statiny na snížení LDL cholesterolu a vliv na výkon/trénink

16 nepřečtených
  • Charles2k

    Bohužel asi budu nucen brát léky (statiny) na snížení LDL cholesterolu, který mám hodně vysoký, je to dědičné a hodnoty nejdou dolů, spíše naopak.

    Slyšel jsem ale o řadě negativních vlivů, údajně může mít vliv i na ochabnutí svalové hmoty.

    Berete to někdo? Jaké s tím máte zkušenosti, když současně hodně sportujete?

    0 0
    • RapMan  

      Nemoc neznám, tak se možná zeptám hloupě, nejde výsledku dosáhnout i změnou stravy než léky?

      0 0
    • BlickM  

      Mě teď také doktor nasadil na cholesterol (nevím přesně skupinu) statin. Nepociťuji žádná negativa, naopak, ale může to být jen placebo, při rychlé změně zátěže, jak to popsat, pocitově vyrovnanější. Může to ale být i tlakem. Nejsem tedy vrcholový sportovec.

      0 0
    • bathed  

      Ja bral lipantyl – a skoncil jsem s tim v momentu, kdy jsem z toho v 51 vyhral alergii na slunko… jak jsem tu ludru zahodil, za dva tydny alergie pryc…. Jo a navrch jsem mel uporne zacpy… klidne 4–5 dni. Uz to nechci ani videt.

      0 0
    • BB  

      Negativní vliv statinu na svaly lze snížit pomocí Koenzymu Q10. Někde jsem četl, že v některých zemích se koenzym Q10 ke statinům předepisuje automaticky. Výroba koenzymu Q10 probíhá buď fermentací, nebo nějakou chemickou cestou. Doktorka mi doporučila ten první, tak pokud bys to kupoval, tak si zjisti, o jaký jde. Mě se po statinech (Rosucard) zvedl cukr a koenzym krom jiného působí na snížení hladiny cukru

      0 0
      • Charles2k  

        Mně před 4 lety předepsali na kardio klinice tuším rosuvastatin, ale zatím jsem ho nebral. Tak nějak jsem doufal, že výrazně zvýšeným pohybem a trochu lepší výživou se hodnoty LDL cholesterolu nebudou zvyšovat, ale už se o 0,3 zvýšily, aktuálně přes 4,2 což už je v kategorii vážné riziko. Doporučovali mi snížit pod 2.

        Díky za typ ohledně Q10, něco si k tomu načtu. Ten vliv na cukr by mne zajímal, jelikož bohužel mám rád sladké a často jsem atakoval horní hranici doporučených hodnot.

        0 0
    • Pikaču  

      Bohužel této nemoci nerozumim ale určité věci ihledne zdraví jsem zazil a zkusil bych alternativu nebo celostní medicinu.

      Zkusil jsi udelat vse proto abys neskončil na praskach v podobe životosprávy nejdřív?

      0 0
      • TK75  

        No ono to asi moc nejde…já měl taky vysoký cholesterol a podařilo se mi to bez léků opravdu srovnat na rozumnou úroveň…ale taky mi můj doktor říkal, že jsem výjimka, většinou to prostě bez léků nejde.Kolega v práci pak zkoušel to co jsem dodržoval já a nehnul s hladinou ani o kousek

        0 0
      • deekay  

        Hele mam familierni hypercholeste­rolemii, tzn dedicne mi nefunguje velka cast LDL receptoru, co odbourava choslesterol. I pres zdravou zivotospravu nemozne to dostat na rozumne hodnoty. Podle toho, kolik ti jich nefunguje tak s tim bez prasku jde, nebo nejde neco delat.

        Statiny mi delaly total zlo (az do te miry, ze mi to ovlivnovalo srdecni rytmus), takze pryc s nima. Problemy prestaly.

        Ted chodim kazde 3m do IKEMu a jsem na programu biolecby (injekce se samoaplikaci 1× za 14dni) a problemy subjektivne vubec zadne. Vysledek neni tak dobry, jako se statiny,ale furt lepsi, bez bez nich.

        Takze zalezi co ma tazatel za realny problem a proc ma zvyseny cholesterol.

        Pokud ma ale velmi dobrou zivotospravu, nema andvahu, sportuje… pak se asi bez nejake lecby neobejde.

        I kdyz ono to funguje nasledovne – mas proste nejake predpoklady, pro vznik arteriosklerozy a vysoky cholesterol ti to zvysuje. jenze ti to zvysuje spousta dalsich veci, takze pokud budes mit vse ostatni poesene a ten cholesterol nebude smit nijak hrozny, tak je mozne ze to riziko budes mit stejne mensi, nez nekdo kdo je tlusty a liny. Takhle mi to vysvetlovala doktorka.

        0 0
    • dr nick riviera  

      Ahoj. Statiny můžou mít negativní vliv na svaly, ale ne nezbytně. Asi bych je zkusil a po čase vyhodnotil efekt – tj. vliv na LDL a vliv na výkon. Pak se dá vymýšlet, co dál.

      0 0
      • BB  

        máš pravdu, mě kardiolog říkal, že je to spíše výjimka a úbytek svalové hmoty není nějaký plíživý, ale je prý doprovázen znatelnou bolestí a lze tedy nějak reagovat.

        0 0
    • JanITCZ  

      Moje zkusenost – v 2012 projevy angina pectoris instabile,provedena PTCA(kriticka hodnota60%)+me­dikovany stent 2×,nasledne predepsano vicero leku – mezi nimi i statiny.Po nekolika konsultacich(vcetne lekaru z Prahy) temer ihned vysazeny.Vratil jsem se na kolo,lehce zmenil jidelnicek,pra­videlne pozivam 3–4 strouzky cesneku denne(moje zena – rodila italka-nadava a rika ze jsme jak na zidovske svatbe,ani se ji nedivim),neco jsem shodil na vaze,integrovane vitamin C,lisozomina,obcas omega 3,skupina vit. B.

      Jinak rodinna zatez(otec) – umrti IMA,vysoky krevni tlak,choleste­rol,ateroskle­roza,takze neco jako ty.

      Jinak hodnoty jsem dostal do normalu a cosi pamatuji tak pochybnosti o uzivani statin vyvolali napadne caste krece-bez motivu,…

      0 0
      • Charles2k  

        Jako nestabilní anginu pectoris mi to také nejdříve vyhodnotili (měl jsem tehdy pár dnů k ránu potíže s dušností a současně velmi nízký tep) a díky tomu jsem se dostal na katetrizační vyšetření. Mám to v jednom místě ucpáno na 50%, což se ještě neřeší stenty (to je až od těch 60%). V principu ale žádné problémy jinak nyní nemám, jen občas pobolívá hlava, když jsem delší dobu bez pohybu, či ve větším stresu. Táta, strýc i babička měli mozkové příhody.

        Ty problémy s dušností ale již nemám, přidal jsem Mg, Omega3, vit B. Současně již nemám tak nízké tepy jako tehdy, možná to byla i určitá souhra náhod s přetrénováním a nedostatečné regeneraci (naměřili tehdy i zvýšený troponin).

        Jediný problém, kdy to ještě registruji, je při plavání, když nejsem dlouze a dostatečně rozplaván a začnu hned na max. tempo, pak třeba po minutě lapám po dechu (to mi dělá skoro při všech závodech v triatlonu). Upraví se až zvolním cca po 10min, asi až se roztáhnou cévy…

        Na ty stenty musíš brát trvale něco na ředění krve, že?

        0 0
        • JanITCZ  

          Mam v sobe toto(citace vyrobce):

          Stent Resolute Onyx (R-Onyx, Medtronic, CA, USA) je nový odolný stent eluující polymer zotarolimus (ZES) slibující lepší doručitelnost, zvýšenou radiopacitu a nižší trombogenicitu.

          Názor odborníku(Pubmed) : R-Onyx je navržen tak, aby reagoval na výzvy současné PCI, ale důkazy o jeho klinickém výkonu jsou do značné míry odvozeny ze studií na zařízeních starší generace z rodiny ZES. Nicméně všechny klinické studie na R-Onyxu trvale vykazují vynikající výsledky se zvláště nízkou mírou trombózy stentu, což z něj činí slibného kandidáta na krátké dvojité protidestičkové režimy.

          Takze vyslovene na stenty nic,jinak normalne cardioaspirin 100mg 1× denne, no a muj pritel cesnek.

          Potvrzuji ze vetsi problem je stres nez f. namaha a telo lepe funguje po „zahrati“.Tep. hodnotu v klidu mam 43(drive 36) a pri namaze ji nedostanu pres 165(starej kus).

          Zajimavost(byl jsem prekvapen) – pouzity tlak na roztazeni stentu 20atm(katetery a balonek japonska produkce).

          0 0
    • BabbaJagga  

      Prý má vliv i na zrak – zhoršuje se vidění.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.