Sigma BC 12.12 STS - výměna baterie

26 nepřečtených
  • Simson

    Mám skromný dotaz ohledně výměny baterie v tomto cyklocomputeru. V návodu se píše, že data jsou uchovávána v nějakém paměťovém čipu a po výměně baterie stačí nastavit pouze čas. Včera jsem měnil baterii a hned na mě vyskočil na displeji English atd., jako když ho zapínám poprvé. V obvodu kola, když jsem přeskakoval nastavení v menu, je nastaveno 2155 mm, což je hodnota, která je jako ilustrační i v návodu. Mám tomu rozumět tak, že musím obvod kola také znovu nastavovat? Která data ten computer vlastně uchovává? U jiných computerů se většinou musí po výměně baterie nastavovat všechna data znovu.

    Díky za odpověď od zkušenějších.

    0 0
    • novas752  

      A měl jsi to před výměnou nastavené?

      Moje Sigma ROX 6.0 si pamatuje vše kromě času.

      0 0
    • krab007  

      Mě neuchoval nikdy nic. Radši si TOTAL hodnoty někam opiš, dají se tam pak nastavit zpátky.

      0 0
    • kadlec  

      taky jsem musel znova nastavit, ale nevim jestlo to nebylo tim, ze jsem mel baterku venku cca 15mminut

      0 0
      • Simson  

        Na to jsem taky myslel. Výměna netrvala déle než 1 – 1,5 minuty.

        0 0
      • MatS  

        Mám Sigmu 12.12 STS a při výměně si vše pamatoval. Sice se to hodí do setup modu, ale stačí z něj vyskočit a je to.

        0 0
        • Simson  

          Je pravdou, že naskočil ten Setup mód, ale zmátla mě ta hodnota obvodu kola. 29 určitě nemá 2155 mm. Jak tedy poznám, že hodnota, s kterou computer počítá, je OK?

          0 0
          • novas752  

            Žeby změřit obvod kola?

            Uděláš něčim čárku na zemi a na plášti, podél zdi (abys jel rovně) uděláš jednu otáčku, čárku oproti čárce na plášti a vzdálenost čárek změříš co nejpřesněji pásmem. Aspoň 3× opakuješ, čim víc tim menší chyba bude.

            Jestli „zmizel“ jen obvod, nejspíš nebyl vůbec přenastavenej (nebo máš skutečně 2155mm)

            0 0
            • Simson  

              Obvod samozřejmě změřit umím. Před tím nastavený byl, protože to ukazovalo dobře, když jsem to při ± stejné rychlosti kontroloval s jiným kolem.

              Jednalo se mi o to, jestli se to dá nějak na počítadle nejprve z té paměti vyvolat ještě před tím, než ho začnu znovu nastavovat. V Setupu bylo 2155 mm a to není IMHO správná hodnota.

              0 0
              • novas752  

                To těžko. Leda u nějakých pokročilých sporttesterů/wat­tmetrů/naviga­cí, které se nastavují v pc (a nastavení se tak importuje nějakym souborem), ale tam už je klasická paměť jako v mobilu třeba.

                0 0
              • skvedo  

                Do nastavovacího menu se dostaneš podržením levého spodního tlačítka a tam už to najdeš https://www.youtube.com/watch?…

                Pravděpodobně podobně na všech tacho Sigma s obdobným rozložením tlačítek (na 906 je to obdobné).

                0 0
          • Vašur  

            Zajímavý logický problém. Sám tvrdíš, že hodnota v computeru, 2155 mm není správná. Takže jsi to poznal a musíš tím pádem vědět jak jsi to poznal. Nemá tedy smysl ptát se jiných, jak to poznáš. Že by computer počítal s jinou hodnotou než ukazuje, s tím jsem se ještě nesetkal. Ani u computeru z Lidlu :-).

            0 0
            • Simson  

              Hodnota 2155 mm se mi objevila až po výměně baterie, když na mě vybafl setup mode, který jsem problikal, abych se dostal k zadání času, který by podle návodu měl být jediný parametr, který se má po výměně baterie nastavovat. Proto jsem si toho všiml.

              Původní hodnotu už si nepamatuji. Bohužel jsem si ji neopsal, jelikož jsem spoléhal, že tam zůstane zachována. Když jsem se zběžně podíval na tabulky obvodů kol, tak pneu 29×2.1 má mít ± 2295 mm. Když jsem to zadával poprvé, tak jsem na kole i seděl, když jsem si měřil obvod, aby to bylo co nejpřesnější.

              0 0
    • Netbike.cz  

      Výměna baterie v computeru je otázka pár sekund. Pamatovat by si měl vše(12.12) a většinou to tak je včetně nastavení hodin. Někdy se mi ale stane po výměně baterie, že si pamatuje jenom hodiny a obvod kola/celkové km/celkový čas jsou pryč a někdy ani ty hodiny nezůstanou. Na obvod kola se můžeš po nastavení kdykoliv podívat skokem do Setupu(po držení nějakého tlačítka) a pak zase vyskočíš ven. Koho zajímají hodnoty, je lepší si je před výměnou baterie opsat:-)

      0 0
      • MatS  

        Pokud vyměním baterii včas, že ještě computer ukazuje údaje na displeji a není úplně mrtvý, tak si to pamatuje. Jen nesmím vyměňovat baterii několik minut. Myslím, že to minuty by to mělo být OK. Zkrátka připravím si novou CR2032, otevřu krytku, vyloupnu starou baterii a nasadím novou. Hotovo, operace na 10s.

        Když na začátku sezóny vezmu computer a na něm mrtvo, tak můžete na uložené údaje zapomenout.

        0 0
        • Simson  

          Před výměnou baterie computer „žil“, akorát se na displeji objevil symbol baterie „Low“, takže baterka nebyla zcela mrtvá. V návodu o žádném časovém intervalu nic psáno nebylo. Já jsem to měl cca. nachystáno, akorát jsem neměl tu vyloupnutou baterii z obalu, takže to trvalo o pár sekund déle, ale do minuty to určitě bylo.

          Mě spíše zaráží, proč stejný typ computeru někomu nastavené hodnoty drží a jinému ne. Pro mě je to ponaučení a příště si všechny hodnoty před výměnou raději opíšu. Tady má u mě Sigma minusový bod za klamavé údaje v návodu. Jinak jsem s ním zatím spokojený.

          0 0
          • Sugar67  

            Jenomže Sigma samotná doporučuje, pokud už se ti objevuje „Battery low“ nechat vyndanou baterii minimálně jednu minutu, jinak se ti tento nápis bude zobrazovat pořád. Takže při výměně baterie vždy opsat údaje, pak vyndat na víc než minutu baterii (tím se všechno vyresetuje), vložit novou baterii a zadat všechny údaje znovu.

            0 0
            • MatS  

              Projel jsem manuál a píše se tam pouze toto:

              • Battery status – The battery status of the computer

              head unit is displayed shortly before the battery

              runs out. “ low / computer” appears on the display.

              After changing the battery, **only the time needs to be

              re-set.**

              • Memory chip – Thanks to an inbuilt memory chip,

              all total values and settings are permanently stored

              in the bike computer. This means that you do not

              need to reconfigure any settings (except for the time)

              after changing the battery.

              Nikde o tom, že to máš nechat víc jak minutu bez baterie není ani slovo. Nikdy se mi po výměně baterie nestalo, že by to ukazovalo stále Battery low.

              0 0
            • Simson  

              To myslím platí pouze pro bezdrátový snímač a ne pro computer. U computeru nic takového napíšou. Pouze se má nastavit čas. Vše ostatní se má uchovat v paměti.

              0 0
              • kyl  

                Baterii vyměnit co nejrychleji,jinak je to nejisté

                0 0
    • madcat  

      Čerstvá zkušenost s výměnou baterie v BC 12.12 STS: po výměně skočil tachometr do settings (zobrazeno „English“), kde jsem po jeho projetí zjistil, že všechny hodnoty v paměti zůstaly. Takže i když jsem si radši všechny hodnoty opsal, tak jsem to nakonec nepotřeboval. Trvalo mi to teda vyloženě pár sekund – to vyloupnutí staré a nacvaknutí nové asi málokomu zabere víc jak hodinu.

      Co mě akorát trochu nadzvedlo obočí je fakt, že tacho hlásil „LOW“ už při napětí 2,80 V – přeměřeno multimetrem. To si říkám, že by mohl snést i trochu větší vybití…

      0 0
      • novas752  

        Ja jsem s moji Sigmou ROX 6.0 najel jeste aspon 30h po prvnim ohlaseni „low“ a ujel bych mozna i vic, ale pro sichr jsem to uz vymenil. Je to neco jako rezerva v aute.

        0 0
        • novcze  

          sice nemám Sigmu, ale VDO, taky má ukazatel vybití baterie, pamatuje si údaje i po výměně a ti vocasi německý mají v manuálu i tak napsáno, že doporučují měnit baterii jednou ročně pro „nejlepší výkon“ … jako jsem to nepochopil, zřejmě se jedná o bezbřehý alibismus :))

          0 0
      • Simson  

        A kontroloval jsi v tom Settings, než jsi z něho vyskočil, obvod kola? Měl jsi tam 2155 nebo nějakou svoji hodnotu? Pokud jsi znovu nastavoval čas, tak jsi musel přes to nastavení obvodu projít.

        0 0
        • madcat  

          Všechny hodnoty zůstaly stejné jako před výměnou baterie, takže i obvod kola.

          0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.