• bubin1990

    Ahoj všem, v květnu jsem dostal od kolegy z práce starýho horáka a začal jezdit na kole do práce. Byl to až na pár vyjížděk v mládí na BMX, nebo půjčeným bajku od kamarádů můj první pořádný kontakt s kolem. Do práce to mám 9 km a proto sem si řekl, že bych to na kole mohl dávat (kor když MHD to trvá 50 minut). Nechtěl jsem ale kupovat za XY kaček nový kolo a tak mi ten starej horák od kolegy přišel docela fajn. Byl to horák značky Chonos…ano správně byl to Chonos.

    Už po měsíci jsem věděl, že kolo mě vážně baví a začal jsem jezdit po okolí i když jsem měl volno, jsem silniční…terén mě neláká a tak jsem si jako své vlastní první kolo vybíral treka. Chtěl jsem silnici, ale mezitím jsem koupil na kolo sedačku, vozím prcka a to bych na silnici asi nedal. Každopádně koukal jsem na treky na trhu kolem 13–15 tisíc a všechno to je postavený na aliviu, nebo to byl rám ,který měl vedený lanko k přesmykači vrchem, což mi vadí při možnosti nasadit na rámovou trubku sedačku pro prcka. Tak a tady to asi začne:

    Našel jsem si pro mě hezký kolo, mělo lanko k přesmykači vedený spodem a třeba přehazka byla Deore. Jedná se o leader fox toscana gent 2015, to kolo stálo 7.000,– bohužel krom hezkýho rámu, přehazky deore tam bylo ostatní tragický a tak jsem zbytek z rozpočtu na kolo investoval do komponent. Díky tomu bude představec, hlávko i řidítka od Ritchey, řazení, brzdy i brzdový páky, přehazovačka i přesmykač deore a ještě mi zbylo na sedlo fizi:k a hladký gumy od Maxxis. Myslím si, že na kolo za 14 tisíc, který bude úplně nový to je relativně hezká cena…popravdě dlouho sem hledal a takhle vybavený kolo sem nenašel za ty prachy.

    Potřebuju jen poradit ohledně pár drobností. Zjistí někdo podle fotek, jestli mám přesmykač s horní, nebo spodní objímkou a jaký mám koupit semi-integrovaný hlávko? Mám vybráno toto, ale nejsem si u nich jistý, jestli budou sedět…

    https://www.kupkolo.cz/…s-fit_z4023/

    https://www.kupkolo.cz/…1-3x9_z3746/

    rád bych nahodil fotky kola, který mám doma......ale bohužel, žena zabalila celou krabici a bude na mě čekat pod stromečkem a věřím tomu, že nikdo z nás by si nedovolil doma ženě znehodnotit papír :D

    0 0
    • Smazaný účet  

      Dle fotky to vypadá, že máš přesmykač se spodní objímkou.

      0 0
    • novas752  

      Podle obrázků má přesmyk spodní objímku.

      Nemyslím, že je potřeba vyměnit hlávko. – Je ti jasné, že budeš to budeš muset (nechat) přelisovat?

      A počítej s tim, že vidlice bude stát s prominutim za ho_no (brzo vakl, ne moc tuhá, hrozně těžká, téměř nefunkční) a kola nebudou moc tuhý – snadno se při většim zatížení rozcentrujou, což je v případě ráfkovejch brzd ještě nepříjemnější (přibržďování).

      Škoda že si se tady nezeptal dřív, kupovat absolutně základní kus a pokoušet se z toho vykřesat něco použitelnýho… Stavba na zakázku by asi byla lepší, ale co už…

      0 0
      • bubin1990  

        Tak vidlici sem měnil…kupoval jsem si pevnou (nepotřebuju odpruženou na silnici). Klasická lehká vidle od Force za 1.100,–. Vidle přišla a poslali místo na treka vidli na horáka…taže neseděly navářky na véčka a poslílal jsem ji zpátky, vraceli mi peníze a celý to trvalo skoro měsíc…dal jsem ty peníze do něčeho jiného zatím a vidle přečká příští rok (těch 4000 km co plánuju snad vydrží) a pak si koupím pevnou, to je investice se kterou počítám :) Na nějaké zakázky jsem tady koukal a i tak si myslím, že jsem neudělal chybu…ono totiž to kolo je tam vážně za 14 díky těm gumám, který jsou na kole taky samo sebou nový, jsou to schwalbe, akorát mají víc terénní vzorek a mají šířku 47mm…já si na silnici koupil ty maxxis za litr obě a pokud není potřeba kupovat hlávko, tak jsem na kole za 12.500,– a to tam mám osvětlení za 500. Vážně jsem teda nikde neviděl úplně nový kolo na komponentech deore a ritchey za 12 :)

        0 0
        • novas752  

          O novym – sériovym jsem nic neřikal. :) Osazení trekovejch sériovek je dost tragický za ty ceny.

          No jo, ale Deore a trubky nejsou všechno – dost velký rozdíl udělají právě kola nebo ta vidlice – ta pevná bude fajn a ušetříš aspoň kilo váhy.

          0 0
        • Evilcleaner  

          no nějaké komponenty tam deore asi máš, ale co třeba kliky, řazení a další. no přeju ti aby se ti na kole dobře jezdilo a měl z něj radost ;)

          hlavko tam máš semiintegorvané a smyk s dolní objímkou, ale můžeš koupit i s horní a dokonce bych to doporučoval.

          0 0
          • bubin1990  

            Děkuju za radu…ovšem já tam píšu že řazení, brzdy, páčky brzd, přesmyk a přehazovačka (vlastně až na kliky) tam bude deore…na kliky jsem koukal přímo deore na treka a to je dalších 2.100,–.

            Na vidlici by to hodilo rozdíl 1600g…proto jsem do toho chtěl taky jít a dostat se s kolem na 11kg oproti původních 14 co má kolo z výroby :)

            Jen bych ještě rád dodal…že to není kolo na 10 let, dokonce ani na 5 let. To kolo je postavený na dvě léta, pak prcek vyroste, koupim mu kolo s tažnou tyčí a sobě kupuju silnici :) Na dva roky si myslím že to za 12.000,– je dobrá volba, chápu že lidem co v tomto oboru chodí delší dobu to asi přijde nelogické, ovšem jak jsem řekl…koukal jsem na spoustu kol, koukal jsem na spoustu stavebnic kterými se tu uživatelé pochlubili (jen mimochodem kolo jsem koupil už v září) a i tak jsem šel radši svojí cestou. Kolo bude jezdit po silnici…sám mám 75 kg a ráfky ty dva roky extra namáhat nebudu.

            0 0
            • novas752  

              A kazeta i převodníky stále původní? To udělá v rychlosti a plynulosti řazení rozhodně větší rozdíl, než o třídu lepší hazka/smyk – levná kazeta/převodníky nemá tak „vymakaný“ náběhový prolisy a zuby.

              0 0
            • Dejv94  

              Na dva roky si mohl mít z bazaru za 12–14 tisíc vcelku slušný kolo oproti tomuhle.

              0 0
              • bubin1990  

                Uniká ti ovšem podstata věci…já chtěl nový stroj :) …potřeboval jsem poradit – né soudit :) radu jsem dostal, tak nechápu tvůj post. Je mimo mísu a navíc se nesnažíš ani pomoct, co se zkusit zamyslet nad sebou a nad svým jednáním a pak radit ostatním (y)

                0 0
                • novas752  

                  Nerad ty, ses tu mesic a uz delas bububu. ;)

                  Zas takova tragedie na tahani malyho mimo teren to neni a 2 roky to v klidu zvladne (jinak muzes reklamovat, ale zase spousta dilu nelze), bud vklidu.

                  Jen je proste fakt, ze si mohl za ty penize dostat „vic muziky“.

                  0 0
                  • bubin1990  

                    To, co jsem mu já odepsal nemá s bikem nic společného…proto si myslím ,že je jedno jak dlouho tu jsem. Jasně že jsem mohl mít něco s XT jetý pár let, možná jen sezonu a bla bla bla…chtěl jsem něco novýho a důvod? Zaprvý bych ani omylem nepoznal při koupi, co všechno je na konci životního cyklu. Vidlici těsně před smrtí asi jo…ale sám asi víš, že spoustu věcí člověk co se v tom tolik nevyzná nepozná na setkání a prodeji…ve větší míře by to dopadlo tak, že se stejně do takovýho kola musí ještě něco stříknout…a druhá věc je ta, že jsem si ty komponenty vybral tak aby se mi to kolo líbilo. Hezčí rám jsem já prostě v této cenové kategorii nenašel, kor když potřebuju to lanko na přesmykač spodem. I u kol kolem 10.000,– je to vedený vrchem a to je pro mě špatně. Na tom horským od kolegy vedl vrchem. já kvůli tomu musel mít sedačku na prcka v půlce sedlové trubky a jen tak tak mi kvůli tomu malej nedřel botama o paty když sem šlapal. To byl pro mě ten nejdůležitější parametr. Ono to dítě za dva roky pár čísel nabere a k čemu mi bude kolo, který nevyužiju…navíc třeba u mě platí, že co si sám vyrobím (že toho doma vyrábím docela dost než to kupovat)…je pro mě cennější. Kdybych sem jen napsal, že mám to a to kolo a nevím jaký hlávko a jakej přesmyk…tak tu takový rozpory nebudou :)

                    No nic…jsem rád za pomoc, posunulo mě to zase o něco dál a přeju hezký víkend všem :)

                    0 0
                    • novas752  

                      Jo vždyť jo, já to chápu, v poho. :)

                      howgh

                      0 0
                    • Petr L2  

                      Já myslím, že největší problém je ta sedačka na rámové trubce, blbější místo na dítě se na kole asi najít nedá, tedy pokud to beru z pohledu toho , co šlape.

                      0 0
                    • hovado_cz  

                      dobře si udělal, známý co jezdí bandu let má doma asi dvacet bajků kupoval jetou krosku a nevšiml si „opraveného“ rámu (karbonového) – takže sem taky rád že i já sem koupil nakonec novej bajk i když v mym „rozpočtu“ by se dali koupit už solidní střely :-)

                      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.