• Žídečeček

    Dobrý den,

    Jaký sporttestr byste mi doporučili okolo 5000 kč. Co jsem se tak zatím díval tak horkým favoritem se zdá být suunto ambit 3 run nebo nějaký forerunner od garminu popřípadě něco jiného.

    0 0
    • koko0925  

      Na běhání nevím, ale na kolo jedině Garmin Edge.

      0 0
    • blaf  

      Fenix 2 z ebay.de. Da se vydrazit za dobre penize – lehce přes 100 eur. Popr. Forerunner 920 XT.

      Pokud bys pridal, tak novy Forerunner 920 XT. za lehce pres 6000 se slevovym kodem od rain makera

      0 0
    • BikerM  

      Suunto ambit nesedne na úplně každou ruku. Než verzi Run bych volil Sport, je mnohem lepší a přídavkové vlastnosti ve verzi Sport oproti Run jsou fakt výhodou a při větším zapátrání na netu koupíš Sport i za těch cca pět tisíc. Pokud máš silnější ruku (né párátko jako já) a tepák využiješ i jinak než na kole, tak Suunto Ambit 3 je určitě skvělá volba.

      Pokud nejsi nějak extra náročný, tak Garmin Forerunner 110/210 nebo jeho novější verze budou v pohodě okolo 3500,– a svou službu taky udělají, ale už nemají outdoorové funkce jako třeba Suunto Ambit.

      Jinak se dá pořídit i Polar RC3 GPS, nemám s ním žádnou zkušenost ani nikoho neznám kdo ho má, ale osobně nad ním hodně uvažuji. Je moc pěkný, značku Polar mám rád a na kolo se mi líbí víc než forerunner nebo ambit.

      A taky stojí na úvahu jestli chceš mít spárovaný mobil s hodinkama, krom běžných sdílecích funkcí nabízí už i to co chytré hodinky, tedy přijímání sms zpráv/hovory/maily. A to je fajn funkce, když máš mobil v batohu nebo v kapse a stačí ti vidět to co se zobrazí na hodinkách.. :) Většina tepáků už to nabízí.. :)

      0 0
      • Doktorzet  

        RC3 sem měl a byl jsem spokojený. Absolutně žádný problém. V létě jsem přešel na polar v650 kvůli mapám. A taky jsem max. spokojený. Jediný co mě ,,chybí'' je, že 650 zatím nepodporuje tréninkové plány.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Ač má RC3GPS svoje přednosti, tak jde o výběhový model. Za stejnou cenu\levněji jde sehnat M400, která má integrovanou GPS, krokoměr a běžecké programy skrze Polar Flow. Takže asi tak. Obdobné funkce nabízí Garmin v řadě Vivoptic GPS. Oproti Polaru (A360 neberu, nemá GPS) ze stejné kategorie má i optický senzor tepové frekvence, takže bude fungovat i při plavání.

        Ad. Smart funkce. Byl bych na ně opatrný. Ne všechny modely umí multitasking. Tudíž si u řady produktů zapneš trénink a o mobilu nevíš. Naopak při běžném nošení to zase upozorňuje na telefony\maily. Nicméně liší se to model od modelu.

        0 0
    • plzakj  

      Ja jsem spokojen s Polar M400. Webova aplikace a provedeni se mi libilo vic, nez Garmin. Hr a GPS jsou presne a bez vypadku. Neumi ale externi BT senzory (kadence/vykon). To je pak o rad vyssi cena. I u Garminu.

      0 0
    •  

      Několik let (5+) používám Polar F4 – chtěl jsem něco kvalitního, jednoduchého, co ještě vypadá jako rozumné/klasické hodinky a vodotěsného, aby se s tím dalo plavat. Primárním účelem tehdy byl běh a to abych se nepřetěžoval. Jsem s ním dodnes maximálně spokojený.

      http://sporttestery-computery.heureka.cz/polar-f4/

      Svého času byl ale vzhledem k tomu co to umí celkem drahý a dnes už se asi neprodává.

      Podle mě není třeba kupovat něco složitého. Hlavní je aby to zvládalo základní funkce a aby to bezproblémově fungovalo.

      0 0
    • kemo  

      Koukni na TomTom Spark 3 – je v limitu (z amerického amazonu jde i o něco levněji) a kromě klasických funkcí má i vestavěný hudební přehrávač, což je super na běhání. https://www.tomtom.com/…black-large/

      0 0
    • KoudakT  

      Já bral z britského Amazonu TomTom Spark HR (bez hudby). Vyšel tehdy kolem 4 700 i s poš­tovným.

      Dělá se i verze s hudebním přehrávačem, ale tu jsem nabral, na kolo je to zbytečné.

      0 0
    • tydytek  

      Taky můžu doporučit TomTom Runner / Spark 2.

      Verze s tepákem, bez hudby se do limitu vejde.

      Navíc se pak dá dokoupit držák na kolo, bluetooth měřič kadence, hrudní pás…

      0 0
      • kemo  

        Osobně preferuji verzi bez tepáku – mě ten optickej senzor měří v kritických okamžicích, kdy mě tep začíná zajímat, blbosti (o hodně vyšší než je realita). V běžném provozu ukazuje správně. Ale tohle bude individuální.

        Takže za mě, pokud je cenový limit, raději vzít verzi s hudbou na běhání a tep měřit pásem.

        Spark 3 má navíc navigaci na slepé mapě, což může být fajn, když běžíš okruh v neznámém prostředí.

        0 0
        • BikerM  

          Koukám na ten Spark 3. Jsem docela v obraze co se týče Garminu a Suunto (u starších modelů hlavně Polar), ale nad TomTom jsem vůbec nikdy nepřemýšlel (špatná zkušenost s navigací do auta).

          Máte někdo zkušenosti jak funguje u toho Spark 3 navádění po trase..? Dá se tam normálně přes počítač nahrát gpx trasa a následně po ní jít/běžet/jet? Kolik takových tras se tam cca dá případně nahrát a jak moc citlivá gpska je (jak přesná, zda neztrácí signál..). Ta cena je hoodně zajímavá a hodinky by mohli padnout i na mou ruku. :)

          0 0
          • Lamer  

            Nevim jak ostatní hodinky, ale většina TomTom hodinek má baterku jen na 9/11 hodin. Takže je po delších vyjížďkách třeba dobít a na celodenní výjezd pro jistotu vypnout tepák – doma po příjezdu je umeju, připojim ke kompu (stažení záznamu a dobití) a před vyjížďkou odpojim a jedu. Tepák mi ukazuje relativně v pohodě, jen když se hodinky zapnou na ruku na volno, tak občas měří míň. Navádění po trase nemám…

            0 0
          • kemo  

            Zeptej se mě za měsíc. Mám je koupený, ale zatím v USA a přijedou mi až na Silvestra :)

            Co se týče GPS, tak se starší verzí jsem maximálně spokojen. Jen velmi výjimečně to zazlobí a ukazuje mírně jinou trasu než je realita. Tohle jde dobře poznat na strava segmentech a flyby funkci. Ztrátu signálu v normálním prostředí neznám.

            Výdrž pri záznamu aktivity je zhruba těch 9–11 hodin, podle senzorů/přehrávání hudby. Ale to neprovozuju a doma stejně vždy po aktivitě synchronizuju, takže mi to nějak nevadí.

            Nepochybuju o tom, že top Garminy a Polary jsou lepší, ale za ty peníze si naprosto na nic nestěžuju.

            0 0
            • BikerM  

              Ta cena fakt dobrá. :) Koupené přes ebay..?

              Tak pak dej vědět jaké jsou. ;)

              0 0
              • kemo  

                Na amazonu v rámci black friday. Bundle s sluchátky za 112$ tedy cca 3000.

                To už byl slušný důvod poslat staré runner po letech pryč. A žena aspoň nebude nadávat, že furt kradu její :)

                0 0
            • kemo  

              Tak přidávám praktickou zkušenost s TomTom Spark 3 po pár aktivitách.

              Základní funkcionalita je stejná jako v předchozím modelu (respektive nenašel jsem žádnou změnu). Navíc je kompas a slepá mapa. Za mě pak i lepší pásek, ale hodinky jsou tvarově shodné s předchozím modelem, tak by měl jít dát i k nim.

              U probíhající aktivity si mohu zobrazit trasu aktuální aktivity na slepé mapě ve 3 rozlišeních + kompas se šipkou ke startu aktivity. To je hodně příjemné, když si jdu zaběhat někam, kde to úplně neznám, juknu předem na mapu a pak si nejsem 100% jist kudy jít. V úplně neznámém prostředí bych na to asi nespoléhal, ale to je na uvážení každého.

              Když si do hodinek napřed nahraju GPX, tak na stejné slepé mapě jako u předchozího navíc vidím trasu z GPX, takže není problém se zvolené trasy držet. Nemá to ale žádné varování, když jseš mimo trasu nebo tak něco.

              Z mého pohledu to za ty peníze nemá chybu (v mém případě 3000, běžně mezi 4000–5000). Moje hlavní využití je běhání (bomba je vestavěný hudební přehrávač) a triatlon. Čistě na kolo jsou určitě lepší budíky – k TomTomu lze připojit pouze měřák kadence a rychlosti. Zkusil jsem s hodinkami i plavat v bazénu – něco to ukazuje a dál jsem to neřešil. Nejsem závodní plavec, upřímně mi stačí hrubá orientace, kolik toho mám za sebou a jsem rád, když na mě aspoň v bazénu nic nepípá, že mám něco dělat rychleji/pomaleji.

              0 0
    • plzakj  

      No, ono obecne je dobry, kdyz se clovek oprosti od cenoveho limitu a ujasni si, co potrebuje, co chce a co je ochotny ozelet. Ono totiz tisicovka usetrena nyni se nekolikrat prodrazi, kdyz za rok prodava pod cenou na bazaru a shani vyssi model, protoze proste zjistil, ze ho potrebuje.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Záleží, co od toho očekáváš. Za 5000,– můžeš koupit celkem slušný produkt od jakékoliv značky. Garmin a Polar mají asi nejlepší doplňkové webové služby, přičemž Garmin nabízí pár produktů i v cenové relaci okolo 5000,–. Druhý jmenovaný výrobce bude nejspíš obměňovat produktovou řadu. Takže teď seženeš m400 za slušnou cenu. TomTom mysport je podle mě docela v plenkách a se SuunTo nemám zkušenost.

      Pak je tu samotné měření tepu. Troufám si tvrdit, že v tomhle nemá Polar se svým tepákem konkurenci. H7 jde navíc připojit i k telefonu prostřednictvím BT a aplikace Polar Beat. Možná má něco takového i Garmin, to nevím. Naopak Garmin už má i optické snímače tepu, takže při plavání fungují i stroje ze střední třídy. To Polar ještě neumí (A360 nepočítám, nemá gps).

      V případě nových přístrojů bych se díval po Garmin VivoOptic, Polar M400 nebo zmiňovaný TomTom. Z bazarových bral asi vrcholné Garminy nebo V800.

      Úplně low end modely jako třeba forerunner 35 nebo Polar m200 jsou vhodné akorát tak na běhání, respektive jejich poměr cena\ výkon stojí za starou bačkoru. Pokud máš dobrý smartphone, stojí za zvážení i chytré hodinky, byť je to kapitola sama pro sebe a splnění limitu by vyžadovalo nákup v zemi s nižší DPH.

      Mimochodem, v případě hodinek s pásem dělá dojem i samotný tepák. Zkoušel jsem ten Lidl sport testr (ano extrémní přirovnání) a ten materiál byl strašný. Hodinky paradoxně základní funkci stopek a tepáku plnily docela dobře.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Na Vanoce sem koupil forerunner 35. Perfektni hodinky. Vypadaji trochu lacine, maji cernobily displej, ale ma to svuj vyznam. Vydrzi mi tyden nabite – a to pouzivam GPS asi hodinu denne. Jak sem zminil, maji velice presnou GPS, ukazuji upozorneni z mobilu, umi ovladat hudbu na telefonu.

      Na nejake dotykove a barevne displeje u hodinek nehraju – akorat by clovek musel kazdy den nabijet. Tyto hodinky si na nic nehraji a umi to, co drazsi modely. Skvely pomer cena/vybava a pro hobby naprosto dostacujici. Nosim je 24/7, mam je i pri spani.

      0 0
      • Smazaný účet  

        A ukazují notifikace z telefonu i při tréninku?

        0 0
        • Smazaný účet  

          Můžeš si vybrat, zda chceš být během aktivity upozorňován nebo nechceš. Případně můžeš nastavit jen určitý druh upozornění – sms/hovor

          0 0
          • Smazaný účet  

            To je dobrý. Polar s tímhle přijde tradičně až později. Pro mě zbytečnost, páč na ranní švihy a běhy telefon už ani neberu a během víkendových většinou není potřeba odpovědět rovnou. Každopádně tím ty 35 trochu ospravedlňují svou cenu.

            0 0
            • plzakj  

              Polar to sice v m400 „má“ ale funguje to jaxi napr. Je to celé přes BT, které má jen 1. Takže pokud je připojen HR pás, tak notifikace nechodí … Pokud neprobíhá měření HR, tak chodí hovory a SMS. Nijak jsem to s tím cíleně nekupoval, ale když jsem si to přečetl v návodu, tak jsem zajásal, že už za jízdy nakole nebudu muset lovit mobil. Než jsem to zkusil …

              0 0
              • Smazaný účet  

                To vím, protože m400 mám. Psal jsem to v tomhle nebo v tom druhém vlákně, co tady jsou teď nově :-) Podle mě to není kvůli BT, ale jednoduše kvůli softwaru, který nejspíš kvůli vyšším nárokům na výkon, a tudíž i na spotřebu, nepodporuje multitasking.

                0 0
    • straky  

      Hledal jsem ve stejné cenové kategorii pro triatlon a plavecké funkce. S cyklistikou a během se samozřejmě počítá. Nejlépe mi vyšlo Suunto Ambit3 Sport. Za cenu cca 5 700 Kč včetně hrudního pásu je nejlepší na trhu. Má slabší baterku než Peak a chybí mu barometr. Trochu se bojím výdrže při delším švihu s GPS trackingem a měřením HR. Doufám, že 6 hodin vydrží.

      Další ve výběru byl Polar M400 a Tomtom, ale měření plavání není ideální a k Tomtomu od dob autonavigací nemám důvěru…jak tady píšete.

      0 0
      • losik_p  

        mel by vydrzet.. zavod 3 hodiny mi sebral asi 40% baterky.. GPS na maximalni presnost a cetnost mereni..

        0 0
      • kemo  

        Čemu říkáš plavecké funkce? V bazénu to bude vždy více nebo méně nepřesné. Není tam GPS, občas uděláš něco jinak a bazén ti to nepípne. Ve volné vodě ne všichni nabízí GPS měření (pod vodou se GPS nechytá a jak mácháš rukou, tak tomu taky moc nepomůžeš). Co jsem ale zkoušel, tak i když si na TomTomu plavání ve volné vodě dám jako běh a typ aktivity změním až v počítači, tak to ukáže zhruba rozumný výsledek (odchylka <20%), se kterým už se pak dá pracovat, protože víš, kde byla bójka apod.

        Nicméně co všichni máte s těmi hodinkami na plavání? To jsou tady samí TOP závodníci? Chodím si jednou týdně na půl hoďky zaplavat, pak do páry, výřivky. Prostě spíš takový relax. Způsob tréninku příliš neřeším a na nějakých 1:30–1:40/100 to s přehledem stačí.

        Kdybych se začal honit a trénovat podle budíku i ve vodě, tak se možná zlepším o nějakých 10 sekund na 100 metrů, ale to i na 1/2 triatlonu dá jen nějaké tři minuty zlepšení. Když stejnou snahu investuju do kola, dostanu těch minut 10.

        S navigací od TomTomu zkušenosti nemám, ale hodinky mají vcelku povedené. V rámci cenové kategorie bych řekl, že je to možná nejlepší volba.

        0 0
        • Rice  

          Na plavání jsou ty hodinky podle mě dobrý právě pro „začátečníky“, kteří chtěj počítat bazény nebo vědět, za jak dlouho uplavou třeba 1km. Párkrát jsem zkoušel počítat bazény, ale většinou jsem došel tak do 8 a pak už jsem vůbec netušil jestli jsem uplaval 1km nebo 1,6km, tady jen kontroluju jestli mi hodinky započítaj bazén. Pokud bych byl vyplavanější, tak bych věděl, že mam 1km třeba za 25min a počítat nepotřebuju. Pokud zastavim v půlce bazénu, tak je pravda, že je to trošku zmate, ale jdou pauznout a na konci bazénu zase pustit, chce se je naučit používat. Kvůli bazénu bych si je nekoupil, ale proč je k počítaní nevyužít když to uměj.

          0 0
        • jIrI___  

          Žena má Garminy 230, stáhla si tam nějakou aplikačku na plavání v bazénu a ta funguje obstojně – překvapivě dobře měří počet uplavaných bazénu, ukáže ti tempo, porovná časy jednotlivých uplavaných bazénů, vyhodí všemožné grafy atd. Nevím jak moc to může být přínosné pro závodníky, ale pro hobíky to jsou přinejmenším zajímavé údaje :)

          0 0
          • kemo  

            No přesnější měření času má možná smysl když plaveš nějaké úseky (stovky, dvoustovky) a chceš porovnat, jak jsi byl rychlý. Jinak nepředpokládám, že by někdo po každém bazénu zastavoval a koukal, co říká budík. A pak doma v pohodlí, že bys řešil, jestli byl bazén 24 rychlejší než 27 a vzpomněl si proč … Ale jako jo, jako hračka to je asi dobrý :)

            Pro zrychlení/zefek­tivnění plavání má spíš smysl trénovat techniku záběru a vůbec celého stylu než to, kolik máš bazénů. Aneb jak říkala moje trenérka (během těch pár hodin co jsem se snažil se sebou něco dělat, než jsem pochopil, že ve třiceti už je to marné), „většina lidí v bazénu by pro svoje zdraví udělala víc, kdyby zůstali doma, než si tady ničili páteř zlomenou hlavou“.

            0 0
            • Rice  

              Jo, že plavání neni dobrý na páteř mi už taky jeden člověk naznačoval. Ale tak nějak časem jsem zjistil, že se mi při plavání celkem hezky protáhne tělo, hlavně ty části, který se při „pobytu“ doma moc nepoužívají.

              0 0
            • blaf  

              tak ony ti ty hodinky daji i dalsi udaje, nejen cas na bazen, min. Garmin (nevim jak ostatni) umi i napr. pocet zaberu na bazen

              0 0
              • kemo  

                Ale jo, jak píšu, jako hračka je to dobrý.

                V bazénu, i díky problematické viditelnosti na hodinky pod vodou, mi přijde, že na místě tě zajímá totální minimum informací (pokud vůbec nějaké). Spočítat záběry na jednom bazénu není problém, aspoň se ta plavací nuda nějak rozbije.

                V teple domova je mi pak jedno a nevybavím si kontext, proč jsem byl zrovna na daném místě rychlejší nebo proč jsem udělal jiný počet záběrů …

                Pro pokrok mnohem víc udělá osoba trenéra na suchu, který tě vede.

                Naopak u běhu a kola různé další informace dávají smysl, když můžeš například porovnat segmenty a kouknout, jestli se na konkrétním úseku zrychluješ/zpo­maluješ atd., jaké jsi kde měl waty atd.

                0 0
        • straky  

          Můžeš měřit počet bazénů, čas na 100m a třeba na 1km a nasbíraná data pak vyhodnotit. Zajímavá je taky statistika SWOLF, kdy ti vyhodnotí efektivitu. Naměřená tepovka ti taky hodně napoví jestli se ve vodě topíš a zbytečně se unavuješ a nebo správně splíváš.

          Chodím 3× týdně, teď snad i 4× (ráno před prací).

          Máš triatlony, kde plavání rozhoduje. Pokud nevyplaveš v prvním balíku nemáš šanci je docvaknout.

          Pokud budeš plavat prsa, tak gps nefunguje, ale jinak by si měly hodinky poradit.

          Ještě dodám, že k Suunto nemusíš dokupovat další hrudní pás jako u Garmin a společně s Polar V800 jsou cenově více jak 2× dražší oproti Suuntu.

          0 0
          • kemo  

            Ano, samozřejmě, že pokud trénuješ plavání proto, abys byl na bedně na triatlonu, tak podobné údaje mají smysl.

            Pro normálního člověka (řekl bych na BF kromě vzácných výjimek všichni) je to kromě hezké hračky k ničemu.

            0 0
            • straky  

              Asi máš právdu, ale tyto hračky člověka motivují k dalšímu pohybu. Možnost sdílení s lidmi stejného zájmu a porovnání najetých kilometrů a různé interakce jako třeba komentování lidi prostě baví.

              0 0
    • Wojtkingson  

      Zdravím Vás,

      potřeboval bych poradit s výběrem sporttestru (hodinek) pro přítelkyni (80% kolo, 20% jiné aktivity). Co se týče požadovaných vlastností:

      1. Měření tepu (kdyby to mohlo být bez hrudního pásu, bylo by to lepší, ale hrudní pás pro ní není problém)
      2. Tep musí být viditelný v průběhu celé doby
      3. Možnost připojení k PC a nahrání hodnot z tréningu na nějaký web/do PC
      4. Rozumná výdrž baterie

      To je asi takový základ, který by ona chtěla. Není to moc požadavků, ale já se v téhle oblasti vůbec nepohybuji a nemám ani tušení, co by se dalo sehnat a nemělo to milion funkcí navíc. Já mám nějaké sigmy s hrudním pásem a fungují fajn, jen nemají propojení s PC, takže se na to člověk koukne, řekne si jen ok, jedu tak nějak tak, jak bych měl jet, ale není z toho žádný výstup, který by si někam třeba uložil (ač si stejně myslím, že si to ukládat nikam nebude).

      Za případné odpovědi děkuju

      0 0
      • Šaffy  

        Přítelkyně si teď pořídila suunto sparta sport whrist HR sakura a je spokojená. Změří jí to všechno co chce, tep, spánek, kroky, vzdálenost atd atd. Je toho mraky co ty hodinky umí a vydrží jí 10 dní s oznámením z telefonu a měřením celodenní aktivity. Jinak na gps vydržej asi 3 dny se zaplou GPS na střední záznam.

        0 0
    • Šaffy  

      Suunto spartan sport trainer

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.