• Kol.ista

    Zdravím všecky. Bydlím teď přes týdny v Šumperku a hledám kde by se dalo jezdit. Nějakej pěknej terén pohodovej na fulla s občasnýma delšíma sjezdama? Máte někdo něco vyzkoumáno v tomhle okolí? Dík za rady :) Než by to člověk všechno projel…

    0 0
    • jmanek  

      Píšu pár tras, co jezdím (zatím jsem to jezdil na HT, letos už taky na fullu). Chce to ale sehnat mapy a dohledat konkrétní cesty.

      1)Háj/Senová

      Dá se tam jet po Bludovské směrem nahoru na Bludoveček po kamenité, tam odbočit doprava směrem do lesa a tam potom po některé z mnoha cest směrem nahoru na Háj. Také se dá na Bludovské hned uhnout na Vojanovu tuším a opět jet na Háj. Z Háje si jen vybereš cestu dolů :)

      1. Kamenec

      Nahoru budeš muset zkousnout asfalt přes Malín, pak to vzít přes Malínskou rokli (varianta „terén“) nebo v další serpentýně po asfaltu. Vyjedeš pěknej krpál na Kamenec a z něj sjedeš dolů směrem na Hvězdu na Traťovku a pak lesní cestou na Anensnký dvůr.

      1. Bratrušov/Rej­chartice/Osikov

      Vše začíná za „sanatorkou“ (nad ulicí Reissova, směrem na Nové domky). Tam podle mapy jeď třeba směrem na Městské skály, pak na Osikov a pak nad Kopřivnou. Dál se dá zabočit na Prameny a pak sjet lesem buď do Žárové nebo na chatu Diana. Opět je tam spousta cest.

      Pak další cesty už jsou na dýl a zatím pod sněhem: Praděd, Dlouhé stráně, Tři kameny, Bradlo (nad Libinou), Severomoravská chata… všude jsou mimo asfaltu i terénní varianty a dá se tam dost vyblbnout.

      0 0
    • Pa.T2  

      Jak píše jmanek, to jsou fajn sjezdy, který stojej za to a jsou parádně dostupný:)

      Na Háj můžeš jet i z druhé strany – vyjet „Hrabeňák“ a pak se dát lesem nahoru nebo přes vodárku nad Senovou a nahoru:)

      Jinak pár dalších fajn sjezdů je směr Hraběšice. Vyjedeš na Traťovku (buď po silnici přes Krásné a obec Hraběšice nebo z Anenského dvora lesem) a potom dolů zpět na Anenský dvůr nebo to vzít třeba na Sobotín.

      Fulla určitě potrápíš i ze Skřítku směrem na Klepáčov (lesem!), potom můžeš kousíček vyjet, odpočit vlevo a jet lesem opět do Sobotína.

      Fajn sjezd je i ze Skřítku, když pojedeš po silnici směr Klepáčov. Na první dlouhé rovince odpočíš vpravo na lesní cestičku do Vernířovic, nebudeš litovat:)

      Chce to tu jen poznat:) Tak ať se daří:)

      0 0
      • jmanek  

        Ten sjezd Klepáčov – Vernířky je super (má snad 8–9km). Akorát je to štěrk a asfalt.

        Varianta může být odbočit právě potom směrem nahoru kolem kočičí skály na Branku, tam je to větší částí terénem a z Branky to vzít rovnou na Dlouhý stráně :)

        0 0
      • jachymk  

        z Losin vede super cesta do Loučné a koutů, z koutů se dá vyject nahoru na Sedlo, ale to je brutální kopec po silnici, ale když v koutech zahneš před kopcem doprava dojedeš taky nahoru na hřebeny a lesem, pak stojí za to Ovčárna, Praděd…s kolem jsem tam nikdy nebyl, ale na běžkách a pěšky je to nádhera kam se na to hrabou něaký Krkonoše, Jizerky…

        0 0
        • Singlespeed  

          Na biku se na ČH sedlo jezdí z Koutů po žluté turistické značce. Žádný asfalt ani šotolina, ale pořádný vytahovák po kamenité cestě ;-)

          0 0
          • jachymk  

            jsem z Prahy :-) tak to znám spíš tak okrajově

            0 0
          • jmanek  

            Jojo, konkrétně těsně před stoupákem na Červenohorské sedlo zahnout směrem na chatu U Pelikána, pak jet asfaltkou na Petrovku, dál po kamenité na Švýcárnu a Praděd. Bohužel tato cesta na Praděd je jedna z mála povolených, je tam CHKO a hodně omezení pro cyklisty (např. Jezerníky, hřebenovka Velká hole – Jelení studánka atd.).

            0 0
          • Radez  

            čus, prosímtě dva dotazy na tebou zmiňovanou cestu.

            Několikrát sem tam fotil ten ukazatel, ale momentálně tu fotku u sebe nemám, kolik to je z Koutů po té žluté na sedlo? Je možný, že by to bylo kolem 4,5 kiláku? se mi to zdá nějak málo.

            Jo a druhej dotaz. Dá se na tu cestu najet i od toho mostu, jak je u něj takový malý parkoviště, autobusová zastávka před ním je odbočka na DS a za ním na Praděd? Určitě víš kerý místo myslím.(čili, že z Koutů ještě pokračuješ jakoby furt po silnici k sedlu a u těch odboček odbočíš na druhou stranu).

            A ještě teda třetí dotaz, je to jetelný celý na kole od spoda? Teď si to vubec nevybavuju, jak to tam je.

            0 0
    • jmanek  

      Pokud ti jde hlavně o sjezdy, tak:

      1. Pod Ztracenými kameny směrem dolů na Skřítek – velice strmý..
      2. Pod Zelenými kameny (kousek od Ztracených) směrem k Hubertovi.
      3. Kolem Kočičí skály směrem na Branku.

      Všechny tři jsou blízko Skřítku. Zde mapa: http://www.mapy.cz/…

      1. Kamenec – Hvězda – Rabštejn – (lesem) Bedřichov

      Určitě se dá hodně zařádit na „kotli“ a v přilehlém okolí. Stačí vyjet nad pekárnu na Skřivánčím dvoře, nad „sanatorku“ nebo kolem Vyhlídky.

      No a nebo taky můžeš hodit kolo do vlaku nebo na auto a jet směr Rychleby :)

      0 0
    • mastihuba  

      Zajeď si na pivo do Malých domků, tam se dozvíš všecko podstatný od místních. :)

      0 0
    • C.A.C  

      Mrkni se tady , třeba Tě něco zaujme. Jinak hledej na Cykloserveru

      0 0
    • Kol.ista  

      Tak děkuju všem za rady a už mám určitě co projíždět :) A hlavně kde přijít na další :D Tak ještě jednou díky!

      0 0
    • Radez  

      Čus, nevíte jesi už se dá z Koutů projet až k horní nádrži Dlouhejch Srání? Jako,

      jesi je tam sníh, to vědět nepotřebuju, ten tam je aji v červencu, ale oni dycky z jara to protáhnou pluhem, aby tam mohli ty minibusy.

      Nemáte někdo info, jetli už to je průjezdný?

      0 0
      • Pa.T2  

        Dobrej dotaz, taky by mě to zajímalo. Ozvi se, až budeš vědět víc:) Uvidím podle počasí, možná se tam příští týden vydám:)

        0 0
        • Radez  

          Tak v týdnu bude letní počasí, tak to můžeš vyrazit uplně v klídku, navíc ze Šumpru seš za hoďku až navrchu :-), tak ho hleď všecko zjistit a pak to sem napsat :-).

          (jo a v předešlé větě mělo bejt mohlY)

          0 0
          • Pa.T2  

            No počasí má bejt supr, jenže problém je v tom, že přes týden bývám v Brně. Takže já se tam můžu vydat jen v sobotu nebo neděli:/ Snad se to počasí zase neposere na víkend..:D

            0 0
        • Radez  

          Tak mi psala paní u IC Kouty, že na sráně už se dá projet.

          Ještě by mě zajímal Praděd z Koutů a budu spokojenej :-).

          0 0
          • KarY.1  

            no tak ale pozor od 4.4 do 11 nebo 17.4 lanovka nepojede, takze at nejezdite zbytecne…

            Tak trochu tam delam a budu tam aj na letni sezonu pujcovat in-line a kola zn. Specialized.

            0 0
            • Radez  

              čéče, poslední co bych dělal je vyjížděl nahoru lanovkou, k tomu bych se snad nesnížil :-).

              Strašně si přeju vidět statistiku úrazů pseudocyklistů, kteří se zmasakrujou po tom, co se tam vyvezou lanovkou a pak to budou švihat dolu :-). O tom v jakejchsi novinách mluvil nějakej spolumajitel nebo kdo to byl, že pro lidi co to nevyjedou to bude supr příležitost, jak si to pak na kole sjet dolu :-).

              dotaz: ty brusle se budou pučovat jako, že si muže člověk objet horní nádrž? Doufám, že někoho nenapadne to zkoušet sjíždět dolu ke spodní :-) to by tam asi musel šumperskej špitál nějakou pobočku.

              0 0
              • KarY.1  

                tak cestu dolu se da jet po cyklostezkach, ktera je lehka obtiznost,ale jak to vypada tak to fakt nevim. Jeste se tyto veci musi resit.Tak nahoru spise budou jezdit zeny, pro ktere to vyjet je fakt nad jejich sily, ( samo ze ne pro vsechny) a starsi lidi .

                Co se tyce pujcovani tech brusli, jo zatim jedine misto kde se da jezdit je nahore na horni stanici, kde je pekny alfalt a okruh ma cca 2,5 km a potom zase lanovkou dolu. Cena svezeni lanovkou neni presne znama,ale bude to cca 100–120kc tam i zpet. Cena pujcovneho fakt nevim. A taky verim ze par lidi na in-linech to budou chtit zkusit sjet dolu :-D

                0 0
                • Radez  

                  Vsadím fuseklu, že až se jich tam pár zmastí, tak tam přibudou cedule, že je zákaz to sjíždět, páč jak se brusle rozjedou, tak probíhá přímej let tou prudkou zatáčkou k vrtulím.

                  0 0
              • jmanek  

                No jestli to budou sjíždět po sjezdovce, tak to nechci vidět taky. I asfaltka je místy dost ostrá a vytáhneš tam v klidu přes 60 na MTB. Většinou raději sjíždím přes Dolní nádrž, cesta je tam slušnější než směrem přes větrníky na Loučnou…

                0 0
                • KarY.1  

                  Hosi taky ocekavam ze tam budeme mit sanitku opet casto jako v zimni sezone. Ale uvidime, na in-linech by se melo jezdit jen nahore okolo stadionu, na kolech uz bud nekde okolo te prehrady a potom jsou single tracky dolu, jak pro zacatecniky, tak i zkusene.. no uvidime. Vice info na : http://kouty.cz/…_general.pdf

                  0 0
      • jmanek  

        Cesta kolem Dolní nádrže by měla být OK, je to po asfaltu a letos toho sněhu moc nebylo. Cesta z Loučné kolem větrných elektráren (která by letos už měla „obsahovat“ i sjezdovku) nejspíše taky (kromě sjezdovky). Cesta terénem přes Vernířovice a Branku těžko říct :)

        0 0
    • Pa.T2  

      Pro Radeza, nebo vlastně pro všechny: Dnes jsem jel na Horní nádrž přes Branku. Cesta celou dobu v pohodě, pak až kousek před panelkou tak 500m sněhu, ve kterým se nedalo jet. a cestou dolů na dolní nádrž po sněhu ani památky:)

      0 0
    • naty  

      Nazdar bajkeri ;)

      hladam partaka na bajk v Sumperku a okoli…

      zajtra ma byt sice zima, ale velmi pekne, nechce sa niekomu ist na par hodin niekam na mtb ? ?

      0 0
      • Radez  

        Vůbec nechápu, že se ti tu někdo neozval a nechal bikerku takhle ladem :-))

        0 0
    • Radez  

      Čau, trochu se přiživým na šumperským vlákně.

      Kdo je místní, nemohli byste mi poradit nějaký servis (Šumperk, Zábřeh a okolí)? Potřeboval bych srovnat patku, kterou jsem ohnul o větev (zkoušel jsem to teda rovnat rukou, vypadá to rovně, ale blbě mi to řadí dolu).

      Problém je, že se tam s kolem nedostanu dřív jak v sobotu a nechtěl bych ho tam nechávat, takže to nejhorší je, že bych to potřeboval udělat na počkání, nebo během dopoledne nebo tak něco. Nemusí to být ani servis, stačí mi někdo, kdo by mi to srovnal.

      Nějaká rada?

      0 0
      • Fífa.cz2  

        V Zábru Denali, tam by to na počkání měli udělat, ale nevím, jak je to s otevírací dobou. V Mohelnici v Bikesportu to samé. Šumperk moc neznám. Za sebe rozhodně doporučuju pana Orsága z Pasek. V sobotu má jen od 9 do 12. Telefon: 585 039 296

        0 0
        • Radez  

          Do denali zkusím napsat, Paseky ani nevím, kde sou :-). Mohel je už dost z ruky, tam sem se najezdil na střední až až :-))

          0 0
    • dancing dog  

      moc hezký je to i na druhou stranu- pres Haj a Hrabenov na Rudu a Janousov, na Severomoravskou chatu nebo k Hanusovicim.. celkem divocina a moc hezky oblasti a vyhledy…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.