• mirace

    Zdravím,

    můžete mi prosím doporučit, kam si zajít na zátěžovou spiroergonometrii v Praze.

    Rád bych zjistil VO2max (maximální spotřeba kyslíku) a aerobní a anaerobní prahy (pro tréninkové zóny).

    Co jsou koukal, tak cena by snad mohla být do 2000 Kč.

    0 0
    • black.horse  

      Casri – na Podbabě vedle Dukla Praha.

      0 0
      • mirace  

        Máš nějaké osobní zkušenosti? Vyplatí se tam vzít svoje kolo (má to smysl)?

        0 0
        • black.horse  

          Chodil jsem tam před pár lety ještě v době, kdy jsem na kole jezdil pravidelněji a občas závodil a spokojenost. Vždycky k panu Martinkovi, nevím jaké tam mají osazení dnes, ale pokud tam je furt, tak předpokládám, že laťku služeb drží stále stejně vysokou. Kromě strohých čísel, se mnou vždycky výsledky rozebral, pořešili jsme co se od posledně změnilo a na čem dál pracovat. Sice tam dělají hodně sporťáků, ale nekoukal na mě jako na hobíka nijak zle. Naopak probrali jsme časové možnosti k tréninku, fyziologické dispozice (u mě celoživotní boj s nadváhou) a na co se zaměřit a kde mám slabiny. Do stojanu jsem si tam bral silničku bez kol, sice tam nějaké erární myslím měli, ale v kufru auta to uvezu a bylo mi příjemnější sedět na něčem co má posed na který jsem zvyklý…

          0 0
          • doubleingram  

            Souhlas, ocenil jsem osobni pristup i rozebrani vysledku s doktorem, zase nekdy zajdu, mel jsem jejich kolo.

            0 0
        • Breakpain  

          Martínek je v pohodě, ochotnej, dělá to svědomitě.

          Kolo jsem měl jejich, relativně se to dá … pokud Ti to nedělá problém, vezmi kolo svoje … pokud by ses s tím táhnul MHD a podobně … tak ty jejich přežiješ ;) …

          0 0
        • mirace  

          Díky, kolo vezmu svoje, bude to asi rozumnější.

          Jen pro upřesnění, až tam budu volat, co vlastně je vhodné chtít?

          Ten spiroergometrický test je na VO2max, kde se stanoví maximální spotřeba kyslíku. Je to k něčemu vhodné (mimo to, že budu znát to číslo), jde podle toho něco vylepšovat?

          Já ale asi budu chtít spíš ten Schodovitý test – laktátová křivka – abych mohl určit ANP a podle toho určit vhodné tepové frekvence.

          Nebo má smysl se objednat na obě + případně i ten ergometrický test?

          0 0
    • Breakpain  

      Pokud pojedeš s trenérem, je ai fajn VO2 znát… Pokud sólo, tak to asi tak horké nebude. Ale když už tam jdeš… Proč neznát oboje, že. ;)

      0 0
      • mirace  

        Za 1200 vědět číslo, které mi k ničemu nebude už by trochu mohlo být plýtvání financemi. Jsem hobby jezdec.

        Možná je jen k tomu, abych za rok věděl, kam se posunu.

        0 0
        • Breakpain  

          Neboj, závodník nejsem, ale štve mě, že jsem si ten test neudělal… rozmyslet se musíš ty nebo se poraď rovnou s doktorem ;)

          0 0
        • blaf  

          uplne nejlepsi je se vybodnout na casri, za usetreny prachy (+trochu penez pridat :)) koupit wattmetr, udelat si FTP test sam a trenovat podle wattu…

          jinak vetsina lidi, bych rekl, chodi jen na laktatovou krivku a staci jim to

          0 0
          • jonti  

            Nesouhlasim. Uz jen ten pohovor po testu a vyhodnoceni ma vetsi vyznam, nez spousta cisel, kterym neni jednoduche porozumet.

            0 0
          • mrozu  

            Souhlas, tepy jsou prakticky každý trénink jiné, watty nelžou nikdy. Stejně aby to mělo smysl, musel by na testy chodit několikrát do roka a za ty prachy už se Watmetr na bazaru sehnat dá. Anebo se vybodnout na obojí a je klid.

            0 0
          • Mikikuba  

            Nesouhlasím. Nech si u Karla udělat zátěžový laktátový test spojený s konzultací. To ti dá nejvíc. Optimální je jít 2× za rok před objemy a před tréninkem intenzit. Čili na podzim když začínáš trénovat a březen asi tak když začínáš intenzity. Víc je pro amatera zbytečný.

            0 0
          • blaf  

            ok, beru, ze konzultace muze mit svuj vyznam, ale ledacos se da vycist na netu, ev. konzultovat online s kdejakym trenerem, mozna i s Martinkem

            ze jsou lepsi watty + FTP test jednou mesicne nez laktat 2× rocne, za tim si stojim, samozrejme tem cislum musi clovek rozumnet, to je jasny

            0 0
            • Delkim  

              +1

              pro nováčka je taková konzultace samozřejmě k nezaplacení, spíše uvěří odborníkovi než článkům na netu a nebude dělat ze začátku vylomeniny a bude postupně budovat nějaké základy

              postupem času ale naprostý souhlas s Blafem

              0 0
          • biker jura  

            no zase tak na jisto bych to neviděl a to wattmetr vozím. Jestli si udělaš ftp test a pak to rubeš jen podle něj, aniž bys věděl na jakým seš při těch intenzitách laktátu a jak dlouho bys tam měl být/vydržíš, tak se taky mužeš solidně odpálit ikdyž trénuješ vlastně podle wattů správně. Ono málokdo udělá hodinovej FTP test, ale spíš 20min a to muže být dost rozdíl… a pak na těch 20min taky mužeš být ve vyšším laktátu než máš AnP a to pak třeba pro ježdění kopců na FTP není ideální když seš furt zároveň nad AnP… skoro bych řekl že je lepší znát pro začátečníka aspon AnP a podle něj se odvíjet, než si koupit waťák…

            0 0
            • Mikikuba  

              Přesně. Kromě toho právě průběžné reakce jak klidové tak zátěžové tepové frekvence perfektně ukazují na vlastní stav organismu. Je pravda, že čím víc má člověk zkušeností tím spíš mu stačí laktátová křivka a umí přesně vyhodnotit i silový výkon bez wattmetru a naopak tepovka skvěle ukazuje stav únavu či přetrénování organismu. Nejoptimálnější je oboje ale málokdo! s tím umí dobře obojím pracovat a má třeba i více jak desetileté zkušenosti.

              0 0
        • mirace  

          Wattmetr je hezká věc, ale pro mě zcela mimo limit.

          Zkusím ještě pokecat s p. Martinkem (je tam psaný stále) a uvidíme co doporučí.

          0 0
          • black.horse  

            tak pak laktát (schodovitý test laktátové křivky), pokud nechceš jet dle wattmetru, tak podle AP/AnP prahů už s těmito dvěma číslíčky se dá udělat dost práce, byť je wattmetr lepší… naměří Ti hodnoty na prazích a tvojí watáž na nich… a watáž/kg… až tam půjdeš znova po čase, tak porovnáním těch hodnot zjistíš co a jak se změnilo, zlepšilo/zhoršilo a z toho bys měl vycházet a plánovat pak budoucí přípravu… jinak v ceně měli myslím i prohrábnutí špíčku (impedanci + procvakání kaliperem).

            Pokud nevíš o čem je řeč, tak s předtím pročti KPO – Fyiologie od Vojtěchovského, tam to je tak nějak hezky popsané k laickému pochopení.

            0 0
        • platypus  

          Je dobrý porovnat maximální tepovou frekvenci ze svého tepáku někde jinde a je dobrý až Tě poženou do maximálky že u toho bude doktor, kdyby něco nebo skrytá zdravotní vada, jestli chceš jezdit trochu víc.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.