        Obecně jsou ale údaje ve W prakticky nic neříkající proto bych spíš potřeboval nějak nasměrovat v posuzování podle LUX a LUMEN, což jsou jednotky, které jsou nezávislé na technologii a tedy spíše porovnatelné – jen vědět jak.

        ď.

        0 0
        • Hejdik  

          Zrovna jsem si před týdnem koupil světlo Smart. Je to prý novinka,a když jsem ho hledal na netu ,tak jsem ho ani nenašel,takže nezbývá,než se poptat někde v obchodě. Je v černém designu a má jeden světelný zdroj (led dioda)s jednou čočkou. Můžu říct,že jeho svítivost je opravdu abnormální a je srovnatelná s halogenovým světlem,ne li ještě větší. Cena tohoto světla se bude pohybovat okolo 500kč. Jinak elektrikář nejsem ,takže v technických otázkách nemohu sloužit,ale tohle světlo fakt stojí za to.

          0 0
          • Hejdik  

            Ještě jsem našel alespoň vzhled, jak vypadá jeho méně výkonný bráška.Design je téměř stejný. eshop.skiservis­.cz/good.php?go­odId:700

            0 0
            • assassin  

              tak jsem koupil to same co ty… je to na 2 tuzkovky 0,5W nichion LED (asi podobna jako je v te 0,5W blikacce dozadu od smartu) na to ze je to na 2 baterky sviti celkem OK… na dojezd domu urcite staci a nemas na kole nabastleny svetla jak na traktoru… samo ze se svetlo neda srovnavat s 5W luxeonama, 50W halogenama a xenon vybojkama (HID) …hezky svetla, ale ja si ve sjezdu rozbiju hubu i ve dne, takze pro me zbytecne jezdit to v noci:)

              mala, sviti, vodotesna … ja koupil za 440,–

              max spokojenost.....

              0 0
    • Daf  

      Porid si Sigmu Mirage s 5W halogenem. Na silnici je uplne super.

      0 0
      • RomanH  

        Presne tak. Ale do terenu v hustem lese to chce jeste tech 10W, a i to mi obcas prijde malo.

        0 0
        • Motyll  

          5W na prilbe, a 10 + 15 na rodlech. To uz se da :) Jen me nemaji moc radi myslivci. Ale to nevadi – ja je taky ne.

          0 0
    • oyster  

      FotonMag www.fotonmag.cz/

      zatim tam toho moc neni ale zorientovat se podle rtoho da

      0 0
    • sudafi  

      Byť je to staré:

      Na jízdní kolo se vyrábějí normálně potkávací (symetrické) světlomety, dálkové světlomety a pak na *** světlomety.

      U potkávacího potřebujete znát intensitu v luxech a nejlépe vidět alespoň fotku světelného kuželu (jakýkoli fotoaparát má menší světelnost, než lidské oko, které rozezná i 0.000000001 lux), kde ale uvidíte v podstatě pouze hlavní světelný kužel, nikoli osvětlení popředí atp. To, že je světlomet schválen např. Spolkovým úřadem pro motorovou dopravu neznamená, že bude svítit dostatečně do stran atp.

      U dálkových potřebujete znát lumeny a tvar kuželu – svítí – li do široka, nebo do dálky.

      Orientačně platí 0.5w LED = 500 cd = 10 lux, 1.0w LED = 1,000 cd = 20 lux, ovšem při napětí 6v, správné elektronice a optice. Dnes ale už není problém z 1.0 w vytáhnout i kolem 1,500 cd / 35 lux.

      Pokud chcete dobré potkávací světlo, budete potřebovat alespoň 40 lux v šířce cca 8 metrů (tj. dva světlomety po 20 lux). S tím se dá jet i v pořádném dešti. Solidní dálkové světlo se pohybuje kolem 5–6 watt LED (tedy dvojice 3w), opět záleží na kvalitě optiky a elektroniky. Na opravdu nouzové dojetí v noci bez atmosférických poruch stačí i 10 lux krypton, samozřejmě, správně seřízený. Chcete – li světlo na nouzové dojetí za každého počasí, pak 20 lux.

      Světlomety na kolo je třeba seřídit, buďto na regloskopu, nebo referenční štěně. Regloskop má každá STK a chtějí za to kolem 50 korun. Referenční stěnu si vytvoříte tak, že si postavíte kolo na rovinu tak, aby předek světlometu byl vzdálen 5.0 m od stěny a změříte výšku středu optické části od země. V této výšce narýsujete na stěně vodorovnou čáru. Světelný kužel potkávacího světlometu se seřídí tak, aby jeho hlavní paprsek byl těsně pod referenční čarou, dálkového tak, aby střed kužele ležel na referenční čáře. Chcete-li použít další světlomet jako světlomet se světlem do mlhy, pak je potřeba sklopit jeho kužel pod referenční čáru o 2.0%, tj. na 5.0 m narýsovat další čáru 0.10 m pod čarou referenční, a těsně pod tuto seřídit hlavní paprsek světlometu. To je doporučené nastavení DEKRA.

      S čím jezdit mimo pozemní komunikace nevím, nikdy jsem takovou potřebu neměl, proto neporadím.

      0 0
    • mastihuba  

      sigma mirage :-) tomu říkám historie.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.