• Andrea

    Prosím o radu. Určitě jsou mezi bikerama i lyžeři-sjezdaři:-). Letos bude teprve moje třetí sjezdařská sezóna. Naučila jsem se to holt pozdě, respektive se stále učím. Na učení jsem si koupila nějaké levné Blizzardy z hypermarketu, na to staré poděděné vázání…no už mi to prostě nevyhovuje. Na letošní sezónu si chci pořídit lyže nové, jenže se v tom moc nevyznám. Obecně se mi líbí a považuji za kvalitní lyže např. Atomic, Blizzard, Salomon. Asi bych šla do dámského modelu, ale podmínka to není. Délka cca 165 cm. Kategorie asi all around. Kategorie lyžaře – mírně pokročilý. Potřebuji takové lyže, které budou tolerantní k chybám, budou mě poslouchat, budou mít slušné vykrojení, aby snadno zatáčely (časem bych se ráda naučila carvingovej oblouk) a zároven už budou tvrdší a tedy rychlejší, než ty šneří, co mám teď… :-) …to je parametrů, já vím… Koukala jsem do specialního čísla časáku SKI, kde byl velkej test lyží a jedny mě tam zaujaly, měly výborné hodnocení a teď jsou i za slušnou cenu: www.superkup.cz/…ax/index.php?…

    Máte s nimi někdo zkušenosti? Nebo nějaký jiný tip? Díky předem!

    0 0
    • fairy  

      ahoj, se salomonama zkušenosti nemám, ale jsou to kvalitní lyžičky. já osobně jezdim atomic :) jinak bych řekla, že dobrej výběr – víš co chceš ;) pro inspiraci www.e-ski.cz/…alanze1.html

      0 0
    • yetti  

      Vim, ze v kramu Ti budou tvrdit neco jineho, ale pokud nevazis vice nez 60kg (do cehoz se pomerne dost holek vejde), tak optimalni reseni pro zenskou pokud mas omezenej rozpocet jsou juniorske lyze, ktere vetsina vyrobcu prodava pod oznacenim Team. Juniorky maji vetsinou vlastnosti dospelych modelu s vahovym omezenim za nesrovnatelne lepsi ceny. Tuhle informaci mam od profesionalniho instruktora (byvaleho zavodnika) a znam par zenskych, ktere na jeho radu daly (vcetne moji zeny) a rozhodne si nestezuji- konkretene mame doma tyhle lyze: www.dynastar.cz/cz/index.php?…

      0 0
      • Andrea  

        Hmm, to je zajimava informace. Do 60 kilo se vejdu. Diky za tip, porozhlednu se tedy i po junior lyzich. Je fakt, ze jsem to same resila pri koupi bot na bezky – skate. Ty juniorske byly asi o tisicovku levnejsi nez uplne to same v „dospele“ verzi.

        0 0
        • kleinis  

          K tomu se vyjadrovat nebudu, tak nejak to napsal „kolega“ kesu…si z prahy, tak si zajdi nekam kde Ti poradi, např. super jsou v mujsport.cz a doporucuji se vyvarovat temhletem radoby ski eshopum…je to des. PS kesu: damska lyze ma teziste souply dopredu!;-)

          0 0
          • kesu  

            Fakt?aha tak diky za upozorneni omlouvam se za mystifikaci

            0 0
            • JMT  

              no uz jenom kuli tomu ze teziste vic vepredu znamena lepsi tocivost a te se damske lyze mimo jine prispusobuji

              0 0
              • kleinis  

                No ale jinak si toho na damsky lyzi moc nevezmes…takovy ty kecy je lehci mekci prijemnejsi…to pouzivam taky kdyz ji potrebuju prodat!;-) Kolikrat je to stejny jak ta ne panska ale spis rikam „unisexova“ akorat to ma jinej nastrik a gramy? Koho zajima 10 gramu na lyzi? Strucne receno…kdyz baba nevyzaduje kyticky a kudrlinky tak damsky nejsou potreba!;-) Ale je to fakt na dlouhy povidani a tech druhu je strasne moc! Lepsi je to pokecat o tom primo u tech lyzi…

                0 0
      • kesu  

        lyze prodavam a vetsina juniorskejch lyzi(temer vsecky) sou obycejny penovy lyze bez jakejhkoli vyztuh.Rozhodne nedoporucuju. A co se tyka vahy,vazani ktery k nim v setu dostane se na 60kg urcite nastavit neda.Juniorsky lyze rozhodne ne,nemaj s normlanima modelama krom barvy a nalepek nic spolecnyho.Do­porucuju vzit damskej model(jednoduseji se proslapne a ma malinko posunuty teziste dozadu) a radius nekde kolem treba 13–14 metru

        0 0
        • norman  

          Předpokládám, že yetti měl na mysli juniorský sendvičovky, čili něco za thousand10+. Jinak tě tipuju na odborníka z hervísu, protože radit holce, která se chce učit kárvovat, rádius 14, je kravina.

          0 0
          • kesu  

            no nevim co ty si za odbornika,ale allroundovky v dnesni dobe ve velikosti 150–160 cm maj vsecky okolo 14 metru radius.Viz atomic SX 9 treba,porpipade atomic-hot-minx-4tix-310(damske).Po­pripade treba voelkl attiva agua (v 163cm radius 13,9).Doporucuju aby sis o tom neco precetl nez zacnes soudit.Psala ,ze chce lyze ktera bude krojit ale chce se na ni naucit carving.Tzn cpat ji do tocivy slalomky nekde na 11 metrech neni dobrej napad kdyz carving moc neovlada.Vec dalsi je pak pouziti takovydle lyze na obycejny soupnuti..

            0 0
            • norman  

              Hlavně si o tom přečti něco ty. Učit někoho carving na lyžích s rádiusem 14m je přesně ten způsob, jak mu to navěky znechutit. Krom toho jí – jak ses mohl dočíst – necpu slalomky, pokud ti dělá problém přečíst příspěvky tak se k mým názorům nevyjadřuj a nech si rady pro neboké zákazníky, kterým potřebujete prodat kdejako kravinu. Za ty desítky let co lyžuju jsem toho přešetl dost a dost a jen jednou jsem udělal chybu, když jsem podobným expertům v krámu jako jsi ty naletěl před 5 roky a mám z nich dodnes kopřivku.

              0 0
              • Jirikus  

                Souhlasím s Normanem, čím menší rádius, tím menší rychlost k projetí carv oblouku, tím lepší učení carvingu. Ideální nějaký dámský lehký měkký model s malým rádiusem. Ty salomony siam 5 s radiusem 11,3 by se mi líbily. Na délku se nedívej, hlavní je radius. My jsme minulý rok koupili ženušce tyto www.e-lyze.cz/…e-fusion.htm v délce 152/10,5 m a spokojenost.

                0 0
                • Andrea  

                  No ale tyhle lyze me zaujaly…bomba design :-) Jake jsou? Na webu o nich zase tak moc nepisou. Radius je hodne kratky, zatacet by mely dobre. Jak moc jsou tvrde? A jak se chovaji na zledovatelem povrchu? Diky za info!

                  0 0
                  • Jirikus  

                    Bohužel o těch lyžích ti moc nepovím, prostě jsem je nejezdil. Žena se carvovat teprve učí, takže nic bližšího ti taky neřekne. Co jsem se díval, tak v klidu zvládají i klasický smýkaný oblouk. Jinak v testech vycházely mezi dámskýma lyžema někde v průměru, ale hlavní roli hrála cena , která byla i v sezóně příznivá a hlavně design :).

                    0 0
                  • Jirikus  

                    Jinak 168 cm/152 cm a nevidím v tom žádný problém. Já mám 180/160 slalomky od fischera a příště to budou 155. takže malých lyží bych se vůbec nebál.

                    0 0
                  • norman  

                    To už se ptáš na hodně velký detaily. Ale podle mě ta lyže bude women-friendly podobně jako mnou zmíněná Dynastar Exclusive, i na carving i na smýkanej oblouk – „sešoupávání“, dimenzovaná na fyzické možnosti ženy. A chování na ledu, to už je věc ošidná a záleží nejen na lyži :-). Úplně nejvíc bych Ti radil, pokud na to jdeš takhle vědecky, zůčastnit se nějaké testovací akce, pár lyží si prozkoušet – třeba i půjčit z půjčovny, a milášky vybírat s chladnou hlavou. Rádius opravdu považuju za sásadní, pokud chceš zkusit carving v pravým smyslu toho slova a ještě k tomu v Čechách, kde je málo místa… Přečti si www.carv.cz. I když k nim mohu mít řadu výhrad, není to zbytečný.
                    Já už si kvůli podmínkám v Čechách ponechávám jediný lyže, s rádiusem 11m . Když jedu do Alp a je to na dlouhej oblouk nebo na freeride, radši si na pár dní lyže vezmu z půjčovny – člověk má pořád nové zboží a při cenách lyží dnes se nevyplatí cpát prachy do 4 párů speciálek.

                    0 0
                • kesu  

                  jo ty vypadaj slusne,jenom podotykam,ze v 168osmicce maj 13,1 radius a pozadovana delka byla 165cm..

                  0 0
                  • Andrea  

                    Tech 165 cm je mozna zbytecne moc, jsem ted na vazkach. Merim 173 a ted jsem lyzovala na 160. Kdybych se ridila pokynem vyska minus 10 cm, tak je to 163, coz neni standartni delka. Nejbliz je bud zase 160 a nebo tech 165. No a ted si rikam ze ta kratsi lyze bude lepe ovladatelna…a redius te 160 je 11,8, to je slusne, ne?

                    0 0
                    • kesu  

                      presne tak,co dodat:)

                      0 0
                    • Lister  

                      bral bych 160 a méně, 160cm vozím taky, ale pokud jde o ovladatelnost tak kratší lyže bude spíše hůře ovladatelná…lépe řečeno bude živější, bude rychleji krojit, a v rychlosti bude vyžadovat trošku více síly a lepší techniku, jinak tě nebude nidky poslouchat :o)

                      0 0
              • JMT  

                Podle me na uceni carvu nema ten radius zas az takovej vliv jak mu davas, podle me to chce sirokou a neuveritelne placatou sjezdovku.

                0 0
                • Lister  

                  tady bych naprosto souhlasil.

                  95% lidí nedokáže využít krojení svojich lyží, naopak když se jim podaří lyži pořádně a celkem správně zatížit tak jsou překvapení a vyhodí je to z oblouku a vznikají pak velmi škaredé úrazy.

                  V tom krojení to až tak moc není, je to hlavně o technice. Pozoruju to na mě a bráchovi, on ač vozí většinou obřačky a já slalomky tak krojí oblouky stejné a někdy i kratší. Holt posledních cca 6 sezon strávil na svahu asi tak 120 dní v sezoně a prošel několika kurzy a je to na něm vidět a to jsem byl vždycky lepší :oD

                  0 0
              • kesu  

                hele ja se s tebou nechci hadat,ale reaguji na to co psala,rikala,ze ma duveru v znacku atomic a ze by dala prednost damskejm lyzim tak sem jen tlumocil co maji v nabidce a co se doporucuje na tento styl jizdy.Pokud s tim nesouhlasis tak je to tvoje vec.Kazdopadne 14m radius je v kategorii univerzalek dnes standart.a doporucovat na nauceni 11metru,no jak myslis,ale vem si takovou mekkou lyzi nekdy mezi velky boule nebo tak.Rozhodne neni spatna ale univerzalka pro zacatek to neni

                0 0
              • Lister  

                Můžu mít hloupý dotaz???

                Jak dlouho carving učíš a podle jaké metodiky?????

                0 0
          • JMT  

            blbost kupovat ostry lyze, lepsi vzit mekky siroky penovky

            0 0
            • JSt  

              blbost. sotva se trosku nauci jezdit, zjisti, ze obyc penovka proste nestaci. nerikam, ze ma brat zavodni kopyta, ale nejakou sportovnejsi radu.

              0 0
              • JMT  

                az se to nauci, tak si koupi novy, na srackach se da jaks taks jezdit ostre ale opacne to nejde !!!

                0 0
              • Lister  

                no ono než se to naučí – to bude na několik sezon, tak už tyhle budou odespaný a může si pak koupit něco odpovídajícího­......

                0 0
          • Pi†el  

            No sice se chce ucit carvovat, ale taky chce all-round lyzi !

            0 0
        • yetti  

          Kdyby ses podival na odkaz, ktery jsem sem dal, tak bys zjistil, ze existuji juniorske lyze, ktere jsou skutecne pouze odlehcenou verzi dospele lyze, protoze maloktere dite nebo stihla zenska dokazou proslapnout dospelou lyzi. Lyze konstruovane specialne pro zensky samozrejme zohlednuji vahu lyzarky a maji i svoje konstrukcni vychytavky jako zvedlou patu a posunute teziste, aby se holkam „snaz“ tocilo, ale tenhle pristup ma sva pro a proti. Podle me je to stejne jako u kol. Existuji damske modely kol a cast holek po nich touzi a cast je zatracuje, protoze jim upravena geometrie pro „pohodlenejsi“ posed nevyhovuje, takze si koupi klasicke kolo a vetsinou musi resit vidlici, ktera je stavena na tezkyho chlapa. A s lyzema je to stejne. Kdyz se moje zena se svymi 55kg postavi na moje ostre slalomky, tak s razanci dokaze projet par oblouku, ale na celodenni jezdeni to pro ni moc neni. A ty juniorske slalomky se pod jeji vahou chovaji stejne jako pode mnou slalomky ostre (je mezi nami skoro 40kg rozdilu) a co pouzili konstrukteri uvnitr lyze je mi skutecne fuk – hlavne ze to funguje. P.S. Vsimni si rozsahu vazani 3–10 ISO Asi Ti jako odbornikovi nemusim vysvetlovat co to znamena :-) Mimochdem predtim zena jezdila na vazani s rozsahem 3–7 a i to ji bohate stacilo.

          0 0
          • JMT  

            Ja si myslim ze kesu teda myslel detsky „zavodni atomiky“ atd, coz je fakt tak leda pro dite (ale taky si myslim ze je to ten tip lyze co by andrea vyuzila daleko lip nez ostry zavodaky)

            0 0
          • norman  

            Přesně tak… A co je vevnitř? Když rozřízneš juniorku Atomic, budou to dvě uhlíková trubky v betaprofilu, umělá hmota a hadí kůže. Když to samý uděláš s RC4 WC Junior, bude to sednvič s dřevem. Když jsem kupoval v Rakousku lyže pro staršiho kluka, chtěl – jak jinak – Atomicy. Majitelka krámu na mě mrkla a povídá : " Nechtě je ležet a kupte tyhle Fischery. Ty po něm bude mít jeho brácha, stejně jako to mají moje děti. Atomicy jsou lyže na 2 roky."

            0 0
      • JMT  

        ¨Tak tohle urcite nebrat!!!!!!! jesli jezdis rekreacne a navic este zacinas tak si koupit „ostrejsi“ lyze je fakt ta nejvetsi blbost, budes se akorat trapit

        0 0
      • kolda  

        to je ta největší pico..na, cos jí mohl poradit.

        juniorky nemají s lyžema pro dospělý nic spolčnýho, jak píše dole kesu.

        0 0
    • goofy  

      Dam prvni otazecku: Kolik do toho chces investovat?

      No a ted nekolik rad:

      Sice nevim jak dobre ses naucila za ty 3 roky jezdit, ale predpokladam, ze expert z tebe asi jeste nebude. Proto bych se vyhnul nejakym hodne tvrdym lyzim nebo slevnenym top modelum. Rozhodne bych se poohlizel zatim jeste po mene tvrdych, ale pritom odolnych lyzich. Tvrde lyze s tebou budu cvicit, mekci dovoli leceji nasadit oblouk, ale samozrejme pak zase hur drzi ve vetsich rychlostech a extremnich pretizenich ;o)

      Rozhodne bych se zkusil poohlidnout po domacich Sportenech. Za svetovou spickou nijak nezaostavaji, ale pritom maji prijemne ceny.

      Pokud bys chtela mermomoci damske, tak tyhle nevypadaji spatne: sporten.cz/html-cz/produkt.php?ca­tegoryID=1&sub­CatID=8

      Ale ja bych sel klidne do tehle: sporten.cz/html-cz/produkt.php?ca­tegoryID=1&sub­CatID=6&produc­tID=4

      Kazdopadnie dival bych se uz po lyzich aspon s vetsinovym podilem dreva v jadre, nejlepe celodrevenych.

      0 0
      • Andrea  

        No expert rozhodne jeste dlouho nebudu, jestli nekdy vubec :-) Tvrde lyze urcite nechci, to mas pravdu, ty bych nezkrotila. Sporteny me vubec nenapadly. Vim, ze delaji dobre bezky, o jejich sjezdovkach nic nevim. Ale nevypadaji vubec spatne. Na damskem modelu urcite netrvam, obecne moc „ruzove barvy a kyticky“ nemusim, spis jsem myslela, jestli treba damska konstrukce lyzi neni odlisna – jestli treba na ovladani neni potreba mene sily, lyze jsou obecne mekci apod. To je ale jen muj dohad, jinak nevim, v cem jsou krome designu odlisnosti. U kola si to dokazu predstavit lip :-))

        0 0
        • Jenda  

          jak jir rado Grogov podivej se na www.lusti.cz pomer vykon cena stale nema v CR konkurenci, zarucni pripadne i pozarucni servis neprekonatelny. Na dylku se vykasli – kup si lyze podle pozadovanyho polomeru. Pokud se chces zacit ucit carvovat kup si o neco malo mensi polomer nez mas ted, stoupnout rovnou na lyze s polomerem kolem 10 m pokud ted mas treba 14–15 by ti moc pozitku neprineslo. jeste k tem Lustum – bohuzel se to dost prodrazi nutnosti koupit desku a vazani ale to bych mozna resil koupi bazarovyho nacini (v dnesni dobe prodeju celych setu se da sehnat za rozumny penize v perfektnim stavu)

          0 0
          • Daník  

            „na délku se vykašli“… u kola taky neřešíš velikost rámu, co? :-)) a jaký smysl má postupné zmenšování radiusu? apropos radius a délka jde ruku v ruce.

            0 0
            • Jenda  

              ano na delku se ma skutecne vykaslat protoze ma smysl se ridit dle polomeru – to je stejny parametr jako velikost kola, sam pises ze delka jde ruku v ruce s polomerem. Akorat ze stejna delka lyzi bude mit u ruznych znacek ruzny polomer. Proto se primarne ridit tim polomerem. Postupne zmensovani polomeru smysl ma, protoze kdyz si nezkuseny lyzar stoupne najednou na vyrazne tocivejsi lyze nez byl zvyklej bude mit velmi spatny pocit predozadni stability zejmena pri vyjezdu z oblouku. Stejne si myslim za na uceni carvingu jsou uplne nejlepsi pro zacatecnika shorty tak 120 s polomerem kolem 7m. Nejdriv je to desny ale tak za tyden se da naucit perfektne carvovat.

              0 0
              • Daník  

                trošičku si protiřečíš s těma poloměrama. a předozadní rovnováha je otázkou délky lyže.ale rozmlouvat ti to nehodlám.

                0 0
                • Jenda  

                  predozadni rovnovaha je urcite otazkou delky ale kdyz budes mit moc tocivou lyzi a dostanes se do zaklonu tak te proste vystreli at je ta lyze jak chce dlouha. Ty shorty maj tu vyhodu ze tam se sice valis furt ale snadno to dostanes do toho carvovyho oblouku.

                  0 0
                  • JMT  

                    je to jenom o pochopeni principu, pak to da prakticky na vsem

                    0 0
            • JSt  

              ne tak uplne… radius ti udava sirka spicky, stredu, patky a delky lyze.

              0 0
          • JMT  

            jezis marja, ta holka nechce zavodit ! tudy fakt cesta nevede

            0 0
            • Jenda  

              dival jsi se na jejich nabidku – delaj i rekreacni lyze za par korun koukni tady lusti.cz/Lusti-red/index.php?pa­ram=cenik1.php&kod=002­001005&menu=002001005­&show=002001005&sez­nam=0&cenik=1&en­d=0 samozrejme ji necpu titanovy sendvicovky, to fakt ne:-)

              0 0
              • JMT  

                tak to pak jo no, akorat si myslim ze za tyhle prachy sezene treba pekny damsky atomicy kterejm bych osobne veril vic ze budou user-friendly Samozrejme tyhle maloseriovy vyrobci delaj super lyze ale u tehle modelu pro zacatecniky podel me zbytecne prestrelujou a delaj je moc „ostry“ osobne mam turisticky stoeckle (spirit pro-nebo tak nak) a sou to asi nejostrejsi lyze co sem kdy mel (nebo minimalne srovnatelny treba s RC4 (ty sou stejny ale da se snima jet i docela normalne) s tema steklama bych na sjezdovku po 12 hodine asi nechtel :-P

                0 0
                • Jenda  

                  stockle jsem bohuzel nikdy nejezdil ale bratranci je desne vychvalujou, nicmene mam SCT LUSTI a za 6000 ta lyze proste nema konkurenci – kam se hrabou vsechny volkli atomici a podobne:-)

                  0 0
                  • JMT  

                    jesli ejzdej ostre, tak se vubec nedivim ty spirity nejsou zavodaky (i kdyz teda mam ty predlonsky ktery mely telo prejaty prakticky z top slalomek) ale fakt masakr, ale pucil sme je memce kery lyzuje fakt dlouho a umi to, ale jezdi pohodu a neumi karv a mela dost problemy s tim vubec zatocit, fakt sou to potvory :-) a je to s nima masakr, jak na kolejich carve only :-) a to etda este musim rict ze sem ej koupil ejn tak ze srandy total vypraskany sbad za 800korun i vistem, novy musej bejt fakt zbran na kterou by meli davat zbrojak :-)

                    0 0
                    • JMT  

                      no…pisu teda desive :-P priste raci pomalejc :-D

                      0 0
      • Andrea  

        Jo a investice – rada bych se i s vazanim vesla do deseti tisic – takze ted pokukuji spise po lonskych modelech.

        0 0
        • kesu  

          na lonsky lyze sou ted velky slevy,se setem se do deseti tisic vejdes pomalu s odladenou obrackou/slalom­kou..

          0 0
        • JMT  

          co takle koupit naky jety ? daj se shenat fakt pekny za dobry ceny, treba v happysportu vim ze mely naky damsky uplne novy nejety vystavni atomicy balance za cca 4000 (podle me idealni lyze pro tebe) nebo jesli si fakt veris tak metrony asi za 6000 (taky novy)

          0 0
          • Andrea  

            No paaani, to se mi seslo tipu, snazim se tim probrat, vsem moc diky! Jinak merim 173 cm, ted mam lyze 160, ale jak jsem pochopila, ta delka asi neni uplne rozhodujici. O bazarovych lyzich jsem neuvazovala, bala bych se toho, jako laik nedokazu posoudit, jak moc je zhuntovana…ale fakt je, ze ceny jsou pekny, obzvlast na www.aaalyze.cz.

            0 0
            • JMT  

              bazarovy ne, ale vim ze happysportu meli mezi bazarovejma i novy-nejety

              0 0
        • juli  

          Jdi do Lustovek jak radi Jenda. Drív to Lustinec tak nedelal, ale ted jsou vyladeny i pro „rekreanty“

          0 0
    • Gorgov  

      Mě se líběj moc Lusti:)

      0 0
      • tulda  

        jj, Lusti sou fajn, obzvlast vazani+deska Vist co na to davaj :) a jeste lip komplet Vist a nebo uplne nejlip Stoeckl+Vist a 30 hadru v tahu…

        0 0
        • JMT  

          mam stary mrdky stoeckli+vist co sem koupil jety v pujcovne za 800?!?! a teda jako sou fakt dobry, hodne moc dobry i kdyz uz sou dost po smrti :-P

          0 0
    • ferda  

      Sporteny jsou dobra volba – firma vyrabi hlavne pro cizi znacky, napr. Salomon. Modely co jsem mel v ruce byly na omak skvele, tvrdost velka, ale nejezdil jsem.

      Sam jezdim Lusti – drevene jadro, titanove nosne vrstvy, super jezdeni za par penez. Podobne byly i moje predchozi Head Supershape, ale proste to nebylo ono :)

      0 0
      • Lister  

        Jezdil jsem můžu doporučit, AHV s dřevěným jádrem jsou pohodový a i ty nižší modely jsou v pohodě, pokud by sáhla po nějaké 150 cm lyži dala slušnou desku a nějaké normální vázání tak se vleze do 5–6 tis a bude mít naprosto dostatečný set. Navíc je tu ještě možnost zajed přímo do sportenu a tam pořídit lyže druhé kvality – většinou nesedí design, nebo jsou někde škráblý, konstrukčně jsou bez vady. Cenově vyjdou hodně zajímavě.

        0 0
        • goofy  

          Tak tak. Jak ja kupoval jedne z prvnich AHV, tak jsem si pro ne musel dokonce dojet do Frenstatu k Sakalovi, bo je jinde nemeli. Ted uz jsou avno za zenitem, ale proste porad ne a ne sehnat peize na nove :-/

          0 0
          • Lister  

            Já si tam pro ně taky jel na Vysočinu, ale teď už jsou vymlácený a na můj nový styl ježdění ( na nih jsem se vlastně učil kárvový oblouk) málo krojený, takže jdu do něčeho agresivnějšího. Ale co jsem je dával lidem do ruky, tak se dost divili, ta lyže je totiž skvěle pružná, dobře tlumí a přitom je torzě hodně tuhá…holt dřevo je dřevo :o)

            0 0
            • Lister  

              PS: te´d se dívám na ceny a zjištuju že poměrně slušne podražily, já je bral za polovinu toho co stojí teď :(

              0 0
              • goofy  

                Jo jo. Oni udelali z AHV vicemene uz top, a technologie, ktere byly predtim na nich jsou ted na nizsich modelech… S tema vlastnostma mas pravdu. Asi ne nahodou porazila v jednom rakouskem testu top modely jinych znacek a byla vyhodnocena jako tip na nakup. Za ty penize to byla zlata lyze.

                Ale maji zase nejaky prasanovy model, a ten bych si chtel nekde osahat. Protoze s temi 63mm pod vazkem to prece jenom v prasanu neni ono ;o)

                0 0
              • Lister  

                tak jsem to prolezl a bryl bych tohle:

                sporten.cz/html-cz/produkt.php?ca­tegoryID=1&sub­CatID=7&produc­tID=8

                proč:protože to je nová lyže a to je prostě jistota. Už bych nikdy nešel do bazarovek, páč člověk nikdy neví co se s tou lyží dělo, může vypadat jak nová, ale přitom může být zničená, na svahu to člověk hned pozná, ale tahle možnost vyzkoušení dost často dopředu nebývá. Za druhé ve 150 má tak akorát poloměr, který bude na hraně pro učení – možná bych bral i 160mcm, která bude na učení lepší. Za třetí ta lyže je tak akorát měkká pro průměrného jezdce, ale přitom dost odolná aby vydržely cca 3 sezony než se naučí a využije něco lepšího.

                PS: pokud bych nechtěl nic řešit tak beru celý set – ty desky co tam dávají jsou dostatečné – ještě jsem ji nezničil a vázání stačí úplně základní, zvlášt pro lehkou holku – navíc předpokládám, že bude skoro celý z plastu, což bude zase pro slečnu výhoda, protože se nemusí tahat s těžkou kovovou mrchou.

                0 0
    • norman  

      Siamy by měly být OK a nebál bych se jich ani náhodou. Jinak k nim doporučuju i knihu a instruktážní CD carvingu od Ski-maxu ( nemůžu to ale bohužel na jejich webu nikde najít, třeba už ho nemají). Pokud by ses pro Siamy neodhodlala a chtěla jít do lyží jiné firmy , volil bych dámský model v top kvalitě s rádiusem 10–12m. Všechny dnes produkují zboží srovnatelné (±) kvalitou i parametry, já v tomhle netrpím předsudky. Krom jiného mají dámské modely měkčí flexi a jsou pro ženu snáze ovladatelné i v driftu, na rozdíl od takových top slalomek.
      Ženě jsem koupil www.aaalyze.cz/index.php?…, 153 cm, kalkulovaný rádius (www.carv.cz/…ng/index.php?…) něco málo přes 10m, předloňský model, a je naprosto nadšená.

      0 0
    • kmi  

      loni sem si nechal poradit tenhle all mountain

      • neni tvrda, 7cm stred a je to fakt supr

      www.salomonski.com/…ts/X-Wing-10- www.e-ski.cz/…on-o_10.html takze asi neco takovyho

      0 0
      • yetti  

        Muj osobni pocit z all mountainu je asi jako z crossoveho kola. Da se s tim jet prakticky vsude, ale ten spravny pozitek z toho neni nikde. Ale samozrejme zalezi na tom co kdo preferuje, kde jezdi, jak jezdi a hlavne jak moc se tomu chce venovat.

        0 0
    • Daník  

      Radit jaké lyže, když tě člověk nevidí lyžovat, je více méně teoretizování. Především nevím kolik měříš, ale 165 cm lyže jezdím já při svých 182cm a nebál bych se ani kratších(pohybuju se ale v kategorii slalomka/odladěná slalomka, což je poněkud rozdíl). Pro holku řekněme kolem 165cm výšky bych se spíše díval na délky 150–160 dle charakteru lyže. Obecně nejsem příznivcem ženských modelů (které vesměs u lyží vsází na měkší, točivější provedení a předpokládají při jízdě více vzad posunuté těžiště).Je to o kompromisu jak ho popsal Goofy: měkká lyže bude sice tolerantnější, ale od určité rychlosti, tlaku, příp. na ledě tě už nepodrží a už vůbec ne v carvingovém oblouku. V době carvingových lyží se nedostatečné točivosti netřeba bát, utáhli jsme i rovné fošny 210cm:) a na lyži 155cm zatočí každý.Jestli předpokládáš, že se lyžování budeš dosti věnovat a chceš jít dále, jdi do lyže o něco náročnější než do měkoty. Navíc každá se časem vypráská. Možností dnes je využít testování nebo si lyže půjčit a vyzkoušet model. Týden půjčení v Alpách se dá pořídit i za 1000 a řada lidí-pokud jedou 2× za rok-to tak řeší.

      0 0
    • JMT  

      Poradim ti asi takle, delku cca k ocim az nosu, spis sirsi a mekci, nekupovat zadny zavodaky ! kup si naky hezky !

      0 0
    • Daník  

      jak to tady čtu, dám ti poslední radu: ber v potaz, že na chatu je chytrolín a expert každý, takže s rezervou a nakupuj rady buď v dobrém odborném krámu nebo aspoň na lyžařském fóru.Nejlepší cestou stejně zůstane vyzkoušet si různé typy lyží a vybrat co ti sedělo nejvíc.good luck ;-)

      0 0
      • JMT  

        Lyzarsky forum si myslim ze bude este horsi nez tady, pac tam budou fsichni radit zavodaky, v kramu lepsi a testovani se podle me dost prodrazi, osobne testuju na koupnejch ylzich po sezone s pucoven a podle toho resim dal, nicmene novy lyze sem si nekoupil uz 2 roky a beru v podstate samy zanovni z testu atd… (+obcas teda i naky dodrbany jenom tak na vyzkouseni)

        0 0
    • reidy  

      Souhlasím a Yettim – v Rakousku mě majitel velké ski půjčovky-obchodu-servisu taky poradil koupit pro manželku JUNIOR – vlastnosti stejné cena značně rozdílná. Manželce jsem koupil SALOMON EQUIPE 3V ( junior ) za 1/2 ceny LADY.

      0 0
    • kolda  

      tak už Ti všicni asi poradili:)

      můj názor – v téhle kategorii neuděláš chybu. koupil bych nějaký allroundy, rozhodně ne s pěnovým jádrem.

      tvrdší lyže tě víc podrží na zmrzlém podkladu, ale je zase míň tolerantní k chybám, to ale určitě víš :)

      já jezdím na 4 roky starých Atomikách Beta Race 9.18, parádní lyže, skvělé na dlouhý oblouk ve vysoké rychlosti.

      a pokud s sebou nebudeš mít někoho, kdo ti je schopný dobře poradit, vyhni se obchodům typu Hervis apod :)

      tak šťastný výběr a hodně sněhu!!!

      0 0
      • JSt  

        rozhodně ne s pěnovým jádrem. … já jezdím na 4 roky starých Atomikách :-)) ono zrovna ty atomicy jsou vsecky penovy. tuhost honi vselijakejma beta profilama, ale nikdy to nebude jako poctivy drevo s nejakyma vyztuhama. atomicy jsou lyze na jednu, dve sezony a pak jdou vlastnosti rapidne do haje…

        0 0
        • Honza729  

          Ale plošim tě… :-)))

          0 0
          • Lister  

            všechny lyže jsou na dvě sezony, běžná lyže vydrží zatížení kolam 60–90 dní a to zapálený lyžař v pohodě udělá i za sezonu..........

            0 0
        • JMT  

          atomiky rozhodne vsechny penovy nejsou :-) zkus je rozriznout :-P

          0 0
          • JSt  

            dobre, tak maji v sobe nejaky vyztuhy z titanu, laminatu apod. ale nemaji dreveny jadro a to houbou nenahradis. atomic a dynamic bych nechtel, pac pro me lyze nejsou uplne spotrebak ;-).

            0 0
            • JMT  

              kesu mi je jednou ukazoval v rezu a drevo tam je :-) a u zavodnich atomicu je ho tam fakt dost (akorat se teda blbe shanej no…)

              0 0
        • kolda  

          nesmíš soudit podle nějakýho low end modelu…

          0 0
          • JSt  

            ja jsem na zadnym uplne lowend modelu nikdy nejezdil ]:-)) delsi zkusenost mam z c:11 a po dvou sezonach to je vypraskany jako svina. torzni tuhost pryc. kdyz byly novy, jezdilo se na nich super, to nepopiram ;-).

            0 0
            • JMT  

              ja jsem na zadnym uplne lowend modelu nikdy nejezdil delsi zkusenost mam z c:11 a po dvou sezonach to je vypraskany jako svina

              Tak co teda ? popiras sam sebe na dvou radkach…

              0 0
    • petr4  

      Čau. Podívej se na www.carv.cz.. na forum a taky na odkazy (vlevo nahoře) jak vybrat lyže …A můj názor: dcera (dost dobrá lyžařka) má Salomon streetracer 8 a max. spokojenost. Chtěli jsme délku 150 cm, ale koupili jsme 155, protože kratší prostě už nebyly, ale cena byla příliš skvělá. Určitě se neboj krátké (..150)a sportovní lyže. Pokud budeš vybírat lyže tímto způsobem (testy, dotazy, rady…) tak se z toho brzy zblázníš …jestli nespěcháš, počkej si na testovačky pro veřejnost – je to nejlepší způsob jak vybrat lyži, která ti vyhovuje. A termíny seženeš na internetu (např.: www.rossignol.cz, www.inasport.cz – elan .....)

      0 0
    • wertigo  

      poradil by nekdo i me at nemusim zakladat dalsi offtopic:

      Rad bych koupil lyze Lyže Völkl Unlimited AC 3 (Rail) rok 05/06. Parametry (špička, střed, pata): 116–74–102 mm Doporučená délka k výšce postavy: +0 až +10 cm

      Maji je ted v obchode za 3500,– + 2.500,– vazani Marker, takze 6.000 komplet. Merim 196cm, vahu tipuju max. 105kg vcetne lyzaku. Mam vybrane nejvetsi co jsou k dostani – 184cm.

      a ted dotazy:

      • jestli nejsou na me ty lyze kratke, pisou +0 az +10cm
      • jestli je pri me vaze hnedka neproslapnu
      • pisou kategorii Allmountain, rad bych je jezdil na nasich ne moc upravenych sjezdovkach tak i v Alpach
      • povazuju se za sportovniho pokrocileho lyzare, kratsi oblouk a muldy mi vyhovuji, delsi oblouk a carving jen v Alpach, jezdim klasicky smykany oblouk

      Co vy na to, doporucite je ? www.orlita.zlin.cz/voelkl.htm

      0 0
      • yetti  

        Idealni delka u tehle lyze bude hodne zaviset na primarnim vyuziti – je to lyze stavena spis do volneho terenu. Pokud jezdis hodne casto mimo upravene sjezdovky – pak je to dobra volba a doporucoval bych delku zhruba na koren nosu (mezi oci). Pokud jedes do volneho terenu jenom obcas vzal bych urcite neco tocivejsiho nez tohle, pac na sjezdovky si s tim moc neuzijes (16m uz je na carving fakt moc) a pokud bys i tak na tehle lyzi trval vem trochu kratsi.

        0 0
        • goofy  

          Tenhle radiuas bych zase neodsuzoval. Ja osobne mam 16,5 metru, a jsem vcelku spokojen. Mam rad delsi oblouk ve vetsi rychlosti, a to mi ty lyze bezproblemu dovoluji. Samozrejme zalezi na vyberu kazdeho soudruha. Pokud ale jezdi spise smykany oblouk, tak cim mensi radius, tim lepe.

          0 0
        • wertigo  

          jak sem psal, jezdim nase sjezdovky 99% beskydy, tak kazdy asi vi jak to u nas s upravou vypada. 1× rocne alpy.

          jinak sem mel 7let Elan 205cm klasika, abyly super tocive, jen v muldach uz byly dlouhe

          pak sem koupil Atomic 10.22 beta race carv a to bylo silene, strasne tezke, jedine kde sem je vyuzil a uzil si jich byly alpy na nase a muj styl jizdy drina

          hledam proste lehke a tocive lyze na smykany oblouk do nasich kopcu

          0 0
          • yetti  

            Jestli Ti 7let stare lyze pri delce 204 prisli jako super tocive, tak cokoli soucasneho ti ukrouti nohy :-)

            0 0
            • wertigo  

              no az na ty Atomic 10.22 to byl omyl.

              jinak sem hodil jedine video jak lyzuju, neni to zadny padak kopec ani rychla jizda, ale aspon lehce pro dokresleni cemu rikam kratky oblouk, ktery jezdim:

              www.youtube.com/watch?…

              0 0
              • JMT  

                hehe, tak na tohle bych vzal ais anky macaty freeridy, an tech to de paradoxne asi nejlip a navic te nic nerozhodi :-P

                0 0
          • yetti  

            Ted vazne: v pripade, ktery popisujes budou ty Volkle dobra volba a treba Te primejou se trochu zajimat o carvingovy oblouk a pak mozna dalsi lyze budes vybirat podle jinych kriterii. Ja osobne universalni lyze nemam moc rad, ale pro prechod ze smykaneho oblouku k carvingu budou asi nejvhodnejsi a nejmene nasilnou formou.

            0 0
        • wertigo  

          jeste je problem s delkou lyze, pri mych 196cm tezko sezenu lyze kolem 185cm, vyrabene delky konci nekde na 180cm, tyhle jedny z mala maji 184cm.

          ty atomicy 10.22 jsem mel 194cm.

          0 0
          • yetti  

            U takove vysky jako mas Ty uz to zase s tou doporucenou vyskou lyze nemusis brat tak vazne. 180ky Ti rozhodne nebudou male a stopu budou urcite drzet skvele. Moje zkusenost je ze optimalni delka je zavislejsi na vaze nez na vysce cloveka.

            0 0
            • wertigo  

              tak ski jsou doma. ve sklepe vypadaji skvele :-), tak snad i na snehu budou o.k.

              tak ted uz jen ten snih…

              0 0
          • MirkoCarver  

            Být tebou, koupím slalomky 165cm radius okolo 12m a učím se carvovat, opravdu to za to stojí…

            0 0
            • Matony  

              souhlas, ono i na slalomce si zajedeš pěknej střední oblouk, obvzlášť při těch našich rychlostech(mojich)

              0 0
    • Pido  

      Já bych větší než 180 nebral,sice vedou pěkně stopu a když jedeš šusem tak jsou jak přilepený ale v muldách a na led. plotnách je to špatný.

      0 0
    • Lister  

      pokud neholduješ volnému terénu tak mi přijde 163 cm při tvojich 173 moc dlouhý, klidně ber kratší.

      Jinak máš celkem odvahu napsat mírně porkočilý a pak dodat že by ses chtěla naučit krojit oblouky :o)

      0 0
      • JMT  

        kratky lyze sou svinstvo, ale kazdej si an to musi prijit sam :-D

        0 0
        • Lister  

          no to záleží co chceš jezdit :o)

          na můj krátký oblouk na upraveném svahu v pohodě a pokud budu mít někdy potřebu zajezdit si nějaký freeridek, tak se řeknu kámošům v půjčovně a oni mi něco vyberou.

          Zatím jsem nejlepší lyžování zažil na 155 cm lyžích s poloměrem kolem 10 metrů, prostě ta lyže krásně vedla oblouka a nohy se mi pod tělem míhaly bez toho abych musel nějak pracovat s těžištěm a poprvé jsem na nich dokázal dát 360 – to se mi na mojich delších nikdy nepovedlo, ale já nejsem zrovna moc zdatný lyžař..........

          0 0
          • JMT  

            Slalomky mam po pusu a nemuzu rict ze bych nezkous delsi, spis na em docela cumej kdyz pridu do kramu jesly by mely obracky a podavaj mi 170 ?!?!?! a na moji otäzku jesli by nemely aspon 200 nevericne kroutej hlavama hehe

            0 0
            • Lister  

              jasně když mi poradíš slalomku která bude mít 170cm a poloměr kolem 10–11 m tak to beru hned, ta délka se na neupraveném svahu hodí to jo.

              Jinak s tou obřačkou bych neviděl problém, vždy´t si vem jak dlouhý mají obřačky ve světáku, ono když chceš jezdit opravdový obřácký oblouk v rychlostech, který mu náleží, tak by ses na krátké lyži zabil.........

              0 0
              • JMT  

                10 je hrozne malo, na agresivni jezdeni je u slalomky v tyhle dylce prijemnejch tech 14–15 mam rc4 co maj cca nak 12,5 a je to dost, ty brany tak blisko nejsou :-) nebo moc klopim hehe

                0 0
                • Lister  

                  tak do branek nejezdím, páč to vždycky dopadne tak že dostanu přes hubu :)

                  Mě takový poloměr vyhovuje, já jezdím dost agresivně, všichni o mě tvrdí že jezdím hodně nízko a dost brutálně a tak mi ten hodně krátký oblouk sedí, protože se nemusím zvedat z podřepu a nohy mi vystřelí z jednoho oblouku do druhého samy. S takovým tím klasickým problémem, kdy ti ujedou nohy přes hlavu jsem se zatím nesetkal, protože hodně tlačím dopředu.

                  Já ale nemám moc dobrou techniku, tak si potřebuju pomáhat tím malým poloměrem abych dohnal to co nohy neumí......na lyžích s 14 m poloměrem co mám te´d zvládám spíš kratší obřácký oblouk.......proto hledám něco agresivnějšího

                  0 0
                  • JMT  

                    Lyze to ale nevyresej, musis to vic hrotit :-) jesli jezdis s radiusem 14 obrackej oblouk tak se do asi toho malo opiras

                    0 0
              • Matony  

                Nebude to 170, ale slalomka Dynamic i-PERFORM 2.2 ve 165cm má 11,5m což je asi nejmenší rádius co jsem viděl u 165ky

                0 0
          • JSt  

            360 ti vyjedu vpohode na 178cm p50 s polomerem 17m. jde jen o to projet to cely po vnitrni lyzi. jak se ti to jednou povede, predvedes to na cemkoliv.

            0 0
      • Andrea  

        Tu delku jsem ted konzultovala v jednom specializovanem obchode a pry si klidne muzu vzit lyze dokonce jenom 154 cm.

        Oblouk umim, ale jen ten klasicky (smykany), naucit se chci carvovat :-)

        0 0
        • Lister  

          takže do pluhu, naučit se řádně zatěžovat lyže a pracovat s těžištěm a až to bude po cca sezoně jasný, tak začnem řezat....... :o)

          0 0
          • JSt  

            co ji strasis. normalne zacne v oblouku zatezovat vic vnitrni lyzi. s pomoci nejakych snadnych cviceni je to otazka max tydne, pokud umis klasicky lyzovat. ono ta klasika je zaklad. to mi docela vadi ze se v lyzarskych skolach uci karving (doba to zada ;-) i lidi, co nemaji zvladnuty klasicky oblouk. pak jsou z nich na svahu nerizene strely.

            0 0
            • Lister  

              Tak asi takhle:

              Klasika je základ – souhlas.

              Ale základem klasiky je pluhové postavení......

              Většina lidí ale nemá páru o tom, jak stát na lyžích, hlavně pokud se učili lyžovat sami nebo pomocí rodičů, kteří taky jezdí, jak je to napadne.

              To aby se začil učit kárvovat člověk, který neumí správně stát na lyžích, tak to je chyba, to souhlasím, ale naopak si nemyslím, že by se tohle v kvalitní škole dělo. Můžu jen soudit z vlastní zkušenosti, kdy naši klienti museli projít testy než se učili kárvovat a pokud neprošli, tak museli absolvovat kompletní základní kurz, kde se začínalo od pluhu.......

              0 0
            • Pavel  

              Čtyři dny „mučení“ se s kurvingem a pak se to podařilo „zlomit“; chvilka pilování a už jsem řádil carving, vč 360, piánka atp. Pravda – kdyby mi jedna poloprofizávodnice neporadila jednu „fintičku“, tak se to učím (a asi marně) dodnes…

              0 0
              • Pavel  

                …teda přecházel jsem z „klasiky“; ne že jsem se učil lyžovat (radši dodávám, aby bylo jasno)

                0 0
                • Honza729  

                  Tak nenapinej a tu fintu prozrad…

                  0 0
                  • Matony  

                    Joo, prozraď

                    0 0
                  • Pavel  

                    sorry, práce… To byste rádi věděli, že? :-) Jasně, já to tady vyzvoním a příští zimu už budou správně carvovat všichni a já se nebudu mít s čím „ukazovat“ před ženskýma:-)) Jinak – ta fintička opravdu funguje, předělal jsem kamoše na carva během čtyř dnů… Pravda, chtělo to ještě pilovat, ale už to dělal správně (360 se mu ještě nepodažilo)

                    0 0
                    • Honza729  

                      Tak sakra !!! Bud, kua, solidarni…my ti za to slibime, ze ti nebudeme lizt do zeli a budeme jezdit na jinych svazich nez ty, ano ?

                      0 0
                      • Pavel  

                        Klid, chvilku to trvá, než to člověk sepíše a povzpomíná si…

                        1. zahodit hůlky
                        2. uvolnit kolena, uvolnit kotníky; noha v lyžáku musí být volnější
                        3. těžiště valit pořád dopředu na špičky; toto je absolutně nezbytné, bez tohoto „zatočit“ na hranách nelze; vpodstatě se předklonit, snížit těžitě (mírný předklon, pokrčená kolena, musíš cítit tlak na holeně)
                        4. před zahájení oblouků (při „rozjezdu“) udělat „letadélko“ , tj. rozpažit ruce; tím se chytne správný balanc; později je to součást „carv etiky“:-); trochu nabrat rychlost (carv vyžaduje rychlost)
                        5. snížit těžiště, dát vnější ruku na vnitřní koleno a tlačit na koleno, lyže lehce od sebe, vnitřní lyže jde před vnější, vnitřní ruka do upažení a dle rychlosti příklon ke svahu
                        6. držet to a snažit se vnitřní rukou dosáhnout na svah (nemusí se hned, ale časem se to povede)
                        7. oblouk se vyjíždí plně, měl by končit v podstatě v protisvahu, kde se naváže další
                        8. je zakázáno zpomalovat brzděním (smykem), zpomaluje se vyjetím do protisvahu
                        9. vše se musí dělat plynule a hlavně uvolněně; a neustále držet rovnováhu
                        10. pokud náklon přeženeš, lyže ti podjedou a jdeš na bok; nicméně dá se to velice efektně zvládnout – rukou, co je na svahu, se vlastně „odrazíš“ zpět na lyže
                        11. kratší oblouky a v malé rychlosti jde dělat pouze pootočením ramen
                        12. lyže nechat „jet“ samotné; prostě jen držet rovnováhu, zatočí už sami; protě „nechat to jet“ a nesnažit se to nějak „lámat“
                        13. po projetí oblouku musí zůstat na sněhu jen rýhy od hran
                        14. opravdu to funguje, taky jsem tomu nevěřil… :-)
                        15. pokud zvládneš udělat 360, tak jsi zmaturoval; pak už se to jen piluje…

                        Blbě se to popisuje, chce to spíše ukázat. Je potřeba najít ten správná „poměr“ mezi předsunutím vnitřní lyže, šířky mezi lyžemi a náklonem ke svahu. Hold se párkrát spadne, ale pády jsou důkazem, že se člověk něco učí… Jinak ta „fintička“, co mne „zlomila“ je to „dát vnější ruku na vnitřní koleno a tlačit na koleno“.

                        0 0
                        • JSt  

                          dovolim si lehce pripominkovat: e)lyže lehce od sebe, vnitřní lyže jde před vnější lyze vic nez lehce od sebe, s uzkou stopou se nanaklonis. mam pocit, ze spravne by se nemela vnitrni lyze predsouvat, ale delam to taky O:-) f) držet to a snažit se vnitřní rukou dosáhnout na svah (nemusí se hned, ale časem se to povede) rozhodne se ne, za kazdou cenu dotykat svahu, vede to zacatecnika ke drepu, coz nema s karvingem nic spolecneho j) pokud náklon přeženeš, lyže ti podjedou a jdeš na bok; nicméně dá se to velice efektně zvládnout – rukou, co je na svahu, se vlastně „odrazíš“ zpět na lyže staci zaseknout hranu a hned jses zpet na nohach ;-)

                          jinak souhlas. je na to x cviceni. volba je individualni podle toho, co komu konkretne dela problemy. instruktor poradi ;-)

                          0 0
                          • Pavel  

                            Neřekl bych, že se jedná o připomínky, ale spíše doplnění…

                            1. vnitřní lyže se má předsouvat, jinak nezatočíš; je to stejné jako vnitřní a vnější kolo u auta; vnitřní kolo dělá kratší oblouk, musí se to nějak „kompenzovat“; já se to právě taky snažil držet „vedle sebe“ a ono to nešlo…
                            2. …však píšu „nemusí se hned“; formuloval jsem to nepřesně, dík za zpřesnění
                            3. zaseknutí hrany samozřejmě stačí, ale odrazení se rukou od svahu je jednodušší :-); a navíc je to více efektní, protože to jde vidět :-DD

                            no jo, to se mi to už „blbinkuje“; ale když jsem se to učil, tak jen „curvy“ létaly… :-))

                            0 0
                            • Lister  

                              vnitřní lyže se opravdu nemá programově předsouvat…ono to tak většinou stějně dopadne, ale ten pohyb má vycházet z povolených boků a pokud to opravdu umíš ( neříkám že já jo) tak ta lyže jde pak dopředu minimálně.......

                              0 0
                              • Pavel  

                                Trochu dopředu jít musí, jinak lyže nepojedou paralelně. Pravda, u racecarvingu je to předsunutí minimální, ale to je poněkud jiný typ oblouku (a styl), než popisuji…

                                0 0
                                • Lister  

                                  Proč by neměli jet paralelně, krojení mají stejný, v ideálním případě mají být holeně paralalně a váha rozložená symetricky, pak není důvod aby jela každá lyže jiný oblouk.....ale je pravda, že tohle zvládá hodně málo lyžařů…osobně se tomu snažím alespoň na dohled přiblížit, ale předpokládám že snaha bude bez efektu...........

                                  jako ona ta lyže dopředu půjde tak jako tak, ale rozdíl bude dejem tomu cca 5 cm a ne jak je často vidět třeba o celou délku lyžáky......

                                  0 0
                                  • Pavel  

                                    No, měl jsem asi napsat „vnitřní jde LEHCE dopředu“:-)… Pokud tlačíš na obě lyže 50:50, vnitřní musí jít o kousek dopředu; prostě je potřeba kompenzovat to, že vnitřní lyže jede kratší oblouk než vnější.

                                    Ale řekl bych, že oba dva mluvíme o tom stejném…

                                    A radši tam ze začátku klidně „hodit“ třeba i tu celou délku lyžáku. Důležité je naučit se „princip“, technika se dá ladit po tom. Člověk má radost, že to konečně dokázal; ale musí si „uvědomovat“, že ještě je potřeba pilovat a pilovat…

                                    0 0
                                    • Lister  

                                      hézet dopředu nedoporučuju, já to tak taky dělal a nemůžu se toho zbavit :)

                                      0 0
                                    • Pavel  

                                      Ve svém věku považuji už za úspěch to, že jsem se přeonačil:-)… Na nějaké superprecizování stylu nemám čas a ani náladu… Ano, není to možná zcela křišťálvoě čisté, ale jezdím pro svou radost… A neboj, pokud se to dopředu hodí moc, tak se hlavně hodí držka… :-D Takže taky je tam nějaká „kontrola“… Fyzika se neoblafne

                                      0 0
                          • yetti  

                            Vnitrni lyze se vzdy mnusi trochu predsunout, cimz dosahnes toho, ze ac maji lyze stejy radius, tak jedou kazda jiny polomer oblouku a tedy paralelne.

                            0 0
                        • Lister  

                          nečetl jsem to úplně přesně, ale to co popsisuješ ja základní rotační oblouk, pak jsou ještě antirotační a ty mě osobně sedí více.......

                          0 0
                      • Pavel  

                        Jinak těch carv stylů je samozřejmě několik… Toto je takový „základní“, možná se dá označit jako „klasický“… Snad jsem teda nezvojtil strany (vnitřní x vnější), mývám s tím problémy (má být plus, říkám mínus, levá místo pravá atp). Ale „zkoušel“ jsem si to teď na suchu, tak jsem to snad popsal správně…

                        0 0
                      • Pavel  

                        To tlačení do kolena vnitřní lyže a její předsunutí právě zatíží vnitřní lyži „automaticky“; jo a ještě nevytáčet ramena, pak se oblouk „přetočí“

                        0 0
                        • Honza729  

                          Covece, ale tohle je tak trochu bezne…slibovals finticku. Ze ty nam jeste neco tajis ? :-)

                          0 0
                          • Pavel  

                            Hlavní fintička byla přece ta „poloprofizávod­nice“ :-))

                            0 0
                            • goofy  

                              Tak kdy nam ji pujcis ;o)

                              0 0
                              • Pavel  

                                Klidně, je volná… Teda ve smyslu, že já už s ní netoto…;-)

                                0 0
                                • goofy  

                                  Ne toto jako nelyzujes, nebo netoto :-)

                                  Ale podle tveho veku to asi stejne nebude nic pro mne… Teda jako na uceni carvingu samozrejme ;o)

                                  0 0
        • Andrea  

          Jo a znacky doporucoval dve – bud Salomon, nebo K2. Blizzardy jsou pry „penove lyze kde uvnitr nic neni“ a Atomiky „maji zase meke hrany, musi se casto brousit a po nejake dobe jsou pryc“

          0 0
          • Lister  

            by mě zajímalo co má ten odborník na skladě :o)

            0 0
          • Matony  

            Vůbec se neřiď tím, zda ta nebo ta značka je lepší nebo horší. Kvalita je srovnatelná, záleží jak se Ti dané lyže líbí, nebo jaká je Ti sympatičtější značka popř. cena. Klidně bych šel do starších modelů za rozumnou cenu. Já např koupil slalomky Rossignol 9S model 05/06 za 6990,–. Klidně bych šel u tebe do max 155cm délky s rádiusem do 13m. A pokud chceš pohodlnější lyži, tak šířkou ve středu kolem 70–72mm, ale nebál bych se ani sportovnější, nebo odladěné slalomky se šířkou 65–68mm

            0 0
          • JMT  

            to sou sracky, neposlouchej ho, zrovan blizzardy a atomicy sou na rozdil od k2 prijemny lyze (muj pocit ale potvrzenej okolim)

            0 0
          • norman  

            Hlavně jim proboha neskákej pořád na špek podle toho, co zrovna potřebujou prodat a jaké značky ti cpou, v tom to vůbec není !!! Věř mi, lyžoval jsem snad na všem co má skluznici. Dobrý jsou i K2 pro toho, kdo umí fakt jezdit.Salomony v týhle cenovce určitě nebudou sendviče s dřevem a dost možná žádná z lyží kterou chceš kupovat. Salomon snad dokonce s dřevem nepracuje vůbec, pokud si dobře vybavuju. Pokud není dřevo použito, je to pak spíš otázka trvanlivosti než konkrétních vlastností nových lyží ( viz Atomic, nové jsou super ale kritizuje se u nich rychlejší ztráta vlastností používáním)- ale na 2 roky ješdění budou OK.

            0 0
          • norman  

            P.S… jo a bazarovek bych se nebál. Pokud jsou to dovezený z Rakouska nebo Švýcarska, tak jsou jetý jednu sezonu . Jde-li kvalitní lyže, a zachovalý s neubroušenýma hranama, nějaká extrémní ztráta vlastností nehrozí.

            0 0
            • yetti  

              Co ja jsem videl lyze v bazarech, tak to byly vetsinou sakra odlitany kousky a protoze ani odbornik neni schopnej rict s urcitosti co ma takova lyze za sebou, tak nakup lyzi v bazaru absolutne nedoprucuju. IMHO to uz je snad lepsi koupit hypermartketovou lyzi nez lyzi z bazaru. Leda ze koupis pouzite lyze od nekoho koho znas a muzes mu duverovat. Jezdim na lyzich od malicka a jako dite jsem i zavodil a tak se povazuju za zkuseneho lyzare a prezto na pouzite lyzi nepoznam zda je vyslehana, nebo zda treba nebyla rovnana dokud se na ni nesvezu (a to v bazaru tak nejak nejde). Kazdy druhy rok si kupuju nove lyze protoze stare ztraci vlastnosti a ty lyze po dvou sezonach vypadaji jako nove, ale jako nove se uz zdaleka nechovaji a lyze v takovem vizualnim stavu jako prodavam ja v bazaru casto nenajdes. Take jsou vetsinou hned pryc a svim zpusobem lituju toho kdo si je koupil, ale jsem rad ze jsem dobre prodal.

              0 0
              • norman  

                To se můžeme dohadovat do nekonečna. Lyžuju 35 let, po dvou letech měním lyže i boty, považuju se za zkušenýho lyžaře, znám bazary kde se prodávají neolítaný lyže z půjčoven v Rakousku a Švýcarsku a lyže testovací, a čas od času si je sám půjčuju. Jestli je lyže vypráskaná nebo není poznám minimálně od svých deseti let, a neznám dnes už nikoho kdo by nechával lyže rovnat. Svojí ženě jsem lyže dovezené z půjčovny koupil s klidným svědomím, dámská speciálka nedostává tak zabrat. Nezničená, rok jetá dámská TOP speciálka bude vždycky lepší než CAP z hypermarketu, tohle srovnání je absolutní nesmysl. Pro sebe bych samozřejmě jeté lyže koupil jen tehdy, kdybych znal osobně jejich rodokmen, chlapi dávají lyžím daleko víc zabrat a pro top modely jeté silovými lyžaři to platí stoprocentně.

                0 0
    • homat  

      jestli je výběr ještě aktuální a jsi z Prahy zkus tuhle prodejnu www.vadus.cz/zimni-zbozi/ poradí ti, mají dobrej výběr a měly skvělý ceny.

      0 0
      • JMT  

        no pan je sice trochu konzervativni :-P ale pro dany ucel by moh poradit dobre :-)

        0 0
    • ddd - andy  

      Vis co? Skakni do nejakyho bazaru a nech si poradit – muzes tam koupit na kazdou sezonu lyze, ktery jsou mirne jety – coz nepoznas, treba za 2500,– (Happy sport na Kulataku – velmi dobry zkusenosti!) A nebo se vubec zamysli jestli si lyze na tech par vikendu proste nepujcit..?

      0 0
    • cabbage  

      Takovejch příspěvků a nikdo ti ještě neporadil snowboard, sem tu vůbec na b-f!?;)

      0 0
    • ddd - andy  

      Jinak jak to tu ctu – uplna studnice vedomosti jak lyzovat :-D bike-forum zna odpoved opravdu na vse!

      0 0
      • Lister  

        a že nic taky nepřihodíš…pokud bych chtěl vědět jak na lyže tak jako prvního se ptám tebe ;o)

        PS: vyjímečně si nedělám prdel…:o)

        0 0
        • ddd - andy  

          Na „papire“ tyhle vsecky poucky zni hezky, ale realita je uplne jinde. Ucil jsem lyzovat uz nekolik lidi vcetne nekolika kurzu a aby to za neco stalo musis za tim clovekem ject a hulakat na nej co dela blbe a samozrejme mit neskutecnou trpelivost.. ;-)

          0 0
    • Oakey  

      salomony sou dobrá volba. Jestli chceš něco ušetřit tak zkus český Sporteny, kvality za dost dobrou cenu. O tu kvalitu se neboj – Sporten vyrábí sportovní, občas závodní modely lyží pro Head, Kneissl, Kaestle. Volil bych modely s dřevěnym jádrem, do prdel s polyuretanem.

      0 0
      • Matony  

        Oni ty Sporteny dnes už nejsou taky nic levnýho AHV 06 v setu za 15.350,–

        0 0
        • RomanH  

          No jo, to jsi si je mel koupit v lete. Ja kupoval letos v zari AHV 06 s VISTEM za 11900

          0 0
          • Matony  

            No jo, ja kupoval letos v létě Rossignol 9S za 6990,–(nové) a X-Fight 1 model 08 (testovací,vypadají jako nové možná na nich ani nikdo nestál) za 6915,–

            0 0
    • lutte1  

      Ahoj B_F , zvažuji koupi lyží ( na podzim ).Lyžuji rok , takže se ještě učím.Moc se v tom nevyznám , měl sem lyže z půjčovny.Už mám ovšem představu co bych chtěl jezdit.Baví mne jízda po muldách a hlubokým sněhem nebráním se menším skokům.Carvingový oblouk moc neumím a v hlubokém sněhu si myslím , že ho ani tolik nevyužiji.Cenová relace ±10k i s vázáním.

      Díky.

      0 0
      • Maara  

        Podíval bych se po kategorii univerzálek, tzv. allmountain. Mírně rozšířený lyže, jestli tě baví jezdit v boulích a hlubokym sněhu a na rozbitý sjezdovce, budou dobrý. Po hraně se s nima dá jezdit taky a celkem dobře, na druhou stranu vyloženě na slalomování to neni a pokud nemáš vypilovanou techniku, bude učení jízdy po hraně trvat trochhu dýl.

        Vybral bych lyži kolem 15metrů rádius, celkově trochu rozšířený cca 70 – 74 mm pod vázáním, pokud se týká délky – zhruba o deset cm kratší než výška postavy – taková délka bude dostatečně univerzální. Pokud bys chtěl jezdit rychle a v delších obloucích můžou být o trochu delší (tzn. o pět cm kratší až stejná délka s výškou postavy), naopak ještě kratší než oněch mínus 10cm bude dobrý pro pomalejší jízdu, učení, jízdu v boulích apod.

        Pokud se týká konkrétních modelů podíval bych se např. po řadě Atomic Metron, Fischer AMC, Rossignol Zenith, Salomon X-Wing, Elan Magfire apod. Vždy nižší modely z těchto řad.

        Pokud bys chtěl jezdit častěji mimo sjezdovky, vybral bych něco z allmountain/fre­eski modelů. Měkkou lyži, delší cca na výšku postavy, nebo trochu kratší, celkově širší cca 85mm pod vázáním. Např. Rossignol Bandit B2 …

        0 0
    • jIrI___  

      Vykopávka! :) Nemáte prosím tip na nějaký e-shop, kde mají velký výběr lyží nejnižší cenové kategorie?

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.