Správa CHKO Šumava nařídila zrušit bikepark

35 nepřečtených
  • tk

    Bikepark musí zrušit

    Správci Šumavy nařídili podnikatelům na Špičáku zbourat trať pro cyklisty

    Špičák – Správci Šumavy tvrdě zasáhli proti jedinému bikeparku v regionu. Trať pro vyznavače volného ježdění na horských kolech, která leží na sjezdovkách Sportovního areálu na Špičáku, nařídili odstranit. Provozovatelé musí všechny překážky uklidit a přírodu v lese i mimo něj uvést do původního stavu. K tomu navíc mají zaplatit pokutu 150 tisíc korun.

    Cyklisté v bikeparku jezdí teprve měsíc. Teď to vypadá, že si ho už moc neužijí. Úředníci chráněné oblasti, na jejímž území sportovní areál leží, považují stavbu za nelegální. „Odstraňte stavbu a do šedesáti dnů po nabytí právní moci rozhodnutí uveďte terén do původního stavu,“ napsal na Špičák Ivo Procházka ze správy chráněné oblasti.

    Podnikatelé nic bourat nechtějí. „Zcela jistě se proti rozhodnutí odvoláme,“ říká Vladimír Kasík ze sportovního areálu. „Tohle rozhodnutí považujeme za svévoli pana Procházky. Není to oficiální názor vedení parku, se kterým jsme celou věc konzultovali.

    Je to šikana státního úředníka,“ tvrdí Kasík.

    Spor o bikepark se táhne už měsíce. Sportovní areál ho začal budovat bez souhlasu ochránců přírody. Tvrdí, že před zahájením prací si na stavebním úřadě zjistil, že na vybudování nepotřebuje povolení, protože nejde o klasickou stavbu.

    Ochránci Šumavy se ale opírají o zákon na ochranu přírody. „Trať je v druhé zóně CHKO, kde je zakázáno provádět terénní úpravy značného rozsahu, což se v tomto případě stalo,“ vysvětlil už dříve Ivo Procházka. Včera se ke svému čerstvému rozhodnutí nevyjádřil. Je na dovolené, stejně jako ředitel národního parku František Krejčí.

    Vyznavači kol jsou proti bourání. „Nedokážu si představit, že by park, který bikeři tak hojně využívají, někdo zrušil. Já jsem tam každý víkend a řada mých kamarádů tam jede třeba na týden nebo dva. Kdyby trať zrušili, pak už bychom neměli v kraji kde jezdit,“ říká Jan Pochop z Plzně.

    Proti bourání je i krajská radní pro oblast cestovního ruchu Olga Kalčíková. „Z hlediska toho, co dnes lidé v oblasti cestovního ruchu hledají, je bikepark samozřejmě přínosem,“ tvrdí. Ale netroufla si říct, kdo má ve sporu pravdu. „Nemám dost informací,“ uvedla Kalčíková.

    Správci Šumavy podnikatelům na Špičáku rovněž nařídili, ať po zbourání bikeparku pět let sledují erozní rýhy. Pokud budou hlubší než pět centimetrů, musí okamžitě udělat protierozní opatření. „To je komické, když vidíte, jak dnes vypadají lesy po likvidaci orkánu. Na Rozvodí jezdí stroje, které tam dělají hluboké rýhy, které nikomu nevadí,“ říká Tomáš Páral, který Špičák navštívil jako turista.

    „Tohle rozhodnutí považujeme za šikanu ze strany státního úředníka“

    Vladimír Kasík, sportovní areál Špičák

    Regionální mutace| Mladá fronta DNES – plzeňský kraj Autor: EVA TICHÁ 31/07

    0 0
    • Martin  

      dělají si srandu? 1. dubna už bylo… hon na bikera už asi definitivě začal.

      0 0
    • MatyxCZ  

      Fakt výborný. Strašně jim vadí, že jim lesních cestách a cestičkách prohánějí nejen klasické crossy a XC/Trail/AM MTBčka, ale především podstatně rychleji a ostřeji jezdící DH/FR stroje. Ale když se konečně objeví místo, kde se jejich majitelé mohou pořádně vyřádit bez rizika konfliktu s pěšáky, tak to hned chtějí zakázat. Tomu říkám protimluv. Jestli si myslí, že místní majitelé těchto strojů budou dojíždět desítky/stovky km do jiných bajkparků, tak to se šeredně mýlí. Pokud to opravdu zavřou, tak hádám je že pan Procházka při své procházce po CHKO začne brzo nepříjemně potkávat.

      0 0
      • Mike TB  

        Hmmmmm. co na to rict. Je to opravdu sikana v konstastu s tim, jaky bordel nadelaji lesaci. Ja mam problem s CHKO pri poradani zavodu. Problem je v tom, ze tito urednici (ne vsichni) se striktne drzi zakona o ochrane prirody a s tim se fakt neda nic delat. Myslim, z cesta neni v tom ty uredniky pomlouvat ale vyvinout maximalni snahu s CEMBOU, obcemi a dalsimi os o zmenu zakona o ochrane prirody. Byl schvalen v dobe, kdy nikdo nemel paru o tom co je cyklostezka, bikepark, ci jina outdoorova sportoviste. Proste doba se posunula dal ale zakon je stejny. To je podle meho nazoru opravdu jedina cesta ja z toho ven.

        0 0
    • Tomcat  

      Tak bych rek ze nekdo z ochrancu cekal na to az pripluji kapri a ono nic.

      No myslim ze tady je nekdo urazenej urednik, co sem pochopil tak jejich funkce je poradenska a dohledova a take maji zpravu udrzby. Takze nevim jak by meli nebo mohli udelat zalobce a soudce zaroven. At me nekdo opravi ale maji snad i vykonou moc.

      Pokud si sou jisty svou pravdou nebude prone se problem soudit ze?

      0 0
      • Smazaný účet  

        proti rozhodnutí chko se tuším odvolává směrem na MŽP. taky to moc nechápu, jakto, že na ně chko uvalilo pokutu, čekal bych, že tohle udělá místně příslušný stavební úřad, na základě stanoviska chko, že se jedná o nepovolené terénní úpravy. tak to obvykle chodí – chko se vyjadřuje k žádosti o povolení. je možné, že na území chko přebírá správa chko funkce stavebního úřadu… že to nespadá pod území žádné obce. nerozumím tomu. hlavně by mě zajímalo, jestli si ti zřizovatelé bikeparku nechali ono stanovisko, že se nejedná o stavbu podléhající povolení, dát písemně. pokud ne, jsou to amatéři. pokud ano, tak jsem zvědavý, jak se k tomu ten úřad postaví.

        0 0
    • dancing dog  

      Sám se považuju za fandu lesa a přírody, proti určité formě „ochranářství“ nemám námitky. Sere mě ale, když se to přehání a snaha o vybudování velkých oblastí, nejlépe bez jakéhokoliv přístupu člověka krom těžařů, mě vytácčí. Ad absurdum to chce dotáhnout ředitelka CHKO v českym ráji, která by celou blast nejraději viděla zcela vylidněnou- paradoxní na tom je, že je to oblast kulturní a civilisovaná lidma už od pravěku, narozdíl třeba právě od té Šumavy… to je ta co prohlásila, že tam oblast není proto, aby tam mohli jezdit kolisti, že tam na ně není zvědavá a námitky pensioniérů, hoteliérů a restauratérů, že ubyde hostů ji vůbec nezajímají…

      0 0
      • gouryella  

        Ta zenska je trotl. Nic vic, nic min. Jednou z ni bude jedovatej, hnusnej a senilni odpad.

        0 0
        • Jirik123  

          panove hezky si tu notujete, ale ta reditelka uz davno reditelkou (resp. vedouci) neni.. Novy vedouci je jiz nejakou dobu Ing. Jan Mocek.

          0 0
          • gouryella  

            To je dobre. Snad to neni podobny trotl co si jen tak vysazi znacky se zakazem kde si usmysli :/

            0 0
    • Pavel100  

      A co se divíte?.....lesáci a cigoši jsou v kurzu.....jen se divím nad tím, kolik lidí v tomto státě má ještě mozek!!! Navrhuji začít posílat fotky zničených míst z lesa + popis místa do novin.....

      0 0
    • Honzajs  

      Má ta věc nějaký vývoj ?

      0 0
    • kesu  

      ted sme tam byl-bikepark kazdopadne super ale podle nazoru mistnich lidi a skvely obsluhy lanovky si myslim ze se nic rusit nebude spise naopak.Vsichni jsou docela v klidu a rikaji ze je vse ok.

      0 0
      • roud  

        byla by to škoda sice nic podobnýho nejezdim ale myslim si že takovýhle místa sou super a klidně je tam někdy přijedu podpořit :o)

        0 0
      • goofy  

        No ale na mistnich to vubec nezalezi :o) Zalezi na jednom zaminrakovanym paprdovi ze zpravy CHKO, takze tak.

        0 0
    • coolboy  

      tak jsem jim napsal ochráncům z NP Šumava takovej mejlík. Ptám se, jestli Bikepark nějak zásadně ničí přírodu. Jestli je Šumava oproti Alpám něco extra, protože tam bikeparky fungují. A jestli je NP pro rozvoj cestovního ruchu, protože to vypadá, že není. Zajímalo by mě, jestli a co mi odpoví.

      0 0
      • Meesha  

        mozna by nebylo odveci si o tom nejdrive zjistit par informaci driv nez delat vlny. Tedy pokud sem to pochopil tak, ze si psal nekomu z šumavského národního parku…

        0 0
        • coolboy  

          koukni na stránky bikeparku, tam je přímo na ně kontakt ;-) a co se týče jakési ilegality bikeparku, tak první chybu asi udělal stavební úřad v Železné Rudě…a takový věci se dají řešit aji jinak. Kdyby NP vadila pouze ta „ilegalita“, tak se dá u takové stavby postupovat podobně jako např. u domu, když k němu nemáš stavební povolení = zlegalizovat ho zpětně…

          0 0
          • Jirik123  

            jestli jsem to dobre pochopil tak to nevadi sprave NP, ale nakymu posukovy z CHKO..

            0 0
            • Michal.J  

              No ale na Šumavě je NOP a CHKO dohromady, ono to dřív bylo CHKO a pak z části udělali NP. Všimni si i na tom dokumenty co mají na webu je tam. Je to prostě jeden úřad jménem Správa NP a CHKO

              0 0
    • Polka  

      Odjebat sa odtialto!

      0 0
    • Smazaný účet  

      Tak dnes i ve zprávách ČT… a už se k tomu kladně (pro bajkery) vyjádřil i Bursík… :o)

      0 0
    • Black knives  

      Hodně těm lidem držím palce,aby to dokázali,a bikepark fungoval.A že to chce i změny v zákoně?No a?Copak v tomto státě jde něco lehce?Je dobře,že to není jen boj pana Procházky s provozovatelem,a rozmázli to i do televize.Tím je z toho politický problém.A to je dobré,pokud bude dost zákonodárců přesvědčeno,že tím sami získají popularitě..

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.