Silikonový olej na pláštích

5 nepřečtených
  • WeSp

    Zdravím, nedávno jsem stříkal vidlici silikonovým olejem a podařilo se mi hadrem, kterým jsem kryl odstřiky ze spreje, otřít plášť. Na pláštích je teď vidět mastné kolečko a mám strach, že by se po jízdě v dešti mohl dostat silikon na kotouče a také jsem četl, že silikon by mohl vysušovat pláště.

    Chtěl jsem se zeptat, jestli se to někomu také povedlo a jak to odstranit. Zatím jsem vyzkoušel pouze jar, ale ten tu skvrnu pouze trochu rozšířil. Netuším co použít, abych nějakým odmašťovačem ten plášť případně nevysušil.. Díky za případné rady =)

    0 0
    • novas752  

      Silikon žádný gumě nic neudělá, je neagresivní a naopak spoustu přípravků na gumy (na těsnění ve dveřích, na vidlice – gufera, přímo na „leštění“ pneumatik je na bázi silikonu.

      Na kotouč se taky zaručeně nedostane, s vodou je nemísitelný a je vysoce vzlínavý – na plášti se rozleze do tenoučké vrstvy a po průjezdu terénem po něm nezbude ani památky. Rozhodně nebude někam odstřikovat.

      Vklidu můžeš tim silikonem naleštit celej plášť – co myslíš že je napajcovaný na autech v showroomech. ;)

      0 0
      • WeSp  

        Dík za rychlou odpověď =), jinak právě jak jsem si o tomhle problému něco zjišťoval na anglických fórech, tak tam psali o tom, že by se ty přípravky na lesk s příměsí silikonu neměly používat no :D

        "Good Silicone / Not so good Silicone:

        1. Water – based silicone dressings, usually a milky-white liquid, (Polydimethyl­siloxane (PDS)that doesn’t contain petroleum distillate; silicone oils, waxes, or solvents that can harm rubber and/or vinyl over time. Water-based dressings use a combination of natural oils and polymers to offer a non-greasy, satin finish. Some of these products also contain ultra violet radiation (UVR) blocking agents to help keep tires from cracking, fading and hardening. Most, if not all water-based dressings are environmentally friendly / biodegradable, whereas solvent-based silicone is not.
        2. Solvent-based silicone dressings, usually a clear greasy liquid, (Dimethal (DMS) that contain petroleum solvents as a cleaning agent, they remove the elasticity from vinyl, rubber and paint; causing them to evaporate out of the substrate, leaving behind a dry inflexible surface. Most high gloss products are based upon DMS silicone oil, the difference between water and solvent based is in the carrier system used. Solvent based products use a hydrocarbon silicone to suspend the product. When you apply it, the solvent evaporates leaving the dressing's active ingredients (Silicone oil) behind; solvent-based silicone is not biodegradable."

        viz https://www.autogeekonline.net/…s-paint.html

        Ale je jasný, že člověk nemůže věřit všemu co najde na internetu =). Každopádně dík za radu =)

        0 0
    • atty  

      Myslíš, źe se ti třeba na silnici nepovede nabrat třeba skvrnu od oleje? Tohle bych fakt neřešil – otřels to, omyl a odmastil a tím bych skončil. Pokud s tím nehodláš jezdit jen doma po koberci, věř, že na silnici potkáš oleje a i větších sajrajtů daleko víc. A mejt po každý vyjížďce kolo „do lesku“ a sucha, to bych se na to radši…

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.