sram roam 30-prasklá rohatka zadního náboje (opakovaně)

20 nepřečtených
  • Nick_Slaughter99

    Čau lidi,

    stala se mi taková nepříjemná věc, tak sem se rozhodl, že se o ni podělím.

    V létě 2015 jsem koupil Spectrala 7.0 EX. Asi po roce se mi začalo ozývat divné praskání od zadní stavby. Postupně jsem se dopracoval až k ořechu, kde jsem zjistil, že je prasklá rohatka. PARÁDA, tak šup na reklamaci. Od Žitného mi přišlo zadní kolo s reportem „výměna ořechu za nový“.

    Pár měsíců jsem ještě pojezdil, v zimě velká údržba (sundaná jen kazeta, jelikož ořech byl po výměně jetý jen pár stovek km), natěšení na jaro bylo, v březnu párkrát vyrazím a zase praskání (skřípání) zezadu, ale takové jiné než předtím, tak si říkám, no asi odešlo ložisko. Rozdělám a woala-prasklá rohatka a ještě ulomený kus zubu na ní.

    Absolutně nechápu, mimo ložisek jsem měl vždy náboj jako bezúdržbový díl (lehké mazání nepočítám) a tohle mě dost překvapilo.

    Záruku ještě mám, takže bude repete, ale už teď jsem z toho nervózní, že na konci léta před koncem záruky to půjde ještě jednou.

    Má někdo podobnou zkušenost? Dá se kdyžtak prohodit jen náboj za jiný a zbytek nechat jak je (roam30 + ořech XD)? Jen dodám že vážím asi 65kg a řetěz se mi asi po 3500km nepodařilo vytahat ani tak, abych tam dal měrku tou lepší stranou :-), takže na sílu fakt nešlapu.

    Budu vděčný za jakékoli fajn postřehy co dělám/je špatně.

    0 0
    • Rubi  

      treba to bylo nacle od te praskle rohatky, normalne to vyreklamuj a jezdi, pokud to nevyreklamuji, tak koupis novou nabu no (DT350) neni na tom co vymyslet vic, kolo neni stroj, na kterem by se nikdy nic nepokazilo…

      0 0
    • LM  

      Hm, taky mi vzadu něco křupe, zkoušel jsem všecho možný ale ořech jsem ještě rozebranej neměl – mrknu (taky Spectral 7.0 EX 2015)

      0 0
      • Nick_Slaughter99  

        Je to fakt blbě poznat,musí se to úplně vyčistit a poznáš to pak líp jehlou,která se ti o prasklinu sekne. Dost mě překvapilo i to že mě se to stalo už 2× a přitom nikde na netu jsem ten problém nenašel.

        Co se týká výměny, kola by se do světa posílali teď už špatně,mají něco za sebou,proto ten dotaz jestli se dá sehnat jen nába a zbytek stejný…posílám ve čtvrtek,postnu sem pak update.

        0 0
    • Remedy 9.8  

      Cago, dneska mi praskla taky, je to poddimenzivane, kolo stare 3 mesice

      0 0
    • Nick_Slaughter99  

      Tak jsem tu po dvou měsících zpět s reportem.

      Reklamace byla vyřízena způsobem, že mi poslali celý nový výplet, včetně náboje a ložisek samozřejmě. Potěšilo, že poslali o level vyšší, tedy Roam 40 (asi sedí pokud už se 30 neprodává). Co nepotěšilo, ujel jsem asi 100km a závada byla zpátky.

      To už mi hlava nebrala, zadní kolo jsem tedy sundal, vše je fakt nové, včetně ložisek, rohatka v pořádku, celý mechanizmus (kazetu, uložení zadního kola, osa,…) jsem vyčistil a znovu promazal a složil-nepomohlo.

      Zkontroloval jsem dotažení drátů a subjektivně jsou dotažené v pořádku (jen růčo kontrola).

      Napadlo mě, že zvuk jde z jiného místa, ale praskání se projevuje pouze při šlapání, tedy záběru zadního kola, bez ohledu do kterého pedálu zabírám (pedály vyloučeny), bez ohledu jestli na kole stojím nebo sedím (sedlovka vyloučena). když kolo propružím, vše v pořádku (uložení tlumení vyloučeno). Když sundám zadní kolo a nasadím na kazetu bičík a zapáčím ve směru tahu řetězu, praskání se projevuje (středové uložení vyloučeno).

      Ráfek je nový, prasklinu jsem nenašel, stejně tak na rámu jsem si ničeho nevšiml (vzhledem k tomu že praská samotné zadní kolo při zkoušce bičíkem tak vyloučeno).

      Pokud chytím namontované kolo za kraje kazety (nejlehčí převod) a zapáčím tak, abych osu namáhal na ohyb, praskání se opět projevuje (ne vždy, záleží na natočení, někdy slabě, někdy silně).

      Míra utažení zadní osy taktéž nemá vliv na praskání, navíc dotahuji cca předepsaným momentem.

      Když jsem zadní kolo rozebral a vytáhl kazetu i ořech s vložkami a zapáčil za osu ve směru tahu řetězu, projevovalo se velmi silné, ale jednorázové lupnutí (pohyb osy jsem přitom nezpozoroval).

      No takže radost skoro hned přešla, jednal jsem několikrát se servisem, že už mě to moc neba a co nabízejí jako řešení.

      Handrkování a páčení možností vynechám, ve výsledku můžu žádat odstoupení od smlouvy až po 4té stejné reklamaci (teď 3× stejná vada, 5× celkově) – Německý občanský zákoník.

      Prý není jiná možnost než znovu Žitný, i když už to komplet vyměnil (jedině mě napadla snad už nějaká vymačkaná silonová vložka v kazetě), celé kolo paradoxně nechtěli, jen opět to zadní. Pro zichr jsem si nahrál videjka, jak to skřípe, je to fakt hnus, ale dělá to někdy hned, někdy po 10ti km, někdy přijedu z vyjížďky, hned to opláchnu a už to nedělá, až zase po nějaké ujeté vzdálenosti.

      Takže včera to šlo zase cestovat a teď opět cca měsíc čekat, co páni vymyslí-prostě luxusní sezóna.

      Je to neuvěřitelný, asi trochu smůla na kus a jsem z toho docela bezradnej.

      0 0
      • LM  

        Tak já taky zareportuju:

        • sundal jsem kazetu z ořechu a mezi kazetou-ořechem byl nehoráznej bordel (prach a hlína „zatěsněná“ namotaným stéblem trávy!), kterej jsem vyčistil a máznul kontaktní plochu vazelínou a znova to složil
        • rohatka je u mne v pohodě (kontrolováno okem, jehlu jsem vynechal protože jsem si říkal že za to vrzání může ten bordel pod kazetou)

        Výsledek: kolo teď konečně nevrže (byl to ten bordel).

        0 0
    • Nick_Slaughter99  

      Tak jsem tu po delší odmlce zase s cílem uzavřít toto téma.

      kolo mi přišlo zpět celkem svižně, asi tak do 10 dní se vším všudy – ve zprávě bylo, že měnili všechna ložiska.

      No, závada byla po pár kilometrech ta tam (což jsem už čekal).

      Takže hned jsem jim otočil mail zpět že to tam je zase a že trvám na odstoupení od smlouvy.

      Pánové to projednali v Německu a za 2 dny si napsali o číslo účtu, kolo jsem poslal před koncem července a před pár dny mi přišla celá částka zpět.

      Takže sice drbárna, ale palec nahoru, jelikož záruku jsem měl jen do půlky srpna a kdyby chtěli , tak to dokážou natáhnout a poslat mě k šípku.

      Téma můžeme zavřít – čím to nechutné skřípání bylo se už nedozvím a radši ani nechci.

      0 0
      • motacek  

        Teď ti to bude dělat na novém kole a zjistíš, že to bylo nohama :-)

        0 0
      • strongpajda  

        No a to stary zadni kolo Ti asi nezustalo, co? Mam doma jeden vyplet ze Spektralu s mrtvejma loziskama, ze bych si to dal dokupy a dojezdil…?

        0 0
        • motacek  

          Nerad mluvím za p. Slaughter, ale jelikož on sem moc nechodí a já znám celou tu kauzu detailně, tak můžu osvěžit na tvůj dotaz – staré kolo bylo posláno zpět včetně zadního kola.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.