• Andrzej

    Cau,

    dneska sem byl po dlouhe dobe na bezkach a nejak se mi to lepilo. Vzdycky jsem si nejak vystacil s nejakym (vetsinou fialovym swix) klistrem, ale dneska sem nemel v zaloze svicku a obzvlast na zadni casti lyze se mi chvilkama delal skoro led, byl problem to „utrhnout“. Tak si chci poridit nejaky solidnejsi vosk, co by snad vydrzel i trosku dele, abych to nemusel mazat pokazde. Cekal jsem ze prijdu do obchodu a koupim nejaky parafin, ale prodavac byl mamlas a nevedel o tom vubec nic. Ted jsem se podival na internet a cumim kolik toho je druhu. Snad nekdo zkuseny poradi co koupit, nechce se mi moc platit, rozhodne nejsem clovek co dela z mazani vedu (to uz ste asi pochopili v uvodu:), uprednostnil bych jednoduche nanaseni, nechce se mi zehlit, ale zas kdyby to melo na te lyzi vydrzet dele tak si s tim tu praci muzu dat…   Jezdim takovym rychlejsim turistickym tempem. dik

    0 0
    • v POHODÌ klokan  

      To zní skoro jaky bys mazal stoupací vosk na celé lyže…

      Já sjezdový vosk na běžky vůbec nepoužívám, jen asi tři druhy stoupacích (modrý,zelený, červený a klistr). Používám ještě starý skiva nebo novější swixy,který jsou trochu lepší.

      0 0
      • Andrzej  

        neee, jezusmatko :))  je fakt, ze uz mam celkem drsnou skluznici, ale lepilo se to i v neodrenych mistech :), mozna i pul metru pred a za namazanou casti.

        0 0
        • tiru  

          no jednoduše jsi promazal nic víc nic míň:))   …si kup sadu vosku a před jízdou se jukni na teploměr a „máš to vychytaný“ :D

          0 0
          • Andrzej  

            no, takove lidi vetsinou predjizdim, ty co v lese vytahnou nejakou sadu a vymysli s teplotama a barvama.....

            asi jsem to nanapsal dost presne, ale snih se mi lepil na NENAMAZANOU cast lyzi.

            0 0
            • tiru  

              no v tom les už to asi prd pomůže :))   …tak pro příště namaž celé lyže, páč kdo maže ten jede! :D

              0 0
    • maxtor  

      Já bych ti asi doporučil obejít rodinu a zkusit někde vyptat starou nepoužívanou žehličku. Pak jen koupíš nějaký univerzál parafín. Nažehlit to je otázka pár minut.

      Doporučuji mrknout na tohle:

      http://pf.ujep.cz/…/mazani.html

      0 0
      • zdenek  

        Dobrá alchymie. Koukám, že s jedním skluzným parafínem a dvěma stoupacími vosky jsem 100 let za opicema. A to raději nemluvím o tom, že to mažu 2× za týden. :-)

        0 0
    • Radez  

      Nevím jestli Ti moje rada k něčemu bude, ale já to mažu před každou jízdou. Vosk dávám klasicky podle teploty (skiva a swixy, který už něco pamatujou a doma jích máme, asi tak na dalších 200 let :-)), ale jen pod vázází a pár cenťáků před a za. Na zbytek lyže dám klasickou svíčku a do kopce to drží nádherně, a z kopce to švihá parádně. Jinak po namazání to rozmastím korkem nic nenažehluju. Je to za chvilu. A osvědčilo se mi to, jak na bruslení, tak na klasiku.

      0 0
      • prvniodkonce  

        na bruslení stoupák? :O

        0 0
        • Radez  

          Právěže sem s tím nikdy problém neměl, spíš naopak. Jak sem psal… dávám ho jen na délku vázání a zbytek svíčka, jinak i při bruslení nastávaj okamžiky, kdy je potřeba, aby mě to trochu podrželo.

          0 0
          • prvniodkonce  

            zajímavý…

            0 0
            • Skater  

              No já bych to možná nazval i jinak než zajímavý, ale je holt vidět, že jsme nacyklistickým fóru a ne na lyžařským. Já jsem si vždycky myslel, že se v mazání moc nevyznám, ale co se tady píše občas za perly… Jinak abych mluvil k věci, jsem skater:-), mažu před každou jízdou skluzový parafín podle teploty (zažehluju na celou délku lyže:-) a víc to neřeším:-) Na klasiku nemám lyže, techniku, čas a náladu na mazání…

              0 0
          • Gorgov  

            tak ty si hustej, to jezdíš někde na poušti na tom?

            0 0
            • Radez  

              zatím sem neměl problémy, jako nevydržím celou trasu, kterou jedu bruslit, tak místama hodím klasiku a když tam mám na celé lyži jen klouzavej vosk, tak to je utrpení.

              0 0
          • Maadaf  

            Pri brusleni nastavaj okamziky, kdy je potreba stoupaci vosk? Ktery okamziky to jsou?

            0 0
            • skier  

              Aby ti lyže samy neodjely,když sedíš v hospodě…

              0 0
            • Radez  

              tak jako, ty bruslíš třeba 16 kiláků v kuse? já teda ne, když je nějaký větší stoupání nebo něco, tak to už nevybruslím, tak proto. A ten stoupavej vosk, když je ho tam tak málo nevadí při bruslení.

               
              0 0
              • mr.antik  

                já to beru tak, že spíš klasici, když maj kopec a blbě namazáno, tak odpočívaj bruslením… Když jsem unavenej, tak prostě bruslim pomalejc :-)

                0 0
              • Maadaf  

                Ani 16, ani 0. Nebruslim vubec. Jednak na to nemam vybavu, jednak to moc neumim a jednak je to drina. Jezdim jen klasiku. Co mas za lyze? To asi nebudou cistokrevny skejty, kdyz se z toho odrazis na klasiku.

                0 0
                • prvniodkonce  

                  Toť zajímavý. Já zase moc nejezdím klasiku, protože ji neumim a je to větší dřina.

                  0 0
                • Radez  

                  mám kombíky, ale vázání i botky na Bruslení, ale prostě všude se bruslit nedá, takže proto to voskuju takhle a osvědčilo se mi to.

                  0 0
                  • karliner  

                    ale jo, když se ti to osvědčilo, tak to klidně dělej dál, jen to moc neraď ostatním, mohlo by se ti totiž stát, že by tě nějakej zlej jazyk označil za cimrmanovského „pionýra slepých uliček“ a možná, že by se ti i vysmáli :-)

                    0 0
    • Paja  

      Neni z toho moc jasny jestli se Ti lepil snih do stoupaciho vosku (ten se zase nemaze do zadni casti lyze) nebo do nenaparafinovane zadni casti lyze. K parafinum: pokud se Ti nechce zehlit tak si kup nejaky univerzalni parafin napr. z teto rady nutno podotknout, ze ve skluznici vydrzi podstatne kratsi dobu nez nazehleny parafin, pokud bys zehlil a porad to nechtel moc resit, tak pouzit tvrdej parafin, kterej vydrzi dyl. (dalsi vec je jaky mas bezky, protoze do skluznice starych turistickych bezek moc parafinu nedostanes ani zehlenim)

      0 0
      • Andrzej  

        jo, lepilo se to na tu nenaparafinovanou a nenamazanou cast… bezky mam fischer sc, urcite mi to v tom bude dobre drzet, protoze na skluznici jsou bud zbytky te originalni struktury nebo ryhy od kameni

        tak mne ted napada, nesla by ta skluznice nejak prebrousit? kdyz se ruzne struktury delaji na sjezdovky…

        0 0
        • mr.antik  

          No z principu se to tam moc lepit nemůže takže to znamená, že ta zkluznice je totálně vysušená (bez vosku) nebo se na ní natáhnul stoupací vosk (nebo jiná sra*ka) a nebo zkluznice už prostě není hladká.

          Takže začal bych nejdřív pořádným vyčištěním (nějakej smejvač teba od skiva). Pak pokračoval nákupem nějakýho levnýho třeba swixu řady CH (třeba modrý) a zažehlil, stáhnul, vykartáčoval (stačí i nějakej domácí kartáč) a takhle to opakoval pakrát třeba za začátku po každý jízdě. No a pokud by ta část lyže byla dost rozbytá, tak jsou servisy kde dokážou pěkný věcí (třeba u nás u Nyče) – skluznice pak jak nová, včetně struktury.

          0 0
          • Andrzej  

            jo, diky, takove rady (napr. ty a paja…) jsem chtel slyset. este k tomu zehleni: musi se hodne presne hlidat teplota, nebo staci treba takova stara zehlicka na pevny lih nahrata nad plynem?

            0 0
            • mr.antik  

              Já používám klasickou starou žehličku ale ta lihová by taky mohla stačit

              0 0
            • Honcek  

              Pokud budeš používat obyčejnou žehličku, tak pozor na teploty, můžeš spálit skluznici. Pokud lyžuješ často tak si kup servisní žehličku, škrabku a kombinovaný kartáč (nylon, bronz) tj. celkem investice cca 1600 Kč a určitě se to vyplatí.

              Tu skluznici vyčisti nějakým tim smývačem a pak bych zažehlil nějaký měkký (žlutý) parafín a ještě za tepla ho stáhnul, tím se ta skluznice vyčistí. A třeba to několikrát zopakuj. Pak to vykártáčuj bronzovým kartáčem aby se oživila struktura. A pokud je ta skluznice vysušená, jakože asi bude podle toho co píšeš, pak tak 4× zažehli zase ten žlutý parafín aby se ta skluznice nasytila, na závěr zase vykartáčovat. Je to sice práce na dlouho, ale vyplatí se to.

              A pokud máš na těch lyžích už hodně najeto a skluznice už je dost jetá tak bych to hodil do servisu na strukturu.

              0 0
            • Paja  

              Myslim, ze nema cenu opakovat,, drzel bych se rad nize uvedenych a aplikoval je podle toho jak moc se Ti s tim chce delat. S zehlickou na pevnej lih a plynem opatrne, skluznici s tim spalis o dost snadneji nez s elektrickou (pokud se rozhodnes zehlit a nechces kupovat specialni zehlicku, da se pouzit najaka stara klasicka zehlicka – nepouzivat vyssi teplotu nez 2 tecky). 

              0 0
          • Andrzej  

            a este k tomu lepeni… byla to souhra okolnosti, padal cerstvy snih nekolika druhu behem asi 1 hodiny, mizerny stav skluznice, teplo. normalne sebou mivam tu svicku, ale uz delsi dobu jsem nad tim poradnejsim namazanim premyslel, tak sem se tu dneska zeptal…

            0 0
    • venabch  

      Kluci ste borci :-D

       
      0 0
      • Andrzej  

        no booze, no, neni kazdy pretekar :)

        0 0
        • skier  

          No ale zase dobře namazáno, prináší několikanásobně větší zážitek…:-))

          0 0
        • Vhalasta  

          Já znám jednoho Závodníka, ten ale neběžkuje.

          Jinak na tvůj problém, myslím, že bude stačit , když jednou  za rok do skluzné části zažehlíš jakýliv UNI vosk, parafín, svíčku nebo cokoli (já třeba už použil taky nejtvrdší stoupací vosk a nepoznal jsem rozdíl.  O žehličkách tu už psali (na 2 tečky a projet) nebo za 60 kč v SKI servisu a podívej se jak to dělá.

           
          0 0
    • kamilk  

      No hele, ja neco odbezkovane mam, takze snad to ode mne vezmes.

      • stara zehlicka postaci, ale je treba to nastavit na celkem malou teplotu (max. Silke vice ne)
      • pak ti pro zacatek staci na vyzkouseni koupit treba sadu CH12 (swix) – parafiny pro bezne teploty (je to male baleni, pro castejsi pouziti bych uvazoval o jednotlivych parafinech z te sady)
      • nakapat z zehlicky na lyzi a zazehlit
      • sterkou seskrabat prebytecny parafin z lyze
      • bronzovym kartackem cca 15× vykartacovat po smeru jizdy a pak dolestit nylonovym kartackem (da se koupit i kombinovany kartacek)

      A je to hotovo. Cca 15 min prace po nauceni. Na lyzi to vydrzi tak 75 km (zalezi i na typu snehu). Pak to jede jako blesk. S rozkorkovanim parafinu nemam zkusenost, ale jde o to dostat ten vosk do struktury lyze jinak se to sedre. Pak jeste existuje i tekuty parafin s nanasedlem a lestickou. TO mam taky ale jen jako nouzovku. (http://eshop.skiservis.cz/…9_g2566.html) Pri letosni Jizerske 50 jsem tim „parafinoval“, ale neni to ono. Ty co jsem do kopce predjizdel me z kopce vzali takovym tempem, ze bych brecel. No ale mozna to proti lepeni a ledu pomaha.

      0 0
      • mr.antik  

        rozkorkování parafínu jsem používal v nouzi někdy na jaře, tušim na červenej parafín a na lyži do vydrželo dlouho až do konce vyjížďky jsem všechny předjížděl. Ale jinak fakt spíš jako nouzové řešení.

        0 0
        • obda  

          Trochu nechápu – tady snad věichni celý den vydrží s jedním voskem. Já běžně přemazávám i dvakrát za vyjížďku. Začnu v 600mnm, vyjedu do 1200, někde strojová stopa, přemrzlé hřebeny, 1/3 trasy prošlapávám … Jinak než korkem stoupací vosky nenanáším, a drží to dostatečně. Skluznej jednou začas zažehlím na skluznici (dřív jsem dával nejtvrdší stoupací – zelenej – a taky to jelo).

          0 0
      • Maadaf  

        Tak tak, kamilk ma pravdu. Jediny, co bych si dovolil doplnit, ze mezi zazehlenim a strhnutim parafinu by se lyze mela nechat vychladit, odvedceny je vystrcit je na par minut na mraz.

        0 0
      • te-pe  

        Prosím upřesnit pro amatéra, co si po letech neježdění (tehdy jsem mazání moc neřešil)koupil nové běžky a chce zase začít jezdit. Ten parafín se zažehluje v celé délce skluznice, nebo jen mimo stoupací komoru? Taky jsem vyčetl, že místo parafínu je možno použít přímo skluzný vosk. Ten taky na celou skluznici? Stoupací vosk se pak maže do stoupací komory přes ten skluzný?

        0 0
        • Maadaf  

          U klasickejch lyzi jen mimo mazaci komoru (nikdy!!! ne do ni) u skejtu na cely dylce. Imho parafin = skluzny vosk. Dva pojmy pro jednu vec.

          0 0
    • Vrci  

      dost věcí je tady

      0 0
    • Vhalasta  

      Já s mázou na lyže vcelku nemám problém. Ale mám zásadní problé s klistrovou mázou  na rukách. Klistry každy radí rozetřít nejlépe rukou. To ssebou ale vozíte hadr s benzínem nebo jak to svinstvo sundáváte z ruk?

      0 0
      • ziki007  

        Stačí mastnej krém ala indulona a hadr a je to v suchu .-)

        0 0
        • Maadaf  

          Tak tak, indulona dela v tomhle pripade zazraky.

          0 0
          • Vhalasta  

            Aha, já si říkal, že na to musí být nějaký fígl když se v tom tak bezstarostně patlaj. Hned na jaře to vyzkouším. Ď.

            0 0
    • Radez  

      Nějaký rozumy o mazání sou ještě tady.

      0 0
      • Maadaf  

        No vida, strucne, jasne, bez zbytecnych reci kolem. Sice moc nechapu, proc se nema mazaci komora zdrsnovat kolmo ke smeru jizdy, ale to je vlastne detail.

        0 0
        • Vrci  

          jen bych nesouhlasil s textem, kde se píše o sundavání parafinů (skluzných vosků) na něj nikdy smývač, ale pouze měděný kartáč. Pokud je skuznice hodně špinavá tak za tepla stáhnout  žlutý parafin.

          0 0
          • Maadaf  

            Aha, text sem necetl, kouk sem jen na video. Smyvacem samo parafin z lyze nedostanes. Ono ho vlastne z lyze nedostanes jinak, nez ze ho „vyjedes“.

            0 0
    • zdenek  

      Můžete někdo doporučit e-shop s větším výběrem vosků a dalšího příslušenství? Když jsem u nás na menším městě přišel do prodejny sportu pro korek, tak to slyšeli poprvé…

      0 0
    • obda  

      Šup nahoru. Nevíte někdo, jak jsou na tom glidery od Skiva ve srovnání se Swix? Léta mažu glidery Skivo a stoupací vosky Swix, ale třeba v pátek jsem měl pocit, že by to mohlo jet i rychleji. U stoupacích vosků mi Skiva nevyhovovaly, ale měl jsem tak nějak zafixováno že u gliderů je to skoro jedno a stačí nejobyčejnější univerzál. A Swix stojí třikrát tolik co Skivo :( Ale pokud je rozdíl markantní, asi bych to zkousl. Jezdím klasiku, na bruslení nemám vybavení, fyzičku ani techniku. Navíc jezdím často mimo upravené stopy.

      0 0
      • Maadaf  

        Swix stoji 3× tolik, co do kvalitly je mnohonasobne lepsi. Pokud dodrzujes spravnej postup (zazehlit, strhnout, vykartacovat), je Skivo k nicemu, v opacnym pripade by Swix byl mrhani penez.

        0 0
      • MARIN  

        SWIX mi vydrzi urcite vic jak 3× dele na skluznici nez SKIVO

        0 0
      • mr.antik  

        no při některejch teplotách stačí i obyč swix CH (ten je docela levnejch), ale třeba na čerstvým sněhu je ten rozdíl velkej i oproti LF. Ale takový šílenosti jako swix HF a dražší zkoušet nebudu :-)

        0 0
      • obda  

        Všem díky, glider samozřejmě zažehluju/strhá­vám/kartáčuju. Zkusím teda koupit CH7/CH8 a uvidím. Do dražších vosků nejdu, to už by pro moji techniku i mé lyže byl zbytečný luxus :)

        0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.