• Tomb74

    Zdravím Vás.Asi tady podobné téma někdy už bylo,nicméně zajímala by mě reakce a současné názory na dané téma.Vlastním karbonovou silničku,jejíchž výhod,jako je váha a komfort při jízdě se nechci vzdávat,zároveň však si všímám stavu silnic po kterých jsem nucen jezdit.Přemýšlel jsem o cyklokrosovém kole,nebo o v současné době tak populárních „hybridech“ mezi ryzí silničkou a crossem-takzvaných gravel kolech.Nejsem ten typ „závodník“ co hltá stovky kilometrů a oči přilepený na computeru s údaji o průměrce a kadenci,ale spíš kochací jezdec.To znamená někam dojet,něco vyšlápnout,chvilku zrelaxovat,užít si výhled a zpátky domů.Nicméně není pro mne problém dát za den 180km trasu s přestávkou někde na relax.Možnost si cestu někde trochu ozvláštnit zkratkou mimo asfalt mě ale vyloženě láká,takže jsem přemýšlel,že už i tak dost komfortní pláště 25mm schwalbe co mám,vyměním za 28mm a stejně tak přejdu na pohodlnější tretry s spd systémem,něco v čem budu moct chodit po sesednutí z kola líp než v závodních tretrách.Zajímalo by mě,zda někdo z Vás už něco takového řešil.Nechci se prostě vzdát výhody silničního kola,na kterým to prostě na silnici odsejpá a mám tu akční stránku týhle věci rád,zároveň prostě chci bez rizika střihnout úsek po zpevněný lesní cestě,či šotolině,bez toho,že bych nějak výrazně riskoval defekt,či držkopád.Vidlice a zadní stavba mojeho kola zkrátka nepojme plášť víc jak 28mm,takže by mě zajímalo,jestli tohle někdo z Vás má už za sebou?Zkušenosti a rady?Podle mě je nesmysl utrácet desítky tisíc za úplně jinej typ kola jen kvůli možnosti dát širší pláště se vzorkem,když se nechystáte na vyloženě terénní jízdy…Chápu,že roli hraje i stavba rámu kola,ale já myslím,že i na silničce by se dalo projet leckde,byť právě pláště budou alfou omegou stability a manévrovatelnosti na nezpevněným povrchu.Budu rád za všechny přínosný glosy.Díky.

    0 0
    • Smazaný účet  
      Obsah tohoto příspěvku je blokován.
      0 0
    • jecnak  

      Ac jsem velky zastance bezdusi na silnici, tak vyslovene na diry a kdyz nemusis resit velky najezd jsou nejlepsi galusky – co nejsirsi co se ti vejde do ramu. Jedou dobre i na nizkem tlaku a jsou odolenejsi na cvaknuti nez bezduse. A i ta bezduse je ale proti klasice pohodlnejsi a odolnejsi – jak na cvakance, tak na pichance.

      Jinak na silnicce problem s terenem neni – komponenty jsou vetsinou stejne jak na krosce – takze jsi limitovan jen sirkou plaste, co se ti vleze do vidlice ci brzd.

      0 0
    • MrtweyUbrus  

      Přešel jsem ze silničky Sp. Roubaix na gravel Norco, obojí v karbonu, největší změnou jsou pro mě hydraulické kotouče na Norcu, mám skoro metrák a konečně se to nebojím pustit z kopce naplno, což jsem se u ráfkových brzd vcelku bál, laboroval jsem s různými špalíky ale nikdy to nebylo ono.

      Co se týče rychlosti nedokážu posoudit, nejsem závodník, nemám ani tacho ale pocitově o moc pomalejší nejsem, jako bonus je tu možnost jezdit štěrkové lesní a polní cesty kterých mám v okolí bydliště mnoho.

      Na Gravelu mám momentálně 35mm bezduše a nic užšího bych osobně už asi nechtěl, pokud máš k silničce horáka dal bych něco užšího, já mám kolo jen jedno a je to super universál na všechno.

      Je to jen můj pohled a ne každý musí souhlasit :)

      1 0
    • platypus  

      Já mám na todle obyčejné favo. Přední vidlice dobře pruží, rám není taky tak tvrdý jak hliník, plášťe šířka dle libosti, sedm kvaltů což stačí (přes zimu dávám 13–21, v létě 12–24), třicítkou se na tom dá, aniž by něco odpadlo.

      1 0
    • gemini  

      Odpovím Ti takto – já muset vlastnit jen 1 kolo, vybral bych si cyklokrosku z ( jak už někde psal Ječňák ) americké školy – tedy krosku geometrií podobnou endurance silničce, pokud možno karbon rám, samozřejmě na kotoučích, jedny odolný kola ( na krosce mám DT+CX Ray + WTB Frequency I19 ) bych používal vyloženě do terénu se 35 mm bezdušema a k tomu druhý kola v karbonu na 25–28 mm galdách ( např Vittoria Pavé ). Tato kombinace by v tuto chvíli pokryla 90% mého nájezdu – v terénu se neztratí a na silnici bych ryzím silničkám taky asi uvisel. Endurance silničku mám taky – Infinito CV – ale to je i přes označení kategorie kolo hodně blízko závodním strojům a určitě ji nelze považovat za endurance stroj v tom smyslu, jak se poslední dobou tyto kola definují…

      0 0
    • raadjek  

      Mám podobný dotaz jako Tomb74, tak si dovolím navázat na toto vlákno.

      Momentálně mám starou silničku (ocelový rám, řazení na rámu, … cca –95 rok). Krom toho mám i obdobně starý MTB. Ke kulatinám si chci koupit nové silniční kolo. Cenová relace kolem 35t (40t je opravdu max). Jezdím sám, jen tak pro radost. A i když se samozřejmě podívám, jestli jsem dnes „jel rychleji“, tak čistě rychlost rozhodně není cílem, spíše pocit že jsem dojel „až tam“ nebo na „ten kopec“.

      Úplně jsem se zhlídnul v Bianchi Impulso. V Česku je sice dražší než můj limit, ale jinde (Belgie, Itálie) se dá koupit značně levněji a pohodlně v mém limitu.

      Jak už někdo psal v jiném vláknu, Bianchi se nekupuje hlavou ale srdcem – protože za ty peníze můžu mít u jiných značek „lepší“ kolo (minimálně při porovnání v ČR). Nicméně Bianchi mě uhranulo „chci ho“. Impulso jsem sice nebyl projet, ale byl jsem projet (asi 25km, takže ne jen kolem obchodu) předváděcí Infinito, což by mělo mít stejnou geometrii jen je to full carbon a je asi 3× dražší. Tak tady vím jako potřebuji velikost (57).

      V posledních týdnech se mi usídlila v hlavě myšlenka na možnost projet i nějakou polňačku nebo šotolinu. A tím se dostávám i k dotazu z úvodu tohoto vlákna. Impulso (i ve versi s kotoučovkou) vezme max. pláště 28c. Já teď vozím 23c. Dá se s 28c běžně na polní/šotolinové cesty? Nebo je lepší vzít radši něco co pojme 32–35c pláště? To by pro mě znamenalo jinou značku, protože Bianchi Allroad nebo Zurigo je značně přes limit.

      Je cyklokrosové kolo nebo „gravel bike“ odolnější (rám, vidlice) než silniční endurance kolo? Nebo je rozdíl jen v šířce vidlice abych tam dostal širší pláště?

      Pro občasný výlet na polňačku, je lepší se orientovat výhradně na kotoučové brzdy? Plánuji, že bych případně koupil druhou sadu kol, jednu čistě na silnici (23–25c) druhou takovou all-road podle toho co se vleze (28–32–35c). Přehodit kola před výletem je rychlovka. Nebo osadit jenom 28c a jezdit na tom všechno?

      Předpokládám relativně malý nájezd – cca 2000 km/rok (za cca duben-říjen). Valnou většínu po silnici (rekněme 80–90%) s jen občasným výletem mimo asfalt, ale kdo ví, třeba mě to chytne :-)

      Pro výlety vyloženě do terénu mám stále ještě MTB (který budu taky inovovat za nějaký ten rok, dva), takže na silničce nepojedu na lesní cestičky, pěšinky nebo přeskakovat kořeny.

      Chápu, že mi neřeknete „kup XY“, ale spíše bych si skrze diskuzi se zkušenějšími, co případně uvažovali podobně, ujasnil co vlastně chci.

      Díky za jakékoliv podněty. Radek.

      0 0
      • Pán z Dubu  

        Ad prohazování sad kol) Mně osobně by to nevyhovovalo. Komfort osedlat hotový stroj vítězí.

        Moje zkušenost je, že galdy 28 mm šíře mi stačí i mimo asfalt. Mezi objemnějšími galdami je slabý výběr mezi těmi, co ještě jedou na asfaltu. To ráfky pod plášti byly dobitý.

        V terénu hubený pneu zpomalují – doporučuju lehčí převody než 34:28. Tzn. rovnou osadit hazku se středním vodítkem pro kazetu s větším rozsahem.

        0 0
      • jecnak  

        To zalezi, do ceho se chces pooustet. Na tech cca 200km sotky bych si radsi koupil silnicku a nejaky plaste 28mm. Proste bych ti doporucil si nejdriv neco pujcit a zjistit, co vlastne vyhovuje a pak teprv koupit. Tyhle uvahy nad necim, o cem vlastne nic netusis jsou dost k nicemu a ptat se je myslim taky zbytecny, protoze vyber univerzalniho kola je hodne idividualni. Nekdo vozi radsi zavodni CX kolo s prakticky silnicnima prevodama, nekdo radsi neco turistictejsiho.

        0 0
        • raadjek  

          Jo, už jsem taky přemýšlel někde si půjčit kolo s 28mm pláštěma. Bohužel testovací kola takový pláště mít asi nebudou.

          Nebo koupit nějaký obyč. 28mm pláště na stávající silničku, to bude pár stokorun a projet si to – na zkoušku. Ošahat si jestli to bude pocitově „stačit“.

          0 0
          • raadjek  

            Tak jsem si za pár (sto)korun pořídíl 28mm pláště a zkoušel a zkoušel (a párkrát i cvaknul duši). Projel jsem i to co jsem netušil že na silničce projet lze. Zalíbilo se mi to natolik, že bych chtěl i více (než 28mm).

            V srpnu měli na bike24.de akci na Bianchi Zurigo. No a předevčerem jsem si ho z Drážďan přivezl :-D

            Vlezlo se do mého limitu a ještě pár drobáků zůstalo. Zatím nadšení. Na silnici časem plánuji druhou sadu kol (docela si dovedu představit přehazovat kola).

            Nafotím a přidám do galerie.

            Je to černá verze se Sram Apex (celeste by byla hezčí, ale co už). Chápu, že za obdobné peníze bych asi u jiných značek mohl mít lepší sadu, nebo lehčí kolo, ale chtěl jsem Bianchi, tak mám Bianchi ;-)

            1 0
      • jIrI___  

        28 mm pláště jsou na polňačku/šotolinu v pohodě. Problém nastává na hodně rozbitých „asfaltkách“ (makadam velikosti půlky pěsti čouhající ze země a mezitím stejně velké a menší kameny na volno)

        0 0
        • tromboonen  

          To na tech 027 mm Challenge davam v pohode, v Brdech ani jinej asfalt neni, na normalnich okreskach hodne rozbitej, deravej a hrubozrnej, kdyz odbocis do lesa, takovy ty asfaltky v prostoru se rychle zmeni z asfaltky na dira vedle diry a pak uz jen ten podkladni hodne ostry a hruby kamen… docela to jde, komfort to samozrejme neni, ale to neni ani na 33 mm CX plastich

          0 0
          • raadjek  

            Díky za reakci, volný šutry typu makadam velikosti půlky pěsti bude asi vždycky problém. Na podobným úseku (neplánovaných asi 200m) jsem zrovna předevčerem cvakl svoje 23mm – ale to opravdu nebyl úmysl tam jet. Pokud je 28mm na běžnou šotolinu OK, tak jsem jedině rád :-)

            0 0
            • tromboonen  

              No u nas mame volny sutry co zbyly po krysi asfaltce velikosti detske pesti a navic jsou ostry, zadny oblazky… a ty davam relativne komfortne a na jednici jsem defekt nemel uz rok… zalezi na plasti, chce to neco mekkeho a tlusteho (stena, material).. a k tomu latex duse jestli teda nebude jiny reseni..

              1 0
    • tromboonen  

      Mel ses nad tim zamyslet pri koupi te silnice.. za me na tohle pouziti bohate staci endurance (ja mam Roubaix, ale odpovidajici veci od Treku, Cannondale a dalsich velkych znacek bejvaj podobny).. Osobne tam mam 90 procent casu 25 mm kaucukove plaste Challenge Strada, v reale maj 27 mm a da se s nimi jezdit v pohode sotka, polnacky, cokoli krome mokrych korenu nebo kamenu.. na silnici luxus a krome maleho narustu vahy jedou luxusne..

      CX nebo gravel bych volil az pokud bys chtel opravdu univerzal, nebo se v terenu (tezsim nez jmenovanem) pohyboval casteji.. prece jen ta endurance je na tom co se tyce dynamiky a vahy podobne jako Tva soucasna silnice, ty CX a gravely bejvaj tezsi (teda pokud to neni uplne top a zgramareny).

      0 0
    • maajkee  

      Jestli se ti tam vlezou 28mm pláště, tak to už je pohodlný celkem dost a i na rozbitější asfaltky dosatečný, nevidím moc smysl investovat do jinýho kola, jen abys tam dal třeba 32, 35mm pláště.

      To mě se do RB RR nevejdou ani 25mm pláště :)

      0 0
      • tromboonen  

        +1, otazka jak se tam ty 28 vejdou, ale kdyz budou hladky zacpani nehrozi..

        0 0
    • hannawald  

      Mám silničku s průchodností na pláště 33mm. Přes hezké počasí vozím 28mm Continental GP4000. Chtěl bych poradit s výběrem pneu na zimu tak, aby to byl větší univerzál. Mám jen jedny kola, takže nehci nějak moc prohazovat pneu..mělo by to jet po silnici, co bude stále dominantní terén, ale být to větší univerzál, když někde zaprší a člověk vjede na lesní cestu apod. Primárně do bahna nepojedu, kdo to má pak čistit:), ale počasí může zaskočit, chci mít prostě větší jistotu proti uklouznutí, defektu…

      Co něco takového?

      Challenge Gravel Grinder Race 700×33 https://www.bike24.de/1.php?…

      nebo něco jezdivějšího jako Schwalbe S-one?

      0 0
    •  

      Podle mě se často řeší už jednou vyřešené a „historie se opakuje“.

      Uvědomuji si, že to plně nevystihuje téma, ale řešil jsem nedávno dost podobné dilema – tzn. v mém případě naopak jaké nejužší pláště, abych případně občas projel nějakým tím terénem, což u mě jsou hlavně občasné průjezdy pěšinkami v lese a polními cestami.

      Jedny z historicky nejužívanějších plášťů tuším byli 26×1 3/8" (37–590mm), a já musím říct, že po několika zážitcích s tímto rozměrem mám vynikající zkušenosti a nedám na něj dopustit – z více než 90% jezdím po asfaltové silnici, ale neměnil bych. Na plášti šířky 37mm projedete cokoliv co opravdu jen trochu připomíná cestu a přitom vás na asfaltu výrazně nezpomalí.

      Užší plášt bych nevolil, protože když zajedete do lesa, jedete po pěšince, je tam nějaké i mírné stoupání a do toho trocha bahna, je vidět, že už i 37mm má na krajíčku – projedete to, nestalo se mi ještě že by ne, ale hodně vás to zpomalí. A to mám relativně malou hmotnost, vyšší by to ještě umocnila. Pokud se vám podobný plášť do kola nevejde, není podle mě bohužel co řešit. 25-ti nebo 28mm plášť se tomu nikdy nevyrovná, protože má asi jen 2/3 plochy 37mm. Tak to bohužel je.

      A přesto, že jsem spokojený s 26×1 3/8" (a jen jsem v něm prostě zvolil co nejkulatější verzi, s hladkým prostředkem a nepříliš hrubými boky), na rozbité asfaltky to taky ještě není to pravé ořechové – tlumení prostě není dostatečné. „Pohodlí“ cestování vás pak prostě donutí zpomalit, takže i kolega s neodpruženým MTB nebo silničním kolem bude reálně rychlejší… pokud ze sebe vyloženě nebudete chtít nechat vytřást duši. Do rozsekaných s různě látaných silnic u center českých měst, popř. na dlažební kostky tedy nic moc. Plášť šířky 47mm je už někde úplně jinde a v těchdle podmínkách vás dostane. Ale rychlost 37mm na dobrém asfaltu při cestě mimo města a na periferii to vynahradí.

      Takže podle mě, jak byl původní dotaz na 28mm, tak to myslím nebude mít moc cenu. Nevymýšlet už vymyšlené. Jízda na horším podkladu prostě chce 35–40mm.

      0 0
      • Člověk a jeho svět  

        Uvědomujete si, že se zde bavíme o silničních kolech? To je zase jako s těmi převody – nejlepší je 3×6 či 7 a nejlepší plášť je 26×1 3/8". Sice ani jedno není na silniční kolo, ale co už…

        0 0
        •  

          Téma je „Silnička vs. Gravel“ a autor sám psal, že přemýšlel o cyklokrosovém kole nebo hybridu. Pro cyklokross se mimochodem pokud vím dlouhodobě prosadil plášť šířky 35–37mm, tedy přesně to co máte na 26×1 3/8" …se kterým mám dobré zkušenosti v terénu i na silnici… a což jsou pláště které zcela jistě bez problémů jdou dát do mnoha starších silničních kol.

          Jinak já osobně bych celkově preferoval mírně upravené a doplněné cyklokrosové kolo – která považuju za vůbec to nejlepší co v cyklistice kdy vzniklo – ale reálně jsou jaksi méně dostupné, než silničky, především pokud jde o starší, použitá kola, takže tak.

          0 0
          • Vilém  

            Kde se u cyklokrosu prosadil plast 35–37mm?

            Takto siroke plaste jdou dat do mnoha silnicnich kol? Pokud nepocitam 60 roku stare veterany, tak tezko.

            EDIT:

            Jeste k tomu udajne nejpouzivanejsimu prumeru 590mm. Mohu vedet na cem se toto osazovalo?

            0 0
            •  

              Šírka 35mm je (nebo byla) pro cyklokross celkem standartní, dodnes v tom rozměru dělají pneumatiky pro cyklokross snad všichni výrobci pneumatik. Šířka 37mm se myslím zkoušela, nevím jak moc uspěla. Moc se v tom neorientuju ani cyklokross nějak cílevědomě nesleduju – ty kola se mi líbí tím co nabízí a kdysi jsem se o ně zajímal, ale nic víc.

              37mm se myslím bez problémů dá dát do Favoritu (alespoň já ho tam mám) a ikdyž si o něm může kdekdo myslet kde co, i ten Favorit byl v podstatě jen okopírovaný z jiného zahraničního závodního kola, tzn. předpokládám že to bude platit šířeji.

              Bohužel, obecně snad většina moderních rámů a vidlic pro silniční kola je často „zmršená“ snahou o líbivý design – cpou tam úzké vidlice a rámy „lepí“ tak blízko k plášťum jak to jde, ikdyž to nemá žádný podstatný, aerodynamický, ani jiný efekt – tím, že např. vidlice bude na jednom místě koukat o 1 cm víc do strany, nebo že osa kola snad bude o 1cm širší se nic výrazného nezíská… pokud tedy člověk nejede o světový rekord… což předpokládám nejezdíte.

              0 0
              • Peslezedirou  

                Obdivuji, ze někdo nemá ani minimální povedomi o kolech, ale presto dokáže napsat dlouhý příspěvek s minimální hodnotou, gratuluji :-)

                0 0
                • Singlespeed  

                  3022 bude zřejmě praktikující politik minimálně na krajské úrovni … :-)

                  0 0
              • Vilém  

                Aha, takze pouze tve domnenky:)

                Povazovat Favorita za silnicni kolo a psat o nem v diskusich o soucasnych kolech, no ja ti nevim.

                Na CX je povoleno max 33mm.

                0 0
                •  

                  Tak mě poučte – a co že je to tedy Favorit?

                  Já hlupák jsem myslel, že staré silničních kolo – a přesně v té souvislosti jsem o něm tu hovořil.

                  0 0
                  • Vilém  

                    Starej vergl.

                    I stary, slusny, silnicky, treba ze 70tych let, abychom se dostali do stejneho casoveho useku, mely nizky a uzky brzdy, stejne tak vidlice a zadni stavby.

                    Skoda, ze na sirku plastu v CX, pripadne, na udajne historicky nejpouzivanejsi prumer 590mm, nedostanu odpoved zadnou :(

                    Na cem, ze to byl tento prumer? Na nejake 3/4 Esce?

                    0 0
                    •  

                      Zrovna nedávno jsem byl na výstavě historických kol, několik silničních a konkrétně i závodních tam také měly. A vůbec se mi tedy nezdá, že by jste s těmi koly z 70-tých let měl pravdu. Nízké brzdy ano, „přebytečně úzké“ rámy a zadní stavby až tak extrémně ne. Odpověď na ty CX nebo 590mm mezitím už zazněla.

                      0 0
            •  

              K tomu „nejpouzivanejsimu prumeru 590mm“ a kde se to osazovalo: měl jsem na mysli starší klasické – tedy ne závodní bicykly, které byli stavěné tak, aby dobře jezdily v různých podmínkách – jak na asfaltu, tak na nezpevněných cestách. Pokud se nepletu, tak většina starších kol postavených ve Francii a Anglii měla tento rozměr a skrz tyhle koloniální velmoci se to pak rozšířilo i do světa. Aktuálně to asi nejpoužívanější nebude. Ale historicky dost možná. Pokud ne, tak jsem se spletl, ale myslím že moc daleko od pravdy nebudu.

              0 0
              • t29  

                Takže něco jako tohle?

                http://a141.idata.over-blog.com/…e-1.1954.jpg

                0 0
              • Vilém  

                Aha, takze jeden o koze, druhej o voze. Holt si kazdej pod pojmem silnicni kolo predstavujem neco jineho.

                Kdyz kouknes do tohoto provereneho zdroje, tak se tam k tomuto prumeru doctes, ze se pouzival v Anglii na 3 rychlostni a dorostenecka kola, proto ta ma zminka o 3/4 Esce, ktera takovy nejaky podivny prumer pouzivala.

                0 0
                •  

                  No, nevím o čem mluvíte vy (zda tedy o voze, nebo o koze), ale já jsem psal o tom, že podle mě není třeba vymýšlet už vymyšlené a vyzkoušené.

                  V tom Vašem prověřeném zdroji se toho k tomu píše daleko víc, i to co se Vám asi do krámu nehodí. I pokud ale zůstaneme jen u třírychlostních kol z Anglie, tak pokud vím vyrobily se jich ohromné počty, ta kola i ten rozměr pak mnoho zemí přejalo a ve své době to asi byl skutečný „gravel bike“. S ostatními díly jsme už trochu jinde, ale velikost pláště, respektive hlavně jeho šířku asi nebude nutné příliš „inovovat“ – předpokládám, že štěrk a asfalt z 20. století nebude až tak zásadně odlišný od 21. století.

                  Já jsem každopádně rád, že na svém kole 26 × 1 3/8 mám a mám s tím zatím ty nejlepší zkušenosti. Na čemkoliv co trochu připomíná skutečnou cestu se to neztratí a na silnici je to docela rychlé. Skutečnost, že staré pláště na cyklokros od toho nebyly až tak daleko za úplně náhodnou nepovažuju – cíl byl asi dost podobný tj. získat kombinaci průchodivosti a rychlosti. Jestli ta šířka pláště je na průměru 26" nebo 29" je už celkem jedno – fungovat na podklad to bude podobně. Zmiňoval jsem to, co jsem měl v povědomí – byť to třeba už není „aktuální“ – a užší pneumatiku než řekněme 35 mm bych nechtěl. Zmiňovala se tu 28 mm a to je podle mě málo… pokud člověk neváží 40 Kg.

                  0 0
          • Singlespeed  

            Jsi trochu zmaten. Širší než 33 mm pláště jsou pravidly cyklokrosu zakázány ;-).

            0 0
            •  

              Hmm… opravdu – od 1. června 2010 snížily max. šířku z 35 na 33mm. Jak to nesleduju, tak mi to jaksi uniklo. Podle mě UCI po**** na co šáhne.

              0 0
          • jecnak  

            Proboha, co to je za blabol. Historicky se na cx pouzivaly galusky 28 a 30mm, pak nekdy koncem 90. Let se zaclo experimentovat s vetsima sirkama, tak to UCI stopla (stejne jako rovna riditka, odpruzene vidle a na cas kotouce, nejspis, aby z toho nevznikly xc zavody 29" kol.. Aktualne je oficialne povoleno max 33mm a u cx masters v US 35mm. Prumer kol se kterym tam operujes se pouzival kdysi na levne plecky. Sportovni kola mela vzdy 28, pripadne ve Francii mezi valkami a dlouho po valce 27,5".

            0 0
            •  

              Ještě mě tu za chvilku budete poučovat, že silniční kola také měla úzké pláště. Pak dojdeme i k tomu, že mívala i berany. Nemluvil jsem náhodou o něčem trochu jiném?

              0 0
              • jecnak  

                Mozna by stacilo se podivat, na co presne reaguju. Kdyz neco nevis s jistotou, tak to laskave neprezentuj jako hotovou vec.

                0 0
                •  

                  Ať koukám, jak koukám, pokud umíte číst, tak jediné na co tu můžete vyčíst a na co jste mohl konkrétně reagovat bylo toto:

                  „… Pro cyklokross se mimochodem pokud vím dlouhodobě prosadil plášť šířky 35–37mm, tedy přesně to co máte na 26×1 3/8. …“

                  Pokud tohle považujete za nějaké extra zavrženíhodné tvrzení „hotové věci“, tak bych řekl, že jste minimálně poněkud přecitlivělý. 35mm plášť „pro cyklokross“ můžete dodnes najít v nabídkách, když jsem po cyklokrosu před hodně lety pošilhával, tak se v něm běžně používal, myslím k plné spokojenosti, a nebýt zásahu naší milované cyklistické federace pře 6-ti lety, používal by se nejspíš dodnes. Takže bych neřekl, že by jste se mohl až tak vztekat na člověka který přinejmenším nikdy netvrdil, že je nějakým guru na cyklokross.

                  Celkově jde o to, že jak jsem tvrdil a co tvrdím i teď: dle svých praktických zkušeností při jízdě s 26×1 3/8" v lese a různě jinde v horším terénu: nevěřím, že by plášť s rozměrem výrazně pod nějakých 35–37mm prostě v opravdu podmáčeném a rozbahněném terénu byl odpovídající. Uvažovat o něčem jako 28mm je popírání fyziky. Je jedno jak to kolo bude drahé, nebo „vymakané“ ten plášť nemá prostě dost velkou plochu a by ho na takovém podkladu rozumě unesl, pokud na tom bude sedět někdo s trochu normální hmotností. I staré cestovní kolo v takových podmínkách pak bude lepší.

                  Jestli s čímkoliv z toho máte problém, ponechávám Vás vašemu problému :).

                  0 0
                  • Smazaný účet  

                    CX guma se „prořezává“ na tvrdší podklad, ještě k tomu v jistých situacích mohou teoreticky pomoci vysoké ráfky, je to prostě úplně něco jiného než např. fatbike. Mohlo by to být zajímavé srovnání CX vs Fat na blatě, písku, sněhu :)

                    0 0
                  • jecnak  

                    Ano, takze opet potvrzujes, ze o tom nevis nic.

                    0 0
                  • CzechJoker  

                    Nejsem zběhlý v CX, ale mám letitou zkušenost s jízdou na ledu. Zatímco na klasických silničních pláštích bylo možné bez větších problémů jezdit po zamrzlé přehradě, jakmile jsem přesedl na 26" horáka s tlustými gumami, kolo začalo klouzat na všechny strany, nedrželo směr…

                    0 0
    • hannawald  

      procetl jsem milion clanku na tema silnice vs gravel a stejne z toho nejsem moudrej..kdyz si vezmu moderni diskovou karbonovou endurance silnicku a moderni diskove karbonove gravel kolo s lehce vetsim rozvorem a mozna v te cenove relaci o 300–400g tezsi vahou na ramu a vidli…

      jak velky handicap bude mit gravel po nasazeni silnicnich kol a silnicnich plastu na silnici? Neboli kdyz budu chtit mit univerzal – CX plaste do zimy, kdyz naprsi anebo cesta vede lesem.., ale dominanta jezdeni bude silnice, je tam nejaky vyznamny kompromis na silnici pri nasazeni silnicnich kol a plastu? Budu schopen jezdit se silnicari, se kterymi jsem jezdil drive, nebo mam cekat nejaky handicap?

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Na čem jsi jezdil, kde, s kým a jak rychle? Do kopce bude hrát roli jen hmotnost stroje, po rovině aerodynamika a z kopce výška posedu = těžiště a rozvor.

        0 0
        • treatt  

          Já bych to řekl jednoduše – vyzkoušet, než se k nečemu začne klonit, pro někoho je ten nárůst prostupnosti a pohodlí gravelu přesně, co hledají a pak jedou prostě volněji svobodnější pohodu, jiný by ale mohl být nepříjemně zaskočen, protože bajk to prostě není, ale najednou to pojede podstatně hůř, než žiletka..

          0 0
          • hannawald  

            a to me prave zajima, jestli to na 28mm pojede na silnici hur jak ziletka.. to bych totiz nechtel.. ale jestli to pojede na silnici cca stejne a jako bonus pobere sirsi plaste, tak to chci:) pul kila handicap hadam nepoznam, aerodynamika udela pár sekund na 40km a jinak tezko rict..

            0 0
            • Smazaný účet  

              Gravel je dost široký pojem a každý si pod tím představuje něco jinýho, málokdo se tady dostal pod 10 kg a to vč. karbonovýho Grade…

              0 0
              • madik  

                Muj karbonovej Grade ma 8kg :) (pri odectu pedalu a kosiku) Je teda potunenej.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Ale za to, cos do něj vrazil, by byl další komplet Al na 105 ne? ;)

                  0 0
                  • madik  

                    Primerena „customizace“ kola. Kvuli vaze jsem to vyslovene nedelal. Spis mi slo o uzitny vlastnosti. I kdyz 1900g vyplety me drazdily svoji vahou, to je pravda :)

                    Kolik me kolo stalo a veci kolem vcetne hadru atd. navic radsi pocitat nebudu :) By to asi dalo na dalsiho karbonovyho grada :))

                    0 0
                • Smazaný účet  

                  Ty jezdíš bez pedálů?

                  0 0
            • jecnak  

              A je ziletka a ziletka. To jsou dohady jak o jitrnici, co svet nevidel. Doporucuju zkusit.

              0 0
              • hannawald  

                tak treba gt grade carbon vs karbonova giant defy.. tzn. karbonovy gravel, ale ne polovicni horak, vs endurance silnice, oboji stejna kola 28mm..

                proste pohodlnejsi silnicni kolo, ktere je omezeno na 28mm max vs pohodlnejsi gravel, ktery zvladne i sirsi pneu..

                0 0
            • Smazaný účet  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
      • Fran-tic  

        moc nad tím vším laborujete a šmelíte. mám gravel/adventure a proti silnici je největší rozdíl posed. To je první, čeho si všimnul při nasednutí. Na silnici jsem vozil 28, teďka mám 40c gumy a když jsem se vracel z beskyd, v pohodě jsem se střídal s nějakým silničářem (možná byl unavený :)). Do budoucna druhý pár kol – lehké, pevné a se silničním obutím a klidně do balíku. Pokud nejsi závoďák, ta kola mi přijdou rovnocenná.

        0 0
        • platypus  

          Mně se jeví jako nejlepší varianta mít kola dvě, čistokrevou silnice a až nějakým způsobem odejde favo tak to zatím vidím na toho ronina od authora.

          0 0
          • Fran-tic  

            jasně, já to třeba mám tak, že čistě silnice mě omrzela, ale občas se ji nevyhnu – proto gravel. A je to jako další kolo k nějakému fullu na hory (někdo to může mít jako další kolo k silnici).

            0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Já mám takhle dvě různé silnice a chystané RB RX bude přesně mezi nimi, relaxovaný posed mě nějak neoslovil, ale jinak, než vyzkoušením, bych na to nepřišel.

          0 0
    • hannawald  

      Zkusim jeste jednou dotaz, ale konkretneji: kdyz budu uvazovat treba gt grade carbon vs karbonovy giant defy.. tzn. karbonovy gravel, ale ne polovicni horak, vs endurance silnice, oboji stejna kola 28mm..

      je nejaky duvod, proc vzit na vikendove jezdeni Defy omezený na 28mm proti Grade?

      prinosy Grade jsou jasne – kdyz budu chtit do lesa, vezmu cyklokros/gravel pneu. Kdyz prijde zima a chci na tom jezdit do prace, vezmu sirsi gumy, mozna blatniky..

      jake jsou prinosy Defy na stejnych kolech?

      0 0
      • Smazaný účet  

        Grade má malou průchodnost, vidla je spíš endurance než CX…

        0 0
        • hannawald  

          mozna, ale o dost lepsi nez Giant Defy, Scott Solace, Cannondale Synapse etc..tam se vic nez 28mm nevleze..ja nechci uplne rozebirat Grade, ale je tam proste o neco vetsi univerzalnost a me tak nejak zajima, kde je ten silnicni kompromis pro hobby jezdce..kdyz jsem jezdil s partou na Synapse a koupim karbonovy Grade odpovidajici vybavy, uz jim nebudu stacit?

          0 0
          • Smazaný účet  

            Psal jsi CX gumy, blatníky, zima, tak jsem tě chtěl jen upozornit, že na to Grade není moc vhodný. Jestli budeš ortodoxním žiletkám stačit s karbon Gradem, na to ti nikdo neodpoví, zřejmě si budeš muset půjčit testovačku. Prostě bude horší hmotnost, posed, aerodynamika…

            0 0
      • jecnak  

        Na jakoukoli zabavnejsi jizdu v terenu potrebujes aspon CX plaste, tj 33mm. Bez toho je to akorat vybirani si vyslovene hladkych cesticek a neustale sledovani terenu pred sebou, aby tam nebyl nejaky zatoulany sutr nebo koren.

        Pokud se chces trochu rozdovadet, tj svistet po sotkach a singlech, tak aby to cloveka bavilo, tak uz se dostavas do rychlosti, kdy zcela bezpecne cestu pred sebou a stopu vybirat nezvladnes. I na 33mm je to pri rozumnem tlaku na hrane a je treba mit pro ten pripad bezduse.

        Co se tyce Defy a Grade apod. tak si o tech kolech myslim, ze jsou to stroje, pro lidi, kteri se bud potrebuji vymezit proti silnickam, nebo potrebuji nejaky vyslovene nesportovni posed a trvaji na obloucich, pripadne jsou proste zpracovany reklamni masirkou, Jak uz jsem tu asi stopadesatpetkrat psal, mnohem univerzalnejsi je z meho pohledu cyklokroska a dva pary kol. Je to typ kol minimalne zatizeny „modnosti“ a pritom pri vhodnem vyberu je velmi univerzalni co do geometrie ci osazeni koly ci plasti.

        0 0
        • hannawald  

          S temi CX plasti souhlas, to vidim stejne…proto je gravel/CX v mem pripadnem hledacku. Ale preci jen dominantne jezdim silnici. Pokud by byl CX/gravel na silnici kompromis v tom smyslu, ze uz nezvladnu jezdit s lidma, se kteryma jezdim, tak bych ten kompromis nechtel delat. Pokud ale CX/gravel otevira nove moznosti a se svema pary kol dokaze fungovat pro vikendoveho jezdce (tj. fakt nemam prumery 50km/hod) plnohodnotne i na silnici, pak je to lakave..

          ja si celkem umim predstavit, co umi silnicka v terenu, ale neumim si predstavit, co neumi cx s vhodnymi koly na silnici..

          0 0
          • jecnak  

            Nezbude ti, nez si proste nejakou cx pujcit a udelat si obrazek sam, protoze jak jezdis a s kym jezdis, krome tebe asi malokdo tusi.

            0 0
            • hannawald  

              takze rozdil je nepopsatelny? neco jako jemne nuance, ktere nekomu vadi a nekomu ne? pocit, ze kolo ve sjezdu krasne vykrajuje s jistotou stopu, ale jestli to skutecny vliv na rychlost tezko rict?

              0 0
              • jecnak  

                Ne, rozdil muze byt nulovy a nebo obrovsky, zalezi na konkretnim modelu. A jestli budes stacit ostatnim a nebo ne, a jestli te to pak jeste s ostatnimi silnicari bude jeste bavit, tezko rict, zalezi co te bavi a hlavne na tve a jejich vykonnosti.

                0 0
          • jIrI___  

            Jak už psali všichni ostatní, bez vyzkoušení to prostě nezjistíš a zrovna toto je tak individuální věc, že asi nikdo ti nedokáže smysluplně odpovědět.

            0 0
          • detoxy  

            Osobně taky už dlouho studuji a vybýrám gravel/CX. Za mě ideální šířka pláště je cca 33mm, ale s rezervou na bahno, nebo případně větší plášť s menší mezerou. Toto Grade splňuje, navíc je velmi pohodlný, ale Synapse jsem proto musel vyřadit. Podle mě rozdíl mezi gravel a CX (zvlášť pokud jsi ochoten přehazovat kola) je:

            1. V odstupňování převodů. Gravel mívá spíš těžší převody.
            2. Místo pro pláště, tam kde gravel končí někde na 33, CX teprve začíná.

            Rozdíly v geo podle mě těžko někdo posoudí, prostě to buď sedne, nebo si to doladíš.

            0 0
            • Smazaný účet  
              Obsah tohoto příspěvku je blokován.
              0 0
            • jecnak  

              Tak ma moznost si urcite par cx ci ruznych hybridu pujcit. Pripadne koupit neco levnejsiho ci bazaroveho cx na cantikach a zjistit, co mu sedne a s malou ci nulovou ztratou prodat a koupit podle vlastnich preferenci dle zkusenosti. Ja touhle cestou sel a koupil Crocketta, toho pak prodal a koupil Boona, ktery ma stejnou geo. Netratil jsem na tom nic z vedel po sezone presne co chci. Predtim jsem mel (a mam) nekolik silnicek a mtb.

              0 0
            • Smazaný účet  

              To se pleteš, závodní CX může mít max. 33mm.

              1 0
    • t29  

      Chci něco na jednodenní turistiku typu 150 km asfalt + 15 km terén (buď na kole, nebo pěšky s kolem na rameni).

      Chci velikost cca M (délka okolo 530 mm, sedlovka střed-objímka 480 až 540 mm podle slopingu).

      Chci lehký a pohodlný rám, který pobere dva košíky na pití a pláště 35 mm s rezervou na vzorek. Blatníky nepotřebuji.

      Chci Shimano 5800 nebo 6700, kompakty nebo trojpilu, mechanické kotoučovky, kola na 100/135 mm RU (ne, hydrauliky ani pevné osy nepotřebuji a nechci).

      Chci něco, co můžu koupit (a případně reklamovat) osobně v českém obchodě.

      Chci toho moc?

      Author Ronin by už byl doma, kdyby byl o kilo a půl lehčí a osazený něčím jiným než nekompatibilní Tiagrou 4700.

      Přehrabuju karbonové CX rámy, ale buď to má pevnou osu, nebo jenom jeden košík.

      Přehrabuju karbonové CX kola, ale narážím na stejné nedostatky jako u holých rámů + hydrauliku a hadice vedené vnitřkem.

      Přehrabuju karbonové gravel kola, ale zas to má hydry.

      Už se skoro smiřuju s duralem a objednávám RB RX, ale pak si vzpomenu, jak jsem jezdíval po lese na cr-mo crossu s 35mm pláštěma, které do RX sotva vejdou, a přemýšlím, o kolik bude RX tvrdší než ten starý cross.

      Ach jo.

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Nemáš to lehké. Mechanické kotouče Spyre nebo BB7? Kolik je reálná úspora oproti hydraulice? A jestli se nemýlím, tak 4700 má chod jako 11sp, mělo by stačit vyměnit páky. Jaký je rozdíl mezi Roninem a CrMo krosem?

        0 0
        • t29  

          Klidně i Spyre, přehodit to na BB-7 je práce na 20 minut. Reálná úspora proti hydrám jsou hezčí páky a že nebudu 100km od baráku muset řešit roztahování pístků, až si omylem zmáčknu brzdu při opravě defektu. Mechanická jednoduchost u mě vede nad funkcí a váhovou úsporou hydraulik. Co jsem hledal, tak 4700 není kompatibilní snad s ničím, ale rád se nechám odkázat na nějaké lepší informace. Jediný rozdíl mezi Roninem a crossem jsou berany – váha cca stejná, pláště to pobere cca stejné a tlumení nerovností bude taky cca stejné. Ještě tak zjistit, kolik váží rámový set z Ronina, ale bojím se, že pod 3kg to nebude.

          0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
      • Davidof  

        Spešl Diverge :-)

        0 0
        • t29  

          A koupíš ode mě hydrauliky s přestříhanýma hadicema, vytaženýma z vnitřního vedení rámu? :)

          0 0
      • Smazaný účet  

        Myslím, že s tím vnitřním vedením na BF je vyvolaná zbytečná panika, cenově a výběrově lépe vychází DE a EN shopy…

        0 0
        • t29  

          Mně nevadí vnitřní vedení, mně vadí, že hydrauliky z takového kola nesundám v celku.

          0 0
          • jecnak  

            Proc ne? Banjo uchyty se na silnicnich sadach v originale nepouzivaji (byt samozrejme pouzit jdou). Takze odsroubujes, vytahnes a zas zasroubujes. Dost casto neni ani treba odvzdusnovat. Vetsina normalnich vyrobcu ma dneska vnitrni vedeni vyresene tak, ze s tim problem pri instalaci neni – pod stredem je obrovska dira, kudy si bowdeny a hadice vytahas. Za me je to naopak prijemnejsi pri tahani kola na rameni, pripadne pri myti. Hlavne hydry nemusis servisovat po kazde sezone jak mechanicke kotoucovky. Co ale vidim jako nevyhodu hyder, je nutnost pri prohazovani kol vystredit trmen. To u BB7 staci zakroutit cervenyma koleckama.

            0 0
      • t29  

        To jsem si ale navymýšlel, když to teď po sobě po půl roce čtu. Tak jinak a jednodušeji.

        Chci Ronina.

        Jakou velikost? V obchodě mi cpali 54, což mi přijde moc. Podle Authoráckých tabulek Geometrie Ronina by na moji výšku měla sedět velikost 52, ale podle efektivní délky spočítané ve Fit Calculatoru spíš velikost 50.

        Míry podle Fit Calculatoru:

        • inseam 85 cm
        • trunk 61 cm
        • forearm 35 cm
        • arm 67 cm
        • thigh 64 cm
        • lower leg 56 cm
        • sternal notch 147 cm
        • height 178 cm

        Vypočtený Eddy Fit:

        • Top Tube Length 521–525
        • Seat Tube Range CC 562–568
        • Seat Tube Range CT 580–584
        • Stem Length 97–103
        • BB Saddle Position 720–740
        • Saddle Handlebar 523–529
        • Saddle Setback 89–93
        • Seatpost Type -Setback

        Vaše názory?

        0 0
        • Marskatin  

          A už jsi na něm seděl nebo se projel? Mi připadá, že by to vzhledem k tvým mírám mohlo mít dost nízkou hlavu. Zvlášť u velikosti 50.

          0 0
        • šlapatko  

          Ronin se mi taky líbí a bral bych jejich největší velikost. Vzhledem k určení kola bych dal kratší představec než u silničky.

          Nohy mám dlouhé 92cm. Efektivní délku na své silničce 589mm. Author kalkulátor mi cpe menší rám.

          0 0
        • j_j1987  

          vem fakt raději to RB RX…mrkni ke mě na profil :) Ronin je zbytečně těžkej a hnusnej :D

          0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          Vzhledem k zaměření kola a hlavovému úhlu klidně spíš větší rám a kratší představec.

          Ale máš téměř na 100% chybu(y) v měření, saddle setback 89–93 je pro Tvou velikost a délku nohou skoro smrtelný, tak dlouhá stehna asi opravdu nemáš. Proto Ti vychází i relativně nízko sedlo, čekal bych rozptyl o 2 cm výš.

          Takže přeměřit a budeme se bavit o tom, jestli 52 nebo 54.

          0 0
          • t29  

            Díky za upozornění, přeměřeno. Ruce a stehna po opravě o 2 cm kratší, výška sedla zůstala, ale délkově už to nevychází tak připosražené.

            Opravené míry:

            • inseam 85 cm
            • trunk 61 cm
            • forearm 34 cm
            • arm 65 cm
            • thigh 62 cm
            • lower leg 55 cm
            • sternal notch 147 cm
            • height 178 cm

            Opravený Eddy Fit:

            • top tube length 52.9 – 53.3 cm
            • seat tube range CC 56.2 – 56.8 cm
            • seat tube range CT 58 – 58.4 cm
            • stem length 9.8 – 10.4 cm
            • BB saddle position 72 – 74 cm
            • saddle handlebar 52.7 – 53.3 cm
            • saddle setback 7.4 – 7.8 cm
            • seatpost type setback
            0 0
    • Fylypes  

      Zdravím všechny! Jezdím X terru, ale protože v Čr většinou převažuje triatlon na silničkách, tak bych se do něj chtěl taky zapojit. Ale je tu problém že tata mě na silnicce, na našich silnicích a velice 'pozornymi" řidiči jezdit nenechá, a tak sem našel tenhle univerzal gravel bike. Myslíte že je to dobrý nápad? Přikoupil bych k tomu čisté silniční pláště vždycky na závod (nějaké které se vejdou do rafku). Nebo je to absolutní kravina. Diky

      0 0
      • Johnnyxjr  

        nahod odkaz

        0 0
        • Fylypes  

          O modelu jsem ještě nepřemýšlel :D Chtěl jsem vědět zatím jenom obecný názor

          0 0
        • Fylypes  

          O modelu jsem ještě nepřemýšlel :D Chtěl jsem vědět zatím jenom obecný názor

          0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Jestli táta nesoudí podle sebe – nebo máš prostě smůlu na místo, kde bydlíte (a mí synové štěstí, že je od 10 let nechávám jezdit do 50 km od domu). Je to dost konina, to raději dobrou pravou silničku a případně pár dní před závodem na ní párkrát vyjet kvůli zvyku, ale to bude mít spíš psychologický efekt. Hodně by Ti naopak pomohlo mít k ní doma válce a drtit na válcích.

        Jak psal v jiném vláknu kokoska, potřebuješ nízkou hlavu kvůli hrazdě/nástavcům i prosté aerodynamice, to gravel nemá ani náhodou.

        0 0
        • Fylypes  

          Soudí podle místa a podle každodenního dění na silnici. A jeho kamaráda sestrilo auto a je na vozíčku tak že mě nechce mít mrzaka.

          To mi přijde zbytečné koupit silnici a nejezdit na ni. Ten gravel mi právě přišel pohodlnej pro cesty co tady máme (rozbitej asfalt, sterkové cesty), ale asi to bude jak říkáš že to bude asi moc pohodlné, že to nebude mít cenu.

          Takže ten gravel se žádnej nevyrábí trochu víc agresivní a s chováním silničky? Jestli ne, existuje něco podobného jako silnička?

          0 0
          • kokoska.rokoska  

            Vymýšlíš ptákoviny. Jestli chceš opravdu závodit, kup si silničku se závodní geometrií. Jestli ne, jezdi klidně na MTB – o moc pomalejší než na gravelu nebudeš.

            0 0
            • Fylypes  

              Dobře mno. Diky :)

              0 0
              • tromboonen  

                Dneska i do hodně závodních aero silniček jdou dát 28 mm pláště, do těch s diskovými brzdami ještě širší, to pak nějaké špatné asfalty a gravel zvládne v pohodě… ale jak psali kluci, bát se na silnici je blbost, jezdit předvídatelně a předvídat… na biku předpokládám taky občas musíš na silnici, tak co..

                0 0
                • Fylypes  

                  Díky! O tomhle zauvažuji a abych se nebál jezdit na silnici, nebo spíš aby se o mě nebál můj táta tak si zkusím najít nějakou privat silnici :D

                  0 0
                • popokatepetl  

                  na silnici se nebojím ale dítě bych tam na kole nepustil (naštěstí je mám malé a jezdí s náma). Včera mě 2× vjelo auto do cesty. Už mám rozum a když vidím auto na vedlejší tak zpomalím ale takový ztřeštěný puberťák?

                  0 0
            • jecnak  

              Ono zas na druhou stranu dost CX se dela i s nizkou hlavou a velmi kratke (evropska geo) a dalo by se na nich v pohode poskladat s nastavcema. Presto ale plati zcela tva posledni veta. Zvlast na nejakou amaterskou akci.

              0 0
    • mirage  

      Nijak nereaguji na tvuj požadavek,jen musím reagovat na kola názvu GRAVEL. Čtu všude gravel, gravel, tak si říkám, podívám se co to je to gravel kolo. Tak jak se tady řeší dost 1×11, 1×12, ok beru to, ale kola gravel, to je fakt *********. Kdysi byl horak a silnička, ale pak lidi co nechtěli jezdit ani na horáku, měli moc široké pláště a ani na silničce protože měli moc úzke pláště, Tak vzniklo kolo trekové neboli hybrid. všichni byli spokojeni. Ale gravel, co to je za kolo – to není kolo, to je ta *********. Než si koupit tuto kravinu, tak si koupím 29-ku, dám tam karbonovou pevnou vidlici a pak si tam už mužu dávat pláště jaké budu chtít. Jako jezdit s beranama po terénu, tak to je fakt mazec. Ty vole silnička s tlumičem, to je fakt p.......a :-)))))))

      0 0
      • Smazaný účet  

        Řekl bych, že kola s beranama a širšíma gumama už jsou tu hóóódně dlouho :)

        0 0
      • plzakj  

        To vis, kral cyklostezek. Nejak nechapu, ze nema odpruzenou predni vidli, aby zobal obrubniky a pricny prahy. Asi se na tom musi couvat.

        Ted vazne: vzij se do kuze vyrobce. Nasytis trh silnickama, MTB a drbes se za uchem, co dal. Tak vymyslis prasopsa. No a budes par let zdokonalovat prasopsa (nasytis trh) a pak ti zas utrhaj ruce za silnici a MTB. Je to zacarovanej kruh. Nebo, slovy klasika, nekonecny labuzo.

        1 0
        • mirage  

          To jak si napsal ten název Prasopes, tak je to výstižné, ale víc tomu fakt sedí ********* , protože to je. Hodně lidí si stěžuje jak je bolí záda a že silničáři se zalomí za svoje berany a hltají kilometry.Ted přijde vlna Gravel cipáren, lidi si je koupí, budou mít pořádně natažené posed díky beranum a vydají se do pořádného terénu a přestanou jakékoliv problémy s bolestí. :-)))))))))) to se bude lítat přes řidítka :-)))))))

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            budou mít pořádně natažené posed díky beranum

            Z této věty je vidět, že vůbec netušíš, jak se na kole sedí a berany jsi měl naposledy někdy v 15 letech na Favoritu velikosti 58, protože menší právě nebyl k sehnání.

            0 0
            • mirage  

              neboj nic, silničku mám a i s beranama.

              0 0
            • mirage  

              a věř mi že dost vím jak se na kole sedí.

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Tak pak nechápu, proč píšeš takové kraviny o nataženém posedu kvůli beranům.

                0 0
                • mirage  

                  nechci tady řešit posed, což jsi určitě víc natažený když se chytíš dole, než když se chytíš řidítek u MTB,ale to tu fakt nechci řešit, jen prostě píši, že kolo Gravel je totální kravina.

                  0 0
          • jecnak  

            Ano, je to takova kravina, ze na nem najedu nejvic za rok. Druha je silnicka a treti bajk.

            1 0
          • jIrI___  

            Připadá mi, že hlavní vlna gravel cipáren přes ČR už dávno prošla a gravely zase pomalu ustupují do pozadí.

            0 0
        • Smazaný účet  
          Obsah tohoto příspěvku je blokován.
          0 0
        • TeryPV  

          Asi jako 26/29er a pak 27,5er, následně přijde 32er a pak se budeme vracet k 26er atd. To samé 1× něco, z a chvíli bude frí-kůl-in zase co nejvíce převodů. Já stejně nechápu, jak ten marketing může fungovat. To je to lidstvo opravdu tak hloupé ? :)

          0 0
          • Smazaný účet  

            32er a 36er už je: https://dirtysixer.com/

            0 0
          • Singlespeed  

            Tak, například, u systému 3×9 s pilami 44/32/22×11–32 bylo 14 efektivních převodů. Ostatní se buď překrývaly nebo to byly nepoužitelné mezipřevody. Takže celý systém byl z tohoto pohledu velmi neefektivní. Zatímco 1×12 má 12 efektivních převodů, žádné zbytečnosti k tomu. To je, myslím, jasný krok kupředu.

            0 0
            • detoxy  

              +1

              0 0
            • TeryPV  

              Ale o to tu vůbec nešlo. Šlo o to, poukázat na absurditu toho, že je potřeba cpát lidem pořád něco novějšího, aby se vydělalo, a lidi to žerou. Navíc většině obyčejných cyklistů, jichž je na BF menšina, právě nikdy neocení přínos nějaké novinky, ti jdou jen po tom, co jim řekne reklama. Co si budeme vykládat, třeba velké S taky prodává svá přeražená lowcost kola jen proto, že mají reklamu.

              Jinak jasně, že Eagle už má smysl. Nicméně odstupňování na prd a poměr cena/výkon úplně mimo i ve verzi GX. Jako pořizovací GX ještě tak nějak ok, to je v pohodě, ale pak měnit třeba kazetu, urvanou hazku, to je mimo. Kvůli tomu jsem i já, ač nerad :( , přešel od SRAM k SH. Protože pak cokoli na SRAM sehnat je celkem problém (myšleno při nenadále události někde narychlo). Ale to jsem odbočil.

              0 0
      • TeryPV  

        Tak to kolo je dobrý úlet :D To zase určitě vymyslel nějaký „ingenýr“ ve velkém S :D

        0 0
        • mirage  

          to je ulet,co? To bude super, prodáme svoje fully,silničky a Htčka. Koupíme gravely a paráda. Pojedeš na Lysou, vyjedeš nahoru , a dolu už nepojedeš po silnici, ale řekneš si, tak a ted to střihu tady tak 20 km po šutrech až si taky užiju terén, však kolo je na to určené :-))))))))), Kdysi jsme tady všichni i já, řešili přechod z 26 na 29 kola, pořád to bylo MTB a co si budem namlouvat 29 mají prostě svuj význam, což nic proti 26-kam, ale kolo Gravel, kde tam je nějaký význam?

          0 0
          • TeryPV  

            Já myslím, že dostaneš přes prsty :) Gravel je přece ta jediná správná cesta!!! Hlavně úzká zakroucená řidítka jsou v terénu naprosto nepřekonatelná :)

            0 0
      • Corra  

        O co ti jde?

        Gravel znamená kopu svobody.

        Tady na videu je vidět, co s tím che třeba zákazník jako s kolem dělat:

        Např. http://cz.author.eu/…7-ua42881201#…

        0 0
        • TeryPV  

          a?

          0 0
          • Corra  

            A to, že gravel má svoje opodstatnění.

            Jestli je na vás členění kol na silničky a horáky optimální, tak to kolo vážně není pro vás.

            0 0
          • random  

            A vytáhněte hlavu z ******, co to zas je za kecy, a ano mám gravel jako zimák a cesťák a v tom vidím jeho největší výhodu. Pokud nevíte k čemu je to kolo určené, proč se k tomu tady vyjadřujete? A do terénu to opravdu není neb ste na tuto otázku ani výše neodpověděl.

            0 0
            • tromboonen  

              Nevykej mu, víš koho máš před sebou? Sprostého vraha! No dobře, tak sprostého trolla :)

              0 0
              • random  

                Chtěl jsem sem dopsát, že mu nevykám, ale že je to obecně i na ostatní co se tu vzájemně s ním plácaj po rameni, tak teď už je to :)

                0 0
                • tromboonen  

                  Dopsát? číslovko? takhle brzo? to bych se nedomýval…

                  0 0
                  • random  

                    Nerozumím řeči tvého kmene.

                    0 0
                    • tromboonen  

                      To nic, ono se to brzo ukáže :)

                      0 0
                      • random  

                        Tak asi sem i chtel slusne napst ze je dement, priste teda rovnou. A si dcla chudak kdyz ti tady nejaky uzivatel tak lezi v zaludku ;D a nerozumim tomu poslednimu slovu, jen aby bylo jasno

                        0 0
                        • tromboonen  

                          To nic, kdybys znal výplody jednoho místního legendárního dnes už bývalého uživatele, bylo by Ti to jasný… jen jsi mi jej trochu stylově připomněl, a jelikož se očekává jeho brzké vstanutí z mrtvých, tak jsem to napsal, to je vše, byl to vtip :)

                          0 0
            • TeryPV  

              No ale co my s tím videem? Takových je na netu spousta a to dokonce na silničce https://www.youtube.com/watch?… A my si z toho máme sednout na prdel a jít si hned koupit gravel? Nebo jako nepochopil jsem Tvůj původní příspěvek, nic víc.

              Edit: A když už, co znamená to Tvoje „kopu svobody“ ? To jako, že mě třeba MTB nějak omezuje ?

              0 0
              • tvargy  

                Ne, nemusíš běžet si to hned koupit, prostě nejsi cílovka. Ale představ si, že existujou lidi, kterým to bude vyhovovat. Mě osobně se tenhle vývoj líbí, ta různorodost. Najít si svou kategorii a to pak jezdit

                0 0
                • TeryPV  

                  Ale to já netvrdím, každé zboží má svého kupce. Je dobře, že si může každý vybrat svoje.

                  Mě jen hrozně překvapuje, že když je tu vlákno o trekovém kole, tak všichni jak je to na houby, proč to kupovat atd. Z druhé strany gravel je skoro to samý, jen to má berany a najednou je to boží a úžasná věc. Ale ve své podstatě je to stejný kočkopes oboje. Takže spíš tomuhle nerozumím. Jinak proti tomu nic nemám.

                  0 0
                  • ˘Ö˘ Krab  

                    Evidentně jsi sedl marketingovcům na lep, že Tě to tak štve. Podívej se na to z větší perspektivy. Rovná řídítka (vč. všemožných vlaštovek) žila s berany v klidu a míru skoro sto let, než se rozmohla „horská kola“ a automobilismus, to se berany octly dočasně na vedlejší koleji, cca na nějaké čtvrtstoletí. „Gravel“ je návrat ke kořenům, tak vypadala první „silniční“ kola v dobách, kdy všude nebyly silnice se zpevněným povrchem v dnešním slova smyslu. Tak, jako je trekingové kolo do značné míry derivátem MTB, je dnešní „gravel“ derivátem silničního, stejně, jako CX.

                    Že si to někdo koupí, chápu, že to marketéři tlačí masám, také chápu, stejně, jako chápu fully na okreskách, cyklostezkách a lesních pěšinách – přestože by se to všechno klidně dalo nějak jet i na galuskové silničce. Důležité je „nějak jet“. Jsme pohodlní a zazobaní, můžeme si dovolit vybírat si.

                    Za sebe jsem strašně rád, že se tato kategorie rehabilitovala, víc lidí se třeba odhodlá jezdit normálně po běžných silnicích II.-V. třídy na větší vzdálenosti a nenechají se jako stádo nahnat na cyklostezky všeho druhu (4 km od hospody k hospodě a zpátky).

                    P.S. Do práce jsem ráno přijel na trekovém kole.

                    1 0
                    • TeryPV  

                      Ale Ty jsi asi nepochopil můj příspěvek. Opakuji po několikáté, že proti tomu vůbec nic nemám! Snad už je to jasné. Jen říkám, že, a to asi i díky marketingu, gravel je obdivován, trek zatracován, přes to, že je to podobný kočkopes. A přesně tomuhle nerozumím. Teda jo, rozumím… marketing.

                      0 0
                      • random  

                        lol to je marný

                        0 0
                      • satch  

                        Mrkni tady pár let zpět. to bylo: CX je blbost, máto jinou geo než silnice, trek/cross je blbost, nejlepší je 29HT, obuješ na to všechno. (top bylo RB IQ – dohledáš :-) )

                        Teď je cx/gravel top, máš vlasně terén a silnic v jednom, variabilita úchopu, jen přehazuješ kola, od silničky se to přece krom vyššího středu vlastně neliší.

                        Brát s nadsázkou. Vybrat si můžeš co chceš, asi hlavně jezdit…

                        0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        Já Ti to vysvětlím. Dnešní doba je o „jako“. Chci vypadat „jako“.

                        Modelový příklad – jezdím po městě a po cyklostezce. Chci vypadat jako biker, koupím 29". Chci vypadat jako drsný biker, koupím fulla. Chci vypadat jako nezávislý hippster, udělám si z fáva singlespeeda a nahodím lak na ráfky a řetěz. Chci vypadat jako sportovec a cestovatel … koupím gravela. Chci vypadat jako závodník, kopím endurance nebo něco podobného. Chci vypadat nenápadně, koupím trekové kolo s nosičem.

                        Ve všech případech najedu ročně do 1.500 km s AVG ~15 km/hod za výhradně sluníčkového počasí a výhradně po asfaltu, ale nějak to vypadá, o to jde.

                        1 0
                        • detoxy  

                          +1

                          0 0
                        • ruinin  

                          Takhle to asi nějdo má. Já třeba jezdím na normální silničce i do lesa, protože mě to baví. Mám doma i starý MTB, ale na to jsem si už užil mládí v sedle v lesích. Mám taky singlespeed na pocit volnosti a lehkosti. S beranama. A kdybych na to měl místo a love, tak bych si koupil ještě CX a fulla. Prostě chlapy baví pořád něco testovat a objevovat. Holky se pak občas přidaj no. Jo a třeba pro mou partnerku by bylo ideální fitness kolo. A ne že marketing. Přesně pro její druh ježdění.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            …pro mou partnerku by bylo ideální fitness kolo, ale protože jsi B-F svině tak ji nutíš jezdit na fatbiku.

                            0 0
                            • ruinin  

                              no spíš na tom, co dům dal, což je starej dámskej favorit… na moje kola je moc malá postavou

                              0 0
                              • jiriga  

                                xe nediv, ze se prida jen nekdy, kdyz jezdi na takove plecce:-) to jsem vzdycky nemohl. chlap jede na vytunenym bajku a zanim chudak partnerka/manzelak na nejaky „jebce“ a jeste si pak u piva stezuje, ze ji to nebavi:-)))

                                0 0
                                • TeryPV  

                                  U nás je to opačně. Žena má vymazlená kola, aby ji to ježdění bavilo, svoje pak trochu zanedbávám :)

                                  0 0
                                • ruinin  

                                  No ona ve skutečnosti nechce jet na ničem, i kdyby to bylo zlatý a posázený diamanty. Minule jsem jí motivoval tak, že když uděláme průměr 12 km za hodinu, dám jí stovku. Jinak dámský favorit měly za mýho mládí jen nejfanatičtější cyklistky. To už musela bejt fakt hodně silná známost někde nahoře. A velká touha po tom kole k tomu.

                                  0 0
                                  • mirage  

                                    že ty ženské, tak nerady jezdí na tom kole.

                                    0 0
                                    • Smazaný účet  

                                      Když se podívám na týmy, které vychovávají cyklistickou mládež, tak je to jedna buchta vedle druhé, kluků pomálu ;)

                                      0 0
                                      • mirage  

                                        myslel jsem to jako manželka/přítel­kyně, že tak neradí jezdí :-)

                                        0 0
                                        • TeryPV  

                                          Nevím no, včera mi žena říkala, že nedělní výlet po kopcích, v lese a s nějakou tou technikou na kořenech, byl parádní a že si ho užila :)

                                          Leda by mi tajila, že je chlap, přece jen sex až po svatbě :D

                                          0 0
                                      • gerrard  

                                        Tak srande je, kdyz nekam dorazi Sportcomplex Breclav. Tam je to snad 10 holek na 3 kluky.

                                        0 0
                                  • Tina  

                                    Stovku? Wow! To už je motivácie od vlastného manžela :) To ju motivuješ takto aj pri iných činnostiach? :) Pokiaľ jazdí na dámskom favorite „tvévo mládí“ tak to musí byť pekná plečka a nedivím sa jej, že sa jej nechce.

                                    0 0
                  • mirage  

                    „Z druhé strany gravel je skoro to samý, jen to má berany a najednou je to boží a úžasná věc. Ale ve své podstatě je to stejný kočkopes oboje. Takže spíš tomuhle nerozumím. Jinak proti tomu nic nemám.“

                    +1

                    0 0
                • mirage  

                  píše se tady, že gravel je ideální na naše rozbité cesty, ano to je pravda, ale není to tak hrozné co by nepobrali 25, max 28, když tam vejdou, pláště. A když už chci dávat širší a širší pláště, což se muže stát, ted mi mužou vyhovovat 32–37 pláště a za rok si povim, dám tam 40-tky, což se muže stát že gravel nepobere. Tak není lepší si hned koupit HT 29" s pevnou vidlou a mužu mít co pul roku jiné kolo. A je s toho, HT,silnička, kross,cyklokros,ta blbost gravel, no není to super.

                  0 0
                  • JFtryall  

                    Nejlepsi je HT s odpruzenou a menit gumy. :-) gravel je hlavne pro nadsence do silnicniho uchopu a pro silnicare treba jako zimak.

                    0 0
                    • plzakj  

                      Jo, gumy menit uz jen kvuli higiene a moznosti infekce. Ale jak to souvisi s gravelem?

                      0 0
                    • satch  

                      a rychlost HT vs. gravel se alespoň podle tvých měření taky dost stírá, ne? (jako že to vyjde skoro nastejno..)

                      0 0
                      • JFtryall  

                        Ano je to hodne podobne. Kdyz porovnas vyssi kategorii cca za 100 tisic na top osazeni, tak gravel bude mit vyhodu kvuli vaze( akcelerace ve stoupani a vyhoda v hodne prudkych kopcich). Pak bude mit mirnou vyhodu v otevrenem a vetrnem prostredi+ vyhoda v rychlostech nad 35 km/h kvuli trochu lepsi aerodynamice(mensi plocha plaste). Kdyz ale porovnas stredni tridu, tak rozdily budou asi fakt jen na hodne rychlych a placatych mistech a to je jeste s otaznikem. 29er na TB nebo RaceKingu jede fakt paradne a v terenu se porad svezes o nekolik levelu lepe, nez na beranech a 40mm pneu. Ono taky moderni gravel je v podstate bikovy ram s trosku zastaralejsi geo…:-) a lisi se to jen v uchopu a par detailech.

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          Tak trvalá aerodynamická výhoda by mohla být v posedu, pokud tedy na 29" i gravelu nesedíš jako paní radová. Hodně chrtích 29" moc není, zdvih vidlice také něco sežere – nic z toho gravel mít nemusí (ale může).

                          0 0
                          • JFtryall  

                            Ano. Vicemene bych ale rekl, ze kdyz si pak vezmes volnejsi dres, tak bude vyhoda pryc. :-) je tezky tu kategorii uchopit. Je to hodne o nastaveni daneho kola. Ale jako univerzal super vec. Ja mam na gravelu ted pohodlnejsi posed nez na HT.

                            1 0
                          • jecnak  

                            Presne. Navic cca 90% aerodynamickeho odporu tvori jezdec, tj ten nejdulezitejsi rozdil je prave v posedu – celni plocha + naklon/profil.

                            0 0
                        • mirage  

                          jak říkam, co je gravel, 29-tka s beranama :-)), nic víc.

                          0 0
                  • Tina  

                    Gravel má pre mňa minimálne jednu veľmi podstatnú výhodu. Na jar som predala silničku a tak som prvé kilometre v roku jazdila na HT. 5 hodinové výjazdy. Zistila som, že ruky a zápästia na rovných riaditkách strašne trpia. Oproti silničným baranom to bolo utrpenie.

                    Inak do rámu môžem dať siniční kola s 25mm plášťami, alebo aj druhý pár kol so 40mm plášťami. Navyše využijem svoje staré 27,5" palcové kola a tiež ich môžem v gravel ráme jazdiť.

                    0 0
                    • TeryPV  

                      Jestli by to nechtělo na HT pořídit taková řidítka, která budou sedět :)

                      0 0
                      • Tina  

                        Ale jdi ty brepto :) „Jestli by to nechtělo“ si najskôr osobne vyskúšať osobne činnosti a produkty ku ktorým sa „fundovane“ vyjadruješ ;)

                        0 0
                        • TeryPV  

                          Ale copak, někdo Ti zbořil bábovičku ? :)

                          0 0
                          • Johnnyxjr  

                            TeryPV: až najedeš to co TINA nacouvala tak se pak můžeš opatrně vyjadřovat k tématu

                            0 0
                            • TeryPV  

                              A můžeš mi prosím sdělit, jak jsi zjistil, kolik mám najeto? To by mě celkem zajímalo :) Že by jsi byl další takový uživatel jako jeden zdejší nejmenovaný, co všechno ví, všechno zná a všude byl?

                              Až mě budeš znát osobně, tak pak teprve suď.

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                Tebe neznáme, ale víme, kolik najíždí/najížděla TINA (krom jiného). U ní je celkem jistota, že ladění materiálu věnovala dostatek času, peněz a úsilí.

                                0 0
                                • TeryPV  

                                  tak to se velice hluboce omluvuju… :)

                                  0 0
                                  • ˘Ö˘ Krab  

                                    Ale ne, o to nejde. Třeba máš najeto, postaveno a odservisováno víc, než ona, jen Ti vrozená skromnost nedovolila se s námi podělit. :-D

                                    0 0
                                    • TeryPV  

                                      Já to nemám spíš zapotřebí :)

                                      Ale jinak nad Tinou smekám, víc takových ženských u našeho koníčku! :)

                                      0 0
                        • jecnak  

                          +1

                          0 0
                    • JFtryall  

                      Jo to mas pravdu. Rovny uchop neni ideal na podobny casy. Chce to dobry gripy a menit casto polohu rukou. Co mi leze na nervy je flatmount na vidli. :-) neexistuje adapter z PM vidlice na FM trmen? Nasel jsem to pouze naopak. Nebo prohodit trmen za klasiku? Co bude nejjednodussi. Mam Sram brzdy.

                      0 0
                      • Vilém  

                        Zatim asi jen kutil domaci.

                        0 0
                      • Tina  

                        Gripy jazdím originál ESI. Bez nich si to neviem ani predstaviť. Ruky som polohovala, ale veľa možností nie je. A to som jazdila aj úchop za korunku vidlice :) Silniční barany s plochou vrchnou časťou sú pre mňa na dlhé výjazdy proste nepostrádateľné.

                        Obávam sa, že adaptér z PM na FM zatiaľ neexistuje. Možno by šiel nejaký vyrobiť, ale asi bude jednoduchšie prehodiť třmen.

                        0 0
        • Goratrix  

          „Vidlce s karbonovýma nohama“

          Author uz je asi kompletne cinska firma?

          0 0
          • Vilém  

            Toto je taky zajimave „s duralovou vidlicí s karbonovýma nohama“.

            0 0
            • Singlespeed  

              Vidlice má alu krk, korunku a patky. Karbonové jsou jen nohy. Přesně tak to mám na CX/cross vidlici Carbon-tech,

              0 0
              • Vilém  

                To je mi jasny, ale napsany to mohlo byt treba „s karbonovou vidlici s duralovym krkem“. Takto je to nesmysl.

                0 0
        • Radek Broz  

          O dost lepší video (i kolo) https://www.norco.com/…-c-red-etap/

          0 0
        • Yura  

          **** nam jezdi v parku po trave, kde nema co delat hajzl jeden nevychovanej..

          0 0
    • jiriga  

      ja si myslim ze, dneska, kdyz na silnice uz muzes jezdit 28mm, je uvazovat o nejakem gravelu zbytecne. jezdim na starem Fortu Road se 105 a tam mohu mit pouze galusky.Na sotoliny ci nezpevnene cesty si troufnu tez a jeste se mi nestalo, ze bych pichnul…

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Vůbec nejde o defekty, ale o tlumící a pružící efekt širšího a přiměřeně málo nahuštěného obutí.

        0 0
      • jecnak  

        Tak pokud i tam jedes v klidu 30km/h a vic je pro tebe gravel ci CX zcela zbytecny.

        0 0
        • jiriga  

          tak urcite, ze to je o komfortu a tlumeni, a;le nejvic zalezi na ucelu. pokud chci cilene jezdit do terenu, tak nevim nakolik tech cest je tolik, abych pouzival pozue gravel bez nejakeho omezeni. pak se ovsem muze stat ,ze to „odsejpani“ na silnici nebude takove, jak by si clovek predstavoval. Pokud ale chci spise prilezitostne nekam zajet mimo asfalt, ale primarne to valim po silnici, tak si nejsem jist ,ze gravel je to prave. porad hodne dela marketing, nicmen to je pouze muj nazor. nejsem obecne prilis priznivcem univerzalu/hybridu, pac potom nedelaji ani jednu vec poradne. nicmene chapu, ze nekdo muze mit jiny nazor. to je v poradku a nemyslim to nijak fanaticky:-)

          0 0
          • Corra  

            Asi tak. Po devíti letech budu kupovat nové kolo – mám cross, ale vzhledem k tomu, že jezdím převážně asfalt, tak to není to pravé. Gravel pro mě byl jasná volba – zrychlím na asfaltu a přitom zvládne +/- terén, co cross. Jenže v mé cenovce je nabídka prachbídná, tak nakonec půjdu do silničky, kde je výběr o poznání větší. Doteď jsem nemusel řešit na trase nějaké odbočky ze silnice (projel jsem i dva kiláky polem – chyba v úsudku a tvrdohlavost :-) ), ale se silničkou přijdu o nějaké oblíbené zkratky a kopce. Přežiju to, ale gravel by to požral.

            0 0
            • plzakj  

              2 kilaky cimkoliv projedes i na silnici. Chce to 28 nebo aspon 25 gumy, co nejsou uplny slupky. Taky jsem se toho na zacatku bal, ze budu na polnackach defektit. Ale ted to prasim docela casto. Jen nemuzu jet 30, abych to nerozlamal. Ale na obcasnou zkratku je to ok.

              0 0
          • jecnak  

            Narazim na to, ze jeste nedavno se vsude tlacilo, ze nejlip jedou na asfaltu uzke plaste nabusene na maximalni tlak. Pak najednou s prichodem wattmetru se znovu objevilo, ze tomu tak neni. Za sebe si dneska dovedu predstavit silnicni hladky plast o rozmeru kolem 33mm s poddajnou kostrou a pritom bezdusovy. To je rozmer dnesnich CX plastu, Valivy odpor bude nizsi nez u te nudle a limitovany jsem jen narustem hmotnosti a aerodynamickeho odporu. Realne muze za par let nastat situace, ze ani hmotnost nebude vyssi. Pro hobby jezdce, ktery se pohybuje vetsinou kolem nebo pod 30km/h prumeru neni aerodynamika zajimava. No a mame tu vlastne ten gravel pojmenovany hezky moderne, ale vlastne se jedna o normalni randonneur kolo puvodem cca v 40. – 60. letech minuleho stoleti.

            1 0
          • Corra  

            Taky by mě zajímalo, proč proti tomu lidi tak protestují. Nemělo by být dobře, že se trh s koly rozvíjí dle požadavků a preferencí zákazníků a nezůstal jen u silniček?

            Auta jsou přece taky do terénu, na sport, na dálkové jízdy, město,… tak o co de?

            0 0
      • TheJD  

        A to, ze spousta lidi na gravelech jezdi plaste sirsi nez 40 je uplne jedno, ze…

        0 0
      • JFtryall  

        No ono az zacnes jezdit vic, tak to roztrhas hned. U gravelu jde hlavne o pohodlnejsi endurance geometrii, jednoduchost a odolnost konstrukce, kotouce. Ja ted mam moznost srovnani protoze pouzivam road+, tj. 650b rafek a 47mm WTB pneu(srovnatelny prumer kola jako 700 rafek s 30mm obutim). A ten objem z toho samozrejme udela na rozbite ceste uplne jiny level. Tohle povazuju za nejvetsi vyhodu gravel kol, muzes si ho naprogramovat podle sveho. Prostupnost by mela prave umoznit bud vozit az 27,5×2.1 a mit z toho lehci mtb(velky vyber gum) a nebo 700 rafek s 40mm, vic asi netreba. Stejne jako muzes nahodit 28–32mm hladke nebo cx obuti a porad mas schopne kolo, kde nebude zasadni limit ve schopnostech. Navic pevny osy a odolnejsi ramy z toho udelaji tuhy celek, ktery pusobi solidne. Ale diky obuti to je proste super komfortni a velmi rychle pres rozbite useky+ mnohem lepsi pocit na mokru atd. Pro nadsence do beranu, kteri muzou mit jen jedno kolo to je asi jasna volba. Na cistokrevne silnici se uz skoro neda normalne trenovat, provoz a silnice jsou hrozne.

        1 0
    • puka  

      Za pár let se bude jezdit fatbike s beranama :)))

      0 0
      • jecnak  

        To jsi trochu zaspal.

        0 0
        • puka  

          Myslel jsem to tak, že za pár let se bude jezdit pouze tato kombinace.

          0 0
          • jecnak  

            Za par let bude vsechno elektricky.

            0 0
            • puka  

              My všichni jsme v roce 2017, zatím co tento už je v 2087.

              0 0
              • plzakj  

                Jo. Pri spravnym tlaku vali po asfaltu jako silnicka. A kdyz vjede na sjezdovku, tak vsem ujede.

                0 0
              • TeryPV  

                Nejlepší úchop, za chvíli se budou berany jezdit i na DH. Ta variabilita je k nezaplacení :)

                0 0
    • Doktor-Prase  

      Já mám hybrid Croix de Fer na ježdění do práce, výlet s rodinou (s dětskou sedačkou) atp. Na silnici si to nedovedu představit, na CdF klidně. Za mě parádní univerzál ke Capře.

      0 0
      • krabica  

        Jj, mám GT Grade a je to fajn doplněk k endůru, jen je škoda, že nepojme trochu širší pláště. Už se těším, až pořídím silniční výplety a budu je moci střídat sady kol.

        0 0
    • arny71  

      Já myslím, že dané téma můžete klidně zavřít, definitivní odpověď už máme: Ani silnice, ani gravel.

      Jedině cyklokroska s rovnýma řídítkama.

      Tak pravil Zarathrusta. Teda vlastně Benčík.

      A teď prosím lock.

      0 0
    • jamaco  

      Ozivim téma a prosím o radu někoho kdo ma větší přehled.

      Plánuji koupit kolo na víkendy na chalupě.. Dosud jsem jezdil na MTB, ale na chalupě (východní Čechy u Nového Bydžova) na to nejsou terény.. Sama rovina, do zajímavých míst je to dost daleko a tak mě zlakala nějaká silnice, na které bych mohl mít větší akční rádius. Obával jsem se ale nepohodlí vyplývajícího z geometrie silnicky a hlavně místních mizerných silnic.. S tím jak nyní frčí gravely jsem si říkal že to bude ono, váhám ale jestli by nestačila nějaká silnice třeba na 28c plastich, přeci jen hádám že tak 80–90 procent tras bude asfalt, sice často špatný se zaplatami ale asfalt.. (zaujal cannondale synapse tiagra) navíc mi přijdou gravely trochu cenove výš oproti srovnatelnym silnicim. Občas sem sem tam něco najel na otcove crossu a je to vlastně ok, pro sebe bych chtěl něco sportovnejsiho.

      Chtěl bych něco s pohodlnější geometrii, ale určitě s berany, chtěl bych aspoň tiagru (sora asi taky ok, jen ma méně prevodu) cenově do 30, hádám že teď na podzim by se něco mohlo dát výhodne koupit, rámy bývají hliník s karbonovou vidli. A taky je otázka velikosti to se asi liší dle konkrétního kola.. Mám 191/110 (po dětech :) rozkrok nějakých 88. Uvítám i tip na konkrétní kolo, spousta jich je vyprodaných (kellys soot), koukal jsem na synapse, caadx, nebo caad, aura Xr, soot, diverge apod.. Líbí se mi cube ale tam sem nic neviděl v cenové relaci.. Canynon endurance (termín dodání?) za rady předem díky

      0 0
        • jamaco  

          Ještě jsem se tam vrátil a nakonec se mi pozdava toto..

          https://www.planetx.co.uk/…sc-road-bike

          Mám 2 dotazy? Nejsou ty rámy nějaké malé? Xl mají 57cm, to jinde mi na mých 191cm vychází vel. 59,60,61

          Co ten sram rival? Nemám zkušenosti ani předsudky.. Srovnávací testy na webu to řadí na úroveň 105od shimana??

          0 0
          • nomecz  

            Rival je naprosto v pohode a to prirovnani k 105ce sedi akorat nekdo nezkousne ze vse ovladas malou packou ja to naopak miluju a prijde mi to super

            0 0
            • jamaco  

              Asi je to o zvyku.. Teď jsem jel na biku s eaglem a přišlo mi super že se nemusím otravovat s presmykacem.. Tak i tady bych to vyzkoušel

              0 0
              • nomecz  

                Jde o to ze nahoru i dolu radis jednou packou, zmacknes trosku a radis dolu zmacknes hodne a radis nahoru

                0 0
                • jamaco  

                  Jojo viděl jsem videa.. Teoreticky to mám nastudovane :)

                  0 0
                  • plzakj  

                    Pro nekoho, kdo neni zvyklej na silnicni razeni od shimana muze byt szvyknuti si jednodussi, nez pro nekoho, kdo je zvyklej na shimano.

                    0 0
          • Singlespeed  

            Velikost u silniček se slopingem se obvykle odvíjí od efektivní délky horní trubky, což je u XL 590 mm. To taky není moc a v kombinaci se sériovým 10 cm představcem ti to může být opravdu malé.

            0 0
            • jamaco  

              Díky.. Dá se to na dálku prověřit? Nějaká kalkulačka geometrie?

              0 0
          • Johnnyxjr  

            Cao merim 185 bral jsem 57

            0 0
          • CzechJoker  

            Mám Full Monty ve velikosti XL a 186 cm. Doporučovali mi vzít menší, ale protože mám i Pro Carbon ve stejné velikosti, vzal jsem to větší. Musel jsem dát 90 mm představec a i tak je to kolo subjektivně větší, než silnička, ale nevadí mi to.

            0 0
      • krabica  

        Norco Search A 105, GT Grade

        0 0
      • jamaco  

        Planet X bych asi nekousl skrz vzhled.. ale díky.. zajímavé jsoiu..

        Norco se mi líbí moc.. Kde se to kupuje? Poštou z kanady?

        0 0
        • krabica  

          Kámoška ho kupovala na www.supshop.cz

          0 0
          • Vilém  

            Taky jsem bral tam, cena kdyz jsem kupoval byla nizsi jak z kanady, jak to delaji to nevim.

            0 0
            • jamaco  

              ted na eshopu nemají jen biky.. .. zkusil bych jim případně napsat.. našel jsem dealera v Dráždanech ale tam bylo o dost dražší..

              0 0
      • jamaco  

        0 0
      • bodlak2  

        Canyon v mém profilu, míry mám podobné jako ty.

        0 0
        • jamaco  

          Pěkne.. Díky.. Letos mají 7.0 na 105 za 26tis. Jen krom M vše vyprodané :(

          0 0
      • jamaco  

        Jak to vidíte obecne.. Mám se hnát za gravelem nebo stačí na takové použití silnicka..?

        0 0
        • ˘Ö˘ Krab  

          110 kg na špatné silnice bude na hliníkovou klasickou silničku spíš za hranou.

          0 0
        • jamaco  

          Díky.. Jako proti nabídce v ČR jsou to tedy stroje o dost lepší a o dost min peněz. Díky za tip.. Vrátil. Jsem se i na ten planetx a taky jsem si tam leccos našel..

          0 0
          • jamaco  

            Smankote a ještě v karbonu :)

            0 0
            • tompca  

              Malá recenze

              https://m.imgur.com/gallery/mlcdF

              0 0
              • jamaco  

                karbonový blue není v mé velikosti.. ale z fotek v recenzi vypadá mnohem líp než na merlinwebu..

                co byste řekli na tohle.. ?

                https://www.merlincycles.com/…7-95581.html

                0 0
                • ˘Ö˘ Krab  

                  Osazení dobré, jen ty páky jsou celkem hnusné, mám je na kole také :-).

                  Znovu ale musím připomenout, že tenčený hliník, špatné silnice a 110 kg není kombinace se zárukou výdrže.

                  0 0
                  • jamaco  

                    Jasně chápu.. Jaké jsou jiné možnosti? Ocel? Vím o roninu.. Přišlo mi to děsně oldschool, karbon je náchylnější než hliník? Nebo naopak?

                    0 0
                    • ˘Ö˘ Krab  

                      Základní karbon vydrží víc. Asi i ocel. Nebo nějaký neztenčovaný hliník. Karbon i ocel se dají opravit celkem snadno. Tenčený hliník spíš vůbec, jinak hliník obecně spíš se střídavým úspěchem. A pak RB, tam celkem se zárukou.

                      0 0
        • Smazaný účet  

          Tohle kolo máme doma. Jede dobře, dali jsme širší pláště. Chtěl by to vyměnit mechanické brzdy za hydrauliku. Jinak spokojenost.

          0 0
          • tompca  

            Tak uvažuju, že si udělám radost. Jak velký máš rám a kolik měříš, jestli se můžu zeptat. Já mám 173cm a pořád se nemůžu rozhodnout jestli tu 53 .

            0 0
    • jamaco  

      Ještě dotaz mohu-li .. Zjistli jsem, že letošní skladové zásoby jsou poněkud prořídlé..

      Byl jsem u Štěrby, prohlédl jsem některá kola na živo, a líbí se mi Cannondale Synapse Tiagra, .. mají tam 58, prodavač mě ochotně posadil na jiný cannondale 58 (supersix) , zdálo se to OK, ale je to má první silnička – z krátkého posazení poznám prd.. je fakt, že sedlo bylo vytažené jen trochu, a pozice nohy na šlapce OK.. Je ta 58 pro mě možnost nebo je to úplná blbost a měl bych mít 60…

      Jsem 191cm, rozkrok 88cca, dle tabulek cannondale je 58 do 188 cm..

      https://www.kola-online.cz/…nnondale/p44

      Díky

      0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        Na 191 cm je rozkrok 88 spíš méně, takže bys asi měl mít delší rámy. Podle určení a pocitů ale ani 58 nemusí být na pohodové ježdění málo. Záleží také, jak dlouhé máš paže a jak jsi reálně ohebný.

        0 0
        • jamaco  

          s tím měřením to je těžký.. sám sem si naměřil takhle málo, když mě změří žena jako opravdu celou délku nohy tak říká 96… tak asi pravda bude někde uprostřed..

          0 0
          • platypus  

            Na supersixu jsem sice nikdy neseděl, obě velikosti jsou v normě, není to žádná věda, akorát se musí počítat s tím že dodatečně padnou ještě ňáký kačáky za představce než se člověk trefí do správného posedu na rozdíl od sedlovky s kterou se dá hejbat, obecně platí když je větší rám tak míň podložek a kratší představec a když je menší rám tak víc podložek a delší představec, jak se sedí na kole skoro každý den ono si tělo řekne co mu nepasuje.

            0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            Pravda je jen jedna. (Ale která?) Ještě se zamysli, jak máš sedlo na stávajícím kole a jak šlapeš, dalo by se očekávat, že je budeš chtít/potřebovat mít cca podobně.

            Takže odhadem kolem 80 cm vysoko a cca 7 cm za středem – na to je velikost 58 dobrá výškou, ale nejspíš pak ve zbytku geometrie krátká, nestačily by Ti představce.

            0 0
          • BabbaJagga  

            Mě když měří moje žena, tak se málokdy dopracujem k jakýmukoliv relevantnímu výsledku :-)

            0 0
      • siky83  

        nedavno jsem se stavoval v servisu v Praze Chuchli kvuli nějaky prkotině a pán tam mel celkem pěkny gravely Marin, cenovka cca 28tis. Byl velmi ochotnej, určitě rád předvede a necha vyzkoušet. IBM cyklosport

        0 0
    • baboon  

      Ahoj, vyhlídnul jsem si silniční kolo Corratec CCT – celokarbon, kotoučová ultegra a kola Ksyrium Elite, převodníky 52/36. Teď jezdím na ocelovém olpranu z profilu – „renovoval“ jsem ho po bráchovi v době, kdy mi velikost kola nic moc neříkala ale po pár výjezdech na manželky Polygonu Helios zjišťuji, že olpran je mi prostě velký. No a k jádru dotazu: Lze považovat ten Corratec za kolo více „univerzální“, které zvládne s rozumným pohodlím i nějakou šotku nebo lesní cestu? (samozřejmě s adakvátními plášti, počítám s bezdušemi). Teď vozím 23C s dušema (jasně, je to užovka, ale vzhledem k nepadnoucí velikosti jsem si říkal, že prostě nebudu do stávajícího kola investovat ani za účelem experimentu). Díky za odpověď, případně na vrácení na zem, že vymýšlím ptákoviny.

      0 0
      • adam1  

        Hoď odkaz:)

        Proč chceš na silničce na šotolinu,lesní cestu?

        Ty bezduše jsem taky uvažoval ,ale co mi 2× po sobě během týdne mlíko stříkalo všude tak nechtěl bych si postříkat i “milenku”.Na silnici je duše praktičtější:)a jede to taky:)

        0 0
        • baboon  

          Špatně jsem to popsal: Nechci za každou cenu mimo silnici, je mi na silnici dobře, jen bych si nerad „uzavřel“ tu možnost obout na to silnější pláště a dát se na průzkum zkratek z lesních cest z hrubého asfaltu čí šotky. Na těch 23C to je pokaždé hrozné utrpení a často se to neobejde bez defektu. Letmo jsem pročetl tohle vlákno a jestli se nepletu, tak silnička s pohodlnějším rámem a endurance geometrií (což by měla být i tahle) je vlastně to, co hledám.

          A ještě bych měl dotaz k velikosti: Ten olpran v profili je velikost 60, rám totálně bez slopingu. horní trubku jsem naměřil 575mm. Manželky polygon je vel. 54, effective top tube má 550, nicméně vybraný rám (taky vel. 54) má effective top tube 570mm. Na olpranu se cítím až moc natažený, sedlo mám téměř nadoraz vepředu a na dlouhých trasách se na tom prostě už moc necítím (záda, hodně opřený o ruce atd.). Nicméně pokud má ten corratec 570mm, tak to bude spíš blíž k olpranu, ne? Ostatní parametry k olpranu bohužel nemám, nicméně bych nerad bral moc velký rám i když „tabulkově“ by měla být 54 corratecu v pořádku (výška 177–178, rozkrok 78–79)

          0 0
          • baboon  

            omyl, rozkrok 88 :)

            0 0
            • baboon  

              Jsem trouba, rozkrok 82, měřil jsem blbou hranu vodováhy a pak jsem myslel, že jsem se o 10 překoukl :)

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Cca odpovídáš výškou a nohama jednomu z mých synů. TTh 570mm bude dlouhé, měl bys mít opravdu něco kolem 550 a asi vyšší hlavovou trubku (Polygon, pokud jde o Helios, ji má nejspíš dost krátkou, soudě podle rámů 50 a 52, které jsme měli doma).

                0 0
                • baboon  

                  Díky, nakonec mám už přes rok Cannondale Synapse ve velikosti 54 (TTh 547, HTh 161) a jsem zcela spokojen, možná i nadšen (stále). Konečně jsem poznal, že najíždění větší porce kilometrů (>100) nemusí být nutně utrpení a po dojetí lze fungovat aniž bych byl rozlámanej jak cikánský hračky :)

                  0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.