Spodni cep na zadni stavbe - jak utahnout momentakem

16 nepřečtených
  • vojbarz

    Ahoj, rozebiral jsem zadni stavbu na svem milackovi a narazil jsem na problem jak pritahnout spodni cep. Pruser je, ze vetsina cenove dostupnych (i tech predrazenych) momentaku je pro utahovani doprava. Ale od prevodniku se k cepu u sveho kola nedostanu a z pristupne strany muzu do prava tocit jenom matkou, ale to tam zas nedostanu imbus abych pridrzel cep (protoze uz tam budu mit nasazeny orech).

    Jedine reseni je sundat prevodniky, v mem pripade i presmykac, a pridrzet si to z druhe strany anebo sehnat na racnu nejaky dostatecne dlouhy imbus a pridrzet matku. No ale at jiz tak ci tak, tak je to pekny opruz (momentak jsem samozrejme po ruce nemel, chci si pujcit a tak to mam zase cele slozene, takze to vypada na rozborku)

    Jak toto resite vy?

    Jo a jeste jsem zjistil ze cepy jsem mel na lepidle. Cistite to a davate nove anebo to proste pritahnete a neresite? A pokud tam neco davate, tak co, protoze ta matka je neskutecne lehka a i ten cep, takze kdo vi co to je za slitina a aby to vubec fungovalo.

    0 0
    • Smazaný účet  

      Nejlepší je opatřit si manuál ke svému kolu. Tam zjistíš moment, mazání, Loctite, … Pokud je kolo starší, tak to chce možná vyměnit i ložiska. Opruz to prostě na fullu je. Já teď měnil všechny ložiska a po třech jízdách už jsou min. 2 zase kaput :/

      0 0
    • mirorek2  

      poshánět manuál k rámu, koupit momenťák a lepidlo na závity, dobrý vercajk je základ

      0 0
    • Abuse  

      Zdá se mi, že to moc řešíš. Dotáhnout s rozumem od oka. Pokud se to povolí, tak zakápnout lepidlem, dotáhnou a jezdit.

      0 0
    • vojbarz  

      Kdysi kdyz jsem drzel naradi v ruce skoro kazdy den, tak jsem v tech rukach mel trosku cit. Dneska uz nejenze mam ruce olsove ale nepoznam jestli matka je 13 ci 14tka. Proste to uz nemam v oku a v rukach nasrane :) Takze proto radeji vezmu momentak. A taky je to v karbonovem ramu, tak bych ho nerad dohnapal, kdyby to byla hlina, tak to asi neni treba tak resit.

      0 0
      • novas752  

        Tak si zkus momenťákem utáhnout nějaký přístupnější šroub kde lze takový moment použít, vžij si tu sílu do ruky a hned po tom utáhni ten čep bez momenťáku o trochu menší silou. :)

        0 0
        • vojbarz  

          Krucis, toto me vola nenapadlo :D Zas tak levy nejsem abych to nedostal do ruky po paru pokusech:)

          0 0
      • motacek  

        Tak si dej rysku, ktera značí pokud je to dotahnute pred tim, nez to jdes servisovat a pak to na tu rysku zase dotahni

        0 0
    • Rice  

      Pokud to jde se sundanejma klikama, tak nevim v čem je problém.. Sundavat přesmykač je pravda trošku práce navíc, ale když čepy utáhneš správně a zalepíš Locktitem, tak to ve většině případů neni třeba rozebírat za kratší dobu než rok.

      0 0
      • vojbarz  

        No bohuzel nemam jak locktide tak momentak, proste bylo hnusne a tak jsem na chalupe kde mam prostor rozdelal zadni stavbu, vycistil, maznul a slozil s tim, ze si pujcim momentak a pritahnu podle stanovenych momentu. Bohuzel mi to, ze ten spodni cep nedotahnu jen tak doslo az po tom co jsem to slozil :D

        Jinak mas pravdu, sundat prevodniky vcetne toho prevodniku je otazka paru minut, jen to je proste robota navic. A vzhledem k tomu, ze nemam locktide ci jine svinstvo, tak pokud to nebude drzet, tak me to ceka znovu.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Sundej prevodniky a mas po ptakach. Milionkrat snazsi, nez mamlasit s levotocivym momentakem…

          0 0
        • MlokCZ  

          Loctite tam určitě dej. Není nic příjemného, když se ti vyšroubuje šroub čepu u převodníků na vyjížďce a nouzově sundaváš kliky během vyjížďky, abys to mohl dotáhnout.

          Kdysi dávno se mi stalo. Téměř nové kolo, u kterého jsem zkontroloval dotažení všech čepů, kromě jediného. Byl jsem línej sundat kliky a dle toho, že žádný čep povolený nebyl, tak jsem se na ten jeden (pro které se musí sundat kliky) vykašlal, že taky povolený nebude.

          A samozřejmě povolený byl.

          Od té doby ty kliky už vždy sundám, když čepy řeším.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.