Shimano XT prehazovacka je věčně rozštelovaná

15 nepřečtených
  • Mufi

    Ahoj,

    mam relativne nove kolo (1500km najeto) na nem SLX a XT komponenty. 10z na pastorku, 3 vpředu. Zadni menic je XT. Dlouhodobě se mi nedaří měnič nastavit tak, aby fungoval v horku i v chladnem počasí (nedejbože v dešti). Blbne především nejmenší kolečko, když začne pršet, tak ten nejtěžší převod přeskakuje a přehazování už není taková lahoda.

    Nastavení dělám standardním způsobem: nastavit horní a dolní mez, šroubek u bowdenu dám na střední polohu, nasadím lanko, měnič nastavím zároveň s kolečky a trošku směrem ven z kola, přiblížení měniče k pastorku nastavím na co nejnižší to jde, vyzkouším jestli to dobře přehazuje nahoru i dolu, doladím bowdenovým šroubem. Jenže výkovy teplot to dokáží stejně rozhodit a jak na potvoru když začne pršet a je chladno tak se začne štvát i přehazovačka.

    Nějaký tip?

    0 0
    • novas752  

      Patka je rovná? Maličké vyšroubování spodního dorazu (H) nepomůže? Lanko chodí v bovdenu hladce? Bovdeny jsou dobře zastřižený? Lanko se někde netřepí? Jestli máš vedení vnitřkem – neni v rámu 2× překřížený lanko přehazky a přesmyku? Je utažená kazeta?

      Jo a horní doraz (L) by se měl nastavovat až se seřízenym lankem.

      0 0
    • Martin  

      rovná patka?

      čisté bowdeny?

      dobré neroztřepené lanko?

      0 0
    • KRoser  

      Teplota na přehazku nemůže mít žádný vliv. Podle zkušenosti se na nových kolech přehazovačka rozhazuje často. Je to tím že se bovdeny postupně usazují a proto je potřeba je přepnout, aby se usadili nadobro. Mrkni na tohle video https://www.youtube.com/watch?… 1:28. Ještě vždy dávám na horní a spodní dorazový šroubek loctide lepidlo na závity potom se nastaví dorazy jen jednou a už není potřeba na to makat (jen vždy zkontrolovat). Pokud dobře předepneš kabel a dobře zindexuješ přesmykač, taky samozřejmě pokud nemáš ohnutou patku přehazky tak to musí valit perfektně v zimě v dešti v horku, kdykoliv.

      0 0
    • luke99  

      vytahaný řetěz ?

      0 0
    • pepek  

      pokud máš ještě přehazku s okem na zajíce, tak to oko jsi měl už vyměnit. Pokud máš shadow, tak ho vyměň (zodpovědně) taky

      0 0
      • Vilém  

        Ma 10sp, takze tam bude najisto shadow.

        0 0
        • pepek  

          Aha, ale stejně bych zkusil ten bowden (+lanko)

          0 0
        • Mufi  

          Co je to prosimte ten shadow a oko na zajíce? :D

          0 0
          • novas752  

            Konstrukce prehazovacky a zpusob vedeni lanka k ni – u starych prehazovacek je lanko vedene zezadu – bovden vzadu dela velky oblouk (skoro) o 180°. U novejsich s „Shadow“ konstrukci je lanko vedene vice shora, az zepredu (nejakych 70–30° od retezove vzpery) a bovden tudiz dela oblouk daleko mensi = v ohybu se lanko mene krouti a mene vybrusuje bovden.

            0 0
    • petrun  

      Mám doma toto a přehazovačky mi chodí jak po másle :-)

      https://www.kupkolo.cz/…1020_z89986/

      0 0
    • mirage  

      Na přehazovačce jsou dva šrouby, to jsou dorazy. Je tam jeden napnutí přehazovačky, ten zkus trochu povolit až řetěz víc obepne spodní kolečko. Po 1500 km už bude asi řetěz na výměnu. Po výměně nastav kladky až jsou pod sebou. Ale jak ti tady píšou, jestli nemáš hlou patku přehazovačky, tu si sám nevyrovnáš jak na to nemáš vercajk.Tak zatím, a až ti to řadí dobře.

      0 0
    • Smazaný účet  

      Stejne se mi chovala prehazovacka, kdyz jsem o strhlou lesni oplocenku ohnul raminko prehazovacky. Po opetovnem „narovnani“ nesla prehazovacka seridit tak, aby presne chodila na vsech pastorcich. Blbe radila vzdy bud na nejvetsim nebo nejmensim pastorku. Pomohlo az nove raminko.

      Pokud mas tedy v naprostem poradku lanko i bovden, tipuji bud ohlou patku nebo raminko. Klidne i po nejakem malem bouchnuti na hazku.

      0 0
    • ScottAspect  

      Vyměnil bych bowdeny s lankem a hlavně bych je nemazal.

      0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.