Super okruh v okolí Adamova (sever Brna)

25 nepřečtených
  • CerstvyRohlik

    Zdravím Dnes bych vám chtěl popsat krásnou cestu, která je vhodná pro mtb bike,xc.Absolutně nevhodná na silničním kole či trekingovém !Jelikož jsem z Adamova koncipoval jsem svůj okruh tak, abych odtud vyjel i vrátil se sem.Projížďku je ovšem možno uskutečnit i opačným směrem nebo se začátkem v Bílovicích nad Svitavou.Dá se i začít na Útěchově a zde i skončit, to už je na vás.

    Začneme tedy s podrobným popisem cesty:Beru v úvahu to, že jste se jakým koliv způsobem dostali do Adamova (vlakem, na kole, autem..)Vstaneme tedy nevědomky co nás čeká na nádraží v Adamově přejdeme most (zákaz jízdy na kole hehe) potom první odbočku zabočíme doprava vypadá to zlověstně, ale je tam celkem slušně vyšlapaná cestička nahoru.Až se po ní dostaneme asi 300m nahoru k panelákům na parkoviště zabočíme doprava na betonovou cestu po ní asi po 100 metrech se dostaneme na trojrozbočku pojedeme po betonové cestě nejvíc vlevo.Projedeme okolo hřbitova a dáme se po hlaní pěšině , která vede po hřebeni dolesa zde nemůžeme zabloudit všechny případné cestičky a pěšiny projedeme po té nejsilnější.Jedeme stále nahoru až dojedeme k silnici tu jen kolmo překonáme a u závory se napojíme na lesní pěšinu (zelená) ta nás dovede přez Útěchov až do Vranova a (nádlerné výhledy) prakticky až do Kateřiny.Zde se k naší zelené přidá i modrá po které pokračujeme doleva.Lesem dojedeme až k rozcestníku U Jelínka.Tady pokračujeme po zelené, ta nás přivede přez Babí doly na Ořešín(nádlerné výhledy).Hned jak dole pod Ořešínem se napojíme na krásnou jemně štěrkovou cestu žluté barvy(zde je krásné prostědí super) dostane nás až do Bílovic nad svitavou, kde se můžeme občerstvit,jestli jsme to už neudělali ve Vranově či jinde :-) Po odpočinku si dáme asi 15 metu tlačení do schodů na začátku červené barvy, ale nezalekneme se a pokračujeme podle plánu následují krásné výhledy na kraj Lišky Bystroušky (osobně jsem zde dnes jednu lišku vyděl prchat).Zdejší cesta je příjemná až do doby než zašne mega sjezd to se dá sjet.ale pak by následoval smrtící výšlap to jsem vzdal a raději jsem ušetřil síly tím, že jsem zabočil v údolíčku pod soupáním doprava po štěrkové cestě.Pochvilce se napojí na silnic a my můžeme nejhorší výjezd do Babic vzít po silnici asi po 250m se opět napojíme na červenou a zabočíme doprava mezi domky a zahrady super ulička (ale kdo nemá moc balanc a rád ušetří síly může pokračovat stále po silnici ,na kterou se červená stejně časem napojí, až vyjedeme skoro až na střechu Světa,(mnozí z nás se mohou kochat výhledem na svoji domovinu Brno),u rozcestníku se rozhodnem kudy do Adamova?Je zde mnoho cest a cestiček vybral jsem ale příjemnou pěšinu občas s kameny(žlutá posléze modrá),ale kdo chce jet najistotu po hřebeni zvolí zelenou.(upozorňuji ale že na rozhlednu Alexandrovku se nedá jít nahoru jelikož zdejší papaláši místo toho, aby ji opravili a umožnili tak výstup nahoru a nepřekonatelné výhledy.Tak uřízli žebřík a ušetřili si tak peníze na opravu :-( Obě tyto cesty mají stejný cíl rozcestník U Sedmi dubů odtud doporučuji jet cestou nejvíc vlevo napojit se U Pomníku lesníků na žlutou a užít si sjezd do Adamova a už jste vmžiku opět u vlakového nádraží, kde můj průvodce končí.Zbývá už jen dát si obřčerstvení na Vyhybce a vyčkat na příjezd vlaku.

    Závěrem:Doufám že se vám všem bude okruh líbit je to tak asi na 3 hodinky pohodovým tempem(možná víc), ale každej jezdí jinak žejo. Doporučuji jako výbornej výlet po práci (škole)v týdnu.Je to tak ideální chodí méně lidí, které byste mohli rozmetat na prach,takže bacha!!Nejsme v lese sami.Doufám že můj návrh alespoň někdo využije, kdyby někdo chtěl můžeme se domluvit a jet jako parta. S pozdravem a vidinou lepších zířků bikových Jirka

    0 0
    • Blade  

      Hmm, pěknej okruh. Všechny ty cesty mám najetý, ale takhle v kuse nikdy :o) Jinak kdybys při příjezdu nad Ořešín zahnul po modré vlevo, kolem té konírny (1) a cca po 300m vpravo (2), dál po té cestě, kde asi po 500m odbočuje vpravo menší cesta (3), tak by ses vyhnul průjezdu dědinou po asfaltu a moh by sis vychutnat rychlej technickej sjezd (žlutá čára) k tomu hřišti dole v Ořešíně.

      0 0
      • CerstvyRohlik  

        díky ale tak přesně to tam ještě neznám,hnedka to příště prubnu

        0 0
      • Loner  

        …alee nee — po 16 hodině v žádném případě nevynechávat průjezd Ořešínem: Kousek pod konečnou busu směr Rakovec je vpravo sqjelá osvježovna POHODA. Stejně tak nevynechat Babice hospa U dvou kanců, jídlo skoro zadara, srovnatelné s „vaším“ „Bukem“, akorát on ten pán od ochotné paní za ponkem je „trochu divnej“…No a pro ty co chtějí nejlevnější pifko v okolí – dělnická hospa proti Adastu: 10;11;12 ČH = 13.50; 14.50; 15.50 – no nedej aspoň 2 kousky! PS: stromy a šutry ve sjezdu k zastávce Cyklistická jsou tam od loňska furt, nestojí to za sjezd.

        0 0
        • Blade  

          Ti teda ď. Člověk se snaží a ty mu to degraduješ seznamem co kde sežrat a vypit :-) K tomu p.s.: Letos sem ho nezkoušel, ale při pohledu zespodu to nijak valně nevypadalo, ale dík za info.

          0 0
          • pepek  

            A navíc: Ž Á D N Á hospoda není srovnatelná s Bukem. jak na tohle přišel? nechápu…

            0 0
            • Blade  

              Nevím, nechápu, zůstává mi záhadou… BTW, za 2 hoďky na Buku ;-)

              0 0
              • pepek  

                Není tam moc zima? A nemám motivaci :-(

                0 0
                • Blade  

                  Já jo, potřebuju ještě 42,65km abych měl víc jak za celej loňskej rok :-P

                  0 0
                  • pepek  

                    A já potřebuju fungl novou cestu , tak:60km, samej trailík a sjezdík. Neznáš nějakou tady někde u Brna?

                    0 0
                    • Blade  

                      Ja? :-D Já už tady vlastně nejsem, už sem na půl cesty na kofolu ;-)

                      0 0
                    • Loner  

                      Nechci vám zasírat vaše bonbénky, tak zde tip na výšku, délku a možná i zručnost.. Nějak z města – Krchov KrPole – ŽTZ Sobůlky nebo od pařezu po hřbetu – Ořešín starou cestou po ZTZ ( k hišti) – Rakovcem ke koním nad Ořešín -dolů k Babídolskýmu rybníku – Babídolskou cestou Vranov – bývalou ČTZ vymletým korytem nad silnici – poslední úsek sjet výživně vpravo k skládce dřeva u silnice – parkoviště – ČTZ na N. Hrad – St. Hrad – fuj přes kmen kolmo dolů- kousek po silnici k MTZ Blansko – MTZ Olešná a zpět zase po MTZ k mostku k silnici – kousek Sv. Kateřina, pokoukat na kostelík a po loukách kolem býv. kolchozu nahoru (nebo stačí ZTZ do Vranova) a z Vranova přes ZTZ od Jelínka domů, snad to na projetí mazákům bude stačit.

                      0 0
        • Lišák  

          No k Pohodě je to od jehnického hřiště (jak psal Blade) je to asi 75m do kopečka. Bych ten asfalt vynechal a jel bych tou Blejdovou cestou, nebo raději tím hřebenem, co je mezi Ořešínem a tou žlutou. Pěkná lesní cestička-takovej singlík.

          0 0
      • JSt  

        tam musis preskakovat koblizky. ale ten zaver k lavickam je fajn ;-).

        0 0
    • Excel  

      .....Hned jak dole pod Ořešínem se napojíme na krásnou jemně štěrkovou cestu žluté barvy(zde je krásné prostědí super) dostane nás až do Bílovic nad svitavou..... Zde předpokládám, že jsi to nejel po turistické žluté, říct o ní, že je krásná, ve směru od Ořešína, včetně toho hanku jako kráva s výmolem zasypaným kmínkama, tak bych si tu kecl na zadek.

      0 0
      • CerstvyRohlik  

        si piš že jel hehe

        0 0
      • CerstvyRohlik  

        tam doprava u toho posedu nebo co to je

        0 0
      • JSt  

        to se jezdi standardne ;-). si to asi nezkusil, fakt to neni nic hroznyho.

        0 0
      • Excel  

        Já to zkoušel loni..jako jet se to dá, ale loni v tom hanku čekaly letky krvežíznivých hovad, na takový lamy jako jsu já, a když to tam člověk šmrdolil na kriplplacku, tak jim samozřejmě neujel.Nevím jak je to letos, letos to jezdím dolů…a to krásný je :-)

        0 0
        • kajulka2  

          kriplplacka :D:D sem se málem udusil banánem, to sem ještě neslyšel

          0 0
    • jonys  

      Projížďku je ovšem možno uskutečnit i opačným směrem nebo se začátkem v Bílovicích nad Svitavou.Dá se i začít na Útěchově a zde i skončit, to už je na vás. Já teda myslím,že začít by se dalo i v Ořešíně.Oprav mě,jestli se mýlím :-) Ta zelená Vranov-Šebrov je jetelná v poho?Loni nebyly pod trávou vidět ty kořeny a zážitek umocňovaly šlahouny ostružin,smrčků a jiné…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.