• Róča

    Zdravím,

    mátě někdo zkušenosti s poslední sadou Shimano 105 11sp.?

    Srovnání se starší 105 10sp.?

    Srovnání se starší/novou Ultegrou – vyplatí se připlácet?

    Moc díky!!!

    Anketa: Kterou sadu - poměr cena/výkon?

    8x
    50%
    4x
    25%
    0 0
    • tromboonen  

      105ka 11 sp je prej o dost těžší než 10sp, kupodivu… rozhodovani mezi 10/11sp jde IMHO hlavně o tom, jestli máš jen jedno kolo, nebo jich máš víc, včetně třeba starších zimáků na 10sp a chces tocit kola, to je pak lepsi zustat na vsem u 10 sp. On ten jeden pastorek navic zas takova nutnost neni..

      Jestli planujes jen jedno kolo, nebo vse na 11sp, pak asi 11, Ultegra bude takovej dobrej stred, jestli na ni je, ne ze by 105tka byla spatna.. cokoli z tech tri sad a v 10 i 11sp je v pohode, rozdily jsou kosmeticke a v gramech (doslova).

      Desitkove sady se ted daji koupit za prijemne penize, dalsi faktor..

      0 0
    • jecnak  

      Presmyk chodi znatelne lehceji, prehazka jen o malicko, neznatelne. Paky jsou subtilnejsi – pro mensi ruce pohodlnejsi a maji plynule nastavitelnou vzdalenost brzdove paky od riditek. Kladky v prehace jsou uz na loziscich. Jinak zmeny veskrz kosmeticke a designove.

      0 0
      • tromboonen  

        Jo, na ten presmyk jsem zapomnel, ale chodi stejne dobre, kdyz das 11sp presmyk k 10sp pakam, coz je investice cca 300 Kc..

        0 0
        • Freeky  

          Přemýšlím, že bych ho koupil. Vplatí se to vážně? Mám tak rok starej FD-5700 přesmyk. Je pak drahá vyměna přesmyku v servisu?

          0 0
          • tromboonen  

            Ja myslim, ze se to vyplati urcite, kup jakykoli 11sp presmyk se stejnymi parametry (na navarku nebo objimku), klidne na bazaru, byvaj tam nove i pouzite, na smyku neni co zkazit, cena tak 300–500 podle sady a stavu, ten stavajici pak taky prodas za cca 300… vymenu udelas sam, do servisu by s tim chodil jen uplny zoufalec, nasroubovat to tam zvladne i dite a seridit bys to stejne mel umet sam, viz google..

            Ja na to prisel nahodou, stavel jsem ze zbytku CX kolo, vetsina ultegra 10sp, ale potreboval jsem smyk s objimkou, koupil na bazaru prvni na ktery jsem natrefil a byl 11 sp Ultegra, ma delsi raminko, radi to fakt mnohem lip i s 10 sp pakami.. potom jsem to same udelal i na jednici, jen pro ten pocit..

            0 0
            • Freeky  

              Jj hlavně mám celé kolo černé a jen přesmyk je stříbrnej. Tak bych to chtěl doladit. Takže žádnej problém s tim nebude že mám vše 10 a jen přesmyk bude 11?

              0 0
              • tromboonen  

                Nebude s tim problem, bude pohoda..

                0 0
                • Freeky  

                  Koukal jsem a za stejnou cenu by se dala sehnat i FD-6800 kliky mám taky ultegry, tak možná že bych raději zkusil tenhle. Nemáš asi s ním zkušenost nebo?

                  0 0
                  • tromboonen  

                    Jo, presne ten mam, ale smyky 105-Dura jsou vsechny skoro stejny, az na napis a desetiny gramu, takze je to jedno, a Ultegra je myslim jen sediva, 105tka (alespon hazka) je echt cerna, tak jestli Ti jde o barvu…

                    0 0
                    • McBlacky  

                      do tý černý 105 pujdu. sice je černá na ***** páč se brzo odře, ale je to chvíli hezký :)

                      0 0
      • McBlacky  

        změna je hlavně v tahu, takže to je citlivější a nemusíš tolik dotahovat páku při řazení nahoru.

        ted jsem si vzpomněl, že jsem slíbil, že ti ji zvážím ale nakonec sem se k tomu nedostal a už ji doma nemám :( bral jsem ji pro Koldu ne pro sebe…

        0 0
      • Róča  

        Kladky přehazky jsou na průmyslech? Podle mě ne teda.

        0 0
        • jecnak  

          Hm, mas pravdu – koukam ted do EV na Techdocs Shimano. Nechali si misto pro budouci upgrade. Docela me to prekvapuje, kdyz prumysly cpou snad do vsech kladek u novych sad.

          0 0
    • Řepík  

      Čau,

      já přecházel ze 105 5700 10 sp. na Ultegru 6800 11 sp. letos.

      Pokud bych měl srovnat funkčnost, tak na „starou“ 105 nemůžu říct křivého slova, šlapala dobře. Ale Ultegra je zase o něco jinde, řazení je lehčí, páky se lépe drží…vypadá lépe :-)

      0 0
    • Róča  

      Silnice bude jedna… ježdění spíš rekreační… tak 2× do týdne… víceméně se mi nejvíce líbí 11sp. 105… Ultegra už je cenově trošku výš no…

      Asi chybu neudělám…

      0 0
      • Řepík  

        se 105 budeš určitě spokojený, nebál bych se jí vůbec…

        0 0
      • tromboonen  

        A na tohle jezdeni klidne 10sp, ale jestli dostanes za podobne penize 11sp, proc ne, obe jsou naprosto v poho, spis bych resil ram a alespon trosku kola, 105tku bral jako zaklad, jedno jestli 10 nebo 11sp.

        0 0
    • Singlespeed  

      Stará Ultegra i 105 mají zastaralé přepákování přehazovačky 2:1 a jsou choulostivé na seřízení šaltru, zejména pokud máš vnitřní vedení lanek v rámu, kdy se lanka mohou na vstupu/výstupu zalamovat. Jedenáctka by na to měla být výrazně méně citlivá, přepákování je modernější, jako u bajků. Campa 10 speed je systém neuvěřitelně blbuvzdorný a spolehlivý, tedy také doporučeníhodný.

      0 0
    • LubošL  

      amatér rozdíl moc neregistruje a profík potřebuje 11 místo 10 podle mého názoru z 95% kvůli marketingu firmy jejíž komponenty vozí a 5% že by náhodou ten jeden mezipastorek někdy potřeboval. Přeci nemohou firmy vyrábět pořád 8-ky. Což 99% běžné populace naprosto stačí a i znich většina neumí své převody pořádně používat.

      A jak píšeš, že jezdíš 2× týdně, tak bych to řešil jen s pohledu vlastnictví dalších kol v rodině, aby pokud to lze, měly všechny stejný počet pastorků na kazetě, aby jeden nemusel mít v zásobě haldu řetězů na výměnu.

      0 0
      • ememem1  

        pokial je ale hlavny rozdiel v tom co pise singlespeed vyssie tak je to rozdiel dost podstatny a je by som uz potom dnes bral iba 11sp a urcite nie kvoli kolecku navyse.

        0 0
        • tromboonen  

          Tak spatne na tom zase 10sp nejsou – vnitrni vedeni mam a zadny problem ve srovnani s vnejsim na dvojce nepozoruju.. ty nove sady maj urcite neco do sebe, vzdycky se posune ergonomie, vetsinou i vzhled, ale ze by se na 10sp jezdilo hur nebo by mela problem s razenim si nemyslim ..

          0 0
          • ememem1  

            tak ja co som chvilu sedel na biku s novou 11sp durou je oproti mojej 10sp ultegre rozdiel dost velky. radi to vyrazne presnejsie a spolahlivejsie aj ked samozrejme 10sp ultegra neni ziadny shit. nicmenej ten zmeneny krok asi robi svoje.

            0 0
            • tromboonen  

              Vpredu souhlas, vzadu pokud je ta desitka dobre serizena je rozdil minimalni, jak tady nekdo rekl sotva postrehnutelny… bavi me, jak tady zacatecnik rika, ze jel na 105tce a ta podkluzovala nebo co – no tak kdyz jedu na neservisovane plecce, jejiz majitel si neumi nsatavit indexy a patrne ma stare zasrane bowdeny, tak z toho nemuzu delat zavery jestli desitka funguje nebo ne..

              0 0
    • Smazaný účet  

      Já mám na kole 105 5700 a k tomu jsem dokoupil kliky 105 5800. Ty nové 11ctkové kliky od shimana jsou designově moc pěkné a co je výhoda, že všechny mají BCD 110mm. Což se mi hodí, protože občas uvažuju, že místo 52z dám 50z. Akorát mají nevýhodu v tom, že to je uchycení na čtyřpacku a krom originálních drahých (velkých) převodníků jsou všechny zatím pětipacky.

      0 0
      • bochov  

        nevis nahodou jestli prehazovacka 105 5700 vezme kazetu 32zubu

        0 0
        • Smazaný účet  

          To nevím. Ale vím, že pobere 30z. Tu jsem tehdy dostal s novým kolem a než jsem ji vyměnil za 12–25, tak jsem to jezdil.

          0 0
    • nooski  

      Jedenáctkovou 105 mám momentálně na krosce a jako zarytý campista jsem s některými věcmi dost bojoval. Nejdříve to dobré. Páky se moc příjemně drží. Oproti desítkové je to neskutečný krok kupředu. Jedenáctka kazeta je fajn. Mám tam 11–28 a skoky mezi pastorky jsou do terénu tak akorát. Brzdy (které jsem hodil na zimáka) mají fakt sílu a příjemný chod i s originálními špalky.

      Nelíbí se mi dual řazení :-) Zvláště se zimními rukavicemi si při odřazování neustále zachytávám o brzdovou páku a pak se nestane nic – páka jde naprázdno. Naštěstí se blíží jaro a tohle nemusím chvíli řešit. Řetěz vydrží kulové, ale to Shimano obecně. Řazení jde hodně zlehka, což v terénu znamená občas přeřazení o dva. Taky rybáři pořád nepřišli na tzv. instant release, který už mají u XTR a XT, takže řazení je prostě takové mrtvé. Kliky nemám, ale obecně Shimano dělá sice hnusné, ale aspoň 100% funkční a jednoduché. Jinak zatím spokojenost. Kazety a řetězy nestojí majlant, dobře se to drží, zatím funguje. Uvidím co v budoucnu.

      0 0
      • tromboonen  

        Ja bych si jako zaryty rybar taky lamal palce na tech ani nevim jak tomu rict tam nahore na pakach, z toho si nic nedelej.. spis bych rek ze jde o zvyk, me to v rukavicich radi dobre, ani mrtve to neni, ani o dva neradim kdyz nechci… kdyz si nechces zvykat, zustan u Campy :)

        0 0
      • Darius  

        drobna vyhoda Shimana je, ze pri padu (ktery neni pri CX az tak ojedinely) ti paka uhne a ma tak vetsi sanci prezit…

        0 0
    • Breakpain  

      Prdnu to sem no … :-)

      Váhám:

      kliky Shimano 5800 vs 6800. Rozdíl je v ceně a trošku vzhledu – poznám znatelný rozdíl (tuhost/výdrž), anebo je to jedno a mám vzít ekonomičtější variantu?

      Každopdáně bych se ještě rád zeptal – jestli někdo nezkoušel přehazovat pravou levou kliku ze 105 na Ultegru (5800 – 6800). Plánuju si koupit Stages na klice, tak jestli by to šlo prohazovat mezi koly (stejná delká klik je jasná).

      Děkuji.

      0 0
    • jenda95  

      me trochu serou tu pocty zubu: 11z a skoro ani 12z prakticky nepotrebuji

      105 je 11–32 (celkem velke skoky, hlavne 22->25) nebo 12–25 (jemne skoky, ale 25 je do hor malo) nebo 11–28 (nejlepsi, ale 11–12–13–14–15 je pro me zbytecne)

      At mi nekdo vyrobi 12–32 nebo jeste lepe 13–32 :)

      Samostatne pastorky myslim nejsou (??) a kupovat pokazde 2 kazety se mi nechce

      0 0
      • Vilém  

        Samostatne pastorky jsou.

        0 0
        • jenda95  

          ze existuji vim, ale daji se nekde normalne v CZ koupit? Ono by se mi to hodilo i na vymenu tech neopotrebovanej­sich, takovou 11 nemam obvykle ani spinavou :)

          0 0
      • McBlacky  

        si kup menší pily a bude ti stačit 11–30 nebo 11–28

        0 0
      • platypus  

        Dávám aji malou dvanáct, třináct, čtrnáct když chci odpočinout nebo na rozjetí.

        0 0
        • Smazaný účet  

          Aneb jak si odepsat rychle převody…

          0 0
          • platypus  

            Není to tak horký, jak by se na první pohled mohlo zdát, samo že záleží na nájezdu, kolik kdo dává za rok.

            0 0
          • plzakj  

            Muzu se jenom laicky zeptata, proc?

            0 0
            • Smazaný účet  

              Malá placka + pastorky, které se nachází na okraji kazety diagonálně vůči převodníku. Řetěz jde do nechutného kříže a zároveň při tom brousí jak pastorek, tak oba dva převodníky ;-) Je to horší než španěl.

              0 0
              • Singlespeed  

                Píše, že to jezdí jen na rozjetí nebo když si chce odpočinout. Při lehkém šmrdlání žádné větší opotřebení nehrozí. Na rozdíl od španěla, který se obvykle drtí do kopce až špony lítají :-).

                0 0
              • Vilém  

                Na to krizeni jsi prisel kde?

                Proste zaradi tezkej prevod a jede kadla kadla.

                0 0
                • Smazaný účet  

                  Tak zařaď na svém Norcu převod 34×11 a uvidíš, kde jsem na to přišel ;-)

                  0 0
                  • Vilém  

                    Nj, ale on o male pile nic nepsal.

                    A i kdyz bych juto kombinaci zaradil, tak na ni nepojedu nijak na silu, protoze mi prijde, ze stejny prevod proste na velke pile jede lip.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Tak si to přečti ještě jednou, co on psal ;) Šlo by to gramaticky napsat lépe, to ano, ale když píše, že jezdí malou (a) 12,13,14 na rozjetí, tak se asi nebude roztáčet nohy na sprinterském/sjez­dařském převodu… Ale jako možné je všechno, třeba slušný oddíl :o))

                      0 0
                      • Vilém  

                        No pravda, pochopil jsem jeho vetu jinak nez ty:)

                        0 0
                      • platypus  

                        Jo, je to tak, dávám malou placku aji v rovinách, no:-)

                        0 0
                        • Honzis  

                          a pokud nepozoruješ broušení převodníku řetězem nebo rychlé opotřebení řetězu/kazety tak je to asi jedno … já zase často dávám 53/21,23 na kazetě do 25z.

                          0 0
                          • MI.KU  

                            Já dávám 50/28 na kazetě 11–28 a 34/11 a nikde se nic nebrousí ani nedrhne o velký převodník nebo tak.

                            0 0
                          • platypus  

                            Jezdím na čtyřech kolech, nejvíc na favu tj. Šichťákovi, 4–5 tkm, kazeta 7sp za dvěstěpade asi jedna sezóna, řetěz taky tak, měrku nepoužívám, až přestanete fungovat tak vyměním, na jednici asi 2tkm to samé v bleděmodrém, při mém nájezdu a kompontech je to vlastně jedno nějaké křížení a opotřebení.

                            0 0
                        • Smazaný účet  

                          To hodně lidí jezdí malou na rovinách ;-) To jen na BF se o tom moc nepíše, protože zde je morální povinnost mít na silničce 53/39, dlouhé a prudké kopce dávat s úsměvem na 39×25 a na rovině malá neexistuje :o)

                          Jasné, na roztočení noh, nebo klidně při silnějším protivětru, nic nenormálního ;) Když chci mít určité tepy a měl bych točit španěla, tak nedělám Zagorku a to samé si nakvaltuju na malý převodník

                          0 0
              • plzakj  

                Aha, diky. Ja mam 50/34 a kazetu 10s 12–28 a snazim se spis jezdit lehky prevody, takze i rovinky/vlny jsem dost casto jezdil na malou. Je tedy lepsi jet 50/21–19, nez 34/13–14? Me prave prislo, ze se mi ten retez krizi vic na te velke, nez na male. Ale mam silnici kratce (od podzimu – najeto 30km :-) )

                0 0
                • kokoska.rokoska  

                  Křížení řetězu nijak nevadí. Probíralo se to tu aspoň milionkrát, tuším že největší část osvěty na sebe vzal Mlok.

                  Co naopak řetězu, a s ním i zbytku pohonu, hodně vadí, je velký tah v řetězu. Takže ano, je lepší jet 50/21–19, než 34/13–14; menší tah a zároveň více zubů v záběru → delší život pohonu.

                  0 0
                • Smazaný účet  

                  Já myslím, že jednoznačně ano ;-) Já mám pily 52/36 a k tomu 11s 12–28. A velmi často točím 52×21 ( na kazetě 4. pozice shora ). Kolegové se toho nebojí a klidně jdou i na třetí, druhou pozici shora, já už pak ale řadím spíš malou.

                  0 0
                  • MI.KU  

                    Na 50/34 s 11s kazetou 11–28 to křížím na doraz – na velkou pilu dám vzadu klidně první 28 pastorek – o řetěz mi nejde to je spotřebák, kazeta vlastně taky takže jde jen o převodník ten stojí 7 litrů, ale nevypadá to že by se řetěz nějak moc křížil a jde velmi lehce ohnout daleko víc.

                    0 0
                    • kokoska.rokoska  

                      Křížení řetězu nevadí. Nijak.

                      0 0
                      • MI.KU  

                        A tomu převodníku? Jelikož jde řetěz snadno ohnout víc usoudil jsem, že by neměl z boku klást převodníku odpor – tedy že by ho neměl nějak nadměrně brousit.

                        0 0
                        • kokoska.rokoska  

                          Křížení řetězu nevadí. Ani řetězu, ani převodníku, ani kazetě, ani funkci rostlináře.

                          Jediné, jak pošetřit pohon je:

                          1. neřadit v plném tahu
                          2. prát tam velkou
                          0 0
      • plzakj  

        Kup si 11–32 a k to u pastorek od miche

        0 0
    • Smazaný účet  

      Aneb ergonomicky mi to připadá od desíti k pěti: 5600 se mi držela výborně, 5700 jsem si skřípal prsty při řazení, 5800 už to není ono …

      0 0
    • MI.KU  

      Dal sem ti hlas na 105 5800 kvůli ceně – jinak mám 6800 Ultegru – rozdíl je hlavně v nižší váze a trochu mi přijde lepší chod páky. Kliky neporovnám vozím jiné.

      Pokud ti jde o cenu vem tu 5800 nad 5700 bych dnes neuvažoval už.

      0 0
      • bochov  

        Nevite někdo kde koupit kazetu tiagra 12–30 na kupkole a kolokramu nejsou.Dik

        0 0
        • Chaingang  

          no, možná to bude tím, že současná Tiagra takovou kazetu nemá. Ve velkým Shimano katalogu jsou jen varianty 11–25, 12–28, 11–32, 11–34

          0 0
        • Chaingang  

          Jak tak koukám, jediná 10-ková silniční kazeta s rozsahem 12–30 je Ultegra 6700.

          0 0
    • Doktorzet  

      Ahoj řeším koupi 11ckové kazety. Teď mám ultegru. Nevím jestli mám vzít 105 nebo zase ultegru. Je tam značný cenový rozdíl, váhově se jedná o gramy. Jde mi spíše o to jestli 105 bude řadit stejně jako ultegra? Díky

      0 0
      • jecnak  

        Radi to stejne. Spis pomuze vymenit kladky na prehazce. Horni ma vuli, coz sice zjednodusuje nastaveni prehazky, ale znepresnuje razeni. Vymeni ji za Tacx nebo jine kvalitni plastove kladky na prumyslovych loziscich a bude to radit mnohem lip.

        0 0
        • Doktorzet  

          Tak mě to řadí pěkně, ale už mě střílí nový řetěz. Takže chci novou kazetu na začátek sezóny.

          0 0
        • ememem1  

          jako ze to ma fakt zamerne volu? som to hned siel osahat a v porovnani s mtb tam naozaj je. asi to vazne skusim lebo ma to radenie obcas docela sere.

          p.s. mam poslednu 10 speed ultegru, tusimze 6700 to je.

          0 0
          • jecnak  

            Ano, ta vule je tam schvalne aby to slo snaze seridit. Pokud ale nemas levy ruce, tak to seridis i s kladkama bez vule. Vyhodou pak je ostrejsi a rychlejsi razeni. Navic kladky s prumyslovym loziskem maji mensi odpor nez ty s kluznym. Kladky doporucuju Tacx. Maj je treba v Decathlonu asi za 8EUR.

            0 0
          • Singlespeed  

            Kladky všech Ulteger až do 6700 jsou už cca 30 let naprosto stejné jako Deore XT 7, 8, 9, 10 speed (horní s keramickým válečkem a spodní s kuličkovým ložiskem), takže bys žádný rozdíl v porovnání s mtb poznat neměl.

            0 0
            • Vilém  

              6800 a novejsi maji lozisko i nahore.

              0 0
            • ememem1  

              to je mozne co hovoris. fakt ale je, za na silnicke mam citelnu volu kdezto na mtb(xtr) sa ani nehne. jak som tu na to narazil som to hned isiel prehmatat.

              mtb radi jak hodinky (co ale asi suvisi aj pomerom 1:2) zatial co na silnicke je to take mdle a leze mi to dost na nervy. ja docela verim jecnakovej skusenosti takze to skusim.

              btw- k tomu naprosto stejne- nema nahodou shimano 7 8 9 desatzubove a 10 11 jedenastzubove kladky?

              0 0
              • Singlespeed  

                9 sp. mtb má 11z kladky, 10z kladky mají třeba některé Campa šaltry nebo nesmrtelné Shimano SIS Tourney.

                0 0
                • jecnak  

                  Stara 8sp Dura mela 10z kladky. Daly se ale vymenit za 11z a fungovalo to bez potizi. 7sp Shimano DX ma take 10z. Myslim, ze vsechny Shimano sady do 8sp to tak mely.

                  0 0
      • Smazaný účet  

        Kup 105, dej podložky a matici z Ultegry, co tam máš nyní a hmotnostně proti ultegře žádný rozdíl ;) Ultegra má údajně jinou povrchovou úpravu pastorků pro delší životnost, ale přijde mi, že vydrží obojí ± stejně, 15 000 km, když se o to starám.

        0 0
        • Doktorzet  

          Ano, je to hezky vidět na tomto videu https://youtu.be/f6eOUKNHYGU

          Na ultegře mám cca 13k km. Točil jsem řetězy a myslím že jsem se o to staral dost.

          Tak koupím teda 105.

          Děkuji

          0 0
        • jecnak  

          Souhlas. Mozna jen ze Ultegra ma vic pastorku na unaseci, takze se tak nezakusuje.

          0 0
          • Smazaný účet  

            Zakusuje :/ Teď na novém kole(ch) tam zkusím dát do mezírek v drážkách špendlíky bez hlaviček.

            0 0
            • Doktorzet  

              Mě se teda ultegra nekouše vůbec. Obyčejný ořech novatek a po 7k km jako nový.

              0 0
    • jIrI___  

      Nemáte někdo otestované, jestli hazka 105 5800 pobere 34 z pastorek (v kombinaci s klikami 50/34 z)?

      0 0
      • Maka123  

        Měl jsem 32 a bez problému.

        0 0
      • Smazaný účet  

        Jaké raménko?

        0 0
      • atty  

        Mně funguje bezvadně s krátkým ramínkem na 11–32 kazetě (dle specifikace jen do 28z). S dlouhým bych jí na 11–34 věřil. Nicméně jde taky asi o délku patky. Kliky mám rovněž kompakty 105. Případně je tu RoadLink za 3 dolary. A řadí to precizně a bleskově, ne, že to tam jako za chvilku vyleze, protože to na to není dělané.

        0 0
        • jIrI___  

          11–32 kazetu mám právě teď a potvrzuju, že to funguje. Raménko je asi krátké (viz foto). Chtěl jsem se vyhnout nějakým pokusům a právě zjistit, jestli je opravdu potřeba ten prodlužovač patky nebo ne :)

          0 0
      • Smazaný účet  

        Se středním ramínkem funguje bez problémů.

        Anebo rovnou koupit novou hazku 7000, 8000.

        0 0
        • jIrI___  

          Tím 7000 myslíš novou Ultegru?

          0 0
          • Honzis  

            8000 je Ultegra, řada 7000 je nová 105ka model 2019

            0 0
            • jIrI___  

              Čert aby se v tom číslování vyznal :). Díky za tip.

              0 0
              • jecnak  

                Musis ale stredni raminko. S kratkym nova 105 tech 34 opravdu nepobere.

                0 0
                • jIrI___  

                  Tak jsem novou 105 nahodil a musím říct že super. Nevím, jestli je to placebo a nadšení z nového komponentu, ale zdá se mi, že řadí daleko lépe než předchozí generace a i seřízení se mi zdálo jednodušší. Navíc se zredukovala typická nepěkná smyčka silničních přehazek, takže za mě spokojenost :)

                  0 0
                  • atty  

                    Taky to tak mám – přecházel jsem z Tiagry 4600, na kterou taky nemohu říct nic špatného, ale 11sp 5800 je prostě zase ještě vejš, chodí to fakt přesně a taky jsem na to v podstatě nesáhl, od doby, co jsem to prvotně seřídil. Ještě se mi nějak povedlo (asi větším přitažením lanka) vyladit smyk tak, že nemám žádné mezipolohy a chodí mi všechny kombinace převodů bez škrtání řetězu o klec jen na dvě polohy – velká/malá)

                    Jediné, co mi kdy řadilo/řadí a chodilo/chodí ještě lépe je Di2 na HTčku, nicméně to je o naprosto přesném posunu díky servům.

                    Prostě ty novější řady 10/11sp 4700, 5800 a výš jsou hodně povedené. Pokud ty úplně nejnovější 7000 a 8000 řady jsou ještě lepší, pak všechna čest Shimanu.

                    0 0
                    • Smazaný účet  

                      Hm, mam prastarou ultegru 6600 a nějak si neumim představit, že něco řadí líp…

                      0 0
                      • atty  

                        Tak u dobře seřízenýho Di2 (a samozřejmě obdobných elektronik od SRAM, Campagnolo, FSA a dalších, co to dělaj) o tom není sporu – elektronika prostě umí dělat i věci navíc, aby se řazení urychlilo („přetáhne“ kousek za pastorek a zase se vrátí) či u přesmyku ve spolupráci se zadním šaltrem zároveň potahuje přesmykač do úrovně „mezipoloh“, aby byl řetěz stále ve středu smyku atd. Tohle prostě mechanika dělat neumí a nemůže. A hlavně – řetěz je hazkou i smykem posunován servomotorky s přesností asi na setiny milimetru, což u systému lanko v bowdenu a mechanickej posuv je taky nedosažitelný.

                        Taky netvrdím, že starší sady neřadí dobře, ale novější mi prostě připadají přesnější, rychlejší a s minimální nutností servisu (v rámci údržby i dolaďování).

                        Takže ne, že by asi seřízená Ultegra 6600 nebyla dobrá, ale předpokládám, že Ultegra 6800 nebo R8000 bude ještě lepší.

                        0 0
                        • ˘Ö˘ Krab  

                          6600 je poslední tykadlová. A oproti 5800 a 6700 má pocitově něco do sebe.

                          0 0
                    • jIrI___  

                      Já prošel tyto fáze:

                      Tiagra 4600 řazení i hazka – asi nejhorší kombinace, moc příjemně to nechodilo a i seřízení nebylo moc ok,

                      řazení Tiagra 4600 + hazka XTR M972 – tahle kombinace byla naprosto skvělá, krásně čitelná a nenáročná na seřízení, přišla mi nejlepší ze zde vyjmenovaných,

                      řazení RS505 + hazka 105 5800 – oproti předchozí kombinaci obrovské zklamání, řazení mi přišlo takové moc jemné a nečitelné (nevím jak lépe to popsat)

                      řazení RS505 + hazka 105 R7000 – kombinace blížící se té 4600 + XTR, ale pořád mi to řazení připadá nějaké takové jemné, bez pořádné zvukové a hmatové odezvy (u té oblíbené kombinace to prostě hlasitě cvaklo vepředu a prásklo vzadu, připomínalo mi to projevem starý 9 sp MTB Sram :) ). Může to být způsobené i tím, že na pákách je najeto jen pár stovek km a ještě nejsou tak vychozené jako ty staré Tiagry s několika tisící km.

                      0 0
                      • ˘Ö˘ Krab  

                        V seznamu jen páky/sady, které u nás doma najely významnější množství kilometrů (tedy chybí tam třeba 105/5603 3×10)

                        • Tiagra 4500 2×9, čistá sada, trochu humpolácká a hlučná, ale seřízení naprosto bez problémů, jezdili na tom synové, nezničitelná
                        • Tiagra 4503 3×9, úplně čistá, totéž
                        • Tiagra 4600 2×10, kliky 5750, lepší pocit, chod i seřízení opět bez problémů
                        • 105 5700 2×10, kliky 4600, zase o něco lepší, má syn na silničce doteď, rozhodně neurazí
                        • 105 RS505 + hazka i smyk 5800 a kliky 6800(36/46) – vadí mi houbovitý pocit na pákách (hlavně odřazování) a absence byť i jen náznaku „exact actuation“; seřízení naprosto bez problému na poprvé a drží (RB RX), přesmykač s dlouhým ramínkem na navářkovém adaptéru a hazka s krátkým, kazeta 105 (Ultegrové jsou na míle lepší)
                        • Ultegra 6600 + smyk 6700 + hazka LX s hliníkovými rolnami, kliky RS500, ale s 48z převodníkem Gebhardt – fajnová jemná a zároveň ostrá kombinace na manželčině silničce s kazetou 12–32
                        • Ultegra 6700 + hazka i smyk 6600, kliky 6850 – velmi použitelná kombinace na mém RB RR1100 s kazetou Ultegra 11–25
                        • Ultegra 6700 vše vč. kompakt klik s kazetou 11–28 – prostě onehdy druhá nejvyšší sada, na kterou jsem si maximálně zvykl a naprosto mi vyhovuje a hlavně drží a drží

                          Výrazný vliv na projev řazení má kazeta, jednoznačně se vyplatí kupovat lepší. S řetězem dtto. Pro chod přesmykače samozřejmě záleží na klikách/převod­nících a jsou tam rozdíly, ne, že ne.

                          Jediné, co se fakt blbě seřizovalo, byl smyk na 5603, ale za to jsem mohl já.

                        0 0
                      • atty  

                        Je faktem, že odezva je u 5800 hodně mírná (chodí to tak hodně lehce, až jakoby „plastově“, hlavně při odřazovaní dolu to jen sotva slyšitelně mlaskne), ale přesnost a funkce je skoro bezchybná.

                        0 0
                        • Maka123  

                          5800 je moje první sada, teď jsem dával kladky Tacx 4060 a lanka Shimano Optislick plus bowdeny Dura Ace a až teď to nemá chybu! Rychlosti tam padají jak po másle.

                          0 0
                          • ˘Ö˘ Krab  

                            … dokud se nesvezeš na něčem lepším.

                            0 0
                            • atty  

                              Tak určitě… :)

                              Nicméně za mne (s chabými zkušenostmi a po mnoha letech na silničce) jsem s 5800 hodně spokojený. Ultegra či nedejbože DA by mnohokrát znásobila cenu mého kola… :)

                              0 0
                              • ˘Ö˘ Krab  

                                To je vždycky na zvážení užitné hodnoty. Tedy hlavně na kolik let a kolik kilometrů si tu sadu kupuješ.

                                0 0
                            • Maka123  

                              To si počkám. Jsem s kolem hodně spokojený.

                              0 0
                          • Vilém  

                            Jestli ten optistick je totez co tam davaji seriove, tak to mozna brzo prestane chodit jak po masle.

                            Edit: Datum☹️

                            0 0
                            • TK75  

                              Datum nevadí, zrovna nedávno jsem hledal jaký bowden atd. Rady se hodí:-)

                              0 0
    • Smazaný účet  

      Hodím dotaz se, mám dualy 11sp 105 5800 a teĎ mi začala blbnout pravá páka. Když brzdím, tak páka v začátku naprázdno jakoby poskočí (cvakne) a až pak začne tahat lanko. Páka se normálně vrátí a při dalším záběru opět. I kdyby bylo povolený lanko (což není) tak by tam nebyl ten záběr silou přes to cvaknutí. Setkal se s tím už někdo? Řazení bez problému. Díky

      0 0
      • Vrci  

        Není koncovka lanka vyskočená nad váleček? Opřená o hranu? Pak by při zabrání skočila koncovka na místo a začalo to brzdit. Při vracení by se páka znovu vrátila rychleji než lanko a to se zase opřelo jen hranou.

        Znamenalo by to přidírání lanka někde v bovdenu.

        0 0
      • jecnak  

        Vymen zadreny bowden. Pripadne to co pise Vrci. Obvykle to ale opet souvisi s pridrenym bowdenem.

        0 0
    • AldaK  

      Jezdím rok na řadící sadě 105 (cca 8500km). Stále vše chodí jak hodinky. Přemýšlím, jestli mazat bowdeny.

      0 0
      • jecnak  

        Bowdeny se nemazou. Meni se. Je to spotrebni material.

        0 0
        • AldaK  

          Aha. Dík. Doposud jsem měl lanka na kole venkem a bowdeny jsem nikdy neměnil. Řazení na rámu. Ale je mi jasný, že řazení v pákách je námáhavější a citlivější na stav vedení. Trochu mám obavy, až dojde na výměnu, jestli to zmáknu doma. Přinejhorším budou mít práci v servisu.

          0 0
          • Honzis  

            pokud to nikde nepřidrhává a nejezdíš v bordelu tak mohou bowdeny sloužit klidně 20tisíc km, nejsou-li někde nalomené. Výměna jde většinou zmáknout doma, pokud není nějak složité vedení vnitřkem rámu.

            0 0
          • atty  

            Zvládneš – na YT se daj najít návody skoro ne všechno.

            A vyměň i lanka – tohle, co popisuješ, může dělat i lanko, co má pár prasklých drátků – obvykle v ohybu někde v páce. Častější problém je to u řazení, ale stejně „načnuté“ může být i brzdové.

            0 0
    • jenda95  

      Ozivim: da se nekde koupit velky prevodnik Shimano 105 11sp 50zubu? Jeste je na nem napsane „MA“

      Asi to bude 5700 nebo 5800 nevim, je z roku asi 2015 .. a je stribrny, coz je mi uprimne jedno. Cele kliky se mi kupovat nechce :)

      0 0
      • milan.v  

        Na Cyklobazaru jsem je viděl…

        0 0
      • ˘Ö˘ Krab  

        5700 je pětipacka, 5800 čtyřpacka.

        Stříbrný bude asi spíš ten starší s pěti šrouby. Označení sady je vyraženo na klice na vnitřní straně u závitu na pedál (zde bíle), začíná FC a něco něco, u toho vždy i délka klik). Takže budeš hledat cokoliv s označením 5×110 mm BCD a padesáti zuby. Zastav se u mě a za 100 Kč Ti věnuji minimálně jetý Shimano R500 (ale je tedy černý). :-)

        0 0
        • jenda95  

          Dekuji – tohle ale vypada na stribrny se 4 srouby, ne?

          Cili hledat 4×110mm BCD?

          0 0
          • ˘Ö˘ Krab  

            To je 5800, celkem málo sjetý. Problém s pedálem/závitem? Nebo vynášecími čepy?

            0 0
            • jenda95  

              Diky – ma najeto skoro 20000km (sice vesmes v suchu, ale prece) a prijde mi, ze kdyz zaberu hlavne v zatacce, tak obcas dela zvuky, co drive nedelal, zejmena s novym retezem si obvykle chvili seda. Tj akutni problem zadny, ale uz neco pamatuje.

              Jinak ja nemam problem s unasecem/s kli­kami, ja se jen chci pripravit na to, ze bude potreba nova placka, tak ji chci mit v supliku at ji potom neshanim o vikendu. Co jsou to vynaseci cepy asi nevim :)

              0 0
              • ˘Ö˘ Krab  

                Vydrží ještě dalších 20. Dej kvalitní řetěz a nespěchej zbytečně s výměnou. Pak sundej, schovej a nasaď další. Před tím převodníkem je ještě zářná budoucnost.

                (Čepy vynášející řetěz na zuby při přehazování nahoru – takové ty ocelové nýtky.)

                0 0

Nová reakce na zakládající

Pro zobrazení diskuse se prosím přihlaste nebo zaregistrujte.